Hi-Fi Piac Fórum

Fórum kategória => Audiofil => A témát indította: aftereight - 2007, Március 10, 14:34:19

Cím: Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 10, 14:34:19
Sziasztok!
Tanácsra volna szükségem.
Van egy Pro-ject perspectiv-em sumiko blue point No2 hangszedõvel, mely hangszedõt szeretném leváltani. A kiszemelt egy ortofon rondo red, melyet meghallgatni eddig nem tudtam, de valószínûleg hiába is hallgatnám meg egy számomra teljesen idegen rendszerben...
Azért ezt választottam, mert MC és mert jó áron tudnék újat vásárolni belõle (apropó tud-e valaki 55ezer (bruttó) magyar forintnál olcsóbban ilyet?), valamint mert összehallgatam fent említett lejátszómat egy roksan xerxes + ortofonHMC30 -al, majd mikor ismét hazatértem, 1 hétig ki sem szedtem a pro-ject-et a dobozából... :sick:
(tisztában vagyok vele, hogy egy opelt hasonlítottam össze egy aston martinnal, de az ember mindig feljebb vágyik. :woohoo:  )
Gondolom a különbség oka a futómûben is keresendõ, de talán a hangszedõ cseréje hozna elõször nagyobb változást.
Kiegyenlített hangzást keresek, legyen mély meg magas is, és részletgazdagság!  Errõl a hangszedõrõl nem találtam még semelyik fórumon tapasztalati írásokat.
Ha van valakinek tapasztalata vele, vagy tud jó vételt, az kérem írjon ide.
Elõre is köszönöm a hozzászólásokat!
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: VibaVoice - 2007, Március 10, 19:54:32
Szia Fftereight!

MM helyett MC.
Ez rendben is van, de mid van az MC-hez.
Egy MC hangszedõ magában valóban nem váltja meg a világot.

Üdv: VBV
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 10, 20:51:40
Üdvözletem Szentgyörgyi Úr! :)

A phono a következõ lépcsõ, de csak szép sorjában, mert sajnos épp nem vet fel a pénz.
Jelenleg egy Krahling Zoli által épített MM phono-m van, melynek hangjával igen meg vagyok elégedve, ámde melynek az MC-re való tovább bõvítése szintén komoly összeg...
egy luxman L550 erõsítõ phono-ját készülök meghallgatni a közeljövõben.
Az MC-re váltás, az már biztos, illetve, hogy az eszköz nehézkes kipróbálása miatt a választás az nehéz lesz! :)
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: VibaVoice - 2007, Március 10, 21:30:07
Tisztelt Aftereight!

Köszönöm gyors válaszát.
Hát, igen. Sajnos sokan elfelejtik, hogy az MC-re váltás nem "csak" egy új hangszedõ vásárlásból áll (ami egymagában is komoly tétel). Több fórumon ajánlanak használt MC-trafót. Idõvel talán meg lehet csípni egy elfogadható árú típust, és akkor nem kell átalakítani a meglévõ Krahling Phonot.
Sok sikert, és türelmet tervei megvalósításához!

Tisztelettel: VBV
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 10, 21:54:35
Remélem nem haragszol meg, ha a Luxman meghallgatáshoz adok némi tanácsot. 2 féle Luxman birtokosaként biztos vagyok benne, hogy a hangjával meg leszel elégedve. Amire viszont nagyon oda kell figyelni, hogy a Luxmanok  kapcsolói, pl. impedanciaváltó,  hajlamosak az oxidációra, kontakthibára.  Ez nekem nagyon sok bosszúságot okozott, elmegy az egyik csatorna, változik a sávszélesség, hangzás. A kapcsoló egy zárt szerkezet, szinte hozzáférhetetlen, (bontás nélkül) és egy szalagos bovden mûködteti. Hallgatás közben forgasd el a kapcsolót oldalirányba és figyeld, hogy nem változik-e a hangkép. MC-re váltáshoz a legjobb megoldás egy MC trafó. Az Ortofonok nagyon jók.
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 10, 22:01:19
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 10, 22:42:01
Köszönöm a tanácsot! Egy német oldalon sajnos olvastam hasonló problémákat (oxidációra való hajlam) a luxmanokról, és bevallom így, hogy ezt írod, kicsit elvette a kedvem a dologtól...  :huh: hogyan lehet az ilyen problémát orvosolni? illetve, ha megvételkor nem produkálja eme jelenséget, semmi nem garantálja, hogy pár hónap múlva nem kezdi el...
melyik luxman van/volt neked?(közben persze továbbra is várom ortofon rondo red tapasztalatokat  :) )
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: VibaVoice - 2007, Március 11, 06:47:59
Tisztelt Aftereight!

Nálam csak egy pár éves Ortofon MC20-Super zenélget, és új szériával nem tudtam fül közelbe kerülni. Ettõl függetlenül szerintem nem sok Rondo Red tulajdonos lehet, aki meg tudná osztani tapasztalatait. Külhoni fórumokon kellene próbát tenni. Hátha....

Tisztelettel: VBV
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 11, 07:01:02
Semmiképpen se menjen el a kedved a Luxmanoktól, nagyon jó gépek. Van egy C 03-as elõerõsítõm, az évek óta hibátlan. A másik egy L 525 típusú komplett erõsítõ, ez produkálja az említett hibát. Idõnként át kell fújni kontaktsprével a kapcsolókat belül és ezzel karbantartható valamelyest. A barátomnak is van egy C 02-ese és egy 03-asa, de neki nincs semmi rossz tapasztalata. Az L525 jelentõsen melegszik, (jódarabig A osztályban mûködik)talán ezért hajlamosabb az oxidációra. Ha jó az ára és nincs hibája, szerintem nincs nagyobb kockázat. Tudok egy címet, ahol lehet hozzá kapni fénymásolt szervízdokumentációt. Ha szükséged van rá, írj!
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 11, 16:54:19
aftereight!
Nézd csak meg ezt a Vatera ajánlatot! http://www.vatera.hu/luxman_c_03b_erosito_20710165.html  Rákattintassz, a cím elejébõl kitörlöd a www.hifipiac.hu-t, a végérõl meg a /\'\'\'-t és elindul. Ennél olcsóbban és M.o-ról nem veszel C 03-at. Persze lehet, hogy van rejtett minimálár, ezt nem tudom.
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 11, 21:45:19
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

duofon, valóban elgondolkodtató a linkben látható elõfok. vajon melyiknek lehet jobb a phonója, a c03-nak, vagy az L550-nek?
Egyébként te mit kergetsz a c03-al, milyen végfokot?

ezen az oldalon találtam egy pár szép darabot
http://www.hifi-studio.de/hifi-klassiker/luxman.htm

az integráltad európai, vagy japán? kérdésem arra vonatkozik, hogy 220V-ról üzemel-e, vagy 110V-ról és van még hozzá egy külsõ táp. Az L550, amit megnézni készülök, az japán piacos, úgyhogy van hozzá egy külsõ táp. nem tudom ettõl mennyire tartsak, mert azzal tisztában vagyok, hogy a táp igen komoly tényezõ, a tuningok is a tápnál kezdõdnek...
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 11, 23:04:52
aftereight!
Szerintem a C 03-nak van jobb hangja. Nálam legalábbis. Ha elõerõsítõt veszel, késõbb választhatsz hozzá más végfokot is. Az L 525 német piacra készült, 220 V-os. Óriási trafó van benne, 2 x 120 wattot igér  kimenõteljesítménynek. Az elõfok egy Nad rendszerben szolgál, amit LP-k digitalizálásához használok. Nad lemezjátszó, Luxman riaa, menõ manó (3020i) Unitra szélessávú hangdobozok. Jó hallgatni. 2 kimenete van az elõfoknak, a másikat a számítógép fogadja. Jó hallgatózást!
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: csikar - 2007, Március 12, 16:13:32
aftereight írta::
Idézet
Sziasztok!
Tanácsra volna szükségem.
Van egy Pro-ject perspectiv-em sumiko blue point No2 hangszedõvel, mely hangszedõt szeretném leváltani...

aftereight!
Mi vezetett erre a döntésre? Mi a baj a Sumikoval?

Idézet
A kiszemelt egy ortofon rondo red ... Azért ezt választottam, mert MC ...


A Sumiko is MC, csak magaskimenetû (2,5 mV), a Rondo alacsonykimenetû (0,5 mV), ami tényleg igényel egy trafót vagy MC elõerõsítõt, ami további invesztálást jelent...

Idézet
...összehallgatam fent említett lejátszómat egy roksan xerxes + ortofonHMC30 -al, majd mikor ismét hazatértem, 1 hétig ki sem szedtem a pro-ject-et a dobozából ... Gondolom a különbség oka a futómûben is keresendõ, de talán a hangszedõ cseréje hozna elõször nagyobb változást...


A futómû alapvetõen meghatározza a végsõ hangot. Természetesen egy másik hangszedõnek a hangja más lesz, feljebb lépve a "ranglétrán" várhatóan jobb is lesz, de a futómû alapkaraktere továbbra is rányomja bélyegét a hangzásra. A Roksan Xerxes már hosszú ideje "etalon" és az a gyanúm, hogy a Perspective nem éri el annak nívóját.
Mindezt azért írom le, mert - sajnos - könnyen lehet, hogy a PU cserét övezõ várakozásod nem teljesül(het) maradéktalanul.
Sajnos kicsi az esélye annak, hogy a Rondo Red-et ismeri-használja valaki közülünk.
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 12, 16:25:36
Köszi a segítséget! Épp a c-03 -al próbálom felvenni a kontaktust... nem egyszerû ez a vaterán keresztül :)
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: duofon - 2007, Március 12, 16:28:58
Üsd le egy nagyon olcsó termékét és megvan a címe.
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 12, 16:46:33
csikar!

"Mi vezetett erre a döntésre? Mi a baj a Sumikoval?"

Ama bizonyos összehallgatás...

A futómû... ezt több forrásból olvastam/hallotam, hogy ,amint te is írod rányomja alapvetõ karakterét a hangzásra. A legfülbetûnõbb különbség a két lejátszó között az volt, hogy az enyémen hatalmas "kiemelés" volt középtartományban. olyan sokol rádió fílingem volt... :S
A kérdés, hogy ezt leginkább a futómû, a kar vagy a hagszedõ tette? Tudom, hogy a három együtt :) + a karkábel, + a filc a tányéron, de mégis milyen arányban?
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 12, 16:50:06
duofon!

ezt már megtettem, de mikor/hogyan lesz ebbõl nekem telefonszám?
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: csikar - 2007, Március 13, 15:31:04
aftereight írta::
Idézet
A kérdés, hogy ezt leginkább a futómû, a kar vagy a hagszedõ tette? Tudom, hogy a három együtt :) + a karkábel, + a filc a tányéron, de mégis milyen arányban?

aftereight!

Értem már a problémádat. Sajnos azonban nem tudok a fenti kérdésedre válaszolni, és szvsz mások sem tudnak. Túl "sokváltozós" ez az egész.

Javaslom, hogy - ha hozzáférsz - nézd meg a magyar nyelvû HiFi Choice-ban mit írtak a Perspective-rõl. Tesztelték néhány más LP játszóval egyetemben. Most nem tudom megírni melyik számban volt, de késõbb megkeresem (ha érdekel). Talán ez adhat némi támpontot a futómû sajáthangjának megítéléséhez.
Olyannak írtad le a Sumiko + Project hangját, mintha sávhatárolt lenne, kaszálna alul és fölül. Nem tudom (ezt sem!) megítélni, hogy ezért csak a hangszedõ lenne a felelõs. Én egy Sumiko Blue Point Special-t használok Rega P25-ben (Bese A. féle fono + Ion Obelisk 3X/X-Pak erõsítõ): nem érzem sokolosnak a hangját! A Te hangszedõd és az én hangszedõm nem állhat olyan messze egymástól, mint a Sumiko-k az Ortofonoktól.
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: csikar - 2007, Március 13, 19:46:04
aftereight!

Az említett cikk a (magyar nyelven megjelentetett) HiFi Choice 1999 õszi számában található, de végigolvasva sehol sem említenek olyat, mely a Te tapasztalatoddal (sávhatároltság?) összecsengene.

A pozitívumok: feszes ritmustartás (ez tipikus Pro-ject jellemvonás), könnyed stílus, "bármely zenei stílust úgy szólaltat meg, hogy a hallgató szinte belefolyik a zenei élménybe..."

De: "Azonban minél tovább hallgattam, annál egyértelmûbbé vált számomra, hogy valami mégis hiányzik belõle - valami finom és érzéki. Valahogy hiányzik a magas és mély hangok légkörének áttetszõ és kifinomult árnyalata, egyszerûen nem nyújtja azt a beletekintést a zenébe, mint a ... /a teszteben szereplõ két másik lemezjátszó neve, ami itt most nem fontos/ ... Mahler 5. szimfóniája is kifinomult dinamikáról tanúskodott, de hiányzott a légiesség és a mélyhangok atmoszférája. ... számát meghallgatva is úgy éreztem, hogy a gitár megnyugtatóan ritmikus volt, de az akusztika atmoszférája elveszett." (a cikk írója Tim Bowern)

És a lemezjátszóba egy 1000 fontos Ortofon Rohmann volt beszerelve! A fonofokozat pedig Roksan Artaxerxes X, DS1.5 táppal.

A fentiek szerintem csak a futómû képességeire utalhatnak!

Félreértés ne essék; nem csepülni akarom a lemezjátszódat, hanem újból felhívni a figyelemedet arra; a hangszedõcsere önmagában még nem biztos, hogy meghozza a várt eredményt.

Nem lehetséges, hogy a lánc valamelyik másik eleme (elektronika, kábel) ûz belõled csúfot?
pl. a fono bemeneti impedanciája - vagyis a nem korrekt illesztés - is lehet egy ok. Kábelkapacitás/induktivitás? Ehhez nem értek, de nálam sokkal "szakértõbbek" írtak már ilyenekrõl.

(Lehet, hogy megint túl bõbeszédû voltam?) Sorry!
Cím: Válasz/Re:Ortofon rondo red
Írta: aftereight - 2007, Március 13, 21:33:59
csikar!

Kösz a beírásokat!
A rendszer egyéb gyenge pontjainak kizárása végett a lemezjátszómmal együtt átvonultam a xerxes tulajdonosához, és ott gyakorlatilag csak a 2 lemezjátszó lett kicserélve, meg a phono.
Ugyanazzal a kábellel lett összekötve. A sokol fíling, az közvetlen a roksan után ugyanazt a lemezt meghallgatva jött csak! elõtte nem volt! :)
Henry Belafonte (at Carnegie Hall) ominózus élõ koncertfelvételét hallgattuk, és az enyémen 20 évet fiatalodott, és törpe lett! :)  :ermm:
Tulajdonképp elõbb-utóbb úgyis MC-re akarok váltani, mert sokan aszongyák az egy más világ! :) szeretném kipróbálni, de anyagi forrásaim nem engedig 3-4 MC tetszõleges megvásárlását és tesztelgetését! így egyet kell kiválasztanom!
A tesztekrõl az a véleményem, hogy ugyanarról a termékrõl minnél többet szeretek elolvasni, és megpróbálni kihámozni belõlük a "hasznos" információt... õszintén szólva nem hiszek a pártatlanságukban! :)
Cím: Vá: Ortofon rondo red
Írta: Robici - 2008, Január 25, 20:03:55
aftereight!

Sikerült azóta valami eredményre jutni?
Cím: Vá: Ortofon rondo red
Írta: btamás - 2008, Január 26, 01:30:24
Bevált, lehetõleg a gyártó  által ajánlott lemezjátszó-hangszedõ párosításokat kéne meghallgatnod.
Ha sehogy nem találsz Pro-Jecttel megfelelõt, tudod, mit kell tenned.
A zenei élményért leginkább a futómû és a hangkar felelõs, a sávszélek hiánya, saját tónus-karakter és egyéb hifis dolgok múlhatnak az elektronikán, a hangszedõn, kábelen, de még a lemezjátszó asztalkán is.
Feszes ritmus: van, akinek a ritmus ilyen életszerûsége, másoknak etéren is inkább az árnyalatok kimutatása fontos. Nyilván nem mindegy, ki milyen zenéket hallgat. Habár ebbe a futómû (és azért a hifi többi része) is bele-beleszól.
Cím: Re:Ortofon rondo red
Írta: csövi - 2010, Július 17, 09:54:34
Én is jártam K.Zolinál hallgatózni és eddig minden lemezjátszónál jobb volt az ő Roksan+OLSilver+MC30 comboja. Átraktuk a kart hangszedőt is sajátomra és nagyon sterilen zenélt az ő xerxes futóművéhez képest.  Ott nála...