Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Egyedi hangfalak.  (Megtekintve 183752 alkalommal)

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #375 Dátum: 2011, Február 01, 01:22:48 »
Sztem térjünk vissza rá, ha megvan a dinamikus-dinamika szavak jelentése.

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #376 Dátum: 2011, Február 01, 19:04:48 »
H-2000 érdekelt vagy persze hogy utálod a TVM-hangszórókat ,hiszen valamelyik volt vidis nyilatkozta,  nem titkolta  hogy szeretnének olyan hangszórót készíteni mint a TVM meg felsorolt pár márkát. Sikerült? van olyan ami igen ,de a kivitel nem teljesen.Ha nem érted a dinamikus szavak jelentését ,akkor te még nem teszteltél hangdobozt ? csak méregetsz hangszórókat ,de nem építesz semmit?. Szerinted én nem mérek hangszórókat csak úgy össze dobom? Mutass nekem hangdobozokat amit te csináltál,mert vissza olvasva is csak azt látom,  hogy csak kritizálsz ,szerinted ez segítség ,te műszerekkel hallgatsz zenét mi pedig a fülünkkel. Van olyan profi doboz ami mérve unalmas hangú lenne,de halgatva nem az, igaz vannak paraméterek amiknek jónak kell lennie. Amiről soha nem írsz, hogy a hangsugárzó hangjának megítélésekor mi a legfontosabb fogalom :Frekvenciakitejesztés
Frekvenciamenet kiegyenlítettsége
Anomáliák a frekvenciamenetben
Részletgazdagság
Hangzás finomsága
Irányhelyesség
Mikró-és makrodinamika
Ritmikai hitelesség..........nem csak te értesz hozzá!

     
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 01, 23:43:03 írta citrom01 »

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #377 Dátum: 2011, Február 01, 20:33:35 »
Bika Beka nagyon szép a hangdobozod ! Szebb mit némelyik gyári!

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #378 Dátum: 2011, Február 04, 01:04:01 »
Ettől függetlenül a tények nem változnak, a TVM hangszóró továbbra is alkalmatlan b-reflex dobozba, a középtartomány használhatatlanul rezonáns, közelében sincs az adatlapnak, és kínai mértékű szórások jellemzik, főleg a gyártási módszerek gyökeres megváltozása óta.
Én semmiféle érdekeltséggel nem bírok, és az érzelmeknek sincs ehhez semmi köze. Csak a valóság érdekel.

Jobbat már 50 évvel ezelőtt is sikerült készíteni, viszont akkor még Videotonnak hívták.

Ui: sormintát pedig bárki tud írni különböző szavakból.

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #379 Dátum: 2011, Február 04, 16:06:31 »
Bármit lehet írni,ezt te meg is teszed ,nem vagy korrekt, nagyon szeretnek téged a hangszóró forgalmazók .A TVM HANGSZÓRÓKAT NEM GYÁRTJÁK A GYÁRAT ELADTÁK,KÍNÁBAN SOHA NEM GYÁRTOTTÁK !!!!
NAPI KAPCSOLATBAN VAGYOK A FORGALMAZÓVAL, ÍGY TISZTÁBAN VAGYOK HOGY HONNAN SZÁRMAZIK A TVM HANGSZÓRÓ!!!!TISZTESSÉGTELEN AMIT TESZEL !! NAGYON RÉGÓTA FIGYELJÜK AMIT MŰVELSZ ,MINDENHOL MINDEN FÓRUMON JELENÉSED  TESZED, DE MINEK?  PONTOSAN TUDJUK HOGY KI VAGY, ÉS JÓ LENNE HA VISSZA VENNÉL ,EZZEL NEM SEGÍTESZ AZ AMATŐR HANGDOBOZ ÉPÍTŐKNEK !!! EZ A FÓRUM NEM ERRŐL SZÓL, HOGY VELED VITATKOZZAK ,DE LEGALÁBB A TÖBBIEK LÁTHATJÁK HOGY MI AZ IGAZSÁG.

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #380 Dátum: 2011, Február 04, 20:49:03 »
Szerintem is ideje az "igazságra" de legalább a lényegre koncentrálni. Tegyük is meg, én azt mondom, mert az amatőr hangsugárzóépítőknek (én hangdobozt önmagában szólni még nem nagyon hallottam) ez az egyetlen, ami segíthet.

Tesla néven ilyen hangszórókkal riogatták a népet 30 évvel ezelőtt:
ARN5604


használhatatlan T-S arány, pocsék középtartomány, egy iszonyatos 15dB-s kiemeléssel a végén.
Sokáig tartották ezt a színvonalat, csúcson a Westrának való gyártás megkezdésekor voltak, akkor még futotta ilyen hangszórókra is német segítséggel:
KW180


Azóta pedig folyamatos hanyatlás van,
ARV104


XW165


ARV104 pár hónapja dobozban mérve


a legszembetűnőbb visszaesés kb. 4-5 évvel ezelőttre tehető, amikor először volt egy technológiai váltás a mélyközepeknél (megváltozó bevonat, újabb mechanikai gyengeségek, tovább romlott a lengőrendszer), végleg megszűnt a Westrás vonulat, félig kínaivá vált a gyártás, és megkezdődött az együttműködés Monacorékkal ez a folyamat sajnos azóta is tart, "töretlenül", ennek eredményei az "új" immár szinte 100%-ban kínai alkatrészekre épülő hangszóróik. De hiába a kísérletezés, meg sem közelítik, még a régi hangszórók használati értékét sem. Tervezésnek-fejlesztésnek nyoma sincs, legalább 30 éve.

A forgalmazókkal meg az a baj, hogy 99%-uk még minimális szinten sincs tisztában azzal, hogy mit árul. Egy ismerős besétált egyszer a "Hangszóróbolt" néven működő Három az egyben Bt.-hez és mikor javítás után kérte, hogy mérjék meg neki a hangszórót, elővették a multimétert aztán megmondták a DC ellenállást.

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #381 Dátum: 2011, Február 04, 23:04:56 »
H-2000 ÉRDEKELT VAGY SEMMI KÉTSÉG EZ FELŐL ,HIÁBA IS TAGADOD ! AMIKRE HIVATKOZOL ,GYENGE LÁBAKON ÁLLNAK, MERT NEM EZEKRŐL A HANGSZÓRÓKRÓL BESZÉLTEM.NEKED KOMOLY RÖGESZMÉID VANNAK, A TVM ROSSZ HANGSZÓRÓ? HASZNÁLHATATLAN T-S ARÁNY ,TUDOD TE MIRŐL BESZÉLSZ? EGYÉBKÉNT TÖBB FORGALMAZÓVAL VAGYOK KAPCSOLATBAN, JOBBAN TUDJÁK HONNAN SZÁRMAZNAK HANGSZÓRÓIK MINT TE! A HÁROM AZ EGYBEN BT-NÉL  KÍVÁNCSI VAGYOK MIT SZÓLNAK AZ ÍRÁSODHOZ ,AZ OLDAL LE VAN MENTVE .EZ A CÉGRE NÉZVE HITELRONTÁS ,NE CSODÁLKOZZ HA MEG KERESNEK EZ ÜGYBEN!!!   ÉN MEGGONDOLNÁM HELYEDBEN HOGY MIT ÍRSZ!!!  EZT TE FŐZTED ,ÉS TE IS FOGOD MEGENNI !!       

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #382 Dátum: 2011, Február 04, 23:16:59 »
ÉS MÉG EGYSZER LEÍROM NINCS KÍNAI GYÁRTÁS NEM IS VOLT ,A GYÁRAT ELADTÁK AZ ÚJ TULAJ MEG NEM AKAR HANGSZÓRÓT GYÁRTANI !! EGYÉBKÉNT NE SZÍDD A KÍNAI GYÁRTÁST, SOK KIVÁLÓ ERŐSÍTŐT ,CSÖVEST IS GYÁRTANAK ,MEG HIGH-END HANGDOBOZOK TÖMEGÉT ! TUDOD VAN EGY MONDÁS, AMI NEM KÍNAI AZ HAMISÍTVÁNY!!!   

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #383 Dátum: 2011, Február 05, 00:01:44 »
:) Amikre hivatkozom, azok az elektroakusztika alapjai. Szomorú, ha ez valakit, aki szabadidejében hangsugárzókat rak össze, hidegen hagy.
Annyi biztos, hogy H. Olson, Leach, Wright, Huszty Dénes, vagy Wolfgang Klippel nem forgalmazók. De az is biztos, hogy nem digit multiméterrel "mérték" a hangszórókat.
És engem, ahogy korában is írtam, a valóság érdekelt egyedül.

A kínai hangszórók egy új weblap keretében vonultak fel a régi TVM-ek közé pont 2 évvel ezelőtt, 2009 év elején. Februárban volt téma az audiodiy fórumon először http://www.audiodiy.hu/viewtopic.php?p=45530#45530 de valószínű, hogy nem jött be a kísérlet. Most úgy néz ki, mintha egy 2008-as weblap-mentéshez tértek volna vissza, tehát amit ott látsz, nem mérvadó.
Itt van az egyetlen neten fennmaradt adatlap: http://www.zap-audio.pl/parametry/ARN-150-0000-8.pdf

A sok felkiáltójel és nagybetű helyett szerintem inkább nézzük meg a gyártás pontosságát, a termékek ár/használati érték arányát, a mögöttük lévő szellemi tőkét. Az majd választ ad arra, hogy mi készül átlagban a Távol-Keleten.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 05, 00:05:28 írta m21wg0908 »

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #384 Dátum: 2011, Február 05, 00:46:40 »
AZÉRT HAGY HIDEGEN MERT NEM EZEKBŐL ÉPÍTKEZEM! ÉN AMIT HASZNÁLOK AZZAL MÁR BIZONYÍTOTTAM,MÉRVE IS JÓ, DE HANGJA AZ MAGÁÉRT BESZÉL ! HA HALLANÁD MEGNÉZNÉM AZ ARCOD, NEM SOKÁIG BÍRNÁD MOSOLY NÉLKÜL .EZT AZÉRT ÍROM MERT EZ A TAPASZTALAT ,MINDIG EZ TÖRTÉNIK .SOKAN KERESIK HOL A SZUBB  LÁDA .SOK HITETLEN EMBEREL TALÁLKOZTAM ,MERT EZ TVM MEG EZ NEM JÓ ,DE AMIKOR ELINDÍTOM A  ZENÉT ,AKKOR LÁTOM HOGY FESZENGENEK ,ÉS JÖN A KÉRDÉS HOGY LEHET HOGY EZ ÍGY SZÓL ,AZ ENYÉM OTTHON MEG MÉRT NEM TUDJA EZT. ÉN RENGETEGET TESZTELEK ÖSSZEHASONLÍTJUK A DRÁGA GYÁRI DOBOZOKAT AZZAL AMIT MI ÉPÍTÜNK. VAN OLYAN HANGVÁLTÓM AMIBEN 3 ÉV MUNKÁJA VAN EZEKHEZ A HANGSZÓRÓKHOZ KÉSZÜLT  .EZÉRT NEM TUDOM ELFOGADNI AMIT ÍRSZ. JÓ ÁRON JÓ MINŐSÉGET A TVM HANGSZÓRÓK KÉPVISELTÉK ,AKÁR KINEK AJÁNLOTTAM MINDENKI JÓ VÉLEMÉNNYEL VOLT RÓLA . A MÉRÉS NEM MINDIG ELÉG! A PUDING PRÓBÁJA AZ EVÉS!     

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #385 Dátum: 2011, Február 05, 01:10:42 »
A KÍNAI TERMÉKEKRŐL NE CSAK ÍRJ, HOGY ILYEN VAGY OLYAN, HALLGASD IS MEG ŐKET UTÁNA NYILATKOZZ! SZEMÉLYEMBEN EMBEREDRE AKADTÁL, FIGYELNI FOGOM TÉNYKEDÉSEDET!

   

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #386 Dátum: 2011, Február 05, 01:19:16 »
Ami hiteles, pontos, és helyesen értelmezett mérések szerint jobb, az hallgatva is az. Ez a kérdés nem rajtad vagy a te elfogadásodon múlik. Ez tény.

Amit írsz az csak egyszerű csalás, az oka pedig a TVM hangszórók szörnyen gyenge mágneseinél keresendő. Az elektromosan gyenge, zárt dobozba való hangszórót b-reflexként használva, egy rezonáns, időben pontatlan mélytartományt kapunk, ez a 70-80Hz körüli kiemelés csapja be a kevésbé gyakorlott hallgatóságot, és ezért tűnik jónak az a mélytartomány, ami valójában, igazi mélyhangokat nem is ér el. (Sok példát láttunk már erre, 8 centis hangszóróval is lehet ablaküveget rezegtetni egy-két rezonáns kiemelés segítségével, á lá Szentgyörgyi L. "30Hz-es" "energiakicsatolású" tölcsérei.)

A TVM hangszórók jók sosem voltak. Pár évvel ezelőtt, amikor valamivel olcsóbban mérték őket, talán volt értelme használni egy-két példányt, de az árak emelkedésével, illetve a gyártási minőség drasztikus romlásával, ezek az idők elmúltak, a 30 éves tervezetlen hangszórók fölött eljárt az idő, használati értéket nézve, nagyjából felét érik a vételáruknak.
A 150 mm-es mélyközepek kivételével gyakorlatilag az összes típus használhatatlan, egyszer már leírtam miért. Óriási (>10dB) rezonanciák középtartományban, kezelhetetlen harmonikus torzítások, rossz dinamikus viselkedés, kritikán aluli lengőrendszer, lineáris tartománya szinte nincs a hangszóróknak, a terhelhetőségük 2010-es mércével nézve nevetségesen alacsony, stb. Kb. ugyanúgy jártak ezek is mint a visatonok.

A hallgatás sajnos nem tesz csodát. Attól mert meghallgatom, se a TVM, se a HiVi, se a Celestion, se a SAL-MNC nem lesz jobb. A te hangsugárzódnak sem szűnik meg a mélytartománybeli gondja. Persze vannak olyan hangszórók, amiknek nincs szükségük arra, hogy hallgatózással vagy misztikummal kelljen megtámogatni, egyszerűen jók, ahogy vannak.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 05, 01:23:44 írta m21wg0908 »

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #387 Dátum: 2011, Február 05, 09:52:41 »
NA IDE FIGYELJ NAGY OKOS, BÁRMIT IS ÍRSZ TE VAGY A LEGNAGYOBB HAZUDOZÓ!!! HIÁBA PRÓBÁLOD BIZONYGATNI HOGY EZ ROSSZ HANGSZÓRÓ ,SAJÁT MAGADAT ÉGETED LE ,FULLADOZOL SAJÁT HÜLYESÉGEDBEN ,MERT EZEKKEL A HANGSZÓRÓKKAL SIMÁN HOZOM DRÁGÁBB RENDSZEREK HANGJÁT ,HA TE NEM HALLASZ KÜLÖNBSÉGET A FENT EMLÍTETT HANGSZÓRÓK KÖZÖTT, MOSSAD KI A FÜLED VAGY MENJ ORVOSHOZ .MINDEN FÓRUMON OTT LESZEK, EZT AKAROD? CSALNI NEM IS TUDOM KI SZOKOTT ERRŐL BESZÉLHETNÉK! ÉN VELED ELLENTÉTBEN BE IS TUDOM BIZONYÍTANI AMIT LEÍROK ,HOZZÁM BÁRKI ELJÖHET NEM ,MÁR TÖBBEN JELEZTÉK HOGY SZERETNÉK MEGHALLGATNI EZT RENDSZERT.  HAMAROSAN TALÁLKOZHATSZ MÁS VÉLEMÉNYÉVEL  ,EZT A FÓRUMOT SOKAN OLVASSÁK .APROPÓ A VISATON  A HAZAI KÉPVISELET FORGALMAZÓ IS TUDNI FOG ÍRÁSODRÓL ! ÉS ARRÓL HOGY KI VAGY!!!     

m21wg0908

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #388 Dátum: 2011, Február 05, 11:20:20 »
Az jó. :) Legalább elküldhetik újramérésre a hangszóróikat, hogy ne a 20 éves adatlapokat kelljen böngészni a honlapon. Úgy esetleg nem volna 30-35% eltérés a valódi hangszóró és a gyártó ígérete között.

Egy utolsó apróság. Csak hogy érzékeltessük a problémát. Vegyük a TVM ARN 188-at és mondjuk tegyünk mellé egy normális mélyátvitellel bíró azonos méretű mélyközepet. Pl. PL18WO0908-at (de magyar hangszórót is tehetnénk mert bőven van olyan ami jobb mélyátvitellel bír).
A dolog ott kezdődik, hogy a T-S paraméterek között a TVM-nél az alapvető konzisztencia nincs meg, ugyanis a monacoros eladások után úgy frissítették a méréseiket, hogy egyszerűen minden hangszórónál átírták az fs-t a valós értéktől 5-10Hz-el kisebbre, a többit pedig változatlanul hagyták. Ezek után senki nem tudja valójában milyenek is a gyárból kikerülő példányok. Persze a 30 éves mérések és a gyártás pontatlansága miatt egyébként sem derült volna ki.

De menjünk vissza ahhoz a mélytartományhoz.


Pontosan az történik amit írtam, a jó hangszórónál az átvitel 36Hz-től indul, a TVM pedig azonos méretű dobozban valódi mélyeket nem, helyette viszont bőven ad 80Hz-es kiemelést, Alatta 12dB/oktáv meredekséggel esik az átvitel, nagyban megnehezítve így a váltókészítést és a hangsugárzó elhelyezését is.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Február 05, 11:54:35 írta m21wg0908 »

citrom01

 • Vendég
Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #389 Dátum: 2011, Február 05, 12:01:12 »
H-2000-NÉL IS VOLT OLYAN HANGSZÓRÓ AMINÉL VOLT JELENTŐS ELTÉRÉS, MÉGSEM ÍRTAM   HOGY SZAR HANGSZÓRÓKAT GYÁRT!  AKKOR TE SZERINTED SENKI NE VEGYEN HANGSZÓRÓKAT MERT ROSSZAK ,ÉS ÍGY NINCS ÉRTELME HANGDOBOZOKAT ÉPÍTENI. SZÉP JÖVŐ! SZERINTEM FEJEZZÜK BE A VITÁT, MINDENKI DÖNTSÖN BELÁTÁSA SZERINT ,VEGYEN AZT AMI TETSZIK NEKI.