Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók  (Megtekintve 156299 alkalommal)

Horváth Iván

 • Vendég
Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Dátum: 2007, Június 29, 13:06:34 »
Kedves Barátaim,
A Hifi Magazin 1980 téli számában jelent meg Mitológia c. írásom, amelyet az \'50-es és \'60-as évek hifidivatjának szenteltem. Ma már aligha kell érvelni amellett, hogy a félvezetõs mellett az elektroncsöves erõsítõknek, a mozgómágneses mellett a régi fajta, mozgótekercses hangszedõknek, a közvetlen hajtásúak mellett a gumiszíjas, sõt akár dörzskerekes lemezjátszóknak is lehet elfogadható hangzásuk. Úgy veszem észre, hogy talán a nagy hatásfokú, nagy méretû, tölcséres hangsugárzóknak is újra feljövõben van a csillaguk. A még mindig Electro-Voice hangszórókkal szerelt Klipschorn mellett újra árusítják a kis Klipsch-eket (La Scala, Cornwall, Heresy). Újra árulják a \'40-\'50-es évek Altec mozihangszóróját, a Voice of the Theatre-t, méregdrágán.
Hû maradtam a cikkemben hirdetett elvekhez. Ott egy tölcséres Electro-Voice hangszóróhoz fûzõdõ kellemes emlékeimrõl számoltam be. Nos, ma is egy kétszer egymázsás Electro-Voice/Onkent hallgatok, amelyet továbbra sem félvezetõs erõsítõvel hajtok meg.
Tavaly nekifogtam, hogy szabad idõmben helyreállítsak egy õsi Electro-Voice Sentry III-ast. Szívesen cserélnék eszmét olyan zenekedvelõkkel, akik szintén értekelik a nagy hatásfokú hangsugárzók különleges képességeit, és megosztják velem a tapasztalataikat.

VibaVoice

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #1 Dátum: 2007, Június 29, 14:34:15 »
Tisztelt Horváth Iván Úr!

Az Ön által említett Electro-Voice hangszórónak csak a magas szekciója tölcséres, a vele egybeépítet mélysugárzó vagy reflex, vagy Helm-Holtz rezonátoros dobozban dolgozik elfogadhatóan.
A címben szereplõ nagy hatásfokú, de teljessávú tölcséres hangsugárzók feltámasztásával nincs kedve foglalkozni? Többutas, tölcséres magassugárzóval egybeépített, vagy kiegészített hangsugárzóval elvétve ugyan, de lehet találkozni (pl.: Altec-604, Mauhorn-XII-ben nagyon király tud lenni), de teljessávú tölcséres hangsugárzót gyakorlatilag szinte sehol sem lehet fülügyre venni.
Esetleg valami ötlet?

Tisztelettel: Szentgyörgyi László

btamás

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #2 Dátum: 2007, Június 29, 21:48:30 »
Kedves Horváth Iván!

Mindenekelõtt el kell mondanom, hogy nem tölcséres hangsugárzót hallgatok otthon, nem is volt ilyenem (egy idõben azt mondtam, nem is lesz - de ma már óvatosabban fogalmazok).

Inkább az iránt érdeklõdnék, az Onken doboz és az Electro-Voice tölcsér külön erõsítõkkel van meghajtva (multiamplifikálás)? Ha igen (valószínûsítem, ez a helyzet), egyforma vagy más-más típusokkal? Van esetleg ezzel kapcsolatos tapasztalat?

Horváth Iván

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #3 Dátum: 2007, Július 02, 09:59:01 »
Kedves Barátaim,köszönöm értékes megjegyzéseiket, amelyekre sajnos csak holnap lesz időm válaszolni. Köszönöm türelmüket.

penna

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #4 Dátum: 2007, Július 03, 08:42:37 »
Tisztelt Horváth Úr,

Jó hallani, hogy van még rajtam kívül más is aki elkötelezett a tölcséresek irányába, én évekig (vagy 10 éven keresztül) hallgattam Klipsch dobozokat, Hornt és LaScalat. 100 dB/W/m fölött más a világ!

Némi kiigazítás mindazonáltal.
Az újraindított Altec VOT már nem vehető meg (legalábbis Európában), az Altec európai képviseletétől kapott  minapi információ szerint.

A Klipsch Heritage/Classic sorozata viszont tényleg új lendülettel promótált, tavaly a milánói hifi kiállításon volt alkalmam hallani őket ismét sok év után és nagyon meggyőzőek volt, különösen a nagyobb dobozok. Sajnos az árak egy kicsit talán magasabbak lettek..

Az Altec 604-es család különböző darabjait egy amerikai cég újragyártja, az eredeti Altec szerszámokat használva (ha minden igaz 704-eket meg Kínában gyártanak) és Japánban a 604-nek reneszánsza van, de lapra szerelve, open baffle konfigurációban, nem tölcséresként.

Az EV Sentry III-hoz ha minden igaz az EV-től még minden alkatrészhez hozzá lehet jutni.

Tisztelettel:

Koscsó Ferenc
Penna
(jelenleg is modern (4  utas) tölcséres dobozt használó zenehallgató)

istvan01

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #5 Dátum: 2007, Július 03, 13:51:02 »
Tisztelt HORN fanok

Minden tiszteletem és csodálatom a tölcsérek iránt, tényleg más világ. Saját mérvadó tapasztalatom kevés, ezért inkább kérdezek.

A tölcséresek között két fõ kategóriát látok. A több-utasak hangváltóval, melyek néha hibrid módon kapcsolódnak a basszushoz és az egy-utas szélessávú hangszóróval szereltek hangváltó nélkül.

Kérek véleményt és értékelést, melyikkel lehet elérni az élethûbb hangzást, elõnyök és hátrányok mit jelentenek egyiknél-másiknál. A hatásfok mindkét kategóriánál jóval nagyobb, mint a többi hangsugárzó típusnál, de ez is egy eleme a sok kompromisszumnak.

István

penna

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #6 Dátum: 2007, Július 03, 15:10:30 »
A kérdésre nem lehet választ adni, már legalábbis az élethűbb hangzás tekintetében.

Én egy 4 utas tölcséres/szub kombinációt hallgatok sok éve már, de kiválóan együtt lehet élni egy Altec 604B-vel is vagy mondjuk egy Tannoy DMT15 MK II profi koax hangsugárzóval is, ha valakinek van helye elég nagy, illetve a gyereknek még e hónapban építünk egy 16 inches szélessávún alapuló egyszerű, kb 100 dB érzékenységű hangfalat is, ha megjönnek végre a hangszórók.

Mások az előnyei és hátrányai egyiknek, másiknak is, a koax nagy hatásfokúak talán valamivel kevesebb helyet igényelnek általában és könnyebb őket ellátni kiegészítőkkel

VibaVoice

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #7 Dátum: 2007, Július 03, 20:09:56 »
Szia istvan01!

Kérdésed jogos, és tisztelni való. Minden hangsugárzó megoldás közül az egyutas hangszóróval szerelt tölcséres hangsugárzók állnak legközelebb a természetes hanghoz (egy mikrofon, egy hangszóró, egy fül). Az indok egyszerû, nincs keresztváltó. Penna úr többutas tölcsérhalmaza, kiegészítve oldalankét egy-egy házimozis mélynyomóval, kb. annyira áll közel a természetes hangzáshoz, mint vízibicikli a Forma-1-hez, de zenét ezzel is lehet hallgatni, persze csak halkan, és erõsen megválogatott zeneanyaggal. Igazi, egyutas, nagyhatásfokú tölcséres hangsugárzót alig-alig lehet fülügyre kapni. Olyan egyutas tölcsérest, ami minden gond nélkül elhelyezhetõ egy átlagos méretû lakószobában, mégis fergeteges mélytartománnyal rendelkezik, a Sonido, és a VibaVoice (én magam) árusít. Ezekrõl a tisztán egyutas hangsugárzókról sajnos nem tud Penna úr beszámolni, mert gyakorlati tapasztalata csak a 2 milla fölötti, Milánóban hallható többutas hangsugárzókra terjed ki (vajon miét?).
Ha érzékszerveid felcsigázását nem akarod sokáig halogatni, ideje valamelyikünket, vagy mindkettõnket meglátogatnod, mert csak az számít, amit saját füleddel hallasz.
És egyébként is. Minek külföldi céget támogatni, mikor csaknem minden itthon is kapható, és jobb, és olcsóbb.

Üdv: VBV

istvan01

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #8 Dátum: 2007, Július 03, 21:42:23 »
Hello VBV, Penna

Mindkét kategóriának óriási DIY tábora van a nagyvilágban, kereskedelmi-gyári konstrukciót ehhez képest tényleg nagyon keveset lehet látni (hallani). Én nagyon szívesen olvasnék itt mindkét kategóriáról véleményeket.

A tölcséres világban van még egy másik kategória felosztás is. A szélessávú egyutasra szánt motorok általában kónuszos (koax) membránnal rendelkeznek, melyek elõre és hátra is dolgoznak. A kompressziósdriverek nem szokták tudni a teljes hangsávot lefedni, ezek hátrafelé nem sugároznak. Mindkét kategóriában léteznek méregdrága motorok, de úgy tûnik, mintha a kompressziósok vannak az élbolyban.

Amikor megláttam a mellékelt képen látható (talán 6 utas) rendszert, azért megijedtem, elég félelmetes, nem csak a pénztárcának, hanem a család ovodáskorú gyermekeinek, mert a nagy torkok láttán vagy megijednek, hogy valamelyik tölcsér bekapja õket, vagy nem félnek és bújócskát játszva belemásznak. Persze ettõl még ennek lehet iszonyatos jó hangja is.    

István
 

elek

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #9 Dátum: 2007, Július 03, 22:47:00 »
Tisztelt VBV,talán Sz. L.?
Herman von Helmholz (és nem Helm-Holtz) az 1860-as években fedezte fel az üregrezonancia elvét.
Kár cikizni Penna úr tölcsérhalmazát, mert (a korábbi szériáktól eltérõen, ami nekem nagyon nem tetszett) a mostani igenis nagyon jól szóló hangsugárzó, igen kevés kompromisszummal, Ön  soha a büdös életben nem fog olyan jó hangsugárzót alkotni, ha megfeszül sem, de ez egyáltalán nem baj, csak hát kár megint vagdalkozni Lancelot lovag, vagy inkább (Don Quijote?), ne adja ki magát tölcsérgurunak, mert  nagyon messze van attól.
Munkásságának egy része valóban elismerésre méltó, de próbálja meg a szerénység nagyszerû érzését egyszer, nem fog fájni.
Elnézést a személyeskedésért, a Helmholz név rossz megjelenítése + a magas lóról való piszkálódás váltotta ki belõlem eme sorokat.
További szép estét kívánok a tölcséreseknek éppúgy, mint a tölcsér nélkülieknek.

elek

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #10 Dátum: 2007, Július 03, 23:01:31 »

elek

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #11 Dátum: 2007, Július 03, 23:02:05 »

elek

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #12 Dátum: 2007, Július 03, 23:04:04 »
egy hasonlóan ijesztõ, de jónak tûnõ tölcséres megoldás

Horváth Iván

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #13 Dátum: 2007, Július 04, 00:41:26 »
Kedves Barátaim,
1. Szentgyörgyi László úrnak teljesen igaza van: az Electro-Voice Sentry III-nak tényleg csak a közép- és magassugárzója tölcséres, a mélysugárzó basszreflex. (Volt a ládának egy magasabb, tisztán tölcséres változata is, alul persze rosszabb frekvenciamenettel, a Sentry IVb.) Hadd hívjam fel azoknak a figyelmét, akik nem ismerik, a következő tölcsértesztre, amelyen a Sentry III mellett olyan nevezetességek is szerepeltek, mint a Klipschorn vagy az Altec 19: http://www.reboehm.de/pub/Horntest_STP_9-81.pdf
2. Igen, az lenne az igazi, a mélytölcsér. Csak hát nagyon nagy. Eszményi megoldás (képen láttam ilyent): benne lakni. A zenehallgató szobát eleve úgy építjük meg, hogy a fölöttünk levő emeleten helyezzük el a két tölcsért. Szájnyílásuk a mennyezetünk. Nekem azonban még olyan lakásom se volt soha, amelyben egy pár Klipschornt előírásszerűen úgy tehettem volna a sarkokba, hogy a közelükben se ajtó, se ablak ne legyen. A Klipschornnál kisebb tölcsérek pedig nem nekem valók, mert komolyzenét hallgatok, és annak nagyon nagy a szubbasszus-igénye (de lehet, hogy csak nekem nagy a szubbasszus-igényem – voltaképpen mindegy).
Így kénytelen voltam lemondani a mélytölcsérről. Azzal vigasztalódom, hogy mégis elég nagy hangnyomást lehet elérni kevéssé csillapított, nagy basszreflex-dobozba épített olyan hangszóróval, amelynek könnyű papírpalástja, de annál erősebb mágnese és vagy 10 centis átmérőjű tekercse van. A közép- és magastölcsért persze a basszreflex-dobozhoz hozzá kell fékezni – de 50W-os erősítővel így is túlléphetjük, ha nem vigyázunk, akár a fájdalomhatárt. Nekem igenis tetszenek a basszreflexes/tölcséres öszvérmegoldások, az Altec 604 reflexnyílásos házban, az Altec 19-es doboz vagy épp a Sentry III.
3. „Btamás” barátunk az iránt érdeklődik, hogy mivel hajtom meg a hangszórókat. A válaszhoz be kell vallanom: tulajdonképpen két, pontosabban másfél Sentrym van.
Az eredeti Sentry III-asokat (amelyeknek restaurálását mostanában fejezem be) egy pár EAG EA-057-essel használja egy barátom, akinek kölcsönadtam. Helyreállításuk közben annyira megszerettem ezt a két nagy dobozt, hogy elhatároztam: régi, Onken-alapú rendszeremet is átalakítom Sentry jellegűre. Csak az Onken dobozt tartottam meg, mert mélyei legalábbis nem voltak rosszabbak a Sentry III-asénál, a közép- és magassugárzót, továbbá a keresztváltót viszont Sentry III alkatrészekből raktam össze. (Apró eltérésekkel: vasmagos helyett légmagos tekercsek, elkók helyett ipari olaj-papír kondenzátorok). Most Onken doboz tetején csücsül a hatalmas középtölcsér, azon pedig a magas. A rendszert csatornánként egyetlenegy ellenütemű végfokkal táplálom. A végcsövek 6SZ33SZ-V triódák. E szovjet, katonai elektroncső majdnem olyan, mint egy teljesítménytranzisztor: 50V anódfeszültség mellett 900mA katódáram engedhető meg rajta. Kimenőtranszformátor nélküli végerősítőket szoktak építeni vele. A szóban forgó végfokokban van kimenőtrafó, csak alacsony áttételű, és így nem annyira kényes.
4. Koscsó Ferenc Úrnak nagyon köszönöm a felvilágosításokat a Voice of the Theater meg az utángyártott Altec-ek ügyében.
5. A többiek hozzászólásaiból is sok újat tanultam; köszönet mindnyájuknak!

penna

 • Vendég
Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók
« Válasz #14 Dátum: 2007, Július 04, 01:16:25 »
VBV: no comment.

Egy megjegyzés:
Az elmúlt 20 évben legalább 25 különféle nagy hatásfokú hangfallal éltem együtt minimum pár hónapig, Lowther, Fostex, Altec hangszórós DIY is volt közöttük többféle, mire elértem a mostaniig 7 évvel ezelőtt. Szemben önnel, aki szokása szerint úgy kritizálja az enyémet, hogy azt soha nem hallotta, nekem módomban volt végigjárni a lehetőségek széles skáláját, mire a drága többutas mellett döntöttem. Beleértve számos egy utasat is. A keresztváltó hiánya nem kompenzálja az egyutasok számos egyéb kompromisszumát. Legalábbis az én izlésémnek megfelelő zenei reprodukció esetében. Másoknak más lehet természetesen a véleménye.  Ez az én izlésemet, véleményemet a legkisebb mértékben sem befolyásolja.