Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: AMT kőművelés  (Megtekintve 7321 alkalommal)

dyscus

 • Vendég
AMT kőművelés
« Dátum: 2016, Március 26, 15:45:03 »
Ajándékba kaptam egy pár ESS gyártmányú Heil féle AMT hanxórót pici mechanikus hibával. (az egyik hátsó takarója meg van repedve). Az igazság az, hogy mostanában sokszor hallgattam ilyen gyári hangfalakat, s nagyon tetszik a kistorzítású magastartomány, a rendkívül nyílt tér, dinamika, a tiszta megszólalás. Amolyan szép szinezetlen vintage hangjuk van. Vajon mit kellene velük csinálni? 
Kellene egy papír mélyközép, amely kb 90dB-s, és min. 32Hz-1,5kHz-ig elműxik. Az AMT-m 92dB-s és 1,2k a javasolt váltása, viszont elmegy 22kHz-ig, és 40W-os állítólag.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #1 Dátum: 2016, Március 26, 15:54:43 »
Sajnos a hangszórók membránja hibás, ezért rendeltem hozzájuk új membránt.
Meg is jöttek Amerókából a vadiúj gyári membránok. Sajna hiába cseréltem ki, az átvitel továbbra is nagyon rossz volt. Tiszta hepe, meg hupa, de főleg az előbbi. Ennek valami oka van. Ma reggel aztán korán keltem, s szét is díboltam az AMT-t dirib-darabra. Az ESS gyárban nem tudom kik dolgoznak, de így összegányolva hangszórót még nem láttam. A légrés túl pici, nem egyforma a membrán egész síkjában, a két hangszóróban a légrés szélessége 4mm eltérést mutatott. Később kiderült, hogy a ragasztás is hanyag volt, nem préselték rendesen össze. Csoda, hogy szólt. Neki is láttam egyből, s rögvest betettem a sütőbe 120 C fokra. Átmelegedett, s szét is jött mind az ö darabra: 2 mágnes, elő és hátlap, és a gereblye, amely a térerőt tereli a membránhoz. Ennél több darabból áll, de azokat lecsavarozva le lehet bontani, ilyen a védőrács, első tölcséres borító öntvény, és a díszhátlap. Ez utóbbit rezgés ellen alvázvédő bitumennel csillapítottam, a tölcsért lefestem feketére, úgyhogy még az ESS főrészvényese sem ismerne rá. ;D
A lényegi részről a ragasztót lepucoltam, a gerebjét síkba köszörültem smírglipapírral, HCl-el a durva éleket legömbölyítettem maratás folytán, a membrán házát szép zöld billiárd filcel borítom a visszaverődések csökkentése érdekében. Mostmár lassan kezdem összeragasztani.
A képen a membrán látható

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #2 Dátum: 2016, Március 26, 15:57:39 »
A fotón a mágnes és az előlap látható. Mindenki azt mondta, hogy szét ne próbáljam szedni a mágneskört, mert tönkremegy, nem lessz mágneses, meg mittudom még mit. Indokot viszont senki sem tudott mondani. Kivéve egy embert, aki azt mondta nyugodtan szedjem szét. A ferrit mágnes még 250 fokon működik, a Curie pontja 350 fok környékén van, tehát nem lessz baj a melegítéssel. A 120 fok az kell neki, mert a műgyanta ott kezd olvadozni. Kisütöttemm a sütőben, (az asszony nincs itthon  ) konyhakést illesztettem az elemek közé, megkoccintottam a műszarész kalapáccsal, és már szét is volt szedve. A fotón már a megtisztított alkatrészek látszanak, ill. az egyik mágnesen már a filc is szárad. Ilyen filcek a gyáriban nincsenek, a rétinégerek vagy az indiánok, vagy a négerek ilyenekkel nem bíbelődtek.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #3 Dátum: 2016, Március 26, 15:59:52 »
Ezen a fényképen az látszódik, hogy miként lehet hasznosítani egy 300B kimenőt prés formájában. No meg azt is lehet látni, hogy a gereblye ragasztódik a hátlaphoz.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #4 Dátum: 2016, Március 26, 16:01:38 »
A fényképen jól látszik az, amit én igen, de a gyár nem csinált meg: végre középen a "gereblye", s a belső üregek original poolbilliard posztóval lettek kibélelve.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #5 Dátum: 2016, Március 26, 16:03:06 »
Félig összeszerelt állapot. A zöld szivacs szerű valami a porvédő rácsot támassza alá, szintén a parazita rezgések megakadályozása végett.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #6 Dátum: 2016, Március 26, 16:04:08 »
Majd' végleges, teljesen összeszerelt állapot. Az elülső borító elem ALU önvény. Felfogatását a speciális csavarkulcs és csavar segítségével végeztem el. A látható imbuszkulcs a hangszóró tartozéka: magyar csavarba nem jó.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #7 Dátum: 2016, Március 26, 16:09:03 »
Immáron összeszerelve, új membránnal az első meghallgatási teszt:
1, Sokan azzal biztattak, hogy a mágnesek a melegtől veszítenek mágneses képességükből. Megnyugtatok mindenkit, hogy a szétszedés ellenére az érzékenység nőtt. Véleményem szerint ez azzal magyarázható, hogy a gereblye mostmár teljes egészében a membrán előtt van , s nem félrecsúszva helyezkedik el, tehát az egész felület dolgozik.
2, A kb 40 éves membrán cseréjével az átvitel megváltozott. Kép még nincs róla, addig nem is teszek fel, még be nem járatódott a hangszóró.
3, A sablonnal beállított két egyforma légrés azt eredményezte, hogy a két AMT egyforma hangerőn szól. Eddig a gyártói huncutságok miatt (értsd: eltoszások) 2 dB feletti különbség volt köztük.

Remegő kézzel szereltem be az előző helyére. Az Lpadhoz egyből hozzá kellett nyúlnom az érzékenység változás miatt. Na de sebaj, addig melegszik az ARC, a csöves DAC, az előfok, és a Céda.
Az első benyomás az, hogy nagyot nyom ez a hangszóró. A korábbi kicsit összemosott, és függöny mögül szóló, nagyobb hangerőn a női énekben betorzító hang eltünt. Megjegyzem, hogy a régi membránok ki is voltak szakadva. Az egyká feletti tartomány kitisztult, sztereo tere a rendszernek kiszélesedett, és rendkívül tisztán, kistorzítással szól. A SEAS szubbasszus hanxóró 1k-án sajna továbbra is nem érzi magát jó, ezért mélyközép cserét kell végezni.
A következtetéseket mindenféleképpen le kell vonni:
Néha, ha korábban nem, de 40 évenként érdemes membránt cserélni egy hanxóróban.   ;D
Ha csupa pesszimista tanácsokat kapsz, (nem bírod szétszedni, összekuszálódik az erővonal, meg egyéb marhaságok) akkor sz@rj rá, és azért is próbáld megjavítani, modifikálni. Ez főleg akkor igaz, ha csak úgy csuklóból vagdalkoznak, de indokolni nem tudnak. :o

bigi

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #8 Dátum: 2016, Március 26, 19:35:32 »

Az első benyomás az, hogy nagyot nyom ez a hangszóró. A korábbi kicsit összemosott, és függöny mögül szóló, nagyobb hangerőn a női énekben betorzító hang eltünt.
lehet lemegyek meghallgatni, ha télleg jobb lett, mint wolt, és nem torzit, mint az állat...  ;)

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #9 Dátum: 2016, Március 26, 21:04:02 »
Miért torzítana? Tök jó.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #10 Dátum: 2016, Március 27, 11:02:04 »
Miután kellőképpen bejáratódott az új membrán,  ezért rögvest mértem is egy freki átvitelt az AMT magassugárzón. Megkell állapítanom, ezek az amerókai fazonok csak tudnak jó hangszórót készítenei.A kivitel pocsék, de a rendbetett, új membrános, bejáratott verzió átvitele ha jólszámolom +-2dB-n belül van a 900Hz-22kHz tartományban. És a torzítása pici. Az 1 méterről 15Watton felvett görbe látható a fotón. Innentől kezdve azt hiszem felgyorsulnak a hangfalépítési eseményeim. Folyt. köv.

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #11 Dátum: 2016, Március 27, 11:06:06 »
Beszereztem végre a hozzávaló mélyközép sugárzót.Ez ma már a Peerless gyár termékei között nem található, csak vele teljesen kompatibilis másik hangszóró. De hál Istennek, ez gyári dobozban, teljesen új állapotban leledzik, és féláron sikerült hozzájutni. Nagyon örülök neki. Típusa: Peerless HDS N 633-8 Az első 3 betű jelentése: High Density Sound. A dobozára meg azt írták a Dán barátaink, hogy High Quality Speaker. Az N meg azt jelenti, hogy Nomex, ami egy tűzálló valami szövet. Ez úgy valósul meg, hogy tkp. egy nomex szövetet merítenek papír pépbe, tehát merített papír a membrán nomex alapon. A szövet mintázata előlről látszik, olyan mint a géz. Viszont a membrán hátulja bolyhos, mint némely Scan Speak hangszóróé. Nem csoda, hisz egy cég a kettő. Állítólag. A fényképe meg a képen látható. Ja! Magnézium a kosara, a mágnese meg akkora brutál palacsinta, mint a SEAS subbass sugárzómé.

bigi

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #12 Dátum: 2016, Március 27, 12:33:48 »
... verzió átvitele ha jólszámolom +-2dB-n belül van a 900Hz-22kHz tartományban.
wan azért ott egy elég csunyácska beszakadás 6dB körül 7kHz-nél. Lehet tulcsillapitottad a filcel?

dyscus

 • Vendég
Re:AMT kőművelés
« Válasz #13 Dátum: 2016, Március 29, 13:53:41 »
Nem, inkább az a baj, hogy nem csillapítottam filcel. Van egy rés a membrán mellett, amit ki kell tömni.