Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: CD - lejátszó vásárlás  (Megtekintve 18599 alkalommal)

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #15 Dátum: 2006, Május 17, 22:42:00 »
Hali,

na, éppen ezt jósoltam, mármint hogy lesznek a hozzászólásomhoz mind pro mind pedig contra vélemények.
Én az ellenvéleméyneket sem tudom megcáfolni, mert õk biztosan úgy hallják a dolgokat, ahogy azt itt leírják, hisz miért is tennék másként.
Én is csak azt írtam le, amit én hallottam, éreztem. És épp ezért mondtam, hogy el kell menned egy kereskedõhöz és "vakon" meg kell hallgatnod többféle lejátszót egy viszonylag jó, de azért a tiédhez hasonló láncon. Azért mondom, hogy a tiédhez hasonlón, mert lehet, hogy egy fél milliós erõsítõ és egy ugyanilyen drága vagy még drágább hangfal esetén hallanál is valamit, de ennek nem sok értelme van, ha az otthoni berendezésed az "entry-level" kategóriából kerül ki.

Tehát nincs más ésszerû megoldás, minthogy hallgatózni :)

Üdv mindenkinek

Péter

hollandig

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #16 Dátum: 2006, Május 17, 23:00:51 »
Üdv Zsolt!

Azt kell mondjam, hogy 1etértek veled. Óriási különbség van cd és cd között. Nekem alap sony cdp-397 van, ami döglõdik és 1* volt szerencsém összehasongatni vele az én cuccomon 1 (igaz h ez is sony volt) egy QS sony-t. Hát a különbség egetverõ volt. Míg az enyém feszes, éles hangú és szûkös terû, addig a QS lágy, meleg hangú és mély terû volt... Kb 2 hét kellett, amíg újra tudtam hallgatni a saját cdjátszómat, mert rossz volt visszaszokni a 2 napnyi QS demózás után a jóval rosszabra. Amúgy ugyanez a helyzet, ha tunert hallgatok, nehéz visszaállni mondjuk a BArtók és Petõfi hangminõsége után a Sonyra:)Voltak pillanatok, amikor olyan számokat kaptam el a rádióban, amik nekem is megvannak (pl Tátrai - Latin albumáról szoktak néha trackeket játszani). Rögvest be is dobtam a Tátrai lemezem a cd-be, és kapcsolgattam az erõlködö választógombját, hát a cd csapnivaló volt:)
Amúgy a hangminõségre érzéketlen embernek teljesen mindegy, hogy mit hallgat, vagyis nem, mert bemegy pl a media marktba és a "bass" feliratú potit ütközésig jobbra tekeri (rosszabb esetben a "treable" feliratút is:DDD), az igazán elvetemültek meg minderre még rányomják a "loudness"-t is:)
Tán árkategórián belül nehezebb különbséget felfedezni, de kategóriák között ég és föld... Persze még minderre rárakódik a szubjektív hallásmód, megitélés és mindegyéb...
svga elképesztõen nagylelkû ajánlatát elfogadom, legalább hasongathatom a technics-et utolsókat lehelõ sony-m hangjához és megírhatom h hallok-e különbséget! Hallottam már 640C-t is, de sajna nem az én láncomon. így nem tudok ítélkezni, viszont ott nagyon tetszett!

Hát kb. ennyi mára, erõt kell gyûjtenem a holnapi fórumozáshoz:)

Jóéjt mindenkinek!

spivak

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #17 Dátum: 2006, Május 19, 21:28:53 »
Elképedve olvasom olahpeter és Vértes véleményét.
Szerintem mindenkinek van (a magunkfajták között) olyan lemeze amit annyira szeret, hogy ezerszer(!) meghallgatta és annyira ismeri, hogy fejben le tudja játszani minden hangszer utolsó hangjáig. Ezzel a lemezzel kell készüléket tesztelni. Nem hiszem el hogy nem veszi észre valaki a különbséget két, akár hasonló árkategóriájú készülék között. Egy sokkal jobb CD játszó azért sokkal jobb mert olyat érzel amikor hallgatod, hogy nem hiszed el, hogy ez ugyanaz a lemez! Egy vakteszten, mondjuk 10 játékost nem állítom hogy meg tudnék néhány kör után nevezni, de hogy ne halljam ki a minõségi különbséget, ezt ki kell kérjem a magam és "testvéreim" nevében is. Elõbb-utóbb rá fogtok jönni milyen az amikor pusztán a CD játékos lecserélésével leválik a zene a hangszórókról, és megjelenik a szobában a zenekar! Ez nem csak kábítószerrel lehetséges!

Na befejezem, mert nincs ezen mit ecsetelni.
pá  :ohmy:

JOCÓ

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #18 Dátum: 2006, Május 20, 08:44:12 »
Üdv!
Az engem is erõsen meglep, hogy valaki, aki hifizik olyat mond, hogy nincs különbség lejátszók hangja közt.Nekem volt szerencsém már pár lejátszóhoz, egyik sem volt milliós kategória, de rengeteg különbség volt köztük.Az egyik barátomnál hallgattuk meg nemrég a cd-játszómat, jelentõs különbség volt az övé és a sajátom között,pedig közel ugyanazon árkategória.
Véleményem szerint azonban 50 ezer körüli cd-k között is van különbség, de ha hasonló értékû a többi komponens is, tuti, hogy szinte semmi sem fog abból kiderülni.
JOCÓ

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #19 Dátum: 2006, Május 20, 12:21:15 »
@JOCO

én épp azt hangsúlyoztam ki, hogy én egy átlag cucc esetén nem hallok különséget a 30-80 ezres kategóiába tartozó lejátszók között, pedig nem is a hangfalammal, hanem elég jó minõségû fejhallgatóval hasonlítottam azokat össze. Az egyetlen készülék, amit eddig - még az én cuccomon is - gyengébnek hallottam a többinél, az a Thomson DVD-játszónk volt. Az valóban magasba húzott, fakóbb volt a középsáv és a mélyek sem a megszokott módon hallatszottak.

Én azt próbáltam csak mondani, hogy egy átlagos hifi-berendezés (az én Rotel RA-01, ASW Cantius II ill. Philips DVD 963SA láncomat is ide sorolva) esetén nem hiszem, hogy ki lehet hallani a különbséget mondjuk egy Onkyo DX-7333 és egy Azur 640C között.
Éppen ezért felesleges egy diáknal túl sok pénzt ölnie a c-játszóba. Ha vesz mondjuk egy úgy Onkyo-t, Yamaha-t vagy Sony-t, akkor megmarad közel 50e forintja egy Cambridge-hez vagy NAD-hoz képest.
Ha valóban jó hangzásra vágyik, akkor ezt a pénzt tegye inkább félre, spóroljon még és vegyen egy rendes hangfalat. Azzal ugyanis sokkal nagyobb javulást fog elérni.
Ha valakinek megvan rá a pénze, akkor vegyen drága cd-t, mert eleve minõségibb benyomást kelt. De pl. nekem tanárként igen nehéz akár 150-200e forintot összespórolni (pedig még családom sincs), akkor mit mondjon egy diák, akinek minden forintot össze kell kuporgatnia.

Egy 100 ezres hangfal esetén hiába használsz akár ugyanolyan drága cd-t, semmi javulást nem fogsz hallani, mert a hangfal az, ami korlátozza a hangzást.

Üdv

Péter

JOCÓ

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #20 Dátum: 2006, Május 20, 14:05:34 »
Üdv Péter!
Félreértettelek, igazad van!
Ha logikusan felépített rendszerrõl van szó, akkor ezen kategóriában nem a cd-játszó a legfontosabb láncszem, hanem a hangfal.Ilyen entry-level láncot mondjuk Nad erõsítõbõl(használtan 50-ból kijön) és 80 körüli hangfallal, szinte mind1 milyen cd-vel kötsz össze, bár a sonyt, yamahat én nem javasolnám, inkább Pioneert, Onkyiot, vayg Cambridge audiot.
JOCÓ

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #21 Dátum: 2006, Május 20, 14:34:43 »
@JOCÓ ;) Akkor mégiscsak hasonlóan gondolkodunk.

Üdv

Péter

Viníciusz

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #22 Dátum: 2006, Május 20, 20:15:29 »
Kedves Mindenki!

Szerintem nem igaz, hogy  hangfal a lánc legfontosabb eleme. Én azt mondanám, hogy lényeges része a hi-fi láncnak, de nem a legfontosabb. A központi elem szerintem, amely a leglényegesebb befolyással van a hangminõségre, az nem más, mint az erõsítõ, és egy lánc erejét alapvetõen az erõsítõ "klasszisa" határozza meg. A CD vásárlásnál én arra figyelnék oda leginkább, hogy egy megbízható márkát vegyek, amely azért "jegyzett" a hi-fi körökben is (pl. Denon, NAD, Sony, Pioneer, ilyesmi). Minden eltérõ márkájú !és azonos kategóriába tartozó! CD játszó hangja is eltérõ, és ezt nagyon gyorsan fel is lehet ismerni, elég egy rövid zenehallgatás. Ezért én azt javasolnám, hogy próbálj ki különbözõ márkájú lejátszókat, mert mindenki más típusú hangzásban találja meg az optimálisat. A használt CD lejátszó megvásárlása az elég nagy kockázat, hiszen nem lehet tudni, hogy mennyire "agyonhasznált" az a készülék.

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #23 Dátum: 2006, Május 21, 09:39:44 »
Helló,

igen én is ezt mondtam, mármint hogy hallgasson meg több cd-játszót egy az öveéhez hasonló láncon, de vakon, tehát ne tudja mikor melyiket hallgatja.

Az erõsítõhöz: már a mai középkategóriás darabok is nagyon jó minõségûek. Persze, hogy számít az erõsítõ, de átlagos használat mellett nem biztos, hogy észrevehetõek a különbségek. Egy háklis hangfal és extrém hangerõk esetén természetesen ki fogja játsszani elõnyeit egy drága és erõs darab, de egy normális érzékenységû hangfal és átlagos szobahangerõ mellett nem hiszem, hogy túl nagy különbségek lennének. Ezt még egy német hifi-lap is ki merte jelenteni. Sõt Bécsben végeztek egy vaktesztet (csak próbaképpen, mert eredetileg csak kábeleket akartak összevetni), ahol nem tudtak különbséget tenni egy Arcam (asszem A80) és egy 4000 eurós Emitter között. A hangfalak pedig a B&W Nautilus sorozatból voltak, tehát nem hiszem, hogy rajtuk múlott a dolog. A tesztrõl képek is készültek, tehát ha valakit érdekel a dolog az jelezze, mert akkor szívesen kikeresem a tesztet és mellékelem a linket.

Jó, mondhatnátok, hogy ezt csak olvastam ... de: nekem egy Rotel RA-01 erõsítõm van és arra gondoltam, hogy kellene már vmi jobb darab, így év eleján vásároltam egy Audio Analogie Puccini-t. Tetszett, szép volt, jól is szólt, de rájöttem, hogy szinte nulla a különbség a Rotelhez képest, legalábbis nem nyújt a zenehallgatás nagyobb élvezetet számomra vele, így eladtam. Buktam rajta ugyan, de legalább megint nyertem némi tapasztalatot. Az erõsítõt egyébként kb. 4 hónapig használtam, úgyhogy nem vághatja a fejemhez senki, hogy nem ismerkedtem volna meg vele eléggé.
Most ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen Puccini újonnan majdem a Rotel 2,5-szörösébe kerül, hát akkor eléggé elkeserítõ számomra az eredmény.
Félreértés ne essék, nem akarok senkit "megtéríteni", csak azt akarom mondani, hogy amire az egyik ember esküszik, az lehet, hogy a másiknak nem is létezik és fordítva, tehát mindenkinek megának kell kialakítania a saját preferenciáit.
Én azért mondom mindig, hogy a hangfal a legfontosabb, mert ott egy bizonyos árszintig szinte egyeneses arányosan nõ a kapott hangminõség a befektetett pénzzel. Szerintem senki sem fogja vitatni, hogy egy 240 ezres hangfal garantáltan jobban szól majd mint egy 100 ezres. Sõt, nagy lesz a kettõ között a különbség. Nos, ÉN ezt a minõségjavulást még sem cd-játszóknál, sem pedig erõsítõknél nem tapasztaltam, a kábelekrõl pedig már nem is beszélve.

Ez csak az én véleményem, és én mindössze anniyt szerettem volna elérni, hogy a téma elindítója is maga alakítson ki véleményt. Lehet, hogy õ is  arra az eredményre jut majd, hogy óriási különbség van az egyes cd-játékosok között, de az is lehet, hogy nem. És ezesetben viszont egy csomó felesleges kiadástól kímélheti meg magát.

Tehát mindenki csak a saját fülére hallgasson és alakítson ki saját véleményt és értékrendet.

Üdv

Péter

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #24 Dátum: 2006, Május 22, 12:34:43 »
Kedves Spivak, nem fogod elhinni: arra a bizonyos demora három olyan lemezzel mentem el, amit nem ezerszer, hanem tízezerháromszázhuszonkétszer hallgattam és visszafelé is hajszálpontosan ismerem minden hangját, effektjét és minden egyebét. Mert hogy az ember valóban nem úgy megy a több órán át tartó demóra, hogy elõtte az útközben esõ boltban vásárol egy akciós 100 forintos akármit. Egyébként mindenben egyetértünk... Üdv.: Cs.

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #25 Dátum: 2006, Május 22, 13:09:51 »
Magam meg a legnagyobb egyetértéssel olvastam olahpeter véleményét, miszerint "...amire az egyik ember esküszik, az lehet, hogy a másiknak nem létezik és fordítva, tehát mindenkinek magának kell kialakítania a saját preferenciáit."
Csakis ebbõl kiindúlva érdemes az ilyen véleménycseréket folytatni, mert mindennek ez az alapja (és nemcsak az audiofil témában). A baj csak az, hogy az efféle beszélgetésekbe gyakran bekavarnak azok, akik kizárólagos tuladonuknak vélik a bölcsek kövét, akik bibliai - ám azért sértõen gúnyos - átkokat szórnak mindazokra, akiknél valamiféle megoldás, összeállítás, kábel, módszer, akármi úgy vált be, hogy közben sok minden mást is láttak és hallottak már. Nincs - mert nem lehet! - uniformizált izlés, igény, ha úgy tetszik preferencia, s akik eszerint élnek és mûködnek azokat még nem feltétlenül kell(ene) igénytelen és reménytelen esetként kezelendõ outsiderek-ként kezelni. Szerencse, hogy közöttünk azért egyre kevesebb az ilyen mindent és mindenkit félresöprõ, ízlésdiktátummal hivatásszerûen foglalkozó mindenttudó. Sokszor vészesen komolynak látszó dolgok megoldása múlik szinte nevetséges - valójában szintén vészesen komoly - dolgokon. Nem túl régen történt velem, hogy hozzájutottam valamihez amire már nagyon vágytam - ahogy mondani szokás, "tök mindegy, hogy mihez" -, s amitõl jól ézékelhetõ hangzásjavulást vártam. Hát nem jött be. S mielõtt visszavittem volna oda, ahol az eféle kudarcokat garantáltan beépítik a kereskedõi magatartásba, véletlenül kikerült a szobából valami olyasmi, amire szintén azt kell mondanom, hogy "tök mindegy micsoda". És a legnagyobb meglepetésemre helyre -állt a világ rendje, az új szerzemény fényesen igazolta az általam várt mûködõképességét. És ebben a mûfajban gyakoriak az efféle látszólag vicces dolgok. Üdvözlet mindenkinek, Cs.

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #26 Dátum: 2006, Május 22, 13:42:10 »
Kedves Viníciusz, szerintem meg e bizonyos láncelmélet alapkérdése, hogy például gyengébb-e a hangsugárzóm, hangsugárzónak, mint az erõsítõm erõsítõnek? De érdemes megfontolni a Linn-féle tézis igazságát is (igen, ama bizonyos skót Linn cégrõl van szó, amelynek lemezjátszója a szatmári béke megkötésének éve, vagyis 1711 óta abszolút etalon a ma napig is). Szóval a Linn tézis a mûsoranyagot értelemszerûen és logikusan információáradatnak kezeli. Ami információ elvész, annak annyi! Az végképp elveszett. Vagyis: minden készülék csak annyit adhat tovább, amennyit õ kap az elõzõ készüléktõl. Tehát, mondja a Linn cég teóriája, a legfontosabb láncszem a lemezjátszó futómû, aztán a hangkar, majd a következõ a sorban a hangszedõ.(Alternatíve ugyanez áll a CD-játszóra is.) A Linn elve szerint a jobb minõségû futómû gyöngébb hangkarral sokkal szebben szól, mint a gyöngébb futómû a jobb minõségû és drága karral-hangszedõvel. Szóval vannak érdekes és nem rögvest eldobandó elméletek, mert hogy az audiofilia világa a mai napig jószerével komplett rejtély. Cs.

Rahan

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #27 Dátum: 2006, Május 23, 11:57:28 »
Vértes írta::
Idézet
Szóval a Linn tézis a mûsoranyagot értelemszerûen és logikusan információáradatnak kezeli. Ami információ elvész, annak annyi! Az végképp elveszett. Vagyis: minden készülék csak annyit adhat tovább, amennyit õ kap az elõzõ készüléktõl. Tehát, mondja a Linn cég teóriája, a legfontosabb láncszem a lemezjátszó futómû, aztán a hangkar, majd a következõ a sorban a hangszedõ.(Alternatíve ugyanez áll a CD-játszóra is.) A Linn elve szerint a jobb minõségû futómû gyöngébb hangkarral sokkal szebben szól, mint a gyöngébb futómû a jobb minõségû és drága karral-hangszedõvel. Szóval vannak érdekes és nem rögvest eldobandó elméletek, mert hogy az audiofilia világa a mai napig jószerével komplett rejtély. Cs.


Jó dolog ez a Linn teória, azért némi kétely maradhat a gondolkodókban.
Pl mi van, ha a lemezjátszom nem Linn Sondek (így nem 100%-ot enged át) csak mondjuk valami 90%-os, de az összes többi láncszem 100%-ban engedi át az információt, míg egy másik láncban Egy 100%-os Linnel kezdõdik, de aztán egy kb 40%-os Heybrook HB1-el végzõdik. (Közte minden 100%-os)

Ebben az esetben az elsõ lánc 90%-ban engedi át az információt, a második meg 40-ben, mégis a zseniális teória szerint a második szól jobban, hiszen erõsebb a futómû.

Aztán hol van a kompatibilitás a teóriából? Okosan összeválogatott rendszernél nagyobbat lehet szakítani egy jó párosítással, mint akármilyen futómûvel, hangkarral, vagy hangszedõvel.

Szerintem.

spivak

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #28 Dátum: 2006, Május 23, 21:14:55 »
Üdv testvérek!

Apropó láncelmélet...Az alapszitu ugye a Cd-játszó kiválasztása. Ha én elölrõl kéne kezdjem a láncépítést akkor úgy gondolom tényleg az elején kezdeném, mégpedig a játékossal. Beszerezném (természetesen nem venném meg)a lehetõ legprecízebb fülest, és ráapplikálnám az esélyes CD-k vonal kimenetére. Ha valami, akkor a fejhallgató kõkeményen megmutatja, hogy "hány %-os az infonyerés"(csak az elõzmények miatt százalékoskodok itt) a leendõ lánc elején. Egy jó füles hihetetlen részleteket fed fel. Természetesen nem mindenki az analitikára utazik, és ez abszolút érthetõ is. Mindössze arra akartam kilyukadni, hogy egy fülessel tutira meg lehet a játékosokat különböztetni, vékony pénztárcával én azt venném meg ami a legtöbbet leveszi a lemezrõl mert elvileg (szerintem) erre lehet majd a legtöbbet variálni. Nem zárnám ki, hogy egy végtelenül analitikus CD megfelelõ erõsítõvel és sugárzókkal alkothat a végén egy hosszú távon is hallgatható, muzikális, meleg hangot adó rendszert.

Spivi

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
« Válasz #29 Dátum: 2006, Május 24, 08:10:43 »
Spivak!
És hogy állapítod meg fülessel, hogy a cd-játszónak mennyire megfogott, precíz a mélyátvitele (valóban bõgõhangot ad, vagy csak döng egyet?), mélységbeli térleképzése, a hangszerek pozicionálása?
Számomra ez igen fontos, ehhez (jó) hangfal kell!