Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel  (Megtekintve 10690 alkalommal)

attilla

 • Vendég
CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Dátum: 2007, Október 26, 23:09:36 »
Tisztelt fórumtársak!

 NAD C520BEE erõsitõhöz és Polkaudio Rti 6-hoz keresek CD lejátszót a 100 ezer ft alatti kategóriából, tudom ez nem audiofil kategória, de szeretném mégis ,ha segitenétek észrevételeitekkel.
Szerintem minden CD lejátszónál a mérce az, hogy mennyre közeliti meg az analóg hangzást, és iktatja ki a CD lemez nyers digitális jellegét, anélkül hogy a hangzás tulságosan fedett és élettelen lenne, persze ez eléggé illuzorikus ebben az árkategóriában
Fõleg komolyzenét hallgatok

Eddig a Cambridge A. 540 v2 lejátszót volt szerencsém kipróbálni, szerintem nagyon pontos és részletezõ, de kicsit steril, technikai izü a hangja, hosszú távon nekem fárasztó lehet.

 A lehetséges áldozatok:( sajnos nagy részét nem áll módomban meghallgatni)
                                         -  NAD C 525BEE  nagyon érdekelne, mi a tapasztalatok vele,azt hallottam, hogy kevésbé sikerült, mint a régi NAD C521BEE, persze ki tudja

´                                       -NAD C 521BEE jó a hire, az angol szaksajtóban

                                        - MARANTZ CD 6002 valószinüleg még senki sem hallotta, nemrég jelent meg

                                         -ROTEL RCD 02

 Bármilyen észrevételt köszönök

olahpeter

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #1 Dátum: 2007, December 13, 20:46:10 »
Szia!

Nem akarok illúzióromboló lenni, de szerintem nem állja meg a helyét ez a digitális ridegség és sterilitás dolog. Ha egy felvétel jó, akkor az CD-rõl is jó, ha meg nem, akkor nem. Az eddigi tapasztalataim alapján egyáltatlán nem szólnak jobban a lemezjátszók, mint a digitális médiumok.

Az általad említett CD-játszók bármelyike jó választás és nem igaz, hogy nem "audiofil" jellegûek. Biztos lehetsz benne, hogy pontosan ugyanazt fogjá visszaadni, ami a CD-n van és egy vaktesztben nem lehetne õket megkülönböztetni.

Nemrég egy nagyon jó hírnevû bécsi kereskedõ (akit személyesen is ismerek) csinált számos résztvevõvel egy újabb vakteszt-sorozatot és senki sem tudott pl. egy Cambridge Azur 340-es erõsítõt a vaktesztben egy többezer eurós McIntosh-tól megkülönböztetni (ugyanez volt a helyzet egy több mint 20 éves Pioneer erõsítõvel is). A teszt B&W 800D hangfalakon zajlott, nem kis hangerõvel. Íme a link:

http://www.hififorum.at/wbb2/thread.php?threadid=2800&threadview=0&hilight=&hilightuser=0&page=1

A kereskedõ honlapja: www.hifiaktiv.at

Olyanok is elfogadták az eredményeket (kénytelenek voltak), akik biztosak voltak benne, hogy hallanak majd különbségeket. Nos, a CD-játszóknál ugyanez volt a helyzet.
Ugyanez volt igaz különbözõ kábelekre és tápszûrõkre (pl. PS Power Plant)

A hifi-ben nagyon sok a vágyálom, olyan dolgok, amiket azért hallunk, mert hallani akarjuk õket.

Ez nem jelenti azt, hogy a drága készülékeknek nincs létjogosultsága, hisz mind a tarósság, mind a megbízhatóság és megépítettség tekintetében többet nyújtanak, mint az olcsóbb kategória, de hangzás tekintetében nagyon csekélyek a különbségek. Legalábbis ezt mutatja minden, komolyan és professzionálisan kivitelezett vakteszt. És a saját tapasztalataim is ezek.

Amibe megéri viszonylag sok pénzt fektetni, azok a hangfalak! Az elektronikák már régóta nagyon jók, sokkal többet tudnak, mint amit hallani képesek vagyunk. Minden fizikai törvényszerûségeken alapszik, minden gyártó csak vízzel fõz és nincsenek csodák.

Ezen véleményem biztosan nem fog túlságosan sok szimpatizánst találni, de attól még ezt vallom. A hifi-ben nagyon sok a mítosz, a hinni akarás, stb.
Ha pl. profi/stúdió-berendezéseket (pl. aktív hangfalakat) veszünk, relatíve kis pénzbõl is nagyon jó minõséget érhetünk el.

Szerintem nyugodtan válaszd azt a lejátszót, amelyik külsõre a legjobban tetszik és mely nem terheli meg túlságosan a pénztárcádat.

Üdv

Péter

mishow

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #2 Dátum: 2007, December 13, 21:16:12 »
Idézet
Szerintem nyugodtan válaszd azt a lejátszót, amelyik külsõre a legjobban tetszik és mely nem terheli meg túlságosan a pénztárcádat.


Tehát Kedves Attila,

komolyzenéhez javaslom a fekete készülékeket, diszkóhoz legyen a cucc jó színes, rockhoz vegyél bõr bevonatút!

...és ha nem tetszik a hangzás, akkor javaslom az optikai tuningot...

Péter!

Régóta olvasom a különbözõ fórumokon az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásaidat, és meggyõzõdésem, hogy provokációnak szánod õket ;)
Mert ha nem, akkor sajna siket vagy :blush:

Csak azt nem értem, hogy akkor Te miért cserélgeted a láncod elemeit (ahogyan szintén olvasható sok helyen) ?
Jobban mennek a bútorokhoz?

Üdv: Misi

gchjhjklk

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #3 Dátum: 2007, December 13, 21:20:30 »
Olahpeter
Vegyél nyugodtan Trabantot lehetõleg kétütemût és hidd el megy az kétszázat, szerinted a hifi is így mûködik, minden modern autó nagyjából egyforma azt vedd meg amelyik külsõre tetszik. Ültél már D...  ticóban próbáld ki, pedig az is viszonylag modern autó.

Pecás

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #4 Dátum: 2007, December 13, 21:44:38 »
Attila.

Halgass meg egy egy régebbi Philips-et,vagy Marantz-ot az említettek mellett és már el is dõlt a kérdés.
Ez az ajánlás Péternek is tettszeni fog,mivel ezek olcsók is,megbízhatók is,és ráadásul még jól is szólnak,de még milyen jól.:)
Péter,te tényleg azt hallod amirõl írsz?

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #5 Dátum: 2007, December 13, 23:46:31 »
Attila!

Mindkét NAD jó választás lehet ebben a kategóriában, nem lesz rendszeridegen az biztos.
Megfontolandó lehet még a Cambridge 640-es CD játszója is.

OFF:
Péter nem provokál, Õ tényleg így gondolja. Ehelyütt kicsit viccesnek hat, de hát nem vagyunk egyformák. :)
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

mishow

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #6 Dátum: 2007, December 14, 07:08:30 »
Téma ON:

Attila, ha bejön a NAD hangzás és tetszik a Polk-al együtt, akkor sztem építkezz tovább a NAD irányában!
Amiket én hallottam, az kb hozza azt, amit keresel, de hát te is tudod: ebben az árkategóriában nagyon sok kompromisszumot kell kötni.
Viszont fiatal használttal - esetleg cégek demo darabjaival (!) - kicsit kitolhatod az értékhatárokat!
Az idõsebb CD játékosokat csak olcsón javaslom, mert lehet h költeni kell rájuk, viszont ha bátor vagy akkor ezért a pénzért már igazi (régi) belépõ audiofilt is lehet venni.
Csak hát a rizikót itt már be kell kalkulálni ;)

olahpeter

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #7 Dátum: 2007, December 14, 07:08:36 »
Sziasztok!

Valóban nem provokációnak szántam, de tudtam, hogy valószínûleg annak érzitek majd (ezt meg is jegyeztem). Lehet, hogy tényleg béna és süket vagyok.

Valóban cserélgettem a készülékeimet, hiszen én is úgy gondoltam, hogy ez vagy az biztosan jobban szól majd, mint az ami épp van. Rá kellett azonban jönnöm, hogy nem így van, vagyis csak a hangsugárzóknál.

Azt is mondtam, hogy természetesen megvan a drága készülékek létjogoultsága is, és én is olyat vennék, ha meglenne rá a pénzem. Egyszerûen györnyörû pl. egy komplett Naim, Linn, Krell vagy T+A és még sok más lánc).

Én csak azt gondolom, hogy az adott helyzetben teljesen mindegy, hogy most egy NAD C521 BEE-t vagy egy Marantz 6002-t vesz az ember. Ja, és miért lenne az 525BEE rosszabb, mint az elõde?

Mondom, nekem ezek a tapasztalataim és érdemes elolvasni (vagy akár elmenni egyre) a számos profin kivitelezett vaktesztet, mert ott a legnagyobb hangadók és vájtfülûek is elvéreznek valamiért.

Egyébként köszönet a magazinnak, hisz az aktuális számban végre szerepel hangfalam tesztje :)

Üdv

Péter

mishow

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #8 Dátum: 2007, December 14, 07:47:52 »
OFF:

Szia Péter, megértettem h ez a Te filozófiád, és akkor én is azt mondom, HiFi-zz tovább eszerint! Mi itt sokan nem így gondoljuk, ezért cserélgetjük-keresgéljük a készülékeket. Sztem BÁRMILYEN változás a láncban megváltoztatja a hangot, ennek mértéke azonban sokszor tényleg elhanyagolható, nem éri meg a fáradtságot, ezért a voodoo-zásról már én is leszoktam (meg is írtam már itt). Aki meg azt szereti, az tegye, ez a szép a szólás- és vélemény szabadságban ;)
Az Old HiFi-re viszont 100%-ig igaz, h egy szép készülék képes a külsejével-megépítettségével elcsábítani a gyanútlan HiFistát :P  
És persze tudod h nem megbántani akartalak, csak télleg nem értettem... :blush:  
Üdv: Misi

Innentõl részemrõl csak ON ;)

Pecás

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #9 Dátum: 2007, December 14, 08:10:38 »
Attilla most biztos azon tanakodik hogy a bõ egy hónapja feltett kérdésére miért csak most jönnek a válaszok,kicsit lemaradtunk az ajánlásokkal,de talán mégse.:)

Péter,ezeknek a vakteszteknek az értelmetlenségét is jól példázza a feltett linked,a legtöbb esetben csak hosszabb hallgatás után mutatja meg egy jobb készülék azt a pluszt amit hozzátesz a zene élvezetéhez,egy kevésbé jónál.Persze ez sem mindig igaz,van amikor rögtön üt a külömbség,de ez függ a rendszertõl is amibe teszik,és a körülményektõl is.Bizonyítási kényszer mellett pedig nehéz lehet a külömbségeket megitélni,és a vaktesztek ilyenek.

Szép napot.

suprnova

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #10 Dátum: 2007, December 14, 09:06:36 »
Szerintem (Marantzból csak az 5001-et hallottam) a felsorolt készülékek mindegyikének olyan "ne izgassuk a polgárt" karaktere van, így a neked külsõre jobban tetszõt vedd. Én 1 Pioneer PDD6J-t nyúzok, ez kb 5eFt-al lóg ki a büdzsédbõl hallgasd meg, hátha, és SACD-t is tud, a németek el voltak ájulva tõle, én nem annyira, de jó kompromisszum a pénzért ;) tudod, sok külföldi lap él ezzel a mondattal tesztjei végén :D

roberto

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #11 Dátum: 2007, December 14, 09:51:47 »
Kedves Olahpeter!

Meggyõzõdésem, hogy amit leírtál az biztos hogy úgy is van. Szerintem akik kételkednek azok nem vettek mér részt akár profin, akár amatõr módon megszervezett vakteszten. Sajnos az ilyen teszteknél, ahol például egy olcsóbb erõsítõt hasonlítanak egy nagyobb kategóriájúhoz, akkor a kiszolgáló elektronikák minõsége fogja meghatározni a hallott különbségeket. Tehát, ha gyenge a lánc többi tagja, akkor a drágább erõsítõ sem fog sokkal jobban muzsikálni és ez tény.
Vannak azonban olyan esetek, amikor a kiszolgáló elektronika is megfelelõ és mégsem jön az az eredmény amit vártunk. Ilyenkor jönnek elõ azok a dolgok, hogy nem jó a felvétel, rossz az akusztika és egyebek. Sajnos ezek az esetek is a high-end misztifikációi közé tartoznak. Ilyenkor gondolkodik el a hifista, hogy költsön-e egy rakás pénzt a high-end világába történõ váltás miatt. Ez sajnos örök kérdés marad.
Tapasztalataim szerint ha egy erõsítõ tényleg jobb a másiknál annak már az elsõ lejátszott számnál ki kell ütköznie, mert ahhoz tényleg nagyon fanatikusnak kell lenni, hogy úgy adjak nagyságrendekkel több pénzt valamiért, hogy majd egy fél év múlva lehet hogy meghallom a különbséget.
Bocs az offért!!!
Fentiekbõl kiindulva nem valószínû, hogy az alapkategóriába tartozó CD lejátszók között nagyon nagy különbségeket lehetne felfedezni. Szerintem tök mindegy, hogy melyiket veszed meg. A felsorolt gyártók egyike sem arról híres, hogy rossz termékekkel bombázza az eladókat, de akkor sem lennék meglepve, ha a belsejük kísértetiesen hasonlítana egymáshoz, bár ezt nem tudhatom mert még nem láttam egyiket sem szétszedve, de ebben a kategóriában láttam már hasonlót.

Üdv. roberto

gyongyhalas

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #12 Dátum: 2007, December 15, 17:19:42 »
Kedves Olahpeter!


 Csakígy tovább!! Tehát az összes tesztelõ hamisan dolgozik.......Köztük Te is ???


Én azért ezt másképpen látom.A manipuláció mindíg jelen lehet....de minek amikor van fülünk és csereberéljük a készülékeket ,amíg "   NEKÜNK JÓ"  


Üdv és bocs ha én sértenélek meg de a fülemre hagyatkozom.......:)


Ja és látod sikerült provokálni, mert még én is fecsegek!

olahpeter

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #13 Dátum: 2007, December 15, 18:35:21 »
Szia!

Nem sértõdöm meg, miért ne lehetne különbözõ a véleményünk. Én nem állítom azt, hogy a teszetelõk hamis dolgokat írnak, valszeg õk azt írják amit hallanak és gondolnak és legtöbbször biztosan tök õszintén.

Én csak leírtam a saját véleményemet, hátha a topic indiítója megfontolja, amit mondtam és megnézi, hogy hall-e különbségeket az amlített lejátszók között.

Üdv

Péter

P.S.: Neil Young koncert lesz Bécsben 2008.02.22-én!!!

attilla

 • Vendég
Vá: CD lejátszó választás NAD vs.Marantz vs. Rotel
« Válasz #14 Dátum: 2007, December 19, 22:07:50 »
Nagyon szépen köszönöm az észrevételeket, tanácsokat.

  Tényleg most már én is úgy látom, hogy nem kell ebbõl ekkora ügyet csinálni, a hangzás megitélése tényleg nagyon szubjektiv, és a külömbségek nem annyira számottevõek.
Talán egy zeneszerzõ meg tudná mondani, hogy melyik hangja közeliti meg jobban a valóságost, én nemigen,szerintem  mindenesetre talán két dologra kell vigyázni ebben az árkategóriában )is), mégpedig a túl hangos mechanika, és az agressziv, bántó magashangok, amelyek kinszenvedéssé tehetnek pl. egy hegedüversenyt.

      Sajnos a hifire is igaz,mint minden més fogyasztési cikkre, hogy sokszor a nevet, és a presztizst kell megfizetni, és az ár nem áll arányban a valós jellemzõkkel