Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: phono választás  (Megtekintve 9291 alkalommal)

nimis

 • Vendég
phono választás
« Dátum: 2010, Augusztus 09, 19:34:02 »
Üdv Mindenkinek!

Segítségeteket kérném phono előerősítő választásához. A szakirodalom egységes véleménye szerint a házimozi rádiós erősítők lényegesen gyengébben muzsikálnak sztereóban mint integrált kétcsatornás rokonaik.  Momentán én egy ARCAM házimozi erősítőn keresztül hallgatok régi LP-ket is, zömmel klasszikusokat, operákat. (direct gomb benyomva!) Nem tűnik rosszabbnak, mint a korábban használt sztereo Pio, Yamaha, NAD és LINN  esetében. (Ezek, illetve hangzásaik már csak emlékeimben vannak meg.)
Jelenleg egy pro-ject rpm 5.1 a lemezjátszó, a hangszedő BENZ Micro és a phono egy használtan 15.000 Ft-ért vásárolt pro ject phono box, a hangfalak JM LAB Cobaltok. Ez a phono árban és talán minőségben is "kilóg" a sorból. Úgy gondolom, hogy az LP-k -ből ezzel a lánccal többet is ki lehetne hozni egy jobb és nyilván többe kerülő phono beiktatásával. A hangzás így sem rossz, az ARCAM-ot mindenképpen megtartanám, a kérdés, hogy egy jobb phono-val jobban szólna-e az egész? Ebben a láncban vajon mennyire meghatározó a phono? Érdemes volna-e kísérletezni másikkal, vagy eleve felesleges próbálkozni, mi a véleményetek?
Tudtok-e ajánlani valamilyen, ebbe a láncba illeszkedő phono-t, 60-80 e. ft-tos ársávban akár használtban, amit esetleg letét ellenében érdemes volna kipróbálni, vagy hagyjam az egészet a f....-be!?
Aki válaszra méltat, előre köszönet!
Üdv, Nimis!
 

teacher

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #1 Dátum: 2010, Augusztus 10, 08:38:03 »

 Kedves nimis!

 Csupán a tájékozódás és szétnézés céljából javaslom az alábbi weblapot:
 www. needledoctor.com/ , s ezen belül baloldalon rálinkelsz a Phono Preamps sorra, s megjelenik egy irdatlanul hosszú phono előerősítőket felsoroló lista, árral, márkanevekkel, tesztekkel stb.
 Ezek után jöhet a feltételezett kiválasztás, rákeresés, meghallgatás stb.stb.

 Üdvözlet:
 teacher

psuser

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #2 Dátum: 2010, Augusztus 10, 15:02:13 »
Szia !

Én hónapokig hirdettem mélyen ár alatt egy nagyon jó csövest .... akkor nem kellett senkinek szinte :((((  -  de ha érdekel és van némi affinitásod a dobozoláshoz akkor kb 15.000 körül tudok csinálni egy igen jó kis kacsolást ( régi amcsi 18 db tarnyó jó táp jó egyenirányítás ) - az ár akár feljebb is mehet attól függ milyen csatló kondit akarsz a végére .....

DE ez csak KIT - táp és MM együtt - de dobozolnod kell - esetleg trafóban is tudok segíteni , ha érdekel sps@vipmail.hu vagy 06/20/252-3516

PS

csikar

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #3 Dátum: 2010, Augusztus 10, 15:50:42 »
Szia nimis!

Azt hiszem, az Arcam erősítőd már az a kategória, amely sztereóban sem gyengébb az igazi kétcsatornásoknál.

... a kérdés, hogy egy jobb phono-val jobban szólna-e az egész?
Ebben biztos vagyok!

Nem fölösleges próbálkozni. Teacher javaslata is nagyon helyénvaló; itt óriási típusválasztékkal találkozhatsz. Talán már túl sok (és jócskán vannak nagyon drága készülékek) is.
Az én egyik (magán)jelöltem - ha én is keresnék fonót, akkor biztosan meghallgatnám - a Pro-Ject Tube Box SE II. A nem túlzottan sok (neten olvasható) vélemény szerint nagyon szépen muzsikál, ahogy az egy csöves készüléktől várható is.
Csak az ára...! Nem illik az általad megadott ársávba; újonnan véve 120 eFt körül van. De arra mindenképpen érdemes, hogy meghallgasd, ill. hogy felmérd, miben és hogyan változik az analóg rendszered hangja egy fonócsere hatására.
Valamint arra is, hogy illeszkedne-e egy csöves a félvezetős vonalba, vagy sem.
Ezután már könnyebb lenne továbblépni a válogatás és döntés rögös útján.
Sok szerencsét hozzá!

nimis

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #4 Dátum: 2010, Augusztus 10, 16:29:14 »
Uraim, (vagy Hölgye(i)m!
Köszönöm hogy foglalkoztok velem és kérdésemmel.
Megnéztem az ajánlott honlapot, a képek szépek, a választék valóban nagy, az árak dollárban nézve nem tűnnek soknak, csak forintba átszámolva kezdtem el sziszegni.
Hát akkor mélyedjünk el egy kicsit a témában! Bocsánat, hogy utólag írom le, korrektebb lett volna, ha mindjárt elmesélem azt is, hogy volt még egy phonóm, az is pro-ject volt, TUBE BOX
csöves, egy fekete akrillap mögött volt két cső és alul lehetett beállítani az impedanciát kis jamperekekkel (ha nem jól írom bocs!) Ez annyira nem tetszett, hogy eladtam féláron. Akárhogyan játszottam alul a kis kapcsolókkal, akármennyit vártam, időnként fél napokat is, hogy kellően bemelegedjen, bekötve az ARCAM elé idegesítően torzított, a hegedűk "visítottak"
operán a szoprán inkább "vinnyogott" de nem szárnyalt, szóval nagyon nem tetszett. Ezt a csöves pro-ject-et úgy vettem meg, hogy előtte nem hallgattam meg, biztosnak véltem, hogy mivel csöves, jobban fog az egész szólni, aztán nem így lett! Ezért most már óvatosabb vagyok, ha bármit is veszek csak próba után! Így a pro-ject phono kiesik. Úgy tudom a NAD -nak is vannak olcsó phono-i, valami "pp" jelzésű vagy mi a szösz?
Érdekelne a házilagos előállítás is, csak hát egy ugyanolyant meg kéne hallgatni a megrendelés előtt! Én sajnos műszaki analfabéta vagyok, nem tudnám dobozba rakni a "csinált" phonót, érintésvédelem stb. okán ezt is mindenképpen szakemberre bíznám.
Ettől függetlenül köszönöm az ajánlatot!
Köszönöm a biztatást is, szóval tényleg, szerintetek is egy jó phono még dobhatna az LP hangzáson.
Mostantól figyelem a hirdetéseket, ha valaki letét ellenében odaadja próbára, megkeresem!
Mégy egyszer köszönöm!
Üdv, Nimis!

teacher

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #5 Dátum: 2010, Augusztus 10, 19:35:09 »

 Kedves nimis!

 Jelenleg jómagam 3 phonóval hallgatok zenét, s mindhárom másképpen muzsikál.
Van egy NAD PP2, mely egy aranyos, kedves, takaros kis készülék, úgy 20-25 ezer Ft körüli az ára, van egy Clearaudio Smartphono, amely 300-350 Euro újonnan, de használtan hozzá lehet jutni úgy 60-70 ezer Ft-ért és a csúcstermék egy Omtec Antares CP-1i, amely újonnan 1.500 Euro

Nos, hogy ezek nálad hogyan szólnának azt nem tudom, de árkategóriában nagyon eltérnek, s hangban is meg kell találni a nekik legmegfelelőbb társat.

A kis NAD PP2 nagyon jól teljesít, meleg hang, gazdag basszus - egy megfelelő erősítővel. Én pl. mindenképpen egy ilyen, kisebb rizikóval kezdeném, azaz egy árban megfizethető és hangban is jót nyújtó phonoval indítanék, s igen megfontolnám a továbblépést, mert lehet, hogy egy árban többszörösen drága phono nem nyujtana annyival többet az otthoni rendszereden.

Van egy honlap, azt hiszem www.audiophil.hu, melyen tesztelnek 100 ezer alatti phonokat igen becsületes módon, javaslom, hogy olvass bele, s ezek alapján lépj tovább.

Üdv:
teacher

mishow

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #6 Dátum: 2010, Augusztus 10, 21:58:02 »
Van egy honlap, azt hiszem www.audiophil.hu, melyen tesztelnek 100 ezer alatti phonokat igen becsületes módon, javaslom, hogy olvass bele, s ezek alapján lépj tovább


A honlap neve www.audioland.hu
A cikk linkje pedig ez:
http://www.audioland.hu/tesztek/csoport-tesztek/88-phono-100ezerig

fader

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #7 Dátum: 2010, Augusztus 10, 22:57:15 »
Üdv mindenkinek!

Ha már phono a téma, diy-ben tudnátok segíteni?
Szeretnék phonot építeni, egyszerűt de nagyszerűt.  :)
HFM1-et szeretném leváltani, vagy feltuningolni.
Hol találhatnék kapcs. rajzot, esetleg még nyák rajzot is?
Tranyós, esetleg IC-s előnyben. A csőtől félek.  ;)

teacher

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #8 Dátum: 2010, Augusztus 11, 08:07:25 »

 Jó reggelt kedves mishow barátom!

 Köszönöm, hogy kisegítettél, mert valóban nem jutott eszembe az a honlap, ahol többek között a Te szellemes és rendkívül igényesen megírt tesztedet is olvashatják a tisztelt látogatók!

 Baráti üdvözlettel:

 teacher

pali923

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #9 Dátum: 2010, Augusztus 11, 13:37:29 »
Ha jól tudom, létezik olyan Pro-ject csövesnek mondott előerősítő, amin a csövek csak dísznek vannak, nem lehet, hogy a Tied is olyan volt?

csikar

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #10 Dátum: 2010, Augusztus 17, 14:59:45 »
Ha már phono a téma, diy-ben tudnátok segíteni? Szeretnék phonot építeni, egyszerűt de nagyszerűt.  :) ... Hol találhatnék kapcs. rajzot, esetleg még nyák rajzot is? Tranyós, esetleg IC-s előnyben. A csőtől félek.  ;)

fader!

Kicsit félve fogok az íráshoz, mivel nimisnek tett javaslatom (ld. fentebb) nem volt igazán sikeres, és lehet hogy ez sem lesz az.
Abszolut nem vagyok DIY fan (sajna nem értek hozzá - bár jó lenne...), az alábbi linket véletlenül találtam. Lehet, hogy érdekel és fel tudod használni az itt látható kapcsolást és javaslatokat:

http://www.deadwaxcafe.com/vzone/phonopre.asp

üdvözlettel: csikar

btamás

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #11 Dátum: 2010, Szeptember 11, 10:36:04 »
Ha jól tudom, létezik olyan Pro-ject csövesnek mondott előerősítő, amin a csövek csak dísznek vannak, nem lehet, hogy a Tied is olyan volt?
Pro-jectből csakis olyan létezik.

btamás

 • Vendég
Re:phono választás
« Válasz #12 Dátum: 2010, Szeptember 11, 11:04:13 »
Üdv mindenkinek!

Ha már phono a téma, diy-ben tudnátok segíteni?
Szeretnék phonot építeni, egyszerűt de nagyszerűt.  :)
HFM1-et szeretném leváltani, vagy feltuningolni.
Hol találhatnék kapcs. rajzot, esetleg még nyák rajzot is?
Tranyós, esetleg IC-s előnyben. A csőtől félek.  ;)
Aki meg tudja építeni, tuningolni is tudja, "mindössze" a következők kellenek hozzá:
- legalább olyan szintű lemezjátszó illetve erősítő + hangsugárzó, mint amit a phonóval el kívánsz érni
- gyakorlott fül
- érzék, amivel ki tudod választani a jobb hangú alkatrészeket, a jobb és odaillő belső kábelezést, stb.
...

Kérdés, hogy megéri-e? A HFM-1 viszonylag sok alkatrészből áll. Viszont, negatív visszacsatoló hurok nélküli kapcsolás-> a végeredmény erősebben függ az egyes alkatrészek sajáthangjától <- legalább annyira "veszélyes", mint kecsegtető tulajdonság! Első normálisabb RIAA-korrektorjukat megépítőknek inkább ajánlanám a Hang&Technikában leközölt phonót.