Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szavazás

Hogy döntenél, ha a helyemben lennél?

Megvárnád a Dec 18 bulit, és utána döntenél.
4 (33.3%)
Vennél egy új Mcintosh integrált gépet, és boldog lennél.
2 (16.7%)
Bladelius Grendel és az Embla. Annyiért mint a Mcintos, és cd + médiaszerver is van benne...
1 (8.3%)
Olcsó használt "vasat" vennél, és ha megunod, le tudnád cserélni kis veszteséggel.
5 (41.7%)
Várnál, és amíg nem találod meg a világ legjobb cuccát a legjobb áron, nem vennél semmit.
0 (0%)

Összes szavazó: 5

Szavazás lezárva: 2014, December 16, 13:12:32

Szerző Téma: Jamo Oriel alapkő  (Megtekintve 327444 alkalommal)

paplaszlo

 • Vendég
Jamo Oriel alapkő
« Dátum: 2014, Szeptember 25, 20:38:42 »
Sziasztok. Pap László vagyok, most regisztráltam ide közétek.

17 évvel ezelőtt volt egy kis Sony hangfalam, erősítőm, és bakelit cd lejátszóm. Bele voltam őrülve. Néhány lemezem volt csak, de azokat megszállottként minden nap végig hallgattam úgy, hogy minden egyes hangot külön próbáltam kiélvezni. Jó volt, aztán eladtam, munka, gyerek, és most kezdeném újra.

Akkoriban az Annex Kft. Dohány utcai boltjában csorgattam a nyálam, ahol megláttam a Jamo legdurvább példányát. Sosem felejtem el. Mint két totemoszlop ott álltak, én meg szinte nyaltam az ablaküveget, ami mögött voltak.

Most 38 éves vagyok, és eszembe jutott a régi szenvedély. Mázli, épp amikor nézelődtem találtam rá egy Orielre tőlem mindössze 15 kilométerre Halásztelken.
Egy hete hoztam el őket, és most itt állnak a nappalimban csendben. Csendben, mert sem kábelem, sem erősítőm.
Jó kezdet nem? Már van egy Oriel, már csak a többit kell beszerezni.

Nem igazán tud ezekről a hangfalakról senki biztosat a boltokban, és a neten sem találtam információkat arról, hogy mivel kellene meghajtani.

Abban a reményben írok most nektek, hogy segítetek nekem eldönteni mit kellene vennem hozzá, illetve ha majd erre lesz módom, én is megosztom veletek a tapasztalatokat.

Néhány kérdés, témafelvetés:

-   Kapupánt csavarokon áll, ami rettenetes, tehát le kellene cserélnem tüskékre. Milyen lehetett az eredeti gyári tüskéje, és honnan lehetne szerezni?
-   Milyen teljesítményű erősítő hajtaná meg rendesen?
-   Egy komoly rendszer építésekor érdemes még cd minőségre optimalizálni?
-   Milyen kábeleket kellene vennem?
-   Külön kellene kábeleznem a magasat, közepet, és a mélyet?

Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
Holnap teszek fel róluk képeket is.

Pap László

hodyka

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #1 Dátum: 2014, Szeptember 25, 22:27:59 »
Szia

Ezt találtam neked, szerintem sok mindenre választ ad  ;)

http://ianamillar.com/blog/oriel-tri-amplification/


hodyka

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #2 Dátum: 2014, Szeptember 25, 22:33:47 »

hodyka

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #3 Dátum: 2014, Szeptember 25, 22:43:29 »

paplaszlo

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #4 Dátum: 2014, Szeptember 26, 10:11:36 »
Köszönöm az eddigi válaszaitokat.

A „hilti-szeg” akár jó is lehet, már hallottam róla, de első körben próbálnám az eredeti állapotot visszaállítani, mert ha már a gyerekkori álom, és ha már Oriel, hát nézzen már ki úgy, ahogyan annak illik. Persze tudom, úgysem látok alá….. De ez mánia.

Az angol oldalak linkelését köszi, ezek szerint mégis van erről szó az éterben. Viszont az én angol tudásom, és a magyarul sem értett szakszavak, kifejezések miatt nekem ez eléggé lila köd elsőre.

Lehet gáz, de bevallom még a közép, és magas sugárzó előtti előlapot sem tudtam levenni.
Itt van nálam épp egy asztalos, látva a gondomat máris felajánlotta segítségét, és egy véső kalapács kombóval közelített. Jaj Neee!!!

Így inkább még átgondolom hogyan kellene lefeszegetni.

Egy biztos. Jó hobbi ez nekem, és nem is feltétlen az a lényeg, hogy mindent gyorsan megoldani, és bömböljön a zene! Ki kell élvezni minden munkafázist… Vagy ez már túlzás?

Mindenféle zenét szívesen hallgatok, komoly zenétől a rockig, illetve megfér egymás mellett, így elmondható, hogy hangulattól függően változó, de kritikus zenei ízlésünk van.

Képeket délután majd teszek fel. Van összesen 3 kis egyébként jelentéktelen sérülés az egyiken.

Pap László

bigi

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #5 Dátum: 2014, Szeptember 27, 08:44:00 »
Speciel én semmilyen hangfal alá sem tennék tüskéket. Sem ilyet, sem olyat. Föleg nem Jamok alá!!!
A Jamo sajnos nem egy tulságosan jo doboz. Lehet walaki xerelmes bele, de a saját korlátait nem tudja átlépni.
Egyetlen elfogadhato hangdobozt épitettek egéx pályafutásuk alatt, de az nem ez a tipus.
Az erölködökben nincs tul nagy elwárásuk. Persze gyenge kisteljesitményüt nem érdemes eléjük kötni.
Minimálisan 50 Wattos kell, amik lehetnek A, wagy AB osztályujak.
Wéleményem xerint egy Adwance Akusztik legkisebbje már jo eléjük.
Drotozásban ha lehet, inkább a réz felé orientálodnék, léwén az ezüst jobb, de ugyanakkor kissé wékonyabb hangu is, igy baromira felerösitené a jamok különben is wékony rikácsolos hangját.
Talán a legjobb wálasztás egy TC8 lenne, esetleg a 6-os.
CD-böl bármi jo, ugysem tud kiderülni a tudása, léwén ezt a hangfal nem tudja leközwetiteni.

paplaszlo

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #6 Dátum: 2014, Szeptember 27, 10:01:48 »
Na ezt jól megkaptam….:-)

Én egyébként annak ellenére, hogy jó a hallásom, és azt gondolom két hang közt a nagyon kicsiny különbséget is észreveszem, nem vagyok szakavatott, tehát abban nem vagyok biztos, hogy azt figyelem, veszem észre hibaként, amit kell.

Mielőtt az Orieleket beszereztem, járt nálam egy ügyfél, akinek sajnos már a nevét nem tudom, de miközben kiszolgáltam, kiderült, hogy nagy Audiophil rajongó, és régebbi modelleket gyűjt, halmoz fel otthonában.
Természetesen azonnal leragadtunk a témánál, és próbáltam a legtöbb információt elszipkázni.
Mivel a fizika egyikünktől sem áll túl messze, megbeszéltünk pár általunk nevetségesnek tartott dolgot. Bakelit lemezekkel kapcsolatban, CD lemez minőség, tüske a hangfal alá, és a tápkábel kérdése volt kivesézve mindösszesen 20 percben, majd kaptam tőle egy bolt ajánlást.
Mivel azonap nem volt több munkám, máris telefonáltam az Audiophil szalonba, ami nincs messze tőlem, így negyed óra múlva már ott is voltam.

Nézegettünk több terméket, sok dolgot elmondtak a boltban, melyek egy részét úgymond parasztvakításnak tartottam, de ez lényegtelen.
Felmentünk az emeletre, és ott egy nagybőgő hangzását próbáltuk ki Sonus Faber hangfalon, melynek párja 3,5 millió forint volt.
Mivel én ilyen minőségű hangzást talán még élő zenénél sem tapasztaltam, megvoltam döbbenve. Ma is hallom a fülemben azt a hangot, mely nyílván azért ragardt meg, mert az első minőségi hangzás volt számomra, illetve azért is, mert valóban észveszejtően csodálatos volt, és még találhatnék ki rá szavakat, de felsleges.

Aztán visszatértünk a földszintre, és Elac hangfalakat hallgattunk, melyek silány utánzatnak sem voltak jók a Sonus Faber hangja után. Talán fordítva kellett volna próbálgatni.

Majd Jamo hallgatást kezdtem rá két hétre az Annex-nél. A bejárattal szemben állta a Jamo C109, ami nekem külsőre tetszett. Majd Loreena Mckennitt Caravanserai számát próbáltuk rajta, és a hangja már kevésbé tetszett, sőt… mondhatni csapnivaló volt. Bocsánat ezért, illetve a véleményemért, nyílván a hely akusztikája, beállítás, stb. külső körülmények is okozhatták, hogy szegény hangfalat búgócsigának neveztem, illetve az ének „S” betűit rettenetesen zavaróan hangsúlyosnak hallottam.
Lementünk a pinyóba, és ott több terméket is kipróbáltunk, de valahogy egyik sem tetszett. B&W termékcsalád már kicsit dinamikusabbnak tűnt, a búgócsiga hatást nem annyira éreztem már, de az „S” betűk megmaradtak.

Az egyébként nagyon segítőkész eladó nem tudott rajtam fogást találni, javasolta, hogy a drágább modelleket hallgassam meg az Aranykéz utcában.

Gyalog mentem át, és Végh Csaba úr professzionális hozzáállással mutatott nekem pár modellt.
Néztünk egy terméket, melynek nem tudom a számát, majd mutatott egy monitor hangsugárzót. Ez már nagyon tetszett. Nem tudtam nem vigyorogni a bőr ülőgarnitúrán ülve, mert ekkor már tudtam, hogy nem az én fülem a rossz. Bizony van rendszer, ahol a „S” betűket nem érzem zavarónak, sőt ez a szám még olyan hangszereket is tartalmaz, melyeket a Jamo hangfalain még csak nem is vettem észre. Ez egy új CD vagy mi? Persze nem, csak más oldalról világítjuk meg.
Csaba Úr mondta: Mutatok még valamit.
Jóbb lesz? Ennél is? Majd mosolyogva azt válaszolta: „Remélem”

Hát ami történt brutális. Nem nem, kicsivel volt jobb a B&W 805, hanem fényévvel. Úristen. Még a szőrszálak is felálltak a karomon, amikor a gitárt megpengették.
Alig tudtam felállni a csodálattól, és bevallom megfordult a fejemben, hogy most ott valahogy elő kellene teremtenem azt az 1,7 millió forintot, amit a hagfal, és az erősítő ér.
Nem volt nálam ennyi pénz, sőt a kártyámon sem, így nem tudtam megvenni. Hogy szerencse volt e, vagy épp szerencsétlenség, talán sosem derül ki.

Majd elmentem megnézni Halásztelekre az Orielt. Nem vártam tőle sokat. Jamo, az Jamo, és ha kicsit is hasonlít az Annex-nél halgatotakra, akkor vizesnyolcas, lehet az Oriel, vagy se, nekem nem fog kelleni.

Ugyanaz a lemez, azonos szám, és ugyanarra figyelek. Nem kell hangosan, ezt külön kértem, majd az eladó mögöttem állva talán nem vette észre, hogy becsukott szemmel már szinte szívva ki a hangot a hangfalakból koncentráltam azon részletekre, ahol eddig a különbséget hallottam.
Kerestem a morgást a szám elején, de nem jött. Nem volt az az elkent szutyok, amit a C109 esetében hallottam. Jott a gitár, és yess, megvan, mint a B&W 805-nél. Nyílván eltelt kis idő, és lehet nem volt azonos, kicsit rosszabb, vagy jobb. De a húr rezgésének csökkenését, és végül a teljes elhalkulását lehetett követni, ami nem mindegyik hangfalon volt hallható.
Majd megszólalt a csilingelés amit a gyémánt magasakból is hallottam. Biztosan nem volt jobb a gyémántnál, de nem éreztem jelenős különbséget.
Majd amikor megszólalt az ének, olyannyira erőteljes, hogy teljesen levett a lábamról.
Kb. 30 másodpercig hallgattam, majd ki is kapcsoltuk, és ekkor mondtam, hogy OK. Viszem.

Végeredményként úgy vettem Jamo hangfalat, hogy vásárlás előtt a Jamo hangzását kimondottan rossznak ítéltem. Be kellett látnom, hogy az Oriel nem feltétlen Jamo stílusú hangfal. Nem is hasonlít rájuk, sem árban, sem tömegben, sem megjelenésben. És mint kiderült hangban sem.

Számomra természetesen az is sokat jelentett, hogy ez a doboz egy legenda. Amikor Erősítőt kérdeztem boltokban, és mondtam, hogy Orielt kéne meghajtani, volt aki csak annyit mondott: „ÚÚÚ ha”.
Vagy azt mondták: „Hű hallottam róla, de sajnos még nem hallottam”.

Minden esetre jó birtokolni 2 ilyen oszlopot a nappaliban. Néha amikor elegem van, bemegyek, megnézem őket, majd újra tudok dolgozni. Hogy ez már túlzás? Lehet. De pont ezért éri meg az árát nekem. Másnak lehet nem érné meg.

Minden esetre én eltudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy ezek szar hangfalak. De azt is tudom, hogy nem sok van ezekből, és csak nagyon kevesek tudták hallgatni, tesztelni.
Tehát bárki akit érdekel, illetve aki ért hozzá, nálam kipróbálhatja, ésszerű keretek közt tesztelheti, hallgathatja.
Plussz örülnék, ha valaki segítene tesztelni több erősítővel, több kábellel, hisz sajnos tegnap este kiderült számomra, hogy nagyon nem mindegy hogyan, és mivel hajtom meg őket.

50W-os erősítőt próbáltuk. Nem szólalt meg. Illetve igen, volt magas, közép, de a mély meg sem moccan. 150W-al már nem kicsit megmoccant. (tegnapi tesztelés eredménye)

Rotel 1570 erősítő jó lehet nekem?

Laci

hodyka

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #7 Dátum: 2014, Szeptember 27, 10:53:56 »
Szia

Köszi a beszámolót, nagyon jó volt a leírás :)

Elvileg 450-Wattosal hajkurásszák, ha jól olvastam, de nekem van egy 2x150-es D osztályú kiváncsi lennék mit tudnának együtt, lehet harmat gyenge lenne ;)

bigi

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #8 Dátum: 2014, Szeptember 27, 19:29:06 »
ok, én hixek.  ;)
az 50 watt elég kell legyen, feltéwe, hogy rendes táp wan a wasban és nem egy szutyok traficsek.
olyat keress ami tud 2 Ohmra is dolgozni.
BésW 805 mondjuk már hallgathato, de wéleményem xerint rohadtul tul wan árazwa. Sokkal inkább egy jo wixxahallgatásra terwezett studio monitort, mint azt. Ráadásul azok sokmiláwal olcsobbak. ;)

paplaszlo

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #9 Dátum: 2014, Szeptember 28, 10:12:26 »
Köszönöm a hozzászólásokat.

Nos a következő teszteken vagyunk túl. Előrébb nem kerültem a végső célhoz, de azért kiderült, hogy legalább annyi múlik a többi komponensen, mint magán az Orieleken.

Nos első próba egy Cambridge Audio 50W-os integrált erősítő, és egy szintén CA CD lejátszó. Mivel már elvitték, bocs, típus számokat nem tudok.
A kábel, amivel kötöttük Monster Vable (USA) amiről elmondta a tulajdonosa, hogy olcsó, és nem tartja jónak, de erre volt keret.

Nos elsőre lenyűgöző volt az Oriel első hangja, majd ahogy teltek a percek, egyre inkább arra figyeltem, hogy én nem hallok mélyeket. Mivel nem az én cd-m volt bent, a számot sem tudtam hogyan kellene szólnia, így egyenlőre átsiklottam a felfedezés felett.
Majd amikor a hang elhalkult, megbeszéltük a hallottakat.
Nagyon részlet gazdag, rendkívül dinamikus, brutális szomjad hatás még úgy is, hogy a hangszórók elrendezése nem volt tökéletes.
Meg is jegyezte a barátom, hogy ezt a színpadképet sosem érezte, eddig csak hallott róla, hogy elvileg lennie kellene valami hasonlónak, de sosem értette igazán.
Majd betettünk egy számot, amit ismerek, és abban aztán van dübörgés. Afféle amerikai akciófilmbe illő hang, amit kb. akkor szokás játszani aláfestő zenének, amikor két Hummer üldözi egymást.
De semmi…. Nincs mély. Nem úgy, hogy csak kicsi van…. NINCS! Nulla.
Nos értetlenül bámultunk magunk elé, majd az erősítőn maxira tekertük a mélyet, minimumra a magasat, de így sem.
Hogy meleg volt e a rendszer? Ez kb. 20-25 perc járatás után is így volt.

Ekkor megbillentette öcsém a hangfalat, én meg alábújtam. Mondván biztosan valamit elkötöttetek, és nincs is bekötve a mély. Bavolt….
Kísérletként ezennel csak a mélyet kötöttük be, és a többi csatorna egyáltalán nem kapott áramot.
Benyomtuk a cd-t, majd semmi. Max hangerőn volt egy kis rendkívül mély gyomorbizsergető, és dobhártya masszírozó mormogás, de ennyi.

Öcsém is hozott egy erősítőt. Ez egy rádió erősítő, ami kb. 15 éves. 150w teljesítménnyel rendelkezik, típusa Sony STR-DE305.
A különbség brutális. Kimondhatatlan. Egyik fehér, másik fekete. Poénos, hogy valóban a CA ezüst, a Sony fekete.
A mélyek nem csak hallhatóak, de már sokszor zavaróan el is nyomnak mindent. Mint kiderült ez utóbbi azért volt, mert az előző tapasztalat után fe volt tekerve a basszus maximumra, és van benne még egy basszus kiemelő is, ami szintén be volt kapcsolva.
Ezeket kikapcsolva, és visszahúzva már élvezhető volt a hangok kavalkádja. Valahogy minden a helyére került. Ebből az érzésből arra következtettünk, hogy valami brutál nagy összeférhetetlenség volt az 50W-os erősítővel, és mivel a teljesítményükben van első sorban nagy különbség, azt mondom most, hogy 50W édes kevés ahhoz, hogy a mélysugárzó megmozduljon.

Viszont a színpadképet és részletességet, a Sony mérnökei elűztél. Szólt, hangosan is szólt, volt mély is, de megette a fene.

A Cambridge Audio rendszert sajnos vissza kellett adnom. Sony erősítő cd nélkül maradt itt nálam, és hát így sok hangot nem tudtunk produkálni, de legalább energiatakarékos lett a rendszer ismét.:-)
Majd eszembe jutott, hogy valami szutyok dvd lejátszót kaptam ezelőtt jó pár évvel, melynek ára akkor újonnan nem volt 10 ezer forint. Megvan még?
Kis kutatás után rátaláltam a szörnyre, és bár szentségtörés, megnéztem mit tudok vele összehozni.
MILLENIUM van ráírva, de már külsőre is borzalom. Mellesleg meg is van hajolva, biztos a vetemedés…:-)
A gombok egyforma feketék, és beléjük van vágva a jel, hogy mire valók. Persze ezen jelek nem láthatóak, és egyébként sincs rajtuk lépető. Így mivel a távszabályozó nincs meg, a léptetést el is kell felejteni.

És láss csodát, szól. A lemez benne rezonál, lejátszás közben folyton berreg, de végül is műkszik. Hangot adnak a hangfalak, de sajnos ez így nem túl élvezhető. A mélyek most pont úgy dominálnak, mint ahogy a CA erősítőből nem jöttek ki. És nem csak az a baj, hogy dominálnak, hanem randák is. A mély hang hirtelen kezdődik kicsit későn, majd gyorsan vége még mielőtt kellene. Mélyebb is mint ahogyan azt a zene megkívánja. Valahogy túl nagy most a szakadék a közép, és a mély közt. Nem érezni köztes hangokat. Mondhatni ez így hallgathatatlan.
Tovább nem is mesélném a hibákat, azt gondolom aki hallott már ócska minőséget, tudja miről lehet itt szó.

Összegezve a tapasztalatokat nagyon meg kell gondolnom mit fogok vásárolni.

Ezért komolyan gondolom, hogy ha valakit érdekel ez a Jami csoda, és csak szakmai kíváncsiságból szeretnétek egy tesztet csinálni, én mindenkit mondhatni kicsit cikisen szeretettel várok. Kellene pár tapasztalat. De nem 50 wattal próbáljuk, mert ezt már lenyomtuk.

A 150W-os rendszernél a hangerő alacsony szinteken jól szabályozható. Kb 30%-ig millimétereket tekerve érzem a különbséget, de utána ez elvész. Hiába tekerjük fentebb, a hangja kezd elveszni, azaz nem történik szinte semmi, de közben hallani, hogy valami nem kerek. Nem erőlködés, hanem erő nélküliség lesz belőle.
Elképzelhető, hogy a 150W is kevéske még.

Rotel 1570 előerősítőjére gondoltam. De milyen végerősítőt kellene hozzá vásárolnom?

Laci

paplaszlo

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #10 Dátum: 2014, Szeptember 28, 11:34:52 »
Jaj a mackós hang az nem nagyon jön be nekem.... pláne, ha azt valami jó lágyan adja elő. Na ezt neveztem én búgócsigának.

Ma háromkor találkozom egy baráttal bent a fővárosban, majd telerámoljuk az autót valamivel - nem tudom mit hoz -, és tesztelünk. Esetleg van kedve valakinek csatlakozni?

Laci

bigi

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #11 Dátum: 2014, Szeptember 28, 18:04:22 »


Rotel 1570 előerősítőjére gondoltam. De milyen végerősítőt kellene hozzá vásárolnom?


Rotelekre a legrémesebb álmaimban sem gondolnák a helyedben.
Mindegy, h milyen és hány wattos erölködöt wexel. Az a LÉNYEG, hogy minél combosabb legyen a tápja.
Igazándibol minimum 1,5kWattos táp wolna a minimum és az erölködö tudjon dolgozni 2 Ohmra, de az sem wolna baj, h 1 Ohmra is!!!

bigi

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #12 Dátum: 2014, Szeptember 28, 18:13:07 »

bigi

 • Vendég
Re:Jamo Oriel alapkő
« Válasz #13 Dátum: 2014, Szeptember 28, 18:31:37 »