Hi-Fi Piac Fórum

Fórum kategória => Audiofil => A témát indította: hollandig - 2006, Május 14, 20:09:49

Cím: CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 14, 20:09:49
Üdv mindenkinek!

Egy jó lis kérdést szeretnék feltenni!:D Sajna haldoklik az asztali cd-játszóm és be kéne szerezni valami olyasmit, ami élvezhetõ zenehallgatást tud produkálni. Lenne 1 ajánlatom, 1 bontatlan Sony DVP-S715 30e ft-ért! Ezzel csak az a bibi, hogy dvd lejátszó, nem cd, de anno csúcskat készülék volt, 600 fontba került. Produkál 1 jó minõségû dvd lejátszó olyan hangot, mint 1 jobb asztali cd??? (nekem sony dvp-ns355 dvd-m  (alap) van, amit az asztali cd lazából leszól mind térben, mind dinamikában...)
Érdemes 1 ilyenbe beleugrani, vagy a használt piacon nézzek szét? Sajna 30-nál többet nem tudnék szánni rá...
A lánc amihez kellene: Arcus-audio Elan doboz, Onkyo alap erõsítõ...
Vmi olyan cd kellene, aminek nagyon jó tere van és lágy hangja (ennyi pénzért:) )
Szóval jó vétel ez a: Sony DVP-S715 DVD ????
Hallott már valaki errõl a tipusról???

Elõre is köszi a hozzászólásokat!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hifimanus - 2006, Május 16, 14:53:36
Szevasz,
szerintem egy viszonylag jó hangú CD-játszóhoz hasonló minõségû CD-lejátszást csak az asztali CD-játszónál kb. 3–4-szer drágább DVD-lejátszó produkál. Példa: a Denon sok ezer eurós A1-es csúcs DVD-lejátszójának CD-hangját, ha nem tévedek, a német Stereoplay magazin 56 pontra becsülte. Kb. 1000-1200 euróért már kapsz hasonló minõségû CD-játszót.
30 ezerbõl elég nehéz minõségi, akár használt lejátszót beszerezni, de egy Marantz, Denon, NAD tán csak befut.
Nem a reklám helye: nézd meg a HiVox ajánlatát egy feltuningolt Pioneer 575-es DVD-lejátszóra vonatkozóan: www.hivox.hu
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 16, 18:43:46
Üdv Hifimanus!

Köszi a választ! Idõközben változott kicsit a helyzet, ugyanis elment a kedvem a fent említett dvd-tõl, amirõl kiderült, h nem raktári db, hanem agyonhasznált! Amúgy a magyar piacra asszem 250 e -ft környéki árral robbantott be anno.
A helyzet annyiban változott, h nemtom megéri-e használt cd-t venni, mert lutri h az optika meddig birja... Használtan vettem 1 sony CDP-397-et (sajna mert mivel még tanuló vok, másra nem telt), de alig fél év használat után már szarakxik a beolvasással. Úgy gondoltam, mindenképpen újat vásárolnék (sajna így kisebb az elõrelépés, ugye új áráért sokkal nívósabb használtat lehetne venni, csak hát kérdés h meddig birja?! ).
Segítségédet szeretném kérni, + persze másét is, hogy 50e Ft- ig árkategóriában mi az amit érdemes lenne 1általán +venni??? (sajnos nem tok olyan helyrõl, ahol + lehetne hallgatni 1ben azokat a cd-ket amikkel szemezgetek, így jórészt segítségetekre, tapasztalataitokra, tesztekre hegyetkoznék)
Leírom, hogy mivel szemezgettem eddig: Teac CD-P1450, Teac CD-P1850, Sony CDP-XE270, Yamaha CDX-396, Onkyo DX-7333, Denon DCD-485.
Ja még annyi, hogy a Teac - ról azt írják:Audio D/A átalakító típusa: Kettõs 1-bites ! Külön szeparált DAC lenne a két csatira?

Kíváncsi lennék a véleményed/eitek - re! Ezek ára max 50e ft-ig terjed...

Melyiket lenne érdemes választani???

Elõre is köszi a válaszokat!

Üdv!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: MSZ - 2006, Május 16, 19:40:56
Szia!

Ha sietsz, még kapsz 63.000-ért kifutó Cambridge Azur 640-et, bomba vétel!!! Ne sokat gondolkodj rajta. Ha sokallod az 540-est 54.000-ért viheted, ha még van. http://www.hifibarlang.hu
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: blaki - 2006, Május 16, 20:07:17
Amit még szerintem ilyen árban érdemes megnézni 20-25e ft-ért beszerezhetõ az a Pioneer PD-7700, szerintem önmagában is egy nagyon jó kis cd játékos, és késõbb egy külsõ dac-cal bõvíthetõ ugyanis futómûnek is nagyon nagyon jó, fõleg ilyen árért.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 16, 20:42:08
Szia!

egyetértek Mészáros Szabolccsal, a jelenlegi árakon tényleg nagyon megéri az Azur 540C ill. 640C. Nekem kb. másfél évig volt egy Azur 640C-m és szépen is szólt és nagyon jól is néz ki, ráadásul soha semmi probléma nem volt vele. Csak azért adtam el, mert egy idõben potom pénzért hozzá lehetett jutni a Philips DVD 963SA-hoz, így eladtam és vettem egy olyat. Az újonnan kb. 130-140e-be került annó és 30e alatt adták a miskolci Media Marktban.
A lényeg az, hogy a Cambridge egy nagyon jó kis lejátszó és tényleg nagyon igényes kivitelezésû: alu-táv, alu-elõlap, világoskék háttérvilágítású kijelzõ, minimális gombok a készülék frontlapján, szóval sikk kis darab.
Ugyanakkor az Onkyo-t is tudnám ajánlani, mert szintén egy szépen szóló, nagyon igényes kivitelezésû készülék, sokkal igényesebb, mint pl. a Sony CDP-XE 270, már csak az alumínium elõlap miatt is. De a jelenlegi áron én a Cambridge-re voksolnék, amit még lehet, hogy a www.netdepo.hu oldalról is megrendelhetsz (nagyon korrektek).
Viszont az Onkyo-ra három év garit adnak, legalábbis mikor én vettem 2003-ban, akkor még annyit adtak rá. Azért ez sem egy elhanyagolható tényezõ.

Amennyiben olcsón meg akarod úszni a dolgot és egy megbízható korrekt készülékre vágysz, akkor nyugodtan válaszd a CDP-XE 270-et vagy egy alap Yamahat. Nekem mindkettõ volt és ezek szinte elnyûhetetlen, bevált konstrukciójú készülékek. Egy átlag rendszeren pedig szerintem hangzásban sincs köztük nagy különbség (sõt).

Mint már említettem, nekem semmi gond nem volt a CAmbridge-dzsel, de azért különbözõ fórumokon elég sok negatív véleményt is lehetett a minõségükrõl olvasni.

A helyedben azonban én is új készüléket vennék, mert az optika bizony bármikor csõdöt mondhat és akkor megint ott van a rengeteg utánajárás, szervízköltség, bosszúság, stb.
Erõsítõ esetében nem mondanám ezt, de CD-játszó esetében inkább újat. Volt pl. egy Technics SL-PG 490-nem, ami úgy 3 évig hibátlanul mûködött, aztán egyik pillanatról a másikra (lejátszás közben) megállt, és attól kezdve semmit nem olvasott már be. Elvittem a Totel Bt.hez, ahol azt mondták, hogy 20e alatt nem úsznám meg a javítást. Nos, nem sokkal többért tudtam venni egy új Sony CDP-XE 270-et  :whistle:

Üdv:

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 16, 23:43:35
Üdv mindenkinek!

Köszi a gyors reagálásokat!:) Hát elgondolkodtató nagyon ez a Cambridge 640C... Kár, hogy annyi az ára, mint 1 havi diákmeló bérem, bár ha sikeres lesz a vizsgaidõszakom, akkor lehet h melepem magam egyel, ha még lehet 1 hónap múlva kapni...:)
Öööö még annyi kérdés hogy a Sony CDP-xe 270-hez képes jelentõsen jobban szól a Cambridge? (mondjuk gondolom elõre h mi lesz a válasz, csak nyugtatgatni szeretném magam, h nem lõnék bakot, ha esetleg beruháznék 1 640-c-re!:)

A Teac Cd-krõl hallott már valaki??

Van 1 olyan poti a Teac lejátszón h: Variable pitch control ±6%
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 17, 07:58:51
Üdv!

 Még annyi lemaradt tegnap, h mi is ez a:
"Variable pitch controll +-6%"???

Csákesz!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: MSZ - 2006, Május 17, 09:33:32
A lejátszási sebességet szabályozza. Tulajdonképpen teljesen felesleges, hasznavehetetlen szolgáltatás.
(Ha valaki tudja milyen szempontból lehet hasznos, ossza meg velem is)
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: svga - 2006, Május 17, 10:10:12
abszolut hasznavehetetlen szolgáltatás szerintem is. 15 éves gyerekek jól eljátszogatnak vele .
Van egy többek között elfekvőben lévő technics SLPG 370 cd-m neked adom ingyen.a francnak áll a szekrényemben.különben is ajándékozni a legnagyobb öröm... (http://www.hifipiac.hu/components/com_simpleboard/uploaded/images/SLPG3.gif)
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: svga - 2006, Május 17, 10:19:03
fél év múlva pedig vegyél egy azur 640C-t addigra olcsóbban lehet kapni. :)
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 17, 12:49:10
Üdv Mindenkinek!

Köszi a kérdésre adott megfejtést és a hozzászólásokat!
svga: írtam neked emilt...

1ébként nemtom látta -e már vki közületek a fent említett Teac lejátszót, de elég érdekesen néz ki: 1 bûn nagy sárga poti van a tálca alatt (az egész cucc fekete...). Elõször +örültem, hj szabályozható a kimenete, de hát akkor nem:)


További szép napot mindenkinek!

Üdvözlet!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 17, 14:41:18
Szia!

Szerinem nem szól sokkal jobban az Azur 640C, mint a Sony CDP-XE 270. Sõt, abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán jobban szól.
Mivel még diák vagy (pár éve még én is az voltam :) ) gondolom, hogy úgysem több milliós berendezésed van ill. lesz az elkövetkezendõ pár év során.
Én merem állítani, hogy nem venném észre, ha valaki a tudtom nélkül kicserélné a Philips DVD 963SA lejátszómat egy ilyen Sony-ra, Onkyo-ra vagy vmi más hasonló készülékre. Szerintem ezeknél nagyon csekély a hangzásbeli különbség.
De egy készülék természetesen nem csak zenél, hanem a szobánk, az életterünk részévé válik, amiért a külsõ és a megépítettség is egy fontos tényezõ.

Azt nem hinném, hogy a füleimmel lenne baj, mert az összes eddigi hangfalamat teljesen biztosan meg tudnám hangzásuk alapján különböztetni, ugyanakkor a cd-játszóknál ezt nem merném állítani.
Ha neked külsõleg megfelel egy Sony 270-es, egy Onkyo vagy egy TEAC, akkor felesleges többet költened rá, mert nem fogsz jobb hangzást kapni.
Nekem elég sok CD-játszóm volt már (Technics SL-PG 490, Yamaha CDX-396, Onkyo DX-7333, Cambridge Azur 640C, Sony CDP-XE 700QS, Philips DVD 963SA) és tényleg meggyzõdésbõl mondom ezeket. Természetesen fogod hallani ennek az ellenkezõjét is.
De ha van rá lehetõséged tedd meg a következõt. Mennj be egy hifi-szakkereskedésbe és hallgass meg egy alap cd-játszót (pl. Onkyo DX-7333) és egy drágább modellt (pl. Cambridge, Rotel, Arcam, Rega). Kérd meg az eladót, hogy úgy hallgathasd meg a lejátszókat, hogy nem tudod melyik van éppen bekötve (pl. egyszerûen behunyod vagy bekötöd a szemed). Én már azon is meglepõdnék, ha egyértelmûen meg tudod a kettõt különböztetni, de ha biztosan eltalálod melyik a drágább készülék, akkor minden elismerésem a tiéd.

Szerintem ez egy elég jó módszere lenne annak, hogy eldöntsd, érdemes-e mondjuk kétszer-háromszor annyi pénz költeni egy cd-játszóra.

Üdv:

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 17, 15:33:52
Nagyon igaza van olahpéternek és az igaza nemcsak a CD-játszókra érvényes. Annak idején magam is belediliztem a Cambridge Audió Azur 640-esébe, az olvasmányaim alapján. Végtére is két ezrelékes torzítás, 10 herzrõl indul az átvitel, szabályozott tápegység minden áramkörre s mindennek a tetejében ott a 192khz/24 bit-es DAC... Na, mondtam magamban, ez komplett álom ezért a pénzért. Irány a kedvenc és nagyon profi hifi-üzlet, még profibb munkatársa, mondom nézzük. Meghallgattuk. Zavarban voltam. Mire õ: hozok még három másikat és csinálunk egy vaktesztet. Hozta. Megcsináltuk. Hát nagyon nem a Camridge-ért fizettem ki alig néhány ezerrel többet.S még sajnálkoztam is, mert annyira beleéltem magam mindabba a szépségbe amit olvastam az Azurról. Csak így lehet és szabad vásárolni ebben a mûfajban. Üdv. Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Zsolt - 2006, Május 17, 20:40:09
Bocsi, de én azért vitatkoznék az elöttem szólókkal. Azért merem megtenni, mert én már birtokoltam az említett cdp270-est és egy Cambridge 500se cd játszót is,egy idõben. Valószínüleg ha behívnék véletlenszerûen az utcáról 100 embert és egy vakteszten meghallgatnák a 2 cd-lejátszót, 99 nem hallana különbséget . De õk valószínüleg egy kazettásmagnó cd összevetésben is elvéreznének, mint ahogy édesanyám sem hallja szegény,hogy egy hifi vagy egy tv bömböl a szobámból éppen. De azt gondolom, hogy egy igényes ember, aki szereti jóminõségben, fülét kényeztetve eltölteni a szabadidejét, az meg kell hogy hallja. Az említett lejátszók között a különbség oriási, és nem is kell misztikus szavakat használni, azokat én sem kedvelem. Sony:lapos és érdektelen, unalmas és ezáltal fárasztó is, arra jó , hogy valami szóljon ha vendégek jönnek, vagy fõzök a konyhában(szeretek fõzni beismerem)az elméjûlt zenehallgatásra teljesen alkalmatlan. Cambridge: igényes holmi. talán a legolcsóbb ami már tényleg jó. Van dinamika, élnek a hangszerek, élvezetes élményt nyújt, ha egy haver hallja azt mondja: ez tényleg jobb mint az AIWA-ám. Szóval szerintem fogadd el Svga Technics-ét és gyûjtsd a pénzed!Üdv  :)
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 17, 22:42:00
Hali,

na, éppen ezt jósoltam, mármint hogy lesznek a hozzászólásomhoz mind pro mind pedig contra vélemények.
Én az ellenvéleméyneket sem tudom megcáfolni, mert õk biztosan úgy hallják a dolgokat, ahogy azt itt leírják, hisz miért is tennék másként.
Én is csak azt írtam le, amit én hallottam, éreztem. És épp ezért mondtam, hogy el kell menned egy kereskedõhöz és "vakon" meg kell hallgatnod többféle lejátszót egy viszonylag jó, de azért a tiédhez hasonló láncon. Azért mondom, hogy a tiédhez hasonlón, mert lehet, hogy egy fél milliós erõsítõ és egy ugyanilyen drága vagy még drágább hangfal esetén hallanál is valamit, de ennek nem sok értelme van, ha az otthoni berendezésed az "entry-level" kategóriából kerül ki.

Tehát nincs más ésszerû megoldás, minthogy hallgatózni :)

Üdv mindenkinek

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: hollandig - 2006, Május 17, 23:00:51
Üdv Zsolt!

Azt kell mondjam, hogy 1etértek veled. Óriási különbség van cd és cd között. Nekem alap sony cdp-397 van, ami döglõdik és 1* volt szerencsém összehasongatni vele az én cuccomon 1 (igaz h ez is sony volt) egy QS sony-t. Hát a különbség egetverõ volt. Míg az enyém feszes, éles hangú és szûkös terû, addig a QS lágy, meleg hangú és mély terû volt... Kb 2 hét kellett, amíg újra tudtam hallgatni a saját cdjátszómat, mert rossz volt visszaszokni a 2 napnyi QS demózás után a jóval rosszabra. Amúgy ugyanez a helyzet, ha tunert hallgatok, nehéz visszaállni mondjuk a BArtók és Petõfi hangminõsége után a Sonyra:)Voltak pillanatok, amikor olyan számokat kaptam el a rádióban, amik nekem is megvannak (pl Tátrai - Latin albumáról szoktak néha trackeket játszani). Rögvest be is dobtam a Tátrai lemezem a cd-be, és kapcsolgattam az erõlködö választógombját, hát a cd csapnivaló volt:)
Amúgy a hangminõségre érzéketlen embernek teljesen mindegy, hogy mit hallgat, vagyis nem, mert bemegy pl a media marktba és a "bass" feliratú potit ütközésig jobbra tekeri (rosszabb esetben a "treable" feliratút is:DDD), az igazán elvetemültek meg minderre még rányomják a "loudness"-t is:)
Tán árkategórián belül nehezebb különbséget felfedezni, de kategóriák között ég és föld... Persze még minderre rárakódik a szubjektív hallásmód, megitélés és mindegyéb...
svga elképesztõen nagylelkû ajánlatát elfogadom, legalább hasongathatom a technics-et utolsókat lehelõ sony-m hangjához és megírhatom h hallok-e különbséget! Hallottam már 640C-t is, de sajna nem az én láncomon. így nem tudok ítélkezni, viszont ott nagyon tetszett!

Hát kb. ennyi mára, erõt kell gyûjtenem a holnapi fórumozáshoz:)

Jóéjt mindenkinek!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: spivak - 2006, Május 19, 21:28:53
Elképedve olvasom olahpeter és Vértes véleményét.
Szerintem mindenkinek van (a magunkfajták között) olyan lemeze amit annyira szeret, hogy ezerszer(!) meghallgatta és annyira ismeri, hogy fejben le tudja játszani minden hangszer utolsó hangjáig. Ezzel a lemezzel kell készüléket tesztelni. Nem hiszem el hogy nem veszi észre valaki a különbséget két, akár hasonló árkategóriájú készülék között. Egy sokkal jobb CD játszó azért sokkal jobb mert olyat érzel amikor hallgatod, hogy nem hiszed el, hogy ez ugyanaz a lemez! Egy vakteszten, mondjuk 10 játékost nem állítom hogy meg tudnék néhány kör után nevezni, de hogy ne halljam ki a minõségi különbséget, ezt ki kell kérjem a magam és "testvéreim" nevében is. Elõbb-utóbb rá fogtok jönni milyen az amikor pusztán a CD játékos lecserélésével leválik a zene a hangszórókról, és megjelenik a szobában a zenekar! Ez nem csak kábítószerrel lehetséges!

Na befejezem, mert nincs ezen mit ecsetelni.
pá  :ohmy:
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: JOCÓ - 2006, Május 20, 08:44:12
Üdv!
Az engem is erõsen meglep, hogy valaki, aki hifizik olyat mond, hogy nincs különbség lejátszók hangja közt.Nekem volt szerencsém már pár lejátszóhoz, egyik sem volt milliós kategória, de rengeteg különbség volt köztük.Az egyik barátomnál hallgattuk meg nemrég a cd-játszómat, jelentõs különbség volt az övé és a sajátom között,pedig közel ugyanazon árkategória.
Véleményem szerint azonban 50 ezer körüli cd-k között is van különbség, de ha hasonló értékû a többi komponens is, tuti, hogy szinte semmi sem fog abból kiderülni.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 20, 12:21:15
@JOCO

én épp azt hangsúlyoztam ki, hogy én egy átlag cucc esetén nem hallok különséget a 30-80 ezres kategóiába tartozó lejátszók között, pedig nem is a hangfalammal, hanem elég jó minõségû fejhallgatóval hasonlítottam azokat össze. Az egyetlen készülék, amit eddig - még az én cuccomon is - gyengébnek hallottam a többinél, az a Thomson DVD-játszónk volt. Az valóban magasba húzott, fakóbb volt a középsáv és a mélyek sem a megszokott módon hallatszottak.

Én azt próbáltam csak mondani, hogy egy átlagos hifi-berendezés (az én Rotel RA-01, ASW Cantius II ill. Philips DVD 963SA láncomat is ide sorolva) esetén nem hiszem, hogy ki lehet hallani a különbséget mondjuk egy Onkyo DX-7333 és egy Azur 640C között.
Éppen ezért felesleges egy diáknal túl sok pénzt ölnie a c-játszóba. Ha vesz mondjuk egy úgy Onkyo-t, Yamaha-t vagy Sony-t, akkor megmarad közel 50e forintja egy Cambridge-hez vagy NAD-hoz képest.
Ha valóban jó hangzásra vágyik, akkor ezt a pénzt tegye inkább félre, spóroljon még és vegyen egy rendes hangfalat. Azzal ugyanis sokkal nagyobb javulást fog elérni.
Ha valakinek megvan rá a pénze, akkor vegyen drága cd-t, mert eleve minõségibb benyomást kelt. De pl. nekem tanárként igen nehéz akár 150-200e forintot összespórolni (pedig még családom sincs), akkor mit mondjon egy diák, akinek minden forintot össze kell kuporgatnia.

Egy 100 ezres hangfal esetén hiába használsz akár ugyanolyan drága cd-t, semmi javulást nem fogsz hallani, mert a hangfal az, ami korlátozza a hangzást.

Üdv

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: JOCÓ - 2006, Május 20, 14:05:34
Üdv Péter!
Félreértettelek, igazad van!
Ha logikusan felépített rendszerrõl van szó, akkor ezen kategóriában nem a cd-játszó a legfontosabb láncszem, hanem a hangfal.Ilyen entry-level láncot mondjuk Nad erõsítõbõl(használtan 50-ból kijön) és 80 körüli hangfallal, szinte mind1 milyen cd-vel kötsz össze, bár a sonyt, yamahat én nem javasolnám, inkább Pioneert, Onkyiot, vayg Cambridge audiot.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 20, 14:34:43
@JOCÓ ;) Akkor mégiscsak hasonlóan gondolkodunk.

Üdv

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Viníciusz - 2006, Május 20, 20:15:29
Kedves Mindenki!

Szerintem nem igaz, hogy  hangfal a lánc legfontosabb eleme. Én azt mondanám, hogy lényeges része a hi-fi láncnak, de nem a legfontosabb. A központi elem szerintem, amely a leglényegesebb befolyással van a hangminõségre, az nem más, mint az erõsítõ, és egy lánc erejét alapvetõen az erõsítõ "klasszisa" határozza meg. A CD vásárlásnál én arra figyelnék oda leginkább, hogy egy megbízható márkát vegyek, amely azért "jegyzett" a hi-fi körökben is (pl. Denon, NAD, Sony, Pioneer, ilyesmi). Minden eltérõ márkájú !és azonos kategóriába tartozó! CD játszó hangja is eltérõ, és ezt nagyon gyorsan fel is lehet ismerni, elég egy rövid zenehallgatás. Ezért én azt javasolnám, hogy próbálj ki különbözõ márkájú lejátszókat, mert mindenki más típusú hangzásban találja meg az optimálisat. A használt CD lejátszó megvásárlása az elég nagy kockázat, hiszen nem lehet tudni, hogy mennyire "agyonhasznált" az a készülék.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: olahpeter - 2006, Május 21, 09:39:44
Helló,

igen én is ezt mondtam, mármint hogy hallgasson meg több cd-játszót egy az öveéhez hasonló láncon, de vakon, tehát ne tudja mikor melyiket hallgatja.

Az erõsítõhöz: már a mai középkategóriás darabok is nagyon jó minõségûek. Persze, hogy számít az erõsítõ, de átlagos használat mellett nem biztos, hogy észrevehetõek a különbségek. Egy háklis hangfal és extrém hangerõk esetén természetesen ki fogja játsszani elõnyeit egy drága és erõs darab, de egy normális érzékenységû hangfal és átlagos szobahangerõ mellett nem hiszem, hogy túl nagy különbségek lennének. Ezt még egy német hifi-lap is ki merte jelenteni. Sõt Bécsben végeztek egy vaktesztet (csak próbaképpen, mert eredetileg csak kábeleket akartak összevetni), ahol nem tudtak különbséget tenni egy Arcam (asszem A80) és egy 4000 eurós Emitter között. A hangfalak pedig a B&W Nautilus sorozatból voltak, tehát nem hiszem, hogy rajtuk múlott a dolog. A tesztrõl képek is készültek, tehát ha valakit érdekel a dolog az jelezze, mert akkor szívesen kikeresem a tesztet és mellékelem a linket.

Jó, mondhatnátok, hogy ezt csak olvastam ... de: nekem egy Rotel RA-01 erõsítõm van és arra gondoltam, hogy kellene már vmi jobb darab, így év eleján vásároltam egy Audio Analogie Puccini-t. Tetszett, szép volt, jól is szólt, de rájöttem, hogy szinte nulla a különbség a Rotelhez képest, legalábbis nem nyújt a zenehallgatás nagyobb élvezetet számomra vele, így eladtam. Buktam rajta ugyan, de legalább megint nyertem némi tapasztalatot. Az erõsítõt egyébként kb. 4 hónapig használtam, úgyhogy nem vághatja a fejemhez senki, hogy nem ismerkedtem volna meg vele eléggé.
Most ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen Puccini újonnan majdem a Rotel 2,5-szörösébe kerül, hát akkor eléggé elkeserítõ számomra az eredmény.
Félreértés ne essék, nem akarok senkit "megtéríteni", csak azt akarom mondani, hogy amire az egyik ember esküszik, az lehet, hogy a másiknak nem is létezik és fordítva, tehát mindenkinek megának kell kialakítania a saját preferenciáit.
Én azért mondom mindig, hogy a hangfal a legfontosabb, mert ott egy bizonyos árszintig szinte egyeneses arányosan nõ a kapott hangminõség a befektetett pénzzel. Szerintem senki sem fogja vitatni, hogy egy 240 ezres hangfal garantáltan jobban szól majd mint egy 100 ezres. Sõt, nagy lesz a kettõ között a különbség. Nos, ÉN ezt a minõségjavulást még sem cd-játszóknál, sem pedig erõsítõknél nem tapasztaltam, a kábelekrõl pedig már nem is beszélve.

Ez csak az én véleményem, és én mindössze anniyt szerettem volna elérni, hogy a téma elindítója is maga alakítson ki véleményt. Lehet, hogy õ is  arra az eredményre jut majd, hogy óriási különbség van az egyes cd-játékosok között, de az is lehet, hogy nem. És ezesetben viszont egy csomó felesleges kiadástól kímélheti meg magát.

Tehát mindenki csak a saját fülére hallgasson és alakítson ki saját véleményt és értékrendet.

Üdv

Péter
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 22, 12:34:43
Kedves Spivak, nem fogod elhinni: arra a bizonyos demora három olyan lemezzel mentem el, amit nem ezerszer, hanem tízezerháromszázhuszonkétszer hallgattam és visszafelé is hajszálpontosan ismerem minden hangját, effektjét és minden egyebét. Mert hogy az ember valóban nem úgy megy a több órán át tartó demóra, hogy elõtte az útközben esõ boltban vásárol egy akciós 100 forintos akármit. Egyébként mindenben egyetértünk... Üdv.: Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 22, 13:09:51
Magam meg a legnagyobb egyetértéssel olvastam olahpeter véleményét, miszerint "...amire az egyik ember esküszik, az lehet, hogy a másiknak nem létezik és fordítva, tehát mindenkinek magának kell kialakítania a saját preferenciáit."
Csakis ebbõl kiindúlva érdemes az ilyen véleménycseréket folytatni, mert mindennek ez az alapja (és nemcsak az audiofil témában). A baj csak az, hogy az efféle beszélgetésekbe gyakran bekavarnak azok, akik kizárólagos tuladonuknak vélik a bölcsek kövét, akik bibliai - ám azért sértõen gúnyos - átkokat szórnak mindazokra, akiknél valamiféle megoldás, összeállítás, kábel, módszer, akármi úgy vált be, hogy közben sok minden mást is láttak és hallottak már. Nincs - mert nem lehet! - uniformizált izlés, igény, ha úgy tetszik preferencia, s akik eszerint élnek és mûködnek azokat még nem feltétlenül kell(ene) igénytelen és reménytelen esetként kezelendõ outsiderek-ként kezelni. Szerencse, hogy közöttünk azért egyre kevesebb az ilyen mindent és mindenkit félresöprõ, ízlésdiktátummal hivatásszerûen foglalkozó mindenttudó. Sokszor vészesen komolynak látszó dolgok megoldása múlik szinte nevetséges - valójában szintén vészesen komoly - dolgokon. Nem túl régen történt velem, hogy hozzájutottam valamihez amire már nagyon vágytam - ahogy mondani szokás, "tök mindegy, hogy mihez" -, s amitõl jól ézékelhetõ hangzásjavulást vártam. Hát nem jött be. S mielõtt visszavittem volna oda, ahol az eféle kudarcokat garantáltan beépítik a kereskedõi magatartásba, véletlenül kikerült a szobából valami olyasmi, amire szintén azt kell mondanom, hogy "tök mindegy micsoda". És a legnagyobb meglepetésemre helyre -állt a világ rendje, az új szerzemény fényesen igazolta az általam várt mûködõképességét. És ebben a mûfajban gyakoriak az efféle látszólag vicces dolgok. Üdvözlet mindenkinek, Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 22, 13:42:10
Kedves Viníciusz, szerintem meg e bizonyos láncelmélet alapkérdése, hogy például gyengébb-e a hangsugárzóm, hangsugárzónak, mint az erõsítõm erõsítõnek? De érdemes megfontolni a Linn-féle tézis igazságát is (igen, ama bizonyos skót Linn cégrõl van szó, amelynek lemezjátszója a szatmári béke megkötésének éve, vagyis 1711 óta abszolút etalon a ma napig is). Szóval a Linn tézis a mûsoranyagot értelemszerûen és logikusan információáradatnak kezeli. Ami információ elvész, annak annyi! Az végképp elveszett. Vagyis: minden készülék csak annyit adhat tovább, amennyit õ kap az elõzõ készüléktõl. Tehát, mondja a Linn cég teóriája, a legfontosabb láncszem a lemezjátszó futómû, aztán a hangkar, majd a következõ a sorban a hangszedõ.(Alternatíve ugyanez áll a CD-játszóra is.) A Linn elve szerint a jobb minõségû futómû gyöngébb hangkarral sokkal szebben szól, mint a gyöngébb futómû a jobb minõségû és drága karral-hangszedõvel. Szóval vannak érdekes és nem rögvest eldobandó elméletek, mert hogy az audiofilia világa a mai napig jószerével komplett rejtély. Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Rahan - 2006, Május 23, 11:57:28
Vértes írta::
Idézet
Szóval a Linn tézis a mûsoranyagot értelemszerûen és logikusan információáradatnak kezeli. Ami információ elvész, annak annyi! Az végképp elveszett. Vagyis: minden készülék csak annyit adhat tovább, amennyit õ kap az elõzõ készüléktõl. Tehát, mondja a Linn cég teóriája, a legfontosabb láncszem a lemezjátszó futómû, aztán a hangkar, majd a következõ a sorban a hangszedõ.(Alternatíve ugyanez áll a CD-játszóra is.) A Linn elve szerint a jobb minõségû futómû gyöngébb hangkarral sokkal szebben szól, mint a gyöngébb futómû a jobb minõségû és drága karral-hangszedõvel. Szóval vannak érdekes és nem rögvest eldobandó elméletek, mert hogy az audiofilia világa a mai napig jószerével komplett rejtély. Cs.


Jó dolog ez a Linn teória, azért némi kétely maradhat a gondolkodókban.
Pl mi van, ha a lemezjátszom nem Linn Sondek (így nem 100%-ot enged át) csak mondjuk valami 90%-os, de az összes többi láncszem 100%-ban engedi át az információt, míg egy másik láncban Egy 100%-os Linnel kezdõdik, de aztán egy kb 40%-os Heybrook HB1-el végzõdik. (Közte minden 100%-os)

Ebben az esetben az elsõ lánc 90%-ban engedi át az információt, a második meg 40-ben, mégis a zseniális teória szerint a második szól jobban, hiszen erõsebb a futómû.

Aztán hol van a kompatibilitás a teóriából? Okosan összeválogatott rendszernél nagyobbat lehet szakítani egy jó párosítással, mint akármilyen futómûvel, hangkarral, vagy hangszedõvel.

Szerintem.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: spivak - 2006, Május 23, 21:14:55
Üdv testvérek!

Apropó láncelmélet...Az alapszitu ugye a Cd-játszó kiválasztása. Ha én elölrõl kéne kezdjem a láncépítést akkor úgy gondolom tényleg az elején kezdeném, mégpedig a játékossal. Beszerezném (természetesen nem venném meg)a lehetõ legprecízebb fülest, és ráapplikálnám az esélyes CD-k vonal kimenetére. Ha valami, akkor a fejhallgató kõkeményen megmutatja, hogy "hány %-os az infonyerés"(csak az elõzmények miatt százalékoskodok itt) a leendõ lánc elején. Egy jó füles hihetetlen részleteket fed fel. Természetesen nem mindenki az analitikára utazik, és ez abszolút érthetõ is. Mindössze arra akartam kilyukadni, hogy egy fülessel tutira meg lehet a játékosokat különböztetni, vékony pénztárcával én azt venném meg ami a legtöbbet leveszi a lemezrõl mert elvileg (szerintem) erre lehet majd a legtöbbet variálni. Nem zárnám ki, hogy egy végtelenül analitikus CD megfelelõ erõsítõvel és sugárzókkal alkothat a végén egy hosszú távon is hallgatható, muzikális, meleg hangot adó rendszert.

Spivi
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Simi - 2006, Május 24, 08:10:43
Spivak!
És hogy állapítod meg fülessel, hogy a cd-játszónak mennyire megfogott, precíz a mélyátvitele (valóban bõgõhangot ad, vagy csak döng egyet?), mélységbeli térleképzése, a hangszerek pozicionálása?
Számomra ez igen fontos, ehhez (jó) hangfal kell!
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 24, 11:27:01
Kedves rahan, magam nagyon nagyra tartom a Linnt, Sondekestõl együtt, de attól tartok az elméletileg lehetségeshez képest az sem ad le úgymond 100 százaléknyi információ mennyiséget. Hangügyben, Magyarországon, jelenleg egyetlen "száz százalékos" megoldást ismerek, a "márkát" úgy hívják, hogy Mûvészetek Palotája hangversenyterem. Méltán tartozik a világ néhány legjobbja közé. De maradva még a százalékoknál: a klasszikus lánc-analógia teljes csõdje akkor tapasztalható, amikor van egy klasszikusan középszerû rendszerünk, tengelyében egy viszonylag jobb minõségû erõsítõvel ezt kicseréljük egy klasszikusan kíváló minõségûre és megdöbbentõen jobb és szebb lesz a hangzásvilág. Ez sem a saját teóriám, hanem profi szakemberek sokszor, nagyon sokszor idézett megállapítása, annak bizonyságaként, hogy a mégoly erõsnek látszó elméletek is hibádzanak itt-ott, meg amott. De ezért érdekes és rejtélyes az audiofilia világa (is).
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 24, 11:39:53
Kedves Spivi, magam inkább azt mondanám, hogy a  jó felhallgató is "kõkeményen kimutatja" a kimutatandó dolgokat. És ugyanennyire "kõkeményen" kimutatja  a jó hangszóró is! Mert hogy a füles is, meg a hangfal is - ha egyébként minden rendben van - bizony, bizony "hihetetlen részleteket fed fel..." Üdv.: Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Rahan - 2006, Május 24, 20:36:13
Vértes írta::
Idézet
Kedves rahan, magam nagyon nagyra tartom a Linnt, Sondekestõl együtt, de attól tartok az elméletileg lehetségeshez képest az sem ad le úgymond 100 százaléknyi információ mennyiséget.


Szerintem sem. Akadt némi irónia az írásban...
Egyébként, szerintem, ha ennél a %-osdinál tartunk, akkor érdemes lenne a %-okat összeszorozni, és az alapján ítélni, de még akkor sincs benne a kompatibilitás, a szubjektum meg tökéletesen hiányzik.

Persze a százalékosdinak nagy hátránya, hogynem tudjuk, mi is a 100 egy adott készülékfajtánál...

Visszatérve az eõsítõre, ezt még nem próbáltam. Egyszer volt részem egy kis hallgatózásban, ahol egy Cyrus 1-es szólt, egy audio note hangfallal. Ha hallottatok szar hangot, az ennél nagyságrendekkel jobb volt. Valami iszonyat, mit mûvelt a kettõ együtt. Aztán kicserélték az audio note-ot egy mission 760-asra, és szinte csodát tett. Egyszeriben elviselhetõvé vált a dolog, nem kellett kirohanni a szobából. Persze megvoltak a maga korlátai, de kimondottan kellemesen szól (az elõzõhöz képest mindenképpen). Aztán meghallgattuk a 760-ast egy csöves erõlködõvel, és nem történt semmi különös, más volt, de hogy jobb-e?
Aztán végül ráakasztották az erölködõre az audio note hangfalat, és hirtelen minden helyre került. Tényleg jól szólt.

Persze ez kicsit kiélezett dolog volt, a Cyrus 1 és a csöves egymásra mutogattak, de jól látszott, hogy egy rossz párosítás mi csúfságot tud mûvelni a zenével...
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: spivak - 2006, Május 25, 09:19:19
Kedves Vértes!

Teljes mértékben egyetértek veled, mindössze azért közelítettem a fejhallgató oldaláról, mert könnyebb vele boltról boltra járni, emellett egy igen rövid jelút mellett folyhat a teszt ha CD játszót keresünk, és másunk még nincs. Ezenfelül igen drága hangfal és erõsítõ kombináció az, amelyik ugyanúgy képes leleplezni egy forrást mint egy jó füles. Másrészt egy fülessel kiiktatom a boltok eltérõ akusztikai tulajdonságaiból fakadó buktatókat. Nekem egy Sennheiser HD 580-asom van, nagy az impedanciája tehát bátran köthetõ az RCA kimenetre, mindig jobb hangot produkál, mint az erõsítõn és hangfalon átesett jel. Természetesen az alacsonyfrekvenciás hangok  hullámhosszukból fakadóan csak nagy térben jöhetnek ki jól (hangfalakkal).
Üdv:Spivi
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: Vértes - 2006, Május 25, 11:32:51
Kedves Pivi, egyetértésünk abszolút kölcsönös, a jelek szerint.  Ez a fejhallgatóval való demózás nagyon jó ötlet. 300 ohmos a Sennheiser 580-as impedanciája? Mert a honlapjukon már nem találom ezt a típust. S ha rákötöd az RCA kimenetre, akkor tényleg megy a buli? Elõre is kösz a választ és üdvözlet Cs.
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: spivak - 2006, Május 26, 19:34:17
Kedves Vértes!

Sajnos a Sennheiserem papírjait nem találtam, de majdnem biztos vagyok benne, hogy 300 Ohmos. Gyárilag (sajnos) kis jack-kel szerelik. Ez nálam 1 napot élt, levágtam és RCA dugókkal helyettesítettem, mert akkoriban egy egyetemista számára a legolcsóbb audiofil megoldásnak a jó CD-jó füles kombináció tûnt.(többfõs albérlet) A hangerõszabályzás azonban csak úgy megoldott, ha a CD szabályozható kimenettel bír, ez viszont nem evidens. Kipróbálni viszont ki lehet a CD-ket mert a tapasztalataim szerint a fix kimenetekrõl pont jó , nem bántóan nagy hangerõvel szólalnak meg a készülékek. Én hosszú zenehallgatás után sem tapasztaltam még enyhe melegedést sem a saját CD-m kimenetén. Egy 300 Ohmos füles szerintem egybõl nem tehet tönkre egy készüléket, legfeljebb ha gyorsan, sokat melegszik, fel kell függeszteni a tevékenységet.
Üdv:Spivi
Cím: Válasz/Re:CD - lejátszó vásárlás
Írta: koii - 2006, Június 01, 10:50:56
Szia svga!
Bocsi de nekem szükségem lenne egy hasonló alap régi CD lejátszóra.
Meg van és működik még?
Tönkrement a mini HIFI -m CD váltója és most nincsen lé új vételére.
A Mini HIFI AUX bemenetére kötném hogy azért addig is hallgathassam a lemezeimet.
Köszi
Imre