Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Ha búg a trafó  (Megtekintve 16013 alkalommal)

istvan01

  • Vendég
Vá: Ha búg a trafó
« Válasz #15 Dátum: 2008, Január 16, 19:44:41 »
btamás írta::
Idézet

Nem éppen alacsony csúcsértékû töltõimpulzosod lehet... kérdés, miként hat ki az egyenirányító csövek és az utánuk következõ kondi élattertamára?


Nem olyan vészes, de tényleg nem kevés áramok folynak. A 6D22S csúcs árama 1,9A lehet adatlap szerint, átlagos tartós pedig 300mA. PSU Designer elég jól közelíti a valóságot, ez alapján egy-egy diódán nálam 0,8A a csúcs áram, kb 4ms nyitás idõvel (ez úgy kb 140mA átlag áramnak felel meg)  adagolja az áramot a CLC simító elsõ 75uF kondira. Ennek az elsõ kondinak elég nagy a váltó összetevõje, de nem melegszik jobban, mint a többi kondi, mert úgy azért az egész erõsítõ kellemes meleg, fõleg nyáron. A két végcsõ felhasznál 2x115mA-t, a kondikon meg elfolyik veszteségként összesen 50mA átlagban.

Ha feltételezek 20% maximális árameltérést a diódákban, akkor a szekunder oldalon 28mA, a primeren ez kb 47mA eltérést hoz a szinusz pozitív és negatív periódusának terhelésében. Ez meg már elég ahhoz hogy megjelenjen a zavaró DC a fali vezetékben, és az még vissza is hat a toroid trafóra, amin keresztül jött maga az aszimmetrikus periódus terhelés.  

A 6D22S elég robosztus kis csõ, 5V-al fûtöm, itt valamivel nagyobb a belsõ ellenállása, meg hosszabb is az élettartama. A BlackGate kondik élettartamát nem adják meg, de valószínûsíthetõ, jóval tovább bírják, mint a szokásos alu elkók.