Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 243543 alkalommal)

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #60 Dátum: 2007, November 28, 10:15:53 »
Petr írta::
Idézet
a többi szöveged az vicc.

Ezzel szemben valóban mókás, amikor valaki -basszusreflex ide vagy oda - felüláteresztõ szûrõ "hangolásáról" hablatyol . Röhögj hát egy nagyot magadon!

btamás

 • Vendég
Vá: Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #61 Dátum: 2007, November 28, 10:31:25 »
Simi írta::
Idézet
El kell szomorítanom ezek ellenzõit, de nálam zenehallgatás alatti mécses is mûködik!

Ez viszont (ha jól gondolom-) nem a motyó képességeire, hanem rád van hatással.

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #62 Dátum: 2007, November 28, 11:30:54 »
Számomra elég elszomorító ez partalan okoskodás arról hogy kit tudja jobban a másiknál basszreflex hangolást, Csebisev polinomokat, meg az angol nyelvet. Miért olyan fontos ez a fölényszerzés? Ha 21st helyében kezdõként itt találkoznék elõször a tuningolgatás kérdéseivel, biztosan rögzülne bennem, hogy ennek semmi értelme, ezzel csak a drága idõmet rabolnám, s ezért most nagyon is meg tudom Õt érteni. Amit látok tõletek, az nem a zenérõl szól, egészen másról, függetlenül attól, ki az aki kevésbé toleráns a másiknál.

Na mindegy, hátha lesz valakinek építõ jellegû beszámolója is.

21st írta::
Idézet

Vadász után szabadon: Mindenki úgy élvez, ahogy akar és ahogy tud.


De hogy én is poénkodjak:

A sexben mindent szabad, ami a feleknek jól esik, örömüket lelik benne, de aki csak folyton azt lesi, milyen undorító dolgokat mûvelnek azok, hát annak fogalma sincs arról mibõl maradhat ki, de aztán az is lehet, hogy neki nincs is mivel mûvelni azokat a csúnyaságokat.

tomtom

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #63 Dátum: 2007, November 28, 19:33:18 »
:woohoo: István01! :laugh:

21st

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #64 Dátum: 2007, November 28, 23:26:34 »
istvan01 írta::
Idézet
Ha 21st helyében kezdõként itt találkoznék elõször a tuningolgatás kérdéseivel, biztosan rögzülne bennem, hogy ennek semmi értelme, ezzel csak a drága idõmet rabolnám, s ezért most nagyon is meg tudom Õt érteni.


A dolog ennél rosszabb: nem kezdõként is azt gondolom, hogy ennek semmi értelme.

És most írok valami meglepõt: sokáig én is festettem a CD lemezeimet. Sõt, egy párat még csiszoltattam is, meg lefagyasztottam, meg a jó ég tudja, hogy mennyi baromságot kipróbáltam. Volt-e hallható hatásuk? Igen, volt (legalább is úgy tûnt). Jellemzõen pozitív volt-e a hatásuk? Igen, ez is úgy tûnt. Hozott-e bármelyik olyan gyökeres változást, ami alapjaiban változtatta meg a rendszerem megszólalását, orvosolt-e bármelyik olyan rendszer hiányosságot, ami zavart az aktuális cuccomban? Nem. Befolyásolták-e ezek a nüansznyi változások a zenével való kapcsolatomat, zenehallgatási szokásaimat? A legkevésbé sem.

Na de nem akarom én itt az igét hirdetni, csak a véleményemet írtam le. Én az utóbbi idõben tudatosan tesztelem magamat, hogy a rendszerem mely elemei nélkülözhetõek a számomra, és ezeket fokozatosan leépítem. Ezért adtam el pár hónapja a Harmonic Technology Fantasy AC10-es hálózati kábeleimet, ezért szedtem ki a komponensek alól a készülék alátéteket, ezért nem használom az Alisca-s lemez rátétet, ezért nem huzigálok már ki elektromos készülékeket a konnektorból zenehallgatás elõtt, ezért dugom egy elosztóba a hifi cuccokat a TV-vel, ezért nem festek többé CD lemezeket. Úgy érzem, hogy hosszú évek keresgélése után a rendszerem fõ elemei kezdenek összeállni. Nem tökéletes, bizonyára nem is végleges, de magában hordozza azokat az alapvetõ értékeket, amik számomra fontosak, és legalább már látom az utat, az irányt, ami felé haladni szeretnék. Nyugodtan hátradõlve hallgatok zenét, nem tesztelgetek, hasonlítgatok kábeleket, alátéteket, egyátalán semmilyen hifi komponenst, nem járok "hifis-tesztelõs" összejövetelekre, nem cippelem sehová a cuccomat, és hozzám sem hordanak kütyüket mások. Tudom, hogy közhely, de a hifi tényleg egy nagy mocsár tud lenni, amiben sokan eltévednek, és sajnos még csak észre sem veszik. :(

21st

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #65 Dátum: 2007, November 28, 23:31:54 »
istvan01 írta::
Idézet

De hogy én is poénkodjak:

A sexben mindent szabad, ami a feleknek jól esik, örömüket lelik benne, de aki csak folyton azt lesi, milyen undorító dolgokat mûvelnek azok, hát annak fogalma sincs arról mibõl maradhat ki, de aztán az is lehet, hogy neki nincs is mivel mûvelni azokat a csúnyaságokat.


A baj csak az, hogy egyesek annyit foglalkoznak a szexuális segédeszközökkel, hogy a partnerükrõl már el is feledkeznek, vagy esetleg már csak arra használják, hogy megállapítsák, vajon mennyire mutat jól bennük az új vibrátor.

mishow

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #66 Dátum: 2007, November 29, 00:00:09 »
Idézet
Na de nem akarom én itt az igét hirdetni, csak a véleményemet írtam le. Én az utóbbi idõben tudatosan tesztelem magamat, hogy a rendszerem mely elemei nélkülözhetõek a számomra, és ezeket fokozatosan leépítem. Ezért adtam el pár hónapja a Harmonic Technology Fantasy AC10-es hálózati kábeleimet, ezért szedtem ki a komponensek alól a készülék alátéteket, ezért nem használom az Alisca-s lemez rátétet, ezért nem huzigálok már ki elektromos készülékeket a konnektorból zenehallgatás elõtt, ezért dugom egy elosztóba a hifi cuccokat a TV-vel, ezért nem festek többé CD lemezeket. Úgy érzem, hogy hosszú évek keresgélése után a rendszerem fõ elemei kezdenek összeállni. Nem tökéletes, bizonyára nem is végleges, de magában hordozza azokat az alapvetõ értékeket, amik számomra fontosak, és legalább már látom az utat, az irányt, ami felé haladni szeretnék. Nyugodtan hátradõlve hallgatok zenét, nem tesztelgetek, hasonlítgatok kábeleket, alátéteket, egyátalán semmilyen hifi komponenst, nem járok "hifis-tesztelõs" összejövetelekre, nem cippelem sehová a cuccomat, és hozzám sem hordanak kütyüket mások. Tudom, hogy közhely, de a hifi tényleg egy nagy mocsár tud lenni, amiben sokan eltévednek, és sajnos még csak észre sem veszik.


Jééé!
Én pont ugyanezen az úton járok, csak nem reklámoztam, mert azt hittem, bennem van a hiba :ohmy:
Az alátéteket már kiszedtem, a hangfalkábelem és az IC sztem jó darabig marad, a készülékeknél én is megtaláltam az irányt, és eldöntöttem az összeget, amit hajlandó vagyok rászánni. Még kipróbálom a külsõ DAC hatását (errõl majd a saját topicján, itt off) utána már csak ZENÉT kívánok hallgatni :P

Szóval: szívembõl szóltál (bár nem mindenkinél leszünk népszerûek ;) )

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #67 Dátum: 2007, November 29, 07:53:29 »
21st írta::
Idézet

Na de nem akarom én itt az igét hirdetni, csak a véleményemet írtam le. Én az utóbbi idõben tudatosan tesztelem magamat, hogy a rendszerem mely elemei nélkülözhetõek a számomra, és ezeket fokozatosan leépítem. Ezért adtam el pár hónapja a Harmonic Technology Fantasy AC10-es hálózati kábeleimet, ezért szedtem ki a komponensek alól a készülék alátéteket, ezért nem használom az Alisca-s lemez rátétet, ezért nem huzigálok már ki elektromos készülékeket a konnektorból zenehallgatás elõtt, ezért dugom egy elosztóba a hifi cuccokat a TV-vel, ezért nem festek többé CD lemezeket. Úgy érzem, hogy hosszú évek keresgélése után a rendszerem fõ elemei kezdenek összeállni.


Tetszik nekem ez a meggyõzõdéses tagadásod, azon a szinten amit elértél, már semmi nem számít, nem csak hogy nélkülözhetõ minden hangzás, mûködés befolyásoló elem-eljárás, hanem talán még égõ is ilyen pitiáner gyerekes dolgokkal piszmogni.

Ebben a logikában pontosan látom azt a hibát amit sokan elkövetnek, vagy belekavarodnak, mint ahogy írod, elsüllyednek a hifi mocsarában. Miért, mert nem meggyõzõdés alapján építik rendszerüket fõ és kiegészítõ komponensekben, tesznek valamit be pluszba, vagy vesznek ki. Csupán a csere, variálás, és tuningvilllogás öröméért, amit lehet mutogatni a haveroknak. Ennek egyenes következménye, egy idõ után jön a csömör, és az fog nagyobb elégedettséget hozni, hogy be tudja bizonyítani egy csomó dolog felesleges és a fürdõvízzel kiönti a gyereket is kádból.

"Ezért adtam el pár hónapja a Harmonic Technology Fantasy AC10-es hálózati kábeleimet...."

Ebbõl két dologra lehet következtetni.
(1)   olyan a rendszered, hogy totálisan mindegy milyen gatyamadzagon érkezik a hálózati áram
(2)   Ez a kábel nem illeszkedik megfelelõen a rendszeredbe, számodra nem mutat olyan tulajdonságokat, ami megéri az árát, a hangbeli viselkedése nem okoz nagyobb zenei élményt.

Az (1) szerinti megállapítás teljesen hamis (sz.v.sz). Nagyon gyenge az a rendszer, aminek bõven elég egy gatyamadzag hálózati kábel. A (2) szerint viszont benne van az, hogy ez a kábel nem optimális, találni kellene egy jobban illeszkedõt. Csak a drága idõdet sajnálod erre a keresésre feláldozni, így marad a gatyamadzag.  

Éppen tegnap este volt vendégem, egy órányi zenélés után PPP áramkondiconáló elõtti hálózati kábelt cseréltünk egy gatyamadzag 500Ft-os PC kábelre. Nem volt értelme hosszasan spekulálni, mi az ami változást, és nem kevesett okozott.

(A legjobb hálózati kábel a "0" kábel, vagyi ha nincs, és akkumulátorról megy minden, de ott meg meg kell egy megfelelõ drót az aksi felé)

Óvatosan a fürdõvizzel

Üdv István

mishow

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #68 Dátum: 2007, November 29, 09:10:13 »
Szia István!

Abban is nagyon sok igazság van, amit Te mondasz!
Amirõl 21st írt és amire én is utalni próbáltam viszont arról szól, hogy találjuk meg az egészséges határvonalat, valahol az igénytelen zenehallgatás és a vuduzás közt.

Én 10-15 évvel ezelõtt - mint 21st is - teljesen beleestem a "Negyedik Dimenzióba". Most pedig, hogy néhány hónapja újra elkezdtem sztereó rendszert építeni, már nem szeretném ezt a hibát újra elkövetni.

Hát persze, hogy én is a leginkább optimális hangot keresem, és a leginkább összeillõ rendszert, aminek természetesen része a megfelelõ kábel is, de ha elértem azt, hogy tetszik ami megszólal (már nem vagyok messze, :cheer: úgy érzem ) akkor onnantól nem fogok tovább kísérletezni, hanem hátradõlök és muzsikálok. Még akkor is, ha esetleg további kísérletezéssel esetleg további nüanszokat tudnék elõcsalogatni a rendszerembõl.

Egyetértek Veled abban, hogy vannak a rendszerépítésnek alapvetõ szabályai, amiket be kell tartani, mert különben "kiönthetjük a gyerkõcöt a fürdõvízzel" , de azért maradjunk a ló hátán, és ne a "túlsó oldalán" ;)

Ha már szólás-mondás, akkor hadd idézzem egy kedves német barátom kedvenc ideillõ mondását:
"Vigyázzunk, hogy a templom mindig a faluban maradjon!"

Üdv: Misi

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #69 Dátum: 2007, November 29, 09:14:28 »
István, egyetértek veled teljesen. Az, hogy ilyen elméleti szinten vitázzunk teljesen értelmetlen. Én nem is forszíroztam ezt. Ahhoz, hogy valaki egy reflexcsõvel behangoljon egy dobozt nincs szükség az elméleti mûködés legmélyebb rejtelmeire. Csak ki akartam javítani a trombitáló hangkeltést légszállításra... nem számítottam sértõdött/sértegetõ matematika és angol tanárokra.
:laugh:

A "kütyüzés" eszmefuttatáshoz lenne pár hozzávetnivalóm:
Itt többnyire hangszóró-tuning ötleteket látni. Ez azért sokkal értelmesebb mint az összes többi mert a hangfal a leggyengébb láncszem. Amíg erõsítõknél 0.1 meg 0.01% torzításnyereségen szöszölnek addig a hangfalak torzítása elérheti az 5-10%-ot a szarabbaké meg meg is haladhatja. Ezért ha a hangfalak körül éri meg legjobban "kütyüzni",  ott a legnagyobb a nyereség.

Miért van az, hogy valahányszor elkezdõdik egy mûszaki kritériumokat fezegetõ vita egyfolytában a verdákhoz és a pornóhoz (nem feltétlenül ebben a sorrendben) lyukadunk ki?

Egyébként az utolsó hozzászólásokban egyetértek mindkét egymásnak feszülõ féllel de nem értem miért próbáljátok egymást meggyõzni.

Robici

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #70 Dátum: 2007, November 29, 09:36:05 »
mishow írta::
Idézet

Hát persze, hogy én is a leginkább optimális hangot keresem, és a leginkább összeillõ rendszert, aminek természetesen része a megfelelõ kábel is, de ha elértem azt, hogy tetszik ami megszólal (már nem vagyok messze, :cheer: úgy érzem ) akkor onnantól nem fogok tovább kísérletezni, hanem hátradõlök és muzsikálok. Még akkor is, ha esetleg további kísérletezéssel esetleg további nüanszokat tudnék elõcsalogatni a rendszerembõl.


Egyetértek! Viszont az egyszerû, könnyen reprodukálható és pláne ingyenes kísérleteket (például megfordítjuk a csatlakozót a konnektorban) szerintem butaság nem kipróbálni. (Én kipróbáltam, de nem igazán  éreztem változást.)

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #71 Dátum: 2007, November 29, 09:57:47 »
Robici írta::
Idézet

Egyetértek! Viszont az egyszerû, könnyen reprodukálható és pláne ingyenes kísérleteket (például megfordítjuk a csatlakozót a konnektorban) szerintem butaság nem kipróbálni. (Én kipróbáltam, de nem igazán  éreztem változást.)

Ez a tiszteséges beszéd. Kipróbáltad, nem éreztél semmilyen hatást, pont. Ebbõl nem következik, hogy nincs olyan körülmény, készülék vagy ízlés, ahol és akinek ez egy hasznos és hallgatás minõségét javító megoldás. Elég sokan beszámolnak errõl is, mint ahogy a kábelek irányérzékenységérõl, meg sok-sok mindenrõl. Akit érdekel, megtapasztalja, ha költségbe is van, akkor meg mérlegeli, érdemes-e rá költeni.

21st

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #72 Dátum: 2007, November 29, 10:08:07 »
x

21st

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #73 Dátum: 2007, November 29, 10:10:12 »
istvan01 írta::
Idézet

Tetszik nekem ez a meggyõzõdéses tagadásod, azon a szinten amit elértél, már semmi nem számít


Ilyet hol írtam?

21st

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #74 Dátum: 2007, November 29, 10:15:26 »
istvan01 írta::
Idézet

"Ezért adtam el pár hónapja a Harmonic Technology Fantasy AC10-es hálózati kábeleimet...."

Ebbõl két dologra lehet következtetni.
(1)   olyan a rendszered, hogy totálisan mindegy milyen gatyamadzagon érkezik a hálózati áram
(2)   Ez a kábel nem illeszkedik megfelelõen a rendszeredbe, számodra nem mutat olyan tulajdonságokat, ami megéri az árát, a hangbeli viselkedése nem okoz nagyobb zenei élményt.


Rossz következtetés. A HT kábelek kiszedésével valamelyest romlott a hang, de a különbség egyrészt nem volt drámai, másrészt nem érintette a rendszer számomra igazán fontos tulajdonságait (a "tér" nálam nem tartozik ezek közé).