marone írta::Üdv !
Olvastam a topikban, hogy a hangszóró membránját érdemes sellakkal lekezelni.
Az lenne a kérdésem, hogy egy gitárhangszórót is lel lehet kezelni vele ?
Mert ugye az nem \"színtelen\" hangot produkál általában, hanem van valamilyen hangszíne. Nem is olyan céllal készült, mint egy hifi hangszóró, hogy tisztán adja vissza a hanganyagot, elõny ha van valami hangszíne.
Nem fog megváltozni a hangszín tõle ?
Nem azért van annak valamilyen hangszíne, mert már a membrán le van kezelve valamivel ?
Köszi !
A gitár erõsítõk és hozzá tartozó hangsugárzókat kéz közelbõl nem ismerem. Te valószínû elektronikus gitárhangzásra gondolsz. A legtöbb elektronikus gitár kevés felharmonikust produkál, szinte csak a húr rezonál, ezért azokat elõnyös egy kicsit \"színezni\", zengetni. Ennek klasszikusan ez egyik kellemes hangzású eszköze az EL34-el épített csöves erõsítõ, többnyire push-pullban és pentóda üzemben. A pentóda üzem nem javallott általános zenehallgatáshoz, viszont a villanygitár hangját kellemesen feldúsítja.
Az egyéb beépített zengetõ elektronikák is hasonlóra szolgálnak, de a torzítókat nem ide sorolnám.
A hangszóró kónusz és shell-lakra visszatérve, olvasd el a régebben errõl írt hsz-emet. A papír és szálas anyagú membrán könnyebben kezelhetõ ezzel az érdekes természetes anyaggal, de én bekentem a mûanyag felületû hangaszórót is. Ha mégis ilyennel kísérletezel, vállalsz egy kockázatot, mert ezt nem lehet visszacsinálni.
Én azóta is így hallgatom a hangszóróimat, füllel alig észrevehetõ hatásfok csökkenést hozott. A kezelés egy kismértékben megváltoztatja a hangszóró T-S paramétereit, de szerény véleményem szerint ez belül van a normál hangszóró gyártás-bejáródás-élettartam szóráson. A papír kónuszú középsugárzó kapott több réteget, ennek van-volt nagyobb hatásfoka a bassz és magas-sugárzóhoz képest. A kezelés után is megmaradt ez a hatásfok elõnye, viszont kevésbé feltûnõ, kevesebb parciális felharmonikust produkál, kevésbé színez. Az elektronikus gitár hangzása meg igényli a hangszóró kónuszának ilyen fajta színezését, de ezt te tudnád csak eldönteni.
A képen nem az én sugárzóm látszik. Ez is kezelve van, a shell-laknál összetettebb, fõleg hegedû rezonátortest bevonó C37-nek nevezett anyagával. Ennek bevonó vastagsága többszöröse az általam felvitt shell-lakhoz képest.