Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 243770 alkalommal)

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #180 Dátum: 2007, December 07, 20:50:10 »
Vanos írta::
Idézet
A saru kérdésével hogy álltok? Többet árt mint használ?


Én a direktbe bekötött vezeték híve vagyok. Ha veszel egy sarut az plussz pénz, plussz ellenállás... plussz a forrasztás :) .

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #181 Dátum: 2007, December 07, 21:13:27 »
btamás írta::
Idézet
Mit nem lehet ezen érteni?


A beteges kötözködési mániádat, azt nem lehet érteni.
Tulajdonképpen most megint belémkötöttél, leírtad, hogy olvassam el mégegyszer a zagyvaságaidat (vagy amit én írtam?) majd Ádámtól Évától megint megpróbáltad leírni azt amit már sokkal egyszerûbben leírtam korábban... :cheer: :lol: :laugh:

Figyeld csak:

Te:
"A bi-wiring precízebb, nem-hifista megfogalmazásban>> a kétutas hangsugárzó szekcióit, a szokásostól eltérõen nem az keresztváltónál vagy a hangdoboz bemeneti kapcsainál, hanem az erõsítõ hangszórókimenetén közösítjük (és csakis ott!)."

én: (korábban)
"A biwire-nél két pár kábel fut ugyanabból az erõsítõbõl a hangfalig. Itt külön a magas ill. külön a mély hangszóró hangváltójába végzõdnek."

:ohmy:

"Lényegét tekintve ez az elektromos/kábeltévé/LAN hálózatszerelésbõl ismert csillagpontos elrendezéssel rokon. Olyani, mint amikor két külön áramkört húznak ki a mérõtõl illetve a biztosíték/MCB táblától."

áramkört húznak... mérõtõl... LAN hálózaton? Kábeltévé... biztosíték tábla? MI?
A csillagpontos rendszer lehet rokon, de én nem keverném bele, meg még plusszba az elektromos hálózatot is.Összevissza csapongsz. Nyugodj le.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bi-wiring

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #182 Dátum: 2007, December 08, 21:53:04 »
Kaporka.Microstudio írta::
Idézet


Eredmény: Ezzel a módszerrel elértem, hogy a doboz zavaró rezonálása teljesen megszûnt, illetve -kis mértékig ugyan- de javultak a mélyei is.


Kaporka, gratulálok.

A bátor kreativitással mégis csak jobb hangra lehetett bírni azokat az orionokat. Nem derül ki a leírásból, ezt a kísérlet sorozatot mikor követted el, úgy tûnik már évekkel ezelõtt. Érdekelne az utolsó és elfogadható leszorítónak mi volt a súlya. Az tényleg nagyon fontos, hogy a kiegészítõ feltét maga ne csörömpöljön, ne legyen saját hangja. Nálam a 35mm vastag tömör vas, (plazmavágóval lett kiszabva) borítva van filccel, továbbá a doboz és a feltét között van még egy vékonyabb padlószõnyeg is. Az én kísérletem anno beton járdalappal kezdõdött, a betonnak valamivel jobb a belsõ csillapítása, de a sûrûsége (súlya) mégsem volt elegendõ, na meg elég csúnya is.

A leszorításnak van egy érdekes és fontos következménye. A hangdoboznak megváltozik az álét viselkedése, magyarán a leszorítást követõen érdemes kísérletezni a különféle alátámasztásokkal is, de azt is mondhatnám a tüskék-kúpok-egyebek többet tudnak javítani arányaiban, mint korábban leszorítás nélkül.

Persze. Tudjuk egy jól megépített, belül elég bordával és vastag-merev fallal épített dobozt, ami önmagában legalább 60kg, azt nem szükséges így leszorítani, például a Nova Utopia Be súlya 124kg darabonként.

Üdv István

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #183 Dátum: 2007, December 09, 11:29:33 »
Kaporka.Microstudio írta::
Idézet
Több nagy tudású Hi-Fi-sta barátommal folytatott konzultáció eredményeként én is oda lyukadtam ki, hogy valamiféle súllyal kell megterhelni a dobozokat.

:->
:-DDDDDDD
Annyit értenek ezek a rezonanciához, mint...

Az elméleti fejtegetéseket, István kérésére kihagyom. A gyakorlati próbák sok-sok évvel ezelõtt történtek, de nem látom értelmét megismételni. Bár meg kell jegyezni, itt nem csak a fadoboz, hanem nyilvánvalóan a rezonáns (tûrhetõen sikerült régi négylábú Linn koppintás) állvány is hangolódott.
Nagy vonalakban: J.P.W. AP2 doboz+láb hangja súlyos tárggyal a tetején dobozosabb, bár a felsõ basszus kétségtelenül erõsebb. Késõbb aztán kiderül, hogy a turbózott felsõbassz. (egy igazán jó nehéz lábazattól eltérõen) nem az igazi, kissé mindenre rányomja bélyegét. A lemezek egyformábban szólnak, mint elõtte. A hangkép sok más jellemzõje is vátozik. Hosszú rizsa helyett (bevallom, nem is igazán emlékszem) a lényeg: minden a nehezék anyagától és csatolási módjától függ.

Természetesen a konstrukcióba bele lehet tervezni a tetõsúlyt és akkor az akár nagyon jó is lehet. Bele lehet tervezni kerékben járó mókust is (szegény jószág...), de a végeredmény nem a mókus vagy a kilók miatt üti meg az adott szintet: -))))


Idézet
Valamint a mélyek döngésének kiküszöbölésére bevetettem a Heybrook HB-1-eseknél kikísérletezett akusztikai paravánomat

Ajajj... ahol a HB1(!!!) döng, ott már télleg súlyos a helyzet: -))))))

Idézet
Ezzel a módszerrel elértem, hogy a doboz zavaró rezonálása teljesen megszûnt
Hadd gratuláljak! Csak még nem tudom mihez. Két lehetõség van:
1/ Objektíve gyõzõdtél meg a rezonancia megszûnénérõl. Ez esteben a fizika törvényeinek meghazudtolásáshoz.
2/ Kihallottad (ezer komoly sebbõl vérzõ Orion + ki tudja milyen forrás, erõsítõ hangképébõl), hogy dobozfal-rezonanciák tûntek el (és véletlenül sem más miatt változott a karaktere). Ha így volt, a 24 karátos aranyfüledhez.

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #184 Dátum: 2007, December 09, 12:21:13 »
Petr írta::
Idézet
megint megpróbáltad leírni azt amit már sokkal egyszerûbben leírtam korábban... :cheer: :lol: :laugh:

Nocsak! Mint kiderült, ugyarról írtuk (hogy ki az, aki megpróbálta, abba most nem mennék bele)
Viszont nem értem
1. Mit akartál "megcáfolni"?
2. Hogy jön ehhez a kétutas erõsítés (talán csak nem offolni akarsz, mindenáron)?
3. Miért személyeskedsz, immár nem elõször? /Ezt a stílust (>beteges) még VBV se sûrûn engedni meg magának./

Az ominózus mondatot elég nehéz félreérteni. Még egy kisiskolás is tudja, hogy a biztosíték/MCB tábla nem tartozik a LAN-hálózatba. Ennyit a keverésrõl és a kötözködésrõl...

U.i.: Helyesebb lett volna, ha következetesen bi-kábelezésrõl ("bi-cabling") írunk. Mint a link címébõl is kiderül, a "bi-wiring"-et  elég sokan ennek szinonímájaként használják. A vadhifisták azonban hajlamosak össze-vissza kötözgetni a drótjaikat, s ennek köszönhetõen utóbbi angol szó újabban tán más jelentést is kaphatott - ezt én már nem bírom követni. Hogy a mai divat szerint elsõdlegesen mit kellene érteni rajta? Majd a Guruk elmesélik: -)

Mivel szerintem sokan unják, részemrõl a téma lezárva!

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #185 Dátum: 2007, December 09, 12:57:20 »
Petr írta::
Idézet
210eFt-ból ... olyan hangfalat csináok neked, hogy csak na...

Fõ az optimizmus...!

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #186 Dátum: 2007, December 09, 13:12:18 »
Kaporka.Microstudio írta::
Idézet
Tisztelt "btamás"!
"cserébe azt kérem -hogy ha tapasztalatai nincsenek is ezzel kapcsolatban-, lássa be, hogy a Heybrook HB-1-einek a mélyei elõnytelenül változtak meg a falra tolástól, annak ellenére, hogy a gyártó a közvetlen fal elõtti elhelyezést javasolta ezeknél a dobozoknál."

Valóban, a használati utasítás pontatlan volt. Nekem soha nem volt HB1 dobozom, de annak idején jópár barátom és ismerõsöm hallgatott ilyenen zenét. A falra tolhatóság rendszer-, szoba- és szériafüggõ volt. Elõfördult olyan is, hogy csak a gyári ajánlás szerint szólt jól.

Egy jóféle nehéz lábazat (ahol beválik) sokkal többet ér, mint a súly-tuning (ami szó szerint tuning, mert inkább csak változtatja a rezonancia jellegét). A nagytömegû, gondosan csillapított állvány tényleg megfogja az odarögzített dobozt, mely stabilitás a hangban is jelentkezik.

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #187 Dátum: 2007, December 09, 13:40:39 »
Tisztelt Kaporka.Microstudio!

Rendkívül egyszerû.
1. Bemásolja a külön idézni kívánt szöveget (esetleg, ha több fórumtárstól idézel, külön eléjük írod, melyik kitõl van)
2. Egérrel kijelöli ezt a másolt idézetet
3. Felül, a fórumkód sorban rákattint a _Quote_ feliratú  téglalapra

Javaslom az elõnézet használatát is.

Üdv,
Tamás

istvan01

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #188 Dátum: 2007, December 09, 17:12:52 »
Minden jóban van valami rossz, vagyis semmi sem tökéletes, a zenereprodukciós ketyerék és elvek meg fõleg ilynek. A rutinos hifi-zõ ehhez már hozzászokott, nem is érdemes túlbeszélni.

A dobozra helyezett leszorító tömeg a vékonyka és nem elég merev dobozoknál segíthet egy-két problémán. Én négy dolgot véltem felfedezni:

1.   A korábban is említett dobozfal rezonenciákat csöketni

2.   A tranziens átvitel pontosabb, gyorsabb csattanás-koppanás-dobbanás mentesebb lesz, ami nem csak a basszustartományt, hanem a közép és felsõ kHz-eket is érinti.

3.   A nagyobb energiájú tranziensek akár basszus, akár középtartományban szólalnak meg, ahhoz hogy membrán a ráadott árammal arányos levegõt mozgasson meg, nagyon fontos a hangszóró kosáron keresztüli megtámasztani. Erre egy könnyû de mégis merev doboz sem képes, elõre-hátra hajladozik vagy billeg. Ha növeljük a kosár mögötti össztömeget, akkor ez a támasztási képesség javul.

4.   A dobozok felsõrészén szokott lenni magassugárzó, a doboz felül általában nagyobbat leng-rángatózik a nagyobb beütéseknél. Ez a falrengés a magassugárzó néhány 10um membrámkilengésével össze is mérhetõ, vagyis a fal rezgéseire a felül elhelyezett magassugárzó érzékenyebb. A közvetelen közelében elhelyezett ballaszt tömeg a magassugárzót nagyon jól megtámasztja. Ez persze csak akkor, ha a magas éppen a felsõ lap alatt van, nem lejjebb, meg nincs kirakva a doboz tetejére, ami mostanság divatos.

Az állványos dobozoknál az a felsõ ballaszt nagyon valószínû, többet árt mint használ, mint ahogy btamás írja. A földígérõ állódobozoknak is megváltozik az alátét viselkedése, az állványosoknál meg inkább összeomlik az állványzat illesztése. Ott tényleg sokkal hasznosabb lehet az állvány terhelése, vagy eleve nehezebb lábazat anyag használata.

Akkor, amikor a doboz terheléssel a basszus viselkedést módosítjuk, tudomásul kell venni, basszushangzásra ezenkívül még sok egyéb nehezen kezelhetõ hatás van befolyással. A hangdoboz falaktól való távolsága, szoba oldalaránya, bútorzat, szõnyeg, a falak és mennyezet anyaga-szerkezete. Minden 20-40m2 hallgatószobának 50-300Hz tartományban csúnya rezonenciái vannak, melyek a hangsugárzóval összegerjednek. A basszus viselkedésbe nagyon is beleszól a 230V-os kábel, interkonnekt és a speaker kábel, a többi elektronikáról ne is beszéljünk. Éppen a basszus tartományra igaz, hogy az elõbbi dolgok kisebb-nagyobb mértékben egymással is összefüggnek, tehát tényleg nem könnyû velük amatõr módon bánni.

Erre mondhatnánk, akkor ne is csináljunk semmit, mert nagy valószínûséggel még rosszabb lesz. Ez is lehet, de az is hogy türelemmel és nem kapkodva mindenki megismeri a saját rendszerét, és saját felelõsséggel, saját tapasztalat alapján tud úgy változtatatni, hogy jobb legyen.  

Elnézést a tudálékosnak tûnõ okoskodásért, amit korábban én kértem mellõzni, de ez hozzátartozik a terheléssel kapcsolatos több mint 10éves tapasztalathoz.

Üdv István

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #189 Dátum: 2007, December 09, 17:32:10 »
btamás írta::
Idézet
Petr írta::
Idézet
megint megpróbáltad leírni azt amit már sokkal egyszerûbben leírtam korábban... :cheer: :lol: :laugh:

Nocsak! Mint kiderült, ugyarról írtuk (hogy ki az, aki megpróbálta, abba most nem mennék bele)
Viszont nem értem
1. Mit akartál "megcáfolni"?
2. Hogy jön ehhez a kétutas erõsítés (talán csak nem offolni akarsz, mindenáron)?
3. Miért személyeskedsz, immár nem elõször? /Ezt a stílust (>beteges) még VBV se sûrûn engedni meg magának./

Az ominózus mondatot elég nehéz félreérteni. Még egy kisiskolás is tudja, hogy a biztosíték/MCB tábla nem tartozik a LAN-hálózatba. Ennyit a keverésrõl és a kötözködésrõl...

U.i.: Helyesebb lett volna, ha következetesen bi-kábelezésrõl ("bi-cabling") írunk. Mint a link címébõl is kiderül, a "bi-wiring"-et  elég sokan ennek szinonímájaként használják. A vadhifisták azonban hajlamosak össze-vissza kötözgetni a drótjaikat, s ennek köszönhetõen utóbbi angol szó újabban tán más jelentést is kaphatott - ezt én már nem bírom követni. Hogy a mai divat szerint elsõdlegesen mit kellene érteni rajta? Majd a Guruk elmesélik: -)

Mivel szerintem sokan unják, részemrõl a téma lezárva!:laugh:

Hát ez hihetetlen.... olvasd vissza, ki személyeskedett és ökrözött, én kerültem a bunkózást, meg a hülyézést, míg te még ebben az utolsó válaszodban sem. Azért írtam  a most már vesszõparipáddá vált bi-ampingról mert tényleg nem értettem, hogy mit akarsz írni, vagy mit értessz félre. A két utas kijelentésnél volt a hiba, számomra ez volt a megkavaró mert ha két külön út van akkor ot két különbözõ jel megy, de nem értem, hogy miért kellett erre felkapni a vizet.

Most meg, hogy végleg egyértelmû, hogy értelmetlen volt az okoskodásod fölényesen felhúzod az orrod és még le is VBVzel, vadhifistázol... köszönöm szépen, nem is vártam mást.

Részemrõl is lezárva, de úgyse bírod ki, hogy erre ne válaszolj majd. ;)

Robici

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #190 Dátum: 2007, December 09, 17:33:13 »
A kettõs kábelezéshez (nevezzük bárhogy is) csak a saját tapasztalatom: nekem nem jött be, de ez csak hosszú hallgatás után derült ki. Ma már erre szerencsére semmi szükségem. B)

Kaporka.Microstudio: Gratulálok a hosszú kísérletezéshez, nekem ehhez nem lenne türelmem különösen, hogy barkácsolni sem szeretek.

Petr

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #191 Dátum: 2007, December 09, 17:49:58 »
btamás írta::
Idézet
Petr írta::
Idézet
210eFt-ból ... olyan hangfalat csináok neked, hogy csak na...

Fõ az optimizmus...!


Nahát... én mint fõ személyeskedõ.

Nyugodtan írhattad volna, hogy álmodik a nyomor, rólam ez mind lepereg.

 

Nem vagyok kereskedõ, amit írtam csak jó szívbõl írtam és nem is neked...
Sok anyaggal dolgoztam már, vannak kitaposott utami. Ezek a dobozhangok meg döngések amirõl István ír teljesen kiküszöbölhetõek jó anyagból épített merev struktúrával. Ezért írtam, hogy 400e Ft-ot fölösleges kiadni egy olyan hangfalért ami zörög, zizeg, döng.

Robici

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #192 Dátum: 2007, December 09, 18:32:52 »
Idézet
fiatalság bohóság


Húha, ezek szerint már öreg vagyok. Pedig akkoriban én még csak az ovis éveimet tapostam és itthon hallhattam apukám Tesla B90-esén a Pink Floyd-ot meg a Deep Purple-t. Egyik sem tetszett, ezért a magnót hamar a túlvilágra küldtem (megnéztem, mi van benne).

De azért egy kis kábel- vagy készülékteszt (amihez nem kell sokat szerelni) még jöhet!

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #193 Dátum: 2007, December 10, 08:29:35 »
OFF (elnézést a többiektõl, de van itt valaki, akinek a kedvéért le kell írni, hol kezdõdik a személyeskedés):
Nem egészen mindegy, hogy véleményt minõsítik vagy a véleményezõt!
Ugye, Petr?
ON
Idézet
"Nem vagyok kereskedõ, amit írtam csak jó szívbõl írtam és nem is neked..."

Csak ismételni tudom: fõ az optimizmus! Ki-ki olyan mértékben szívja mellre, ahogy gondolja, mi közöm hozzá? Túl sok (kedvenceteket D.L.-t idézem:> ) magyar szuperzsenialitás végeredményét hallottam már ahhoz, hogy általában véve határozott véleményem lehessen a házi, egyedi hangfaltervezésrõl-fejlesztésrõl-"klónozásról". Százból ha 1-2 kivételel akadt, ami megütötte a "hosszabb távon zenehallgatásra alkalmas lehet" mércét. Külön érdekesség (nekem már rég nem az), hogy a legjobbak mögött nem magas szintû mérnöki tudás, hanem egy-egy, a zenéhez közel álló ember állt. /Azt mondja valaki, a gyáriak közt se sokkal jobb a helyzet? Igaz, viszont sokkal egyszerûbb hozzájuk férni, helyére tenni egy-egy típust./

Jó szívbõl írom és nem feltétlénül neked. (Szmájli sincs..)

Ui.: Nem értem, mit görcsöltök ezzel a doboz-döngéssel? Van a pincében egy pár Orion HS40-em (nem eladó). A dobozok kb. 50 literesek, vékony fal, nulla merevítés! Mégis, kopogtathatják bármivel, bárhol - aki ezekrõl azt állítja, hogy döng, fülörvos rajta nem segít. /A kompromisszumként felvállalt viszonylag magas Q-faktor miatt a felsõ basszus nincs megfogva, de mindent egybevéve a jó középsávnak közönhetõen a legkevésbé sem"olcsó hang". A faütõk  (igen, István!) például kitûnõen szólnak./

/Azért nem semmi, ha valaki rutinból olyan hangsugárzót farag, hogy csak... milyet is?/

btamás

 • Vendég
Vá: filléres tuning
« Válasz #194 Dátum: 2007, December 10, 10:05:23 »
istvan01 írta::
Idézet
Az állványos dobozoknál az a felsõ ballaszt nagyon valószínû, többet árt mint használ, mint ahogy btamás írja. A földígérõ állódobozoknak is megváltozik az alátét viselkedése, az állványosoknál meg inkább összeomlik az állványzat illesztése. Ott tényleg sokkal hasznosabb lehet az állvány terhelése, vagy eleve nehezebb lábazat anyag használata.

Attól tartok, kicsit komplikáltabb a helyzet. A J.P.W.-nél a tetõsúly a nehéz állványon is ront. Ez a hangsugárzó (is) határeset, más-más erényeket/hibákat mutat fel rezonáns illetve csillapított lábazattal. Rendszerfüggõ...
A dobozában nincs semmi különleges. Átlagnál vékonyabb, de sûrûbb pozdorja (még nem MDF) két oldalán belül egy-egy kb. 2/3-nyi felületû csillapító falap. Ami érdekes: ezek át vannak itatva valamilyen festékkel (vagy bitumenes oldattal?).
A "súlyos" módszer rezonanciacsillapítása sem olyan magátólértetõdõ (gyakorlatban, fülre sem, hiszen "meg lehet hallani a felhasznált anyagokat"). Kivéve, ha csillapító anyagot is raksz a ballaszt alá. Akkor legalább (jó esetben!) nem ront sokat az idõbeli viselkedésen.

U.i.: Végül  csak fontosnak tartottad megjegyezni a tíz év(!) tapasztalatot. Kaporka is hosszú kisérletezésrõl beszélt. Ez a baj egy-két tuninggal (ide sorolható bármi, ahol túl sok az ismeretlen): hónapok, évek telnek el csak hifizéssel, a zenehallgatás kárára - a zenétõl való eltávolodást nem ellensúlyozza, hogy esetleg sikerült valamit javítani a hangrendszeren. Akkorát elõrelépni keveseknek sikerül. /A rendszer installálása, a D.I.Y. fejlesztés nem tévesztendõ össze a vég nélküli s éppen ezért haszontalan kütyüzéssel!/