Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Goldkabel  (Megtekintve 30198 alkalommal)

Sólyom

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #45 Dátum: 2015, Április 25, 21:44:02 »
Nyugi!

Olvasva a hozzászólásokat, leszedtem róla minden csatlakozót, így most béke van!  ;D


dezso.varga

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #46 Dátum: 2015, Április 25, 21:44:21 »
Ja, és ha valakit érdekel, találtam egy doksit ami egyszerű, közérthető módon elmagyarázza a kábelek hullámipedanciáját (angol nyelvű):

hodyka

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #47 Dátum: 2015, Április 25, 21:48:32 »
Ethosz dac és transport

Sólyom

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #48 Dátum: 2015, Április 25, 21:51:12 »
Egyébként Ethosz transzportról van szó, és a kábelen úgy van feltüntetve az irány, hogy a forrásnál van a BNC, a DAC-nál az RCA. Hogy miért lett így szerelve, nem tudom, mert gyárilag akkor lenne számomra érthető, ha ez így készülék-specifikus lenne, tehát mondjuk az ML cd-játszó - DAC kombó így szólna a legjobban.

Ennek ellenére a kábel nekem nagyon nyerő.   

dezso.varga

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #49 Dátum: 2015, Április 25, 21:57:17 »
Idézet
Sólyom:  és a kábelen úgy van feltüntetve az irány, hogy a forrásnál van a BNC, a DAC-nál az RCA. Hogy miért lett így szerelve, nem tudom

Drága Sólyom! Olvasod Te a hozzászólásaimat? Megírtam, hogy a szabvány szerint BNC dugóval szerelt aszimmetrikus professzionális digitális rendszer és a szabvány szerint RCA dugóval szerelt aszimmetrikus konzumer digitális rendszer összekötése a két rendszer közötti jelfeszültség különbség miatt BNC->RCA irányban biztonságos, fordítva bizonytalan. Ezért van a BNC-RCA kábeleden (ami persze nem szabványos) a forrásnál a BNC és a másik végén az RCA.

Egyébként, az Ethosz honlapján úgy láttam, hogy a transzporton és DAC-on is van BNC, RCA, XLR.
Tessék olyan kábellel összekötni, aminek mindkét végén ugyanolyan dugó van...  ;)
Persze ha bejön a kábel, akkor maradhat...  :D (mert bár nem szabványos, de működő dolog)
« Utoljára szerkesztve: 2015, Április 25, 22:00:45 írta dezso.varga »

hodyka

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #50 Dátum: 2015, Április 25, 21:59:13 »
"Electrical Hardware
S/PDIF in its ‘copper’ form uses a signal level of between 0.5 and 1 volts into a 75 Ω load over an unbalanced circuit. The similarity to a standard television signal makes it suitable for routing through equipment designed for video material. Since it’s meant to operate with 75 Ω cable it can also be used over long distances without equalisation, and in this regard is superior to the professional AES/EBU interface (see below).
Some devices incorporate an output transformer for improved circuit isolation.
Although a standard RCA phono (PIN) connector is normally used for ‘copper connections’, some professional devices and adaptors employ a BNC connector.
You may encounter equipment that has a fibre-optic connector, usually of the TOSLink variety, using 1 mm plastic fibre-optic cable and visible red light. The high attenuation in this kind of fibre limits the maximum cable length to 10 metres or less. In addition, you may need an adaptor box to connect other S/PDIF or AES/EBU devices.
PC-based hardware sometimes provides a digital output via a 2-pin header, also known as an HDR-2 interface. Although the data conforms to the S/PDIF standard, the 5 volt TTL signals are incompatible with S/PDIF.
Connecting to devices with an AES/EBU interface is possible, although the following points should be noted:-
A standard AES/EBU input accepts data with minimum eye height of 200 mV. This means that it should accept the S/PDIF minimum signal level of 500 mV peak-to-peak.
An S/PDIF input normally requires an attenuator to protect it from being damaged by the comparatively high level signal produced by an AES/EBU output.
The AES/EBU interface and S/PDIF convey different data flags. This means that you may find that a connection, although electrically satisfactory, simply refuses to work.
Further information about connecting different digital interfaces appears elsewhere in this article."

Sólyom

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #51 Dátum: 2015, Április 25, 22:02:38 »
Szia!

Olvasom! Esküszöm azért írtam! ;D

Egyébként meg tényleg olyannal kötöm össze, ami mindkét végén egyforma (XLR-XLR), mert sajna nekem az 1.000.-€ egy összekötő kábelért nem megengedhető összeg.

dezso.varga

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #52 Dátum: 2015, Április 25, 22:14:57 »
Nem csak annyiért van digit interkonnekt...
Fillérekből össze lehet tenni. Nekem is DIY AES/EBU kábelem van Klotz 110 ohm digit kábellel szerelve Neutrik XLR csatival néhány ezerért...
De mondom: ha tetszik a BNC-RCA digit, használd nyugodtan - írtam, hogy működő dolog. Bocsánat, hogy ennyire belementünk az elméletbe. A füled számít.
« Utoljára szerkesztve: 2015, Április 25, 22:16:58 írta dezso.varga »

Sólyom

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #53 Dátum: 2015, Április 25, 22:29:30 »
De jó, hogy írod a Klotz kábelét! Nem mertem venni, mert kipróbálni nem lehet, csak azonnal megvenni. De ahogy Filkor Józsi is írta nekem, a Switchcraft csatlakozóval a legjobb kábele sokkal rosszabbul szólt, mint a Neutrikkal, ezért gyanítom, hogy mivel a Klotz profi kábel, egy jó csatival csak jól szólhat. És hát csak zenére tervezték, vagy mifene. Ezek szerint neked jók a tapasztalataid vele. 

dezso.varga

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #54 Dátum: 2015, Április 25, 23:05:47 »
Nekem szimetrikus analóg és szimmetrikus digit interkonnektek vannak Klotz kábellel és Neutrik csatikkal.
Nekem bejön a hangja. Ez persze nem jelent semmit, más rendszerben, máshol, máshogy teljesíthet.

Nézd, a digit interkonnektből csak egy szál kell, nem egy pár.

Én már nem emlékszem, hogy én a szimmetrikus digit interkonnektemet melyik kábellel szereltettem (most nem mennék a szekrény mögé kibontani), de láthatod, hogy méterenkénti ára finoman is szólva, nem ver a földhöz:
http://elimex.hu/tipuskategoriak/570/audio_kabel_-digitalis
Plusz rá egy XLR apa és XLR anya (javasolt EMC és XCC sorozatból választani a körkörös köpeny miatt), a dugók kb. 6-7 ezerből kijönnek.

Ha BNC-t akarsz:
http://elimex.hu/tipuskategoriak/570/audio_kabel_-digitalis
http://elimex.hu/termekek/2503/klotz_-_kl-k75l0637_-_k75l0637_digitalis_audio_koax__sodrott_eru_s_pdif__madi__worldclock__pvc_kopeny__atmero__5_9_mm__arnyekolas_85___fekete?catid=570

Az egész kábel (bármelyik típus) megáll 5-6-7-8 ezerből.

Ennyi pénzt akár még be is lehet "rizikózni".

De 5 300 HUF-ért kapsz szereltet is (ezen a honlapon szerelt BNC-t mondjuk nem találtam):
http://elimex.hu/tipuskategoriak/647/aes-ebu
« Utoljára szerkesztve: 2015, Április 25, 23:20:10 írta dezso.varga »

hodyka

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #55 Dátum: 2015, Április 26, 12:22:14 »

hodyka

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #56 Dátum: 2015, Április 26, 12:48:37 »
Sólyom nálad mindegy, hogy  BNC vagy RCA mert

Józsi s/pdif-et ad mind 2Őre, mert nem "szabvány" BNC  ;)

dezso.varga

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #57 Dátum: 2015, Április 26, 12:59:09 »
Köszönjük Sanyinak (Hodyka), hogy ismételten előszedte az internet bugyraiból amiről beszéltem (és ráadásul megbízható forrásból! - ami igen fontos a mai világban; az internet tele van ellenőrizetlen és hibás infóval). Igazi jó csapat van itt - együtt toljuk a "szekeret"!  :) ;) :D

Szóval a BNC-s rendszer szabvány szerint magasabb feszültséggel dolgozik, de az Ethosz korrekt volt, és jelezte a specifikációban, hogy ettől eltér (bár az igazán korrekt az lenne, ha a készülék hátoldalán is jelezné), és a BNC kimeneten nem professzionális aszimmetrikus standardnak megfelelő jelet küld, hanem konzumert.

Így aztán tényleg maradhat a BNC-RCA kábel, sőt fordítva is bekötheted, vagyis hogy az RCA van a forrás oldalán, annak ellenére, hogy a kábel gyártója - nyilván a szabvány miatt - a BNC-s véget jelölte meg forrási oldalnak.
« Utoljára szerkesztve: 2015, Április 26, 13:01:41 írta dezso.varga »

hodyka

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #58 Dátum: 2015, Április 26, 13:03:15 »
Itt a szabvány leírása

Sólyom

 • Vendég
Re:Goldkabel
« Válasz #59 Dátum: 2015, Április 29, 23:34:51 »
Bigitől kaptam magyar gyártmányú EMANATION Professional Audio kábeleket xlr csatlakozással. Ezt is bevettem a tesztbe, és azt tudom mondani, hogy térben, részletezettségben elmarad az Ethosztól, viszont több a "szőnyeg" zenész nyelven, azaz kicsit kellemesebb a mélyközép tartomány. Biztos, hogy ez digit kábel? Létezik még ez a cég? Érdekes elolvasni a neten, hogy tulajdonképpen azért fogott bele a kábel gyártásba, mert egyik kábel sem tetszett neki, aztán meg ami már tetszett volna, az megfizethetetlen volt. És ha megnézzük, hogy milyen árban vannak az igazán jó kábelei, akkor egy hangfalkábel-pár meghaladja az egy millát. Elég jól el volt eresztve, ha a neki tetsző kábeleket már ő sem tudta megfizetni - na jó, ez már csak gonoszkodás, mert igazán minden komoly gyártó, legyen az magyar vagy külföldi azt mondja, hogy fillérekből nincs jó kábel.