Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: elektron csöves erõsítõ visszacsatolás  (Megtekintve 2142 alkalommal)

tibor61

  • Vendég
elektron csöves erõsítõ visszacsatolás
« Dátum: 2007, Március 26, 17:33:05 »
kérem írják meg nekem mi a véleményük a negatív vissza csatolásról a csöves erõsítõben a hangra gondolok elsõsorban de érdekel még a zaj is mm fokozatot akarok építeni és alkalmazzak e vagy ne negatív vissza csatolást kérem írjanak mindenkire nagyon kiváncsi vagyok köszönettel

istvan01

  • Vendég
Válasz/Re:elektron csöves erõsítõ visszacsatolás
« Válasz #1 Dátum: 2007, Március 26, 18:39:57 »
Hello Tibor (61)

Itt mindenki tegezõdik, tehát fogadd el ezt te is.
A kérdésedre nehéz röviden válaszolni, de hosszan se könnyû. Nem tudom mennyi az építési és méretezési tapasztalatod, mert ez sokat számíthat a kérdez-felelek sorban. A kapcsolás amit ha jól értem MM RIAA-t akarsz építeni, feltételezem már megvan, vagy csak ezután fogod kiválasztani? A csöves RIAA elõerõsítõ az egyik legkényesebb csöves építés, ha ez lenne az elsõ csöves munkád, akkor inkább kezdjél egy egyszerûbb feladattal.

Röviden, a visszacsatolás az javít az egyszerûen mérhetõ lineáris paramétereken, de ront a tranziens tulajdonságokon. Nekem van egy egyszerû ökölszabályom, ahhoz hogy a visszacsatolás egy adott négypóluson zavarás nélkül dolgozzon, ahhoz az elõremenõ és visszatérõ ág együttes késleltetése (futásidõ) az áramkörben legyen legalább 10x gyorsabb, mint a megkívánt hasznos jel periódus ideje, vagy másképpen a nyílthurkú erõsítés legalább 200kHz-ig legyen lineáris ahhoz, hogy a 20kHz hangfrekit zavarok nélkül javítsuk visszacsatolással.
A tranzisztorokkal ezt könnyebb megtenni, a csövekkel nehezebb. A tranyók munkaponti stabilitása viszont sokkal jobban megkívánja a visszacsatolást, mint a csövek, annak ellenére, hogy csövek DC munkapontja sokkal instabilabb (öregszik) mint a tranyóké.

A visszacsatolás lehet fokozaton belüli, fokozatot átfogó, és teljes. A csöves végerõsítõknél használatos (füleg pentódás PP) a kimenõtrafóról a bementre való visszacsatolás de az elég csúnya dolgokat tud mûvelni.

Ha biztos a RIAA kapcsolásod és csak a zaj (brumm) a problémád, akkor javaslom az akkumulátoros tápot, nem túl nagy az áram igény, 15 db 12V-os cellával kapsz 200V-ot, a fûtést, ami ebben az esetben indirekt, az mehet hálózatról, de vannak elvetemültek, akik azt is aksiról veszik le. A RIAA kapcsolásoknál elõfordul, hogy a korrekciós hálózat éppen a visszacsatoló ágban van, általában jobb ha inkább az elõremenõ ágban van kialakítva.

Ne tekintsd ezt a néhány felvetést kõbevésett szabálynak, csupán ez alapján ne döntsél, de ne is kapkodd el a dolgokat.

Jó építkezést.

Üdv István