Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 245900 alkalommal)

istvan01

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #465 Dátum: 2008, Augusztus 21, 16:54:50 »
btamás írta::
Idézet
A hivatokozott kép (ismétlés a tudás anyja):
http://www.hifipiac.hu/images/fbfiles/images/HCSRH14abra.gif

István,

nem vetem el elvbõl, de mindennek megvan az árnyoldala is... .


Teljesen logikus amiket írsz.

Az ilyen és ehhez hasonló amatõr és félprofi tuning javallatok önmagukban semmit nem garantálnak, habár a komoly fejlesztõk általában magukban tartják a módszereiket, vagy inkább rendszerben alkalmazzák. A hobbi hifistának tulajdonképpen a rendszerben gondolkodáshoz (hallgatáshoz) kell eljutni HFM-el, meg innen-onnan összeolvasott dolgokkal. Ez is egy tanulási folyamat, miért ne lehetne ennek is eredménye. Ehhez szükséges egy reális zene érdeklõdés és ízlés, meg annyi önértékelés, hogy ha valamit változtatunk, akkor képesek legyünk elvonatkozni a pozitív elvárás torzító hatásától.

Ez a HFM-bõl idézett rezonencia kép és magyarázat pont jó példa két dologból is:

Egy, hozzá teszik, …némely kutatók megesküsznek rá….. Ennek lényege, néhányan így gondolják, az esküvel meg még határozatlanabbá teszik megállapításukat. Tehát a megállapítás inkább a kételyt erõsítette és nem a (tuning)bizonyosságot.

Kettõ, ha az akkori történeti környezetre visszagondolok, akkor ezek a fiktív és nem rezgésmérõvel felrajzolt görbék a hangfal dobozfalainak csillapítási elveinek alátámasztására rajzolódtak. Akkor úgy gondolták, nem érdemes a doboz falát nehezíteni, vastagítani, meg belsõ (bitumenes) csillapítással ellátni, mert azt sokkal zavaróbbnak fogjuk hallani. Mit ad isten, az elmúlt 30 évben a komolyabb (high-end) kategóriában a doboz falak egyre vastagabbak lettek, egyre több belsõ merevítést raknak be, mert a fals rezonenciák nagyon zavaróak, valahogy mégis csak el kell tüntetni, megfogni és elnyeletni.

A Philips-Sony által kitalált audio CD elv és gyakorlat iszonyúan sok sebbõl vérzik, ahogy mások írták egy fórumon, kitaláltak egy trágyadomb szabványt. Ennek egyik nem kis része, a CD olvasása tapasztalatom szerint kényesebb majd mindenre, mint az LP, pedig anno a digitális tökéletességet hirdették vele kapcsolatban. A mechanikus rezgéseket a CD lemeztõl  távol kell tartani, a rezgésre hajlamos elemeket, ha nem szükséges, ki kell hagyni. Újabban egyre kevesebb nyelvnyújtogató tálcájú pörgetõt adnak ki. Kényes a CD az állványra, alátétekre, meg még sok mindenre. Itt van ez a CD demagnetizáló, ez is tiszta értelmetlenség, de sajnos még egy ilyen nem tudom milyen feltöltõdés is rossz hatással van lejátszásra, amit a demagnetizáló csökkent.

Akinek van saját ötlete, vagy ilyen-olyan dolgot kipróbál, leírja tapasztalatát másoknak, ezzel semmi baj nincs. Itt fontos, mindent csakis saját felelõsségre és meggyõzõdésbõl szabad tenni, figyelembe venni azt, hogy az audiólánc majd minden eleme hat egymásra, figyelni kell az egyensúlyokat, és pár hét, pár hónap után érdemes ellenpróbákat csinálni.

Van jó néhány csak kiegészítõket, tuning elemeket gyártó cég. Természetesen nem szentírás, hogy ezen bigyók használata mindenkinél javít, vagy érdemes rájuk költeni pénzt, de nagyon sok esetben mûködnek ezek az izék. Aki viszont ezeket meggyõzõdés és saját rendszemben történt kipróbálás nélkül veszi meg, az hifisznob. De azzá válhat az is, aki elvbõl elutasít mindent úgy hogy maga kéz- és hangközelben meg sem tapasztalata.

A karmák száma meg nem korrelál semmilyen eredménnyel.

cashman

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #466 Dátum: 2008, Augusztus 21, 18:44:37 »
Nem azt írtam, hogy kategóriákkal jobb lett a CD játszó hangja, hanem hogy megszüntek az olvasási zajok amelyek plusz részletekkel gazdagították a finomabb zenei elõadások  reprodukcióját...
Én fõként a zenét szeretem hallgatni nem pedig az azt megszólaltató  technika hangját, erre sajnos nincs diagram...

A hangkarakterbeli változását nem teszteltem, arra is sor kerül majd  mellé fogom tenni egy eredeti darabnak és harmadmagammal szubjektív véleményt fogunk alkotni róla.

Természetesen technikailag nem minden CD lejátszó alkalmas erre az átalakításra, ezért is írtam típust, nem pedig általánosítottam.

konditor

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #467 Dátum: 2008, Október 05, 14:47:28 »
Idézet
Olvastam pár oldalt ebben a topic-ban , olyan rézfóliát hol lehet beszerezni?][/quote

Szia!

Ha még nem sikerült rézfóliát beszerezned,ezeken az oldalakon találsz:
www.conrad.hu   / Itt inkább csíkokat találni /
www.glass-design.hu  / réz és ezüstfólia csíkot és rézfólia lapot is tartanak /
Én az utóbbi cégtõl rendeltem egy 30X30as méretû öntapadós rézfólia lapot,(2 000 Ft körül volt az ára)
jól lehetett vele dolgozni.Soproni cég,a webshopjukban meg tudod rendelni,nekem egy hét alatt megküldték.
Jó munkát!Üdv!Konditor

alfaati

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #468 Dátum: 2008, Október 31, 23:11:14 »
Udvozletem mindenkinek!

Olvastam jó pár hozzászólást ebben a topikban, énszerintem van létjogosultsága a filléres tuningnak. Persze az is igaz hogy fele-fele az esély ami sajnos csak a próbálgatások után derul ki.  De azt hogy mennyire van létjogosultsága mi sem bizonyitja jobban hogy a HIFI CHOICE  vagy a What HI-FI  számaiban (sajna már nem emlékszem) kozolnek egy-pár ilyen jellegu filléres tuningot, sot olyannyira kozkedvelt  a Choice-ban ez a tunning melléklet hogy minden évben kiadnak egy kis konyvecskét (ezt altalaban valamelyik lap számhoz számhoz adjak ingyen) amiben kb.: 100 ilyen jellegu filléres tunning van.

Ami most igy hirtelen eszembe jut, az egyik ilyen: valami karton papír a hangsugárzó tetejére és oldalára amit amolyan tolcsér formában kell felhelyezni és kb 20-25 centimétert lógjon túl a hangsugárzón elóre, hallgatási irányban!  De ugy, hogy a hangszoró alja felé haladva minnél kevesebb lógjon túl , vagyis leginkább a magassugárzóra koncentrálódjon ez a papír tolcsér toldat! Igen ez egy tolcsér! A Choice eggyik régi filléres tunning ajánlata... Gondolom írányitja a hangot és az érzékenységén is javít... Én még nem próbáltam ezt. A Choice,What HIFI szerkesztoi nem csak kozlik ezeket az apro modifikációkat hanem le is tesztelik, és 5 csillagos skálán osztályozzák oket. Szoval megsporolhatsz maganak egy kis idot ha elotte átolvasod mi a véleményuk róla.

Én   a  mostani  Choice-ra,  What HIFI-re  már nem  merem rá mondani hogy pártatlan audiophile szaklap, ( lásd: Credit Crunch botrány ) mert ok is sodródnak az árral, de van pár melléklet amiért érdemes megvenni. Komolyabb kulfoldi lapokat áruló uzletekben hozzá lehet jutni.

Én tobbszor is távol kerultem ettol a hobbytól kulonbozo okok miatt de mindig volt normális hallgathato rendszerem, és azért egy kicsit mindíg kísérletezgettem, változtattgattam, tunningolgatattam (mert en ugye laikus vagyok és nem mérnok) , és sokszor nem hozza a kívánt eredményt a DRÁGA tunning, így mindenképp meg kell próbálni a filléreset is.

Mindenkinek jó tuningolgatást, kísérletezgetést kívánok. De elsosorban zene hallgatást.

Udv

Attila

Pecás

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #469 Dátum: 2008, November 06, 15:46:57 »
Hello.

Több helyen olvastam hogy a hangsugárzó csatlakozások összekötõ lapocskáit érdemes kicserélni valami másra,esetleg a hangfalkábel anyagát használni erre a célra.Indoklás:erre nem fektetnek nagy hangsújt a gyártók,és különben is ennél bármi jobb lehet.
Biztos ez?,én most már nem vagyok meggyõzõdve ennek igazáról.
Pár nappal ezelött gondoltam kipróbálom vajon hallok e valami változást,nem a jelenlegi hangfalkábelbõl csináltam,az túl vastag meg aztán nehezebb is kivitelezni,hanem a kezdeti idõkbõl maradt olcsó kábelbõl (vdh snowline).
Hát az eredmény elég siralmas,azt hittem nem is fogok hallani külömbséget pedig hallottam,csak az a baj hogy rosszabb lett a hang és nem jobb mint ahogy vártam.A mélyek jó formán kis túlzással eltüntek,legalábbis az elõzõ állapothoz képest jóval szegényebbek lettek,és az egész hangzás olyan nemszeretem fajta lett,ideges,sújtalan,stb.Gyorsan vissza is kötöttem a sokak szerint semmire sem jó gyári lapokat,és láss csodát rögtön jobb lett minden.Súja és dinamikája lett a zenének,és sokkal hallgathatóbb élvezetesebb igy mint az elõzõ állapotban volt.

Szóval talán nem is olyan rosszak ezek a gyári lapok mint ahogyan ezt sokan hiszik,de kíváncsi lennék mások tapasztalataira is ez ügyben.

Üdv.

smasszer1

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #470 Dátum: 2008, November 06, 18:03:11 »
Üdv !

Én ugyanígy jártam a Tannoy R -2 -es hangsugárzóimmal. Lecseréltem a lapocskákat   ezüstözött réz kábelekre ( Qed aniversary - ha nem így kell leírni bocsi - ) . Nem rögtön vettem észre a romlást, hanem hallgattam kb. 1 hónapig, majd újra rámtört a tuningláz és visszacseréltem. Ekkor jött a meglepetés .... sokkal részletezõbb lett a hangja és élénkebbek lettek a magasak.

A mostani hangsugárzóknál már a gyár eldöntötte a kérdést, a Phonar P 30 prémium -nak gyárilag kábeles átkötései vannak. :blink:

Wintervision

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #471 Dátum: 2008, November 06, 20:31:06 »
Sziasztok!

Én is kísérletezgettem már a hidaló lapok cseréjével, és hasonló véleményen vagyok. Amiket én próbáltam: Cat 7-es, Monitor ls 502-es, és az épületgépészetben keményforrasztáshoz használt ipari ezüstpálcát próbáltam(ezek voltak kéznél)............. az eredmény elég siralmas volt. Még azzal a kábellel is, amellyel egyébként be van kötve a hangsugárzó. Érdekes...........:S
Mondjuk azt meg kell említeni, hogy az ipari ezüstnél igen élénkek lettek a magas hangok. De ettõl függetlenül visszakerültek a gyári lapok.............

Pecás

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #472 Dátum: 2008, November 06, 20:47:16 »
Engem az döbbentett le leginkább hogy eltünt a zene súja,tudjátok mikor belefújnak egy fúvós hangszerbe és érezhetõ a levegõtömeg amit megmozgat,na ez eltünt.
Aztán a dinamika sem követte a hangerõt úgy ahogy elvárható lenne,lemaradt,na ekkor tettem vissza az eredeti lapokat.
Lehet kéne tenni egy próbát valami jobb kábellel is,de milyennel?
Vagy talán a legjobb lenne kiiktatni a dupla csatlakozást,és szimplává tenni valamilyen úton módon.Nem értek hozzá,nem szedtem még szét dobozt,de biztos megoldható lenne.

fidelity

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #473 Dátum: 2008, November 07, 11:26:27 »
Ahol a lapocska jobb, mint az eredetileg használt kábel (irányra itt is figyelni, és annak is be kell járódni!), akkor sajnos gáz van a rendszerrel!:( :(
Egyébként vannak dobozok amiken, belül lehet egyesíteni a bejövõ jelet, de akkor csak egy bement használható. Vagy lehet bi-wire, vagy bi-cable megoldással próbálkozni.
Egyes nevesebb kábelgyártók, viszont árulnak pont errre a célra ún. \"jumper\"-t.

csikar

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #474 Dátum: 2008, November 07, 15:25:27 »
Wintervision írta::
Idézet
.... ettõl függetlenül visszakerültek a gyári lapok.............

Üdv a lapka- és/vagy jumperhívõknek!

Csak egy aprócska ötletet fûznék a fentiek mellé...
A kettõs terminálok lehetõséget adnak arra, hogy az erõsítõbõl jövõ kábelt kétféle módon dugjuk a hangdobozba: az alsó, vagy a felsõ csatlakozópárba. Függetlenül attól, hogy a gyári áthidaló lapka, vagy éppen valamilyen kábelbõl készített jumper van beiktatva, a hang (szinte biztosan) kisebb-nagyobb mértékben más és más lesz.
Érdemes eljátszadozni ezzel, melyik hang lesz a szimpatikusabb(?)
Nálam pl. évekig az alsóba volt csatlakoztatva, de amikor egyszer kipróbáltam a felsõben, meglepett, mennyivel nyíltabbá vált a megszólalás. Így is maradt aztán mindaddig, míg ki nem próbáltam a kettõs kábelezést...
Az összekötõ lemezek így nem \"nyúlhattak bele\" a magas- és a középtartományba, a basszust pedig - ha befolyásolták is - az alig volt észlelhetõ, gyakorlatilag változatlan maradt.
Mára persze változott a helyzet: a lapkákat nem használom, az új hangszórókábel megint szimpla (8TC), de folytatódik - mint jumper - a két csatlakozópár között. Ez a megoldás további javulást hozott.

Wintervision

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #475 Dátum: 2008, November 07, 15:59:36 »
Én mindig csak a terminál alsó részére csatlakoztattam ,de most ezt is ki próbálom......:) Meglátjuk nálam milyen változást hoz.

Ical

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #476 Dátum: 2008, November 07, 21:45:26 »
Sziasztok!

Megerõsíteném, csikar tapasztalatát, szimpla bekötésnél nálam is mindig a hangszóró kábellel megegyezõ átkötés vált be.
 A tuningokról, már elõttem is írták de saját tapasztalatom is az, hogy a legfontosabb lépése a vissza próba. Elsõre könnyebben meghalljuk és megszeretjük azt, ami a rendszerünk hibáit kompenzálja, de csak a vissza próbánál derül ki, hogy milyen áron. Ettõl függetlenül szerintem bármi mûködhet adott rendszerben csak a fantáziánk, szab gátat, mivel ezek az ötletek nem nagyon kerülnek pénzbe. Nekem az alátétek a kedvenceim szinte mindet kipróbálok, amit be lehet gyömöszölni egy készülék vagy hangfal alá. Az egyik tippem a kozmetikai habkõ ezerféle van belõlük, 100-200 forintnál nem drágábbak, több alátét szettet kiad egy darab, és lehet más anyagokkal kombinálva izoláló szendvicseket gyártani.


Üdv. Ical.

Fater

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #477 Dátum: 2008, November 15, 09:39:55 »
Üdv mindenkinek! Biztosan mindenki találkozott már avval a problémával, hogy a hangfal átadja a rezgést a padlónak. Ezt már normális dobozoknál kiküszöbölik mindenféle lábakkal, nekem Bowerszeim vannak és itt tüskéket adtak hozzá, de a parkettát szanaszét lukasztotta. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem megfelelõ méretû gumi ajtó ütközõket és a tüske helyére felcsavaroztam nálam tökéletesen megoldotta a problémát, ha nincs csavar sima sziloplaszt is megfelel, a felragasztásra ezt utólag gond nélkül el lehet távolítani. Remélem más is fel tudja használni az ötletet.

istvan01

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #478 Dátum: 2008, November 15, 10:23:12 »
Fater írta::
Idézet
Üdv mindenkinek! Biztosan mindenki találkozott már avval a problémával, hogy a hangfal átadja a rezgést a padlónak. Ezt már normális dobozoknál kiküszöbölik mindenféle lábakkal, nekem Bowerszeim vannak és itt tüskéket adtak hozzá, de a parkettát szanaszét lukasztotta. Én ezt úgy oldottam meg, hogy vettem megfelelõ méretû gumi ajtó ütközõket és a tüske helyére felcsavaroztam nálam tökéletesen megoldotta a problémát, ha nincs csavar sima sziloplaszt is megfelel, a felragasztásra ezt utólag gond nélkül el lehet távolítani. Remélem más is fel tudja használni az ötletet.


Hallo Fater

A gumiláb tényleg jó a parkettának, de a doboz-padló illesztés hangviselkedésére nem ideális. A doboz rezonenciát úgy támasztja alá a padlóirányból, mint egy gépkocsi kerék-rugó-lengéscsillapító. Úgy gondolhatnánk ez is lehet jó, de a hangszórók ettõl egy erõsebb tranziens után kóvályognak, lengedeznek mint az utasok az autóban. Ettõl a hangzás olyan lassú és maszatos hatású lesz.

A tüske-kúp ennél mindig jobb hatású, a parketta átszúrás megakadályozásához célszerû egy 20Ft-os érmét, vagy egyéb közepesen kemény anyagot alá tenni.

Ha van kedved tovább kísérletezni, akkor érdemes áldozni a Kácsá-ban kapható Soundcare tüskére, ez kettõ az egyben jó megoldás, mert ez tüske és alátét együttes, ezzel soha nem szúrod meg a padlót.

 

Fater

 • Vendég
Válasz:filléres tuning
« Válasz #479 Dátum: 2008, November 17, 13:24:03 »
Ha valaki csak úgy hozzám vágna, 8 darabot elfogadnám, de ebbõl a legegyszerûbb verzió is több mint húsz ezer forint. :)