Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 239905 alkalommal)

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #15 Dátum: 2007, Január 20, 14:37:52 »
Helló Simi!

Én pont hangfal átkábelezéssel foglalkozom...
Hogyha esetleg érdekel, akkor a részleteket e-mailben megbeszélhetjük.


Üdv!

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #16 Dátum: 2007, Január 20, 16:10:18 »
Újabb házilagos akusztikai elemet találtam ki, pontosabban csak ötleteltem. A kérdés az volt számomra, hogy a miniatûr hangzásjavító rezonátorok tudnak-e hatni, illetve hogyan tudnám én azok mûködését modellezni.

Eddig nem nagyon hittem a hallgató térben elhelyezendõ rezonátorokban, de mióta egy kicsit megtapasztaltam az Acoustic System harangocskáit http://www.6moons.com/audioreviews/acousticsystem/resonators.html  motoszkált a fejemben, hogyan tudnám valahogy kipróbálni. Egyébként piszok drágák, 200$-1700$ darabja.
 
Az eredmény a képen látható, bekerülési költség elenyészõ, ha van otthon néhány likõrös és desszert pohár, akkor csak egy kevés balsafa kell alá, de lehet valami más anyag is, ami nem csillapítja a poharat. Érdemes elõtte a poharakat pálcika ütögetéssel válogatni, a csörömpölõs-hangúakat kihagyni, legjobb a kristálypohár, de a túl nagy méretû nem jó. A magassugárzó közelében szépen javítja lágy kicsengésket, javítja a fókuszt, térpozícionálást, de vigyázni kell, nem szabad sokat rakni, mert akkor túlhangsúlyossá válik. Azonos méretû poharak könnyen összelebegnek, fõleg ha közel vannak egymáshoz. A rezonorátoroknak a levegõ rezgéseit kell elsõsorban gerjesztésként fogadni és nem a hangdoboz falának rezgését. Próbák során a felrakás után az eltávolítás hatását úgy kell figyelni, hogy a rezonátorok (poharak) ne szóljanak, pld úgy hogy fiók mélyére, vagy a másik szobába kell tenni.

A képen a hangdoboz tetején egy kb. 20kg nehezék van, körbevéve filccel, amit már nem képes a hangdoboz felsõ lapja rezgetni. A rezonátorokat célszerû a hallgató térben szimmetrikusan elhelyezni és nem szükséges a hangdobozra tenni.

Akinek ez a pár forintos akusztikai tuning nem hoz eredményt, az a poharakat tegye vissza az italszekrénybe és használja eredeti funkciója szerint. Aki ennél feljebb akar lépni, az forduljon kereskedõkhöz, kérjen próbára ennél profibb eszközöket.  

A képen a vékony drót a hangszóró kosarakat köti össze a hangdoboz hátsó csatlakozójával.
Úgy tûnik a hangszóró kosár lekötés nem váltott ki túl nagy érdeklõdést, tartok attól, ez is hasonló fogadtatású lesz. Ebbõl arra következtetek, hogy ami ilyen olcsó és nagyon barkács kinézetû, az a márka hívõk körében lenézésben részesül. De talán néhány bátor kísérletezõ, hozzám hasonlóan, nem röstelli az olcsó, de mégis jó tuningokat.

Jó kísérletezést, üdv István

hali

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #17 Dátum: 2007, Január 20, 18:39:24 »
Jó ötlet. Hasonló eredményt ért el Szécsényi Szabolcs (USAAUDIO), aki kis orvosságosüvegecskébe töltött kb félig különféle kisköveket, kavicsokat, s az igy megtöltött üvegcsékkel az enyhén visszafogott hangú VR4J dobozoknak csilingelõ magasokat varázsolt.

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #18 Dátum: 2007, Január 21, 14:22:44 »
Nem ördöngõsség az átkábelezés, tudom. Csak pont a megfelelõ kábelem és minõségi forrsztó anyagom nincs. Belekukkantva a KEF-be, a benne használt  kábelek kb a villanybojler kábeleivel egyenértékûek (csúszósarus noném vezetékek), ezért gondoltam az átkábelezésre.
Aki ebben tud segíteni, annak az otthoni címem: diviak@t-online.hu
munkahelyi: miklos.sipos@toyotamh.hu

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #19 Dátum: 2007, Január 27, 13:17:14 »
Megtörtént az átkábelezés, és szuper lett! Óráról órára javul a KEF hangja, ezért még éjjel is járatom. Hogy ez eddig nem jutott eszembe, örület!!!  :laugh:

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #20 Dátum: 2007, Január 28, 12:05:27 »
Bátorkodom egy újabb hangdoboz javító ötlettel elõállni. A korábbi filléres tuning javaslatomból csak Simi vállalta a kipróbálást és beszámolót az eredményrõl. Még mindig motoszkál bennem az az érzés, hogy sokan a High-End-et csak High-End dollárok formájában tudják elképzelni, én meg azt mondom a legtöbb High-End gyártó filléres és titokban tartott ötletetek felhasználásával jelenik meg túlárazott termékeivel.
 
Az újabb tuning javaslatom valamivel többe van, mint a korábbi kettõ volt, viszont még mindig kevesebbe kerül, mint egy közepes költségû belsõ átkábelezés.

A reflexdobozok reflex nyílása általában kerek, az igényesebbek trombita alakúak és szinte mindig valamilyen mûanyagból készülnek. Én a DIY hangdobozomhoz annak idején beszereztem a megfelelõ átmérõjû mûanyag trombitákat, amiket hosszas kísérletezgetés után véglegesítettem. A kísérletezéshez nem volt szükséges beragasztani a dobozba a trombitákat, szerencsére elég szilárdan álltak így is. A megfelelõen hangolt dobozokat így hallgattam néhány hónapig, de azután eszembe jutott, ez a mûanyag csõ részt vesz a hang elõállításában. Biztos hogy a mûanyag ideális anyag a „trombitáláshoz”? Én még nem láttam-hallottam mûanyagból készült fúvós hangszert, annál inkább fémbõl, vagy fából. Nekem a fa erre a célra sokkal szimpatikusabbnak tûnt. Az eredmény a képen látható. Elõállításához kell a végleges méretû mûanyag trombita, kell hozzá egy faesztergályos. Ezt több darabból összeragasztott keményfából célszerû esztergálni, a trombita falvastagsága pedig elég kb 10mm, de lehet vastagabb is, az illesztõ nyíláson még be dugható legyen. A belsõ trombita profilt le kell másolni a mûanyagéról, így a doboz rezonencia-illesztése meg fog egyezni a mintaként szolgáló mûanyagéval.  

A kész gyári dobozokba általában be van ragasztva a reflexcsõ, ezért annak kiszedése nem egyszerû. Viszont aki vállalja ezt a kockázatot, annak melegen tudom ajánlani a fából esztergált trombitákat. Hogy milyen a hangja? Én visszakérdezek, hallott-e már valaki mûanyag fúvóshangszert zenekarban szólni?

Üdv István

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #21 Dátum: 2007, Január 28, 12:07:03 »
A dobozba szerelés után:

Nem elérhető Giorgio12

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 5355
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #22 Dátum: 2007, Január 28, 18:43:57 »
Szia István!
A képrõl csak azt tudtam megítélni hogy néz ki.
Hát gyönyörû, és nem csak a mûanyag kütyükhöz képest, Te egy ezermester vagy!

Más téma.
VBV hatására kipróbáltam a CAT-7-est hangsugárzó-kábelnek (kicsit szkeptikusan), hát igen jó!!!!!
Én nem matatok a dobozaim belsejében, de valaki hozzáértõ alkalmasint egyszer megpróbálhatná belsõ kábelnek.
Ez is filléres tuning ha bejön.
Hozzáértés nélkül, pusztán logikailag közelítve a dologhoz, jónak kéne lennie! Üdv. Gyuri
Arcam Alpha 3 tuner - Arcam Alpha 7R erősítő - Arcam Alpha 8 CD játszó - VIFA Drabálka hangsugárzó.
És még sokan mások....

juhász attila

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #23 Dátum: 2007, Február 25, 15:56:50 »
Hangszórókábel a falon vezetve .
Ezt a módszert ajánlom mindenkinek aki meg tudja oldani.Igen jól hallani , amikor teszteltûk még azt is meghallottuk mikor melyik oldalon van a földön (mészkõpadlón) vagy a kis fa tartókon.
A lényeg, hogy a levegõben legyen.
Jó fülelést !
Attila

juhász attila

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #24 Dátum: 2007, Február 25, 16:01:07 »
ime a kép

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #25 Dátum: 2007, Február 25, 17:35:44 »
Hello Attila

Az a helyzet, hogy nekem halvány fogalmam sincs arról, miért nem mindegy, hogyan és minn fekszik a hangszórókábel, errõl még értelmes magyarázatot nem sikerült találnom. Azt tudom és elfogadom, valamit rosszul csinál a kábel, ha hosszan a padlón halad, én is pakolgattam már többféleképpen. A falon nem tudom vezetni, a fal elég messze van, meg csak azért kétszeres hosszúságot beszerezni nekem túl nagy kiadást jelentene. Volt már súlyos vashasábon, balsafán, most meg néhány SÖKE mosogató szivaccsal van alátámasztva. Viszont nálam egyik módszer sem különbözik jelentõsen a másiktól, talán csak a parkettára visszatéve van valami változás.

Az filléres tuningokat egy újabbal egészíteném ki.
Van egy nagyon kellemes akusztikai csillapító anyag a BLUETACK. Papír boltban lehet kapni, egy kis tábla 400Ft. Ollóval vágtam 10-15mm széles csíkokat, ezeket körbe felragasztottam a dómsugárzó diffuzora köré. Nélküle a sugárzó fémrészeit finoman kocogtatva egy meglehetõsen éles és nagyon magas (pedig már alig hallom a 14kHz-et) fémes rezonencia hallható. Ezt a fémes furcsa hangot a bluetack jelentõsen csökkenti, a 14kHz körüli hang már nem is hallható. Zenével hallgatva kevésbé zavaróan, kisebb torzítással szólnak az erõs cinnek, szebbek a lecsengések.

Ha valaki kipróbálja ezt az egyszerû csillapítót, akkor vigyázni kell, nehogy a dóm membránjához érjen, mert arról nehéz a dóm sérülése nélkül leszedni. Az egyéb helyekrõl ha nem jól funkciónál nyomtalanul lehúzható.

Nem a legesztétikusabb látvány ez a gyurma, de ahogy Koscsó Feri írta: „behunyt szemmel hallgatva egyáltalán nem zavaró”

A blutack az egyik legjobb csillapító anyag a készülékeken belül is, doboz falán, nagyobb rezgésre érzékenyebb alkatrészeken, még a kényes IC-k hátán is. Néhány helyre én is pakolgattam a CD játszó és DAC belsejében.

Eredményes tuningolgatást.
Üdv István

anno

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #26 Dátum: 2007, November 25, 14:52:08 »
Sziasztok ! Mivel Érdemes a régi papir mélymyomo membránt Bekenni hogy keményebb legyen ?
UI: Igen hasznos E topic Igaz Én lehet meg se hallanám a különbségeket de 1,2 dolgot azért kipróbáltam..
      Magam megnyugtatására :laugh:

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #27 Dátum: 2007, November 25, 16:36:59 »
Üdv!

Idézet
Istvan01:
A megfelelõen hangolt dobozokat így hallgattam néhány hónapig, de azután eszembe jutott, ez a mûanyag csõ részt vesz a hang elõállításában. Biztos hogy a mûanyag ideális anyag a trombitáláshoz? Én még nem láttam-hallottam mûanyagból készült fúvós hangszert, annál inkább fémbõl, vagy fából.


Ez a reflexcsõ teória hamis.

A reflexcsõ a hangszórót egy meghatározott rezonancia frekvenciára hangolja úgy, hogy a hangszóró mögött lévõ dobozba zárt levegõt csatolja a külsõ levegõhöz. Egyfajta fölüláteresztõ szûrõként mûködik. A reflexcsõ keresztmetszeti felületének és hosszának szorzata adja meg azt az ûrtartalmat amennyi levegõ át tud jutni rajta, így hangolható a doboz.
Miért trombita alakú a kilépõ (és gyakran a belépõ) éle? Ezt még méregdrága dobozokon is elhagyják néha, pedig a levegõ így sokkal simábban áramlik ki be a csövön keresztül, kevésbé suhog, mert kevesebb az ellenállás és a turbulencia. Semmi köze a hang felerõsítésére szolgáló tölcsér kialakítással.
Éppen ezért a reflexcsõ sose trombitál, mert nem az a feladata, hogy trombitáljon és ebben az értelemben nem vesz részt a hang elõállításában.

DE mindezt félretéve ez a legszebb reflexcsõ amit valaha láttam. Én magam is kedvet kaptam ilyet használni. Remek ötlet. Merev, stílusos és szép szerkezet.

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #28 Dátum: 2007, November 25, 16:44:45 »
anno írta::
Idézet
Sziasztok ! Mivel Érdemes a régi papir mélymyomo membránt Bekenni hogy keményebb legyen ?
UI: Igen hasznos E topic Igaz Én lehet meg se hallanám a különbségeket de 1,2 dolgot azért kipróbáltam..
      Magam megnyugtatására :laugh:


Szia anno

Azért el kellene dönteni, mit szeretnél elérni a régi papír membrán kezelésével. A legfontosabb, csak olyat tegyél, amiben teljesen biztos vagy, mert ha egyszer már bekented, akkor azt már leszedni nem lehet. Én javaslom a C37 nevû csoda kencérõl a honlapot átnézni
http://www.ennemoser.com/

Ez egy piszok drága valami, szerintem nem érdemes megvenni, de a módszer ahogy és amire használják azt érdemes tanulmányozni.

Az összetétele titkos, de a legfontosabb alapanyaga az asztalosok által is használt shell-lak, ezen kívül van még benne néhány % olaj féle, lenolaj meg más egyebek. Az oldószere az alkohol (denszesz). A C37-éthez hasonlatos anyaggal kezelték anno a híres Stradivari-kat és Amati hegedûket, de azokat pontosan senki nem tudja ma már.

Az elõzõ képen látható középsugárzót én is lekezeltem shell-lakkal, amiben volt néhány csepp len és oliva olaj (kb 2%). A papír szépen beszívja, érdemes több rétegben kis ecsettel felvinni, ez a shell-lak oldat nagyon híg és vékony egy réteg, de két réteg között kell várni legalább 1 napot. Vigyázni kell, csak a papír kónuszra kerüljön, membrán szélre semmiféleképpen. Nagyon fontos, ezzel a kenegetéssel valami keveset megnõ a lengõtömeg, lejjebb kerül a rezonencia, és romlik a hatásfok. Nálam ez azért nem gond, mert a három hangszóróból ez a papír közép volt a legjobb hatásfokú, én elõl kentem 4 réteget, hátul 2 réteget. Szerintem csökkent a hatásfoka kb 1dB-t, ez pont jól jött, viszont kellemesen megszûnt a papírhangszórókra jellemzõ kukorékolás. A tényleges beérése és megkeményedés kb 1 hét, a friss kezelés után 1 nappal már lehet hallgatni, friss párórás állapotban nem tanácsos zenét hallgatni.

Amit itt tanácsoltam csak saját felelõsségre szabad megtenni.

Üdv István

anno

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #29 Dátum: 2007, November 25, 17:06:33 »
Köszi ! Értelmes válaszod !! Át olvasom amit ajánlottál !! Azt hittem van valami olcsó trükkös kencefice erre a célra..:(