Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Orion hifi torony  (Megtekintve 2423 alkalommal)

Nem elérhető Kata

 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 2
Orion hifi torony
« Dátum: 2019, Július 12, 16:25:53 »
Üdvözlet mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, hogy az Orion hifitorony a 80-as évek beli) hangfalainak kábeleit, hogyan kell csatlakoztatni a toronyba. Esetleg, ha egy fotóval tudná valaki illusztrálni, nagyon megköszönném.

Előre is köszönöm   Kata

Nem elérhető istju

 • tag
 • ***
 • Hozzászólások: 133
Re:Orion hifi torony
« Válasz #1 Dátum: 2019, Július 14, 17:03:43 »
Tisztelt Kata!
Nem írta le az erősítő típusszámát, ez a lentebb vázolt gondolatmenet az SE 260-as erősítőre vonatkozik, amelynek a kb 42 cm hosszú előlapján két mérőműszer található egymás mellett.
Amennyiben Önnek olyan kábele van (amely remélhetőleg kéteres, különböző színű piros-fekete erekkel) amely nem csatlakozik a hangfalhoz, akkor egészen egyszerűen az erősítő hátlapján lévő, hátulról nézve a jobb felső sarokban lévő piros színű gombot benyomva bele fog menni a hangfalkábel egyik ere. Előtte persze kb 5-7 mm hosszan a szigetelést vegye le róla pl. egy késsel körbevágva a kábelnek.Ez után a réz ereket sodorja össze. Ez azért kell, hogy egyetlen réz szál se érjen még véletlenül sem a másik kábelérhez, vagyis fekete színű kábelfélhez, vagy ne adj Isten a fekete színű csatlakozóhoz sem. Ez rövidzárlatot okozhat, az erősítőt tönkre teszi. A fekete csatlakozóval, a  jobb felső saroktól balra lévő, vele egy vonalban lévő csatlakozóval folytassa. Ezzel ha kész megvan egy hangfal bekötése.A hangfalba (ha szintén csatlakozós és nem gyárilag szerelt kábel van benne)ugyanígy kösse be a kábelt. A következő kábellel ugyanígy járjon el mind az erősítő, mind a hangfal esetén.  Az alatta lévő, felülről második, jobb oldali, piros színű csatlakozóval és a mellette lévő fekete színűvel folytassa a munkát.Ha nincs Önnek különböző színű, kéteres kábele, akkor marad a kábel erének végigkövetése, hogy melyik megy a piros és melyik a fekete csatlakozóhoz mind a hangfal, mind az erősítő esetén. Ha felcseréli az ereket akkor nem fog semmi eget verő nagy baj történni, maximum ellentétes fázisban mozognak majd a hangszórók, de ez nem teszi tönkre sem az erősítőt, sem a hangfalat.A hangzásban vájt fülűek fognak különbséget hallani. De aki ilyen Istenáldotta képességgel rendelkezik, annak már nem nagy kunszt megcserélni a vezetékeket.
Némi jótanács:
-ne dolgozzon a fentiekkel akkor, ha az erősítő bekapcsolt állapotban van,
-tanácsos még a fali, 220V-os hálózati csatlakozót is kihúzni bekötés közben,
-minimális(5-10 fokra elfordított hangerő szabályzóval) próbálja ki először az erősítőt, valamint a bekötés helyességét,
-ugyan van az erősítőben rövidzárlati védelem(piros led jelzi az előlapon), de ne bízzon benne...inkább legyen nagyon óvatos, annak ellenére, hogy Önt nem érheti áramütés ezen munka közben, ha betartja a fentieket.
Maradok Tisztelettel:Istju.

Nem elérhető Kata

 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 2
Re:Orion hifi torony
« Válasz #2 Dátum: 2019, Július 16, 06:46:00 »
Kedves istju!

Igazán köszönöm ezt a kimerítő választ!
Nincs kizárva, hogy esetleg a jövőben még keresni fogom.

Tisztelettel Kata


Nem elérhető istju

 • tag
 • ***
 • Hozzászólások: 133
Re:Orion hifi torony
« Válasz #3 Dátum: 2019, Július 16, 08:41:40 »
Tisztelt Kata!
Nagyon szívesen segítettem Önnek.
Akár nyíltan itt a fórumon, akár privát üzenetben segíteni fogok Önnek...erőmhöz és tudásomhoz mérten.
Azonban az asztrofizikus(Brian May, a Queen "esze" a filmben elhangzottak nyomán szabadon idézve) ezen a fórumon nem én vagyok...nemcsak a HIFI-ben.Maximum egy gépész agyú tanárember.
Sok, jó szándékú, tőlem fényévekkel nagyobb tudású fórumtárs van itt ezen az oldalon...csak rejtőzködnek!
Maradok Tisztelettel:Istju.