Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 249263 alkalommal)

petimre

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #615 Dátum: 2009, Január 25, 11:47:15 »
Helló Sendrew!

Ja, igen nekem az alja darabonként több, mint 50 kiló most, s nagyon merev, zárt doboz nem döng. a Teteje alá tehetnék, de nem próbáltam, persze a gránitok még megvannak, egyszer mindennek eljön az ideje.

Üdv.

Imi

istvan01

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #616 Dátum: 2009, Január 25, 18:25:18 »
sendrew írta::
Idézet


Viiszatérve a fórumnyitó ötletre a hangszórókosár földelésre, hónapok óta én is így hallgatok zenét.
Elérkezettnek látom az idõt, hogy megpróbáljam milyen nélküle, kíváncsi vagyok ;)


Talán átolvastad az elején, nem mindegy, a kosár mihez kapcsolódik. Szerintem az ideális eset az, amikor a speaker terminál mínusza az egyúttal földelt pont is, és ehhez kapcsolódik a kosár lekötés. Nálam így van, azóta a dobozon belül van megoldva. A jelenség egyébként rövid hallgatással is könnyen észlehetõ volt.

(Ha a hangszóró kimenet mínusza gyárilag nem földelt, és mégis leföldelnéd, akkor elõtte nézz körül a kapcsolásában, nem árt az óvatosság.)

m.pat

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #617 Dátum: 2009, Január 25, 22:34:59 »
Idézet
A jelenség egyébként rövid hallgatással is könnyen észlehetõ volt.


István!

És mivel magyaráznád-e jelenséget?

istvan01

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #618 Dátum: 2009, Január 26, 15:03:13 »
m.pat írta::
Idézet
Idézet
A jelenség egyébként rövid hallgatással is könnyen észlehetõ volt.


István!

És mivel magyaráznád-e jelenséget?


A topic elején pár mondatban kísérletet tetem az értelmezésre, de itt magyarázkodásnak nem sok értelme van, mert egzakt módon valószínû nem lehet, vagy nagyon nehéz leírni. Ehelyett talán elegendõ hasonlósági elven megközelíteni az értelmezést. Kézenfekvõ analógia a készülékházak árnyékolása, kombinálva a shuko villásdugó polaritásával. A készülék fázis-nulla vezetõ a trafó primer tekercsén egyik-mások állásban másképpen hat a készülék belsõben a környezõ áramkörökre és ezt kombinálhatjuk a készülék ház árnyékolásával is. A dugó forgatás sem nyilvánvalóan hoz észlelhetõ és pozitív változást, mint ahogy a hangszórókosár lekötés sem.

Egy spekulatív megközelítés:

A hangszóró lengõtekercse a légrésben mozogva megszórja a légrés környezetét is, a sztatikus tûnõ mágneses légrés sem marad teljesen sztatikus. A hangfrekivel modulált kiszórás örvényáramokat kelt a hangszóró fémalkatrészeiben és módosítja a hangzást.

A hangszóró membránja a mechanikus hajlítgatások és levegõsúrlódás következtében elektromos töltést halmoz fel a szigetelten felerõsített kosárban. Ezt a töltést kézi mûszerrel is mérni lehet. Viszont az elektromos tér valamennyit visszahat a lengõtekercsre is.

A kosárlekötés a felhalmozott töltést könnyen levezeti a kosár szélén a felfogó csavar környékén (töltés a széleken halmozódik inkább), az örvényáramú mágneses áramokat meg kismértékben csökkenti.

Nagyon valószínû, ez a kosárlekötés nem minden hangfal-erõsítõ összeállításban hoz pozitív változást, ezért is teszi ezt a Tannoy külön csatlakozóra.

perlaci

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #619 Dátum: 2009, Február 03, 22:47:48 »
sendrew írta::
Idézet
Az a 3ezer HUF már barátibban hangzik! :)
Ennyit szánnék rá max kb. Fõleg amiatt, amit említettél is, hogy nem biztos a pozitív eredmény...
Ami viszont biztos, a hifiben a saját kárán tanul az ember :)

Ha jól láttam a Home Gaéria fórumban, akkor a Te hangfalaid alá nem nagyon kell semmi :woohoo:

Az újköztemetõnél lehet vágatni de érdemes több emberkénél is árat kérni mert nagyon szórnak.
Barátom régi fajta tömör nagyméretû téglát használ és ezeken áll fémtüskéken a hangfal.

marone

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #620 Dátum: 2009, November 20, 19:13:29 »
Üdv !
Olvastam a topikban, hogy a hangszóró membránját érdemes sellakkal lekezelni.
Az lenne a kérdésem, hogy egy gitárhangszórót is lel lehet kezelni vele ?
Mert ugye az nem \"színtelen\" hangot produkál általában, hanem van valamilyen hangszíne. Nem is olyan céllal készült, mint egy hifi hangszóró, hogy tisztán adja vissza a hanganyagot, elõny ha van valami hangszíne.
Nem fog megváltozni a hangszín tõle ?
Nem azért van annak valamilyen hangszíne, mert már a membrán le van kezelve valamivel ?
Köszi !

perlaci

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #621 Dátum: 2009, November 20, 21:24:51 »
Üdv
Elõször is csak papírmembránt lehet lekezelni ezzel a módszerrel. A gitár ládák általában nagy teljesítményre és strapabírásra vannak készítve. A kezelés a papírt impregnálja és keményebbé teszi. Ez egyrészt állandósít egy adott hangzást és a hangszínezetét is keményebbé teheti. Ha neked papírmembrános hangszóró van a ládában azt érdemes úgy hagyni mert a papír rugalmassága javít a terhelhetõségen és a gitár kemény hangján talán lágyít is egy kicsit. Inkább a fizikai védelmet találom fontosnak ebben az esetben. Ha rács van elõtte azt érdemes ellenõrizni nem e rezonál.
Szia Laci

istvan01

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #622 Dátum: 2009, November 21, 13:16:04 »
marone írta::
Idézet
Üdv !
Olvastam a topikban, hogy a hangszóró membránját érdemes sellakkal lekezelni.
Az lenne a kérdésem, hogy egy gitárhangszórót is lel lehet kezelni vele ?
Mert ugye az nem \"színtelen\" hangot produkál általában, hanem van valamilyen hangszíne. Nem is olyan céllal készült, mint egy hifi hangszóró, hogy tisztán adja vissza a hanganyagot, elõny ha van valami hangszíne.
Nem fog megváltozni a hangszín tõle ?
Nem azért van annak valamilyen hangszíne, mert már a membrán le van kezelve valamivel ?
Köszi !


A gitár erõsítõk és hozzá tartozó hangsugárzókat kéz közelbõl nem ismerem. Te valószínû elektronikus gitárhangzásra gondolsz. A legtöbb elektronikus gitár kevés felharmonikust produkál, szinte csak a húr rezonál, ezért azokat elõnyös egy kicsit \"színezni\", zengetni. Ennek klasszikusan ez egyik kellemes hangzású eszköze az EL34-el épített csöves erõsítõ, többnyire push-pullban és pentóda üzemben. A pentóda üzem nem javallott általános zenehallgatáshoz, viszont a villanygitár hangját kellemesen feldúsítja.

Az egyéb beépített zengetõ elektronikák is hasonlóra szolgálnak, de a torzítókat nem ide sorolnám.

A hangszóró kónusz és shell-lakra visszatérve, olvasd el a régebben errõl írt hsz-emet. A papír és szálas anyagú membrán könnyebben kezelhetõ ezzel az érdekes természetes anyaggal, de én bekentem a mûanyag felületû hangaszórót is. Ha mégis ilyennel kísérletezel, vállalsz egy kockázatot, mert ezt nem lehet visszacsinálni.

Én azóta is így hallgatom a hangszóróimat, füllel alig észrevehetõ hatásfok csökkenést hozott. A kezelés egy kismértékben megváltoztatja a hangszóró T-S paramétereit, de szerény véleményem szerint ez belül van a normál hangszóró gyártás-bejáródás-élettartam szóráson. A papír kónuszú középsugárzó kapott több réteget, ennek van-volt nagyobb hatásfoka a bassz és magas-sugárzóhoz képest. A kezelés után is megmaradt ez a hatásfok elõnye, viszont kevésbé feltûnõ, kevesebb parciális felharmonikust produkál, kevésbé színez. Az elektronikus gitár hangzása meg igényli a hangszóró kónuszának ilyen fajta színezését, de ezt te tudnád csak eldönteni.    

A képen nem az én sugárzóm látszik. Ez is kezelve van, a shell-laknál összetettebb, fõleg hegedû rezonátortest bevonó C37-nek nevezett anyagával. Ennek bevonó vastagsága többszöröse az általam felvitt shell-lakhoz képest.

 

marone

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #623 Dátum: 2009, November 21, 13:27:40 »
Köszi a választ !
Még azt kérdezném, hogy a gitárládák miért nyitottak általában hátul ?
Azért mert a mélyeket hátrafelé nyomja ? (mert a mélynek áll. mindegy, azt hallottam)
És azt is mondták, hogy így hangosabb azért.
Szeretnék egy egyhangszórósat építeni, de úgy szeretném, hogy hátul zárt, hangszigetelõvel kibélelve, a levegõt elölrõl szívná be.
Így csak elõrefelé adna hangot. Szerintem így tisztábban szólna. Úgy mûködne mint a hifi hangfal.
Vagy ez hülyeség ? :unsure:

perlaci

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #624 Dátum: 2009, November 21, 21:27:24 »
Üdv marone
A hangfalak fizikája igen bonyolult. Röviden megpróbálok felvilágosítást adni.
A nyitott láda általában egyszerûbb, jobb hatásfokú és a szélessávúnak mondható gitár ládának elõnyös. Persze ebbe ide való hangszóró is kell. Egy zárt láda precízebb hangképet ad cserébe igen bonyolult a méretezése, hát még a belsõ csillapítása. És persze olyan hangszóró kell bele ami erre van gyártva. A valahol nyitott, azaz bas-reflex láda az elõzõk ötvözete. Jó hatásfok precíz hangmenet, javítható a mély átvitel, cserébe még macerásabb a méretezése.
Ebbõl kiindulva csak azt tudom tanácsolni, hogy mielõtt ládát építesz nézz ki egy konkrét építési leírást, persze olyat amihez kapni hangszórót. Légy körültekintõ a teljesítmény és az árak miatt. Egy jobb láda építése nem kezdõ munka de megéri, mert a gyári ár töredékéért nagyon jót lehet készíteni. Vigyázz a szép membránú hangszórók jól mutatnak egy verda hátsó ablakában de a hangjuk többnyire pocsék.
   A képen egy zárt mély láda amit készítettem. A falvastagságán azt hiszem látszik 44mm nem kispájás. Belül tojástartó minden oldalon. Az építésnél az éleket a következõ réteg takarja, vagyis egy dobozt még egyszer leburkoltam. Nagyon fontos a jó tömítettség. Ûrtartalma 90l nettó. a súlya 30kg. Egy vacak MNC került bele, ami nem éppen Hi-fi kategóriás de azért a méretezett doboz szépen megzabolázza és gyönyörûen szól 120Hz alatt, és csak itt. Ja a hangszóró a föld felé dolgozik és négy keréken áll a láda. A méretezésnél ezt is figyelembe kell venni. Persze így csak parkettás vagy kövezett helységben szól igazán jól.
Na igen a mély hangok kevéssé irányíthatók és az ember se igazán hallja honnét szól. Pont ezért van lefelé terítve a hangja. Ahogy írtad ezért nem gond a hátul nyitott láda, viszont pont ezért a nyílás iránya is mindegy majdnem. De ez már hosszabb lélegzetû.

marone

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #625 Dátum: 2009, November 21, 22:02:37 »
Köszi az infókat !

Már vettem egy 12 \"-os Celestiont, annak kell a láda. Minél kisebbet szeretnék. (kevesebb helyet foglal :)  )
A \" levegõ beszívás\" dolgot nagyon nem értem.
 Olyan ugye nincs, hogy mondjuk túl nagy a lyuk vagy a tölcsér, és túl sokat szív be, nem ?
Csak kicsi ne legyen, az a lényeg ?

Petr

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #626 Dátum: 2009, November 27, 11:54:51 »
marone írta::
Idézet
Köszi a választ !
Még azt kérdezném, hogy a gitárládák miért nyitottak általában hátul ?
Azért mert a mélyeket hátrafelé nyomja ? (mert a mélynek áll. mindegy, azt hallottam)
És azt is mondták, hogy így hangosabb azért.
Szeretnék egy egyhangszórósat építeni, de úgy szeretném, hogy hátul zárt, hangszigetelõvel kibélelve, a levegõt elölrõl szívná be.
Így csak elõrefelé adna hangot. Szerintem így tisztábban szólna. Úgy mûködne mint a hifi hangfal.
Vagy ez hülyeség ? :unsure:


Elõször is, ne hallgass perlacira. Ez nagyon fontos ugyanis fele a szövegének hülyeség a másik fele meg nesze semmi fogd meg jól.

A gitár hangládád típusát úgy hívják, hogy open baffle. Itt is van egy ilyen fórumszál olvass utána. A lényeg, hogy nyitott ezáltal nagyobbak a kilengései ezáltal csakugyan jobb a hatásfoka. Vannak hátulütõk is, de már tudod, hogy mi után keress, szóval fedezd fel mirõl van szó.

Nem, nem azért nyitott, hogy hátrafelé nyomjon bármit is.
Ha kitaláltad, hogy te milyen kinézetût szeretnél és te azt végigviszed mindenáron akkor nem szólok bele, de így hangfalat tervezni NEM LEHET!
A hangfal nem kocsi, nem szív be elölrõl levegõt és nem pufogja ki hátra.
Ne próbáld meg megmondani, hogy ha te megépítenél egy hangfalat az merre adna ki hangot, õ azt majd jobban tudja. De ha csinálsz olyan hangfalat ami csak elõre szól akkor az nóbel díj gyanús.

És végül: igen, hülyeség.

Vájtfül

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #627 Dátum: 2009, November 27, 18:48:38 »
Petr írta::
Idézet
marone írta::
Idézet


A lényeg, hogy nyitott ezáltal nagyobbak a kilengései ezáltal csakugyan jobb a hatásfoka.


Elnézést, hogy bátorkodom megkérdezni, de milyen kilengésre gondolsz?

Petr

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #628 Dátum: 2009, November 29, 13:14:41 »
Vájtfül írta::
Idézet
Petr írta::
Idézet
marone írta::
Idézet


A lényeg, hogy nyitott ezáltal nagyobbak a kilengései ezáltal csakugyan jobb a hatásfoka.


Elnézést, hogy bátorkodom megkérdezni, de milyen kilengésre gondolsz?


A membrán kilengésére gondolok.
Mivel nyitott a láda nincs más visszatérítõ erõ egy impulzisnál csak a driver sajátja. Dipole néven is lehet még rákeresni szakirodalomra.

Vájtfül

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #629 Dátum: 2009, November 29, 16:16:49 »
Köszönöm!
Kíváncsi lennék, hogy egy bassz-reflex, tl vagy tölcséres mélyládával összehasonlítva milyen a hangja egy dipole vagy open baffle-nek.
Összefoglalva néhány mondatban tudnád jellemezni a hangjukat? (Mennyiség, minőség, mélység, dinamika, gyorsaság, ilyesmi stb.)
Előre is köszi!