Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Egyedi hangfalak.  (Megtekintve 189454 alkalommal)

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #420 Dátum: 2011, Február 11, 08:59:27 »
M21 örülök, hogy előkerültél :) Mint látható, olvasható elvoltunk :)

Kálmánnal mizus ? Nem ment el a kedve teljesen ? Új dobozkát csinál, vagy feladta ? Ha tudsz róla valamit, légyszíves írd már meg, mert tényleg érdekelne mi lett a vége.

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #421 Dátum: 2011, Február 11, 13:26:46 »

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #422 Dátum: 2011, Február 11, 16:20:02 »
Köszönöm az infot, látom elvan :) Jó 7végét.

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #423 Dátum: 2011, Február 11, 21:40:51 »
Hello Wolfy!

Olvastam kedves írásod soraid ,nagyon hízelgő hogy teljesen hülyének nézel. A hangváltó amiről írtam  2 nap alatt elkészült,de 3évig finomítottam mert saját részre készült . Majd akkor mondjál valamiről véleményt, ha majd saját magad készítesz tekercseket és gyártasz hangváltókat (3 utas vagy 4 utas).A hangszórókkal kapcsolatban csak az zavart hogy M21 barátod utálja TVM HIVI  MNC  hangszórókat ,holott bizonyos típusaiból lehet nagyon jó minőségű ,hangdobozt építeni! Ezt be is tudom bizonyítani bárkinek! Kevés pénzel rendelkezőknek ezek jó alternatívák ,akárcsak H-2000 hangszórók. A vitát részemről lezárnám.         

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #424 Dátum: 2011, Február 11, 22:10:27 »
Human Speakers Usa gyártotta omnidirekcionális hangdobozokról van valakinek, adatai képei?

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #425 Dátum: 2011, Február 12, 00:00:31 »
Ez nem érzelmek (szeretet-utálat), vagy nevek kérdése, mindhárom felsorolt hangszóró"gyártó" (bár az MNC sosem gyártott) termékeinél durva gyártási szórással, adatlapok használhatatlanságával és a tervezést szinte teljes mértékben nélkülöző hangszórókkal kell szembenézni (értelmetlen T-S arány, használhatatlan, rezonáns középtartomány, stb.), természetesen mindenből lehet hangsugárzót építeni (én is dolgoztam egy ismerős kedvéért SAL háromutassal), de a hangszórókba beépített hibák mindig kizárják a valóban jó eredményt. A felsorolt hangszórókkal csak akkor lehet érdemes valamit kezdeni (a gombostűfelszedésen túl), ha előbb kezeljük a gyártó által beépített hibákat, rezonanciákat, lengőrendszer gyengeségeit, stb.
Ezekhez hasonlóan:
http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=65457#65457

http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=66607#66607

Az utolsó pl. egy SEAS ER18 átalakítása, újratervezése volt, látszik, hogy még a norvégok 20 000,-Ft körüli árkategóriájában is bőven van mit javítani, nemhogy az olcsó kínai hangszórókon.

Ui: a hangdoboznak továbbra sem része a hangszóró.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 12, 00:07:44 írta m21wg0908 »

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #426 Dátum: 2011, Február 12, 11:03:43 »
Tisztelettel :

Citrom01 - nem néztem senkit hülyének és ilyet nem is állítottam, hogy bárki az lenne. Mint Snipi is és én is írtam, hozzászólásaid derültségre adtak okot :) ennyi volt és nem több. Azt is elmondtuk-leírtuk, hogy miért. Nem vitatkozom én, eszem ágában sincs, csak idézem a tényeket, ami leírásra került részedről /idézetek/ :

„VAN OLYAN HANGVÁLTÓM AMIBEN 3 ÉV MUNKÁJA VAN EZEKHEZ A HANGSZÓRÓKHOZ KÉSZÜLT”

„Írtad hogy nem tettem fel mérési eredményeket ,hamarosan lesznek .”

Ezen megnyílvánulásokból az szűrhető le, hogy 3 évig fejlesztettünk egy hangváltót, amiről egy deka mérési eredmény nincs, de hamarosan lesz. Akkor hogy finomítottunk 2 nap után elkészült rezgőköröket, hallás alapján ? Szóval erről beszéltem, ami derültségre ad okot.
Elárulom azt is, " Majd akkor mondjál valamiről véleményt, ha majd saját magad készítesz tekercseket és gyártasz hangváltókat "megjegyzéssel kapcsolatban, hogy készítettem magam is, egy idős itteni szaki segítségével, de volt már vagy 25 éve. Más irányú elfoglaltságom volt utána, ami miatt ezen vonallal nem tudtam foglalkozni. Az aerodinamika, gázturbinás sugárhajtóművek témakörével kellett foglalkoznom, mivel valamiből meg kellett élni-élnem. ( pl. TV II. 117A típusúval is foglalkoztam, hogy említsek egyet a sok közül  )
Annó 30 éve olyan emberektől, mint pl. Magyari vagy  Theisz lehetett tanulni és tudtak is tanitani elméletet és gyakorlatot úgyszintén. Nála nem hallás alapján ment a gyakorlati oktatás :) hanem kőkemény mérések voltak, mint nagyfrekis rezgőköröktől az ic-ig. Elárulom annó-akkor a BME-en oktattak :) és ha az ember nem teljesített, kivágták, mint a sicc.
Szóval véleményem szerint nem minden az esetleges tapasztalat, amit azzal szereztünk, hogy hangfalakat pl. koppintunk és utána módosítgatjuk, vagy hány évig, hány forumot olvasgatunk, ahhoz tudás és gyakorlat is kell. Az viszont biztos, ha valami kiforrott, kár hozzányúlni, mert akkor csak rontanánk rajta, de kísérlet céljából mehet a dolog.
Számomra ahhoz hasonlít, mint 3-4 éve volt Panasonic - Panaskodik márkanevekkel fémjelzett készülékekre és gyártóikra, a történet.
Visszatérve m21-hez, nem értem mi volt a lehúzás, pl az általa belinkelt oldalakon. Módosította a hangszórókat, az általa kivitelezhető módon és érdekes eredményei születtek. Nekem tetszettek az általa leírtak és mérési eredményeivel alá is támasztotta :) Kísérletezett, építő jelleggel és leírta a tapasztalatokat.

Mindig is azt vallottam, ha valakinek valami nem tetszik, akkor nem kell olvasni, vagy foglalkozni vele, tovább kell lépni. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy mégis foglalkozunk vele, akkor fennáll a lehetőség arra, hogy faramuci helyzetbe kerülünk a kijelentéseinket nem tudjuk alátámasztani tényekkel, érvekkel, bizonyítékokkal. Számomra az érvek, tények, bizonyítékok nem ott kezdődnek, hogy ki és mit mondott, vagy írt le egy forumon amit olvastam, vagy mi a véleményem azzól aki mondta, hanem tessék itt van, fénykép, leírás, mérési eredmény, tapasztalat. Ha a személy úgy gondolja, saját maga is megismételheti és ha Neki más eredmény jön ki, megbeszélik, mi lehet az oka, ha meg ugyanaz, akkor csend, béke, nyugalom honol :) Vagy ha nincs rá lehetőségünk a megismétlésre, akkor kénytelen elfogadni az általa belinkelt dolgokat.


Szóval én senkit nem akartam, és nem is sértettem meg, nem is volt célom.
Na mennem kell, úgyhogy szép napot mindenkinek :) Mégha borús is:)

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #427 Dátum: 2011, Február 12, 11:16:03 »
ahhoz tudás és gyakorlat is kell.
És (sztem) főleg rendszer(ben gondolkodás).

Itt pl. süt a nap.

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #428 Dátum: 2011, Február 12, 12:46:06 »
Na ja.......:)

Amúgy jó Neked, mert nálam nuku napsütés, szél az van és +7 fok, csak a szél miatt hidegebbnek tűnik. Ezért is hangolódtam rá, egy lightos zenehallgatásra, egy pohárka borocska mellett :) A szalagossal történő szemezgetésig eljutottam már, csak jött az anyós látogatóba. Gondolom ezzel mindent elárultam :)

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #429 Dátum: 2011, Február 12, 15:46:04 »
Hello Wolfy!


Tisztázunk valamit,én nem koppintok hangdobozt ,saját magam tervezem kivitelezem a hangdobozokat ,és javítok ,módosítok hangszórókat ,készítem a hangváltókat .Az általam gyártott hangdoboz valóban egyedi hangdoboz . Az a hangváltó amit hosszú ideig hangolgattam már nincs a tulajdonban mert eladtam úgy 15 éve ,az összes mérési eredménnyel együtt ,mert így lehetett eladni könnyebben.Egyébként néz utána hogyan terveznek hangváltókat komolyabb hangdobozokhoz ,mert igaz vannak hangdoboz tervező progik de az eredmény nem mindig kielégítő. Sokszor kísérletezni is kell a megfelelő eredményér. A dobozt egy milliomos ember vitte el mert ők szeretik az egyedi dolgokat ,a doboz 190 literes transmission   rendszerű hangdoboz volt ,német hangszórókkal szerelve. Ha hangváltókkal foglalkoznál sok mindent megtapasztalnál, és derültségre nem adna okot. Mérési eredményekről annyit mondanék neked, hogy abból csak sejteni tudod hogy hogy fog szólni egy hangszóró.Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem kell mérni. A lényeg hogy sokszor kell élő zenéz is halhatni ezzel a halásod is fejlődik ,és tudsz mihez viszonyítani. Így jobban meg tudod ítélni mit is alkottál. Egyébként ha tetszik ha nem az MNC hangszórókból is (bizonyos típusaiból)  is lehetett jó hangdobozt építeni,M 21 ez neked szólt. Nekem nagyon tetszik hogy olyanok ,szólnak meg engem, akik nem építenek csak olvassák a fórumot. És még valami, lesz mérési eredmény a legújabb projektről ,ami még csak félig van kész.   
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 12, 15:54:16 írta citrom01 »

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #430 Dátum: 2011, Február 12, 15:54:47 »
Egyszerű, a "jó" szubjektív fogalom, mást jelent neked, és mást jelent nekem. Nálam az érzéketlen, rezonáns, 1mm-es lineáris tartományú hangszórók nem tartoznak ide. Méghozzá azért, mert ezeket a tulajdonságokat nincs hangváltó vagy doboz ami kompenzálja (még DSP-vel is kínszenvedés lenne).

Szerk: A jó (ami már nem csak relatíve jó), valahol ott kezdődik, ahol a használati érték egyensúlyba kerül az árral, pl. a nevemben olvasható hangszórótípus már ilyen volt, de egy MNC erre esélytelen, még hosszas átalakítások után is.

http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?p=16117#16117
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 12, 15:58:34 írta m21wg0908 »

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #431 Dátum: 2011, Február 12, 17:37:05 »
Tisztelettel :

citrom01 - én, ha kísérletezek saját elvetemült gondolataim által, azon mérési eredményeket lementem magamnak, 86-os méréseim is megvannak számomra-igaz nem én mértem de, mivel érdekelt a téma lementettem :). Az a minimum, ha netán eladnám, másnak /vevőnek/ is átadom a mérési eredmények másolatát, hogy a használó tudja, milyen az a berendezés, amit megvásárolt tőlem, saját kútfőből származót. Igaz én ilyet azért nem tettem, mert a kísérletezésem végtermékét megtartottam, saját használatra magamnak, én ilyen vagyok. Egyedi és csak saját magam számára kisérleteztem-ügyködtem szerencsére. Máshol biztosan nem található ilyen, ez fix. Nekem nincs, nem is volt, nem is lesz üzleti érdekeltségem, tényleg saját hobbiból tevékenykedtem. Saját elvetemült élvezetem vezérel ebben a témában, semmi anyagi, szerencsére. Azért is jutottam el, sok lemondás után odáig, ha nagyon tele a tipellőm, felülök a chopperre és megyek egy jó nagy kört a környéken. Számomra megérte a lemondás eddig, ezért az életérzésért. Ez egy életérzés, amit mindenkinek kívánok érezze meg, milyen is :) Akkor jönnek az ötletek-gondolatok, pl. tényleg nagyon - egyedi hagszóró készítésre. De erről tényleg csak, jogi képviselőm jelenlétében nyilatkozom :)))annyira elvetemült ötlet és egyedi, hogy saját magam majd megcsinálom egyszer és élvezem-kipróbálom, ha netán sikerülne a megvalósítás. Megjegyzés, mágnes-vas -ilyenek nem lennének benne :) de nem akarok semmi érzelmi kitörést okozni, még elmélkedés szintjén van az ötletem. Próbálkozom, elméleti sikon emésztem a témát.....kár lenne róla beszélni, jelen pillanatban.
Biztosan megköveznek egyesek, de a hi-fi dorbézolós helyemen, 8 hangfalon, 26 db hangszóróval igen jó és "részletgazdagon" szól számomra / saját véleményem csak-szerencsére !/, ami nekem elmondhatatlan élvezetet nyújt, a zenehallgatás. Én manapság itt találom meg a teljes kikapcsolódást magam számára, amit mással nem akarok-kívánok megosztani. Véleményem szerint ez a megánszféra kerete. Aki üzletet lát benne, az megosztja. Nem véletlen, hogy senkinek sem ajánlottam fel, hogy jöjjön, hallgassa meg az általam összerakott tornyot-torony :))) közel 6m széles. Ezen hangzás itt van nálam, ha netán ide vetődik valaki, nem fogom elhajtani, természetesen szeretettel megvendégelem. De saját kikapcsolódásomra terveztem, és kiviteleztem az audio berendezésemet. Szerintem nem kell tovább ragozni a témát. Nekem nem.

Én nem állítottam, hogy koppintást hajtottunk végre. Manapság már minden, mindenkivel hasonlít, vagy meggyező - mások szerinti vélemény. Nincs új a nap alatt, manapság.

Nekem az tünt fel, hogy vállalkozók, horrorisztikus árért árulnak olyan hangfalakat, ami koppintás teljes mértékben, kemény pénzekért adnak koppintásnak tűnő hangfalakat, ami meg sem közelítik az eredetit, de szerencsétlen velő mit sem tud ebből, igaz olcsóbb, de minek. Tudok, tudnák példát mondani, de nem akarok. Még a végén valaki, be akarna perelni :)

A hallással kapcsolatban most voltam hallásvizsgálaton-mérésen, tökéletes eredménnyel sajnos-szerencsére, attól függ, kinek számít. Úgyhogy orvoshoz már nem kell mennem :) Mérés és hallás, ez két eltérő dolog. Mérés az elfogultság mentes, a hallás esetén, pedi azt halljuk meg ami akarunk, anyós ügyileg azért főleg szelektív a hallásom. Még az orvos is kimutatta :)
Szóval számomra a papírra vésett, mérési eredmények nekem többet mondanak, mint az elfogult hallás alapján tett vélelmezések.
Ez tényleg saját vélemény. Kődobálások pedig a parkolóban tessék, ahol majd elugrom előlle :) ha tudok :)


citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #432 Dátum: 2011, Február 12, 21:49:23 »
Hello Wolfy!

Hangdoboz készítés nálam több mint hobbi ,én nem üzleti célból készítek hangdobozokat.Arról végkép nem tehetek hogy mindenkinek tetszik amiket készítek .Amikor eladják a drága hangdobozokat és az enyém kell nekik ,akkor valamit csak jól csinálok nem? Sok zene szerető embernek ismerősöknek barátoknak ingyen hangdobozt , volt olyan akinek eladtam, de nem horror áron, nálam ez nem cél. Egyébként mekkora helységben használsz ennyi hangszórót ? nem lehet rossz a hangzása! tegyél fel fotót róla ha lehet . A koppintás sajnos sok van, találkoztam én is ilyennel igen tisztességtelen dolognak tartom. A hallás érdekes dolog ,mást hall aki zenél és ért a zenéhez ,és mást aki csak otthon hallgatja a zenét ugyanis nincs mihez viszonyítania  .A mérés nem teljesen elfogultság mentes mert mérési módszerek sem voltak egységesek. A hangsugárzó mérése a legvitatottabb az összes elektroakusztikus  eszköz között ,és ez azért van, mert  sok hangzásbeli kritériumnak nincs direkt megfelelője ,a paraméterek között .Ha ezzel komolyan foglalkozol ezzel is tisztában kell lenned.És ráadásul a hangzásban nagyon fontos az elhelyezés az akusztikai környezet. Igaz van néhány paraméter ami árulkodó hogy jó minőségű a hangdoboz ,az egyik a frekvenciamenet ,170hz-17khz közötti tartományban nem mutat  3,5dB  nagyobb eltérést, azok dobozok nagyon jók .De még az egyértelműnek látszó paraméter mint a frekvenciamenet alapján megítélt hangsugárzók is magukban hordozzák a tévedés lehetőségét ,mivel más paraméterek megváltoztathatják a hangzást ,csak több paraméter átgondolt összevetésével van lehetőség arra, hogy az értékelt adatok valóban jellemzők legyenek az adott hangsugárzókra . Ezért van az hogy olcsóbb hangszórók is a rosszabb paramétereik ellenére is jól teljesítenek egy adott rendszerben. A mérési eredményeim megvannak, de arról a dobozról csak a méretek vannak meg ,remélem az illetőnek minden megvan, majd vissza szerzem.                 
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 12, 23:15:06 írta citrom01 »

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #433 Dátum: 2011, Február 13, 02:04:28 »
.Ha ezzel komolyan foglalkozol ezzel is tisztában kell lenned.
Meg azzal is, hogy a vonatkozó szabványok, ajánlások minden lényeges részletet tisztáznak ebben a témában.

.De még az egyértelműnek látszó paraméter mint a frekvenciamenet alapján megítélt hangsugárzók is magukban hordozzák a tévedés lehetőségét ,
Ezt Huszty D. már 30 évvel ezelőtt bebizonyította. Az átviteli hibákból pedig rengeteg következtetés levonható, ha ismered a helyes elemzési módszereket. Tévedni főleg akkor lehet, ha elhanyagolsz lényeges pontokat és csak hangnyomás-frekvencia diagramként kezeled.

Idézetet írta: Wolfy
Mérés és hallás, ez két eltérő dolog.
Annyira nem. Nyomásváltozás alakul számodra értelmezhető információvá. Ahogy a mérésnél is az értelmezés a lényeg, úgy a hallás is inkább agyi folyamat, attól függ az egész, hogy min "szocializálódtál", mihez szoktál hozzá.

Wolfy

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #434 Dátum: 2011, Február 13, 09:27:01 »
Mostanság költözködtem, s ahogy megkuksiztam a pakolásról van képem jelenleg, amikor kb. a cucc fele volt itt és csak az egyik oldalról :) Mint a képen is látható majd az összes vezeték még lóg, csak "ledobáltunk" mindent. Szóval nem a végső állapotot mutatja a kép. LP még át sem lett akkor hozva és a dekkek is hiányoznak.
Az erősítő egy JVC JA-X9 melyen minden oldal külön állítható.
Tessék :
http://img.index.hu/imgfrm/8/1/5/3/IMG_0008138153.jpg

m21 - azért is írtam, hogy eltérő, mert "min "szocializálódtál", mihez szoktál hozzá" a viszonyítási alap, mérésnél pedig a száraz tényeket látod papíron-kijelzőn, minegyik esetben.
Meg eljátszunk a gondolattal, hogy valahol elfogultak is vagyunk, akkor érthetővé válik, mire gondoltam.

Na mennem kell, mert szüleim várnak, majd jövök, csak felQsiztam :)