Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Hálózati tápkábel  (Megtekintve 4920 alkalommal)

Seneca

  • Vendég
Hálózati tápkábel
« Dátum: 2016, December 19, 14:03:46 »
Üdv Mindenkinek,

Az lenne a kérdésem a tapasztaltabbakhoz, hogy a hálózati kábel árnyékolást mindkét csatlakozónál rá kell-e kötni a földelésre, vagy csak a villásdugónál? Több külföldi oldalon láttam, hogy nem javasolt mindkét végén, de nem nagyon értem, hogy miért. Mert ha egyik oldalon galvanikus kapcsolatba kerül az árnyékolás a földeléssel, akkor ha nem kötöm rá a másikon, ugyanúgy mérhetek kontaktot a készülék oldali csatlakozó és az árnyékolás között.

Egy Marantz NA7004-es digitális lejátszóhoz csinálnám a kábelt. Ezen gyárilag cserélhető a hálózati kábel, de gondolom a kettős szigetelés miatt a készülék aljzatán hiányzik a földelés érintkezője. Nem tudom, hogy ez befolyásolja-e valamilyen szinten az árnyékolás módját.

A másik kérdés, hogy zavarszűrő ferritgyűrűt érdemes ráfűzni?

Nem elérhető dezso.varga

  • törzstag
  • *****
  • Hozzászólások: 513
Re:Hálózati tápkábel
« Válasz #1 Dátum: 2016, December 19, 18:34:00 »
Most csak röviden tudok válaszolni, de az árnyékolás és földelés két külön történet.
Az árnyékolás zavarszűrés, és ezért körkörösen veszi körbe a kábelt, a földelés meg érintésvédelem.
Teljesen más szempontok alapján kell szervezni.

Seneca

  • Vendég
Re:Hálózati tápkábel
« Válasz #2 Dátum: 2016, December 19, 19:17:11 »
Azzal tisztában vagyok, hogy az árnyékolás és a földelés két külön dolog. Csak a többi árnyékolt kábelemnél a harisnya le van kötve a földelésre is gondolom ez nem véletlenül van így. Van amelyiknél mindkét végén, van amelyiknél csak az egyik oldalon. Van amelyiken van ferritgyűrű, van amelyiken nincs. Van amelyiken árnyékolás sincs. Nem tudom, hogy melyik a jó megoldás. Ezért faggatózom.

Azóta összeraktam a kábelt úgy, hogy csak a fali dugónál van földre kötve a harisnya. Most hallgatom éppen, az első tapasztalataim nagyon pozitívak. Nyugodtabb a hangzás, nagyon teres.

Egyenlőre kísérleti darabról van csak szó. Angliából rendeltem 2m elég pofás kinézetű highend-nek mondott hálózati kábelt, ma érkezett meg. Az aranyozott Schuko dugók és a kígyóbőr HongKong-ból jönnek, azok január közepén érkeznek csak meg, de gondoltam addig is tesztelem, járatom.

Ha lesz időd bővebben kifejteni a témát, szívesen veszem.
« Utoljára szerkesztve: 2016, December 19, 19:20:50 írta Seneca »