Hi-Fi Piac Fórum

Fórum kategória => D.I.Y. avagy "Csináld magad" => A témát indította: R.G - 2007, Március 20, 10:05:15

Cím: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 20, 10:05:15
Várom azon zenebarátok hozzászólását, akik saját kezûleg próbálnak hangfalakat készíteni.
Két friss alkotásom, kép csatolva. (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/PIC00012.JPG)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 20, 10:21:39
A másik. Egy szélessávú, hátul terhelt tölcsér.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 20, 10:27:24
Kép. (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/223.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: duofon - 2007, Március 20, 11:09:58
Szép darabok, gratulálok. Kérlek mesélj róla valamit. Milyen hangszórók, milyen zenére való, milyen komponensekhez. Az árát már észleltem a hirdetések között. Üdv: István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 20, 13:46:45
A Raptor  19és 24mm.-res mdf-bõl készült. Hangszórókészlet: magas Somogyi dtf 901, ami igen ritka a kereskedelmi forgalomban.Gyári állapotában is a legjobb hangú a palettájukból, de sajnos vigyázni kell a vásárlásnál,mert tudtommal visszadobott darabok kerülnek ki a forgalomba.Ami átmegy a minõségi rátán, az egy nagy hangfal gyártó céghez vándorol bérgyártásban más felirattal.Az tény, hogy tapasztalatom szerint 10-bõl 5 selejt.Szóval ki kell válogatni.
Modifikálva került beépítésre. Mélyközép: egy szintén modifikált kínai csoda.Keresztváltó: 2500Hz12Db/oktáv. Válogatott pp kapacitások, légmagos tekercsek. belsõ kábel 1mm-res ezüst futásidõ korigálva.

A szélessávú tulajdonképp egy feljavított sonido sr144 d.i.y (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/PIC00017.JPG)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 20, 17:15:41
Szia!Én is próbálkoztam már egy párszor...."alkotásaim" a D.I.Y rovatban megtalálhatóak.Szép dobozokat készítesz,gratula!
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: cashman - 2007, Március 22, 14:45:47
Helló!

Az álló tettszik nekem is, a kábel is jó választás...
A bekötési pontokat 4% ezüst tartalmú ólommentes ónnal forrasztottad?
A dobozokat, a driverek tulajdonságai alapján tervezted meg?
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 22, 20:40:23
Természetesen!Általában 4-6% ezüst tart. ónt használok, vagy aranyozott sarukat.Egy hangfal megalkotása rendkívül összetett folyamat,és a hangszórók paraméterei határozzák meg a doboz kialakítását, méretét.
 Az állót nem én terveztem, hanem a sonido.
A sonido d.i.y  terv alapján készült, amit feljavítva modifikáltam egy kicsit. Ha már itt tartunk, eladó!akciósan 99eFt. (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/224.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 23, 21:31:54
Szia R.G Acoustic!

Mindent elolvastam, amit írtál, de nem vagyok megelégedve.
Az, hogy 4-6% ezüsttartalmú forrasztóónt használsz, nem javítja meg az MDF kabinet kopogós hangját. Csinálsz komoly hangsugárzókat is, vagy csak az a 3db dobozod van, mikrõl minden fórumon több száz kép található.

Válaszod elõre is köszönöm: VBV
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 23, 22:53:03
Szia!
Kösz a kritikát. Valóban nem javítja az ón az mdf hangját.??-Hát igen. van neki.A piacon lévõ dobozok 90%-a ebbõl készül.Miért? Mert ólcsó. Mert könnyû megmunkálni....stb. Az anyag rezonanciája valóban bántó lehet, de ezt megfelelõ hókuszpókusszal lehet csökkenteni, de nem megszüntetni.A képeken nem az az árkategória látható ami megengethetne magának egy nemesfa kabinetet.Használtam már nemegyszer pozdorját is, több gyártó használja elõszeretettel (pl.:AudioNote)Más a belsõ csillapítása.Leegyszerûsítve nem olyan kopogós mint az mdf.Sajnos a nálunk kapható pozdorják a gyantatartalmuk miatt nem a leg tökéletesebbek.Csinálok e komoly hangsugárzókat?Én minden hangfalamat komolynak tekintem ha 40, ha 200eFt.Nem vagyok sorozatgyártó, nem is szeretnék azzá válni. Nem ebbõl élek.Inkább úgy fogalmaznék :ezért.(persze átvitt értelemben)Mert amikor a 7éves lányom összevont szemöldökkel kritizál egy hangszerhangot, a büszkeség mellett  ott van a valódi életcél aurája.
Két dobozT árulok most, ezért látod a képeket olyan sok helyen.Az elsõ dobozt 14 évesen készítettem el 1986-ban egy éjeli szekrénybõl.Azóta sok víz folyt le már a dunán.A raptor elkelt, úgyhogy csak a flirt-tel fogsz találkozni a hirdetésekben.Majd egy-két hónap múlva megint egy új projektel.És ez remélem így fog menni, még amennyi aktív életet a Jóisten rámszabott.
Uhh! Ez hosszú lett.
Üdv. R.G (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/101.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: cashman - 2007, Március 24, 00:54:38
Helló!

Szerintem az eggyik legszebb hobbi...
Így tovább!
Egyébként az a Mission 782/783, hogy muzsikál??
Eladó az is?

Üdv!
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 24, 09:45:21
Hajrá RG!Ne hagyd magad!Az elégedetlenség viszi elõre a világot.Igenis kell MDF-bõl dobozt készíteni...meg pozdorjából...meg rétegelt lemezbõl...meg tömörfából...stb...csinálni...csinálni.Én sem vagyok gyártó,ha valakinek tetszik az amit csinálok,és hajlandó fizetni érte...hát tessék.Meg kell mutatni az arra fogékony embereknek,hogy igenis tudunk jobb hangot csinálni mint a "bolti" dobozok.Elõre... ;)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2007, Március 24, 10:49:10
Kedves R.G Acoustic

Jobb szeretném, ha legalább a keresztneveden szólíthatnálak, többen vagyunk itt, akik ezt meg szokták adni. De nem is ez a lényeg. Jómagam is aktív DIY doboz tervezõ, építõ hobbista vagyok. Az a néhány doboz, amit eddig szültem saját célra készült, eszemágában sem volt kínálni eladásra. A kiindulás az elsõ dobozomnál is maga a hangszóró és a Thiele/Small paraméterek voltak, voltam olyan bátor hogy kettõ, majd három utas dobozt építettem, nem gyári kit terv alapján, mi több nem is egy gyártótól való hangszórókat pakoltam egy közös dobozba, mindent magam méreteztem, a famunka nagyobb gépeket igénylõ részét asztalosra bíztam. Nem hangfalépítõnek születtem, de ma már a világhálón nagyon sok dolgot meg lehet találni, rengeteg DIY projektet át lehet nézni, nagyon sok ötlettel, tanáccsal, a tervezési és építési fázisok bemutatásával. Ebbõl még azért nem következik, hogy ez alapján egyszerû ujjgyakorlat a sikeres DIY hangsugárzó, de kitartással és gondossággal közelíteni lehet a kívánt célt. Az igazi DIY az nem készül sorozatban, a saját részre készülõ hangsugárzót úgy tervezzük, hogy az kiszolgáljon bennünket 5-10 évre, ezzel arányosan érdemes hosszasan elõkészíteni a munkát. Amit ezzel ki akarok fejezni az az, hogy DIY projektnek nem a ElektroWorld-ben könnyen megvásárolható néhány tízezer forintos hangdoboz színvonalát kell elérni, vagy kicsit felülmúlni, hanem a többszázezresét.

Ami engem zavar a topicindításban az, hogy te felteszed a terméked képét, amirõl késõbb kiderül, egy széleskörû marketing része, sok helyen hirdeted, és mellé megpróbálod mások DIY tapasztalatát kikérdezni. Ekkor az lenne a tisztességes, hogy elõbb tövirõl-hegyire bemutatnád a sajátod, a nehézségeivel és örömeivel, és azután teszed fel a kérdést. Némi unszolásra elmondod, hogy fontos a 4-6% ezüsttartalmú forrasztóón, meg az aranyozott csatlakozó, hát azért ennél több kellene.

Kívánok sok sikert, ha vállalkozóként akarsz megjelenni, akkor célszerû azt elõbb tudatni a publikummal.

Üdv István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 24, 12:12:00
:P  Cashman, Vili köszi az empátiát és a bátorítást.Jól esett! De ÉN remélem, hogy VBV NEM GONOSZKODNI AKART. Csak érdeklõdött, és egy kicsit nyersen fogalmazott. :ermm:
A mission javítani, és tuningolni volt nálam.Nem voltam tõle elragadtatva.Viszonylag sima és egyenletes középsávja, és a magas informatív jellege megnyerõ tulajdonságokkal ruházzák fel.DE a tulaj bántó csörömpölõ magasakra, és kiabáló közepekre, és kopogós semmitmondó mélyekre panaszkodott.A rendszerében volt a hiba.Megpróbáltam belenyúlni, de a gyártó ebbõl a hangfalból majdnem a maximumot hozta ki. A tuning csak a kapacitások cseréjébõl, és átkábelezésbõl állt.(Audioquest4)Ezt ajánlottam neki az ezüstözött neotec helyett is, amit addig használt.
A mélyei nagyon vérszegények,.. 135Hz alatt egy 165-ös oldalt elhelyezett hangszóró kezeli,egy szintén oldalra nézõ 30-90Hz-re hangolt vastagabb "Wc papírguriga" támogatásával.Nagyon nehéz optimálisan elhelyezni egy szobában.A mély tüneteire a következõ terápiát végeztem el.Virtuálisan megnöveltem a mély szekció térfogatát,(ipari gyapjú)így valamivel lágyabb megszólalást produkált.Valamint az alkalmazott elekronikájának lecserélését is ajánlottam./marantz6000 cd/erõsítõ/
Végeredmény: A mission mellett álló excalibur-om az otthonában kötött ki. :blush:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 24, 12:48:58
A nevem György.
Kedves István!..... Igazad van.
Marketing:..........Igazad van.
Lehet, hogy egy kicsit exibicionista vagyok.
Felteszem a hangfalak képét, mert szeretném eladni õket.Miért?Mert nincs akkora házam hogy mind elférjen.
Mivel jártas vagy a témában, láthatod, hogy a hangfalaim szinte anyagáron vannak hirdetve.Ha a járulékos költségeket figyelembe vesszük, és a ráfordított idõt, hát...nem kell részletezzem...
Az asztalos és a felületkezelési munkafázisokat is én végzem.

Más.
ÉN EBBEN, SEM MÁSIK FÓRUMBAN SEM TESZEK FEL KÉRDÉSEKET,ÉS NEM KÉRDEZEK KI SENKIT A "TITKAIRÓL"!!

Bölcselet: nem a cél, hanem a addig vezetõ út a fontos.

-Én a célt megmutatom. De az út számora intimitás, és úgy érzem rám tartozik.

Köszönöm az értékes kritikát.

Tisztelettel: György
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2007, Március 24, 13:58:08
Szia György

Örülök, hogy megértetted a mondandóm lényegét, és úgy tûnik nem vetted zokon a nyers hangnemet. Ha megengeded egy keveset azért folytatnám a fonalat.

Én nagyra becsülök minden amatõrt, legyen vitorláshajó építõ vagy valamilyen hifi berendezést elõállító. Mindegyiknek megtalálhatók a saját témájuknak megfelelõ honlapjai és internetes fórumai. A fórumok többsége a kölcsönös hozzájárulás elvén mûködnek, az odalátogatók elõször csak mások problémáját olvassák, azokra adott válaszokból tanulnak. Akik válaszolnak többségében szintén a kölcsönösség alapján, teszik, tehát mindenki hozzáad valamit, ami a nagy közösben mások javát szolgálja, másik esetben viszont éppen neki lesz hasznára másnak a tapasztalata. Ebben a megközelítésben az értékesítési és marketing érdekek nagyon rosszul jönnek ki. Én, amikor egy információt beadok a közösbe ezt különösebb anyagi haszon elvárása nélkül teszem, pontosabban a kölcsönösségi alapon a megtérülése ennek akkor jöhet meg, amikor egy másik fórumtag is feltesz egy számomra hasznos infót. El vagy egy kicsit távolodva ettõl az elvtõl, amikor te itt valamiféle TITKOK INTIMITÁS-áról beszélsz. A fórumon semmi sem titok, ha úgy lenne, akkor nem jelene meg senki és semmi vélemény dolgokról, tapasztalatokról.  

Itt illik és szerintem szükséges szétválasztani a vállalkozói megnyilvánulásokat, ahol a cél valamilyen termék, szolgáltatás kínálása, amibõl anyagi haszon származhat. Ha a propagandára kevés a ráfordítható pénzed, akkor azért ott vannak az ingyenes, vagy nagyon olcsó hirdetési felületek. Ha egy ilyen nyílt fórumon te marketingelsz, amire azért volt már példa, akkor ne tegyél ilyen kijelentést:

„-Én a célt megmutatom. De az út számora intimitás, és úgy érzem rám tartozik.”  

Bocs, ha kioktató voltam

Üdv István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 24, 14:37:43
István!
A filozófiai eszmefuttatásod helytálló.Igazad van.
 De nehéz elvonatkoztatni azt, hohy ha beszélünk valamirõl, arról mit csinálunk és hogyan, az bizony , ha a tárgy vagy szolgáltatás eladó, keményen kimeríti a marketingelés fogalmát.
Abban is igazad van hogy a fórum nem erre való.
 Igyekszem nem erre használni.De bizony ha beszélunk valamirõl, s az információ átadódik,
 biz az marketing.

Az , hogy ki milyen infót ad ki, vagy vesz fel, mindenkinek a szuverén joga eldönteni.

Üdv. György
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2007, Március 24, 18:57:18
Kedves György!

Talán észrevetted, hogy az audiofil témakörben indított topicodat áttettem a DIY rovatba, remélve, hogy a reklámon kívül valami "haszon" a közösségnek is jut. Tudom, itthon nehéz a gyártásból megélni, de azt hiszem nem ez a megfelelõ út a sikerhez. Vili annak idején elõzetesen emailben megkeresett, és elküldte anyagait közlésre. Ez így korrekt. Õ bepillantást engedett "mûveibe" tudva azt, hogy aki képes azokat utánépíteni, valószínûleg soha nem venne tõle semmit, így nincs mit féltenie. Nem említette konkrétan, hogy eladásra is építene, mégis többen keresték azóta rajtam keresztül is.

Az ilyen reklámok mindenhol fordítva sülnek el, - ha rendszeres látogató vagy különféle fórumokon, ezt tapasztalhattad - meg is jött a válasz VBV-tõl.
Nem szeretek élni moderátori lehetõségeimmel, kérlek hagyd abba az efféle marketingelést.

Köszönettel és sok sikert kívánva:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 24, 21:34:13
Kedves  Szabolcs!

 Ha valami eladó, akkor arról nem lehet beszélni?
 Egyszer tettem hozzá egy válaszhoz, hogy eladó.
Ezúton is elnézést kérek érte.
 De kontra, ha olvastad a hozzászólásaimat, akkor láthatod, hogy nem ebbõl élek.
Ha sértem mások üzleti érdekeit, mert ijesztõ rájuk nézve az alacsony ár, és a dobozaim megjelenése, azt üzenem nekik, hogy nem kéne így túlreagálni egy lehetséges konkurencia fellépését.
Nem kívánok vbv, sem más hazai gyártó konkurenciájává válni.Én nem akarok mást, csak hangfalat készíteni.
 Most jól lehordtatok.
Istvánnal filozofáltunk ez ügyben, hogy mi is az a marketing.
 Nos, lehet hogy igazatok van.
De! Az már számora hízelgõ, hogy egy kicsit "felráztam a poklot" a fórumban, és kiváltottam olyan gyártók felháborodását, akiket felkészületlenül ért a megjelenésem.
Minden tiszteletem VBV-É, és az összes hazai gyártóé.Nem akarom, hogy ellenséget lássanak bennem, mert ismétlem NINCS MIÉRT!
  a FÓRUMBA NEM TÖLTÖK FÖL TÖBB KÉPET.
ÉS NEM BESZÉLEK A HANGFALAIMRÓL, ha ez sérti az etikát.
Mégegyszer enézézést kérek azoktól akiknek kiváltottam az ellenszenvét.

Maradok tisztelettel:György

Szabolcs! Megkérlek rá, hogy szedd le a képeket.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 24, 21:43:00
Szia Gyuri!

Mint olvasom, kaptál hideget-meleget, és én eddig csak a katalizátor voltam.
De most:
Ha rám hallgatsz (miért tennéd) kicsit változtatsz a nyomulásodon. Miután elárultad életkorod, nyugodtan állíthatom, hogy születésed elõtt pár évvel kezdtem azt az ipart, amit Te "hifimagus@t-online.hu" néven próbálsz kivitelezni. Egész biztos vagy abban, hogy a „hifimagus” titulusért megdolgoztál, mert szerintem nem. Az elmúlt csaknem 30 év tapasztalata az, hogy vakítással, magabiztos magyarázatokkal sokakat el lehet csábítani, de csak egyszer! Ha változatlan formában folytatod „vállalkozásod”, pár év alatt kinövöd csöpp hazánk, és akkor mi lesz? Mész az EU-ba?
Kár lenne érted!
Gondold át.

Üdv: VBV / Szentgyörgyi László
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 24, 22:02:03
Köszönöm László. Nem csalódtam benned.
-És valószínû, rád hallgatok. Sokat kell még tanulnom.
Csak még egy szót. Akit elcsábítottam, azt nem kell mégegyszer.
 -Bocsi, remélem ez nem volt marketing-

Tisztelettel : Gyuri
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2007, Március 24, 23:07:37
Gyuri!

Mindennek megvan a helye és a formája, muszáj korlátokat szabni, vagy elszabadul a pokol.
A Fórum nem erre való!
Ha neked ez nem üzlet, akkor oszd meg a tapasztalataidat másokkal, örömmel fogják venni.
Ha nem akarod megosztani, akkor nyilván üzlet.
(Az aprók között feladott hirdetéseid egyértelmûen üzleti vállalkozásra utalnak, miként az "R.G Acoustic" név is)
Kicsit rossz volt a kezdet, jobb lett volna ha elõbb megkeresel.

PS: VBV megnyilvánulásait ne vedd fel, a tehetség nem kor függvénye.
üdv,
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: sotokan - 2007, Március 25, 16:35:15
A tehetség valóban nem életkor kérdése, a szûkös magyar lehetõségek miatt viszont az életkor nyilvánvalóan mérvadó a hangfalkészítéskor. Harminc éven át próbáltam hangfalakat készíteni saját használatra, a vége az volt, hogy (magyar) gyártó hangfalát vettem meg, mert jobban szólt, mint a nagy gyártóktól való, ráadásul hazai termék volt. (Ezt a szokásomat igyekszem megtartani.)

Saját tapasztalatom szerint a belépõ szintû hangalak otthoni bütykölésének önköltsége magasabb, mint a hasonló színvonalú gyári hangfalak ára, így a dolog csak hobby szinten éri meg. Más dolog, ha valakinek sok pénze van, és ráér, az talán tud egy kicsit spórolni, de a ráfordított idõ rendszerint nem éri meg. A harmadik lehetõség a fejlesztés, annak viszont olyan magas a költsége, valamint az idõigényessége, hogy csak nagyon tapasztalt szakembereknek van némi (nagyon csekély) esélye a túlélésre a hazai piaci viszonyok között, ha eladásra akarnak termelni, és inkább õk is a magasabb árkategóriát kell megcélozniuk (pl. Taylor), mert évente nem tudnak túl sok hangfalat eladni. Szóval a fejlesztéshez szükséges anyagi források és idõigényesség miatt otthoni hobbizásból csaknem lehetetlen egy ember számára rövid idõ alatt "hifimesterré" válni (arról nem is beszélve, hogy a fogalom komoly szakemberek között sem jelenti ugyanazt, hiszen a hangzás mai napig egyetlen megbízható "mûszere" az emberi fül. :-)

A marketing más dolog (aki a fülének nem hisz, jobban hisz abban, amit olvas?), az szerintem sem ide való...

-sotokan
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: nempisti - 2007, Március 25, 18:08:23
Idézet
Harminc éven át próbáltam hangfalakat készíteni saját használatra, a
vége az volt, hogy (magyar) gyártó hangfalát vettem meg, mert jobban
szólt, mint a nagy gyártóktól való, ráadásul hazai termék volt. (Ezt a
szokásomat igyekszem megtartani.)


Kedves sotokan!

Mivel nem kicsit vagyok tájékozatlan a hazai gyártású hangfalakkal kapcs,igy nagyon kiváncsi lennék az ezekkel kapcsolatos tapasztalataidra akár itt a fórumon,akár mail-ben.

Elõre is köszi!
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Giorgio12 - 2007, Március 25, 18:26:17
Sziasztok!
-sotokan- volt régebben magyar hangsugárzóm,
STAND-ART-nak hívták és nagyon szerettem. Mindig azt hallottam, hogy nem érdemes házilag nekiállni, mert olyan drágán lehet beszerezni a hangszórókat. Ebbe bele is nyugodtam.

A multkor a fiam JPW doboza megadta magát, irány a SONIDO, és ekkor ért a meglepetés, hogy a leégett magassugárzó kb:1000-1500 Ft.
Felháborodásomat megosztottam VBV-vel, Õ szolgált néhány adalékkal, hogy gyári dobozokban jórészt milyen filléres hangszórók vannak.

Akkor megéri vagy nem, ez itt a kérdés!
Szép napot : Gyuri
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 19:26:57
Kedves Gyuri!Szerintem megéri...ha az ember saját magának csinálja.Viszont hamár egyszer rászánja magát az ember,akkor valami komolyat érdemes csinálni.Komoly,drága 2-3milliós dobozok anyagköltsége 5-600ezer ft.Tehát ha valaki rászánja azt a temérdek idõt és utánjárást,az bizony jól járhat anyagilag.Persze vannak viták arról hogy az így készített dobozok vajon elérik vagy meghaladják-e az eredeti doboz hangminõségét.Mindkét esetre tudnék példát mondani.Az hogy a JPW dobozba 1-2ezer ft-os magassugárzót raktak,bizony bosszantó,és sajnos sok gyártó(magyar és külföldi)hasonlóképp spórol.Van aki 20-30%-os nyereséggel számol...és van aki 100%-os nyereséget szeretne. ;)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 20:56:33
Sziasztok!Szép estét mindenkinek!
Látom, izzik a fórum.
Kedves Sotokan.
Én nem tartom magam hifimesternek.A hifimagus csak az e-mail címem.
21 éve csináltam egy hangfalat egy éjjeli szekrénybõl.Most itt tartok.Autodidakta módon fejlõdtem idáig. A hivatásomnak semmi köze az akusztikához, és az asztalos szakmához.

 A gyártók, néha valószínûtlenül olcsó meghajtókat használnak.
Miért?
 Mert az is lehet jó, jó mérnöki munkával vértezve.
Egy sorozatgyártott hangfal árában benne van a fejlesztés, a logisztika, a márkanév,a járulékos terhek,-a Magyar gyártókat megfojtja az ilyen olyan adó, engedélyek,stb.Tényleg nagyon nehéz dolguk van.
Említettétek a taylort.Kiemelek egy modelt.:
T.A. NIKE. mélyközép,:vestra-3200Ft
           magas     :vifa   11000Ft
Hangváltó,ha minõségi komponenseket nézünk:kb.30000Ft
Doboz:szép kivitel, max 60000Ft
öszz:107400 (+-)10eFt.
Vételára, mikor piacra dobták 650000Ft. körül volt.
VILI! EZ NEM 100%
Hát hogy lett ebbõl 650000Ft?
Ha napi 10-et gyártana, valószínû nem kerülne csak 300eFt.-ba
A kis mennyiségen kell neki kitermelni a válalkozókat sújtó terheket, a cégének mûködését(munkabérek járulékok ),a fejlesztéseket,és még sorolhatnám.
Egy rossz szavunk sem lehet rájuk.
VBV, Taylor, Hivox, Sonido, mona a. mind rendkívül nagytudású tehetséges szakemberek.
De az ország gazdasága olyan, hogy bizony rá vannak kényszerítve a nagy árrésre.
-Sajnos.-
 Nagyon jó volna, hogy ha egy átlagos Magyar fizuból meg lehetne venni egy Magyar gyártó rendszerét.
 Sem a vásárlóerõ, sem a gazdaságpolitika nem kedvez nekik-ünk.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 21:53:50
Akkor ez vajon mennyit ér(érne)?...Peerless HDS134 darabja 21000...van 4darab...Vifa X25TG 12800...kétszer...keresztváltó,Mundorf 40-70ezerig...doboz kb 30ezer+többszáz munkaóra...
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: nempisti - 2007, Március 25, 21:59:34
Sajnos a hazai gyártók olyan haszonkulcsot alkalmaznak (ne firtassuk,miért),amivel nem igazán serkentik a magyar termékek iránti érdeklõdést.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 22:10:28
Például...
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 25, 22:18:12
Tisztelt, és Nagyrábecsült hangfalgyártók!

Ezennel szeretném kihirdetni, hogy igazi HANGFAL-at csak páran gyártanak a világon. Az egyszerûség kedvéért az elektroakusztikus átalakítót mostantól nevezzük egyszerûen HANGSUGÁRZÓ-nak.
Olvasom a sok magvas hozzászólást, és borzongnak az idegeim. Mindenki tehetséges, nagy tudású, és szenzációs, de a hangfal szó borzalmas. Egy szakember ok nélkül ki sem ejti a száján a hangfal szót, mert a szónak jelentése van. Konkrét jelentése van.
Ha kérhetem, mindenki nevezze nevén a dolgokat, és akkor talán én is elhiszem, hogy az, aki megnyilvánul, valóban szakember, és érti a dolgát.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Tisztelettel: VBV / Sz. László
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 22:19:13
Vili!
Valószínû 1.5m.fölött!És lehet, hogy keveset mondtam.

Gratulálok! Nagyon megnyerõ összeállítás, és minõségi alkotás.
György.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 22:24:31
VBV.

DÍCSÉRHETLEK, VÉDHETLEK ÉN, MÉGIS :evil: VAGY?
Rendben van. Hangsugárzó.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 22:28:21
Kedves László!Nem gyõzzük hangoztatni hogy MI NEM VAGYUNK SZAKEMBEREK!...csak D.I.Y amatõrök.Hifisták.Nem vagyunk hifiguruk...sem sárkányölõk... ;)...vagy óriásölõk...
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 22:32:49
Ja...és még valami...ha már valaki két egyformát csinál,az már nem egyedi...hanem gyártás...azt hiszem ez az "Egyedi hagfalak" topic. :)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 25, 22:47:05
Szia Vili!

Saját magadról állítottál ki minõségi bizonyítványt, pedig nem kellet volna. Csendben is maradhattál volna, de Te inkább a harcot választottad.
Hát, Te biztos tudod, hogy melyik oldalon, és miért akarsz harcolni.

Tisztelettel: VBV / Sz. László

Ui.: Vannak sorozatban gyártott hangsugárzók, és vannak kísérleti, egy példányban készülõ hangsugárzók. A Tangband szélessávú hangszóróihoz, és még kb. 10-12 egyéb szélessávú hangszóróhoz csak 1-1 pár hangsugárzót terveztem, és építettem. Ez a tevékenység most sorozatgyártásnak, vagy D.I.Y. munkának számít?
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 25, 22:58:28
Bocsi ha a "sárkányölõ" rosszul esett.Nem állok senki oldalán.Ha jól emlékszem senki nem bántott téged,és senki sem harcol...de ha neked ez harc...itt beszélgetés folyik...senki nem bánt senkit.Csak beszélgetünk...
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 23:07:54
Kedves László!

   Ezt a topicot nem azért indítottam, hogy itt harc follyon.
   Senki nem akar ellened harcolni, és senki sem vonja kétségbe a szakértelmedet,és annak felsõbbrendûségét, amit eddíg elértél.
-Tisztelet jár neked.
 Nem tudom miért vagy ilyen ellenséges.
A termékeid kétségtelenül jók.
 Elszívhatnánk egy békepipát.

György
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: magdagabor - 2007, Március 25, 23:23:40
Sziasztok!

Az alábbi fogalmak pontosítása érdekelne:

Én eddig abban a hitben éltem, hogy amibõl a zenét hallgatom, az a hangfal.
A hangfalban vannak a hangszórók (magas,közép,mély), amiket hangsugárzóknak is nevezhetünk.

Akkor ez nem így van?

Üdv.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 23:36:40
DE.

 :blink:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 25, 23:42:22
Ez pusztán nyelvtani beidegzõdés. Szerintem teljesen mindegy.Egy szakdolgozatban lehet kritizálni, de a köznyelvben így van. :silly:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: nempisti - 2007, Március 26, 16:14:45
A hangsugárzókban (hangfalakban),hangszórók vannak.Kivéve a sztatikus és egyéb elven mûködõ konstrukciókat.
Nem értem VBV miért ingerült,hiszen neki van "sárkányölõ stúdiója".
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2007, Március 26, 17:07:53
Nem kívánom VBV Lászlót védeni, képes õ arra egyedül is. Amit valószínû ki akart emelni, az hogy a hangsugárzó építéssel hobby vagy vállalkozó szinten foglalkozóknak jó tudni pár fogalmat. Ilyen a Hangfal, Hangdoboz zárt-, reflex- és tölcsér- illesztéssel, de rokon velük TL ami mindhárom elvébõl használ egy keveset. Szerény ismereteim szerint hangfalnak a nyitott, rezonáló doboz nélküli konstrukciókat szokták nevezni, vagyis elõre-hátra is sugároznak, 8-as a karakterisztikájuk. Hangfalat lehet hagyományos kónuszos dinamikus hangszórókból is építeni, általában nagyobb hangszórófelület szükséges az elfogadható basszus leadáshoz.

A hangfal elvet szebben valósítják meg az elektrosztatikus, elektrét, mágneses panelek. Van egy közös jellemzõjük, doboztalan, nagyon gyors hangjuk van, sajnos gyenge hatásfokúak, nem szeretik a túlhajtást, általában drágábbak és minél kisebb felületûek, annál inkább nem nélkülözik a dinamikus hangszóróval épített szubokat, amikkel viszont nagyon nehezen tudnak fázisban illeszkedni.
 
Szerintem ez a minimum, amit azért minden hifi érdeklõdõnek tudni illik, az építéssel foglalkozóknak azért meg ennél is többet.

István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 26, 19:06:51
Szia Istvan01!
Ezek szerint nem volt teljesen érthetetlen a hangsugárzó-kontra-hangfal témában írt glosszám.
Köszönöm.

Nempisti!
Nem vagyok ingerült. Ingerült az, aki abban a stílusban írogat, mint jómagad. Bár az is lehet, hogy nem is vagy ingerült, csak neveletlen, de ez legyen a Te bajod.

Tisztelettel: VBV / Sz. László
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 26, 19:22:32
R.G. Gyurinak volt egy érdekes kirohanása, ami arról szólt, hogy felülmúlhatatlan megjelenésére a legtöbb hazai gyártó a nadrágjába csinált. Érdekes feltételezés, bár minden alapot nélkülöz.
És hogy miért?
Hát ezért: Lásd a képet.
A jobbnál is jobb Sonido/Monacor klónok pár hónap alatt el fogják lepni az országot, és mind egytõl egyig ugyan arra a pár érdeklõdõre pályázik. Koppintók vigyázzatok. Lesz még gondotok egymással, és errõl csak Ti magatok tehetek.

Üdv: VBV (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/Sonido12.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 26, 19:28:25
Naháááááááááát! Még ilyet.És tessék mondanani, van amolyan is? :woohoo:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 26, 20:04:50
Üdv. László!- A rémkoppintók topicjában.-
 László! Te is büszke vagy joggal a termékeidre.
 Még mindíg nem értem, hogy mire ez a rosszindulat.
 Nem vagyok koppintó.Istvánnal gyártatom a HANGFALAIMBA a hangszórókat.Én nem vagyok szélessávú "hívõ".Ezt elkészítettem, mert kíváncsi voltam. Az õ tervei alapján. Csak egy kicsit csiszoltam rajta.


Mint tudod, a lineáris exponenciális tölcsér itthoni kivitelezése, és pontos méretezése nem egyszerû dolog.Még nekem is beletörik a bicskám.

A d.i.y sonido messze van az exponenciálistól.
A tölcsérben így itt ott bitumenes csllapítást helyeztem el, így lineárisabb lett a frekvencia  menete. A holt tereket quartz homokkal toltöttem ki. Megkerestem az optimális belsõ kábelt.Stb.
Szóval, nem szándékozom tovább erõltetni ezt a projektet.

Minden felületet megtalálsz ahol támadni lehet.Ne bántson már, hogy vannak akik próbálkoznak.
Ez nem egy neves gyártóra  méltó.

István! A hét éves lányom is tisztában van vizuálisan azoknak a fogalmak a nagy többségével amit felsoroltál.

Köszönöm.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 26, 20:36:01
Kedves László!Nekem nincs szükségem "minõségi bizonyítvány"-ra.Hogy miért?Azért mert NEM VAGYOK GYÁRTÓ!Én csak egy lelkes amatõr vagyok,és ezt nem szégyenlem.Ha valaki eljön hozzám,és tetszik neki az amit lát vagy hall az nekem csak jó.Ha netán még arra is megkér hogy építsek neki egy hangsugárzót,akkor az még jobb.Egyébként évente maximum 2-3 dobozt készítek,ezért nem hiszem hogy bárkinek is konkurenciát jelentenék.Koppintani sem szoktam,tehát ez sem lehet probléma.

Üdvözlettel:Sárik Vilmos
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: elek - 2007, Március 26, 21:50:50
"lineáris exponenciális tölcsér"
"itt ott bitumenes csllapítást helyeztem el, így
lineárisabb lett a frekvencia menete"
" Megkerestem az optimális belsõ kábelt"
és így tovább...

nem csodálom, hogy VBV kiakadt...
én is...

nem az a baj, hogy valaki diy (végülis ez egy szép hobby), még az sem igazán, hogy némi zsebpénzt csinál belõle, hanem az a baj, hogy megmagyarázza, hogy miért és mennyire jó az, amit csinál...hangosan, és pofátlanul.
Remélem, elgondolkodnak ezen az errejárt olvtársak, és a megfelelõ következtetéseket vonják le :(
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 26, 22:05:01
Kedves Elek!Szíve joga...akinek nem tetszik az nem veszi meg a dobozát.Mindenki úgy égeti magát ahogy akarja.Mindenki azt állít magáról és az általa készített termékrõl amit akar...nem kötelezõ elhinni...Sem azt amit R.G állít...sem azt amit én...sem azt amit VBV...A szakújságírók és a tesztek sem biztos hogy mind igazat szólnak.Ez az egész dolog,hívhatjuk zenélésnek...D.I.Y-nek...hobbinak...gyártásnak...fejlesztésnek,vagy bárminek...szubjektív.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: szgy - 2007, Március 26, 22:34:11
Helló RG !

Ha már elengedtétek egymás torkát Vibával elárulhatnád hogy hol szerezted be azt a "bitumenes csllapítást ".

Szigorúan csak a saját célomra!  ;)

Köszi: Gyula
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 26, 23:32:08
Szia R.G.!

Jelenleg csak egy problémám van, mégpedig az, hogy nem érted a lényeget.
Nem csoda, fiatal vagy, és gondolkozás helyett a könnyebb utat választod, támadsz. Erõ van, tudás nincs. Jó neked.
Most, még egyszer, talán utoljára leírom, hogy nem jársz (jártok) jó úton.
Ezt mibõl gondolom? Például abból, hogy a hirdetésedben szereplõ Sonido egyutas tölcsérben Monacor hangszóró látható (egy ismerõsömhöz el is cipelted eladás céljából), erre saját állításod szerint Varga Pista bával egyeztetett, és gyártatott hangszórót építettél a feljavított Sonidoba. A Monacor hangszórót a Sonido gyártja? Itt valami csak nekem nem stimmel, vagy más sem érti? Na mindegy.

Mindezek után, ha még nem volna egy napra ennyi elég, újabb csacskaságokat olvashatok D.I.Y. Vili úr tollából, aki nemrég 5-600e.-Ft-os monitor hangsugárzókat keresett tesztelés céljából, és nem is akárhogy. Mindenkit arra kért, hogy az Õ 2+1-es (Peerless+Vifa) amatõr HANGFALÁHOZ cipeljék el összehasonlítás céljából saját, gyári, méregdrága monitor hangsugárzójukat, hogy ezzel D.I.Y. Vili úr megtudja, merre tart a fél millás monitorok világában.
D.I.Y. Vilinek itt, és most, meghallgatás nélkül is meg tudom mondani merre tart. Kb. egy szinten áll egy átkábelezett, új keresztváltóval dolgozó Dynaudio Audience 42-es monitor hangsugárzóval (100-120e.-Ft), de ha az Audience 42-es hangszórói új kabinetbe költöznek, a Vili D.I.Y. HANGFAL nincs sehol. Ez van.

További kellemes zenehallgatást kívánok Mindenkinek: VBV

Ui.:
R.G.!
SzGy úr megérdemli a bitumenes zsindely beszerzési forrás címét.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 07:34:48
Nem tudom mirõl beszél kedves Sentgyörgyi úr.

Monacor hangszórót nem használtam soha tölcsérben.
Sonidot-t Is ebben az egyben.Így elcipelni sem tudtam a bizonyos ismerõsödhöz. A feljavított son ido-ban sr 144-es van ,és nem monacor.A feljavítás pedig csillapításból, és kábelezésbõl áll.
Egyébbként a Flirt teljes egészében sonido D.I.Y

Az valami Bartfay Audio féle.

Kezdessz feldühíteni!

Varga úr megérdemli azt a tiszteletet, amit te úgylátom nem.

György :evil:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 07:50:30
Szíved joga kiakadni Elek.

Építõ jellegû a kritikád.

Üdv. pofátlan Gyuri.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 27, 09:28:14
Szia 99. R.G.!

Hát nem meg mondtam?
Már annyian próbáltok megélni a Sonido egyutas hangsugárzójából, hogy összekevernek titeket.
Ezek után nincs jogod megsértõdni, mert csak egy vagy a százból, és ezt az utat Te magad választottad (a másik százzal egyetemben).
Még egy apró megjegyzés: Ha Te mindenkinél jobban tiszteled Varga urat, legalább nyilvánosan ne írd le az általa tervezett hangsugárzó hibáit, mert ezzel a nevét, és cégének jó hírét járatod le. És hogy miért teszed mindezt? Hát, HASZONÉRT! Ha törik, ha szakad, el akarod adni munkád „gyümölcsét”, és még az sem számit vakítóan fehér becsületes lelkednek, hogy a szent cél (PÉNZ!!!) elérése érdekében több kárt okozol, mint hasznot. Már többször írtam, fiatal vagy, és még nem gondolkozol. Számodra kézenfekvõ mindent erõbõl megoldani, mert még van erõd. A kérdés az, hogy meddig, és mi lesz ezután?

Üdv: VBV

Ui.: Ha Elek kiakadt, akkor más is kiakadt. Vedd észre az intõ jeleket, amik most csak körbe lengenek, de ha nem változol, idõvel elsöpörnek.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2007, Március 27, 10:08:16
Elszomorodva látom ezt az értelmetlennek tûnõ szócsatát. Korábban már említettem, a fórum szelleme nem szokott jól mûködni, amikor keveredik a DIY a vállalkozási érdekekkel, és ezt most gyorsan bebizonyosodni látom. Ezt zokon veszik az igazi DIY-erek, akik valóban csak maguknak építenek, mert a szó mégis csak ezt takarja, de éles vitát válthat ki azok között is, akik DIY produkciókat kívánnak úgymond baráti körben értékesíteni.

Ami engem még jobban zavar, lehet hogy csupán én vagyok megkeveredve, az, hogy a beírásokból azt látom, mintha valamelyik cég DIY-ra szánt kit termékét „egy kis további tuninggal” némelyek értékesítésre építgetik. Ha erre nincsen közvetlen megállapodás a kibocsátó céggel, akkor ez meglehetõsen etikátlan és iparjog megsértés esete is fenn állhat.

Az sem szokott problémát okozni, ha valaki hobby kedvében, DIY-erként meg akarja építeni például a B&W Nautilust-t (vagy legyünk szerények a csak a 801-est), de az már igen, ha azt el kezdi kínálni, ráadásul még hozzáteszi, jobb mint az eredeti.

Gondoljuk át a dolgokat több szempontból is.

Üdv István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 10:24:51
Nézd VBV!

Nem rontom Varga úr hitelét.
Minden vásárlója, és józan eszû hifista tudja, hogy a d.i.y terv, amit a hangszóróival árul,NEM EGYENLÕ A SONIDO HANGSUGÁRZÓKKAL.AZ MÁS KATEGÓRIA!
A D.I.Y TERVET EGYSZERÛ MEGÉPÍTENI, ÉS MEGADJA A BARKÁCSOLÓ HIFISTÁKNAK AZ ALKOTÁS ÖRÖMÉT!!
RÁADÁSUL PISZOKJÓ AHOZ KÉPEST AMENNYIBE KERÜL.


  Ha a te  MAX 70eFt anyagköltségû DRUM F16 hangsugárzód nem kerülne 420eFt-be, lehet hogy nálad is vásárolnának.

Megenged egy kérdést PROFESSZOR ÚR?
 Hogy lesz az FE 166E 22/60WATTJÁBÓL 60/100W?
ÉS  A 25Hz hol jön ki a hangsugárzóból? Talán -20 Db-n?
A méretet és a súlyt figyelembe véve nics neked olyan hosszú tölcséred.

Egy a 100-ból.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 10:41:25
István!
Én is szomorú vagyok hogy a topic errõl szól.
Nem én adtam neki ezt az arculatot.
Valóban etikátlan a koppintás.
 A sonido d.i.y-t magamnak készítettem, de el fogom adni(ha megköveztek is), mert mást szeretnék
készíteni, amivel a következõ fonón találkozhatnak a tisztelt bírálóim.

Gyuri.
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 11:15:58
Kedves Moderátor!

Ha te is úgy látod ahogy én, akkor töröld a topic-ot. Nincs értelme ,hogy csak veszekedésrõl szól.
 A nagy Magyar mentalitás itt is érvényesül.

R.Gyuri :ermm:
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 14:04:30
Meg tudná adni nekem valaki Dénes Péter úr elérhetõségét? :)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: nempisti - 2007, Március 27, 14:16:00
Idézet
Meg tudná adni nekem valaki Dénes Péter úr elérhetõségét?


Mail ment B)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Quadlipi - 2007, Március 27, 18:36:59
VibaVoice írta::
Idézet
Szia 99. R.G.!
Hát nem meg mondtam?
Már annyian próbáltok megélni a Sonido egyutas hangsugárzójából, hogy összekevernek titeket.
Ezek után nincs jogod megsértõdni, mert csak egy vagy a százból, és ezt az utat Te magad választottad (a másik százzal egyetemben).

Hát ezt már tényleg nem értem. Igaztalanul megvádolsz valakit és, amikor tetten érnek nem, hogy elnézést kérnél még õ a hibás? Persze ez már nem elõször fordul elõ! Csak én érzem azt, hogy ebben van némi bibi? Persze sejtem, hogy merrõl fúj a Viba szél. Ha valaki magának építget az valószínûleg nem a gyártóktól, forgalmazóktól vásárol hangsugárzót. Nem értem mire ez a nagyképûség, arrogancia? Nem volt gyerekszobád? Vagy csak kõ bölcsõd volt és olyan csúnya voltál, hogy csak bottal piszkálgattak, mert akkor megmagyarázható ez a deformált szocializáció. Javaslom egy olyan topik indítását, ahol Viba úr elbeszélgethet a magával hasonlókkal. A többi topikot tán nem kéne beszennyezni. R.G nek és Vilinek ezt tanácsolom: "Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Március 27, 18:58:28
Kedves mindenki!Soha,senkit nem kértem arra hogy cipelje el hozzám,saját,méregdrága gyári hangsugárzóját.Valóban szerettem volna összehasonlítani a saját dobozaimat másokéval,de én szivesen cipelem a magamét.Szentgyörgyi úr többi megnyilvánulását nem kommentálnám,mert csak további veszekedésre adhatna okot.Bár azt nem tudom hogy mire alapozza a fent írtakat.Aki esetleg belekeveredett,attól ezúton szeretnék elnézést kérni.Egy idõre elköszönök...üdvözlettel:Sárik Vilmos
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: KoZo - 2007, Március 27, 20:03:37
Hát ez... :huh:  Az egésznek a hangneme meg a stílusa és tartalma a bányászbéka feneke alatt 10 emelettel vagyon. Valóban nem volt szimpatikus RG úrfi belépõje de VBV úr sem hazudtolta ám meg önmagát. Sõt jól illik ide a \'bagoly mondja verébnek..\' kezdetû közmondás.
Van azonban a dolognak elõnye is merthogy így jól behatárolják ezen urak saját maguk azt a kört amelyik potenciális érdeklõdõ lehet feléjük. Merthogy biztos vannak még rajtam kívül mások is akik egy ilyen szóváltás után nagyívben elkerülik mindkettõt a ziher.  :(
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 27, 20:20:52
Kedves KoZo!

Köszönöm.
Nem akarok vitatkozni, és nem is akartam.

Nem kellett volna.

De meg kell védeni magát az embernek.

R.Gyuri
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: cashman - 2007, Március 27, 22:12:49
Helló!

Nem vagyok törvényszéki bíró, de az a meglátásom, hogy mind az alperesnek, mind pedig a felperesnek igaza van!
  :)
Üdv
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Lakat - 2007, Március 27, 22:16:41
Hi Mindenkinek,

Már napok óta olvasom a szkanderezéseteket. Sajnos "nem értek" a hangfalakhoz (sem), de  már kezd humorossá válni ahogy egymásnak feszültök, mint a kis kecskék a hídon, hehehe. De eredményt nem értek el, mert nem hiszem, hogy ezzel újabb vásárlókat nyertek meg.
De: Miért fáj az a másiknak, ha az egyiknek van egy ötlete (pl R.G.-nek)és megcsinálja. Ha van rá kereslet, akkor hadd csinálja. Nem hiszem, hogy csak a preferált "hangfalgyártóknak" van helye a nap alatt, akiket eléggé elõtérbe helyeznek/helyeztek a lapban. Aztán akinek nem ingje, ne vegye magára. De aki felismeri az ingjét, az gyakoroljon önkritikát.
És azt sem hiszem, hogy Mészáros Szabolcs úrnak szerencsés volt ilyen formában a megszólalása a fórumban.
Sajnos itt csak a zene szeretetérõl és élvezeti értékérõl nem esett szó.
A magam részérõl inkább a ZENE hallgatást választom.

Üdv: Lakat
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 27, 23:00:00
Szia R.G.!

Hát nem megmondtam, hogy fiatal vagy? Sok fehér folt van még az életedben.
A hangszórók terhelhetõségi adatát veheted szó szerint is, és veheted úgy, ahogy az adott hangsugárzóba építve adja magát. Az FE-167E szélessávúval szerelt tölcsért 80W-os erõsítõvel kergetve több év alatt sem történt meghibásodás, pedig nem is egy vásárló kerti bulit szokott velük tartani. De ez nem minden. A hangszórók egymagukban ritkán képesek 100-150Hz alatti hangok lesugárzására, ezért építenek köréjük valamit, ami leggyakrabban valamiféle dobozhoz hasonlít. A hangszóró, és a doboz közös produkciója adja a zenei élményt, ami megköveteli a 20-25Hz közötti hangok lesugárzását is. Az FE-167E a saját tölcsérében képes erre, és az FF-85K-is képes rá a saját tölcsérében, pedig ennek a kalmopyrin méretû szélessávúnak 125Hz-en van a rezonanciapontja. Mindenféle csacska vádak helyett gyere el, és hallgasd meg mire képesek a Fostex tölcsérek, és ha már túl vagy a hallgatáson, akkor írj nyugodtan az élményeidrõl. Addig amit írsz, az csupán csak fikció, ami a jelenlegi tudásszintedet tükrözi.

További szép napokat kívánok: VBV
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 28, 09:39:37
:) Szép reggelt mindenkinek.Neked is VBV!

 Köszi a választ. El fogok menni hozzád,DE REMÉLEM, NEM HASÍTASSZ KETTÉ VALAMI SÁRKÁNYÖLÕ KARDDAL!

Szerintem, itt fejezzük be ezt a vitát.

Üdvözlettel: Révész Gyuri :)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Seneca - 2007, Március 28, 13:06:01
Gyuri, nem vagy egy kicsit mazochista? Az a meeting nem lesz semmi!
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 28, 21:01:19
Szia Gyuri!

Nagy szeretettel várlak, és aligha foglak ketté hasítani a Sárkányölõ kardommal, már csak azért sem, mert a koszolásért fejemet venné az asszony.
Egyébként a "stúdióm" neve a lányomnak köszönhetõ. Pár éve olvasta Sárkányölõ Szent György legendáját, és ekkor ajánlotta névazonosságra hivatkozva a "Sárkányölõ" titulust, ami nekem egy másik megközelítés miatt is tetszett. Ez a megközelítés a házimozi. A házimozinak 6+1=7 hangsugárzóját vissza lehet vágni 1+1re, vagyis sztereóra, ami még mindig 1000x tökéletesebb, mint a gyermekcipõben járó házimozi átverés. Ennyi.

Üdv: VBV
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2007, Március 28, 21:34:31
Hello Viba és Gyuri

Talán mégis a helyére kerülhetnek a dolgok, lesz egy kézfogás.
Legyen már nekünk is kevés hasznunk, kérünk mindkettõtöktõl egy rövid beszámolót, ki mit hallott.

Üdv István
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 28, 22:06:41
VBV ÍRTA: " Nagy szeretettel várlak, és aligha foglak ketté hasítani a Sárkányölõ
kardommal, már csak azért sem, mert a koszolásért fejemet venné az
asszony.   Az FE-167E
szélessávúval szerelt tölcsért 80W-os erõsítõvel kergetve több év
alatt sem történt meghibásodás, pedig nem is egy vásárló kerti bulit
szokott velük tartani."      NO COMENT  :(
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Március 29, 12:05:50
Szia Gyuri!

Most mit gondoljak?
Valami lelki problémád van, amit nem tudsz feldolgozni?
Szeretnél beszélni róla?
Hallgatlak.

Üdv: VBV
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: nempisti - 2007, Március 29, 12:36:59
Idézet
Most mit gondoljak?
Valami lelki problémád van, amit nem tudsz feldolgozni?
Szeretnél beszélni róla?
Hallgatlak.


Fura ilyesmit éppen VBV "tollából" olvasni.  ;)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Giorgio12 - 2007, Március 29, 15:21:45
Sziasztok Fiatalok!
A laptulajdonossal már keressük a megfelelõ pszichiátert, aki megoldja gondjaitokat!

Amúgy kertipartin még nem hallottam, de az elsõ FONÓ bulin, a hátsó szobában igen a fentnevezett szélessávú hangszórókat. Valaki már leírta, hogy tán a kiállítás legjobb hangja volt, (persze a legjobb körülmények is ott voltak) ez persze szubjektív!
Továbbiakban talán arról kéne megnyilvánulni amit ismerünk, én például azt tudom, hogy VBV már néhány száz kétutas hangsugárzót (nem is akármilyet) legyártott, mire eljutott a szélessávúakhoz.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek ez az üdvözítõ megoldás, ez egy lehetõség, csak tartsuk tiszteletben!

További szép napot:Gy
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Március 29, 18:40:53
Kedves K.Gyuri!

  Én VBV tudását, szakérterlmét a mai napig is tisztelem!
  De mint ember, ne várjon tõlem tiszteletet az,
aki nagy nyilvánosság elõtt padlópiszoknak, koppintónak,(és még srolhatnám) jelzõkkel felfvértezett beírásokkal sérteget.

Tisztelettel: R. Gyuri
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Április 01, 18:26:11
Szia R. Gyuri!

Hogy miket nem írsz?
Nem vagy te egy kicsit mimózalelkû? Ha valaki valamire vállalkozik, akkor annak bírnia kell a kritikát, arról nem is beszélve, hogy tömegével akadnak rosszakarók, kiknek teljesen mindegy mit csinálsz, az csak rossza lehet.
:::::::::::::::::::::::::
Mindezek után lépjünk rá a tettek mezejére.
Ennek a D.I.Y. topicnak a címe Egyedi hangfalak, de mivel hangfalat építeni kevesen akarnak, én inkább egy nagyon könnyen kivitelezhetõ, olcsó, ennek ellenére pazar hangzásvilággal rendelkezõ hangsugárzót ajánlok minden kedves érdeklõdõ figyelmébe. A hangsugárzó TL felépítésû, egyutas, kifejezetten zenei hangzásvilággal rendelkezik, és száznál is több önkezûleg megépített példány dolgozik szerte az országban, építõje teljes megelégedésére. Szóval ez egy ízig-vérig D.I.Y. hangsugárzó.
A hangsugárzó lelke egy Monacor gyártmányú szélessávú hangszóró, típusa SPH-68X/AD, 8ohmos, és az ajánlott TL dobozban kb. 25Hz-tõl számíthat mindenki komoly hangzási élményekre, 90-91dB-es érzékenység mellett.
Az alant látható TL doboz rajzát kérésre bárkinek elküldöm, és a megépítéshez nélkülözhetetlen tanácsadásra is vállalkozom.
Ha kész az egyutas TL hangsugárzó, ügyesebbek végerõsítõ építésére is vállalkozhatnak, de mindent csak sorjában.

Sok sikert mindenkinek: VBV (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/SPH68TL1a.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Április 08, 10:31:31
Üdv!

Most mi van?

Ha nem amatõr gyártású hangsugárzók (Sárik Vilinek tudatlanság okán hangfalak) méregdrága eladásáról van szó, mindenki hallgat. Hát, igen. Az üzlet minden elõtt.
A címben szereplõ "csináld magad" saját hangsugárzód ezek szerint hivatalosan senkit sem érdekel.
Páraknak csak az számít, amit jó pénzért el lehet adni. Ezek szerint mégis csak léteznek báránybõrbe bújt farkasok? Ingyen segítséget nem akaródzik adni, és még a bitumenes zsindely lelõhelyrõl sem tudtunk meg semmit. Érdekes.
És tanulságosnak nevezhetném azt is, hogy a Monacor egyutas TL hangsugárzó megépítésére 18-20 érdeklõdõ jelentkezett, de errõl itt egy hang sem derült ki.
Na, mindegy. És most, hogyan tovább?
Ha van rá igény, fel tudok ajánlani még egy pár szélessávú hangsugárzó megépítéséhez való tervet, de szívesen látnám R.G. Acustic Fõúr (alias hifimaguskukactonlineponthu), vagy Sárik Vilmos által felrakott terveket is. Na, fiúk! Itt a lehetõség tisztára mosni nevetek. Jöhetnek a jobbnál jobb szabadon megépíthetõ tervek, és az sem baj, ha szebb hangot tudtok ajánlani a nagyérdemûnek, mint az olcsó, egyszerû, tökéletesre sikerült Monacor TL (lásd lent).

További kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek: VBV

. (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/BatkaMTL2.jpg)
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Április 15, 21:09:19
Kedves VibaVoice Szentgyörgyi László!Sajnos még mindíg nem tudok teljesen egyetérteni veled.Még mindíg nem akarok eladni semmilyen hangsugárzót.Ami a D.I.Y rovatban megtalálható,az az enyém és nem eladó.Azonkívül nekem nincsenek terveim.Ha megtetszik egy hangszóró,építek hozzá egy dobozt és ennyi.NEM GYÁRTOK ELADÁSRA.Ha valaki megkeres,annak szivesen segítek,a saját szintemen.Ezért sem értem hogy mi ez az õs utálat az irányomban.Annak idején,amikor felkerült az erõsítõm,akkor is letámadtál.Pedig én csak azt írtam le amit másoktól hallottam-olvastam.Viszont ezzel teljesült eggyik kívánságod...felkerült egy mások által is megépíthetõ készülék.Tényleg...most õszintén...elárulod hogy miért vagy velem és másokkal is ilyen ellenséges?  Tisztelettel:Sárik Vilmos
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Április 15, 21:18:21
És még valami...azt mondtad hogy "mi" akarunk méregdrága hangsugárzókat eladni.Áruld el nekem kérlek,hogy mi a fene kerül 640ezer+áfa-ba a nagy hangsugárzódban?
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: VibaVoice - 2007, Április 16, 00:08:51
Szia Vili!

Szerinted ellenséges vagyok Veled szemben?
Érdekes.
Ha jól emlékszem, eddig csak te engedtél meg olyan hangot irányomban, miért egy jól szituált kocsmában az összes fogad kivernék. Érzésem szerint Te vagy ellenséges hangulatban, és ettõl roppant boldognak, és erõsnek érzed magad.
Más:
Ha visszaemlékszel saját írásaidra, majd megvesztél bánatodban, hogy végre valaki komolyan vegye nagy fáradsággal összerakott monitorod. Én meghívtalak magamhoz, hogy ezzel is segítsem munkád, de nem éltél a lehetõséggel, pedig akkor végre megtudnád, hogy miért kérek csak 640e.-+fát egyhangszórós tölcséremért.
Mindezek után csak egy kérdést szeretnék feltenni:
Ha te csak azoknak segítesz, és építesz hangsugárzót (bocsánat hangfalat!), akik megkeresnek, akkor szõrre ugyan azt csinálod mint én. Én is csak azoknak segítek hangsugárzóhoz jutni, aki megkeres. És van választék: Vagy saját magának építi meg az érdeklõdõ álmai hangsugárzóját, vagy megrendeli a szívének kedves darabot, és kivárja míg elkészül. Gondolom ez nálad is pont így van. Ha pálcát törsz felettem, saját magad felett is pálcát törsz.

További sikeres üzleti életet kívánok: VBV

Ui. 1./ : A Violin Case cég még mûködik?

Ui. 2./ : A Hiraga 20W-os félig „A” osztályú erõsítõrõl annyi megtévesztõ adatot adtál közre, hogy az felháborító. Az nem baj, hogy olyan területen osztod az észt, mihez nem értesz, az viszont baj, hogy privátban küldött Hiraga leírásra berágtál. Hát, igen. Mindig az sértõdik meg, kinek vaj van a füle mögött.
Hogy a nagyérdemû ismét olvashassa soraid, idézem:
„Tulajdonképpen egy Hiraga kapcsolásról van szó, ami a következõket jelenti: 20watt, "A" osztályban, mindenféle visszacsatolástól mentes, rendkívül rövid jelút, nagy sávszélesség, kiváló dinamika, meleg-barátságos hang.”
Csak a rend kedvéért:
- Az általad felrakott Hiraga terv 8W-ig „A” osztályban, 8-tól 20W-ig „B” osztályban mûködik.
- A kapcsolás 1db átfogó, és 4db helyi visszacsatolást tartalmaz.
- Rövid jelutak csak akkor keletkeznek, ha valaki egymás szájába pakolja az alkatrészeket. Hiraga úr nyáktervén, és az általatok feltett fotókon eszméletlen hosszú jelutak vannak.
- A nagy nehezen elérhetõ 50-60kHz-es sávszélességet nem szokták nagy sávszélességnek titulálni.
- Dinamika, az van. Gyakorlatilag 12W-tól 20W-ig 0,8%-ról 7%-ig nõ a torzítás, mitõl annyira dinamikus lesz a hang, hogy minden hangszer elveszti saját tónusát.
- És végül, a meleg, barátságos hang krónikus magashiányra, és összemosott mélyekre utal.
Még mielõtt sarlatánnak kiáltanál ki, 1982-83-ban 15-20db Hiragát gyártottam, mert akkor nekem is nagyon tetszett az „elefántdübörgés”. Mindezeken felül 1992-93-ban minden QUAD-405 építésben megfáradt zenebarátnak Hiraga rajzot osztogattam a munkahelyemen (elektronikai alkatrész szaküzlet volt). Még az is lehet, hogy a Hiragádat nekem köszönheted?
Cím: Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2007, Április 16, 18:32:53
Kedves Szentgyörgyi László!A Hiragámat Baranyi Gábor-nak köszönhetem.A Violin Case nem egy cég,csak egy általam kitalált "márkanév"...az elsö általam készített hangsugárzó láttán mondták többen is,hogy:Mi a fene ez?...Hegedûtok?Innen ered a név.Azóta evvel fémjelzem az általam kreált dolgokat.Az erõsítõ kapcsán nem kétlem hogy igazad van,biztosan jobban értesz hozzá mint én.De azt azért megkérdezném ,"idézhetsz is" hogy mikor és milyen formában nyilvánultam meg,alpári,nyomdafestéket nem tûrõ hangnemben,a te vagy bárki más irányában?
Cím: Vá:Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2007, Október 22, 10:35:34
Elsõ alkalommal használtam HiVi meghajtókat, és felülmúlták a várakozásaim.

Indul valaki a z ATCtrade "hangfal"építõ versenyen?

  (http://www.hifipiac.hu/components/com_fireboard/uploaded/images/hificitievolution.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 08, 09:03:36
ÜDV!

Boldog újévet mindenkinek!:kiss:

Nem vagyok egy házimozi rajongó, de karácsonyra egy ismerõsöm kérésére készítettem egy 5.0 hangsug. szettet.Késõbb bemutatom, ha valakit érdekel.

 A békesség kedvéért:-nem eladó, és több nem készül belõle! (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hfp_rcs.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 08, 09:05:33
REAR: (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hfp_Raptor1_5.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 08, 09:10:18
CENTER (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hfp_c.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 08, 09:11:12
FRONT (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hfp_RaptorII.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: turizoli - 2008, Január 08, 11:34:59
Nagyon jól néznek ki a hangfalak R.G! Gratula!
Legjobban az a bõr (vagy bõrszerû) bevonat a hangfalak frontján tetszik.
Majd írjál róluk bõvebben,milyen a hangjuk,stb...
Írtad az elõbbiekben,hogy Hivi hangszórókkal jók a tapasztalataid .
Érdekelne az is,hogy ha ezen hangszórókkal szerzett infóidat is megosztanád velünk.
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2008, Január 08, 12:29:19
R.G írta::
Idézet
CENTER ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hfp_c.jpg[/url])


Nagyon klassz lett. Ezen is wan reflex nyilás?
Irj roluk és a hangjukrol.
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: KisMarci - 2008, Január 08, 22:42:43
Milyen az a "wan reflex"?

A "wan" milyen szó??? :blink:
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 10, 09:12:34
Köszönöm a jó szavakat! Az elõlapok, speciális bõrhatásó mûanyag fólia borítást kaptak Zoli.
 
Aq1, igen, hátsó reflexport került rá.

Örülök, hogy tetszik. Most láthatod hova cûgöltem azt a rakat Swans-t  tõled.
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2008, Január 10, 09:33:13
KisMarci írta::
Idézet
Milyen az a "wan reflex"?

A "wan" milyen szó??? :blink:


Wide Area Network (WAN) is a computer network that covers a broad area (i.e., any network whose communications links cross metropolitan, regional, or national boundaries [1]). Or, less formally, a network that uses routers and public communications links [1]. Contrast with personal area networks (PANs), local area networks (LANs), campus area networks (CANs), or metropolitan area networks (MANs) which are usually limited to a room, building, campus or specific metropolitan area (e.g., a city) respectively. The largest and most well-known example of a WAN is the Internet. :P
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: R.G - 2008, Január 10, 10:40:31
A hangjukról nem akarok érdemben nyilatkozni, mert egoizmussal vádolnának.
Maradjunk annyiban , ha egy jó fülû hifista hallgatná, kritizálná, hogy egy nagybõgõ kiséret a háttérbõl miért akarja elindítani a kanapét. Hát azért, mert ez volt a tulaj vágya.-Tipikus házimozi hangjuk van, mert ezt kérték.Mozival, és progresszív zenével élmény hallgatni.
Hangszórókészlet:Front M6N / K1
                             REAR M5N / K1
                             CENT M5A / K1
VÁLTÓ: 2.rendû fc.:2500 Hz


A HiVi hangszórókról:
Nem akarom a HiVi hangszórókat isteníteni. Tény , hogy van jobb is.-De ilyen áron??-nincs!
 Tisztességesen meg vannak építve, nem spórolnak az anyagon. Elsõ hallásra/mérésre/ egy kicsit hümmög az ember, de kb. 30h után hozzák a specifikált értékeket, és a ?-bõl megelégedett mosolyra vált az ember arca.
Nem tudom milyen a selejt ráta, én AQ1-tõl szerzem be a hangszórókat, és õk csak olyat adnak el amit ellenõríztek, kimértek.
Az itthon kereskedelmi forgalomban lévõ hasonló árfekvésû hangszórók közül szerintem a legjobbak közül valók. Sõtt, még dobhatunk rá 30-40%-ot.
Ami nekem nagyon tetszett, ajánlom figyelmetekbe: (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/m5a_psm.jpg)M5A Bass-Midrange
Nominal Impedance (Z)(©) :    8
Resonance Frequency (Fs)(Hz) :    48
Nominal Power Handling (Pnom)(W) :    35
Max Power Handling (Pmax)(W) :    70
Sensitivity (2.83v/1m)(dB) :    87
Weight (M)(Kg) :    1.6
VC Diameter (mm) :    25
DC (Re)(©) :    6.5
VC Length (H)(mm) :    10.4
VC Former :    SV
VC Frame :    Kapton
Magnet System :    Shielded
Magnet former :    Ferrite
Force Factor (BL)(N/A) :    7.6
Gap Height (He)(mm) :    5.0
Linear Excursion (Xmax)(mm) :    2.7
Suspension Compliance (Cms)(uM/N) :    1038
Mechanical Q (Qms) :    6.71
Electrical Q (Qes) :    0.36
Total Q (Qts) :    0.34
Moving Mass (Mms)(g) :    10.8
Effective Piston Area (Sd)(m2) :    0.0087
Equivalent Air Volume (Vas)(L) :    11.2
Cabinet Type :    Vented
Recommended Box Volume(Vb)(L) :    10
Tuning Frequency(Fb)(Hz) :    50
-3dB Cut-Off Frequency(F3)(Hz) :
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2008, Január 18, 14:15:26
Akkor én is megmutatom a most elkészített "egyedi hangfalam"... (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/bz.jpg)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2008, Január 18, 16:04:54
Grat hozzá Bikabéka! Repült a karma!

Üdv.

Imi
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2008, Január 18, 19:25:47
Köszi!

A közép elötti váltót most módosítottam kicsit. Így már sokkal jobb. Még a mérés hátra van, és a járatás. De már most hallani, hogy jó lesz ez... ;)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: gchjhjklk - 2008, Január 18, 20:43:33
Milyen váltót használsz? Én is készítettem egy hasonló hangfalat évekkel ezelõtt,  visaton kondikat és tekercset használtam a váltóhoz, ezeket szeretném kicserélni komolyabbra
(clarití cap). Van ennek értelme, várom esetleges ez irányú tapasztalataitokat.
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2008, Január 18, 21:45:12
Sziasztok! g66d25 igen van értelme!Viszont a Clarity helyett én a Mundorf-ot ajánlom.(Supreme széria)Volt alkalmam direkt összehasonlításra,és a különbség jelentõs.....a Mundorf javára.Induktivitás vonatkozásában pedig a rézfólia tekercseket,szintén Mundorf.A fóliatekercs remekül szerepel mélyközép hangszórónál,de magashoz is rakhatod.
Ezek a cuccok persze nem olcsók......de ha valóban komolyat szeretnél....
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: szilagyi - 2008, Január 19, 07:41:17
Sziasztok!
Hát, azért meghallgatás nélkül kijelenteni, hogy xy hangszóróhoz zx kondenzátor jobban illeszkedik!Felelõtlenül bele kergetnéd egy kb, 50e (három utas válltó) kiadásába?
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2008, Január 19, 07:51:21
Szia Vili!

Nekem is mundorf légmagos tekercseim vannak, s supreme kondik, nagyon jó a hang, is de elég drágák...
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2008, Január 19, 09:23:18
Én nyertem ClarityCap kondikat egy másik fórum játékán, de a tekercsek H2000 -esek. Ha végleges lesz a váltó, akkor talán kicserélem a tekercseket is....
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2008, Január 19, 12:36:28
Természetesen nem....csak azt mondtam hogy SZERINTEM jobb a Mundorf mint a Clarity.Ezt is csak azért mertem állítani mert volt alkalmam összehasonlítani.Egyébként a Clarity sem olcsó...
Azt meg azért tudomásul kell venni hogy ami valóban jó....azt bizony meg kell fizetni!!!
Itt nincs "gazdaságos"....egy jó kondit-tekercset nem lehet pár tüskével meg cat 5-ös kábellel "kiváltani".  Lehet finomítani,de fontos a jó alap...
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: istvan01 - 2008, Január 19, 13:16:12
A hangváltóban Mundorf supreme kondikra én is folyamatosan álltam át a Benic XPP után. A baj az, hogy azért a Supreme sem az utolsó és legjobb, a kényesebb helyeken azóta tovább léptem és Mundorf Silver/Oil és Silver/Gold-ra. Sajnos ezek még többe vannak. A cseréknél egyenként próbáltam, hallgattam, van-e valami eltérés és a drágább az jobb-e. Ha semmi pozitívuma nem lett volna, akkor visszament volna az elõzõ, de ilyen nem volt.

Van egy kellemetlen tapasztalata a cseréknek. Háromszor költöttem a nemolcsó kondikra, az XPP, Supreme és majd a Silver-erek. Egybõl a Silverrel kellett volna kezdeni, csak hát az ember nem bízik, úgy gondolja a drágábbik nála úgy sem fog jobbnak mutatkozni, viszont így majdnem kétszeresét költöttem, mintha bátrabb lettem volna.

(Arra gondolni sem akarok, hogy még azért létezik e fölött is néhány jó kondi, úgymint V-Cap, meg AN-Silver)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2008, Január 19, 13:48:39
Hát igen.....én is hasonlóan óvatos duhaj vagyok.Az elsõ komolyabb dobozban Bennic kondik és Monacor tekercsek voltak,MOX (szintén Monacor) ellenállásokkal.
A következõben már Mundorf Mcap(MKP) kondik voltak rézfólia tekercsekkel....majd szintén ebben a dobozban próbáltam a Supreme kondikat.
A javulás minden esetben egyértelmû volt.....az elsõ,és utolsó változat között a különbség kategóriákat ölel át......
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: Quadlipi - 2008, Január 19, 15:42:15
R.G írta::
Idézet
A hangjukról nem akarok érdemben nyilatkozni, mert egoizmussal vádolnának.
Maradjunk annyiban , ha egy jó fülû hifista hallgatná, kritizálná, hogy egy nagybõgõ kiséret a háttérbõl miért akarja elindítani a kanapét. Hát azért, mert ez volt a tulaj vágya.-Tipikus házimozi hangjuk van, mert ezt kérték.Mozival, és progresszív zenével élmény hallgatni.
Hangszórókészlet:Front M6N / K1
                             REAR M5N / K1
                             CENT M5A / K1
VÁLTÓ: 2.rendû fc.:2500 Hz


A HiVi hangszórókról:
Nem akarom a HiVi hangszórókat isteníteni. Tény , hogy van jobb is.-De ilyen áron??-nincs!
 Tisztességesen meg vannak építve, nem spórolnak az anyagon. Elsõ hallásra/mérésre/ egy kicsit hümmög az ember, de kb. 30h után hozzák a specifikált értékeket, és a ?-bõl megelégedett mosolyra vált az ember arca.
Nem tudom milyen a selejt ráta, én AQ1-tõl szerzem be a hangszórókat, és õk csak olyat adnak el amit ellenõríztek, kimértek.
Az itthon kereskedelmi forgalomban lévõ hasonló árfekvésû hangszórók közül szerintem a legjobbak közül valók. Sõtt, még dobhatunk rá 30-40%-ot.
Ami nekem nagyon tetszett, ajánlom figyelmetekbe: ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/m5a_psm.jpg[/url])M5A Bass-Midrange
Nominal Impedance (Z)(©) :    8
Resonance Frequency (Fs)(Hz) :    48
Nominal Power Handling (Pnom)(W) :    35
Max Power Handling (Pmax)(W) :    70
Sensitivity (2.83v/1m)(dB) :    87
Weight (M)(Kg) :    1.6
VC Diameter (mm) :    25
DC (Re)(©) :    6.5
VC Length (H)(mm) :    10.4
VC Former :    SV
VC Frame :    Kapton
Magnet System :    Shielded
Magnet former :    Ferrite
Force Factor (BL)(N/A) :    7.6
Gap Height (He)(mm) :    5.0
Linear Excursion (Xmax)(mm) :    2.7
Suspension Compliance (Cms)(uM/N) :    1038
Mechanical Q (Qms) :    6.71
Electrical Q (Qes) :    0.36
Total Q (Qts) :    0.34
Moving Mass (Mms)(g) :    10.8
Effective Piston Area (Sd)(m2) :    0.0087
Equivalent Air Volume (Vas)(L) :    11.2
Cabinet Type :    Vented
Recommended Box Volume(Vb)(L) :    10
Tuning Frequency(Fb)(Hz) :    50
-3dB Cut-Off Frequency(F3)(Hz) :


Üdv R.G! Ha jól gondolom ezek a paraméterek már a bejáratás utániak. Igaz? Kiváncsiság képpen nem tennéd fel a bejáratás elöttieket is? A munkáid szvsz. gyönyörqek! A dobozok famunkái a te mqved? Üdv: Lipi
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: hugi00 - 2008, Február 20, 03:14:58
Egy Up a D.I.Y. -nek.
Igaz az elso 5 oldal nem volt oly erdekes, de megis szolgalt nekem infoval.

Ezek utan tolem kepet/leirast ne varjatok.
Legfokeppen azert ne, mert olyan faba vagtam a fejszem, ami talan "bazalt"-bol van !?   :)))

- talan ha levizsgaztam kofaragasbol.  :))
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: Arcus - 2008, Február 20, 08:59:57
Sziasztok!

Mien házilag barkácsolható mérõ kittet tudnátok ajánlani freikmenet méricskélésére? Érdekelne az interface és szoftver is, amivel használni tom a kütyüt. Még egy apróság... meik anyag alkalmas nyomókamra hangolásához vaon? valamien olcsó, könnyen beszerezhetõ lom érdekelne :)
Cím: Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2008, Február 20, 09:33:09
Kezd ezzel a kittel. Veszel hozzá egy jobb mikrofonkapszulát. (WM61A)
A program a justMLS. Ez a Lspcad6 része.
Hozzákötöd a számítógépedhez és már mérhetsz is....
http://www.d-audio.hu/category_53/product_113/product_info.html
 (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/me.jpg)
Cím: Válasz:Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2008, Április 09, 19:17:17
Quadlipi írta::
Idézet
Üdv R.G! Ha jól gondolom ezek a paraméterek már a bejáratás utániak. Igaz? Kiváncsiság képpen nem tennéd fel a bejáratás elöttieket is? A munkáid szvsz. gyönyörqek! A dobozok famunkái a te mqved? Üdv: Lipi
Lipi, ezek a gyártó által közölt adatok voltak. :D
Cím: Válasz:Vá: Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2008, Április 09, 19:22:18
R.G írta::
Idézet
A HiVi hangszórókról: Nem akarom a HiVi hangszórókat isteníteni. Tény , hogy van jobb is.-De ilyen áron??-nincs!  Tisztességesen meg vannak építve, nem spórolnak az anyagon. Elsõ hallásra/mérésre/ egy kicsit hümmög az ember, de kb. 30h után hozzák a specifikált értékeket, és a ?-bõl megelégedett mosolyra vált az ember arca. Nem tudom milyen a selejt ráta, én AQ1-tõl szerzem be a hangszórókat, és õk csak olyat adnak el amit ellenõríztek, kimértek. Az itthon kereskedelmi forgalomban lévõ hasonló árfekvésû hangszórók közül szerintem a legjobbak közül valók. Sõtt, még dobhatunk rá 30-40%-ot. Ami nekem nagyon tetszett, ajánlom figyelmetekbe: ]M5A Bass-Midrange...
R.G, látom szereted a fölöslegesen rezonáns átvitelû hangszórókat. ;) A minap egyébként egy másik fórumon véletlenül felfedeztük, hogy akár 65%-os szórása is lehet egyes HiVi hszeknek... Ezzel tényleg megfejeli 30-40%-al az egyes \"nagy\" gyártókra jellemzõ pontatlanság értéket. :D
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: btamás - 2008, Április 11, 15:14:25
Minden kocsmák Lacilovagja írta:
Idézet
miért egy jól szituált kocsmában az összes fogad kivernék

Be kell valljam, idõnként élvezettel olvasom hozzászólásainak azon részeit, melyek NEM a hifivel kapcsolatos tapasztalatairól szólnak. Javaslom, dobja fel a hangulatot pár ilyen eset elemzésével! Hadd tanuljanak a fórumot -eléggé el nem ítélhetõ módon- józanul olvasgató antialkeszek egy egy kis kocsmai illemtant!

(mindig csak azok az unalmas kütyük!: -))

U.i.1: Eredeti még a fogsora?: -)
U.i.2.: Te vetted el a fóti gyerekek labdáját??!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: szilagyi - 2008, Május 04, 07:13:00
Most találtam hazai hangdoboz készítõ:http://www.safecase.hu/
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2008, Július 29, 09:20:48
Sziasztok!
 Nem tudom ennyi csatározás után van -e értelme ide hírdetést felrakni?
De megprobálkozok vele. Már a fangfal é s készülékállványos topicba is írtam.
elkészült egy olyan gép amivel nem csak állványokat tudok készíteni hanem ívelt oldalú ,lantformájú hangfalakat is.nem csaka külsöt,de a belsõkialakítást is meg lehet változtatni .Lehet bordás belsõkialaítással,ívelt oldalakkal vagy trapéz belsõkialakítással hangfalat rendelni .A megrendelõ saját tervei alapján. üdv :cfm76
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2008, Augusztus 01, 11:22:01
hirdetni lehet, csak nem biztos hogy illik itt. :D
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2008, Szeptember 04, 10:18:44
Sziasztok !
Ha nem lehetne hirdetni ezen a portálon vagy nem illene a topicok fele nem lenne téma .
A másik ,hogy ez a topic is egy \"bujtatott hirdetéssel indult egy gyártótól.
Ha már egyedi hf-ak itt egy kicsike lakkozás elõtt.39db-ból áll ,anyaga csomós fenyõ.Se párja se cimborája pusztán kísérleti célbol épült .A falvastagsága néhol eléri az 5 cm-ert (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/csacsi_csabi_098__648_x_486___324_x_243_.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2008, Szeptember 06, 22:20:10
Gondoltam csinálok ilyen hangfalat hasonló Seas hangszorókból csak hülye vagyok a doboz méret és hangváltótervezéshez.Olyan embert keresek aki  jártas az ilyesféle tervezésben!A kivitelezést,famunkát én csinálnám mert asztalos vagyok. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/drc1_06.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2008, Szeptember 07, 09:23:03
Hajrá Felder!

De várjuk ám a képeket, nem csak a végtermékrõl, hanem a munka egyes fázisairól is!

Üdv.

Imi
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Arcus - 2008, Szeptember 07, 13:39:58
Bezony... nagy és szép kihívás! Minden tiszteletem a vállalkozó kedvû szakiké! Sok-sok türelmet és kitartást a munkához!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: jamo - 2008, Szeptember 08, 14:19:52
Üdvözlök Mindenkit!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2008, December 26, 18:04:34
Sziasztok !
Jön az újév ,új projekt is jön vele.
Már a prototipusa elkészült egy új \"lágy héjjú  LÉLEGZÕ  hangfalnak\"
Az elsö meghelgatások már megtörténtek és úgy néz ki valami történik a térben.
Bár fejleszteni kell még de bíztató a hangja.

üdv:cfm76
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: vili - 2008, December 26, 19:36:14
Üdv itt is.....;) ...meg máshol is...DIYAVX...stb....
Képek mikor lesznek róla valahol...?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2008, December 27, 17:19:42
Szia Vili!
Képek majd csak a HMVH-i kiállítás után lesznek.
Ott hallgathatja meg elõször a nagyérdemû.
Elöljáróban annyit ,hogy 360 fokban sugároz a hangja sztatik jellegû.
Nem tudom van e már ilywen rendszerû lélegzõ hf vagy ,hogy valaki gyárt e hasonlót.
Számoló képletröl nem tudok én is kikisérletezgettem,most éppazon dolgozok hogy esztérikus legyen.

üdv:cfm76
Cím: Válasz:Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 15, 00:22:25
Segitségeteket szeretném kérni.A közeljövöben szeretnék épiteni egy 3utas hangfalat Seas Excel hangszórókból.
Kaptam már ötleteket de eléggé megoszlanak a vélemények méreteket illetõen.
Volt aki mért már ilyen tipusú hangszórók T/S paramétereit bejáratás után és állitólag nagy eltérések voltak a gyár által megadott értékekhez képest.Ebböl kifolyolag a többség zárt dobozt ajánlana inkább csak ennek térfogatában megoszlanak a vélemények.Van aki 70-80literest ajánlott van aki 50liter körülit.Szeretnék dülöre jutni ezzel végre,hogy milyet és mekkorát.
Minden hangszóró egymástól különálló dobozban lenne!
Ha elkészülnek a dobozok akkor szükségem lenne olyan valakire aki jártas a hangváltó tervezésben és el is válalná persze nem ingyen.
Hangszórók tipusai:
W26FX001
                              M15CH002
                              T25CF002 (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/Image_05_-518c7341c0ef4da1b0d1d3bf787fea6f.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 15, 12:54:29
Szia Felder!
Hát én nem seasból építenék..Szép és drága ,de semmi extra.
Inkább csak felkapott.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 15, 13:07:55
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Hát én nem seasból építenék..Szép és drága ,de semmi extra.
Inkább csak felkapott.

Tudom te olcsó hangszórókból épitkezel.Szerintem nem annyira drága a SEAS.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Purist - 2009, Január 15, 16:09:29
cfm76 írta::
Idézet
Szép és drága ,de semmi extra.


Üdv.

ha szabad egy megjegyzést tennem:
minden tiszteletem mellett a gyártók és a felhasználók felé (is), DE...
annak ellenére, hogy sok gyártó használja a Seas drivereit több-KEVESEBB sikerrel, attól még SZERENCSÉRE léteznek akik képesek \"megbírkózni\" a feladattal és némi \'mágiát\' belevinni a tervezésbe:
TYLER ACOUSTIC
JOSEPH AUDIO  

Példaként említve és megnézve a josephaudio PEARL és a tyleracoustic LINBROOK SS drivereit, konklúzió: HASONLÓAK. Mindkettõ a seas EXCEL line drivereit használja, bár igaz a tyleracoustic olcsóbb konfigurációban. De megemlíthetem a josephaudio RM25Si 7\" Seas drivereit melyeket a tyleracoustic FREEDOM vonalában találhatunk meg. Ezek mellet a josephaudio rendelkezik az egyik legkülönlegesebb X-over dizájnnal...Volt szerencsém mindkét gyártó alap-közép-csúcs termékeit is többször hallgatni és annyi \"életérzés\" fogalmazódott meg bennem, hogy: very welcome!
Szóval azt akarom ezzel mondani, hogy érdemes lenne FELDERnek a DIY lapokon /audioasylum, audiocircle, tnt-audo, audiokharma, avforum stb. - kiemelt -figyelemmel kísérni a tylerA és a JosephA specifikációs és designer oldalait és a hozzájuk kapcsolódó fórumokat. Nagyon sok hasznos információ található, amelyek jó alapot képez-(het)nek a Seas paraméterezéséhez.    

Sok sikert!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 15, 16:30:32
Purist írta::
Idézet

ha szabad egy megjegyzést tennem:
minden tiszteletem mellett a gyártók és a felhasználók felé (is), DE...
annak ellenére, hogy sok gyártó használja a seas drivereit több-KEVESEBB sikerrel, attól még SZERENCSÉRE léteznek akik képesek \"megbírkózni\" a feladattal és némi \'mágiát\' belevinni a tervezésbe:
TYLER ACOUSTIC
JOSEPH AUDIO  
Minket kihagytál... Persze még nem woltál itt hallgatozni eccer sem.;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Purist - 2009, Január 15, 23:56:54
H,

errõl fogalmam nem volt, való igaz...gondolom megbocsátod eme ***botlásomat***:laugh:

Üdv.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 16, 12:19:55
Szia Felder!
Keress vissza Shalafi 66 írásaiból. Én nem jövök ki vele jól ,de egyre több igazságot fedezek fel a mondani valójában.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 16, 15:41:12
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Keress vissza Shalafi 66 írásaiból. Én nem jövök ki vele jól ,de egyre több igazságot fedezek fel a mondani valójában.

Nem kell visszakeresnem tudom miket ir mindig!:P Neki minden hangszóró szar kivéve amit ö csinál.:laugh:
De különben sem értem,hogy jött most ide az,hogy miért SEAS-ból csinálom.:S
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 16, 16:01:33
Félre ne érts !
Nagyon örülök ,hogy seasokat tudtál venni.
majd írj az \"építkezésrõl\".
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 16, 22:25:23
Idézet
ha szabad egy megjegyzést tennem:
minden tiszteletem mellett a gyártók és a felhasználók felé (is), DE...
annak ellenére, hogy sok gyártó használja a Seas drivereit több-KEVESEBB sikerrel, attól még SZERENCSÉRE léteznek akik képesek \"megbírkózni\" a feladattal és némi \'mágiát\' belevinni a tervezésbe:
Sajnos tényleg varázslásra-mágiára van szükség az elmegetett SEAS hangszórókkal, mert pl. a gyári adatlapokhoz semmi köze a valós állapotuknak.:unsure:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 16, 22:41:24
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Keress vissza Shalafi 66 írásaiból. Én nem jövök ki vele jól ,de egyre több igazságot fedezek fel a mondani valójában.Shala felkéxült pali. Jokat ir, de a stilusa, az néha bicskanyitogato.
Gondolom az enyim is, de igy xép az élet.;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 16, 22:43:23
m21wg0908 írta::
Idézet
Idézet
ha szabad egy megjegyzést tennem:
minden tiszteletem mellett a gyártók és a felhasználók felé (is), DE...
annak ellenére, hogy sok gyártó használja a Seas drivereit több-KEVESEBB sikerrel, attól még SZERENCSÉRE léteznek akik képesek \"megbírkózni\" a feladattal és némi \'mágiát\' belevinni a tervezésbe:
Sajnos tényleg varázslásra-mágiára van szükség az elmegetett SEAS hangszórókkal, mert pl. a gyári adatlapokhoz semmi köze a valós állapotuknak.:unsure:


Ezt a baromságot honnan wetted?
Megmérted talán?
Oxt hol és mit mértél?
Ne higyj el mindent, föleg azt ne, amit a neten irogatnak azok, akik ellenérdekeltek!;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 17, 09:28:01
m21wg0908 írta::
Idézet
Idézet
ha szabad egy megjegyzést tennem:
minden tiszteletem mellett a gyártók és a felhasználók felé (is), DE...
annak ellenére, hogy sok gyártó használja a Seas drivereit több-KEVESEBB sikerrel, attól még SZERENCSÉRE léteznek akik képesek \"megbírkózni\" a feladattal és némi \'mágiát\' belevinni a tervezésbe:
Sajnos tényleg varázslásra-mágiára van szükség az elmegetett SEAS hangszórókkal, mert pl. a gyári adatlapokhoz semmi köze a valós állapotuknak.:unsure:

Bekel járatni öket aztán méricskézni,tervezgetni.Én azt hiszem kezdésnek csinálok egy zárt probadobozt sima natur fafogácslapból aztán járatom öket.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 17, 09:33:03
Bigi ne kapd fel a vizet!:) Lehet elõfordul,hogy nem azt tudja ami a gyári adatlapon van de attól még ku.vajó hangszóró a SEAS.:kiss:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 17, 09:49:57
FELDER írta::
Idézet
Bigi ne kapd fel a vizet!:) Lehet elõfordul,hogy nem azt tudja ami a gyári adatlapon van de attól még ku.vajó hangszóró a SEAS.:kiss:


Nekem mondod???B)

Mán megfordult a kezem közt jo pár ebböl a hangxorobol épitkezö gyárto terméke. A roksantol kezdwe a proacon át a saját dobozainkig majd minden.
Szerintem ettöl a hangxoro minöségtöl jobb elég kewés wan a piacon.;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 17, 13:15:41
AQ1 írta::
Idézet
m21wg0908 írta::
Idézet
Sajnos tényleg varázslásra-mágiára van szükség az elmegetett SEAS hangszórókkal, mert pl. a gyári adatlapokhoz semmi köze a valós állapotuknak.:unsure:


Ezt a baromságot honnan wetted?
Megmérted talán?
Oxt hol és mit mértél?
Ne higyj el mindent, föleg azt ne, amit a neten irogatnak azok, akik ellenérdekeltek!;)


Khm.

(http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/W26FX001_3.gif)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 17, 17:25:23
Sziasztok!
Én nem tom de ha jogvédõ szervezet lennék vagy gyártó vagy gyártót képviselõ forgalmazó, az ilyen otthoni méricskélõket akik még közzé is teszik a mérési eredményeiket /shalafi66 és a többiek/sorra beperelném milliokra.Akkora kártérítést követelnék tölük ,hogy belegebedjen .Ez a fajta , a fene se tudja milyen mérõmüszeres, mérõhelységes méricskélés hitelrontásnak minõsül sztem.Ugyanis a gyártó engedélyével,megbízásával a méricskélésre és a mérési eredmények közzétételéhez szükséges engedéjjel nem rendelkezik.Az effajta adatlapok készítését és küldését csak és kizárólag privát üzenetben továbbíthatná nem a fórumon keresztül.
Most nem a Seast védem hanem az eddigi  összes gyártót és terméket.
Max annyit lehetne nyilatkozni,hogy nem tetszik a hangja.És igen meg lehet találni ezeket az embereket a net segítségével mert az évek alatt leírt összes becsmérlö mondat ott van a szervereken.
Röviden ennyi.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Leonitas35 - 2009, Január 17, 17:34:31
Ezt Pagrus mérte Shalafi ilyen hangszórókat nem igen méricskél ö csak áttirta meg mellérakta az eltérési százalékokat.Amúgy én is kicsit kételkedek az otthoni mérésekben mert nem mindenki rendelkezik olyan technikai felszereltségel se süket szobával ahol pontosan,hitelesen elvégezhetõ volna.
Lehet,hogy a SEAS által megadott adatok se tükrözik a valóságot de van akit ez abszolut nem izgat mert a hangjuk kárpotolja ezeket a hiányoságokat.:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 17, 17:54:02
Gondolom a gyártó akinek LABORATÓRIUMA van nem egyszerû progrannal meg mérömikrofonnal fog mérni  otthon a nappaliban.Azokat a mérési eredményeket amit a gyártó tesz közzé tetszik nem tetszik elkell fogadni mert az  õ mérésekor olyan körülményekközött az a hsz azt tudta.
Egy autó sem 100 lóerös mikor kikerül a gyárbol csak 98.
Teljesen mindegy ki mért mit mért  nem engdném.csak milliókért cserébe.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 17, 18:50:55
Sajnos ez nem így mûködik. Aki pedig (mint az elõzõ két hozzászólás szerzõje) azt sem tudja, hogyan mûködik a T-S model, és mi egy hangszóró mérésének menete, szerintem jobb, ha nem szól hozzá könnyelmûen, és fõképp ne ilyen hangnemben tegye.

Sajnos a gyártástechnológia nem olyan precíz a Seasnál, hogy hosszútávon is tartani tudják az eredeti paramétereket, vagy pedig szándékosan változtatak a hangszórón, csak ezt menetközben elfelejtették bejelenteni. Mindössze errõl van szó. A T-S paraméterek nem süketszoba, és körülményfüggõek, ugyanazt kell mérnem Osloban is, és itthon Tatabányán pl. Ha nem, így volna, egy zárt dobozt sem lehetne elõre megtervezni.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 17, 19:28:24
m21wg0908 írta::
Idézet
A T-S paraméterek nem süketszoba, és körülményfüggõek, ugyanazt kell mérnem Osloban is, és itthon Tatabányán pl. Ha nem, így volna, egy zárt dobozt sem lehetne elõre megtervezni.


Hogy-hogy ide nem Shala néwen irogacc???:P :laugh:

A gyárto mindég eltérhet a gyártmánytol bejelentés nélkül is. Különben is elég ha a membrán 10percel towább wolt az eloxban, mán is wáltozik a mérés eredménye. Ja ezt nem neked, hanem a többieknek irtam.;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 17, 20:46:47
Nem tom az újonc honnan veszi ,hogy nem értenék a t-s paraméterekhez?
És az ilyen infók sokat segítenek azoknak akik a külömbözõ gyátókat képviselik és tehetnek az ellen ,hogy bárki bármit mérjen és közzé tegyen ,már tudjuk,hogy Tatabányai vagy.Tudjuk kitõl ered.
Még egy két hozzászólás és \"Közösségben elkövetett hitelrontás\" vádjával te is a zsebedbenyúlhatsz majd.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 03:46:00
Az elõzõ hozzászólásod a bizonyíték rá. És tényleg nem érted még, de elkezdeni tanulni, gondolkodni sosem késõ. Mit is mondott Lenin, \"Tanulni, Tanulni, Tanulni...\" vagy talán \"Felejteni, Felejteni, Felejeteni\" ? :D

A gyártók és forgalmazók pedig jöhetnek bármikor, elsõ lépésben küldöm öket a versenyhivatalhoz, majd rohanok én a fogyasztóvédõkhöz, és rögtön benne lesznek egy kisebb fajta bajban, esetleg megbánják, hogy az elsõ hangszórót feltették a polcra. :D Volt már ilyenre példa a történelemben.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 03:49:18
AQ1 írta::
Idézet
m21wg0908 írta::
Idézet
A T-S paraméterek nem süketszoba, és körülményfüggõek, ugyanazt kell mérnem Osloban is, és itthon Tatabányán pl. Ha nem, így volna, egy zárt dobozt sem lehetne elõre megtervezni.
A gyárto mindég eltérhet a gyártmánytol bejelentés nélkül is. Különben is elég ha a membrán 10percel towább wolt az eloxban, mán is wáltozik a mérés eredménye. Ja ezt nem neked, hanem a többieknek irtam.;)
Hja, Te már csak biztosan tudod. Bár szerintem az olyan gyártó igazából nem gyártó. Ez a Sonidó és hasonlók színvonala lenne sztem, amikor már minden annyira egyedi, hogy nincs is köztük egyforma.

:D Szóval attól lesz a membrán 10g-mal nehezebb, és a lengõrendszer is amiatt keményebb 40%-kal. Jó lesz megjegyeznem... Bár emlékeim szerint pl. a Vidinél volt a gépeken idõzítõ. És nem azért, mert a gyár békehadi üzem volt, aztán csendben készült a terrorizmusra.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 18, 10:11:49
Nézd shala, én nem witázom azokkal, akik wizet prédikálnak és közben bort isznak.
Te sem tucc egyforma hangxorokat kéxiteni, te magad irtad le egy másik forumon. A megrendelt és elkéxült hangxoroid sem adtad át, mert tudtad, h megmérésre kerülnek és a mérések fel lexnek téwe a netre. Ezt pedig nem kockáztathattad meg, hixen akkor nem wolna mire xidnod az öxxes gyártot.
Nem wédem a sonidot, nincs is rá okom, de azt azért lexögezhetjük, h habár xornak a hangxoroi rendesen, de te még a legxarabb minöségüt sem tudtad prezentáln saját gyártásodbani.
Tehát ha képes wagy letenni az axtalra minimum 10db egyforma képességü hsz-t, és ezek megütik minimum a SEAT minöségét, akkor majd hixek neked.
Addig pedig igy jártál.
:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: norisz - 2009, Január 18, 10:26:48
Sziasztok
Na ez egy érdekes téma:)))))
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 18, 11:06:26
AQ 1  neked van igazad !
Mert mint tudjuk fikázni a másét azt a legkönnyebb .De megmutatni a saját termést na  azt már nem.
Ez itt a baj .A fogyasztó védõk meg csak azért szólhatnak ha agyártó nem ad két év garanciát a termékre vagy ha nem ad mny-û tájékoztatást..
Miért szégyeled a neved ? Miért  nem shalafi 66 néven regisztrráltál?
Ja és te sokramentél a méricskével ,a közutálaton kívül a gyártók ,a fórumozók ,a hsz tulajdonosok részérõl.

Téma lezárva.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 18, 12:58:47
;) (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_36_1232040465.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 18, 12:58:49
Tisztelt Fórumozók!

     Visaton FRS 8 4 ohmos hangszóróhoz keresem polcsugárzó méretû bevált doboz rajzát.
DIY doboz érdekelne, amit én is eltudok készíteni.  Köszönöm !
Üdvözlettel: Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:15:14
Szerbusztok.

Kedves HKalman.

Mit szólnál egy Spirál Horn dobozhoz? Ezek elég kis méretel rendelkeznek, s szinte bárki el tudja készíteni õket. Semmi ördöngõsség nincs benne, csak egy kis idõt kell rá fordítani.
Mellékelem a Link-et, ahol kedvedre tudsz nézelõdni. Érdemes kipróbálni! Sok sikert. :)

http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-intro.html
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:28:21
Kedves HKalman.

Még egy kis segítség. Ezekbe is bele teheted az FRS-8 at.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:33:25
A kép lemaradt az elõbb.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 13:34:08
Hát végülis, ha egy rezonáns, használhatatlan mélytartományt akar valaki, akkor akár ilyen dobozba is teheti..
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:35:45
Remélem most már jó lessz. ;) (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/minihorn2.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:37:22
Még egy. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/solo.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 13:38:16
Hjaj, tõlem is lemaradt valami... Ezzel így csak a vázák fognak rezonálni a polcon, még az ablaküveget se zörgeti meg.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 13:38:26
cfm76 írta::
Idézet
AQ 1  neked van igazad ! Mert mint tudjuk fikázni a másét azt a legkönnyebb .De megmutatni a saját termést na  azt már nem. Ez itt a baj. Téma lezárva.

Nagyon sokszor megmutattam már, de az AQ1 egyik tagja kedvéért, megteszem még egyszer. Csak hogy lássa. Értékelni sajnos nem tudja a méréseket, de legalább nézheti amit lát. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 18, 13:47:36
Kedves m21wg0908.

A használhatatlan jelzõt a Spirál Horn-ra értetted? Ha igen, akkor lehet, hogy még nem próbáltad ki. Építs eggyet, hallgasd meg, és csodálkozz. ;)  Az oldalon lévõ mérési adatokra nem szabad adni. Én kisérletezõs ember vagyok, elkészítettem a Helix-H125 -t és meglepõen jól szólt. Jobban mint egy ui. méretû mezei Bass Reflex. Mérni nem mértem, mert nincsenek hozzá eszközeim, de nem is kell. Én a fülemre hagyatkozom. Szerintem hiába rendelkezik vmi szuper mérési eredményekkel, ha a meghalgatás során nem tudja azt hozni amit ez ember elvárna tõle. Szerintem.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 14:39:06
AQ1 írta::
Idézet
Te sem tucc egyforma hangxorokat kéxiteni, te magad irtad le egy másik forumon.
ÖÖ nem, biztos, hogy rosszul emlékszel, ezt valaki más írta, aztán kiderül, hogy tévedett. :D Vele dolgozol mostanában:
barjak.laszlo írta
Idézet
Illetve nem magamat, hanem Shalafit...

...Mégse. Ezek jók.
([url]http://barjak.net/audiodiy/18r620.jpg[/url])


Egyéb, gyorsan elõhalászott egyformaságot célzó mérések:
(http://img132.imageshack.us/img132/7391/imp3is3.th.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/7391/imp3is3.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/5554/23798912bz0.th.jpg) (http://img132.imageshack.us/img132/5554/23798912bz0.jpg) (http://img132.imageshack.us/img132/3715/r618ip0.th.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/3715/r618ip0.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/4633/r62012pagem4.th.jpg) (http://img132.imageshack.us/img132/4633/r62012pagem4.jpg) (http://img132.imageshack.us/img132/3475/r620imppagdb6.th.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/3475/r620imppagdb6.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/3051/n6394tc1.th.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/3051/n6394tc1.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/6659/69368729bn1.th.gif) (http://img132.imageshack.us/img132/6659/69368729bn1.gif)

Azt hiszem, valamivel egyformábbak, mint a SEAS...

AQ1 írta::
Idézet
A megrendelt és elkéxült hangxoroid sem adtad át, mert tudtad, h megmérésre kerülnek és a mérések fel lexnek téwe a netre. Ezt pedig nem kockáztathattad meg, hixen akkor nem wolna mire xidnod az öxxes gyártot.
öööö Asszem más oka van, nem tudtunk megállapodni az árban, Te túl drágán, túl magas nyereséggel akartad eladni a hangszórókat, és én ezt nem engedtem. Beidézzem az e-mailjeinket? Sajnos nekem rosszabb így. :)
Idézet
Nem wédem a sonidot, nincs is rá okom, de azt azért lexögezhetjük, h habár xornak a hangxoroi rendesen, de te még a legxarabb minöségüt sem tudtad prezentáln saját gyártásodbani.

Nos jó, nevessünk hát egy nagyot, mert azt mondják, aki sokat nevet, az sokáig él, Sonido hangszórók mérési eredményei következnek. ;)
SCW-178 egyedi, elvileg adott hangszóróról készült gyártói adatlap:
(http://img218.imageshack.us/img218/9158/image927080800011zs6.th.gif) (http://img218.imageshack.us/img218/9158/image927080800011zs6.gif)
Ehhez képest a mért átvitel a következõ volt:
(http://img218.imageshack.us/img218/705/sonidoscw178gz4.th.jpg) (http://img218.imageshack.us/img218/705/sonidoscw178gz4.jpg)
és ilyen egymáson a kettõ:
(http://img218.imageshack.us/img218/9905/image92708080001zf3.th.gif) (http://img218.imageshack.us/my.php?image=image92708080001zf3.gif)

SWR-200 elsõ adatlap:
(http://img218.imageshack.us/img218/8559/01swr200wl5.th.gif) (http://img218.imageshack.us/img218/8559/01swr200wl5.gif)
SWR-200 második gyártó adatlap:
(http://img218.imageshack.us/img218/2839/02swr200hj5.th.gif) (http://img218.imageshack.us/img218/2839/02swr200hj5.gif)
Mérve pedig ilyen:
(http://img218.imageshack.us/img218/2816/03swr200hc2.th.gif) (http://img218.imageshack.us/img218/2816/03swr200hc2.gif)

Tegyek melléjük hasonló felhasználásra szánt hangszórók méréseibõl, amiket én készítettem (esetleg az általad mondott véleményt mellékelve hozzá..)? Nem szívesen csinálnám, mert utálom reklámozni önmagam, és ez a fórum nem is errõl kéne, hogy szóljon. :S
Idézet
Tehát ha képes wagy letenni az axtalra minimum 10db egyforma képességü hsz-t, és ezek megütik minimum a SEAT minöségét, akkor majd hixek neked. Addig pedig igy jártál. :P
Nemrégen voltam túl az ezrediken. Hja és ha lehet, ezután, velem szemben, ebben a témában ne próbálkozz hazugságokkal Devil, mert esélyed sincs.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 14:46:18
Zenebarát írta::
Idézet
Kedves m21wg0908. A használhatatlan jelzõt a Spirál Horn-ra értetted? Ha igen, akkor lehet, hogy még nem próbáltad ki. Építs eggyet, hallgasd meg, és csodálkozz. ;)  Az oldalon lévõ mérési adatokra nem szabad adni. Én kisérletezõs ember vagyok, elkészítettem a Helix-H125 -t és meglepõen jól szólt. Jobban mint egy ui. méretû mezei Bass Reflex. Mérni nem mértem, mert nincsenek hozzá eszközeim, de nem is kell. Én a fülemre hagyatkozom. Szerintem hiába rendelkezik vmi szuper mérési eredményekkel, ha a meghalgatás során nem tudja azt hozni amit ez ember elvárna tõle. Szerintem.
Annak spirálnak, és az elsõ beszúrt doboznak sztem vajmi kevés köze van egy Hornhoz, vagyis tölcsérhez, inkább egy nagyonnagyonnagyon elméretezett táguló TL-ként értelmezhetõk, bõven 100Hz fölötti (számomra igen zavaró) rezonanciákkal. Sajnos nem bírom az UFO-szerû hanghatásokat hangsugárzóknál... De ez már lehet hogy az én egyéni problémám. ;) Nekem az iylen mélytartomány használhatatalan. de ettõl még másnak lehet jó... :dry:

Annyit tudok még hozzátanni, hogy nem mindegy, mit mérünk, és hogyan. Mert a méréseknek és a hangsugárzók értékelésének elég jól felépített rendszere létezik ma már, és ha ezek mentén a szabályok mentén haladunk, akkor az esetek 92%-ában kb. arra az eredményre jutunk, hogy ami körültekintõ, pontos mérések alapján jobb, az hallgatva is az lesz.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 18, 20:36:01
Shala, wagy másnéwen m21wg0908 !

Nem emléxem, h a köztük tarto emailwáltásrol bárminemü felhatalmazást adtam wolna, h annak tartalmát, wagy xöwegét megxellöztesd bárhol a neten!!!
Ez a legnagyobb bunkoságra wall. Lassan eléred GB xintjét. Ahogy elnézem a DIY forumos tewékenységed, hasonlo attitüdöket mutatsz, mint az AWX tulajdonos a saját forumán.

Mostantol tekintsd tárgytalannak az öxxes közös ügyünk, wagy azok csiráját is.

Azon azért e kéne gondolkozz, h minden forumon rengeteg ember wan, aki nem ért weled egyet.
Lehet, h te méx xembe a pályán és nem mindenki más?:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 18, 22:02:07
Bigi valjuk be túl nagy haszonal akartad továbbadni nekem is a SEAS-okat Bélától kértél árat arra ráraktál még vagy 80ezret és ugy akartad továbbadni nekem.:laugh: De nem is ez a lényeg hanem az,hogy én segitséget kértem töled a beszerzésben te meg csúnyán le akartál húzni.:S
Az a baj,hogy mindenen nagyon sokat akarsz keresni ugy,hogy mindenkit hülyének nézel az a kamú szöveg is,hogy igy árfolyam úgy árfolyam meg miegymás elég átlátszó.Szomorú,hogy ilyen kereskedõk,forgalmazók vannak.:(
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 18, 22:40:48
AQ1 írta::
Idézet
Shala, wagy másnéwen m21wg0908 !

Nem emléxem, h a köztük tarto emailwáltásrol bárminemü felhatalmazást adtam wolna, h annak tartalmát, wagy xöwegét megxellöztesd bárhol a neten!!!
Nos, eddig tudtommal nem is közöltem a részleteket, szóval egy nyitott kaput zörgetsz. ;) Egyébként nem volna semmi szükség külön felhatalmazásra részedrõl, az a tény bõven elég, hogy ellentmondanak a publikban leírt szavaid a privát beszélgetésben közölt verzióval. A saját szavahihetõségem alátámasztására pedig bármikor, akár engedély nélkül is használhatom a magánleveleid.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 19, 09:51:37
Tisztelt Fórumozók !

     Mindenkinek nagyon köszönöm az általam felvetett témához kapcsolódó
hozzászólásokat. Hangsugárzó építésben nincs még gyakorlatom, így jól jön
minden információ. Mit jelentenek a gyakorlatban a következõ hangszóró
adatok és milyen hatással vannak a dobozméretekre ?
VAS
Qts
Qes
Qms
Sd

Tudom, hogy nagyon bonyolult téma, de röviden, ismeretterjesztõ stílusban
érdekelne. Köszönöm !

   Üdv. Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 19, 10:10:56
Zenebarát !

    Megkerestem az általad, számomra belinkelt japán oldalt. A HELIX 75 típusú dobozt
néztem ki az FRS 8 számára. Ezt a dobozt a FOSTEX FE83E hangszóróhoz is ajánlják.
Megnéztem a FE83E és az FRS8 adatait az adatlapjaikon. Noha nem tudom mit jelen-
tenek, de úgy láttam elég sok adatjuk közel van egymáshoz. Ezért gondoltam az
FRS8-at a HELIX75 tipusú dobozba. Mi a véleményed errõl ? Kérdezném még, hogyan
készítetted el a spirált és mibõl készítetted el a reflexcsövet. Köszönöm !
Üdv. Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 19, 16:56:28
cfm76 írta::
Idézet
Sziasztok!
Én nem tom de ha jogvédõ szervezet lennék vagy gyártó vagy gyártót képviselõ forgalmazó, az ilyen otthoni méricskélõket akik még közzé is teszik a mérési eredményeiket /shalafi66 és a többiek/sorra beperelném milliokra.Akkora kártérítést követelnék tölük ,hogy belegebedjen .Ez a fajta , a fene se tudja milyen mérõmüszeres, mérõhelységes méricskélés hitelrontásnak minõsül sztem.Ugyanis a gyártó engedélyével,megbízásával a méricskélésre és a mérési eredmények közzétételéhez szükséges engedéjjel nem rendelkezik.Az effajta adatlapok készítését és küldését csak és kizárólag privát üzenetben továbbíthatná nem a fórumon keresztül.
Most nem a Seast védem hanem az eddigi  összes gyártót és terméket.
Max annyit lehetne nyilatkozni,hogy nem tetszik a hangja.És igen meg lehet találni ezeket az embereket a net segítségével mert az évek alatt leírt összes becsmérlö mondat ott van a szervereken.
Röviden ennyi.


Bocs, hogy beleszólok de ez röhej.

Kezdeném azzal, hogy ne újoncozz le valakit
45 hozzászólással, mert nagyon hülyén jön ki. ;)

Elõször is te aki anno 2007 derekán egy
bújtatott reklámmal és a spéci \"Pumblum\" :lol:
parasztvakítással nyitottál nem hiszem, hogy
okod lenne így felháborodni majd ilyen szörnyû
vádakat kimondani. Már csak azért se mert ez
itt nem az ostoba és ijedõs emberek klubja.

Ha nem vagy tisztában a méréstechnikával
biizony a sok sötét folt, és bonyolult eljárások
elsõre ilyesztõnek hatnak, de ne legyenek illúzióid.
Hidd el, a SEAS-nak nem olyan a laborja mint
amilyet a Colgate vagy L\'oreal reklámokban látsz a
tévéden, mert még a Colgate-nek és a L\'orealnak
sincs olyan.

Konkrétan milliós perekkel fenyegetõzni ostobaság.
Mondj egy jogesetet Magyarországon ahol egy
publikált mûszaki mérés alapján milliós pert nyert egy
gyártó és én elhiszem minden szavadat, addig
meg maradjunk annyiban, hogy nem tudod mit
beszélsz.

Fennt említett \"rágalmazók\" szakemberek, lehet
bunkók, de szakemberek és én nem szállnék velük
vérremenõ vitába olyan téren amit csak társalgási
szinten sajátítottam el (ez te vagy :laugh: ).

Hogy tisztázzuk a dolgokat m21wg0908
elmondhatná, hogy milyen mûszerekkel mért
és akkor ezt kipipálhatjuk.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 19, 17:06:35
cfm76 írta::
Idézet
Szia Vili!
Képek majd csak a HMVH-i kiállítás után lesznek.
Ott hallgathatja meg elõször a nagyérdemû.
Elöljáróban annyit ,hogy 360 fokban sugároz a hangja sztatik jellegû.
Nem tudom van e már ilywen rendszerû lélegzõ hf vagy ,hogy valaki gyárt e hasonlót.
Számoló képletröl nem tudok én is kikisérletezgettem,most éppazon dolgozok hogy esztérikus legyen.

üdv:cfm76


Úgy érted ilyet:
 (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/1004mbl.jpg)

Elég rég óta gyártják...

Tudom, hogy ez a lélegzõ hangfal
feltehetõleg egy újabb parasztvakítás,
és nincs új a nap alatt, de én már elég
kíváncsi vagyok a lélegzõ misztikus
izé képeire. Lehetséges, hogy valaha
kapunk képeket róla?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 19, 17:26:45
HKalman írta::
Idézet
Tisztelt Fórumozók !

     Mindenkinek nagyon köszönöm az általam felvetett témához kapcsolódó
hozzászólásokat. Hangsugárzó építésben nincs még gyakorlatom, így jól jön
minden információ. Mit jelentenek a gyakorlatban a következõ hangszóró
adatok és milyen hatással vannak a dobozméretekre ?
VAS
Qts
Qes
Qms
Sd

Tudom, hogy nagyon bonyolult téma, de röviden, ismeretterjesztõ stílusban
érdekelne. Köszönöm !

   Üdv. Kálmán !


Vas (nem VAS) = térfogat egyenérték
Ez az a zárt levegõ térfogat ami ugyanakkora
rugóerõt képvisel mint amennyit a hangszóróba
épített visszatérítõ alkatrészek ki tudnak fejteni

Qts, Qes, Qms mind rendre jósági tényezõ.
A hangszóró rezgõ részének rezonancia
frekvencián mért csillapítási tényezõi. Kis érték
nagy, nagy érték kicsi csillapítást jelöl.
es - elektromágneses
ms - mechanikai
ts - teljes

Sd = membránfelület

Érdemes tanulmányozni:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thiele_small_parameters
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 19, 18:37:20
Szia Petr!
A kép amit beraktál az mbl gyártmány tudok róla van nekik nagyobb is az mbl 100.
Amit idéztél tölem annak ez elsö mondatában ott a válasz.Nem mbl klont készítek.
Valóban nincs új a nap alatt ,mágnes- rézhuzal.
Én nem hallottam még, nagyon jó volna meghallgatni.De olvastam írást róla nem tetszik mindenkinek a hangja ,mint ahogy bármelyik hf.
Én nem kívánok parasztot vakítani arra semmi szükségem. Lehet ,hogy amit készítek az egyedül csak nekem fog tetszeni majd kiderül.A sürgetés soha nem vezet semmi jóra .Csak türelem.
De mindig van új. Mindig lehet az újat is a régit is tovább fejleszteni.

Amit a mérésekrõl ítram az nemtom kinek ,hogy jött le de azt írtam\"nem tom szerintem\".Nem vagyok ügyvéd nem .De amit írtam az egy lehetséges feltevés.és lessz aki üzletet fog látni benne.És nem háborodtam fel.

Mindenkinek jó pihenést (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/mbl_extreme_x101.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 19, 22:57:50
Szerbusztok.

Kedves Kálmán.

Szerintem jó lessz a Helix H-75, de én a H-88-at készíteném el. Csak annyiban külömbözik, hogy 1cm-el mélyebb(22cm). A Hélix H-75, 88-nál megtalálsz minden méretadatot. Még a csigaáét is. Van egy \"Building Detail\" fül. Arra kattintva látod, hogyan kell elkészíteni a dobozt, és a spirált.
A spirált, én villanydrótból készítettem el, abból a lapos 2-eres fajtából - a japán fazon is villanydrótot használ, csak kereket. Barkács boltokban lehet kapni D=8mm-es fa rudat. Ebbõl lehet fatiplit is vágni. Szóval ilyen rudat-pálcát keress. Erre kell-lehet felragasztani pillanat ragancsal a vill.vezetéket. Jelen esetben levágsz 2 db 15cm-es pálcát. A pálcán körbe bejelölöd az osztást 0-30-65-105-150mm-nél.Ezen osztás mentén szépen csigavonalban haladva elkezded felragasztani a vill.vezetéket. Rétegrõl rétegre haladva, addig, hogy szoruljon a csõben. Én a kész spirált bekentem több soron enyhén vízzel hígított faragasztóval.
Ha belehúzod a spirált a csõbe akkor utánna érdemes egy kis faragancsot a szálébe önteni, hagyni, hogy a csõ és a spirál szélénél lefolyva tömítsen!
A csõ. Hát a japánoknál másak a méretek, mint nálunk. Az eredetinél D=77mm-t ajánl, de szerintem neked elég a sima 63mm-es PVC vízcsõ is, de azért nézz szét hátha van 70-80mm-es átmérõ körüli(Belsõ átmérõje legyen ennyi). Esetleg még érdemes ún. papír-dudát keresni. Ez is csõ, csak papírból, és vastagabb a fala.
Nem nehéz elkészíteni, csak egy kicsit idõigényes. :woohoo:

Remélem mindent leírtam, ha nem világos vmi, akkor kérdezz nyugodtan. ;)

Üdv.: Feri
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 19, 23:00:56
cfm76 írta::
Idézet
Szia Petr!
A kép amit beraktál az mbl gyártmány tudok róla van nekik nagyobb is az mbl 100.
Amit idéztél tölem annak ez elsö mondatában ott a válasz.Nem mbl klont készítek.
Valóban nincs új a nap alatt ,mágnes- rézhuzal.
Én nem hallottam még, nagyon jó volna meghallgatni.De olvastam írást róla nem tetszik mindenkinek a hangja ,mint ahogy bármelyik hf.
Én nem kívánok parasztot vakítani arra semmi szükségem. Lehet ,hogy amit készítek az egyedül csak nekem fog tetszeni majd kiderül.A sürgetés soha nem vezet semmi jóra .Csak türelem.
De mindig van új. Mindig lehet az újat is a régit is tovább fejleszteni.

Amit a mérésekrõl ítram az nemtom kinek ,hogy jött le de azt írtam\"nem tom szerintem\".Nem vagyok ügyvéd nem .De amit írtam az egy lehetséges feltevés.és lessz aki üzletet fog látni benne.És nem háborodtam fel.

Mindenkinek jó pihenést


Szerintem nagyon is szükséged van a
parasztvakításra... mert ha nem lenne,
akkor nem csinálnád. Ugye.

DE ha már teljes hírzárlat van, és még
képekre se csorgathatjuk a nyálunkat
had találgassak.
Lélegzõ hangfal, ha a mûködését mint
olyat tekintjük lélegzésnek NINCS. Mert
az azt jelentené, hogy oxigént alakít
széndioxiddá és ha elzárják akkor
elpusztul. Szerintem ez nem az a fajta.
Ha felteszem, hogy radiálisan sugároz
akkor legegyszerûbben egy felfele nézõ
driver ami egy kúppal teríti be a teret
hanggal. Ám ez túl egyszerû lenne. Ez
nem lehet, és a Biegeschwinger-t is
kilõttük. Az túl bonyolult is lenne, már
közben rájöttem. Marad egy típus,
ez pedig a Walsh.
 (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/walsh.jpg)
Ezt is feltalálták már.
(talált süllyedt? :P  )
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 19, 23:28:08
m21wg0908 írta::
Idézet
AQ1 írta::
Idézet
Shala, wagy másnéwen m21wg0908 !

Nem emléxem, h a köztük tarto emailwáltásrol bárminemü felhatalmazást adtam wolna, h annak tartalmát, wagy xöwegét megxellöztesd bárhol a neten!!!
Nos, eddig tudtommal nem is közöltem a részleteket, szóval egy nyitott kaput zörgetsz. ;) Egyébként nem volna semmi szükség külön felhatalmazásra részedrõl, az a tény bõven elég, hogy ellentmondanak a publikban leírt szavaid a privát beszélgetésben közölt verzióval. A saját szavahihetõségem alátámasztására pedig bármikor, akár engedély nélkül is használhatom a magánleveleid.


Semmi titkolniwalo nincs bennük. Neked fogalmad sincs arrol, h mibe kerül fentartani egy céget.Ráadásul wéleményem xerint, ha én finanxirozom a gyártást, akkor neked mint gyártonak, nagyon nincs közöd ahhoz, h mennyiért értékesitem. Miwel nem te, hanem én kockáztatom a pizem.  Ennyi.
Az hogy hol és mikor haxnálhacc fel egy magánlewelet, az hidd el, h nem a te belátásodon mulik, hanem azén, aki küldte.
Az wagy beleegyezik a felhaxnálásba, wagy nem.
Ez irányban jo ha kikéred ügywéd ismerös tanácsát, ellenkezö esetben lehetnek gondjaid.
De ezt csak barátilag irtam hozzá. Tégy belátásod xerint. Aztán majd melátjuk, h jol gondolod e.:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 19, 23:33:50
Petr írta::
Idézet

ez pedig a Walsh.

(talált süllyedt? :P  )


Nem.
Ö egy olyan hangfalat xeretne, aminek az oldalai nem wastag anyagbol wannak, hanem wmi wékony akármiböl. Azaz, h a hangdoboz oldalai is sugározzanak hangokat. Mint pl a régebbi Spendorok.
Ugyanis már ezt is kitalálták, csak ö még nem tud rola...;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 19, 23:40:34
:) Hja. Majd mászkálunk a bíróságra, mi? :D Nem udom, hogy vagy vele, de nekem más dolgom is van. Egyébként nagyon egyszerû a kép, megfelelõ válaszra megfelelõ reakció.

Azt viszont nem nevezném a gyártás finanszírozásának, ha én jóelõre megcsinálok 50 darab hszt, majd Te abból 20-at elviszel. :D Ebben nincs semmi finanszírozás, mert én teremtettem meg a lehetõségét a gyártásnak, és a piszkos kis kezeim rakták össze a cuccokat, hogy megszólaljon, szóval neked nem sok szereped van benne. De ez csak olyan kitérõféle, és nem hinném, hogy a topik többi olvasóját túlzottan érdeklik a mi szövegértelmezési problémáink
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 19, 23:45:57
Petr írta::
Idézet
Vas (nem VAS) = térfogat egyenérték Ez az a zárt levegõ térfogat ami ugyanakkora rugóerõt képvisel mint amennyit a hangszóróba épített visszatérítõ alkatrészek ki tudnak fejteni

Azért ez pozitívum, h. valaki tényleg a jó definíciót idézi. ;) De Qes-t inkább célszerû simán elektromosnak nevezni, jobban illik utána a helyettesítõ képbe.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 19, 23:47:44
HKalman írta::
Idézet
Zenebarát !  Megkerestem az általad, számomra belinkelt japán oldalt. A HELIX 75 típusú dobozt néztem ki az FRS 8 számára. Ezt a dobozt a FOSTEX FE83E hangszóróhoz is ajánlják. Megnéztem a FE83E és az FRS8 adatait az adatlapjaikon. Noha nem tudom mit jelen- tenek, de úgy láttam elég sok adatjuk közel van egymáshoz. Ezért gondoltam az FRS8-at a HELIX75 tipusú dobozba. Mi a véleményed errõl ? Kérdezném még, hogyan készítetted el a spirált és mibõl készítetted el a reflexcsövet. Köszönöm !
Üdv. Kálmán !

Többre mennél egy pontosan hangolt egyenes TL-el...:side:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 19, 23:53:49
m21wg0908 írta::
Idézet
Hja. Majd mászkálunk a bíróságra, mi? :D Nem udom, hogy vagy vele, de nekem más dolgom is van. Egyébként nagyon egyszerû a kép, megfelelõ válaszra megfelelõ reakció.

Azt viszont nem nevezném a gyártás finanszírozásának, ha én jóelõre megcsinálok 50 darab hszt, majd Te abból 20-at elviszel. :D Ebben nincs semmi finanszírozás, mert én teremtettem meg a lehetõségét a gyártásnak, és a piszkos kis kezeim rakták össze a cuccokat, hogy megszólaljon, szóval neked nem sok szereped van benne. De ez csak olyan kitérõféle, és nem hinném, hogy a topik többi olvasóját túlzottan érdeklik a mi szövegértelmezési problémáink


Ha homályban irx, az még láccik, különösen, h kixedem.
Eddig ugy tudtam, h mind én finanxiroznám, de ha te mást, akkor walahol kawar wan. (Nem nálam) :P
A gyártásnak a widi teremtette meg a feltételeit, nem te. Te csak haxnálod a raktáron maradt anyagokat, amik a kutyát sem érdeklik.
;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 20, 00:06:49
:) Nem egészen, mert nagyrészt saját ötleteken, és alkatrészeken alapul a dolog, de ezt sztem mindkettõnk tudja. Nem véletlen, hogy nem volt ilyen Videoton vagy H2000 hangszóró soha, és nem is lesz.

Mit finanszírozol valamin, ami már egyszer elkészült? A 20/50-ed meg tudtommal törtszám, és asszem elég messze van még az egésztõl.

A \"homály\" pedig a topiknak járó tisztelet, hogy ha már OFF-ra vagyok kényszerítve, azt legalább úgy tegyem, hogy elkülönüljön az érdemi tartalomtól.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 20, 00:14:19
m21wg0908 írta::
Idézet
:) Nem egészen, mert nagyrészt saját ötleteken, és alkatrészeken alapul a dolog, de ezt sztem mindkettõnk tudja. Nem véletlen, hogy nem volt ilyen Videoton vagy H2000 hangszóró soha, és nem is lesz.

Mit finanszírozol valamin, ami már egyszer elkészült? A 20/50-ed törtszám pedig elég mesze van még az egésztõl.

A \"homály\" pedig a topiknak járó tisztelet, hogy ha már OFF-ra vagyok kényszerítve, azt legalább úgy tegyem, hogy elkülönüljön az érdemi tartalomtól.


Xerintem elowassák homályban is, max kiguwad a xemük.:)
Miota tixtelx te bárkit is?
Bewettél wmit, wagy mi?:P
Eddig ugy tudtam, h akkor kezdex neki a gyártásnak, ha finanxirozza walaki.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 20, 00:38:20
Há\' finanszíroztam én. :woohoo: 50darab nem sok, nagy lazsálással is öt nap alatt megvan. Fõztem magamnak ebédet, és öt napig dolgoztam önmagamnak a betevõért. Érted mán? :silly:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 20, 10:37:32
T. Fórumozók !

Zenebarát!
    Arra gondoltam a reflexcsövet kartonpapír lapból is meglehetne csinálni tõbb
rétegbe felcsavarva és összeragasztva. Így kialakítható a pontos méret. Karton-
papírból több réteget összeragasztva kialakítható lenne a spirál is gondolom több
próbálkozás után. Faragasztót gondoltam felhasználni.
A mûanyagok alkalmazásától idegenkedek, ha már DIY  szerintem érdemes próbál-
kozni néhány egyéni megoldással is.  Mi a véleményed ?;)

M21wg0908 !
       Kérdezem, milyen az a egyenes TL doboz amit említesz és megcsinálható-e
polcsugárzó méretben.:huh:  Egy rajzot küld légyszíves. Köszönöm elõre!

    Kálmán!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 20, 12:24:08
Szerbusztok.

Kedves Kálmán.

Szerintem elkészíthetõ kartonpapírból is, de idõigényes, és kétséges a siker is. De egy próbát megér. Ha nem akarsz a csõvel bajlódni, akkor a Japán muki oldalán nézd meg a másik 2 spirál lehetõséget is.
\"Angular-Spiral, és a Multi-Flare\" itt ugye szintén meghosszabbított hang útról lehet beszélni, csak itt lapokkal készíti el. Ezt nem próbáltam, de szerintem ez is ua. mint a spirál. Egy rátekintést megér. ;)
A TL-el az a baj, hogy a hsz.-nek magas az Fs értéke(120hz) ezért nem igazán TL-hez való, meg nagy méretû lenne. Egyébként nincs semmi bajom a TL-el, sõt én is TL dobozt használok, és elégedett vagyok vele. Szerintem a spirál mélyebre menne ez FRS8-al. De ha már nagy dobozban gondolkodsz, akkor már rendes tölcsért készíts: buschorn, vagy a Fostex FE-87, FE103 ajánlott tölcsérét.

Üdv.: Feri
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 20, 12:42:36
Egy TL-t bármilyen hangszóróhoz hozzá lehet igazítani, a méretezése meg nem a hangszóró fs-étõl függ. És bár tervezni kell, meg félévet rászánni a hangolgatásra, de holtbiztos hogy jobb lenne mint egy rezonanciatermelõ spirálos vagy tölcséresnek hitt doboz, mert sajnos utóbbiak egyáltalán nem tölcsérként, hanem táguló TL-ként viselkednek, zavaró és nagyon nehezen megszüntethetõ rezonanciákkal mélytartományban.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 20, 12:48:53
Szia Petr !
A vizszintes sugárzó fölé helyezett gömböt, kúpot  diffuzornak hívják.De amit éopitek nem diffuzoros.
A legelsö változat névjegykartonból készült ezt fejlesztgettem tovább,az anyagát,a formáját.
mostmár a hsz nem lefele néz hanem a közönség felé,és már csak olyan 300-320 fokban sugároz.
És igazad van még nem vagyok olyan idõs ,hogy a hi-fi-t a kezdetektõl figyelemmel kísérjem.Nagyon sok hf-at nem ismerek .
De nem spendor és nem valsh.       Mi értelme ennek a találgatásnak?
Magyar ember nem  fedezheti fel  a kanálban a mélyedést?
Hát a többi fórumon se találsz több infót mert a nagy kételkedés miatt mindent törölve lett.
És azért ez a fene nagy titkolózás mert még nincs teljesen kész és itt is ott is szokás pácát törni a még meg sem hallgatott hf fölött.Ráadásu már egy csomoszor át építettem még nem végleges a formája.
Én lágyhéjú hf-nak neveztem el ,az egyik forumozó nevezte lélegzõnek és rajta maradt.
Te feraknád a képét annak a hf-nak amiböl lehet ,hogy  csak az az egy van a világon?De az is lehet hogy tényleg csak a mélyedés a kanálban,nem tom. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/DVenusBlackHorn.jpg)
Az ilyen kedves emberek veszik el a kedvem attol ,hogy bármit is eláruljak .
Ez a kép amit beraktam csak példa a diffuzorra ,az emit készítek nem ilyen.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2009, Január 20, 12:58:31
cfm76 írta::
Idézet

Az ilyen kedves emberek veszik el a kedvem attol ,hogy bármit is eláruljak .


A hangxoro tipusát azért elárulhatod...;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 20, 12:59:24
HKalman írta::
Idézet
M21wg0908 !
       Kérdezem, milyen az a egyenes TL doboz amit említesz és megcsinálható-e
polcsugárzó méretben.:huh:  Egy rajzot küld légyszíves. Köszönöm elõre!
    Kálmán!
Polcra nem, mert viszonylag magas lenne. Egy 100Hz körüli hangoláshoz olyan 70centi hossz legalább kell.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Zenebarát - 2009, Január 20, 13:11:46
Kedves m21wg0908.

Nem vagyok ellensége a TL-nek. Sõt én is elégedetten használom az enyémet, és készül a következõ is. ;)
De szerintem az FRS-8 nem való TL-be. 100hz-et a spirál is tud lazán, és kissebb mint a TL. Különben is Kálmánnak polcsugárzó kell. Én kipróbáltam a spirált, tetszett, és ezért is mertem ajánlani. Tanácsot kért, én adtam neki egy ötletet. Ha elkészíti elkészíti, ha nem, akkor nem. Az Õ döntése.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 20, 14:02:33
Tisztelt Fórumozók !

      Köszönöm tanácsaitokat, észrevételeiteket FRS 8 ügyekben. Nagyon hasznosak
számomra és a továbbiakban felhasználom azokat. Ma délelõtt épphogy befejeztem
az írást a fórumba, csengetett a postás és meghozta az FRS 8-kat. Idegilenesen
 kicsi kis fadobozokba tettem és a számítógép erõsítõre kapcsoltam õket, basszusláda
van külön. Hát a hangjuk csodaszép, nagyon tetszenek. Hogy milyen dobozba
teszem õket véglegesen, még eldönteni nem tudtam. Tartok tõle, hogy nemtudom
megúszni a kísérletezést, több fajta doboz kipróbálását.
Üdvözlettel: Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 20, 16:15:59
cfm76 írta::
Idézet
Szia Petr !
A vizszintes sugárzó fölé helyezett gömböt, kúpot  diffuzornak hívják.De amit éopitek nem diffuzoros.
A legelsö változat névjegykartonból készült ezt fejlesztgettem tovább,az anyagát,a formáját.
mostmár a hsz nem lefele néz hanem a közönség felé,és már csak olyan 300-320 fokban sugároz.
És igazad van még nem vagyok olyan idõs ,hogy a hi-fi-t a kezdetektõl figyelemmel kísérjem.Nagyon sok hf-at nem ismerek .
De nem spendor és nem valsh.       Mi értelme ennek a találgatásnak?
Magyar ember nem  fedezheti fel  a kanálban a mélyedést?
Hát a többi fórumon se találsz több infót mert a nagy kételkedés miatt mindent törölve lett.
És azért ez a fene nagy titkolózás mert még nincs teljesen kész és itt is ott is szokás pácát törni a még meg sem hallgatott hf fölött.Ráadásu már egy csomoszor át építettem még nem végleges a formája.
Én lágyhéjú hf-nak neveztem el ,az egyik forumozó nevezte lélegzõnek és rajta maradt.
Te feraknád a képét annak a hf-nak amiböl lehet ,hogy  csak az az egy van a világon?De az is lehet hogy tényleg csak a mélyedés a kanálban,nem tom.
Az ilyen kedves emberek veszik el a kedvem attol ,hogy bármit is eláruljak .
Ez a kép amit beraktam csak példa a diffuzorra ,az emit készítek nem ilyen.


cfm-akárhány,

Kicsit fura ez a helyzet és bevallom még
kényelmetlen is nekem. Arról lenne szó, hogy
ha felhozok egy elvet, vagy fogalmat, azt
utólag nem kéne elmagyarázni nekem,
feltételezheted, hogy tudom, hogy mirõl
beszélek. Ha esetleg arról lenne szó, hogy
te nem vagy biztos benne akkor használj
kérdõjelet a mondat végén.

Már kezdem érteni ezt a hangfalat. Elnézést
elõre is, de nagyképûség olyat állítani, hogy
ilyenbõl csak te találtál fel, az Ocelia hsz.-ek
is rezonáns vázzal készülnek. Mivel írtad,
hogy még konstrukciós problémákkal küzdesz
adok errõl egy linket, nézd át hátha inspirál:

http://www.6moons.com/audioreviews/ocellia/calliope.html

Mivel úgy fest nem tudsz olvasni a sorok
között ill. nem érted az emberek reakcióját,
elmondanám mirõl van szó:
Beharangozol egy hangfalat amilyen nincs még
a világon, lélegzik, térrezonál, körbesugároz
és még jó kávét is tud fõzni DE nem vagy
hajlandó semmit se mondani róla. Persze, hogy
bosszant mindenkit, hogy ugyan mi a csuda
lehet az. Ez persze megint egy marketing fogás
akar lenni ugyebár de figyelmeztetlek, fordítva
fog elsülni ha így folytatod mert, ha úgy tetszik
egy sz@rral teli lufit pumpálsz teljes
testbedobással.
A korrektség kedvéért tegyél fel pár képet a
hangfal prototípusáról akár olyat ami a TE
laboratóriumodban készült... hadd pukkadjanak
meg a hitetlenek az irigységtõl. ;)

Vagy az is lehet, hogy eljött az ideje, hogy
vallomást tegyél, miszerint egy egyszerû
vékony falú reflex hangszórót építesz.

Apropó, ha már dobálódzunk a fokokkal,
láthatnánk esetleg egy polárdiagramot?
Vagy legalább annyit, hogy mivel vagy
hol mérted?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 20, 16:16:14
Szia AQ1!
Az elsõ tiz modelt kisérleti példánynak tekintem.Valami olcsobb hsz-ót fogok bele rakni .Drágát nem akartam venni kísérletezni. Kipróbálom kétutasként ,szélessávúval is.Nem kötödök semelyik gyártmányhoz sem.Én nem fogok számháburút vívni.Csak legyen jó, de ne többmillióért.Legyen hosszan hallgatható ,megnyugtató a hangja,ennyi.
Amikor nekifogtam se érdekeltek a számok,se a fr menet,ami érdekelt az a tér megtöltve zenével, a részletek,a színpad. Az embert ne csak egy mosott steril zene \"függöny\" érje el,hanem a hangszerek hangja ,mintha elöttem játszanának.Ez némelyik zeneszámnál sikerült is már,annak ellenére,hogy orion dvd a cd-m az erösítõ jvc ax 550-es a kábelek a legolcsóbbak.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 20, 16:28:23
Köszönöm az inspiráló linket.
Amit én építek annak semmi köze a rezonáló merev falakhoz.Ez lágyhéj 200-300 g/m2  súlyú felülettöl függõen.
Képet azért nem rakok be mert arrol se a hangját nemfogod tudni eldönteni ,hogy jó-e se a kinézetéröl nem fogod tudni meg állapítani mi van a belsejében .
Majd egy kis videót fogok berakni egyszer csak .azuon látszani fog a \"dobozfal \"több miliméteres kilengése.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 20, 19:32:15
Zenebarát írta::
Idézet
Kedves m21wg0908.

Nem vagyok ellensége a TL-nek. Sõt én is elégedetten használom az enyémet, és készül a következõ is. ;)
De szerintem az FRS-8 nem való TL-be. 100hz-et a spirál is tud lazán, és kissebb mint a TL. Különben is Kálmánnak polcsugárzó kell. Én kipróbáltam a spirált, tetszett, és ezért is mertem ajánlani. Tanácsot kért, én adtam neki egy ötletet. Ha elkészíti elkészíti, ha nem, akkor nem. Az Õ döntése.

Gyakorlatilag, ha õszinték akarunk lenni, az FRS-8 semmilyen dobozba nem való, de még mindig könnyebben igazítható hozzá egy TL, mint egy reflexdoboz szerû \"spirálos\", rezonáns mélyekkel. Itt, most nem az a kérdés, hogy \"tudja\"-e a 100Hz-et, hanem az, hogy hogyan.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 20, 23:30:24
cfm76 írta::
Idézet
Köszönöm az inspiráló linket.
Amit én építek annak semmi köze a rezonáló merev falakhoz.Ez lágyhéj 200-300 g/m2  súlyú felülettöl függõen.
Képet azért nem rakok be mert arrol se a hangját nemfogod tudni eldönteni ,hogy jó-e se a kinézetéröl nem fogod tudni meg állapítani mi van a belsejében .
Majd egy kis videót fogok berakni egyszer csak .azuon látszani fog a \"dobozfal \"több miliméteres kilengése.


Képet nem azért szoktunk belinkelni, mert
attól meghalljuk a hangját, te kis butus!
Azért tesszük közzé, hogy láthassuk azt
ami rajta van. Egyszerû nem? :)

DE felhívnám a figyelmedet arra tényre,
hogy más fórumokon orrba szájba töltöttél
fel képeket szélessávú hangszórókról meg
minden egyébrõl... Minek? Ha úgyse hallod
a hangját!
(Azt hitted nem köztudott... ezt neked!) :blush:
Ezen tények alapján én arra a logikus
következtetésre jutottam, hogy nincs is
neked semmilyen hangszóród. Azt meg,
hogy feltaláltál valamit ne hangoztasd
csak majd ha alá is támaszt valami.

Egyébként ha már ész nélkül esel neki úgy
hangfalat készíteni, hogy közben hirdeted
magad mint gyártó akkor könyörgöm az
isten szerelmére legalább titkold el.
Lehet elsõre dögösen hangzik, hogy te
egy ilyen tökös gyerek vagy aki nekiesik
aztán jól összerakja a semmibõl a csodát
de a valóság az, hogy ha se számolni
nem tudsz, nem értesz a frekvencia,
impedancia, fázis görbékhez akkor soha
nem fogsz hosszan hallgatható hangfalat
építeni. A kettõ ugyanis összefügg
(bármilyen hihetetlen).

Én se úgy írogatok fórumra, hogy közben
kikapcsolom a monitort, mert engem
nem érdekel, hogy az mit mutat, majd
én gépelgetek, meg kattintgatok az
egérrel, majd írok vagy 10 tökéletesen
értelmezhetetlen hozzászólást.
Jól is néznénk ki, ha minden így mûköde. :silly:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 21, 09:25:57
Kedves Fórumozók !

(http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/frs8_hangsug_rz_.jpg)

Erre a dobozra gondoltam az FRS8-hoz, elsõsorban számítógépes zenehallgatáshoz
használnám. Ez is a japánoktól van, http://www.geocities.jp/mutsu562000/e/hp140e.htm
eredetileg FOSTEX FE87 FE83 hangszórókhoz, mint a képen látható. Mi a véleményetek?

Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 21, 10:15:04
Késõbb talán ez a TL. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/Hi_Vi_B3N_TL1.jpg)
Szintén FRS8-hoz. Mi a véleményetek?
http://hxos.altervista.org/u-B3N.html
Ez már az olaszoktól van. Eredetileg HI-VI B3N hangszóróhoz.

Kálmán!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 21, 10:18:30
És a fotó. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/B3N_TL1.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 21, 10:46:05
Vagy zárt doboz lenne jó inkább? (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/audio_speakerB3S.jpg)
Ezekben a dobozokban eredetileg HI-VI B3S hangszórók vannak, én FRS 8-at tennék bele.
http://www.zaphaudio.com/audio-speaker18.html
Mi a véleményetek ?

Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 21, 11:09:36
Szia Petr!
1. Ha még nem tünt volna fel én nem vagyok hf gyártó cég.Az nekem csak hobbi.
2. Az ,hogy te egy hf-ról csak akkor tudopd eldönteni ,hogy jó-e ha láttad az adatlapját ,az a te bajod.
3.Az ,hogy a számok rabja vagy az megint csak a te bajod
4. Az ,hogy te mit gondolsz rólam ,na az ami  érdekel.
5.Sok szeretettel várlak hódmezõvásárhelyre ahol a nemlétezõ ,adatokkal  és képekkel nem rendekezõ szóbanforgó hf-at   meg lehet majd hallgatni.Klang forumtársal leszek egy teremben és nem fogok arra hivatkozni ,hogy a meghallgatás feltételei nem ideálisak.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 21, 12:42:36
A TL abban a formában nagyon nem jó választás, a kicsi b-reflex doboz viszont elmegy. De általában jobb adott hangszóróhoz tervezni a dobozt, mint meglévõ tervekbe belepróbálgatni a hszt.

és Zártat inkább ne.. Pár a paraméterei szerint csak arra lenne alkalmas a TL-en kívül, de abban tényleg nem volna terhelhetõ, és a mélyátvitel sem lenne igazán jó.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 21, 12:44:19
cfm76 írta::
Idézet
Klang forumtársal leszek egy teremben és nem fogok arra hivatkozni ,hogy a meghallgatás feltételei nem ideálisak.
Igen, ez mindent elmond. Mivel õ meg a gyakorlat rabja, nála mindig minden, minden körülmények között.. Mûködik. :D
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 21, 14:28:18
Rendezzük sorainkat:

cfm76 írta::
Idézet
Szia Petr!
1. Ha még nem tünt volna fel én nem vagyok hf gyártó cég.Az nekem csak hobbi.

Nem, ez nem tûnt fel:
Idézet
5 hónapja, 3 hete
Sziasztok!
[...]
elkészült egy olyan gép amivel nem csak állványokat tudok készíteni
hanem ívelt oldalú, lantformájú hangfalakat is. Nem csak a külsõt, de a
belsõ kialakítást is meg lehet változtatni .Lehet bordás belsõ kialakítással,
ívelt oldalakkal vagy trapéz belsõkialakítással hangfalat rendelni.
A megrendelõ saját tervei alapján. üdv :cfm76

Idézet
3 hete, 4 napja
Sziasztok !
Jön az újév ,új projekt is jön vele.
Már a prototipusa elkészült egy új \"lágy héjjú LÉLEGZÕ hangfalnak\"
Az elsõ meghallgatások már megtörténtek és úgy néz ki valami történik a térben.
Bár fejleszteni kell még de biztató a hangja.

Most vagy neked van tudathasadásod
vagy én értettem valamit nagyon félre,
de ha ott áll a neved mellett, hogy
gyártó és megrendelésekrõl meg
projektekrõl beszélsz akkor szerintem
nem én vagyok a kuka.

Idézet
2. Az ,hogy te egy hf-ról csak akkor tudopd eldönteni ,hogy jó-e ha láttad az adatlapját ,az a te bajod.
3.Az ,hogy a számok rabja vagy az megint csak a te bajod

Miért lenne a te hiányosságod elõny, és
miért lenne az ellentéte nekem baj?
Ne gondolkodj végletekben, attól, hogy
te teljes tudatlanságban élsz nem jelenti
azt, hogy én a te nemezised lennék. :)

Kérdés: ha TE most ezzel azt állítod, hogy
a hangszórók adatlapja, mérése egyáltalán
nem lényeges, akkor miért reagáltál olyan
agresszív módon és perelnéd tönkre (ha
tehednéd) az összes méricskézõ fórumozót
a méréseik miatt... hiszen azok tökre
lényegtelenek. Nem?

továbbmegyek: Hogy illesztenéd a hsz-t
teljesítményben, impedanciában adatok
nélkül egy erõsítõhöz, vagy a frekvencia
menete nélkül hangváltóhoz, másik
hsz-hez? Ezek sarkalatos pontok szerintem.

Idézet
4. Az ,hogy te mit gondolsz rólam ,na az ami  érdekel.

Ezt inkább megtartanám magamnak. :laugh:

Idézet
5.Sok szeretettel várlak hódmezõvásárhelyre ahol a nemlétezõ ,adatokkal  és képekkel nem rendelkezõ szóbanforgó hf-at meg lehet majd hallgatni. Klang fórumtárssal leszek egy teremben és nem fogok arra hivatkozni ,hogy a meghallgatás feltételei nem ideálisak.

Mikor is lesz ez az ominózus találkozó?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Január 21, 16:21:22
Még nem tom de várom a kiírását.A rendezõktõl függ.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 22, 10:09:56
M21wg0908 !

   Whitefül honlapján található reflex doboz méretezõvel kiszámoltam egy reflex dobozt
az FRS8 hangszóróhoz.
Belsõ méretek :
szélesség  17 cm
magasság  25.5 cm
mélység  13 cm
térfogat  5.85 liter

reflexcsõ méretek:
átmérõ  34 mm
hossz  68mm

A reflexnyílás elhelyezését az elõlapra gondolnám a hangszóró alá, vele egyvonalban.
Az a gondom, hogy nem tudom mekkora távolságra legyen a reflexnyílás középpontja
a hangszóró nyílás középpontjátol az elõlapon. A fent említett méretezõ programban
erre vonatkozólag nem talátam megoldást. Segítséged kérném ennek a távolságnak a
meghatározásához.  :unsure:  Köszönöm !

Üdv. Kálmán !

http://web.t-online.hu/whiteful1545/reflex.htm
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 22, 13:45:34
HKalman írta::
Idézet
A reflexnyílás elhelyezését az elõlapra gondolnám a hangszóró alá, vele egyvonalban.
Az a gondom, hogy nem tudom mekkora távolságra legyen a reflexnyílás középpontja
a hangszóró nyílás középpontjátol az elõlapon. A fent említett méretezõ programban
erre vonatkozólag nem talátam megoldást.


Szerinted miért nem volt erre vonatkozó
információ a honlapon? :laugh:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 22, 14:08:58
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 22, 16:34:29
HKalman írta::
Idézet
M21wg0908 !

   Whitefül honlapján található reflex doboz méretezõvel kiszámoltam egy reflex dobozt
az FRS8 hangszóróhoz.

[url]http://web.t-online.hu/whiteful1545/reflex.htm[/url]


4 litertõl többet semmiképp ne, akkora térfogatban pedig kb. 45*100mm-es csõ lesz jó. De ez csak saccolás jobbhíján, a valóságban utána kéne mérni. Legelõször a hangszóró pontos T-S  paramétereinek.

Ui: ha megvan a biztos térfogat, akkor a doboz oldalarányiat is át kéne gondolni rezonanciák szempontjából.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 23, 08:22:39
HKalman írta::
Idézet
Petr!

Nem tudom. Nem állítottam, hogy nem volt. Csak azt, hogy nem találtam.

Kálmán!


Én állítottam, hogy nem volt, és nincs is.
A kérdés nem az, hogy mikor találod meg,
hanem, hogy miért nincs ott... ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 23, 09:40:47
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 23, 10:50:25
Petr írta::
Idézet
Én állítottam, hogy nem volt, és nincs is. A kérdés nem az, hogy mikor találod meg, hanem, hogy miért nincs ott... ;)
Nade miért nincs ott? Mert egyébként sokat számíthat a reflexcsõ elhelyezése, mondjuk ha nem FRS-8-al van dolgunk, hanem egy fokkal jobb hangszóróval.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 23, 11:29:32
Kámán, hogy is mondjam, a doboz belsõ oldalarányainak kiszámításához végig kell számolni a hozzá tartozó rezonanciákat, és úgy kell megválasztani a méreteket, hogy ezek, ha lehet ne erõsítsék egymást.

Ha polcdoboz, a 336*90*128-as belsõ méret egész jónak tûnik, és a haszos térfogat olyan 3,5 liter körül lesz ha kivonod a csõ és a hangszóró által elvett részt.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 23, 14:17:11
M21wg0908 !

     Köszönöm a sok segítséget, azthiszem a jövõ héten elkezdem a doboz elkészítését. Az általam
már többször említett Whitefül honlapján van egy program, ami felrajzolja a doboz frekvencia
menetét a megadott hangszóró adatokkal. http://w3.hdsnet.hu/whiteful/box.htm
Megadtam az általad megadott doboz ûrtartalmat, a doboz rezonancia frekvenciáját 76 Hz-
 nek vettem. Nagyon szép görbét rajzolt. A reflexnyílás középpontjának távolsága hang-
szóró középpontjától 140 mm, a hangszóró középpontjának távolsága a doboz tetejétõl
70 mm lesz. A reflexcsõ átmérõ 35mm, hossz 92mm lesz. Közben rátaláltam a Visaton hon-
lapján a Boxsim programra, ezeket az adatokat már a Visaton honlapjáról letöltött
Boxsim programmal számoltam.
Késõbb megpróbálom felvenni a valós frekvenciamenetet és pontosan beállítani, de jelenleg
nincsennek erre eszközeim. Gondolom mérõmikrofon kell hozzá és számítógépes program.
A doboz oldalak arányainak számolásához a rezonanciafrekvenciák szempontjából sincsennek
ismereteim és eszközeim. A dobozt az általad megadott méretek szerint készítem el.
Ha lesz eredmény beszámolok ! Közben rátaláltam az FRS8-hoz egy TL doboz rajzra.
http://img198.exs.cx/img198/9835/cyburgsneedleeng9vy.jpg Késõbb lehet hogy ezt
is megcsinálom.
Üdv.  Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 24, 15:18:26
HKalman írta::
Idézet
Petr!
Már értem, köszönöm az infot, nem keresem tovább. Nekem mint örökös kezdõ és
újrakezdõ hifistának és DIY-ezõnek nagyon érdekes és hasznos Whitefül honlapja
hangszórókról, hangsugárzókról szóló része.
Bevált Windows XP alatt futó hangdoboz tervezõ programot keresek, amivel
kiszámíthatnám a dobozom méreteit. Ami alapján sikerrel kifaraghatnám
a konyhaasztal sarkán dobozomat.
Ajánlasz nekem ilyen proramokat és beszerzési lehetõségüket?:)
Üdvözlettel: Kálmán !


Ez egy alap progi, nagyon elterjedt:
http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisd
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 24, 15:37:35
m21wg0908 írta::
Idézet
Petr írta::
Idézet
Én állítottam, hogy nem volt, és nincs is. A kérdés nem az, hogy mikor találod meg, hanem, hogy miért nincs ott... ;)
Nade miért nincs ott? Mert egyébként sokat számíthat a reflexcsõ elhelyezése, mondjuk ha nem FRS-8-al van dolgunk, hanem egy fokkal jobb hangszóróval.


Igen, de ez már nem befolyásolja magát
az elvet ill. a mûködést. Én arra értettem,
hogy a bass-reflex elven nem módosít.

Ezért nincs ott.

Ide vonatkozólag pár gondolat:
Elterjedt elmélet miszerint a bass-reflex
dobozok reflexnyílásán keresztül a
membrán hátoldaláról leválló hanghullámok
kijutnak a dobozból és hozzáadódnak a
membrán elejérõl érkezõ hangokhoz és
ezzel torzítást okoznak.
De magának a levegõáramlásnak is van
hangja a csõben (ezt lehet csökkenteni,
erre vonatkozólag létezik egy saját frek.,
térfogat, reflex nyílás felület és hossz
kombinált momogram).

Több hangfalgyártó elrejti a reflex csövet,
hátoldalra vagy az aljára fent említett és
egyéb okokból. Én a hátoldalra helyezett
reflex csöves megoldást már alkalmaztam
és meg voltam vele elégedve.:)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 25, 09:31:09
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 25, 12:32:13
Az elven nem, de az átvitelen igen. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 25, 12:45:24
Kálmán, inkább a 80Hz-es vagy afölötti hangolás, a hangszóró fs-e alá eleve nem szerencsés menni, és így is eléggé alatta vagyunk már (meg a hangszóró eleve nem lenne alkalmas b-refelx dobozhoz, ezért is olyan az átvitele, amilyen, a 140Hz körüli rezonáns kiemeléssel), és valószínûleg nem kell olyan hosszú csõ, mint amit a program számol, de ezt csak impedanciaméréssel lehet kideríteni biztosan.

Az a TL nagyon nem jó így, többre lehet menni egy egyenes csõvel kettéhajtás nélkül.

A dobozn belül két kemény visszaverõ felület között félhullámú rezonanciák (és ezek felharmonikusai) alakulnak ki, a hullámhosszból pedig egyenesen számolható a frekvencia, ha ismered a hang terjedési sebességét levegõben.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Január 25, 14:58:37
m21wg0908 írta::
Idézet
Az elven nem, de az átvitelen igen. ;)


Ezt fejtsd ki kérlek, mert nem ugrik be,
hogy mire gondolsz.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: perlaci - 2009, Január 27, 10:51:22
Urak
Bontásból került hozzám egy kövület hangszóró. Valaki felismeri ki lehet a gyártó? Szeretném tudni az adatait, hátha használható valamire. Egy pár paraméterét meg tudom mérni de ugye az nem elég egy tervezéshez. Szép öntvénykosaras és ezért tetszik.
Elõre is köszönöm. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hangsz_r_.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 27, 11:48:46
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 27, 11:50:43
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 27, 11:53:15
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 29, 14:20:19
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 29, 14:22:03
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 29, 14:23:19
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 29, 16:39:31
Biztos, hogy a reflexnyílás hossza rendben van? Utólag ezt már elég nehéz korrigálni....
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 29, 16:41:41
Petr írta::
Idézet
m21wg0908 írta::
Idézet
Az elven nem, de az átvitelen igen. ;)
Ezt fejtsd ki kérlek, mert nem ugrik be, hogy mire gondolsz.
Arra, hogy a csõ elhelyezése a környezet, a szobaakusztika miatt is lényeges lehet, és lehelletnyi változásokat okoz mélytartományban a hangszórótól való távolság is (mondjuk utóbbi már frekvenciafüggõ).
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Január 29, 19:16:06
M21wg0908 !

Boxsim programmal számoltam a reflexcsövet és 9 négyzetcentiméteres keresztmetszet
mellett 6 cm hoszúságot számolt. A reflexcsõ így 6 cm hosszú, de ebbe benne van az
elõlap vastagsága is ami 1,8 cm. Reflexcsõ hossz=4,2cm+1,8cm=6cm . Hogy jó lesz-e
így nem tudom, gondolom az elõlap vastagságát bele kell számolni a reflexcsõ hosszába.
A hangszóró kívülrõl lesz az elõlapra erõsítve, a hangszóró nyílás dobozon belüli része
45 fokban ferdén van levágva. A doboz rezonanciafrekvenciát 84 Hz re vettem.
A reflex-nyílást a doboz aljára tettem a könnyebb kialakítás miatt és a Boxsim-al oda is
számoltam. Ma délután felragasztottam az elõlapokat is, de nem csináltam fotót, mert
közben besötétedett. A jövõ héten remélem készen leszek. Alaposan lecsiszolom,
utána vastag lazúr szintelen lakkal lekenem. A doboz anyaga 1,8 cm vastag fenyõlapból van.

     Üdv.: Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Január 29, 19:34:47
Jó, ez így jónak tûnik, de azért egy ellenõrzést majd megér, hogy hova is hangoltad a rezonátort pontosan. ;)

Hja, és elég az m21. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Január 29, 20:21:48
m21wg0908 írta::
Idézet
Jó, ez így jónak tûnik, de azért egy ellenõrzést majd megér, hogy hova is hangoltad a rezonátort pontosan. ;)

Hja, és elég az m21. ;)

Majd mérésnél kiderül!:laugh:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 03, 07:21:44
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 03, 07:25:06
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 10:26:08
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 10:27:53
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 10:33:30
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 10:38:04
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 16:53:42
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 04, 16:56:09
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 05, 17:38:19
HKalman írta::
Idézet
Ez világosabb kép, a fotók mobiltelefonnal készültek.
 ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/DSC00280.JPG[/url])
Kálmán !


Nem kötekedésképpen, de ha megengedsz
pár megjegyzést:

Ahogy elnézem itt a képen a hangfalak már
a bevetési helyükön vannak. Az építés
ebbõl a szempontból nagyon sok javítható
pontot hagy maga után:

- szélessávúval épített hangfalaknál ügyelni
kell arra, hogy a sugárzók lehetõleg feléd
nézzenek, ez azért van mert a magas frekis
hangok erõsen nyalábolódnak tehát minél
inkább eltérsz a membrán közepétõl húzott
merõleges egyenestõl annál jobban törik
le a frekvenciamenet.
Ahogy elnézem ezek a hangszórók ellõnek
a fejed fölött és még oldalt is helyezkednek
el, így egy jó 30-45°-os eltérés van.
próbáld meg kicsit feléd pozicionálni, és
úgy hallgatni, vagy egyszerûen tedd egy
szabadon mozgatható helyre és játsz el
a helyezgetéssel, érdemes. Hátha kiderül,
hogy nincs is igazam.

- A reflexnyílás szerintem akkor zajong a
legkevesebbet ha kerek, de vannak olyan
gyártók akik szerint persze ez nem igaz
Ha a kilépõ és belépõ részt lesarkazod
vagy gömbölyíted az biztos, hogy kisebb
turbulenciát okoz így halkabb járatot is.
Gondolj pl. abba, hogy miért nem építik a
repülõgépeket úgy, hogy nagy kockákra
hasonlítsanak.... No nem azért, mert
akkor hangosabbak lennének :laugh:

- a reflexnyílást tökéletesen belõtted
arra a pontra ahol a legjobban a füledbe
suhoghat. Érdemes lett volna hátra
tenni, vagy akár a tetejére.

- A képeket elnézve jó húsos a falak
vastagsága ami miatt megtehetted volna,
hogy egy jókora rádiusszal legömbölyíted
az éleket és sarkakat. Minél jobban
törekszik egy hangfal külseje a gömb
forma elérésére, annál lineárisabb és
kisebb a hullámelhajlás.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 06, 10:06:08
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 07, 04:48:39
Petr, itt-ott ellentmondasz önmagadnak. Ha a szélessávú hsz sugárzása irányított, márpedig valamennyire az, akkor csak kevéssé számít az élek lekerekítése, mondhatni semennyire nem fontos, fõleg úgy, hogy a legelsõ problémás pont diffrakció szempontjából rögtön a hangszóró kosaránál van a süllyesztés hiánya miatt.
A reflexnyílást a hangdoboz hátára faragni amikor falra tolva hallgatja vki elég merész dolog lenne, nem? :D Hogy kerek, vagy szögeletes, az még Gombóc Artúrnak sem számított, olyan nagyon a ref. csõnek sem, a lényeg most, hogy meglegyen a szükséges keresztmetszet, és jó frekire hangoljon. Amúgyis a hangszórónak olyan kicsi a lineáris tartománya, hogy minimális mennyiségû levegõt mozgat majd.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 07, 10:04:52
M21 írta:
Idézet
a ref. csõnek sem, a lényeg most, hogy meglegyen a szükséges keresztmetszet, és jó frekire hangoljon

Hogyan lehet a doboz rezonanciáját megmérni abból a célból, hogy megtudjam a reflexcsõ
jó frekire hangolt-e? Milyen hardverrel és milyen szoftverrel lehet ezt megcsinálni?
Nagyon érdekelne a dolog, köszönöm!
Üdv.: Kálmán !
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 07, 11:37:02
HKalman írta::
Idézet
A fotó sajnos egy kicsit félrevezetõ, mert ha az asztal elõtt ülök és kihúzom magam
a fülem pontosan egyvonalban van a hangszóró alsó szélével.

Ez elég fárasztóan hangzik hosszútávon.

Idézet
Kérdezném tõled, hány óra bejáratást igényel az FRS8 hangszóró.

Ez így egy kijelentés nem kérdés :P
Egyébként nem tudom.

Idézet
Az igazság az, hogy kissé fárasztó volt hallgatni, nem tudom miért. Talán mert
nincsennek még bejáródva a hangszórók, a fülem /agyam/ nincs szokva az egyutas
szélessávúak hallgatásához?

Általában a torzítás miatt fárad el az ember.
A szélessávú hangfalakhoz nem kell magunkat
szoktatni, ez nem olyan mint a repülés vagy
a ringlispiel.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 07, 11:50:29
m21wg0908 írta::
Idézet
Petr, itt-ott ellentmondasz önmagadnak. Ha a szélessávú hsz sugárzása irányított, márpedig valamennyire az, akkor csak kevéssé számít az élek lekerekítése, mondhatni semennyire nem fontos, fõleg úgy, hogy a legelsõ problémás pont diffrakció szempontjából rögtön a hangszóró kosaránál van a süllyesztés hiánya miatt.
A reflexnyílást a hangdoboz hátára faragni amikor falra tolva hallgatja vki elég merész dolog lenne, nem? :D Hogy kerek, vagy szögeletes, az még Gombóc Artúrnak sem számított, olyan nagyon a ref. csõnek sem, a lényeg most, hogy meglegyen a szükséges keresztmetszet, és jó frekire hangoljon. Amúgyis a hangszórónak olyan kicsi a lineáris tartománya, hogy minimális mennyiségû levegõt mozgat majd.


Nem mondok ellent magamnak itt-ott.
Az élek lekerekítése számít, ez az én
tapasztalatom, de ha te is leírod itt,
hogy kevéssé akkor te szerinted is
számít, szóval így te mondassz ellent
magadnak, miközben azt állítod, hogy
én mondok ellent magamnak... :laugh:
Õrület.

Egy pár mm-es hsz perem nem egyenlõ
egy 90°-os hangfal oldallap töréssel.
Szerintem. De lehet, megint ellent fogok
ezzel mondani magamnak.

Szerintem falhoz toni egy hangfalat
egyáltalán nem merészség bár nem
tudhatom mennyire lehet sivár az
életed :woohoo:
De tény, hogy úgy hangosabb, ez igaz.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 07, 12:40:21
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 07, 14:44:28
HKalman írta::
Idézet
Ok Petr !

Sajnos sokszor nem fogalmazok pontosan, ezért elnézést kérek. Utólag visszaolvasva
magam is elszörnyülködök néha azon, hogy miket írkáltam a fórumba. Ezért sokszor utó-
lag átszerkesztem írásaimat. Tudom nem szerencsés dolog, de nem tehetek róla.
A hangsugárzó építés problematikájára visszatérnék engedelmeddel. Természetesen
az FRS8 hangszóró bejáratását nem a típusra percre pontosan értettem, hanem tágabb
értelemben. Elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért. Kérdésem: van-e tapasztalatod
FRS8- hoz hasonló hangszórók bejáratásával kapcsolatban ?
A másik dolog ami most engem érdekel, az elkészült doboz rezonanciafrek-
venciájának mérése. Kíváncsi vagyok arra, vajon a reflexcsõ hova hangolta a dobozt.
A WinISD beta programot, amit az elõzõekben ajánlottál nekem örömmel használom.
Köszönet érte !
Üdv.: Kálmán !


Atya ég!
Te még azért is elnézést kérsz, hogy
elnézést kértél? :laugh:
A fórum azért van, hogy megvitassuk a
dolgokat, bár lehet, hogy általában ez
másképp zajlik, de én arra kérnélek, hogy
mellõzzük az elnézéstkéréseket.

Soha nem volt FRS8-om, de ha jól
emlékszem Pagrus mûvésznévre hallgató
egyén tesztelt egy sor hangszórót és
nem volt jelentõs elétérs új és bejáratott
között. Ez a teszt fenn van vagy volt egy
magyar honlapon, meg nem mondom hol.
Szóval még az is elõfordulhat, hogy
nem nagyon fog változni semmi max
az agyad adoptálja a torzítást...
Nem tudom a helyes választ.

Általában a bejáratás annyi, hogy
hallgatod a kedvenc zenédet rajta.
De olyat is lehet csinálni,hogy szembe
fordítod a két hangfalat szorosan,
az egyiket ellentétes polaritással
kötöd be, dobsz rá pár paplant és
pár napig rózsazajjal hajtod.

A rezonancia frekvenciát Impedancia
méréssel tudod megállíptani. Ott van a
keresett pont ahol az impedancia görbe
kidudorodik.
http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/f0Q0.gif
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 07, 15:06:27
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: HKalman - 2009, Február 07, 16:46:39
törölve
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 08, 00:28:47
HKalman írta::
Idézet
Tisztelt Fórumtársak!

   Érdeklõdöm, használ-e valaki SpectraLab programot. Érdekelne, honnan lehet
letölteni Windows XP-n futó verzióját. Hangszóró ill. hangdoboz méréshez
kellene. Köszönöm !
Kálmán !


Nem.:)
Torrent.
Pedig szinte biztos voltam, hogy
villanykörtéket akarsz tesztelni.

http://www.soundtechnology.com/download-center.htm
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 11, 00:10:17
Petr írta::

Idézet
Nem mondok ellent magamnak itt-ott.
Az élek lekerekítése számít, ez az én
tapasztalatom, de ha te is leírod itt,
hogy kevéssé akkor te szerinted is
számít, szóval így te mondassz ellent
magadnak, miközben azt állítod, hogy
én mondok ellent magamnak... :laugh:
Õrület.

Egy pár mm-es hsz perem nem egyenlõ
egy 90°-os hangfal oldallap töréssel.
Szerintem. De lehet, megint ellent fogok
ezzel mondani magamnak.

Szerintem falhoz toni egy hangfalat
egyáltalán nem merészség bár nem
tudhatom mennyire lehet sivár az
életed :woohoo:
De tény, hogy úgy hangosabb, ez igaz.


Az a probléma, hogy ezek a dolgok nem úgy mûködnek, ahogy Te elképzeled, ez nem Hit kérdése. Másrészt próbáld ne mondatonként, hanem egyben értelmezni a leírtakat. Ha így jársz el, lehet, hogy elsõre furcsa lesz, de végül még összefüggéseket fogsz felfedezni a szövegekben.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 11, 00:26:19
Petr írta::
Idézet
Soha nem volt FRS8-om, de ha jól
emlékszem Pagrus mûvésznévre hallgató
egyén tesztelt egy sor hangszórót és
nem volt jelentõs elétérs új és bejáratott
között. Ez a teszt fenn van vagy volt egy
magyar honlapon, meg nem mondom hol.
Szóval még az is elõfordulhat, hogy
nem nagyon fog változni semmi max
az agyad adoptálja a torzítást...
Nem tudom a helyes választ.
Tévedés. A bejáratás nem csak amiatt fontos, hogy a T-S paraméterek és a lengõredszer beálljanak egy közel végleges állapotba, szélessávúnál ettõl sokkal fontosabb, hogy a rezonáns rendszer alakuljon, ami hosszú folyamat, nem kitérésfüggõ, és a hatás nem látszik a T-S változásán, az átvitelen is csak minimális az eltérés, fõleg a dinamikus viselkedés javul, így ebbõl nem lehet nagy következtetést levonni a bejáratás szükségességérõl.
Petr írta::
Idézet

Általában a bejáratás annyi, hogy
hallgatod a kedvenc zenédet rajta.
De olyat is lehet csinálni,hogy szembe
fordítod a két hangfalat szorosan,
az egyiket ellentétes polaritással
kötöd be, dobsz rá pár paplant és
pár napig rózsazajjal hajtod.

Kétféle része van a bejáratásnak, egyik a mozgó részek engedékenységének beállítása, erre leginkább free air módban van lehetõség a hangszóróknál, másik pedig a fentebb leírt rész, azt lehet dobozba építve, hosszútávon, zenehallgatással, vagy szélessávú zajjal megoldani.
Petr írta::
Idézet
A rezonancia frekvenciát Impedancia
méréssel tudod megállíptani. Ott van a
keresett pont ahol az impedancia görbe
kidudorodik.
[url]http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/f0Q0.gif[/url]
öööh, ha nem tévedek b-reflex dobozról van szó, ott pedig a rezonátor hangolási frekije az impedanciaminimumnál van, két áramrezonancia pont között. bár lehet, h. nem errõl volt szó, az elõzmények eléggé hiányosak így törölve...
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 11, 23:22:51
Hümm... Kálmán lelépett!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2009, Február 12, 08:02:46
Petr írta::
Idézet
Hümm... Kálmán lelépett!


Kálmán töröltette a regisztrációját. Vajon miért?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Arcus - 2009, Február 12, 12:10:55
Igazán  sajnálatos... :huh: Nem szeretnék humorizálni, de ez tényleg szokatlan :S
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 12, 12:38:32
Hát már úgyis nagyjából mindenre választ kapott.. Majd feltûnik még valahol, ha lesz még kérdése. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Február 12, 15:37:18
...
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 12, 22:35:57
MSZ írta::
Idézet
Petr írta::
Idézet
Hümm... Kálmán lelépett!


Kálmán töröltette a regisztrációját. Vajon miért?


Miért?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: tomtom - 2009, Február 13, 14:34:25
Sztem miattad Petr. Szívére vette az állandó kioktatást.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 14, 19:17:14
tomtom írta:
Idézet
Sztem miattad Petr. Szívére vette az állandó kioktatást.


Kálmán írta:
Idézet
Ok Petr !

Sajnos sokszor nem fogalmazok pontosan, ezért elnézést kérek. Utólag visszaolvasva
magam is elszörnyülködök néha azon, hogy miket írkáltam a fórumba [...]

[...]A WinISD beta programot, amit az elõzõekben ajánlottál nekem örömmel használom.
Köszönet érte !
Üdv.: Kálmán !


No, ezzel az egy hozzászólással akkor
meg is van a cáfolás. Pipa.

Egyébként meg, sztem miattad tomtom.
Szívére vette, hogy nem szóltál hozzá
ehhez a topikhoz soha...
Most meg már késõ. :laugh:
(dilis)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2009, Február 14, 22:31:30
Nekem úgy tûnt, a #28322 hozzászólásnál ment el Kálmán kedve a fórumozástól. Lehetett volna egy kicsit kevésbé kioktató stílusban is értékelni az amúgy szépen sikerült dobozokat, különösképpen, hogy néhány dologban igazad sem volt. Most már mindegy, remélem Kálmán kedve nem ment el a hifizéstõl emiatt.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: tomtom - 2009, Február 14, 23:01:28
Kínjában mentegetõzött szegénykém, mert az a fajta ember, aki inkább enged, mintsem konfliktusba keveredjen.

Csak azt mondtam, hogy szerintem (ahogy látom, nem csak szerintem) miattad lépett le. Van ez így:P

Téma lezárva B)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 16, 20:09:55
Hi!


Eõre is elnézést kérek, ha sok badarságot beszélnék, de abszolut kezdö vagyok, és hozzáértõk segitségét szeretném kérni, remélem bennetek megtaláltam! Egy olyan kérdésem lenne, hogy rá tudok e kötni pc-re egy aktív mélyládát, úgy, hogy a ládára kötnék még plusz 2 hangszórót mint ugye egy 2.1es rendszernél, csak itt én választom ki a ládát és a hangfalakat..( Van egy olyan sejtésem, hogy meg lehet csinálni, csak monoban szolnának a hangfalak..) mert egy pc-s 2.1 es rendszeren van input left, right, viszont az aktiv mélyládán csak egy in bemenetet találok..


 a segitséget elöre is köszönöm
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 16, 20:41:40
Aktív mélynél jó esetben eleve szûrt jel jut a hangszóróra, tehát amellett, hogy mono lenne, csak a 150Hz alatti tartomány szólna igazán hallhatóan. :)

Megoldás lehet egy valamiféle sztereó erõsítõ, arról szól a 2, és .1-nek marad az aktív mély. pl.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 16, 21:09:26
És mi lenne akkor ha ugye a 2.1 es pc-s rendszeren 2 input van ( L, R), oda megy ugye pc bõl a kábel és egyiket mondjuk (legyen R)  átraknám a rendes aktiv mélyládára ahol csak egy input van és abba bele? És a hangszórókat is ugye a rendes mélynyomora raknám ?!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 16, 21:10:57
És minek gyártanak aktiv mélyládákat, ha amugy is kell vennem egy külön erösitöt?
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: tomtom - 2009, Február 16, 22:22:00
Azért gyártanak aktív mélyládákat, hogy a különbözõ akusztikájú helyiségekehez lehessen igazítani a hangnyomást. A mélynek általában több kell mint a közép és magas hangoknak, fõleg az átlag hallgatónak. A mélyládát \"Y\" csatlakozóval kell csatlakoztatni. A jobb és bal oldal jelét általad felvázolt módon nem szerencsés alkalmazni.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 16, 22:46:30
Tehát, ha egy komolyabb mélyládát szeretnék, normálisabb hagnszorókkal, akkor nem uszom meg az erõsítõ vételt, igaz? Hiába aktvi a láda, erõsítõt muszály lesz vennem..?! Elöre is köszi
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2009, Február 17, 08:42:15
IronmaN írta::
Idézet
Tehát, ha egy komolyabb mélyládát szeretnék, normálisabb hagnszorókkal, akkor nem uszom meg az erõsítõ vételt, igaz? Hiába aktvi a láda, erõsítõt muszály lesz vennem..?! Elöre is köszi


Azért nevezik aktívnak, mert erõsítõ is van benne, tehát vonalszintrõl (RCA csatlakozó) vezérelhetõ. De az aktiv mélysugárzók csak saját hangszórójuk számára tartalmaznak erõsítõt, a jobb/bal hangszórók meghajtásához kell még 1 sztereo erõsítõ.
Vannak viszont nagyon jó sub/sat rendszerek is, azt csak csatlakoztatod a géphez, és már szól is  ;) .
Pl. egy jó tipp: http://www.acoustic-energy.co.uk/Product_range/Aego_series/Aego_M.asp

 (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/AegoM_Black_large.jpg)

üdv,
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 17, 19:27:56
Köszönöm szépen a válaszokat, de komolyabb mélyládára vágyom és rájöttem igy nem uszom meg az erösitö vásárlást, ha belinkelnék egy konfigurációt, elmondanátok a véleményetek, jó összepárositás lenne-e? köszönöm
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: IronmaN - 2009, Február 17, 20:51:14
Erõsítõnek gondoltam egy sony STR-DG710-esre Yamaha NS-G40 MKII hangfalakkal és vagy egy Magnat monitor sub200A vagy Jamo s40 sub mélyláda.. nem tudom hogy hátránynak számít e, hogy mind különbözõ márka..?!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2009, Február 18, 08:58:50
Errõl nem tudok véleményt mondani, nem hallgatam még õket. Az, hogy nem egy márka, még nem jelent semmit.
Viszont én a helyedben meghallgatnám a belinkelt AE rendszert, mert ha nem 40 négyzetméteren akarsz diszkózni, biztos tetszeni fog. Ha komolyabb kell, ott van a Focal XS, high-endes erényekkel, ha szabad ezt a kifejezést itt használnom. Mindkettõ komoly szubbal van ellátva, és nem utolsósorban összehangolt rendszert alkot. Az árak 70 ill. 130 ezer Ft körül mozogtak, bár most lehet, hogy kicsit drágábbak lettek.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Február 25, 22:28:27
Számolgattam a mély váltóhoz kellene egy soros 47uF azt a sima 630 V-os MCap-ból volna érdemes kirakni 3x15uF + 2x1uF az ára 10000forint volna.Ha 1darab 400 V-os 47uF akkor 6000forint.4000forint nem oszt nem szoroz és a 630 V-os az még jobb is!

Közép váltonál van egy párhuzamos 10uF azt is a 630 V-os MCap-ból volna érdemes kirakni 3x3,3uF + 0,1uF ez 4000forint volna.Ha ugyanilyen kondiból csak 1darab 10uF akkor 2000forint.2000forint itt se lényeg!
Meg van egy soros 15uF ezt már érdemesebb volna a 800 V-os Supreme-böl kirakni 3x4,7uF + 1uF ez 26000forint volna.Ha ugyanilyen kondiból csak 1darab 15uF akkor 14000forint.Itt már lényeges az árkülönbség!

Magas váltonál van egy soros 4,7uF ezt is valami jobb fajtából lenne érdemes kirakni.Mondjuk 1200 V-os Supreme Silver/Oil?:kiss: 2x2,2uF + 2x0,15uF ez 37000forint volna!:unsure:  Egy darabból 20000forint volna!:dry:  

Tekercsböl minden van ami kellene a Mundorf kinálatában azok együttes ára 21000forint volna itt az 1darab foliatekercs nyomta meg nagyon az árat a sima Ferrit és légmagosak árai barátságosak!

Az árakat persze kétszer kell venni mert ugye két hangfal van! :blush:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Február 26, 17:49:40
Szia Felder!
Ez rengeteg pénz 2 db hangváltóért.
És a rengeteg kütyü beépítése után sem vagy kibiztosítva arrol ,hogy fenomenális lessz a hang.
Biztos nincs igazam de ez a sok alkatrész nem hat valami jól a zenefrekvenciás jelre.Ez inkább csak bonyodalmakat szõ sztem.

más téma .
Elkészült a lágyhéjú  meg volt a tesztelés.
Azok a nagy cseresznye-fekete monstrumok azok. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_4_1235653775.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2009, Február 26, 17:52:49
Gratula!!!!!!!!!!!!!!!

Közelebbi képeket kaphatnánk, nagyon tetszenek!

Karma Up!

Üdv.

Imi
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Február 26, 18:41:30
Hát persze. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_4_1235653815.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Február 27, 17:30:26
Sziasztok !
Petr nem mondassz semmit?
Pedig szavam szegtem, hmvh elõtt raktam fel képet .
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 27, 17:41:18
Nem mindegy már, amikor bent áll a sok kínai cucc között? :D
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2009, Február 27, 18:04:02
cfm76 írta::
Idézet
Hát persze. ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_4_1235653815.jpg[/url])Köszi a képet, szép nagyon!

Gratula!

Üdv.

Imi
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Február 27, 19:58:04
Szia m21!
A sok kínai cucc között azért áll mert csak ott volt hely .
De szerintem az ,hogy együtt fényképezték le a többi hf-al semmit nem vesz el a hangjábol.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: bpityusz - 2009, Február 28, 11:31:47
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy 22 mm-es pozdorjából készített álló hangsugárzó doboza. Ennek az elõlapja és a hátlapja festékkel lesz feketére fújva.( ezt már kipróbáltam, mert ez a második pár lesz, az elsõnek az oldala fóliázva van) A most készülõnek az oldallapját viszont furnérozni szeretném. Ennek milyen buktatói vannak? Milyen ragasztót érdemes használni? Egy merevítésekkel is ellátott doboz oldala esetében is elhúzhatja az oldallapot vakfurnér nélkül? (nagyságrendileg 90 cm * 30 cm)Sniccer helyett mivel érdemes a furnér széleit egymáshoz illeszteni?

Üdv:
        pityusz
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Február 28, 11:48:40
pl. itt nemrég furnéroztak: [link] (http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=46101#46101)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Február 28, 14:17:09
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Ez rengeteg pénz 2 db hangváltóért.
És a rengeteg kütyü beépítése után sem vagy kibiztosítva arrol ,hogy fenomenális lessz a hang.
Biztos nincs igazam de ez a sok alkatrész nem hat valami jól a zenefrekvenciás jelre.Ez inkább csak bonyodalmakat szõ sztem.

Amint látod ezt nem szélessávúhoz veszem hanem 3utashoz. :laugh:
Kinek mi a drága!:cheer:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 28, 15:11:21
FELDER írta::
Idézet
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Ez rengeteg pénz 2 db hangváltóért.
És a rengeteg kütyü beépítése után sem vagy kibiztosítva arrol ,hogy fenomenális lessz a hang.
Biztos nincs igazam de ez a sok alkatrész nem hat valami jól a zenefrekvenciás jelre.Ez inkább csak bonyodalmakat szõ sztem.


Amint látod ezt nem szélessávúhoz veszem hanem 3utashoz. :laugh:
Kinek mi a drága!:cheer:zenefrekvenciás jel!  :laugh: :laugh: :laugh:

Hát ilyen palit is ritkán lát az ember.
Egy pillanatra azt hittem, hogy egy
Görög drámába csöppentem, mert
olyat is ritkán olvas az emberfia egy
audio fórumon, hogy a hangváltó
elkezd bonyodalmakat szõni...

Lehet, megint én leszek az ügyeletes
bunkó de kimondom: félmûveltség
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 28, 15:15:51
cfm76 írta::
Idézet
Sziasztok !
Petr nem mondassz semmit?
Pedig szavam szegtem, hmvh elõtt raktam fel képet .


Bocsánat, nem lógok mindig a fórumon.

Érdekes alkotás, de számomra ez csak
egy átlagos hangfalnak tûnik. Igazából
olyan képre lennénk kíváncsiak (sztem
beszélhetek többes számban) ami a
hangfal lényegét mutatja be.

Egyébként ha ez egy lágyhéjjú izé akkor
lehet nem kéne a magashangszórót a
tetejére rakni. Vagy annyira nem
lágyhéjjú? Mert ha nem akkor meg csak
rázkódik a tetején. Fene se érti.

Jó lenne meghallgatni, hogy it is tud.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Február 28, 17:43:54
Petr írta::
Idézet
FELDER írta::
Idézet
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder!
Ez rengeteg pénz 2 db hangváltóért.
És a rengeteg kütyü beépítése után sem vagy kibiztosítva arrol ,hogy fenomenális lessz a hang.
Biztos nincs igazam de ez a sok alkatrész nem hat valami jól a zenefrekvenciás jelre.Ez inkább csak bonyodalmakat szõ sztem.


Amint látod ezt nem szélessávúhoz veszem hanem 3utashoz. :laugh:
Kinek mi a drága!:cheer:zenefrekvenciás jel!  :laugh: :laugh: :laugh:

Hát ilyen palit is ritkán lát az ember.
Egy pillanatra azt hittem, hogy egy
Görög drámába csöppentem, mert
olyat is ritkán olvas az emberfia egy
audio fórumon, hogy a hangváltó
elkezd bonyodalmakat szõni...

Lehet, megint én leszek az ügyeletes
bunkó de kimondom: félmûveltség

Minden hangfal vacak amibe hangváltó van ezek szerint :P Mindig tanulok valami újat!:lol:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Február 28, 21:40:25
FELDER írta::
Idézet
Minden hangfal vacak amibe hangváltó van ezek szerint :P Mindig tanulok valami újat!:lol:


Nem, ez nem igaz.
Elõször is, amiket felsoroltál azok drága
de minõségi alkatrészek. cfmizének, ahogy
írta bizots nincs igaza mert ha a háromutas
hangfalba nem raksz váltót akkor az nem
fog megszólalni :laugh: ettõl pedig biztos,
hogy csak jobb lehet keresztváltóval. ;)
(Jelentsen a zenefrekvenciás jel bármit is.)

Másodszor is én magam is a szélessávúra
esküszöm, SE csöves erõsítõvel de ettõl
még nem vonulnék az elefántcsont toronyba.
Természetesen a több utas hangfalak
nem vacakok, ezt így nem jelenthetjük ki.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 09:28:44
Petr írta::
Idézet
FELDER írta::
Idézet
Minden hangfal vacak amibe hangváltó van ezek szerint :P Mindig tanulok valami újat!:lol:


Nem, ez nem igaz.
Elõször is, amiket felsoroltál azok drága
de minõségi alkatrészek. cfmizének, ahogy
írta bizots nincs igaza mert ha a háromutas
hangfalba nem raksz váltót akkor az nem
fog megszólalni :laugh: ettõl pedig biztos,
hogy csak jobb lehet keresztváltóval. ;)
(Jelentsen a zenefrekvenciás jel bármit is.)

Másodszor is én magam is a szélessávúra
esküszöm, SE csöves erõsítõvel de ettõl
még nem vonulnék az elefántcsont toronyba.
Természetesen a több utas hangfalak
nem vacakok, ezt így nem jelenthetjük ki.

Nekem is van 1pár FOSTEX szélessávú hangszóróm azokból 1utast akarok majd.Meg van egy SoundArt V3 MK2 csöves erõsítõm igaz nem SE de ez van.Ellehet hallgatni nem rossz de én eddig a legjobb hangot 3utasoktól hallottam legalábbis ami nekem tetszett.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Március 01, 17:21:33
Szia Petr,Felder!
Igazad van Petr nem jelentettem ki én sem ,hogy a több utas hf-ak nem lennének jók.csak éppen a sok tekercs ,kondi, ellenállás mind mind sztem rontja a jel minõségét .Azért  gondolok erre mert mindegyik alkatrész \"veszteséggel\" tölti be funkcioját.
   
A magas viszont azért kell a rendszerbe mert jelentsük ki az alkalmazott szélessávú hsz nem a hsz-ók csúcsa.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 01, 18:34:20
Alapjaban Rossz az elgondolás. :) Mert a szélessávú hszek is ugyanúgy többutasok, csak annyi a különbség, hogy a mechanikai váltás gondjait ott nem tudod külsõ eszközökkel megszüntetni.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 19:34:15
cfm76 írta::
Idézet
Szia Petr,Felder!
Igazad van Petr nem jelentettem ki én sem ,hogy a több utas hf-ak nem lennének jók.csak éppen a sok tekercs ,kondi, ellenállás mind mind sztem rontja a jel minõségét .Azért  gondolok erre mert mindegyik alkatrész \"veszteséggel\" tölti be funkcioját.

Éppen ezért kell jó minõségû alkatrészekböl csinálni a váltót!:silly:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 19:35:35
m21wg0908 írta::
Idézet
Alapjaban Rossz az elgondolás. :) Mert a szélessávú hszek is ugyanúgy többutasok, csak annyi a különbség, hogy a mechanikai váltás gondjait ott nem tudod külsõ eszközökkel megszüntetni.

Ezért kell jó minõségû szélessávú hangszóró!:silly:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Március 01, 19:37:23
Szia m21!
Te is Petr vagy Felder vagy????
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Március 01, 19:43:54
Tegyük tisztába.
Ez a hf egy tanulmány ,bizonyíték arra ,hogy lágyhéjjal is lehet hf-at építeni aminek értékelhetõ hallgatható hangja van.Egy kisérleti példány. Kisérletezni nem sokan állnak neki drága hsz-ból építkezni.


Szia Felder !
Akármilyen jó minõségû az alkatrész a vesztesége nem szûnik meg csak picit kissebb minta \"kommersz \"cuccoké.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 20:20:33
cfm76 írta::
Idézet
Szia m21!
Te is Petr vagy Felder vagy????

Ö Shalafi!:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 20:27:14
cfm76 írta::
IdézetSzia Felder !
Akármilyen jó minõségû az alkatrész a vesztesége nem szûnik meg csak picit kissebb minta \"kommersz \"cuccoké.

Van olyan alkatrész amit nem lehet likvidálni és ez a hangváltó.A veszteség máshol is jelentkezhet például a sok rossz minõségû csatlakozónál meg forrasztásnál stb.Én inkább ott küzdenék ellene!:laugh:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Március 01, 22:08:03
cfm76 írta::
Idézet
Szia m21!
Te is Petr vagy Felder vagy????


A probléma az ön készülékében van uram!

Bizonyára ismeri a viccet, amikor az öreg
józsi bácsi a rossz irányba hajt fel az
autópájára...

Röviden: ha itt mindenki rajtad kívül
tévúton jár, nem gondood, hogy talán
(de tényleg csak talán)  bilibe lóg a
kezed? :P

Persze lehet, hogy egy hibásan
programozott  klón hadsereggel állsz
szembe... ki tudja.
(ezt viszont MSZ azonnal le tudja
ellenõrizni, az IP cím alapján amit ha
jól emlékszem a fórum regisztrál)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 01, 22:08:09
Felder, cfm, fõleg nem a veszteségektõl lesz jó vagy rossz a váltó.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 01, 22:10:27
FELDER írta::
Idézet
Ezért kell jó minõségû szélessávú hangszóró!:silly:

Az a szélessávú hsz még nem született meg, ahol a mechanikus váltás tökéletes lenne.

A szélessáv fõleg annak való, aki nem tud váltót készíteni.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Március 01, 22:31:23
FELDER írta::
Idézet
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder !
Akármilyen jó minõségû az alkatrész a vesztesége nem szûnik meg csak picit kisebb mint a \"kommersz \"cuccoké.

Van olyan alkatrész amit nem lehet likvidálni és ez a hangváltó.A veszteség máshol is jelentkezhet például a sok rossz minõségû csatlakozónál meg forrasztásnál stb.Én inkább ott küzdenék ellene!:laugh:


Sajnos ebben nincs egyértelmûen igazad
FELDER.

Amit cfn ír az bár közhely de igaz. Amirõl
te beszélsz az viszont nem az amirõl õ csak
sejti, hogy tudja, hogy létezik valamilyen
formában. :laugh:

A lényeg, hogy amíg a csatlakozókon és
kontaktusokon szimplán gyengühet az
audio jeled, addig egy passzív elektronikai
hálózaton nem úszod meg ennyivel.
A különbözõ alkatrészek eltérõen
viselkednek áram és feszültség
szempontjából ráadásul frekvencia függõek
és kivétel nélkül mindegyik rendelkezik ún.
parazita tulajdonságokkal. Például egy
tekercsnek van ellenállása egy kondinak van
induktivitása stb. Ezek a másodlagos
értékek is frekvenciafüggõek.

De nem kell megijedni, mert szerintem az
építés/alkotás varázsa elnyomja az amúgy
is nüánsznyi minõségromlást. És egyébként
is egy többutasnál kell hangváltó...
õszintén szólva nem értem cfn álláspontját.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Március 01, 22:34:15
m21wg0908 írta::
Idézet
A szélessáv fõleg annak való, aki nem tud váltót készíteni.


Ebben bizony van igazság, ám
attól még egy roppantul nagyképû
kijelentés marad. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 01, 22:49:04
Petr írta::
Idézet
FELDER írta::
Idézet
cfm76 írta::
Idézet
Szia Felder !
Akármilyen jó minõségû az alkatrész a vesztesége nem szûnik meg csak picit kisebb mint a \"kommersz \"cuccoké.

Van olyan alkatrész amit nem lehet likvidálni és ez a hangváltó.A veszteség máshol is jelentkezhet például a sok rossz minõségû csatlakozónál meg forrasztásnál stb.Én inkább ott küzdenék ellene!:laugh:


Sajnos ebben nincs egyértelmûen igazad
FELDER.

Amit cfn ír az bár közhely de igaz. Amirõl
te beszélsz az viszont nem az amirõl õ csak
sejti, hogy tudja, hogy létezik valamilyen
formában. :laugh:

A lényeg, hogy amíg a csatlakozókon és
kontaktusokon szimplán gyengühet az
audio jeled, addig egy passzív elektronikai
hálózaton nem úszod meg ennyivel.
A különbözõ alkatrészek eltérõen
viselkednek áram és feszültség
szempontjából ráadásul frekvencia függõek
és kivétel nélkül mindegyik rendelkezik ún.
parazita tulajdonságokkal. Például egy
tekercsnek van ellenállása egy kondinak van
induktivitása stb. Ezek a másodlagos
értékek is frekvenciafüggõek.

Sajnos akkor az összes erõsítõ meg minden egyéb is veszteséges mert tele vannak kondikal,tekercsekkel,ellenállásokkal meg mindennel.:silly:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 02, 00:54:45
Petr írta::
Idézet

Sajnos ebben nincs egyértelmûen igazad
FELDER.

Amit cfn ír az bár közhely de igaz. Amirõl
te beszélsz az viszont nem az amirõl õ csak
sejti, hogy tudja, hogy létezik valamilyen
formában. :laugh:
De nem kell megijedni, mert szerintem az
építés/alkotás varázsa elnyomja az amúgy
is nüánsznyi minõségromlást. És egyébként
is egy többutasnál kell hangváltó...
õszintén szólva nem értem cfn álláspontját.


Legtöbbször szélessávnál sem úszod meg szûrõ és kompenzálás nélkül, és fentebb említettem, hogy a szélessávú sem egyutas, hanam ugyanúgy több út, csak a mechanikus váltás hibái beépítettek, és utólag nem módosíthatók.

Ezek viszont:
Petr írta::
Idézet

A lényeg, hogy amíg a csatlakozókon és
kontaktusokon szimplán gyengühet az
audio jeled, addig egy passzív elektronikai
hálózaton nem úszod meg ennyivel.
A különbözõ alkatrészek eltérõen
viselkednek áram és feszültség
szempontjából ráadásul frekvencia függõek
és kivétel nélkül mindegyik rendelkezik ún.
parazita tulajdonságokkal. Például egy
tekercsnek van ellenállása egy kondinak van
induktivitása stb. Ezek a másodlagos
értékek is frekvenciafüggõek.

Nem problémák, csupán eszközök, amiket váltókészítés közben használhatsz a kívánt cél eléréséhez. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Giorgio12 - 2009, Március 02, 09:55:36
Tisztelt Uraim!

Mindig a kétutas hangsugárzók voltak a szimpatikusak, talán úgy gondoltam, hogy a váltást itt a legegyszerûbb megoldani. Aztán találkoztam olyan dobozokkal, ahol még ennyi sem kellett, csak szélessávú hangszóró. Próbáltam velük barátkozni, de mindig az lett a vége, hogy otthon a Roksanra visszatérve valahogy jobban esett a zenehallgatás.
A másik véglet a több út, a több hangszóró, azok összehangolása még több bonyodalmat okozhat, engem kicsit elborzasztanak a hangszórókkal telepakolt hangsugárzók, bár ez lehet szubjektív!

Van itt optimális megoldás? Vagy mindegyik szisztémában van jó és rossz megoldás?

Megköszönöm ha válaszoltok! Üdv: Gyuri
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 02, 10:06:04
Olyan, ami neked megfelelõ, biztos létezik. :) Hogy egy hangszóró, vagy több, az fõleg választás, és felhaszn. célok kérdése.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: ovr - 2009, Március 02, 14:41:41
Tisztelt Fórumtársak!
Mivel nekem mindhárom kategóriából van hangfalam (ld. a képet, hogy nem kamu), csak kiegészítésnek és nem annyira \"tudományosan\" hozzáfûzném a véleményem.
Ami eddig leírásra került, jól körvonalazta, hogy elsõsorban a hallgatott zene és az egyéni kívánalmak ismeretében lehet kiválasztani a kategóriát, a pénz és a többi cucc (erõsítõ, kábelek, szobaméret) függvényében. A szélessávú tere verhetetlen, szellõs, gyors,nagyon természetes- de nem megy eléggé mélyre és kényes az elhelyezésre.Felhasználás: klasszikus zene, jazz, ének.
A háromutas mindent hoz, lehengerlõ, de a fázistolások miatt nem igazán jól pozícionál,a tranzienseket sem szereti annyira.Területe: rock, élõ koncert, agyonkevert stúdiófelvétel.
Jó kompromisszum a kétutas, kiegyenlített, sokáig hallgatható.A kemény zene kivételével mindenre jó. Erõsítõként a finomabb kategóriában csöves SE van, a háromutashoz tranzisztoros nagyágyú.A lényeg: csak hosszabb ideig használva, cserélgetve tud az ember kikötni valamelyik mellet. Ha nem tud, meg kell tartani az összes kacatot....ha van hol. Üdv. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hangfalak2.JPG)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 02, 15:59:12
ovr írta::
Idézet
Tisztelt Fórumtársak!
Mivel nekem mindhárom kategóriából van hangfalam (ld. a képet, hogy nem kamu), csak kiegészítésnek és nem annyira \"tudományosan\" hozzáfûzném a véleményem.
Ami eddig leírásra került, jól körvonalazta, hogy elsõsorban a hallgatott zene és az egyéni kívánalmak ismeretében lehet kiválasztani a kategóriát, a pénz és a többi cucc (erõsítõ, kábelek, szobaméret) függvényében. A szélessávú tere verhetetlen, szellõs, gyors,nagyon természetes- de nem megy eléggé mélyre és kényes az elhelyezésre.Felhasználás: klasszikus zene, jazz, ének.
A háromutas mindent hoz, lehengerlõ, de a fázistolások miatt nem igazán jól pozícionál,a tranzienseket sem szereti annyira.Területe: rock, élõ koncert, agyonkevert stúdiófelvétel.
Jó kompromisszum a kétutas, kiegyenlített, sokáig hallgatható.A kemény zene kivételével mindenre jó. Erõsítõként a finomabb kategóriában csöves SE van, a háromutashoz tranzisztoros nagyágyú.A lényeg: csak hosszabb ideig használva, cserélgetve tud az ember kikötni valamelyik mellet. Ha nem tud, meg kell tartani az összes kacatot....ha van hol. Üdv. ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/hangfalak2.JPG[/url])

A Fostex a képen 206-os vagy 207-es?:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: ovr - 2009, Március 02, 16:07:00
FE167E a kérdéses hangszóró, bár a fellelt ajánlások szerint a tölcséres ládába 166-os kellene.Ez inkább a reflexekbe való, mindenesetre elfogadható hangja van.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 02, 16:30:44
ovr írta::
Idézet
FE167E a kérdéses hangszóró, bár a fellelt ajánlások szerint a tölcséres ládába 166-os kellene.Ez inkább a reflexekbe való, mindenesetre elfogadható hangja van.

Képen nagyobbnak látszik bár elég satra egy kép.:laugh: Nekem FE207E van de eddig még csak egy zárt Videoton dobozba hallgattam itthon.Legelöször egy kis 35literes reflex dobozt akarok csinálni neki.Aztán majd!:laugh: (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_36_1228556817.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: ovr - 2009, Március 02, 16:46:23
Gondolom a gyári ajánlásról van szó. Ha sikerül jól elhelyezni és az esetleges középsávú kiemelés nem jelentkezik nagyon,hamar meg lehet szeretni a hangját.Egyedül az a jelenség szokott ellene szólni, amit a kritikusok harsogásnak neveznek, és különösen A-B teszt esetén feltünõ.Van ellenszer, a sorba kötött korrekciós tag (mH nagyságrendû tekercs párhuzamosan néhány Ohmos ellenállással), de ha lehet, kerülni kell mindent a jel útjában. A csupasz hangszórónak éppen az az elõnye, hogy a fázistolások és belengések elmaradnak. Ha valaki feltupírozza a szélessávút reaktáns elemekkel, elõfordulhat, hogy éppen az elõnyeit vágja agyon, és a hátrányai oly mértékben jelentkeznek, ami értelmetlenné teszi a használatát. Ilyen esetben tényleg jobb egy konzervatív többutas, persze igényesen megcsinálva.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 02, 16:57:56
ovr írta::
Idézet
Gondolom a gyári ajánlásról van szó. Ha sikerül jól elhelyezni és az esetleges középsávú kiemelés nem jelentkezik nagyon,hamar meg lehet szeretni a hangját.Egyedül az a jelenség szokott ellene szólni, amit a kritikusok harsogásnak neveznek, és különösen A-B teszt esetén feltünõ.Van ellenszer, a sorba kötött korrekciós tag (mH nagyságrendû tekercs párhuzamosan néhány Ohmos ellenállással), de ha lehet, kerülni kell mindent a jel útjában. A csupasz hangszórónak éppen az az elõnye, hogy a fázistolások és belengések elmaradnak. Ha valaki feltupírozza a szélessávút reaktáns elemekkel, elõfordulhat, hogy éppen az elõnyeit vágja agyon, és a hátrányai oly mértékben jelentkeznek, ami értelmetlenné teszi a használatát. Ilyen esetben tényleg jobb egy konzervatív többutas, persze igényesen megcsinálva.

Igen a gyári!Kiváncsi vagyok azzal milyen lesz a hangja van is itthon 80-as vastagfalú csövem is meg rétegelt lemez is.:laugh: Meg még a dupla reflexel is szemezgetek annál például a négyszögletû csövet átszámoltam kerekre odáig eljutottam.:laugh:Azt a csövet például fából csinálnám mert olyan átméröjü csö nem nagyon létezik!Meg a hátulját levehetösre,hogy lehessen hangolni az elsöt is. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_36_1228550995.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 02, 17:05:44
De igazából most ezekre gyúrok!Ezt fogom a legjobban szeretni ha elkészül szerintem.:laugh: (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/post_36_1231943554.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Március 02, 18:41:19
FELDER írta::
Idézet
Sajnos akkor az összes erõsítõ meg minden egyéb is veszteséges mert tele vannak kondikal,tekercsekkel,ellenállásokkal meg mindennel.:silly:


Errr... Sajnos nem olvstad el
pontosan amit írtam.

De érdekes a megközelítés.:laugh:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: Petr - 2009, Március 02, 18:53:36
ovr írta::
Idézet
Gondolom a gyári ajánlásról van szó. Ha sikerül jól elhelyezni és az esetleges középsávú kiemelés nem jelentkezik nagyon,hamar meg lehet szeretni a hangját.Egyedül az a jelenség szokott ellene szólni, amit a kritikusok harsogásnak neveznek, és különösen A-B teszt esetén feltünõ.Van ellenszer, a sorba kötött korrekciós tag (mH nagyságrendû tekercs párhuzamosan néhány Ohmos ellenállással), de ha lehet, kerülni kell mindent a jel útjában. A csupasz hangszórónak éppen az az elõnye, hogy a fázistolások és belengések elmaradnak. Ha valaki feltupírozza a szélessávút reaktáns elemekkel, elõfordulhat, hogy éppen az elõnyeit vágja agyon, és a hátrányai oly mértékben jelentkeznek, ami értelmetlenné teszi a használatát. Ilyen esetben tényleg jobb egy konzervatív többutas, persze igényesen megcsinálva.


Teljesen egyetértek veled!
Szerintem a hifizést nem lehet jobb
gondolatokkal megközelíteni, mint
amiket itt megosztasz velünk.

A tupírozás ahogy te írtad az én
véleményem szerint is fölösleges,
ha már szélessávúról van szó.
Talán egy ki-be kapcsolható
Zobel hálózattal nem árt ellátni
a szélessávú dobozokat.

A szélessávú - többutas gondolathoz
még annyit, hogy nem véletlen az
ajánlásod az erõsítõ hangfal
párosításra. A szélessávúkat inkább
áramgenerátoros erõsítõvel kell
meghajtani. Teljesen más úgy a
hangjuk.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 03, 14:13:26
Butaság. Az elektrodinamikus hangszóró maga is komplex impednacia, hatalmas tekerecsek, kondenztorok, ellenállások hálózatával írható le. Nem tudom ezen mit lehet még elrontani. ;)

A szélessávú hszek középtartománybeli kiemelését, valahogy azért mégis kezelni kell, ha már a gyárban nem sikerült. Amikor 10dB többlettel kiabál egy hangszóró 1k fölött, akkor hiába nézed az elõnyeit. ;)
Persze nem kötelezõ, hogy így legyen, nem is mindegyik szélessávúnál ekkorák a hibák, léteznek jól tervezett típusok is.
Fostexel kapcs, azért nagyon vigyázni kell azokkal az adatlapokkal, sokszor negyon mást mutatnak, mint a valóság.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 03, 14:14:23
ovr írta::
Idézet
A csupasz hangszórónak éppen az az elõnye, hogy a fázistolások és belengések elmaradnak.
Már miért maradnának el? Minden szélessávú hangszóró ugyanúgy többutas.
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 03, 14:16:31
ovr írta::
Idézet
A szélessávú tere verhetetlen, szellõs, gyors,nagyon természetes- de nem megy eléggé mélyre és kényes az elhelyezésre.Felhasználás: klasszikus zene, jazz, ének.

Egy jó hangsugárzónak mindenféle zenén egyformán jól kéne teljesítenie. Az csak az újságírók szövege szokott lenni, hogy ez jazzre, amaz klasszikusra, stb. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: ovr - 2009, Március 03, 18:34:11
Fiúk!
A címhez igazodva az \"egyedi hangfalaim\" tulajdonságait írtam le,ezek ilyenek.Nyilván vannak olyan példányok,amelyek minden zenén minden erõsítõvel kifogástalanok, de ezek árait pont itt nem kell ecsetelni. A topik olvasói nyilván hajlamosak a házi építésre, és ilyen körülmények között és elérhetõ áron sajnos kb. ilyen a valóság.A saját tapsztalatok segíthetnek a most tervezgetõknek, hogy merre kereskedjenek vagy mit kerüljenek el.A fázistolásokat és túllövéseket a hangváltókkal kapcsolatban hoztam fel, ezek a jelenségek már a hangszóró elõtt megjelenhetnek.Ami a helyettesítõ képet illeti, az óriási kapacitás és a járulékos induktivitás a mechanikai tulajdonságok modellezését szolgálja, nem úgy jelentkezik, mint egy kHzes tarományban hatásos váltó. Ha valaki kiszámolja, hogy a 700 mikrofarad és 50 mH 44 Ohm-al csillapítva milyen frekin jelentkezik,láthatja, hogy egy szóló hangszóró a gyakorlatban induktív jellegû. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/helyett.gif)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 03, 19:30:15
m21wg0908 írta::
Idézet
ovr írta::
Idézet
A szélessávú tere verhetetlen, szellõs, gyors,nagyon természetes- de nem megy eléggé mélyre és kényes az elhelyezésre.Felhasználás: klasszikus zene, jazz, ének.

Egy jó hangsugárzónak mindenféle zenén egyformán jól kéne teljesítenie. Az csak az újságírók szövege szokott lenni, hogy ez jazzre, amaz klasszikusra, stb. ;)

Pontosan!Ma voltam Zolinál meghallgatni a Soner hangfalat hát az is mindenre jó azért mert ami jó az mindenre jó!Ami meg nem mindenre jó az nem is jó.:P
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: ovr - 2009, Március 03, 19:56:10
FELDER!
Ezt senki nem vonhatja kétségbe, különösen, ha még nem hallotta. Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy a neten található ilyen nevû cuccok árából (fórumon találtam)  cca. 8 pár FOSTEX-es jön ki. Ha valaki barkácsolni akar, nem valószínû, hogy indulásnak be fog vásárolni több százezer Ft-ért hangszórókat és alkatrészeket, mert ennyiért apróhirdetésbõl bevált gyárit vehet. Remélem, nem értettem félre a topikot...
És amit még elfelejtettem írni az elõzõekben, hogy meghatározó az a tér, ahol hallgatja az ember a cuccot. Én szerencsés vagyok, mert egy 45nm-es nappaliban alá rendelhetem a bútorozást a kisérletezésnek, arra az oldalra vagy akár középre pakolok, ahol jobbnak tûnik. Tehát a legrosszabb verzióban elõfordulhat, hogy a bemutatótermi hangzás érdekében lakást is kell cserélni....:laugh:
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: FELDER - 2009, Március 03, 21:30:29
Gyárit?:dry: Az utobbi dökben csak DIY és kis manufakturás dobozokat hallgattam és gyárit lehet nem vennék mostanában!:silly: Gyáriból amik bejönnek azok több milliók abból is csak néhány tetszik úgy igazán.Én inkább kifaragom a nekem tetszöt kevesebb mint fele pénzböl most már.:)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2009, Március 03, 21:55:46
ovr írta::
Idézet
Fiúk!Ha valaki kiszámolja, hogy a 700 mikrofarad és 50 mH 44 Ohm-al csillapítva milyen frekin jelentkezik,láthatja, hogy egy szóló hangszóró a gyakorlatban induktív jellegû.]
Nem egészen. Attól függ, milyen hangszóró. ;) Az hogy milyen frekvencián lesznek az áram, és feszültségrezonanciák, a lengõrendszertõl, elektromos paraméterektõl, és a doboztól függ.
Nameg az emelkedõ induktív rész sem tisztán induktív, ugyanis frekvenciafüggõen változik az induktivitás (magasabb tartomáynokban csökken).
ovr írta::
Idézet
A fázistolásokat és túllövéseket a hangváltókkal kapcsolatban hoztam fel, ezek a jelenségek már a hangszóró elõtt megjelenhetnek.
Namost nem értem egészen milyen fázistolásokra és túllövésekre gondolsz konkrétan. Ugyanis a szûrõk Bode diagramja, és az elektromos fázisuk, rezisztív lezárásnál nézve, köszönöviszonyban nincs azzal, amit visszahallasz, mert csak a hangszóró akusztikus és elektromos paramétereivel együtt lehet értelmezni egy hangváltó mûködését.
Ha pedig így nézed, akkor már a váltók idézõjeles \"hibái\" eszközként funkcionálnak a tervezõ kezében, amivel kompenzálhatja a hangszórók hibáit.
ovr írta::
Idézet
A topik olvasói nyilván hajlamosak a házi építésre, és ilyen körülmények között és elérhetõ áron sajnos kb. ilyen a valóság.
Az árak kb. semmit nem jelentenek, és fõleg nem tualnak egy hangszórónál a használati értékre, minõségre. Szerintem. Elérhetõ áron is lehet olyan hngsugárzót építeni, ami teljesíti a követelményeinket. ;)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: tomtom - 2009, Március 12, 23:59:40
Szintén egyet értek OVR-el. Igaz, még szlessávú hangszóróval szerelt hangsugárzót nem hallgattam, de számomra a kétutas teremti meg -ezidáig- azt a hangzás-ideált, amire vágytam. Mindig keveseltem a mélyeiket, de ennek ellenére nem kellene kettõnél többutas hangsugárzó, mivel a mélytöbblet nem éri meg a térérzet romlását. Azonban lehet, hogy nem hallottam még ezidáig jó háromutas hagsugárzót!
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Április 24, 00:35:09
Sziasztok!
Egy kis segítség annak aki megakarja mutatni a nagyvilágnak mit alkotott.

Én megyek ,viszem a lágyhéjút .ami azóta megkeresztelkedett FONIUM a becsületes neve. (http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/he_202.jpg)
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: senna - 2009, Április 25, 18:13:35
cfm76 írta::
Idézet
Sziasztok!
Egy kis segítség annak aki megakarja mutatni a nagyvilágnak mit alkotott.

Én megyek ,viszem a lágyhéjút .ami azóta megkeresztelkedett FONIUM a becsületes neve. ([url]http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/he_202.jpg[/url])


Sziasztok!

Ha valaki volt már a korábbi kiállítások egyikén akkor tõle kérdezem: itt is összeállított rendszerek vannak, külön szobákban (tantermekben) amiket meg is lehet hallgatni, vagy \"csak\" a szem gyönyörködhet? Ez utóbbi esetén nagyon messze van a helyszín:blush: , de ha  fülelni is lehet akkor midjárt csökken a távolság:) :laugh: :woohoo: !

Üdv.: Laci
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Április 26, 06:32:55
Szia !
Én voltam a tavalyin ki is állítottam .Mindent meglehet hallgatni ,érdeklõdni ,ki,hogy,mit készít.
Lehet hozni saját cd lemezt is bármelyik rendszeren meg lehet hallgatni.


üdv: cfm76
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: speedjoe - 2009, Május 21, 23:23:15
Cím: Válasz:Egyedi hangfalak.
Írta: cfm76 - 2009, Május 31, 08:17:52
Sziasztok!
Tegnap volt a hmvh-i kiállítás ,nagyon jó volt sok érdekesség és jó hang volt egy hejen.Aki nem tudott eljönni az sajnálhatja.Én jövõre is megyek .
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: RNRS - 2010, Április 10, 09:54:18
Üdv mindenkinek!
Azzal a problémával fordulok hozzátok hogy nem tudom pontosan milyen hangfalat építsek.
szoba mérete 4X4( néha kültéren is, de csak buliba)
castone cpa-200b erősítővel hajtanám főként zenére,
kétutas, lehetőleg zárt rendszert szeretnék.
Ezekhez lenne szükségem ötletekre, elég-e a 25cm es sub vagy kell a 30-as ezen belül milyen?
Árkategória pedig maximum 20000Ft (faanyag nélkül)

válaszokat előre is nagyon köszönöm!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2010, Április 10, 10:57:38
Inkább meg kéne állni 200mm-nél, és kétutasnál, ha a zene is a célok közé tartozik. :-) Mert jóval kevesebbet számít a zárt doboz pl. mint egy jó hangváltó.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: RNRS - 2010, Április 10, 11:28:42
sajnos a 200mm kevés!!!
jelenleg is 200mm es mélysugárzók vannak a hangfalaimba de maximum fél évet bírnak, ezért gondoltam, hogy nagyobb hangfalak építésére adom a fejem.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2010, Április 10, 11:43:56
Ez azért nem iylen egyszerű. :) Nem mindig méretfüggő a terhelhetőség. Nameg lehet azért duplázni is a 200-as mélyközepeket.

Milyen hangszórók, és mi történik velük fél év után? A 75W kimenőteljesítményű erősítő nem olyan drasztikusan sok, ha ésszel használják, és nem vezérli valaki torzításba.

De lehet, hogy dönteni és választani kéne, PA hangsugárzót akarsz inkább, vagy zenehallgatást...
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: RNRS - 2010, Április 10, 12:32:08
dibeisi hangszórók vannak benne jelenleg. ( 91dB, 35Hz-5kHz)
fél év után egyszerűen tönkremennek ( erősebb mélyhangoknál zörög )
ráadásul a 20-30hz es tartományban sem erősködnek a 20cm es hangszórók.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: tomtom - 2010, Április 10, 20:36:33
Jól meghajthatod azért azokat a hsz-eket, ha ilyen hamar tönkremennek. Sztem szabadtéri bulihoz egy kétutas, 20 cm-es hsz-el szerelt doboz igencsak kevés. Ami meg jó kinti hangosításra, az gatya lesz a szobában, főleg nem lesz jó kellemes zenehallgatásra. Kintre jó lesz egy 40 cm-es méllyel és egy tölcséres piezzoval szerelt doboz és mehet a tucc-tucc :D
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2010, Április 10, 21:40:29
dibeisi? ;D akkor nem csoda, az nem hangszóró, hanem rossz vicc kategória. Közelében nincs se a 35Hz-nek, se a 91dB-nek. Ez a legutoljára, egy raktárkészlet-kisöprés eredményeként az országba beszivárgott ócska kínai hangszórócsalád, azt a pénzt sem éri meg, amit kiadsz érte. Másfelé kell nézelődni.
Mit akarsz te a 20-30Hz-es tartománytól? Nem valószínű, hogy arra tényleg szükség van.

tomtom, nem jól gondolod, létezik a kettő között középút is bőven.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: RNRS - 2010, Április 11, 10:05:35
én is csalódtam ezekben a hangszórókban:S gondoltam jobb mint az mnc sal stb márkák.
kb 50hz amit legalul hallani de azt is elnyomja ( dobozhangjavan) hiába rakom neki "megfelelő méretű" ládába

ui. találtam még egy hangszórót ami talán jobb mint ez Rockwood ChromLine Woofer RK200
Technikai adatok : Fs 35Hz • Qms 10,4 • Qes 0,68 • Qts 0,64 • Vas 22,87l • teljes ø 210 mm • beépítési ø 185 • mélység 95 mm • 100 / 200 W • 35 Hz - 3 kHz • 86 dB
van értelme próbálkozni?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Fridi - 2010, Augusztus 22, 16:06:44
Sziasztok!  Bár már három hónapja nem volt hozzászólás ebben a témában azért szeretném bemutatni egyedileg gyártott hangfalaimat amit egy kedves barátom készített a számomra az én igényeimnek megfelelően. (nem ez volt az első és utolsó munkája azóta már egy pár darab ki jött a kezei közül). Ő érdekesen közelíti meg az építést, mindig abból építkezik amit éppen talál, be tud szerezni, valahol rábukkan(hangszóró).  Az adott hangszórók paraméterei alapján tervezi meg a dobozt, váltót amit aztán sokszor 5-6 alkalommal átépít a meg hallgatások során. Ez a doboz pl. 6 hónapig készült mire azt a hangot produkálta amivel én is és ő is elégedett volt. A hangszóró készlete az Focal közép mély 14cm-es(ha jól emlékszem egy gyári mercedes autóhifi része volt) és Vifa magas sugárzó. A kabinet TL rendszerhez hasonló felépítésű hátsó téglalap alakú reflex ablakkal mely hangszóró selyemmel van fedve.Négy oldala fekete műbőr borítású a maradék két oldal diófa színű több réteg lakkal befedve. A közép mély hangsugárzó papírja újra lett impregnálva, az eredeti le lett mosva valami vegyszerrel a zizegő hangzása miatt!? Szimplán kábelezhető aranyozott banán dugós aljzaton keresztül.
Ez előtt Focal Chorus 707 hangsugárzókat hallgattam ami az árkategóriáját illetően jónak mondható, de a Chorus és az új dobozaim  között ég és föld a különbség (a zsiguli és a mercedes tipikus esete) minden tekintetben. Tehát szerény véleményem szerint igen jól sikerültek, azóta nincs is nagyon hiány érzetem zene hallgatás közben.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2010, Augusztus 23, 08:26:53
Gratulálok a hangfaladhoz!
Érdekes dolgokat írtál róla, ezek szerint ez egy vérbeli DIY hangfal. Légy szíves tegyél fel több
fotót a hangfaladról. Így is szép nagyon, de még szebb lenne, ha az oldalán nem lennének csavar fejek láthatók. Milyen zenéket hallgatsz vele?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2010, Augusztus 23, 12:06:21
Talán kicsit túlzottan is DiY, érdekes lenne tudni, mennyire van összehajtogatva az a TL, és hogy honnan vannak a paraméterek, ami alapján az ismerős dolgozik. Egy viszonylag fontos dolgot felejtettél ki, a hangváltót, ilyen szempontból elég érdekes a hangsugárzód, mert a D19 4k alatt nem nagyon bírható működésre, a mélyközép meg így ránézésre problémásnak látszik épp abban a tartományban.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Fridi - 2010, Augusztus 23, 17:27:42
Igen, talán a csavarfejek egy kicsit illúzió rombolók de én már megszoktam a látványukat. Több adatot és paramétert (pl. a hangváltóról) nem tudok róla, azért nem írtam , majd utána kérdezek.
 Amit hallgatok az jazz ,blues és igényesebb elektroakusztikus zene. Ha jól emlékszem a paraméterek kiszámítását  az interneten egy holland oldal segítségével végzi, ez főleg a doboz méret,űrméret, a hangváltó alapját is így csinálja meg először amit aztán folyamatosan alakít, finomít hallás alapján.És amikor úgy érzi hogy már törhető a hang akkor több ember véleményét is meghallgatja, például az enyémet is. Ezért aztán eltelik fél év is mire rá mondja , na ez kész.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Fridi - 2010, Augusztus 23, 17:32:39
agyonra kell butítani a képeket hogy fellehessen rakni,vagy csak én nem csinálom jól.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2010, Augusztus 23, 18:14:10
Azért egyszer meg is mérhetné, akkor rájönne pl. hogy mit csinál a TL ha összehajtja, és mit művel a mélyközép 4-5k-nál, illetve a magas ez alatt. :-)

A képekkel semmi gond nem volna, de te 1800 pixeles fehér űrt töltesz fel a kép helyett, és csak a bal felső sarokban van némi kihasznált terület.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2010, Szeptember 01, 09:24:45
Tényleg, tehetnél fel mérési diagrammokat. Az sokat elárul a magunkfajta hangszóró hallgató embereknek.
Régebben én is módosítottam gyári hangsugárzóm hangváltóját mérés nélkül és tettszett a
kapott hang. Később lehetőségem nyílt mérésre és igencsak elcsodálkoztam, hogyan tudtam
hallgatni ezt a módosított hangfalat. Utána újabb módosítás és mérés után úgy érzem minden
a helyére került, az alkatrészek a hangváltóban és a kapott hang is. Méréssel a hangfalba
épített hangszórók hibái jól láthatóak, amiket alapvetően figyelembe kell venni a hangváltó
készítésekor.

Üdv.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bacskait - 2010, Szeptember 02, 20:52:47
Tud valaki olyan lapszabászatot, ahol 12-es mdf lapból szabnak és nem kell megvenni egy egész táblát?

Akkor válaszolok is magamnak. :D
Pl. itt: http://bakosfa.hu/ (http://bakosfa.hu/)
12mm-es MDF volt 2210,- Ft/m2, ha szabva kell (mennyiségi korlátozás nélkül).
Tegnap megrendeltem, kifizettem, ma délután elhozhattam
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Fridi - 2010, Szeptember 05, 15:08:11
Sajnos semmi mérési diagramma és adat nincs a birtokomban, de a készítője sem tud szolgálni vele mert nincs  lehetősége méréseket végezni, nincsenek ilyen eszközei.             Üdv.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 02, 12:50:41
Petimre és kisszabó!
Hát elkészült a TL hangfalam, ami előre nem látható okok miatt "kicsit" megcsúszott.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: petimre - 2011, Január 02, 14:34:59
Bakker,

Gratula, óriási, s milyen a hangja?!

Gyönyörű, nagyon szép lett!


GRAT!  K+

Imi
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 02, 16:54:42
Most sajna nem sztereó erősítőről hajtom, mert az még csak most készül. De már most hallani azokat a feszes rettentő mélyre lemenő mélyeket,amibe beleszerettem.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 03, 00:53:27
És hogyan sikerült a TL mélytartománybeli, párszáz Hz-ig érvényesülő fölösleges rezonanciáit, a forduló okozta hibákat eltüntetni, kezelni? Vagy ez mind hozzátartozik a "feszes, rettentő mélyre lemenő mélyekhez"?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 03, 09:44:16
És hogyan sikerült a TL mélytartománybeli, párszáz Hz-ig érvényesülő fölösleges rezonanciáit, a forduló okozta hibákat eltüntetni, kezelni? Vagy ez mind hozzátartozik a "feszes, rettentő mélyre lemenő mélyekhez"?
Ezek szerint figyelemmel kisérted a próbálkozásaim.  :)
Akkor azt is tudod, hogy a végére a 100Hz feletti rezonanciákat a lehető legjobban lecsökkentettem. (melyek a próbadoboz nem megfelelő illesztéséből is adódtak)
De gondolom, szerinted nem lett jó a hangja, csak gondoltam dicsekszem vele. És gondolom neked a PMC dobozai sem tetszenek, mert ott sem tudják kezelni a fordulók hibáit. Ezért "bátorkodtam" megszólítani Kisszabót, és Petimrét, mert együtt hallgattuk a PMC Fact8 -at, és ők is észrevették azokat a rezonanciákat amik teljesen felborították a hangképet... ;) Mondták is, hogy nekik még ingyen sem kéne...
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: miki51 - 2011, Január 03, 10:04:10
kedves m21wg0908!

van eladó hangszóród a nick nevedben szereplő típusból????

üdv

miki
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 03, 10:45:43
Ezek szerint figyelemmel kisérted a próbálkozásaim.  :)
Én csak kérdeztem, de nem válaszoltál rendesen.
Egyébként is, még csak a mélytartománynál jártunk, de a hangszóróválasztás miatt középen is van legalább annyi gond, hogy csak egyet említsek, rezonáns kiemelések 4 és 6000Hz-nél. Szóval lehet szó másról is, ha úgy gondolod.

miki51, nincs m21 mélyközepem. Minek lenne? Maximum megjavítani szoktam.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 03, 11:13:00
Ezek szerint figyelemmel kisérted a próbálkozásaim.  :)
Én csak kérdeztem, de nem válaszoltál rendesen.

De válaszoltam. Mindenki által megtekinthetőek a méréseim és a szívókamrával, béleléssel történő variálásaim is. Ezek mind a rezonanciákat próbálták csökkenteni. (kisebb-nagyobb sikerrel) A rezonáns kiemeléseket meg nem igen látom, ha a mélyközepeket közeltéri méréssel mérem. (ettől persze ott lehetnek) Illetve amik ott vannak azokkal együtt tudok élni.
De Shalafi te sem nagyon igyekszel a válasszal arra a kérdésre amit a H2000-es 150mm-es hangszórókról kérdeztem.  ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: miki51 - 2011, Január 03, 11:17:28
hát ha lett volna véletlenül, akkor tudtam volna rá egy megbízható vevőt. esetleg abban tudsz segíteni, hogyan lehet kivenni, mert valószínűleg beragasztották a dobozba?

köszi

miki
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 03, 21:44:38
De válaszoltam. Mindenki által megtekinthetőek a méréseim és a szívókamrával, béleléssel történő variálásaim is.  Ezek mind a rezonanciákat próbálták csökkenteni. (kisebb-nagyobb sikerrel)
Aham, na ez már valamit elárul, de még nem elég infó. Viszont akkor rossz utat választottál.
A rezonáns kiemeléseket meg nem igen látom, ha a mélyközepeket közeltéri méréssel mérem. (ettől persze ott lehetnek) Illetve amik ott vannak azokkal együtt tudok élni.
Erre véletlenül emlékszem, és már korábban is jeleztem neked, hogy ezek a "mérések" semmiféle használható infót nem mutatnak. Ha a W130S-ről van szó, akkor az ilyen: http://www.audiodiy.hu/download.php?id=7559 (http://www.audiodiy.hu/download.php?id=7559) Itt a hozzá tartozó szöveges tartalom is: http://www.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=62452#62452 (http://www.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=62452#62452)
De Shalafi te sem nagyon igyekszel a válasszal arra a kérdésre amit a H2000-es 150mm-es hangszórókról kérdeztem.  ;)
Majd ha jól kérdezel, biztos tudok értelmes választ adni, de egyébként is, a HA15-618-ról tele van a net mindenféle infókkal, akár tőlem is. :) Nagy vonalakban olyasmi, mint az azonos méretű visaton, csak T-S szinten, és lineáris tartományban, terhelhetőségben jobb valamivel. Ettől függetlenül nem a legjobb mélyközép a fehérváriaknál.. bár ha az előbbiekkel együtt tudsz élni, akkor bármivel. :)

Miki, értem, hát sokan küzdenek ilyen problémával, nekem is van ismerősöm, aki régi habszélű M21-et keres, prelus dobozba, legutóbb találtam is 4 darabot, de mostanában nem jelentkezik a gazdájuk. Nekem csak szétszedett kosaraim vannak, mert arra van/volt/lesz szükségem.

Kivenni úgy érdemes, hogy hátulról valamivel megtaszigálod a mágneskört. Vagy a magashangszóró vagy a csatlakozó kivágásán keresztül.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 04, 08:54:40
Majd ha jól kérdezel, biztos tudok értelmes választ adni...

Úgy gondolom elég konkrét kérdés volt. Sőt előre meg is köszöntem. http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=14 (http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=14)
De tudod mit, már nem érdekel a válasz. Majd veszek valamilyen más hangszórót ami szerinted biztos rossz. És mivel nekem bot fülem van, úgy sem veszem észre a hibáit. És nem is törekszem arra, hogy kihozzam belőle a tudásom és tapasztalatom szerinti maximumot. Tudod nekem sokkal fontosabb hogy néz ki a hangfal. Szépen harmonizáljon a nappali bútoraival és a fal színével. Köszönöm segítőkész válaszod!  ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: miki51 - 2011, Január 04, 09:33:36
igen, a tényleges probléma az, hogy elöregedett a membránszegély és egy rövid szakaszon el is szakadt. más hangfalakból ilyenkor símám kiszedtem, majd kicseréltem a hangszórót, de az audio noteba beragasztották. (ki tudja egyébként, hogy mit csináltak vele, de az biztos, hogy nem lehet kivenni) sajnos a magashangszóró is beragasztott és a doboz hátulját sem könnyű szerelni. bár, -szégyenlem is ezért magam- barbárul teljesen körbeszakítottam a szegélyt, de a lyukon benyúlva sem tudom kivenni. meggyőződésem szerint ezek a szegélyek ráadásul más, hajszálvékony anyagból készülnek, mint az egyéb hangfalakba telepített m21-ek!? hát ez most az én nagy problémám. ha van valami ötleted ne titkold! köszönöm szépen.

miki
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 05, 00:33:27
AN-ben én SEAS A21-et láttam, az tényleg be volt ragasztva rendesen egy fekete butilkaucsuk alapú tömítővel, ami idővel kikeményedett. Valahogy csak el kell választani. :) Vagy dobozzal együtt megjavítani.

béka, jó, hogy belinkelted, végülis ott van a válasz 4 hozzászólással a te kérdésed előtt. :D Másrészt épp neked ecseteltem, hogy ebben a méretben a Sony 125 és 150mm-es hangszórói azok, amik viszonylag használhatók. :D http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=220 (http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=220) Így elég nehéz komolyan venni amit írtál, nekem nagyrészt érthetetlen-értelmetlen.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 05, 11:58:34
béka, jó, hogy belinkelted, végülis ott van a válasz 4 hozzászólással a te kérdésed előtt. :D Másrészt épp neked ecseteltem, hogy ebben a méretben a Sony 125 és 150mm-es hangszórói azok, amik viszonylag használhatók. :D [url]http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=220[/url] ([url]http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=220[/url]) Így elég nehéz komolyan venni amit írtál, nekem nagyrészt érthetetlen-értelmetlen.

Kösz hogy ezt is linkelted, mivel a itt is látszik, hogy meg is köszöntem neked az ajánlatot, de gondoltam megkérdem még, lehet e tudni valamilyen adatokat ezekről a hangszórókról. (Ez egy hónapja volt.) Mivel hiába mérem én meg, mert mint rámutattál nem jól mérek. Így jó lenne valamilyen adatokat összehalászni. És ki máshoz tudnék fordulni ilyenkor mint ahhoz aki ajánlotta.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 05, 12:38:37
:) Minden elérhető adat ott van a weblapon, és mivel ezek között nem szerepel, így neked használható formában nincs róla információ. Ne mindent én rágjak már a szádba. :-)) Félkész infókat/méréseket meg nem szívesen mutogatok, maximum annak, aki biztosan nem érti félre.

Méréssel kapcsolatban: teljesen hiába mérek én bármit egy hangszóró adatlapján, ha nálad megváltoznak a körülmények. Pl. dobozba kerül, előlapba (már ennek is jól észrevehető hatásai vannak), ezen kívül a környezet, szoba is rengeteget változtat mélytartományban, stb. Így hangsugárzóépítésnél a mástól szerzett adatokra nem támaszkodhatsz, mindenképp neked kell jól mérni.

Én persze ismerem a szóban forgó hszek jellemzőit, le is tudom írni szóban, hogy meddig egyenes az átvitel, hol rezonál, torzít, milyen várhatóan mélyben, stb. De ezek meg nem adatok, csak csúnyapróza egy-két elektrodinamikus hangszóróról, és legtöbben nem is tudnak mit kezdeni az ilyen jellemzésekkel.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 05, 14:01:36
Méréssel kapcsolatban:
Nekem elegek lennének a T/S paraméterek. Illetve a beépítési méretek. Nem vagyok nagy igényű...  ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: bikabeka - 2011, Január 05, 14:17:20
Illetve, ha már itt válaszolsz. Mint írtad a 2 sony-t javaslod. És előtte én kérdeztelek a TVR hangszórókról. Ezekről nem mondtál semmit. Ezek ennyire felejtősek?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 05, 14:40:37
Nehéz az élet.... Igen, nem érdemes  használni.

Mérettel, meg T-S-el nem szolgálhatok. Majd ha egyben lesz minden.

Ui: esetleg még Tannoy 130-as is szóba jöhet, bár azt még én sem néztem meg közelebbről, de valószínűleg egy kicsit könnyebben kezelhető, mint a HA15.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 29, 11:14:42
Üdvözlet mindenkinek!


A TVM hangszórókról mi a véleményetek?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 29, 11:19:55
Csak azért kérdeztem, mert nekem nagyon jó tapasztalatom van velük kapcsolatban.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 29, 11:27:18
Saját gyártmány.
Tölgyfa dobozban.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 29, 11:32:59
És készül egy nagyobb változat!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 29, 14:51:52
Csak azért kérdeztem, mert nekem nagyon jó tapasztalatom van velük kapcsolatban.
A magasaik annyi pénzért felejthetők, a mélyközepek meg 150mm fölött kb. használhatatlanok, főleg a kínaiaisítások után. Ehhez képest még nem is túl olcsók.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 30, 16:38:01
Helló!

Szeretném megkérdezni tőled,építettél már ezekből a hangszórókkal hangdobozt ,mert ha igen akkor nem ezt írtad volna! Ez a kombináció sok drága márkás hangdobozt utasít maga mögé!Nem feltétlenül kell drága hangszórókat vásárolni ahhoz hogy jó hangot kapjunk.Ne írj olyat ami nem igaz!Nagyon sok zene hallgató ismerősömnek, barátnak  építtetem meg és imádják! Nagyon szívesen várlak meghallgatásra,remélem nem sértettelek meg.És azt még nem írtam hogy zenész ismerősök is segítettek a váltó finom hangolásánál!Amit ki lehet hozni ezekből a hangszórókból azt hiszem sikerült. Én mindenkinek csak ajánlani tudom!       
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Január 30, 18:55:26
Jobban ismerem, mint aki épített belőle. Számtalan darabot mértem végig, és sajnos ez a valóság. Az általad használt mélyközép pl. b-reflexben kifejezetten rosszul működik.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 30, 20:04:21
Érdekes mert nekem kitűnően működik ! Valamit nem csináltál jól ! Gyere el hozzám hallgasd meg és meglepődsz. 170000ft angol hangdoboztól jobban dinamikusabban szól! márkát szándékosan nem írtam.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 30, 20:18:31
Ami még furcsább az az,hogy aki nálam zenét hallgat annak nagyon tetszik ez a hang ,sokan ezt keresik.
Egyébként Videoton hangszórókból is nagyon jó hangdobozt lehetett építeni, pedig olcsó hangszórók voltak! 
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 30, 20:23:55
Egyébként nálam jobban nem ismerheted ,mert az elsők között vásároltam nagyobb tételt!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Január 30, 21:53:24
GYÁRI DOBOZ IS REFLEX.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 01, 01:22:48
Sztem térjünk vissza rá, ha megvan a dinamikus-dinamika szavak jelentése.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 01, 19:04:48
H-2000 érdekelt vagy persze hogy utálod a TVM-hangszórókat ,hiszen valamelyik volt vidis nyilatkozta,  nem titkolta  hogy szeretnének olyan hangszórót készíteni mint a TVM meg felsorolt pár márkát. Sikerült? van olyan ami igen ,de a kivitel nem teljesen.Ha nem érted a dinamikus szavak jelentését ,akkor te még nem teszteltél hangdobozt ? csak méregetsz hangszórókat ,de nem építesz semmit?. Szerinted én nem mérek hangszórókat csak úgy össze dobom? Mutass nekem hangdobozokat amit te csináltál,mert vissza olvasva is csak azt látom,  hogy csak kritizálsz ,szerinted ez segítség ,te műszerekkel hallgatsz zenét mi pedig a fülünkkel. Van olyan profi doboz ami mérve unalmas hangú lenne,de halgatva nem az, igaz vannak paraméterek amiknek jónak kell lennie. Amiről soha nem írsz, hogy a hangsugárzó hangjának megítélésekor mi a legfontosabb fogalom :Frekvenciakitejesztés
Frekvenciamenet kiegyenlítettsége
Anomáliák a frekvenciamenetben
Részletgazdagság
Hangzás finomsága
Irányhelyesség
Mikró-és makrodinamika
Ritmikai hitelesség..........nem csak te értesz hozzá!

     
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 01, 20:33:35
Bika Beka nagyon szép a hangdobozod ! Szebb mit némelyik gyári!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 04, 01:04:01
Ettől függetlenül a tények nem változnak, a TVM hangszóró továbbra is alkalmatlan b-reflex dobozba, a középtartomány használhatatlanul rezonáns, közelében sincs az adatlapnak, és kínai mértékű szórások jellemzik, főleg a gyártási módszerek gyökeres megváltozása óta.
Én semmiféle érdekeltséggel nem bírok, és az érzelmeknek sincs ehhez semmi köze. Csak a valóság érdekel.

Jobbat már 50 évvel ezelőtt is sikerült készíteni, viszont akkor még Videotonnak hívták.

Ui: sormintát pedig bárki tud írni különböző szavakból.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 04, 16:06:31
Bármit lehet írni,ezt te meg is teszed ,nem vagy korrekt, nagyon szeretnek téged a hangszóró forgalmazók .A TVM HANGSZÓRÓKAT NEM GYÁRTJÁK A GYÁRAT ELADTÁK,KÍNÁBAN SOHA NEM GYÁRTOTTÁK !!!!
NAPI KAPCSOLATBAN VAGYOK A FORGALMAZÓVAL, ÍGY TISZTÁBAN VAGYOK HOGY HONNAN SZÁRMAZIK A TVM HANGSZÓRÓ!!!!TISZTESSÉGTELEN AMIT TESZEL !! NAGYON RÉGÓTA FIGYELJÜK AMIT MŰVELSZ ,MINDENHOL MINDEN FÓRUMON JELENÉSED  TESZED, DE MINEK?  PONTOSAN TUDJUK HOGY KI VAGY, ÉS JÓ LENNE HA VISSZA VENNÉL ,EZZEL NEM SEGÍTESZ AZ AMATŐR HANGDOBOZ ÉPÍTŐKNEK !!! EZ A FÓRUM NEM ERRŐL SZÓL, HOGY VELED VITATKOZZAK ,DE LEGALÁBB A TÖBBIEK LÁTHATJÁK HOGY MI AZ IGAZSÁG.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 04, 20:49:03
Szerintem is ideje az "igazságra" de legalább a lényegre koncentrálni. Tegyük is meg, én azt mondom, mert az amatőr hangsugárzóépítőknek (én hangdobozt önmagában szólni még nem nagyon hallottam) ez az egyetlen, ami segíthet.

Tesla néven ilyen hangszórókkal riogatták a népet 30 évvel ezelőtt:
ARN5604
(http://img713.imageshack.us/img713/2830/5604akai.th.jpg) (http://img713.imageshack.us/img713/2830/5604akai.jpg)

használhatatlan T-S arány, pocsék középtartomány, egy iszonyatos 15dB-s kiemeléssel a végén.
Sokáig tartották ezt a színvonalat, csúcson a Westrának való gyártás megkezdésekor voltak, akkor még futotta ilyen hangszórókra is német segítséggel:
KW180
(http://img18.imageshack.us/img18/4088/kw180.th.jpg) (http://img18.imageshack.us/img18/4088/kw180.jpg)

Azóta pedig folyamatos hanyatlás van,
ARV104
(http://img525.imageshack.us/img525/5741/arv10461.th.jpg) (http://img525.imageshack.us/img525/5741/arv10461.jpg)

XW165
(http://img515.imageshack.us/img515/4634/xw165.th.jpg) (http://img515.imageshack.us/img515/4634/xw165.jpg)

ARV104 pár hónapja dobozban mérve
(http://img16.imageshack.us/img16/7672/arv1042010.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/img16/7672/arv1042010.jpg)

a legszembetűnőbb visszaesés kb. 4-5 évvel ezelőttre tehető, amikor először volt egy technológiai váltás a mélyközepeknél (megváltozó bevonat, újabb mechanikai gyengeségek, tovább romlott a lengőrendszer), végleg megszűnt a Westrás vonulat, félig kínaivá vált a gyártás, és megkezdődött az együttműködés Monacorékkal ez a folyamat sajnos azóta is tart, "töretlenül", ennek eredményei az "új" immár szinte 100%-ban kínai alkatrészekre épülő hangszóróik. De hiába a kísérletezés, meg sem közelítik, még a régi hangszórók használati értékét sem. Tervezésnek-fejlesztésnek nyoma sincs, legalább 30 éve.

A forgalmazókkal meg az a baj, hogy 99%-uk még minimális szinten sincs tisztában azzal, hogy mit árul. Egy ismerős besétált egyszer a "Hangszóróbolt" néven működő Három az egyben Bt.-hez és mikor javítás után kérte, hogy mérjék meg neki a hangszórót, elővették a multimétert aztán megmondták a DC ellenállást.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 04, 23:04:56
H-2000 ÉRDEKELT VAGY SEMMI KÉTSÉG EZ FELŐL ,HIÁBA IS TAGADOD ! AMIKRE HIVATKOZOL ,GYENGE LÁBAKON ÁLLNAK, MERT NEM EZEKRŐL A HANGSZÓRÓKRÓL BESZÉLTEM.NEKED KOMOLY RÖGESZMÉID VANNAK, A TVM ROSSZ HANGSZÓRÓ? HASZNÁLHATATLAN T-S ARÁNY ,TUDOD TE MIRŐL BESZÉLSZ? EGYÉBKÉNT TÖBB FORGALMAZÓVAL VAGYOK KAPCSOLATBAN, JOBBAN TUDJÁK HONNAN SZÁRMAZNAK HANGSZÓRÓIK MINT TE! A HÁROM AZ EGYBEN BT-NÉL  KÍVÁNCSI VAGYOK MIT SZÓLNAK AZ ÍRÁSODHOZ ,AZ OLDAL LE VAN MENTVE .EZ A CÉGRE NÉZVE HITELRONTÁS ,NE CSODÁLKOZZ HA MEG KERESNEK EZ ÜGYBEN!!!   ÉN MEGGONDOLNÁM HELYEDBEN HOGY MIT ÍRSZ!!!  EZT TE FŐZTED ,ÉS TE IS FOGOD MEGENNI !!       
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 04, 23:16:59
ÉS MÉG EGYSZER LEÍROM NINCS KÍNAI GYÁRTÁS NEM IS VOLT ,A GYÁRAT ELADTÁK AZ ÚJ TULAJ MEG NEM AKAR HANGSZÓRÓT GYÁRTANI !! EGYÉBKÉNT NE SZÍDD A KÍNAI GYÁRTÁST, SOK KIVÁLÓ ERŐSÍTŐT ,CSÖVEST IS GYÁRTANAK ,MEG HIGH-END HANGDOBOZOK TÖMEGÉT ! TUDOD VAN EGY MONDÁS, AMI NEM KÍNAI AZ HAMISÍTVÁNY!!!   
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 00:01:44
:) Amikre hivatkozom, azok az elektroakusztika alapjai. Szomorú, ha ez valakit, aki szabadidejében hangsugárzókat rak össze, hidegen hagy.
Annyi biztos, hogy H. Olson, Leach, Wright, Huszty Dénes, vagy Wolfgang Klippel nem forgalmazók. De az is biztos, hogy nem digit multiméterrel "mérték" a hangszórókat.
És engem, ahogy korában is írtam, a valóság érdekelt egyedül.

A kínai hangszórók egy új weblap keretében vonultak fel a régi TVM-ek közé pont 2 évvel ezelőtt, 2009 év elején. Februárban volt téma az audiodiy fórumon először http://www.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=45530#45530 (http://www.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=45530#45530) de valószínű, hogy nem jött be a kísérlet. Most úgy néz ki, mintha egy 2008-as weblap-mentéshez tértek volna vissza, tehát amit ott látsz, nem mérvadó.
Itt van az egyetlen neten fennmaradt adatlap: http://www.zap-audio.pl/parametry/ARN-150-0000-8.pdf (http://www.zap-audio.pl/parametry/ARN-150-0000-8.pdf)

A sok felkiáltójel és nagybetű helyett szerintem inkább nézzük meg a gyártás pontosságát, a termékek ár/használati érték arányát, a mögöttük lévő szellemi tőkét. Az majd választ ad arra, hogy mi készül átlagban a Távol-Keleten.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 00:46:40
AZÉRT HAGY HIDEGEN MERT NEM EZEKBŐL ÉPÍTKEZEM! ÉN AMIT HASZNÁLOK AZZAL MÁR BIZONYÍTOTTAM,MÉRVE IS JÓ, DE HANGJA AZ MAGÁÉRT BESZÉL ! HA HALLANÁD MEGNÉZNÉM AZ ARCOD, NEM SOKÁIG BÍRNÁD MOSOLY NÉLKÜL .EZT AZÉRT ÍROM MERT EZ A TAPASZTALAT ,MINDIG EZ TÖRTÉNIK .SOKAN KERESIK HOL A SZUBB  LÁDA .SOK HITETLEN EMBEREL TALÁLKOZTAM ,MERT EZ TVM MEG EZ NEM JÓ ,DE AMIKOR ELINDÍTOM A  ZENÉT ,AKKOR LÁTOM HOGY FESZENGENEK ,ÉS JÖN A KÉRDÉS HOGY LEHET HOGY EZ ÍGY SZÓL ,AZ ENYÉM OTTHON MEG MÉRT NEM TUDJA EZT. ÉN RENGETEGET TESZTELEK ÖSSZEHASONLÍTJUK A DRÁGA GYÁRI DOBOZOKAT AZZAL AMIT MI ÉPÍTÜNK. VAN OLYAN HANGVÁLTÓM AMIBEN 3 ÉV MUNKÁJA VAN EZEKHEZ A HANGSZÓRÓKHOZ KÉSZÜLT  .EZÉRT NEM TUDOM ELFOGADNI AMIT ÍRSZ. JÓ ÁRON JÓ MINŐSÉGET A TVM HANGSZÓRÓK KÉPVISELTÉK ,AKÁR KINEK AJÁNLOTTAM MINDENKI JÓ VÉLEMÉNNYEL VOLT RÓLA . A MÉRÉS NEM MINDIG ELÉG! A PUDING PRÓBÁJA AZ EVÉS!     
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 01:10:42
A KÍNAI TERMÉKEKRŐL NE CSAK ÍRJ, HOGY ILYEN VAGY OLYAN, HALLGASD IS MEG ŐKET UTÁNA NYILATKOZZ! SZEMÉLYEMBEN EMBEREDRE AKADTÁL, FIGYELNI FOGOM TÉNYKEDÉSEDET!

   
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 01:19:16
Ami hiteles, pontos, és helyesen értelmezett mérések szerint jobb, az hallgatva is az. Ez a kérdés nem rajtad vagy a te elfogadásodon múlik. Ez tény.

Amit írsz az csak egyszerű csalás, az oka pedig a TVM hangszórók szörnyen gyenge mágneseinél keresendő. Az elektromosan gyenge, zárt dobozba való hangszórót b-reflexként használva, egy rezonáns, időben pontatlan mélytartományt kapunk, ez a 70-80Hz körüli kiemelés csapja be a kevésbé gyakorlott hallgatóságot, és ezért tűnik jónak az a mélytartomány, ami valójában, igazi mélyhangokat nem is ér el. (Sok példát láttunk már erre, 8 centis hangszóróval is lehet ablaküveget rezegtetni egy-két rezonáns kiemelés segítségével, á lá Szentgyörgyi L. "30Hz-es" "energiakicsatolású" tölcsérei.)

A TVM hangszórók jók sosem voltak. Pár évvel ezelőtt, amikor valamivel olcsóbban mérték őket, talán volt értelme használni egy-két példányt, de az árak emelkedésével, illetve a gyártási minőség drasztikus romlásával, ezek az idők elmúltak, a 30 éves tervezetlen hangszórók fölött eljárt az idő, használati értéket nézve, nagyjából felét érik a vételáruknak.
A 150 mm-es mélyközepek kivételével gyakorlatilag az összes típus használhatatlan, egyszer már leírtam miért. Óriási (>10dB) rezonanciák középtartományban, kezelhetetlen harmonikus torzítások, rossz dinamikus viselkedés, kritikán aluli lengőrendszer, lineáris tartománya szinte nincs a hangszóróknak, a terhelhetőségük 2010-es mércével nézve nevetségesen alacsony, stb. Kb. ugyanúgy jártak ezek is mint a visatonok.

A hallgatás sajnos nem tesz csodát. Attól mert meghallgatom, se a TVM, se a HiVi, se a Celestion, se a SAL-MNC nem lesz jobb. A te hangsugárzódnak sem szűnik meg a mélytartománybeli gondja. Persze vannak olyan hangszórók, amiknek nincs szükségük arra, hogy hallgatózással vagy misztikummal kelljen megtámogatni, egyszerűen jók, ahogy vannak.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 09:52:41
NA IDE FIGYELJ NAGY OKOS, BÁRMIT IS ÍRSZ TE VAGY A LEGNAGYOBB HAZUDOZÓ!!! HIÁBA PRÓBÁLOD BIZONYGATNI HOGY EZ ROSSZ HANGSZÓRÓ ,SAJÁT MAGADAT ÉGETED LE ,FULLADOZOL SAJÁT HÜLYESÉGEDBEN ,MERT EZEKKEL A HANGSZÓRÓKKAL SIMÁN HOZOM DRÁGÁBB RENDSZEREK HANGJÁT ,HA TE NEM HALLASZ KÜLÖNBSÉGET A FENT EMLÍTETT HANGSZÓRÓK KÖZÖTT, MOSSAD KI A FÜLED VAGY MENJ ORVOSHOZ .MINDEN FÓRUMON OTT LESZEK, EZT AKAROD? CSALNI NEM IS TUDOM KI SZOKOTT ERRŐL BESZÉLHETNÉK! ÉN VELED ELLENTÉTBEN BE IS TUDOM BIZONYÍTANI AMIT LEÍROK ,HOZZÁM BÁRKI ELJÖHET NEM ,MÁR TÖBBEN JELEZTÉK HOGY SZERETNÉK MEGHALLGATNI EZT RENDSZERT.  HAMAROSAN TALÁLKOZHATSZ MÁS VÉLEMÉNYÉVEL  ,EZT A FÓRUMOT SOKAN OLVASSÁK .APROPÓ A VISATON  A HAZAI KÉPVISELET FORGALMAZÓ IS TUDNI FOG ÍRÁSODRÓL ! ÉS ARRÓL HOGY KI VAGY!!!     
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 11:20:20
Az jó. :) Legalább elküldhetik újramérésre a hangszóróikat, hogy ne a 20 éves adatlapokat kelljen böngészni a honlapon. Úgy esetleg nem volna 30-35% eltérés a valódi hangszóró és a gyártó ígérete között.

Egy utolsó apróság. Csak hogy érzékeltessük a problémát. Vegyük a TVM ARN 188-at és mondjuk tegyünk mellé egy normális mélyátvitellel bíró azonos méretű mélyközepet. Pl. PL18WO0908-at (de magyar hangszórót is tehetnénk mert bőven van olyan ami jobb mélyátvitellel bír).
A dolog ott kezdődik, hogy a T-S paraméterek között a TVM-nél az alapvető konzisztencia nincs meg, ugyanis a monacoros eladások után úgy frissítették a méréseiket, hogy egyszerűen minden hangszórónál átírták az fs-t a valós értéktől 5-10Hz-el kisebbre, a többit pedig változatlanul hagyták. Ezek után senki nem tudja valójában milyenek is a gyárból kikerülő példányok. Persze a 30 éves mérések és a gyártás pontatlansága miatt egyébként sem derült volna ki.

De menjünk vissza ahhoz a mélytartományhoz.
(http://img404.imageshack.us/img404/1325/pl18arn188.gif)

Pontosan az történik amit írtam, a jó hangszórónál az átvitel 36Hz-től indul, a TVM pedig azonos méretű dobozban valódi mélyeket nem, helyette viszont bőven ad 80Hz-es kiemelést, Alatta 12dB/oktáv meredekséggel esik az átvitel, nagyban megnehezítve így a váltókészítést és a hangsugárzó elhelyezését is.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 12:01:12
H-2000-NÉL IS VOLT OLYAN HANGSZÓRÓ AMINÉL VOLT JELENTŐS ELTÉRÉS, MÉGSEM ÍRTAM   HOGY SZAR HANGSZÓRÓKAT GYÁRT!  AKKOR TE SZERINTED SENKI NE VEGYEN HANGSZÓRÓKAT MERT ROSSZAK ,ÉS ÍGY NINCS ÉRTELME HANGDOBOZOKAT ÉPÍTENI. SZÉP JÖVŐ! SZERINTEM FEJEZZÜK BE A VITÁT, MINDENKI DÖNTSÖN BELÁTÁSA SZERINT ,VEGYEN AZT AMI TETSZIK NEKI.     
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 12:05:42
A MÉRÉSEK NEM MINDIG ADJÁK MEG EGY HANGSZÓRÓ HANGJÁT MÁS PARAMÉTEREK IS BELESZÓLNAK A VÉGEREDMÉNYBE!!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 12:13:33
Persze. pl. a pszichoakusztika, amikor egy gyenge DF-ú erősítővel, egy gyenge mágneskörű hangszóró 80Hz-es kiemelésével hiteti el valaki, hogy jó a mélytartomány. Először persze azt kellene tisztázni, hogy milyen mérésekről van szó, mert a szintírós papírra rajzolt átvitel-impedanciamérések tényleg nem érnek egy tál lencsét az FFT-t használó programokkal szemben.

Hogy szerintem? Azt már leírtam. Ésszel kell hangsugárzót építeni is, és nem érzelmi alapon leragadni egyébként használhatatlan hangszóróknál.

Ui: ez nem vita volt.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 12:20:11
Úgy ahogy te csinálod abból nem kérek ! majd küldök méréseket a kész termekről ,majd kiderül kinek van igaza !!! Az erősítő HARMAN KARDON meg egy csöves High End erősítő .Miröl is beszélsz? 
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 12:30:56
Abból nem valószínű, hogy bármilyen használható információ is kiderülne a mérési hibákon túl. Hiteles, pontos mérések készítése is néhány fokkal bonyolultabb, mint egy hangszóróhoz megtalálni a megfelelő doboztérfogatot-hangolást, és a példa szerint egyelőre még ez utóbbi sem megy. Először inkább az alapokat érdemes tisztázni.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 12:57:46
MI VAN CSAK NEM FÉLSZ? KIFOG DERÜLNI, HOGY LAKÁSBA SZOBAI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MILYEN FREKIT PRODUKÁL! NAGYON GYENGE VOLT A VÁLASZOD! AZT MÁR ELÁRULHATOM HOGY KISEBBIK DOBOZOM 40HZ TÖL INDUL ,EZEK TÉNYEK! SOHA NEM ÉLPITETÉL EZEKBŐL A HANGSZÓRÓKBÓL KAMUZTÁL EZ TISZTÁN LÁTSZIK.   
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 13:12:23
:) Örülök, hogy nálad a doboz 40Hz-en már szól. Én azt szeretem, ha a dobozok inkább csendben vannak, és csak hangszórókkal együtt szólalnak meg.
Bármelyik hangsugárzó "indulhat" 40Hz-től a kérdés mindig az, hogy hogyan teszi ezt.

Ezt a dolgot meg majd akkor folytassuk, ha képes vagy leírni egy hangsugárzó dinamikus viselkedésének hiteles mérési-elemzési módszerét.

Ui: a tények sosem úgy keletkeznek, hogy valaki rámondja egy bizonytalan állításra: "ez márpedig tény". :)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 15:56:24
JOBBAN ÉRTEK HOZZÁ MINT GONDOLOD! NAGYOT FOGSZ KOPPANNI!SAJÁT MAGAD FOGOD LEÉGETNI ,SZÍVESEN ASSZISZTÁLOK HOZZÁ ,HA NEKED EZ KELL !!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 16:22:13
A MÁSIK DOLOG TE ENGEM NE OKTASS! NÉZD EDDIG MIT CSINÁLTÁL ,ÉS GONDOLKOZZ EL RAJTA. A DOLGOT AKKOR FOLYTASSUK HA TE MEGMUTATOD SAJÁT GYÁRTÁSÚ HANGDOBOZOD!!ÉS RENDEZÜNK EGY KÖZÖS HANGDOBOZ TESZTET ,RENDESEN BEÉGNÉL!!       
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 05, 16:28:35
Persze. Esetleg lehetne akkor végre valami konkrétum, pl. az elektrodinamikus hangszórók helyettesítő képe úgy látom sokat segítene. De egy HISZ is jól jöhet még. :)

:) A tesztek igazán hasznosak, még azt is könnyen el lehet érni, hogy egy azon hangsugárzót teljesen másnak halljon a vaktesztelő közönség.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 05, 17:13:02
A TESZT A VALÓSÁG ,PERSZE A MÉRÉSEKRE IS SZÜKSÉG VAN SOK MINDENT ELÁRULNAK A HANGSUGÁRZÓRÓL,DE A HANGZÁS MINŐSÉGI MEGÍTÉLÉSÉRE EGYEDÜL AZ EMBERI FÜL KÉPES.       
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 07, 11:28:09
Szia M21, véleményem szerint hagyd a csudába a fúvószenekar rémét, 01-es változatban. Nem kell vele foglalkozni, illetve nem érdemes, mint olvastam felesleges is, időfecsérlés. / rettegek a folyamatos figyelő tekintetétől :))) / Továbbá ezen topik nem erről szól :)
Fél a szentem, azért ír nagy betűvel, és még a jogban sem jártas, olvasgatnia kellene a Btk.-t is, nem csak a Ptk.-t. Fenyegetőzik perekkel, még egy értelmes hozzászólását nem olvastam, csak a sületlenségét, lufipuffogtatásokat. Egy konkrétumot, mérési eredményt nem prezentált. A forgalmazók pedig örüljenek, hogy nem kóstolgatja őket a vevőközönség / mivel abból élnek / és nem fenyegeti perekkel, a nem teljesülő paraméterek miatt, mivel elárulom, anyagi haszonszerzés céljából ( ugye a forgalmazó ezt teszi - ebből élnek ), a vevőt tévedésbe tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el. Tehát ha valótlan-nem teljesülő adatokkal forgalmaznak készülékeket, akkor azt teszik :) Ja csípi a szemüket, hogy a nettre feltett paraméterek eltérnek a megadottaktól, majd eldönti egy iü. szakértő az eljárás során, de ha bebizonyosodik, hogy tényleg nem stimmelnek az értékek, nem szívesen lennék a helyükben, mivel más cselekmények elkövetése is felmerülhet részükről, a vevők kártérítési perein kívül :) Az éremnek két oldala van, ne feledjük el :)

M21 köszönöm, igen érdekes, értelmes dolgokat írtál, sokat tanultam belőle, ahogy végigolvastam a topikot. Tény és való, nem vagyok híve a szélessávú  hsz-nak, én a több utas hangfalak híve, használója vagyok, nagy örömömre. Lehetséges azért, mert nem próbáltam ki több hangfalat, de amiket hallottam, nekem nem jöttek be, illetve irreális árakon nem engedhetem meg, hogy vásárolgassak. Kb 50m2 dorbézolok, akusztikailag beállítva, nekem ez jön be, kielégíti igényeimet.
Mégegyszer köszönöm.

Tiszelettel.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 07, 19:46:16
NEM FÉLEK ÉN SENKITŐL!! BÁRMIKOR BEBIZONYÍTOM HOGY HÜLYESÉGEKET BESZÉL ! JÖN NEKEM OLYAN MÉRÉSI EREDMÉNYEKKEL ÉS OLYAN HANGSZÓRÓKKAL AMIRŐL NEM IS ESET SZÓ! ÉS TUDOD MIT, IGYAD HÜLYE SZAVAIT ÉS TÖMD VELE TELE A FEJED, MEGÉRDEMLED !! TE AZT SEM TUDOD KI EZ AZ EMBER. MÉG NEM VETTED ÉSZRE HOGY EGYETLEN HANGDOBOZ NEM TETT FEL AMIT Ő CSINÁLT? TÖK FELESLEGES VELETEK FOGLALKOZNI REMÉNYTELENEK VAGYTOK!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 07, 21:06:06
EGYETLEN HANGDOBOZ NEM TETT FEL AMIT Ő CSINÁLT

aki kiabál, mápeg te azt texed, hix ordito nagybetükkel irx, az fél. Te mitöl félx? Ha normálisan irnál, akkor is megértjük. De igy csupa hülyeségnek hat, pedig 90%-ig igazad wan.
Lécci irj rendesen. Egy nyugodt embernek sokkal jobban hixnek, mint egy ordibálo höbörgönek.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 07, 21:56:54
Ó végre egy normális írás! teljesen igazad van ,a valójában rendkívül nyugodt ember vagyok.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 08, 10:28:21
Én szeretem, ha reménytelen vagyok :) Nekem így jó.

Bigi - nem az a baj, mert engem nem zavarna a nagybetűvel való irogatás, csak még egyetlen mérési eredményét sem láttam tőle, továbbá azzal fenyegetőzni, hogy ilyen - olyan következményei ( pl. polgári peres ) lesznek annak, hogy saját mérései eredményeit, ezen topikban közzéteszi és akkor most meg kell rémülni, mert a figyelő tekintetek mindenkor - mindenhol ott vannak.....és a következmények, továbbá a forgalmazóknál majd jól feljelentem....( nekem az jött le, legjobb védekezés a támadás ) de olvasd vissza mire reflektáltam.
Szóval számomra gyerekes megnyilvánulásnak tűnt a dolog. Egy értelmes - érdekes eszmecserére vevő vagyok, de arra, hogy kostolgassuk folyamatosan a másikat nem igazán. Ha visszaolvasol, nem egy tanácsot adott és próbált segíteni a másiknak m21. Tudod milyen a stílusom és mi a véleménem a forumról, mint amit fennt ecseteltem, s nem a csörték viadala itt a téma, nem is a lufipuffogtatásé, hanem az egyedi-saját gyártású hangfalépítésé. :)
Tippek - ötletek - esetleges pl. munkafolyamat leírás, hangváltók leírása-megbeszélése-ki, mit tapasztalt-mért, amit meg lehetne beszélni, kielemezni, amiből mindenki tanulni tud-még az öreg szakik is. Tán kijavítani logikusabb, ésszerűbb megoldásokra, hátha valakinek jobb - ésszerűbb ötlete lenne. Ehhez pedig nem kellene a másikat imádozni és nyálat cserélni vele, csak tiszteletben tartani az Ő véleményét, max meggyőzni az ellenkezőjéről, ha véleményünk szerint nincs igaza, vagy rosszul látja, de azt normális stílusban.
Szóval én erre próbáltam rávilágítani.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 08, 14:46:17
Valamit félre értesz,a forgalmazó véleményét írtam meg ,ha nem ebben az országban élnénk nem merne ilyeneket írni .Nagyon sok ember, szakember haragszik rá,H-2000 érdekelt azért húz le bizonyos márkákat ,azt hiszi ettől nő a forgalma a cégnek ahol dolgozik ? Azt mondod jó tanácsokat ad? biztos hogy voltak vannak jó gondolatai ,de más fórumokon nem mindig segítő kész,tanácsot kérnek tőle de ő csak kritizál vagy egyszerűen nem válaszol . Sok amatőrnek segítettem akiket ő válaszra sem méltatott ,vagy kioktatott . Írtad hogy nem tettem fel mérési eredményeket ,hamarosan lesznek .Nem akartalak megbántani,és további szép napot neked.   
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 08, 16:08:23
... csak tiszteletben tartani az Ő véleményét, max meggyőzni az ellenkezőjéről, ha véleményünk szerint nincs igaza, vagy rosszul látja, de azt normális stílusban.

Na pont ez az, amire m21 barátod képtelen, de te csak xeressed, majd rájöxx, h walami nem kerek.  ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 09, 14:55:05
Bigi mint említettem nem kell szeretni, nem kell vele nyálat cserélni. Voltak értelmes hozzászólásai, amik tetszettek ezért is írtam, amit írtam, nem mindegyik hozzászólásáról volt szó, ha Neked nem, hát nem. Neked más a véleményed, elfogadom, tiszteletben tartom, ennyi. Nekem más vélemény formálódott meg róla, úgy, hogy nem ismerem személyesen, de nem is célom a dolog.
Szerencsére mint független harmadik foglaltam állást, s mivel mindig azt vallom és a jó barátod is azt vallja, amivel maximálisan egyetértek, "minden szentnek, maga felé ....." szerintem nem kell folytatnom.....Ezért is kell a sorok között olvasni, és csak a lényeget. Mindenkinek vannak hibái.

Amúgy az, hogy valaki, valamilyen saját mérési eredményét itt nyilvánosságra hozza, az még nem büntetendő cselekmény. De az, hogy valakit lealegálunk, itt a nagy nyilvánosság előtt, az a Btk.-ban szerepel, mint minősített eset. Szóval ezt próbáltam megértetni, hogy nem kell ész nélkül bárkit, bármiért. Ilyen a stílusa, mentalitása az oké, az, hogy egy bizonyos típust ajnároz, tegye, megteheti, Ő ezt szereti, vagy az üzleti érdekei ezt kíválják. Hány és hány olyan személy van, aki csak hiteget, fikciókkal etet napjainkban.
Attól még nem kell minden szavát magunkévá tenni. Ez meg a kút esete, ha azt mondom, ugorj bele, akkor megteszed ? Ugye, hogy nem. Szóval én erre próbáltam rávilágítani.

U.I.: Mellesleg olvasd vissza a hozzászólásokat / nem kell sokat, csak 2-3 oldalnyit ( én végigolvastam az akkori 27 oldalt ) / a "Elküldve: 2011, Február 08, 16:08:23" - hozzászólással kapcsolatosan, s meglátod, hogy nincs igazad, ha független harmadikként próbálod értékelni a hozzászólásokat. Én azt tettem :) és azért is írtam, amit írtam.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 09, 23:36:36
U.I.: Mellesleg olvasd vissza a hozzászólásokat / nem kell sokat, csak 2-3 oldalnyit ( én végigolvastam az akkori 27 oldalt )

ok. Elolwastálk 2-3 oldalt. Én meg 5-6 hifis forumon közel 10 éwet...
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 10, 08:52:15
A reflektálásomban leírtak, nem kor, illetve forumon való részvételi idővel összefüggő dolgok voltak :)
De számomra a téma lezárva.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 10, 09:12:22
A reflektálásomban leírtak, nem kor, illetve forumon való részvételi idővel összefüggő dolgok voltak :)
De számomra a téma lezárva.

Perxe, h nem. De te is megértheted, h a nagyobb tapasztalat miatt én kicsit másként értékelem a hozzáxolásokat, és föleg azt, h ki mondja.
Téma lezárwa.
ps. Nem az a lényeg, h mit mondanak, hanem az, h ki mondja.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Snipi - 2011, Február 10, 10:58:02
OFF!

Véletlenül beleolvastam ebbe a topicba, mert szeretem a hangszórós képeket.
De arra hogy ilyen jót fogok röhögni nem gondoltam. A hangszóróépítéshez nem értek csak hallgatom, abba nem szólok bele és arról sem akarok állást foglalni, hogy kinek van igaza, mivel - mint mondom - ehhez nem értek.
De hogy valaki a "Bugyi BT" meg a "KisFeri&JóskaPista KFT" -vel fenyegetőzik.
No ezen azért jót röhögtem. :) Mert ehhez viszont értek.

Bocs az OFF-ért de nem bírtam.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 10, 12:28:09
Nekem is derű ült ki az orcámra 1-2 dolgon míg olvastam, mint pl. a 3 évig készített hangváltó, melyről egy deka mérési erdemény nincs :) Hát én ilyen szakit nem alkalmaznák bíz, főleg nem órabérben :)

Néha oly érzésem támadt olvasás közben, mint a viccben volt annó a parasztbácsi kontra fafaragás, mely vicc vége, ha el nem b.sszuk, fogpiszkáló lesz a végtermék. :)

Az a kár, hogy nem teljes az egész, mert ahogy a "Kálmán" nevű tag lelépett, több hozzászólás is törlődött a listából. Én találtam jópár olyan dolgot, ami megfogott és értelmes volt, továbbá a felpasszolt témának utána is olvastam, sőt hivatkozott is rá az író, hol található a honlap.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Snipi - 2011, Február 10, 14:02:28
Hát mint mondtam volt én a hangszóróépítési meg paraméteri részéhez nem értek.
De az hogy "figyelünk, tudjuk ki vagy, és majd a gyártó jól ellátja a bajodat" szöveg enyhénszólva derültségre ad okot.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Zoli86x - 2011, Február 10, 14:27:43
Sziasztok! Én itt még új vagyok! De látom, azért kicsit keményebben megy itt a téma, mint gondoltam! Kinek mi a jó.. ahány fül, annyiféle vélemény!

Annyit szeretnék kérdezni tőletek, hogy egy műanyag hangszóródobozokból álló 5.1-est átlehet alakítani fa dobozokkal valami extrább szebb hangzásúra? És ha igen kell-e hozzá vmi extra tudás, amihez segítséget kellene kérnem még.. ezenkívűl :D

5 db satelit 8 Ohm ennyit tudok megadni.. hogy hány w-osak azt nem tudom..  elég kicsik..


És még annyi, hogy van 2 db 2 utas hangszóróm, autóból... gyönyörűen szólnak... ezekből lehet valami hangfallal még szebb hangzást kicsikarni?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 10, 14:58:44
Tisztelettel megjegyzem, hogy én is kutyaütő vagyok a témában, de ha végigolvasod a topikot, bennem a következő vélemény fogalmazódott meg, a kérdéseddel kapcsolatosan.

Nem érdemes megbontani az általad említett hangfalakat. Lehetséges, hogy jobban fognak szólni, ha fa dobozba teszed, de ahhoz igen sok paramétert ismerni kellene hangszóró ügyileg, a 8 ohmon kívül és a topikba berakott programok segítenének, a különböző dobozok méretezésénél akkor. Véleményem szerint kár lenne az időt és a pénzt elfecsérelned rá.

Ha mégis és mindenképp egyedi és saját tervezésűt akarsz magadnak, akkor rendelj normális hangszórókat, amelyek paramétereivel akkor tisztában leszel és mindent bele :)

Ha visszaolvasol, Kálmán is így kezdte :
"Hangsugárzó építésben nincs még gyakorlatom, így jól jön
minden információ. Mit jelentenek a gyakorlatban a következõ hangszóró
adatok és milyen hatással vannak a dobozméretekre ?
VAS
Qts
Qes
Qms
Sd "

A folytatást is megtalálhatod, hogy jutott el a megvalósítás kb. a 3/4-éig, amikor regisztrációját törölte.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 10, 20:25:08
ps. Nem az a lényeg, h mit mondanak, hanem az, h ki mondja.
Ez pont olyan, mint az a hozzáállás, ami sokakra jellemző, hogy nem az a fontos, mire képes egy adott eszköz (akár hangszóró), hanem az, h. ki "gyártja" és milyen felirat kerül rá. Talán ezért volt, hogy sok éve még te is a Sonidót "támogattad" aztán egy kis anyagi természetű csetepaté után jött a HiVi, majd a sorozatos lebukásuk után a szeasz, és így tovább. Tényleg, legutóbb Gudmensszel láttalak együtt. Szeretitek még egymást? :)

Szerk: Mindenkit szeretettel vár a realitás. :-))
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 10, 20:31:45
kb. a 3/4-éig, amikor regisztrációját törölte.
Szerencsére máshol feltűnt aztán. A vége az lett, h. az FRS 8 szétszedésre került, a közép magastartomány hibái miatt.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 10, 20:58:23
rettegek a folyamatos figyelő tekintetétől :)))
:) Telefonon is jelentkezett fehérváron. De hát én ezügyben sajnos nem tudok mit tenni, nincs nagy hatásom a cseh hangszóróiparra. Bár a TVM-nél épp most keresnek műszaki-fejlesztési illetve minőségirányítási vezetőt, idézem: "kezdés: a lehető leghamarabb". Valószínűleg hiány van/volt ezekben a munkakörökben. :) Még jelentkezhetnék is, csak nem tudom, mit szólnának, ha a meglévő szerszámok 90%-át ki akarnám hajítani.

A szélessáv jó dolog, ha nem tudunk, vagy akarunk hangváltót készíteni. Ilyenkor viszont arra vagyunk utalva aki elkészítette a hangszórót, mert (Huszty D. óta tudható) az általa beépített mechanikai váltást vagyunk kénytelenek hallgatni, míg tönkre nem megy a hsz, vagy széjjel nem szedjük. Szóval nem egyszerű terep. Főleg nem 50m^2-en. :D

Lehtne fogyasztóvédelmezni, legfeljebb elküldenék a BME-nek vagy a MEEI-nek, hogy vizsgálják meg, az öreg Augusztinovicz F. meg nevetne legalább egy jót.

Ui. a fúvószenekar. Mindig gondolkodtam rajta, hogy vajon mit csinál egy vadászkürtös -12 fokban..
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 10, 21:10:03
egy műanyag hangszóródobozokból álló 5.1-est átlehet alakítani fa dobozokkal valami extrább szebb hangzásúra?
Lehet biztosan, de nem valószínű, hogy érdemes. Fából-bútorlapból egyébként is nehéz lenne párhuzamos oldalfalaktól mentes dobozt készíteni (persze nem lehetetlen, csak nem ér annyi munkát).
És még annyi, hogy van 2 db 2 utas hangszóróm, autóból... gyönyörűen szólnak... ezekből lehet valami hangfallal még szebb hangzást kicsikarni?
Mivel valószínűleg freeair hangszórók, ezért az autóban, vagy lapba építve szólnak normálisan, ha doboz, akkor csak zárt jöhet szóba, de nem biztos, hogy érdemes. Már csak azért sem, mert ha valóban autós felhasználásra, és nem direktsugárzásra tervezték, te meg szemből hallgatod, elég érdekes eredményben lehet részed (pl. többutas hangszórónál teljes kioltás keresztezés környékén).
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 11, 08:59:27
M21 örülök, hogy előkerültél :) Mint látható, olvasható elvoltunk :)

Kálmánnal mizus ? Nem ment el a kedve teljesen ? Új dobozkát csinál, vagy feladta ? Ha tudsz róla valamit, légyszíves írd már meg, mert tényleg érdekelne mi lett a vége.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 11, 13:26:46
http://forum.audiodiy.hu/search.php?search_author=Kalm (http://forum.audiodiy.hu/search.php?search_author=Kalm) Ennyit tudok róla.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 11, 16:20:02
Köszönöm az infot, látom elvan :) Jó 7végét.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 11, 21:40:51
Hello Wolfy!

Olvastam kedves írásod soraid ,nagyon hízelgő hogy teljesen hülyének nézel. A hangváltó amiről írtam  2 nap alatt elkészült,de 3évig finomítottam mert saját részre készült . Majd akkor mondjál valamiről véleményt, ha majd saját magad készítesz tekercseket és gyártasz hangváltókat (3 utas vagy 4 utas).A hangszórókkal kapcsolatban csak az zavart hogy M21 barátod utálja TVM HIVI  MNC  hangszórókat ,holott bizonyos típusaiból lehet nagyon jó minőségű ,hangdobozt építeni! Ezt be is tudom bizonyítani bárkinek! Kevés pénzel rendelkezőknek ezek jó alternatívák ,akárcsak H-2000 hangszórók. A vitát részemről lezárnám.         
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 11, 22:10:27
Human Speakers Usa gyártotta omnidirekcionális hangdobozokról van valakinek, adatai képei?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 12, 00:00:31
Ez nem érzelmek (szeretet-utálat), vagy nevek kérdése, mindhárom felsorolt hangszóró"gyártó" (bár az MNC sosem gyártott) termékeinél durva gyártási szórással, adatlapok használhatatlanságával és a tervezést szinte teljes mértékben nélkülöző hangszórókkal kell szembenézni (értelmetlen T-S arány, használhatatlan, rezonáns középtartomány, stb.), természetesen mindenből lehet hangsugárzót építeni (én is dolgoztam egy ismerős kedvéért SAL háromutassal), de a hangszórókba beépített hibák mindig kizárják a valóban jó eredményt. A felsorolt hangszórókkal csak akkor lehet érdemes valamit kezdeni (a gombostűfelszedésen túl), ha előbb kezeljük a gyártó által beépített hibákat, rezonanciákat, lengőrendszer gyengeségeit, stb.
Ezekhez hasonlóan:
http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=65457#65457 (http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=65457#65457)

http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=66607#66607 (http://forum.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=66607#66607)

Az utolsó pl. egy SEAS ER18 átalakítása, újratervezése volt, látszik, hogy még a norvégok 20 000,-Ft körüli árkategóriájában is bőven van mit javítani, nemhogy az olcsó kínai hangszórókon.

Ui: a hangdoboznak továbbra sem része a hangszóró.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 12, 11:03:43
Tisztelettel :

Citrom01 - nem néztem senkit hülyének és ilyet nem is állítottam, hogy bárki az lenne. Mint Snipi is és én is írtam, hozzászólásaid derültségre adtak okot :) ennyi volt és nem több. Azt is elmondtuk-leírtuk, hogy miért. Nem vitatkozom én, eszem ágában sincs, csak idézem a tényeket, ami leírásra került részedről /idézetek/ :

„VAN OLYAN HANGVÁLTÓM AMIBEN 3 ÉV MUNKÁJA VAN EZEKHEZ A HANGSZÓRÓKHOZ KÉSZÜLT”

„Írtad hogy nem tettem fel mérési eredményeket ,hamarosan lesznek .”

Ezen megnyílvánulásokból az szűrhető le, hogy 3 évig fejlesztettünk egy hangváltót, amiről egy deka mérési eredmény nincs, de hamarosan lesz. Akkor hogy finomítottunk 2 nap után elkészült rezgőköröket, hallás alapján ? Szóval erről beszéltem, ami derültségre ad okot.
Elárulom azt is, " Majd akkor mondjál valamiről véleményt, ha majd saját magad készítesz tekercseket és gyártasz hangváltókat "megjegyzéssel kapcsolatban, hogy készítettem magam is, egy idős itteni szaki segítségével, de volt már vagy 25 éve. Más irányú elfoglaltságom volt utána, ami miatt ezen vonallal nem tudtam foglalkozni. Az aerodinamika, gázturbinás sugárhajtóművek témakörével kellett foglalkoznom, mivel valamiből meg kellett élni-élnem. ( pl. TV II. 117A típusúval is foglalkoztam, hogy említsek egyet a sok közül  )
Annó 30 éve olyan emberektől, mint pl. Magyari vagy  Theisz lehetett tanulni és tudtak is tanitani elméletet és gyakorlatot úgyszintén. Nála nem hallás alapján ment a gyakorlati oktatás :) hanem kőkemény mérések voltak, mint nagyfrekis rezgőköröktől az ic-ig. Elárulom annó-akkor a BME-en oktattak :) és ha az ember nem teljesített, kivágták, mint a sicc.
Szóval véleményem szerint nem minden az esetleges tapasztalat, amit azzal szereztünk, hogy hangfalakat pl. koppintunk és utána módosítgatjuk, vagy hány évig, hány forumot olvasgatunk, ahhoz tudás és gyakorlat is kell. Az viszont biztos, ha valami kiforrott, kár hozzányúlni, mert akkor csak rontanánk rajta, de kísérlet céljából mehet a dolog.
Számomra ahhoz hasonlít, mint 3-4 éve volt Panasonic - Panaskodik márkanevekkel fémjelzett készülékekre és gyártóikra, a történet.
Visszatérve m21-hez, nem értem mi volt a lehúzás, pl az általa belinkelt oldalakon. Módosította a hangszórókat, az általa kivitelezhető módon és érdekes eredményei születtek. Nekem tetszettek az általa leírtak és mérési eredményeivel alá is támasztotta :) Kísérletezett, építő jelleggel és leírta a tapasztalatokat.

Mindig is azt vallottam, ha valakinek valami nem tetszik, akkor nem kell olvasni, vagy foglalkozni vele, tovább kell lépni. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy mégis foglalkozunk vele, akkor fennáll a lehetőség arra, hogy faramuci helyzetbe kerülünk a kijelentéseinket nem tudjuk alátámasztani tényekkel, érvekkel, bizonyítékokkal. Számomra az érvek, tények, bizonyítékok nem ott kezdődnek, hogy ki és mit mondott, vagy írt le egy forumon amit olvastam, vagy mi a véleményem azzól aki mondta, hanem tessék itt van, fénykép, leírás, mérési eredmény, tapasztalat. Ha a személy úgy gondolja, saját maga is megismételheti és ha Neki más eredmény jön ki, megbeszélik, mi lehet az oka, ha meg ugyanaz, akkor csend, béke, nyugalom honol :) Vagy ha nincs rá lehetőségünk a megismétlésre, akkor kénytelen elfogadni az általa belinkelt dolgokat.


Szóval én senkit nem akartam, és nem is sértettem meg, nem is volt célom.
Na mennem kell, úgyhogy szép napot mindenkinek :) Mégha borús is:)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 12, 11:16:03
ahhoz tudás és gyakorlat is kell.
És (sztem) főleg rendszer(ben gondolkodás).

Itt pl. süt a nap.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 12, 12:46:06
Na ja.......:)

Amúgy jó Neked, mert nálam nuku napsütés, szél az van és +7 fok, csak a szél miatt hidegebbnek tűnik. Ezért is hangolódtam rá, egy lightos zenehallgatásra, egy pohárka borocska mellett :) A szalagossal történő szemezgetésig eljutottam már, csak jött az anyós látogatóba. Gondolom ezzel mindent elárultam :)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 12, 15:46:04
Hello Wolfy!


Tisztázunk valamit,én nem koppintok hangdobozt ,saját magam tervezem kivitelezem a hangdobozokat ,és javítok ,módosítok hangszórókat ,készítem a hangváltókat .Az általam gyártott hangdoboz valóban egyedi hangdoboz . Az a hangváltó amit hosszú ideig hangolgattam már nincs a tulajdonban mert eladtam úgy 15 éve ,az összes mérési eredménnyel együtt ,mert így lehetett eladni könnyebben.Egyébként néz utána hogyan terveznek hangváltókat komolyabb hangdobozokhoz ,mert igaz vannak hangdoboz tervező progik de az eredmény nem mindig kielégítő. Sokszor kísérletezni is kell a megfelelő eredményér. A dobozt egy milliomos ember vitte el mert ők szeretik az egyedi dolgokat ,a doboz 190 literes transmission   rendszerű hangdoboz volt ,német hangszórókkal szerelve. Ha hangváltókkal foglalkoznál sok mindent megtapasztalnál, és derültségre nem adna okot. Mérési eredményekről annyit mondanék neked, hogy abból csak sejteni tudod hogy hogy fog szólni egy hangszóró.Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem kell mérni. A lényeg hogy sokszor kell élő zenéz is halhatni ezzel a halásod is fejlődik ,és tudsz mihez viszonyítani. Így jobban meg tudod ítélni mit is alkottál. Egyébként ha tetszik ha nem az MNC hangszórókból is (bizonyos típusaiból)  is lehetett jó hangdobozt építeni,M 21 ez neked szólt. Nekem nagyon tetszik hogy olyanok ,szólnak meg engem, akik nem építenek csak olvassák a fórumot. És még valami, lesz mérési eredmény a legújabb projektről ,ami még csak félig van kész.   
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 12, 15:54:47
Egyszerű, a "jó" szubjektív fogalom, mást jelent neked, és mást jelent nekem. Nálam az érzéketlen, rezonáns, 1mm-es lineáris tartományú hangszórók nem tartoznak ide. Méghozzá azért, mert ezeket a tulajdonságokat nincs hangváltó vagy doboz ami kompenzálja (még DSP-vel is kínszenvedés lenne).

Szerk: A jó (ami már nem csak relatíve jó), valahol ott kezdődik, ahol a használati érték egyensúlyba kerül az árral, pl. a nevemben olvasható hangszórótípus már ilyen volt, de egy MNC erre esélytelen, még hosszas átalakítások után is.

http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?p=16117#16117 (http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?p=16117#16117)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 12, 17:37:05
Tisztelettel :

citrom01 - én, ha kísérletezek saját elvetemült gondolataim által, azon mérési eredményeket lementem magamnak, 86-os méréseim is megvannak számomra-igaz nem én mértem de, mivel érdekelt a téma lementettem :). Az a minimum, ha netán eladnám, másnak /vevőnek/ is átadom a mérési eredmények másolatát, hogy a használó tudja, milyen az a berendezés, amit megvásárolt tőlem, saját kútfőből származót. Igaz én ilyet azért nem tettem, mert a kísérletezésem végtermékét megtartottam, saját használatra magamnak, én ilyen vagyok. Egyedi és csak saját magam számára kisérleteztem-ügyködtem szerencsére. Máshol biztosan nem található ilyen, ez fix. Nekem nincs, nem is volt, nem is lesz üzleti érdekeltségem, tényleg saját hobbiból tevékenykedtem. Saját elvetemült élvezetem vezérel ebben a témában, semmi anyagi, szerencsére. Azért is jutottam el, sok lemondás után odáig, ha nagyon tele a tipellőm, felülök a chopperre és megyek egy jó nagy kört a környéken. Számomra megérte a lemondás eddig, ezért az életérzésért. Ez egy életérzés, amit mindenkinek kívánok érezze meg, milyen is :) Akkor jönnek az ötletek-gondolatok, pl. tényleg nagyon - egyedi hagszóró készítésre. De erről tényleg csak, jogi képviselőm jelenlétében nyilatkozom :)))annyira elvetemült ötlet és egyedi, hogy saját magam majd megcsinálom egyszer és élvezem-kipróbálom, ha netán sikerülne a megvalósítás. Megjegyzés, mágnes-vas -ilyenek nem lennének benne :) de nem akarok semmi érzelmi kitörést okozni, még elmélkedés szintjén van az ötletem. Próbálkozom, elméleti sikon emésztem a témát.....kár lenne róla beszélni, jelen pillanatban.
Biztosan megköveznek egyesek, de a hi-fi dorbézolós helyemen, 8 hangfalon, 26 db hangszóróval igen jó és "részletgazdagon" szól számomra / saját véleményem csak-szerencsére !/, ami nekem elmondhatatlan élvezetet nyújt, a zenehallgatás. Én manapság itt találom meg a teljes kikapcsolódást magam számára, amit mással nem akarok-kívánok megosztani. Véleményem szerint ez a megánszféra kerete. Aki üzletet lát benne, az megosztja. Nem véletlen, hogy senkinek sem ajánlottam fel, hogy jöjjön, hallgassa meg az általam összerakott tornyot-torony :))) közel 6m széles. Ezen hangzás itt van nálam, ha netán ide vetődik valaki, nem fogom elhajtani, természetesen szeretettel megvendégelem. De saját kikapcsolódásomra terveztem, és kiviteleztem az audio berendezésemet. Szerintem nem kell tovább ragozni a témát. Nekem nem.

Én nem állítottam, hogy koppintást hajtottunk végre. Manapság már minden, mindenkivel hasonlít, vagy meggyező - mások szerinti vélemény. Nincs új a nap alatt, manapság.

Nekem az tünt fel, hogy vállalkozók, horrorisztikus árért árulnak olyan hangfalakat, ami koppintás teljes mértékben, kemény pénzekért adnak koppintásnak tűnő hangfalakat, ami meg sem közelítik az eredetit, de szerencsétlen velő mit sem tud ebből, igaz olcsóbb, de minek. Tudok, tudnák példát mondani, de nem akarok. Még a végén valaki, be akarna perelni :)

A hallással kapcsolatban most voltam hallásvizsgálaton-mérésen, tökéletes eredménnyel sajnos-szerencsére, attól függ, kinek számít. Úgyhogy orvoshoz már nem kell mennem :) Mérés és hallás, ez két eltérő dolog. Mérés az elfogultság mentes, a hallás esetén, pedi azt halljuk meg ami akarunk, anyós ügyileg azért főleg szelektív a hallásom. Még az orvos is kimutatta :)
Szóval számomra a papírra vésett, mérési eredmények nekem többet mondanak, mint az elfogult hallás alapján tett vélelmezések.
Ez tényleg saját vélemény. Kődobálások pedig a parkolóban tessék, ahol majd elugrom előlle :) ha tudok :)

Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 12, 21:49:23
Hello Wolfy!

Hangdoboz készítés nálam több mint hobbi ,én nem üzleti célból készítek hangdobozokat.Arról végkép nem tehetek hogy mindenkinek tetszik amiket készítek .Amikor eladják a drága hangdobozokat és az enyém kell nekik ,akkor valamit csak jól csinálok nem? Sok zene szerető embernek ismerősöknek barátoknak ingyen hangdobozt , volt olyan akinek eladtam, de nem horror áron, nálam ez nem cél. Egyébként mekkora helységben használsz ennyi hangszórót ? nem lehet rossz a hangzása! tegyél fel fotót róla ha lehet . A koppintás sajnos sok van, találkoztam én is ilyennel igen tisztességtelen dolognak tartom. A hallás érdekes dolog ,mást hall aki zenél és ért a zenéhez ,és mást aki csak otthon hallgatja a zenét ugyanis nincs mihez viszonyítania  .A mérés nem teljesen elfogultság mentes mert mérési módszerek sem voltak egységesek. A hangsugárzó mérése a legvitatottabb az összes elektroakusztikus  eszköz között ,és ez azért van, mert  sok hangzásbeli kritériumnak nincs direkt megfelelője ,a paraméterek között .Ha ezzel komolyan foglalkozol ezzel is tisztában kell lenned.És ráadásul a hangzásban nagyon fontos az elhelyezés az akusztikai környezet. Igaz van néhány paraméter ami árulkodó hogy jó minőségű a hangdoboz ,az egyik a frekvenciamenet ,170hz-17khz közötti tartományban nem mutat  3,5dB  nagyobb eltérést, azok dobozok nagyon jók .De még az egyértelműnek látszó paraméter mint a frekvenciamenet alapján megítélt hangsugárzók is magukban hordozzák a tévedés lehetőségét ,mivel más paraméterek megváltoztathatják a hangzást ,csak több paraméter átgondolt összevetésével van lehetőség arra, hogy az értékelt adatok valóban jellemzők legyenek az adott hangsugárzókra . Ezért van az hogy olcsóbb hangszórók is a rosszabb paramétereik ellenére is jól teljesítenek egy adott rendszerben. A mérési eredményeim megvannak, de arról a dobozról csak a méretek vannak meg ,remélem az illetőnek minden megvan, majd vissza szerzem.                 
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, Február 13, 02:04:28
.Ha ezzel komolyan foglalkozol ezzel is tisztában kell lenned.
Meg azzal is, hogy a vonatkozó szabványok, ajánlások minden lényeges részletet tisztáznak ebben a témában.

.De még az egyértelműnek látszó paraméter mint a frekvenciamenet alapján megítélt hangsugárzók is magukban hordozzák a tévedés lehetőségét ,
Ezt Huszty D. már 30 évvel ezelőtt bebizonyította. Az átviteli hibákból pedig rengeteg következtetés levonható, ha ismered a helyes elemzési módszereket. Tévedni főleg akkor lehet, ha elhanyagolsz lényeges pontokat és csak hangnyomás-frekvencia diagramként kezeled.

Idézetet írta: Wolfy
Mérés és hallás, ez két eltérő dolog.
Annyira nem. Nyomásváltozás alakul számodra értelmezhető információvá. Ahogy a mérésnél is az értelmezés a lényeg, úgy a hallás is inkább agyi folyamat, attól függ az egész, hogy min "szocializálódtál", mihez szoktál hozzá.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 13, 09:27:01
Mostanság költözködtem, s ahogy megkuksiztam a pakolásról van képem jelenleg, amikor kb. a cucc fele volt itt és csak az egyik oldalról :) Mint a képen is látható majd az összes vezeték még lóg, csak "ledobáltunk" mindent. Szóval nem a végső állapotot mutatja a kép. LP még át sem lett akkor hozva és a dekkek is hiányoznak.
Az erősítő egy JVC JA-X9 melyen minden oldal külön állítható.
Tessék :
http://img.index.hu/imgfrm/8/1/5/3/IMG_0008138153.jpg (http://img.index.hu/imgfrm/8/1/5/3/IMG_0008138153.jpg)

m21 - azért is írtam, hogy eltérő, mert "min "szocializálódtál", mihez szoktál hozzá" a viszonyítási alap, mérésnél pedig a száraz tényeket látod papíron-kijelzőn, minegyik esetben.
Meg eljátszunk a gondolattal, hogy valahol elfogultak is vagyunk, akkor érthetővé válik, mire gondoltam.

Na mennem kell, mert szüleim várnak, majd jövök, csak felQsiztam :)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 13, 13:27:19
Hello Wolfy!

Nagyon klassz gépek,végre van valaki aki orsós magnót is használ!   

Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 13, 15:22:02
Hello Wolfy!

Nagyon klassz gépek,végre van valaki aki orsós magnót is használ!


Wan ám itt egy ilyen topic is:

http://forum.hifipiac.hu/audiofil/magnosok-topicja/ (http://forum.hifipiac.hu/audiofil/magnosok-topicja/)
 ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 14, 07:18:14
Tisztelettel :

Citrom01 - Bal alsó egy ReVox A77, fölötte Tascam 32, mellette Studer B 67. A fekete széken Tascam 244, igaz, az kazettás. Mint említettem lemaradt, a másik oldal, 4utas-hasonló méllyel és egy pár 4 utas Sony S.A.W.-al. De még mindig alakul és formálódik az egész :)

Bigi - Nem mondod :))
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 14, 17:14:13
Szia Wolfy!

Először is gratulálnék a gépekhez ,jól össze szedted, klassz gépek .Én még most nézegetem, hogy milyen orsós magnót vegyek ,ez hiányzik a rendszeremből meg egy LP lemezjátszó .Te mit ajánlasz?
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: AQ1 - 2011, Február 14, 21:55:50
Szia Wolfy!

Először is gratulálnék a gépekhez ,jól össze szedted, klassz gépek .Én még most nézegetem, hogy milyen orsós magnót vegyek ,ez hiányzik a rendszeremből meg egy LP lemezjátszó .Te mit ajánlasz?

Én studio magnot mindenképp.
Elöször is nem olyan drága, minrt amennyire hixik az emberek.
Másodxor, mert sokkal jobb, mint a kommerszek,
Harmadszor, kopásállobb fejek, robosztus de nagyon jo mechanika.
Negyedszer, mert studiomagnora AEG tárcsa kell két db, és a xalagot mán csak AEG magra köll tekerni. Nincsenek orsok, ezért egy egyszerhasznált studioxalagot meg lehet wenni 3-6e Ft közt. Kommersz magnoknál csak az üres fémorso kerül ennyibe!
Pl Én tok neked xerezni Otari MX 50-est lexerwizelwe, olcsobban, mint egy nagyobb akai.
A kettö közt ég és föld a különbség.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 15, 09:48:02
 Szia Citrom01 !

Nagy hiányosság, hogy nincs, de korrigálható :) Remélem sikerül venni egy stabil gépet. Bigi által indított topikban  olvashatod, hogy lehet játszani a szalagossal, pl. cd-lemez átmásolása után hogy szól a cd és, hogy a szalagos és miért is.
Szalagos ügyben nagyon elterjedt az Akai GX - 4000D, előnyével - hátrányával. Nem javaslom, mivel negyedsávos. Otthonra, ha saját magad élvezetére és még nyugdíjas korunkban is szeretnénk használni, mindenképp fél sávos studiomagnó beszerzése ajánlott.
A szalagosok esetében annó volt egy minőségi sorrend. Az aljára már nem emlékszem, de Akai>ReVox>Studer>Nagra volt a sorrend. A vége, mindenkinél más, mert pl. Bigi másra esküszik :) Ez a saját véleményű listám :) Biginél egy furgonnal szállítható-hordozható studiómagnó :) M-15-ös a vége.
Nade viccet félretéve szalagos magnó vásárlásnál igen vigyázni kell, nem árt hozzáértő segítségét kérni, illetve együtt menni, mivel könnyen ráfaraghat az ember. Pl. veszel egy Studert, s ha a benne lévő fejek halálban vannak, könnyen kifizeted a következő magnó vételárát is, a fejek megvásárlásakor/törlő, felvevő-lejátszó, lejátszó fejek vannak benne/.
Nem árt bevizsgáltatni egy hozzáértővel vásárlás után, aki beállítja a magnót pl. beállítja az általad használt szalaghoz. Számomra a bevált szalag a Basf PER 528. Strapabíró típus, kedvező jellemzőkkel bír számomra.
Természetesen ilyenkor kerül beállításra, hogy milyen orsóval használja az ember. Én NAB adapterrel használom, de mint olvashattad, Bigi AEG magosat helyezte előtérbe/mint a képen látható is/. Ki mire esküszik :) Ritkán, de én is szoktam használni AEG-t. Ez is vásárlás utáni "játék" lesz, NAB magot szerezni(ha nem kaptál hozzá), vagy AEG fejet-tányért szervantani.
Szóval nem kell kapkodni a vásárláskor, de érdemes beszerezni egy szalagost, mert nagy élményt nyújt.
Beszerzés-beállítás-játék után jön a következő méreg, minőségi felvételek készítése, de az egy külön történet. Forrás pl LP-kábelek/minőségi/ stb.

Lemezjátszó ügyileg sok mindent lehetne mondani, külön topik foglalkozik ezzel a témával ami igen szerteágazó, mind berendezés, tányér, tű, hangkar. Ki mire esküszik, mi vált be nála. Én amikor vettem "direct drive" típusút vettem ( pénztárcámhoz mérten :) ), egy Pioneer PL 55 X. Még majd be szeretnék szerezni másikat is, de az a jövő zenéje :) Pl.  egy Thorens-et.
A vásárlás után jöhet az elhelyezés-hely kialakítás, ami következő igen fontos dolog, hogy a lehető legrezgésmentesebben sikerüljön, pl. márványlapra helyezni. A korrekciós erősítőt már meg sem említem, pedig az is igen fontos.
Ha megvan a berendezés, akkor ott is neki lehet állni a fejlesztésnek, de akkor már komótosan + az igényes lemezek vásárlásának, ami szintén nem olcsó mulatság :) De megéri :)
Itt van 1-2 igényesebb :
 http://www.michell-engineering.co.uk/gyrodec_orbe_turntable.html#qc (http://www.michell-engineering.co.uk/gyrodec_orbe_turntable.html#qc)
De erről Bigi tudna többet regélni. Én nem sokat használom, csak lemezről szalagra másoláskor, utána pihikél.

Ha ezzel a témával akarsz foglalkozni javaslom a másik topikot, mert hátsó fognak billenteni bennünket a téma miatt, mivel nincs sok köze a hangfalépítéshez :)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: citrom01 - 2011, Február 15, 15:21:59
Sziasztok!

Köszönöm az infókat ,megfogadom a tanácsotokat ,nem fogom elkapkodni a vásárlást.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Wolfy - 2011, Február 16, 09:07:44
Szívesen, ha elakadsz akkor szólsz nekem, vagy Bigi-nek, s próbálunk segíteni.

Mindig is azt vallottam, nem művészet drágán vásárolni :)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Kismarci - 2011, Szeptember 26, 17:10:30
http://prohardver.hu/hir/fatorzsbe_ultetett_otthoni_audiorendszerkmkg_desig.html (http://prohardver.hu/hir/fatorzsbe_ultetett_otthoni_audiorendszerkmkg_desig.html)

Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2011, December 14, 15:46:13
T. Fórumozók!

Készítettem egy hangdobozt itthon fellelhető hulladék alapanyagból. 2 literes és 80 Hz-re hangolt. A hangszóró nyílás 3 collos hangszóróknak megfelelő. Szélessávú hangszórót szeretnék bele, no crossover /tekercsek és kondenzátorok brrrrrr....../. Mi a véleményetek, milyen hangszóró lenne ide megfelelő.

Mindörökké szélessávú!
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: taz - 2011, December 14, 15:56:25
T. Fórumozók!

Készítettem egy hangdobozt itthon fellelhető hulladék alapanyagból. 2 literes és 80 Hz-re hangolt. A hangszóró nyílás 3 collos hangszóróknak megfelelő. Szélessávú hangszórót szeretnék bele, no crossover /tekercsek és kondenzátorok brrrrrr....../. Mi a véleményetek, milyen hangszóró lenne ide megfelelő.

Mindörökké szélessávú!

Valamilyen hulladék? ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2011, December 14, 16:45:08
Nehéz kérdés. Korunk divatos témája az alapanyag újra felhasználása. Felőlem lehet újra felhasznált az alapanyaga, vagy maga a hangszóró.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: MSZ - 2011, December 14, 23:11:20
Szia Karl!
A Visaton FRS 8-at próbáld ki, népszerű és nem drága szélessávú hangszóró.
http://www.visaton.de/en/industrie/breitband/frs8_8.html (http://www.visaton.de/en/industrie/breitband/frs8_8.html)
A dobozon még biztosan kell alakítanod, van egy szellemes megoldás, a spirális tölcsér, ha érdekel előkeresem a rajzát.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: taz - 2011, December 15, 07:20:54
Nehéz kérdés. Korunk divatos témája az alapanyag újra felhasználása. Felőlem lehet újra felhasznált az alapanyaga, vagy maga a hangszóró.

Szerintem a teljesen felesleges dolgok létrehozása, épp olyan nagy bűn mint, nem hasznosítani a visszanyerhető anyagokat.  ;)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2011, December 15, 23:44:27
Szia MSZ!

Érdekel milyen alakításra gondolsz a dobozon és a spiláris tölcsér rajza is.

Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: m21wg0908 - 2011, December 22, 02:50:18
Olyan, hogy spirális tölcsér nem létezik, a mérések szerint sima TL-ként, vagy MLTL-ként viselkedik.
Az FRS8-nak jó lesz a b-reflex doboz általános célokra, ha nagyobb hangnyomás a cél, akkor sajnos rá kell áldozni az időt egy TL-re.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Buying Essays - 2018, Október 26, 23:57:02
writing service <a href="https://writingservice2018.com/">paper writing services</a> essay paper writing service paper writing service (https://writingservice2018.com/)
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2020, Február 06, 16:00:07
Tizenegy év után új egyedi, diy hangfalam.
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2020, Február 06, 16:04:30
Fotók:
Cím: Re:Egyedi hangfalak.
Írta: Karl - 2020, Február 06, 16:08:21
Félkészen.