Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Ortofon rondo red  (Megtekintve 8573 alkalommal)

aftereight

  • Vendég
Válasz/Re:Ortofon rondo red
« Válasz #15 Dátum: 2007, Március 12, 16:46:33 »
csikar!

"Mi vezetett erre a döntésre? Mi a baj a Sumikoval?"

Ama bizonyos összehallgatás...

A futómû... ezt több forrásból olvastam/hallotam, hogy ,amint te is írod rányomja alapvetõ karakterét a hangzásra. A legfülbetûnõbb különbség a két lejátszó között az volt, hogy az enyémen hatalmas "kiemelés" volt középtartományban. olyan sokol rádió fílingem volt... :S
A kérdés, hogy ezt leginkább a futómû, a kar vagy a hagszedõ tette? Tudom, hogy a három együtt :) + a karkábel, + a filc a tányéron, de mégis milyen arányban?

aftereight

  • Vendég
Válasz/Re:Ortofon rondo red
« Válasz #16 Dátum: 2007, Március 12, 16:50:06 »
duofon!

ezt már megtettem, de mikor/hogyan lesz ebbõl nekem telefonszám?

csikar

  • Vendég
Válasz/Re:Ortofon rondo red
« Válasz #17 Dátum: 2007, Március 13, 15:31:04 »
aftereight írta::
Idézet
A kérdés, hogy ezt leginkább a futómû, a kar vagy a hagszedõ tette? Tudom, hogy a három együtt :) + a karkábel, + a filc a tányéron, de mégis milyen arányban?

aftereight!

Értem már a problémádat. Sajnos azonban nem tudok a fenti kérdésedre válaszolni, és szvsz mások sem tudnak. Túl "sokváltozós" ez az egész.

Javaslom, hogy - ha hozzáférsz - nézd meg a magyar nyelvû HiFi Choice-ban mit írtak a Perspective-rõl. Tesztelték néhány más LP játszóval egyetemben. Most nem tudom megírni melyik számban volt, de késõbb megkeresem (ha érdekel). Talán ez adhat némi támpontot a futómû sajáthangjának megítéléséhez.
Olyannak írtad le a Sumiko + Project hangját, mintha sávhatárolt lenne, kaszálna alul és fölül. Nem tudom (ezt sem!) megítélni, hogy ezért csak a hangszedõ lenne a felelõs. Én egy Sumiko Blue Point Special-t használok Rega P25-ben (Bese A. féle fono + Ion Obelisk 3X/X-Pak erõsítõ): nem érzem sokolosnak a hangját! A Te hangszedõd és az én hangszedõm nem állhat olyan messze egymástól, mint a Sumiko-k az Ortofonoktól.

csikar

  • Vendég
Válasz/Re:Ortofon rondo red
« Válasz #18 Dátum: 2007, Március 13, 19:46:04 »
aftereight!

Az említett cikk a (magyar nyelven megjelentetett) HiFi Choice 1999 õszi számában található, de végigolvasva sehol sem említenek olyat, mely a Te tapasztalatoddal (sávhatároltság?) összecsengene.

A pozitívumok: feszes ritmustartás (ez tipikus Pro-ject jellemvonás), könnyed stílus, "bármely zenei stílust úgy szólaltat meg, hogy a hallgató szinte belefolyik a zenei élménybe..."

De: "Azonban minél tovább hallgattam, annál egyértelmûbbé vált számomra, hogy valami mégis hiányzik belõle - valami finom és érzéki. Valahogy hiányzik a magas és mély hangok légkörének áttetszõ és kifinomult árnyalata, egyszerûen nem nyújtja azt a beletekintést a zenébe, mint a ... /a teszteben szereplõ két másik lemezjátszó neve, ami itt most nem fontos/ ... Mahler 5. szimfóniája is kifinomult dinamikáról tanúskodott, de hiányzott a légiesség és a mélyhangok atmoszférája. ... számát meghallgatva is úgy éreztem, hogy a gitár megnyugtatóan ritmikus volt, de az akusztika atmoszférája elveszett." (a cikk írója Tim Bowern)

És a lemezjátszóba egy 1000 fontos Ortofon Rohmann volt beszerelve! A fonofokozat pedig Roksan Artaxerxes X, DS1.5 táppal.

A fentiek szerintem csak a futómû képességeire utalhatnak!

Félreértés ne essék; nem csepülni akarom a lemezjátszódat, hanem újból felhívni a figyelemedet arra; a hangszedõcsere önmagában még nem biztos, hogy meghozza a várt eredményt.

Nem lehetséges, hogy a lánc valamelyik másik eleme (elektronika, kábel) ûz belõled csúfot?
pl. a fono bemeneti impedanciája - vagyis a nem korrekt illesztés - is lehet egy ok. Kábelkapacitás/induktivitás? Ehhez nem értek, de nálam sokkal "szakértõbbek" írtak már ilyenekrõl.

(Lehet, hogy megint túl bõbeszédû voltam?) Sorry!

aftereight

  • Vendég
Válasz/Re:Ortofon rondo red
« Válasz #19 Dátum: 2007, Március 13, 21:33:59 »
csikar!

Kösz a beírásokat!
A rendszer egyéb gyenge pontjainak kizárása végett a lemezjátszómmal együtt átvonultam a xerxes tulajdonosához, és ott gyakorlatilag csak a 2 lemezjátszó lett kicserélve, meg a phono.
Ugyanazzal a kábellel lett összekötve. A sokol fíling, az közvetlen a roksan után ugyanazt a lemezt meghallgatva jött csak! elõtte nem volt! :)
Henry Belafonte (at Carnegie Hall) ominózus élõ koncertfelvételét hallgattuk, és az enyémen 20 évet fiatalodott, és törpe lett! :)  :ermm:
Tulajdonképp elõbb-utóbb úgyis MC-re akarok váltani, mert sokan aszongyák az egy más világ! :) szeretném kipróbálni, de anyagi forrásaim nem engedig 3-4 MC tetszõleges megvásárlását és tesztelgetését! így egyet kell kiválasztanom!
A tesztekrõl az a véleményem, hogy ugyanarról a termékrõl minnél többet szeretek elolvasni, és megpróbálni kihámozni belõlük a "hasznos" információt... õszintén szólva nem hiszek a pártatlanságukban! :)

Robici

  • Vendég
Vá: Ortofon rondo red
« Válasz #20 Dátum: 2008, Január 25, 20:03:55 »
aftereight!

Sikerült azóta valami eredményre jutni?

btamás

  • Vendég
Vá: Ortofon rondo red
« Válasz #21 Dátum: 2008, Január 26, 01:30:24 »
Bevált, lehetõleg a gyártó  által ajánlott lemezjátszó-hangszedõ párosításokat kéne meghallgatnod.
Ha sehogy nem találsz Pro-Jecttel megfelelõt, tudod, mit kell tenned.
A zenei élményért leginkább a futómû és a hangkar felelõs, a sávszélek hiánya, saját tónus-karakter és egyéb hifis dolgok múlhatnak az elektronikán, a hangszedõn, kábelen, de még a lemezjátszó asztalkán is.
Feszes ritmus: van, akinek a ritmus ilyen életszerûsége, másoknak etéren is inkább az árnyalatok kimutatása fontos. Nyilván nem mindegy, ki milyen zenéket hallgat. Habár ebbe a futómû (és azért a hifi többi része) is bele-beleszól.

csövi

  • Vendég
Re:Ortofon rondo red
« Válasz #22 Dátum: 2010, Július 17, 09:54:34 »
Én is jártam K.Zolinál hallgatózni és eddig minden lemezjátszónál jobb volt az ő Roksan+OLSilver+MC30 comboja. Átraktuk a kart hangszedőt is sajátomra és nagyon sterilen zenélt az ő xerxes futóművéhez képest.  Ott nála...
« Utoljára szerkesztve: 2010, Július 17, 20:17:57 írta csövi »