Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: filléres tuning  (Megtekintve 246762 alkalommal)

istvan01

 • Vendég
filléres tuning
« Dátum: 2006, November 26, 13:13:58 »
Kipróbáltam egy pofon egyszerû tuningot. A hangfal hangszóróinak kosarát összekötöttem egy-egy vékony vezetékkel a hangdoboz hátulján lévõ kábelcsatlakozó negatív pontjával. A hangszóró kosarak egyik felfogó csavarját kicsit kilazítottam, alá betekertem a blankolt vezetéket, majd annyira visszahúztam a csavart, hogy rögzítsen, de azért ne tépje el a rákötött vezetéket. A hangszóróm három utas, minden hangváltási pont elsõrendû és talán ez fontos, az erõsítõn keresztül a hangszórókábel negatív és árnyékolási pólusa is össze van kötve az érintésvédelmi földdel.

Érdekes változást hozott a hangzásban. Állítólag némely hangfalgyártó alkalmazza ezt az egyszerû fogást dobozon belüli huzalozással.

Kíváncsi lennék van-e valakinek errõl saját tapasztalata, vagy érdemesnek tartja kipróbálni ezt az ötperces szerelést és rászánja azt a max 2-3m 0,35mm2 vezetéket. A saját tapasztalatomat majd késõbb írnám le.

Üdv István

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #1 Dátum: 2006, November 28, 19:49:43 »
A filléres tuning találó elnevezés erre a kísérletre, amit kipróbáltam. Felmerült bennem az, hogy egy ilyen néhány forintból megúszható, szinte gyerekesen egyszerû dolgot ki vesz komolyan, és vajon rászánja az idejét. Lehet ilyen egyszerû módszerrel valamit is javítani a rendszer hangján. Ha nekem teszik fel ezt a kérdést, biztosan mosolyognék a dolgon, és majd egyszer, ha nagyon unatkozom, akkor tennék rá kísérletet. Ugyanakkor megszoktam már, hogy a vájtfülû hifi-ben csupán az utóbbi 20 évben mennyi olyan dolog vált számomra is nyilvánvalóvá, amit korábban totálisan értelmetlennek tartottam. Amiket mostanában én is átszenvedtem: a villanyóra melletti kismegszakító, külön árnyékolt-ezüst tartalmú falikábel a zeneszobáig, Furutech fali csatlakozó, Shakti kõ, (a kábeleket már nem is érdemes szóba hozni), CD demagnetizáló, golyós és nem golyós készülék lábak� és mennyi minden van még, amirõl lehet olvasni hifi-s magazinokban. Ezek túlnyomó többsége erõsen igénybe veszi a pénztárcát, és ráadásul rendszerfüggõ a hatásuk.

Visszatérve a hangszóró kosár potenciál lekötésére, én már így hallgatom már kb. 2 hónapja. Elõször csak a szélessávú középsugárzó kosarát kötöttem így be, majd zenében érdeklõdõ, de egyáltalán nem vájtfülû ismerõsöm ahogy egyértelmûen jobbnak hallotta ezt a felállást, rögtön kérte nézzük meg a mély, majd a magas hangszóró kosarával is. Talán a magas sugárzónál volt valamivel kisebb a változás, de azt is érdemes volt lekötve hagyni. Mi változott, a hangbeli jellemzõk leírásában nem vagyok elég választékos, de a lényeg, a hangszerek a térben stabilabb pozícióba kerültek, fókuszáltabb lett minden, egy nagyon kicsit a dinamika is javult.

Ma kézimûszerrel megmértem a szabadon álló nem lekötött állapotú kosár és a bekapcsolt, de csak némi alapzajt (kb 0,4mV) tartalmazó hangfaloldali WBT csatlakozó közötti feszültséget kb 140mV RMS. Ugyanennyi volt a pozitív pólushoz is, majd betettem egy mérõ lemezt a CD játszóba, azon 0dB (kb 17V RMS 1kHz) jelnél ez a lebegõ potenciál felment 1,2V RMS-re! Tehát a zenélés ideje alatt a kosár lekötés nélkül ide-oda töltõdik, indukálódik a zenei jelbõl, aminek legnagyobb részét a lengõtekercs viszi oda, majd visszahatásként befolyásolja a tekercs és membrán mozgását. Tettem egy fordított próbát, a kosarakat nem a mínusz, hanem egységesen a pozitív hangdoboz pólushoz kötöttem. A hatás éppen az ellenkezõje lett az elõbbi változásnak, beszûkült tér, száraz, gyengébb dinamika, hangszerlecsengés rövidebb, érezhetõen rosszabb barátságtalanabb hangképet adott, mint amikor semmi sem volt lekötve.

Jó kisérletezést, továbbra is várom mások tapasztalatát
Üdv István

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #2 Dátum: 2006, December 03, 00:14:43 »
Helló!

Hasonló megoldást használ a Tannoy is (Sensys, Eyris) széria esetén, csak õk külön földelik össze a hangszórókat így 4 helyett 5 banán foglalat található a hangfal csatlakozó termináljukon.
Elvileg ezt csak az erõsítõ földjére kell kötni, és a hangszórókon keletkezõ zavaró örvényáramokat, és interferenciát szünteti meg.
Ha minden igaz...

psuser

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #3 Dátum: 2006, December 09, 10:00:59 »
Ez egy jó 5let !!! Kipróbálom.

Pali72

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #4 Dátum: 2007, Január 08, 23:31:10 »
Sziasztok!

Érdekes, ki fogom próbálni, de nem értem pontosan hová kell kötni a kábelt. A kosárra az egyik végét, a másikat az erõsítõ testre? vagyis húzzak egy plusz kábelt az erõsítõhöz?

Köszi a választ!

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #5 Dátum: 2007, Január 09, 03:03:31 »
Helló Pali72!

Az összes hangszóró kosarát, össze kell földelni.
Majd ezt közösítve kivezetni, és összekötni az erõsítõ házával.
Tannoy-nál a kép alapján, ez a csatlakozó terminálnál, kultúráltan lett megoldva...

wallnut

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #6 Dátum: 2007, Január 09, 11:15:43 »
Az angol DNM erõsítõk már közel 20 éve alkalmazzák ezt a megoldást,s így az erõsítõ hangfalkimenetei 3-3 csatlakozással bírnak.
Az ehhez való DNM Rainbow kábelek 2x3 eresek.
De mindenesetre õk az erõsítõt eleve így konstruálták meg "belsõleg"is.

Üdv,

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #7 Dátum: 2007, Január 09, 20:16:21 »
Nem szeretnék megbántani közületek senkit, de mindenféle filozofálgatás és történelmi elõzmények vesézgetése helyett én inkább arra lennék kíváncsi van-e valakinek valamilyen pozitív, negatív vagy semleges tapasztalata a hangszóró kosarak potenciál lekötésérõl. Nem sokkal kerül több idõbe az általam leírt módszerrel bekötni egy drótot a hangszóró csati mínuszába, vagy az érintésvédelmi földbe, mint itt fórumon megfogalmazni néhány mondatot. Messze nem olyan összetett a kérdés, mint például egy hifi kábel mitõl lehet jóhangú és mik annak technológiai minimum kritériumai, ráadásul a kábel keresés nagyságrendekkel költségesebb játék. Csak azért, mert valamelyik hangfalgyártó némelyik típusánál már alkalmazta  a kosárkivezetést, természetesen nem jelenti azt, hogy ez minden rendszerben jól mûködik. Ha tényleg olyan egyértelmû lenne a haszna, akkor mások is valószínû gyakrabban alkalmaznák. De ha valakinek mégis bejön és eddig nem gondolt erre a lehetõségre, akkor velem együtt örülhet, ez tényleg filléres tuning.

Nálam azóta is be vannak kötve a kosarak, majd ha javítás-átkábelezés miatt be kell nyúlnom a doboz belsejébe, akkor majd belül fogom kialakítani ezeket a lekötéseket.  

Üdv István

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #8 Dátum: 2007, Január 11, 16:19:52 »
Jön a hétvége, kipróbálom!
Ha ez javít...lepetézek, de megírom.
Amúgy is egy új hálózati szûrõt kóstolgatok.

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #9 Dátum: 2007, Január 16, 16:53:46 »
Minimálisan ugyan, de pontosabban helyezkednek el a hangszerek a kábelezés hatására, és mintha finomabb lenne a cintányér, a dobseprû hangja.
Ez a gyorsmérleg. Most így hagyom egy hétig, majd meghallgatom, hogy mi van akkor, amikor kihúzom a földbõl (ellenpróba): lesz-e hiányérzetem.

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #10 Dátum: 2007, Január 16, 17:40:28 »
Simi

Tapasztalatom és véleményem szerint ennek a kosár lekötésnek nincs lényeges bejáródási ideje. Ami talán számíthat, a kosár elektrosztatikus levezetése, ez pár másodperc alatt mindenféleképpen megtörténik, illetve a szórt mágneses terek általi felmágnesezõdés kis mértékû csökkenése. Igazából a hangszórónak a sztatikus mágneses tere az mindig jelen van a kosár ferro és nem ferromágneses fém alkatrészeiben, tehát azt onnan eltüntetni nem lehet. A mágnes szórt fluxusa ezzel a stabil potenciál lekötéssel a fém alkatrészekben nem lengedezik össze vissza, vagy nem kóvályog a zenei jel ütemében és valószínû ez a fontosabb.

Javaslom, próbáld ki a hangszóró csatlakozó pozitív pólusára való lekötést is. Ha te is úgy hallod, hogy az megfordítja a hatást, akkor azt bizonyítja, hogy az elsõ negatív pólusú módszer az jótékony és hasznos. Érdemes lenne kipróbálnod az érintésvédelmi földre kötést is. Ez akkor jelenthet különbséget, ha szigetelt az é.v. földtõl az erõsítõ kimenete.

Üdv István

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #11 Dátum: 2007, Január 19, 19:23:16 »
További tapasztalataim ez ügyben:
egyértelmû és pozitív javulás fókuszáltság, tér- és mélységérzetben, amikor mindkét hangfal (KEF Q7)kosarait összekötöm az erõsítõ (hivox Scrofa)földelésével (hivox Alces hálózati szûrõn keresztül). Egy heti hallgatózás után nekem ez jött be, így hallgatom azóta is. Szóval mûködik a dolog még az én belépõ szintû rendszerem esetén is!
Kösz az ötletet, és jöhet más hasonló olcsó tuning-javaslat is!     :P

cashman

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #12 Dátum: 2007, Január 19, 21:07:25 »
Helló!

További tuning lehetõség, a hangfal átkábelezése...
Nem filléres fejlesztés, de sokat dobhat a rendszer összhatásán!
A legtöbb gyártó, elhanyagolja a belsõ kábeleket!!

Üdv!

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #13 Dátum: 2007, Január 20, 13:41:41 »
Itt is felteszem a kérdést: KEF Q7-eseimet mennyiért és ki tudná átkábelezni?

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:filléres tuning
« Válasz #14 Dátum: 2007, Január 20, 14:23:58 »
Simi

A dobozok átkábelezése nem egy ördöngös mutatvány, valószínû te is meg tudod csinálni. Kell hozzá megfelelõ méretû csavarzó, forrasztópáka, minõségi forrasztó ón, kábelblankoláshoz blankoló, de megteszi egy éles kés is.

Ennél fontosabb a belsõ kábel kiválasztása és megfelelõ mennyiség beszerzése. A hosszat lehet saccolni, de a legpontosabb úgy, hogy lemérjük a dobozban a jelenlegi hosszat, persze ez csak a teljes hangszóró készlet kiszerelésével lehetséges.  Ha sikerül nem túl drága belsõ drótot választani, akkor nem érdemes spórolni a hosszal, legyen tartalék bõven. Én típust nem javaslok, csupán néhány támpontot.

Az egyik módszer az, hogy a belsõ kábelezéshez ugyanazt a típust választod, amit a hangszórókábelnek egyébként is használsz, nem keverednek a hangkarakterek. A túl vastag speaker kábelt érdemes külsõ köpeny nélkül, erenként használni. Én ugyan azt a Siltech drótot használom kívül és belül is, belül köpenyétõl megszabadítva.

Érdemes arra figyelni, hogy a doboz belsõ részén komoly rezgések rázhatják a vezetéket, ami a forrasztások környékén meghibásodást okozhat, tehát legyen a kábel vagy elég lágy, vagy ki kell támasztani valamilyen egyszerû módszerrel.

A pozitív és negatív vezetéket nem illik összekeverni, ez a hangváltón és a hangszórón is általában jelölve van. A hangszórókhoz vezetõ ereket érdemes szorosan összesodorni, vagy már gyárilag is sodortak, akkor úgy hagyni.

Ha kategóriát kellene javasolnom, akkor én tiszta ezüst drótot, (nem ezüstözöttet) javaslok teflon szigeteléssel. Ezekbõl is óriási a választék. Nem javaslok szénkábelt, azt házilagos módszerrel nem lehet szerelni és nem is igazán hallottam még arról, hogy belül valaki szenet használt volna. Ha nem vállalkozol a saját szerelésre, akkor keresel a környékeden – nem tudom merre laksz – valakit, de ne kelljen messzire cûgölni a dobozokat.

Üdv István