Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?  (Megtekintve 7094 alkalommal)

Xaba

 • Vendég
Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Dátum: 2007, Január 01, 12:59:54 »
Szevasztok!

Nem biztos, hogy audiofil téma, így elnézést azoktól, akik rossz szemmel nézik hogy a kérdést itt vetem fel.

Most már jópár hónapja veszem és böngészem a hi-fi piacot. A hangfal tesztek végén a szerkesztõk feltüntetik a specifikációt, amit gondolom, hogy a gyártó adatai alapján tüntetnek fel.

Bennem már régebben is felmerült a kérdés, hogy  egy 10 - 15 liter körüli hangfal tényleg kibír-e 100 wattnyi teljesítményt, amit a gyártó megadott? Tudom, hogy a teljesítményt egyébként névlegesben és maximumban illik megadni, azt is tudom, hogy nagy hangerõnél a hangszínszabályzók manipulálása eltérõen hat a különbözõ sugárzókra (így azok vesztét okozhatják).

Csak pár példa:
októberi szám
Acoustic Energy Linear 1 - 120W
Pioneer S-A4SPT-PM - 100W
decemberi szám
Spendor S3 - 125W

Hát szóval én nem merném a QUAD405-ömmel full hangerõn megküldeni ezeket a cuccokat, mert félek, hogy rövid és drága élvezet lenne.

Anno még talán a HiFi magazinban olvastam, hogy ezeket az adatokat bátran eloszhatjuk kettõvel, és nem lesz meglepetésben részünk.

Ha esetleg van valakinek a hangfalak terhelhetõségével kapcsolatban keserû vagy pozitív tapasztalata, szívesen olvasnám.

Üdv: Xaba

spivak

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #1 Dátum: 2007, Január 01, 13:52:28 »
Kedves Xaba!

Régebben én is jelentõséget tulajdonítottam a hangfal névleges és zenei teljesítményének de  nem is értem miért. Egy hangfalat teljesítménnyel megölni csak szándékos kegyetlenséggel lehet, ugyanis sokkal hamarabb elkezd torzítani, tehát már annyira sem érdemes feltekerni, nem hogy még tovább.
Tulajdonképpen létezik érzékeny (jó hatásfokú) és kevésbé érzékeny (rosszabb hatásfokú) hangfal, ami függ a hangszórótól és a doboztól is. Úgy vettem észre, hogy az "audiofil" közönséget megcélzó gyártók inkább ajánlott erõsítõ teljesítményt adnak meg, amit érdemes megszívlelni. Ha egy számodra kicsinek tûnõ hangsugárzóhoz 100W-os erõsítést javasolnak ez azt jelenti, hogy nehezen hajtható, kis érzékenységû a doboz és ahhoz hogy kellõ hangerõt érj el vele erõs erõsítõ kell. De ne gondold, hogy 100W-tal fogod pumpálni, csak a csúcsok lesznek néha magasak. Ha egy ilyen hangfalat 10-20 W-os erõsítõvel táplálsz a poti magas állásában sem lesz igazi a dinamika. Én például egy 85dB érzéketlenségû, 75W teljesítményû hangfalat hajtok egy csatornánként 185W-os végfokkal, és mit is mondjak, kell neki. Ép eszû zenehallgatás során még soha nem torzított, de tartok tõle, hogy 1,5 éves kisfiam egyszer ki fogja próbálni...
Ja, a Wattok és az általad tapasztalt hangosságérzet két külön téma, de kétségtelen hogy van köztük összefüggés, ha nem is túl közvetlen.
Baráti üdvözlettel: Spivi
Boldog új évet kívánok minden sorstársnak!

Xaba

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #2 Dátum: 2007, Január 01, 15:43:27 »
Szia Spivi!

Köszönöm a gyors választ. Most, ahogy olvasom soraidat, tényleg, azok a kis hangfalak jóval 90 db alatt vannak. Végül is a wattok nem csak a hangszórók tekercsén, de a szûrõ áramkörön is melegednek - ez is közrejátszik, hogy ha nem annyira érzékeny a cucc.

Kicsit meredeknek hallatszik, hogy 150% plusz terhet pakolsz a hangfaladra (ok, a dinamika miatt), de hát pont ez az, amiért írtam: kinek mi a tapasztalata. Anno én még diszkóztam néhány Vidi és Orion hangfallal. És tekercseltem is utána magas sugárzókat, miután csendben és diszkréten elhunytak egy-egy átmulatott est után. De élek a gyanúval, hogy nem volt túl jó a gyártó technológiája, és hamar átizzadtak a drótok, ami gyors rövidzárhoz vezettek.

Hangfal vásár elõtt vagyok (lehet, hogy 2008 január 1-én is ezt fogom még mondogatni), és a túlélési hajlam is szempont a meghallgatás szubjektív benyomásán kívül. Igaz, ezt senki nem fogja megmondani.

Ha esetleg más még tudna saját élményt mesélni, megköszönnöm.

Köszönöm Spivinek az infót, és csatlakozva Hozzá, én is nagyon boldog újesztendõt kívánok minden Olvasónak és a Szerkesztõknek!

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #3 Dátum: 2007, Január 01, 16:36:45 »
Helló!

Ez a kérdés szerintem meglehetõsen kategóriafüggõ...
Minnél magasabb árkategóriában nézelõdünk, annál pontosabb adatokat kapunk, a hangfal specifikációjára. Pl. érdemes megnézni egy Magnat Monitor 880 hangfal hátlapját: 150/300 watt, 22-35000Hz, 92dB. Sajnos volt szerencsém hallgatni, és olyan 100-120W-nál füstölne 48000-ért...
A hasonló felépítésû Focal Chorus 816V adatai: 130W 47-28000Hz, 91.5dB, és ez nem az jelenti, hogy rosszabb lenne 336000-ért.

Acoustic Energy Linear 1 szerintem 100W-ot le tud adni, mert õt ismerõsömnél többször is sikerült meghallgatni.
Hangfalat csak hallgatózás alapján érdemes venni, az adatok csak ízelítõnek jók!
Üdv!

kaltenpeti

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #4 Dátum: 2007, Január 02, 00:41:10 »
Xaba írta::
Idézet

Hangfal vásár elõtt vagyok (lehet, hogy 2008 január 1-én is ezt fogom még mondogatni), és a túlélési hajlam is szempont a meghallgatás szubjektív benyomásán kívül. Igaz, ezt senki nem fogja megmondani.


Helló Xaba!

Nekem lenne egy eladó Klipsch RF-15öm.

Frekvencia átvitel:    
46Hz-20kHz±3dB
Hangnyomás szint:    
96dB @ 2,83 volt/1méter
Terhelhetõség:    
100 watt folyamatos (400 watt csúcs)
Impedancia:   
8 ohm

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #5 Dátum: 2007, Január 03, 08:05:22 »
Sziasztok!A lengõtekercs eltávozása az élõk sorából,nem mindíg a hangsugárzó,hanem az erõsítõ túlterhelésén,illetve túlvezérlésébõl adódik.Ilyenkor van az hogy:Öcsém olyan kemény erõsítõm van hogy csak ötven wattos és mégis kilõttem vele a haverom 200wattos hangfalait...amikor a táp kevésnek bizonyul és összeesik,akkor a lengõtekercs gyakorlatilag egyenáramot kap...és azt nem nagyon szereti.Klippelésnek is hívják a jelenséget.A specifikációkról meg csak annyit hogy a külön megvásárolható hangszórók paraméterei (frekvenciamenete) is csak tájékoztató jellegû.A mérõmûszerek gyakan mást mutatnak....Brüel&Kjaer...

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #6 Dátum: 2007, Január 04, 00:22:53 »
Helló Vili!

Már, csak ez az 1 hozzászólás hiányzott innen!!!  :)

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #7 Dátum: 2007, Január 04, 07:35:22 »
Miért is?...gonoszkodsz velem?Tulságosan okoskodom?Elnézést kérek,de nem tudom tétlenül nézni hogy az olvasók mindent elhisznek ami le van írva...legyen az gyártói specifikáció,vagy ujságcikk.....vannak itt nálam okosabb emberek ,néha kapok is tõlük egy kis fejmosást mikor próbálok segíteni.Én is a saját káromon tanultam meg sokmindent.De minek is beszélek,mikor mindenki a wattok-al van elfoglalva.....mag kéne nézni egy régi Hifi Magazint hogy akkor hogyan mértek...és hogy mérnek most...addig is elnézést ha valakit megbántottam... :blush:

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #8 Dátum: 2007, Január 04, 12:26:29 »
Helló Vili!

Én ezt pozitívan értettem, dicséretnek szántam!
Ettõl a hozzászólástól lett kerek ez a topic!
Üdv!

realista2006

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #9 Dátum: 2007, Január 05, 01:14:01 »
Miért,azt valaki -hozzáértõ-komolyan veszi,amikor autóba vesznek 4*70W-os(hogyne,meg a Fáy u-i kínain Panasoanic márkájú is van,rá vagyon írva: 2500w PMPO!!)  kimenõteljesítményû fejegységet,kidobják a gyárilag beépített hangszórót,és vesznek 150W-os közepeket, "A" oszlopra szerelnek magasakat,hátra meg megy a mélyláda.Ha egy felhúzott ablakkal közlekedõ autóban 70W valós teljesítménnyel szólna a cucc,ember nem lenne,aki kibírná.DE KAROSSZÉRIA SE NAGYON...Ilyen cuccokat szoktak venni egymilliót futott Golf I.-II. típusokba,csajozni.Mész a Körúton pl.a Petõfi-hídnál, és hallod a dübörgést a Nyugatinál haladó autóból. Komoly cég komoly kézikönyvet ad a hangfalaihoz,melyben leginkább erõsítõ-teljesítményt ajánl.A 150% még nem is olyan sok.A teljesítmény és a hangerõ nem ugyanaz.A hangerõt is lehet mérni,zajszintnek nevezik,és decibel a mértékegysége. 120 felett fájdalmas,130 felett életveszélyes.A komoly lakásriasztók kültéri szirénái 110-120 dB zajszinten dolgoznak,az eredményt mindenki ismeri.

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #10 Dátum: 2007, Január 05, 07:34:39 »
Egyetértek!Azon is érdemes elgondolkozni,hogy a házimozi erõsítõk 3-400watt felvett teljesítménybõl hogyan adnak le 7X150wattot?Ilyenkor jönnek az okos kérdések:elég lesz a 100wattos frontsugárzó a 7X150-170wattos erõsítõhöz?...

Xaba

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #11 Dátum: 2007, Január 05, 21:48:33 »
Igen, ez számomra is kérdés. Hogy jön ki 7 X 150 Watt abból a kvázi nem túl nagy dobozból. És a szatellitek mit szólnának egy csúcsra járatáshoz?

De hát a házimozi egy másik téma (és bevallom, engem annyira nem is izgat)

vili

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfal - hihetõ a specifikált teljesítmény?
« Válasz #12 Dátum: 2007, Január 08, 07:30:59 »
Hogy jön ki?...Hát sehogy.Esetleg úgy hogy egy csatornát mérnek egyszerre.A végfokozat le tudja adni a beígért teljesítményt,csak a táp kicsi hozzá.5X50watt-hoz legalább 4-500watt-os táp kéne...és akkor hol van még a processzor tápja...meg lehet nézni a komolyabb cuccokat:vagy nem adnak meg horrorisztikus teljesítményadatokat.....vagy hatalmas tápokat építenek.Az autós fejegységekrõl  nem is beszélve....4X50watt-ot ígérnek.Az 200watt.200-ban a 12 az 16,6..tehát 16Ampert kéne fölvennie folyamatosan,és ez is csak akkor lenne igaz ha a végfokozat 100%-os hatásfokú lenne.A Pana csinált már kapcsoló üzemû fejegységet...az is "csak" 32watt-ot tud.