Hi-Fi Piac Fórum

Fórum kategória => Audiofil => A témát indította: Zsoleszq - 2006, Július 29, 09:00:18

Cím: Sub-fázisbeállítás!!!
Írta: Zsoleszq - 2006, Július 29, 09:00:18
Sziasztok!

Sub-ládát szeretnék vásárolni,tesztelésen nálam van egy Martin Logan Dynamo melynek 3 fokozatban állítható fáziskspcsolója van...és nálam van egy Phonar AS 100-as fokozatmentesen állítható(fázis)
sub is.Tudna valaki segíteni,hogy a fázist miként kell jól beállítani?....Mi is pontosan a jelentõsége?....vannak sejtéseim...,csak nem teljesen tiszta a kép elöttem!
                       Köszi! Zsoleszq
Cím: Válasz/Re:Sub-fázisbeállítás!!!
Írta: JOCÓ - 2006, Július 29, 10:59:44
Helló!
Na sztem az a lényege a fázisbeállításnak, hogy a mélyhangok egy idõben érkezzenek a frontokbõl érkezõ hangokkal, tehát nem ellenfázisban, azaz ha a frontok a páros ütem, akkor ne páratlanban jöjjön a mélyládábõl a hang.
Ha megtaláltad a sub helyét, akkor tegyél be vmi zenét, amiben van lábdob, és hallgasd, hogy egy idõben üt-e  frontokon és a subon is.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:Sub-fázisbeállítás!!!
Írta: kopi - 2006, Július 29, 14:11:10
Szia

ha a hangfaladat a jelzéseknek megfelelõen kötöd be (piros a prisoba, fekete a feketébe) és azt tekinted alapesetben normálisnak, akkor a fordított bekötés pont 180 fokkal fordított fázist jelent. Azaz ha mondjuk a mélyládádat fordítva kötöd be, akkor amikor a frontjaid hangszórói éppen kifelé dolgoznak, a mélyládád hangszórója éppen befelé fog dolgozni. (Sha jól tudom) Na ilyesmit csinál a fázisállító potméter vagy gomb a subodon is. A lényeg, hogy a mélyládádat és a frontodat elhagyó hanghullámok kioltják vagy éppen erõsítik egymást attól függõen hogy hogyan találkoznak egymással a hullámok. Többen azt ajánlják a sub beállításához, hogy elsõ lépésként rakd a subot oda, ahol hallgatod a zenét, majd hangosítsd föl valamelyest a hangerõt, hadd dolgozzon a sub, közben mászkálj mindefelé a szobában, és ahol a legjobban tetszik a mély (nem feltétlenül ahol a legjobban brummog a mély) oda rakd végül a mélyládát, és utána kezdhetsz a fázissal játszadozni, pl úgy hogy a haverod tekergeti a potmétert miközben te ülsz a hallgatási pozícióban. Ahol neked a legjobban tetszik a mély az a jó fázis.

részletek pl itt:
http://www.audioholics.com/techtips/setup/loudspeakers/loudspeakerplacement01.php/
http://www.audioholics.com/techtips/setup/loudspeakers/crawling_for_bass.php/
illetve itt a HFP-on a szakkcikkek között is találsz a témába vágó cikket.üdv
Laci