Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Egyedi hangfalak.  (Megtekintve 192655 alkalommal)

R.G

 • Vendég
Egyedi hangfalak.
« Dátum: 2007, Március 20, 10:05:15 »
Várom azon zenebarátok hozzászólását, akik saját kezûleg próbálnak hangfalakat készíteni.
Két friss alkotásom, kép csatolva.

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #1 Dátum: 2007, Március 20, 10:21:39 »
A másik. Egy szélessávú, hátul terhelt tölcsér.

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #2 Dátum: 2007, Március 20, 10:27:24 »
Kép.

duofon

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #3 Dátum: 2007, Március 20, 11:09:58 »
Szép darabok, gratulálok. Kérlek mesélj róla valamit. Milyen hangszórók, milyen zenére való, milyen komponensekhez. Az árát már észleltem a hirdetések között. Üdv: István

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #4 Dátum: 2007, Március 20, 13:46:45 »
A Raptor  19és 24mm.-res mdf-bõl készült. Hangszórókészlet: magas Somogyi dtf 901, ami igen ritka a kereskedelmi forgalomban.Gyári állapotában is a legjobb hangú a palettájukból, de sajnos vigyázni kell a vásárlásnál,mert tudtommal visszadobott darabok kerülnek ki a forgalomba.Ami átmegy a minõségi rátán, az egy nagy hangfal gyártó céghez vándorol bérgyártásban más felirattal.Az tény, hogy tapasztalatom szerint 10-bõl 5 selejt.Szóval ki kell válogatni.
Modifikálva került beépítésre. Mélyközép: egy szintén modifikált kínai csoda.Keresztváltó: 2500Hz12Db/oktáv. Válogatott pp kapacitások, légmagos tekercsek. belsõ kábel 1mm-res ezüst futásidõ korigálva.

A szélessávú tulajdonképp egy feljavított sonido sr144 d.i.y

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #5 Dátum: 2007, Március 20, 17:15:41 »
Szia!Én is próbálkoztam már egy párszor...."alkotásaim" a D.I.Y rovatban megtalálhatóak.Szép dobozokat készítesz,gratula!

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #6 Dátum: 2007, Március 22, 14:45:47 »
Helló!

Az álló tettszik nekem is, a kábel is jó választás...
A bekötési pontokat 4% ezüst tartalmú ólommentes ónnal forrasztottad?
A dobozokat, a driverek tulajdonságai alapján tervezted meg?

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #7 Dátum: 2007, Március 22, 20:40:23 »
Természetesen!Általában 4-6% ezüst tart. ónt használok, vagy aranyozott sarukat.Egy hangfal megalkotása rendkívül összetett folyamat,és a hangszórók paraméterei határozzák meg a doboz kialakítását, méretét.
 Az állót nem én terveztem, hanem a sonido.
A sonido d.i.y  terv alapján készült, amit feljavítva modifikáltam egy kicsit. Ha már itt tartunk, eladó!akciósan 99eFt.

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #8 Dátum: 2007, Március 23, 21:31:54 »
Szia R.G Acoustic!

Mindent elolvastam, amit írtál, de nem vagyok megelégedve.
Az, hogy 4-6% ezüsttartalmú forrasztóónt használsz, nem javítja meg az MDF kabinet kopogós hangját. Csinálsz komoly hangsugárzókat is, vagy csak az a 3db dobozod van, mikrõl minden fórumon több száz kép található.

Válaszod elõre is köszönöm: VBV

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #9 Dátum: 2007, Március 23, 22:53:03 »
Szia!
Kösz a kritikát. Valóban nem javítja az ón az mdf hangját.??-Hát igen. van neki.A piacon lévõ dobozok 90%-a ebbõl készül.Miért? Mert ólcsó. Mert könnyû megmunkálni....stb. Az anyag rezonanciája valóban bántó lehet, de ezt megfelelõ hókuszpókusszal lehet csökkenteni, de nem megszüntetni.A képeken nem az az árkategória látható ami megengethetne magának egy nemesfa kabinetet.Használtam már nemegyszer pozdorját is, több gyártó használja elõszeretettel (pl.:AudioNote)Más a belsõ csillapítása.Leegyszerûsítve nem olyan kopogós mint az mdf.Sajnos a nálunk kapható pozdorják a gyantatartalmuk miatt nem a leg tökéletesebbek.Csinálok e komoly hangsugárzókat?Én minden hangfalamat komolynak tekintem ha 40, ha 200eFt.Nem vagyok sorozatgyártó, nem is szeretnék azzá válni. Nem ebbõl élek.Inkább úgy fogalmaznék :ezért.(persze átvitt értelemben)Mert amikor a 7éves lányom összevont szemöldökkel kritizál egy hangszerhangot, a büszkeség mellett  ott van a valódi életcél aurája.
Két dobozT árulok most, ezért látod a képeket olyan sok helyen.Az elsõ dobozt 14 évesen készítettem el 1986-ban egy éjeli szekrénybõl.Azóta sok víz folyt le már a dunán.A raptor elkelt, úgyhogy csak a flirt-tel fogsz találkozni a hirdetésekben.Majd egy-két hónap múlva megint egy új projektel.És ez remélem így fog menni, még amennyi aktív életet a Jóisten rámszabott.
Uhh! Ez hosszú lett.
Üdv. R.G

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #10 Dátum: 2007, Március 24, 00:54:38 »
Helló!

Szerintem az eggyik legszebb hobbi...
Így tovább!
Egyébként az a Mission 782/783, hogy muzsikál??
Eladó az is?

Üdv!

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #11 Dátum: 2007, Március 24, 09:45:21 »
Hajrá RG!Ne hagyd magad!Az elégedetlenség viszi elõre a világot.Igenis kell MDF-bõl dobozt készíteni...meg pozdorjából...meg rétegelt lemezbõl...meg tömörfából...stb...csinálni...csinálni.Én sem vagyok gyártó,ha valakinek tetszik az amit csinálok,és hajlandó fizetni érte...hát tessék.Meg kell mutatni az arra fogékony embereknek,hogy igenis tudunk jobb hangot csinálni mint a "bolti" dobozok.Elõre... ;)

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #12 Dátum: 2007, Március 24, 10:49:10 »
Kedves R.G Acoustic

Jobb szeretném, ha legalább a keresztneveden szólíthatnálak, többen vagyunk itt, akik ezt meg szokták adni. De nem is ez a lényeg. Jómagam is aktív DIY doboz tervezõ, építõ hobbista vagyok. Az a néhány doboz, amit eddig szültem saját célra készült, eszemágában sem volt kínálni eladásra. A kiindulás az elsõ dobozomnál is maga a hangszóró és a Thiele/Small paraméterek voltak, voltam olyan bátor hogy kettõ, majd három utas dobozt építettem, nem gyári kit terv alapján, mi több nem is egy gyártótól való hangszórókat pakoltam egy közös dobozba, mindent magam méreteztem, a famunka nagyobb gépeket igénylõ részét asztalosra bíztam. Nem hangfalépítõnek születtem, de ma már a világhálón nagyon sok dolgot meg lehet találni, rengeteg DIY projektet át lehet nézni, nagyon sok ötlettel, tanáccsal, a tervezési és építési fázisok bemutatásával. Ebbõl még azért nem következik, hogy ez alapján egyszerû ujjgyakorlat a sikeres DIY hangsugárzó, de kitartással és gondossággal közelíteni lehet a kívánt célt. Az igazi DIY az nem készül sorozatban, a saját részre készülõ hangsugárzót úgy tervezzük, hogy az kiszolgáljon bennünket 5-10 évre, ezzel arányosan érdemes hosszasan elõkészíteni a munkát. Amit ezzel ki akarok fejezni az az, hogy DIY projektnek nem a ElektroWorld-ben könnyen megvásárolható néhány tízezer forintos hangdoboz színvonalát kell elérni, vagy kicsit felülmúlni, hanem a többszázezresét.

Ami engem zavar a topicindításban az, hogy te felteszed a terméked képét, amirõl késõbb kiderül, egy széleskörû marketing része, sok helyen hirdeted, és mellé megpróbálod mások DIY tapasztalatát kikérdezni. Ekkor az lenne a tisztességes, hogy elõbb tövirõl-hegyire bemutatnád a sajátod, a nehézségeivel és örömeivel, és azután teszed fel a kérdést. Némi unszolásra elmondod, hogy fontos a 4-6% ezüsttartalmú forrasztóón, meg az aranyozott csatlakozó, hát azért ennél több kellene.

Kívánok sok sikert, ha vállalkozóként akarsz megjelenni, akkor célszerû azt elõbb tudatni a publikummal.

Üdv István

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #13 Dátum: 2007, Március 24, 12:12:00 »
:P  Cashman, Vili köszi az empátiát és a bátorítást.Jól esett! De ÉN remélem, hogy VBV NEM GONOSZKODNI AKART. Csak érdeklõdött, és egy kicsit nyersen fogalmazott. :ermm:
A mission javítani, és tuningolni volt nálam.Nem voltam tõle elragadtatva.Viszonylag sima és egyenletes középsávja, és a magas informatív jellege megnyerõ tulajdonságokkal ruházzák fel.DE a tulaj bántó csörömpölõ magasakra, és kiabáló közepekre, és kopogós semmitmondó mélyekre panaszkodott.A rendszerében volt a hiba.Megpróbáltam belenyúlni, de a gyártó ebbõl a hangfalból majdnem a maximumot hozta ki. A tuning csak a kapacitások cseréjébõl, és átkábelezésbõl állt.(Audioquest4)Ezt ajánlottam neki az ezüstözött neotec helyett is, amit addig használt.
A mélyei nagyon vérszegények,.. 135Hz alatt egy 165-ös oldalt elhelyezett hangszóró kezeli,egy szintén oldalra nézõ 30-90Hz-re hangolt vastagabb "Wc papírguriga" támogatásával.Nagyon nehéz optimálisan elhelyezni egy szobában.A mély tüneteire a következõ terápiát végeztem el.Virtuálisan megnöveltem a mély szekció térfogatát,(ipari gyapjú)így valamivel lágyabb megszólalást produkált.Valamint az alkalmazott elekronikájának lecserélését is ajánlottam./marantz6000 cd/erõsítõ/
Végeredmény: A mission mellett álló excalibur-om az otthonában kötött ki. :blush:

R.G

 • Vendég
Válasz/Re:Egyedi hangfalak.
« Válasz #14 Dátum: 2007, Március 24, 12:48:58 »
A nevem György.
Kedves István!..... Igazad van.
Marketing:..........Igazad van.
Lehet, hogy egy kicsit exibicionista vagyok.
Felteszem a hangfalak képét, mert szeretném eladni õket.Miért?Mert nincs akkora házam hogy mind elférjen.
Mivel jártas vagy a témában, láthatod, hogy a hangfalaim szinte anyagáron vannak hirdetve.Ha a járulékos költségeket figyelembe vesszük, és a ráfordított idõt, hát...nem kell részletezzem...
Az asztalos és a felületkezelési munkafázisokat is én végzem.

Más.
ÉN EBBEN, SEM MÁSIK FÓRUMBAN SEM TESZEK FEL KÉRDÉSEKET,ÉS NEM KÉRDEZEK KI SENKIT A "TITKAIRÓL"!!

Bölcselet: nem a cél, hanem a addig vezetõ út a fontos.

-Én a célt megmutatom. De az út számora intimitás, és úgy érzem rám tartozik.

Köszönöm az értékes kritikát.

Tisztelettel: György