Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Audiofil CDírás  (Megtekintve 226493 alkalommal)

hollandig

 • Vendég
Audiofil CDírás
« Dátum: 2006, Május 08, 10:09:35 »
Sziasztok!

Egy érdekes témakört szeretnék indítani. Teljesen új szereplõ vagyok a hi-fi piac honlapon és maga az újság olvasótáborában, tehát itt a hi-fi piacban még nem találkoztam ilyen jellegû cikkel, de még máshol sem. Sikerült magamévá tennem a "legendás" Hifi magazin valamennyi számát, ott találkoztam hasonló teszttel, igaz az még az õsrégi magnókazikra vonatkozott:)
Belekezdek végre a lényegbe:) A CD nyersanyagokról szeretnék "vitát" indítani. Remélem rajtam kívül még sok hifibarátot érdekel a téma.
Én kizárólag zenei használatra szánt nyersanyagokra másolok zeneanyagot csak az eredeti forrásról TEAC íróval 1-2 szeres sebességgel. 2szeresen csak akkor, ha nagyon sietek:)Sony, TDK és Verbatim lemezekkel próbálkozok. Érdekes észrevétel, hogy az írható Audio CD-k "írófelülete" sokkal sötétebb, mint a "normál" CD-é. Kíváncsi lennék, hogy ennek mi az oka? Csupán marketing fogás lenne, hogy ugyanazon cd alapanyagot 4-5szörös áron adják a normálhoz képest? Van valami minõségbeli különbség, vagy az AudioCD tartósabb a normálnál?
Történt egy érdekes észrevétel, 1 ismimtõl kaptam 1 írott lemezt, ami gyáriról lett másolva normál (150 ft-os TDK) lemezre. Betettem Sony CDP-397 cdjátszómba és ahogy feljebb lépkedtem a trackek között és egyre nagyobb sistergés (zaj hallatszott), az utolsó 4 track már iszonyat zajos volt. Azt hittem a lejátszómmal van a gáz, de az általam írt lemezekkel tökéletesen mûködik. Rögvest kipróbáltam másik asztali cdben is a lemezt (az is Sony volt, 500-as széria), ott is dettó volt a szitu. Itt valószinüleg az írási sebesség a magyarázat, gyanítom, min. 48X-osan pörkölte a lemezt:)
A kérdés tehát: Van jelentõsége az alapanyagnak is? Kinek mi a tapasztalata? Olvasott már valaki cikket e témában?
Én azt a nézetet vallom, hogy magasabb árkategória magasabb minõség. Anno még a video korszakban elkezdtem vásárolni a legdrágább TDK és BASF kazikat a gagyik helyett, és mondanom sem kell, jópár év eltelte után a gagyik nézhetetlenek, a drágák pedig még mindig tartják magukat....
Gondolom CD és CD között is van különbség.
A válaszokért elõre is köszi, remélem rajtam kívül mást is foglalkoztat a téma!

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #1 Dátum: 2006, Május 08, 17:07:38 »
Azért egy dolgot figyelembe kellene venni: a gyári lemezek préseltek, vagyis a "pont-pont-vesszõcske" nem lézerrel karcolódik bele a gyárinál jóval puhább rétegbe. Ráadásul (tudtommal) a számítógépes írásnál inverz módon történik az egész, valami olyasmi módon, mintha az eredeti negatívját égetnéd az írható lemezre.
A gyári és az írható (fõleg a többszörösen írható) alapanyagok nagymértékû különbsége miatt szerintem nem lehet "audofil" írásról beszélni.

Meg hát... magamból indulok ki, de ha "audofil" lejátszót, erõsítõt és hangfalakat veszek, akkor legyen már pénzem eredeti hanganyagokra is.

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #2 Dátum: 2006, Május 08, 17:36:24 »
Sziasztok!

Szerintem a sistergés oka az, hogy az a bizonyos lemez rosszul lett megírva. Ez jelentheti azt, hogy az író már régebbi és így nem égette bele rendesen a piteket az anyagba,. Ez természetesen fakadhat túl gyors írásból is. Ugyanakkor ezek a régebbi Sony lejátszók nem is ilyen lemezekhez lettek kitalálva, mert akkoriban még nem is nagyon voltak ilyenek, másképpen fogalmazva a lézer nem az írott cd-khez van hangolva. Nekem is van egy 1997-es Sony CDP-XE 700QS-em és az is rakoncátlankodik egyes írott CD-kel.
Egyébként sima CD-ROM-ból is vannak olyanok, ahol az írott oldal jóval sötétebb.
Az Audio CD-R azért drágább, mert az árnak sokkal nagyobb hányadát teszi ki a szerzõi jogdíj.

Hangzásbeli különbségeket én még soha nem hallottam, és tényleg kíváncsi lennék, hogy egy vaktesztben ki tudna helytállni, mert szerintem senki.
Ha minden rendesen rajta van a lemezen és a lejátszó azt kiolvassa, akkor nem lehet hangzásbeli eltérés. Sõt a cd-írás során sok hiba egyébként is javításra kerül. Ez azt jelenti, hogy a másolat tulajdonképpen "tökéletesebb" lesz mint az eredeti.
Erre nagyon jó bizonyítékot szolgáltatnak az ún. másolásvédett lemezek, melyeken mesterséges hibákat helyeznek el. Az én lejátszóm ezeket csak pattogó, kattogó hangok közepette játssza le. Érdekes módon a másolatot viszont már tökéletesen le lehet játszeni bármely lejátszón. Ez csakis azzal magyarázható, hogy a cd-író szoftver kijavítja a másolásvédett lemezeken elhelyezett mesterséges hibákat.

Szerintem ezzel az egész írás mizériával kár foglalkozni, mert az eddigi (korrekt körülméynek között végrehajtott) vakteszteken mindenki elvérzett. Ez ugyanolyan hülyeség, mint mikor valaki különbségeket vél hallani az egyes digitális kábelek között. Az pedig csak nullákat és egyeseket továbbít, azok pedig vagy átmennek vagy nem, nem hiszem hogy jobban ill. rosszabbul is átmehetnek azon a vezetõn.

Majd kipróbálom, hogy audiofil telefonvezetéket használva javul-e az internethozzáférésem minõsége  :whistle:

Szerintem itt egyszerûen olyan tévhitekrõl van szó, melyek azon alapszanak, hogy sokan nem tudják az analóg technikát a digitálistól elválasztani, vagyis egy az egyben át akarják venni a digitális technikába a bakelittel és analóg szalaggal szerzett tapasztalatokat. De ez hülyeség. Arról nem is beszélve, hogy a kábelekkel és mindenféle voodoo kütyüvel lehet a legnagyobb pénzt csinálni. Manapság már minden középkategóriás cd-játszó és erõsítõ súrolja a tökéletesség határát. Az egyetlen dolog, ami ténylegesen befolyásolja a hangzást az a hangfal, ami még mindig (a fizikai tulajdonságokat nézve) a leggyengébb láncszem.

Ezzel rengetegen nem fognak egyetérteni, de ez a véleményem.

Üdvözlettel

Péter

spivak

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #3 Dátum: 2006, Május 08, 19:57:26 »
ERETNEK !!! :angry:

hollandig

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #4 Dátum: 2006, Május 08, 20:24:22 »
Tisztelt KisMArci!

Köszönöm a hozzászólásodat és egyben válaszolni is szeretnék egy észrevételedre.
Jómagam is az eredeti lemezeket favorizálom, hiszen nemcsak hallgatni, hanem "megfogni" is jól esõ érzés azt a mûvészi produktumot, ami megmozgatja a hallgató médium gondolatait! Igyekszem a lehetõ legtöbb kedvencemet eredetiként megvásárolni. Ennek csak anyagi korlátai vannak. Én jelenleg még tanuló vagyok és nappali tanulmányaim mellet dolgozo nap-mint nap. Diákmunkából adódó keresetem jelentõs hányadát fordítom Hobby-m kielégyítésére. Hosszú évek óta ábrándoztam saját hifirõl, és alig 1 év alatt sikerült összehoznom 1 egészen jó láncot: Arcus doboz, Monitor Slim Line kábelek, Onkyo (sajna még integrált) erõlködõ, Sony CDP-397 cd, Sony ST-500 SE tuner, Sony DVP-NS355 DVD, Neotech interconectek (7e Ft os kategória) TEAC cdíró. Sajna mérlegelnem kell, hogy új cd vásárlására, vagy a láncom fejlesztésére költök. Beszerzés alatt áll 1 2*15 vattos csöves vég. Sztem 22 évesen saját erõbõl szép eredmény. Ezt csak azért írtam le, mert az anyagi korlátok ellenére lehet valaki a minõségre törekvõ. Én a fiatalság körében már azt is  haladásnak tartom, ha valaki Audio-t hallgat mp3, + hasonló említésre se méltó vackok helyett, és akkor még nem is beszéltem a 20ezer forintos házimozi kategóriákról + a kínai vackokról:) Az audio után a következõ fejlõdési lánc, ha valaki Treable, Bass, ill. Loudness gombocskák és tekerentyûk nélkül hallgat zenét:DDD Szerintem ez a belépõ a "zenehallgatáshoz":DDD Na elkalandoztam 1 kicsit, a lényeget viszont leírtam!:)

Csákesz!

hollandig

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #5 Dátum: 2006, Május 08, 20:52:36 »
Kedves Péter!

Köszi a hozzászólást! Én audiofil telefonvezetékkel netezek és tényleg gyorsabb!!! :DDDDDD Véleményem szerint nem csak a hangdoboz a leggyengébb a láncban, hanem az erõlködõ, a cd, a tuner...:D 1szóval minden!:D Nincs rendszer, aminek ne lenne leggyengébb tagja. CDlejátszók között is óriási különbségek vannak. Volt szerencsém tesztelni párat a cuccomon, és rájöttem hogy a sajátom a viharba sincs:D A legjobban 1 QS Sony jött be, ami az én sonymhoz képest kb olyan különbség mint ami tranyós és fetes erõlködõ között van:D Szal nagy a szórás cd és cd között. Vannak dolgok amiket én is nehezen tok elhinni, pl az általad említett optikai kábel esete, de tapasztaltam már hasonló hihetetlen esetet, pl h nem mind1 h hogyan van bedugva a villásdugó:D Hihetetlen, de nem mindegy és szerintem 1 normális zeneminõséghez hozzászokott ember füle simán hallja a különbséget. :) Pedig ugye váltakozó fesznél nem számít a polaritás, mivel nincs is, hiszen váltakozik...:) Valami miatt mégis másképp szól!

Csákesz!

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #6 Dátum: 2006, Május 08, 22:18:58 »
Szia!

Értem én amit mondasz. De a lemez szerintem olyan, mint a digitális kábel. Ha a jelek (pitek) rendesen rajta vannak és az olvasó azokat kiolvassa, akkor miért lenne hangzásbeli különbség. Azok a jelek 1-esek és 0-ák formájában jutnak a D/A-átalakítóba. Ezekbõl az adatokból számítja ki, majd hozza látre a D/A az analóg hangot, mely így az erõsítõ fokozatra kerül.
Szóval, ha ezek az adatok rajta vannak a lemezen és az optika azokat kiolvassa, majd továbbítja a D/A-hoz, akkor miért szólna az egyik írható CD másképp, mint egy másik.
Itt most csak a hangzásról beszélek, az, hogy melyik meddig õrzi meg a rajta tárolt adatokat az már egy másik dolog.
Akkor ennyi erõvel a különbözõ harddiskeknek ill. memóriakártyákon tárolt zenéknek is másképp kéne szólnia.

Én egyszerûen nen tudok hinni az olyan dolgokban, mikor valaki pl. egy XY nevû lemez használatakor olyanokat mond, hogy felszabadlt a magassáv és megfogottabbá vált a basszus, helyére kerültek a zenészek stb. Ez már a misztikum határát súrolja.
Ilyeneket nem is lehet kijelenteni, mert az egyes emberek "hangzásideálja" más és más. Lehet, hogy egy olyan hangfal ami nekem nagyon tetszik, az neked (ill. másnak) nagyon nem tetszik és fordítva.

De mondom: kíváncsi lennék, hogy melyik szakújságíró ill. magát vájtfülûnek valló tudna egy komolyan megszervezett vakteszt során különbözõ márkájú írható CD-ket megkülönböztetni. a komolyan megszervezett vakteszt alatt azt értem, hogy nem tudhtná senki, hogy éppen melyik CD-t hallja és a lejátszók közötti átkapcsolás észrevétlenül kellene hogy végbemenjen. Ehhez pedig egy elõzetes hangszintkorrekcióra lenne szükség, ami csak mérõmûszerekkel kivitelezhetõ.

Én még soha nem hallottam különbséget kábelek ill. különbözõ márkájú írható CD-k között. Ráadásul számos komoly (pl. olyan hifi-kereskedõ, akit ismerek) ember által végzett vaktesztrõl tudok, ahol bizony nem sikerült senkinek megkülönböztetnie az egyes kábelek hangzását, sõt (normális hangerõ, vagyis átlagos igénybevétel mellett) még egy 600 eurós Arcam erõsítõt sem tudtak egy 5000 eurós géptõl megkülönböztetni!
És ezt a teszet egy osztrák hifi-kereskedõ végezte(tte) el, aki mindkét márkát forgalmazza. Az egyik kábelteszten pedig pont a kábel gyártója vallott szégyent, de az mindenesetre említésre méltó, hogy egyáltalán vállalkozott a tesztre.
Akik beszélnek németül és érdekli õket a dolog, azoknak szívesen elküldöm az idevágó linkeket.

Üdv

Péter

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #7 Dátum: 2006, Május 08, 22:32:11 »
Ha szubjektíven nézem, akkor szinte biztos, hogy elvéreznék egy vakteszten.  B)  Az elõzõ hozzászólásommal csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a gyári lemezek 10 év múlva is hallgathatóak, míg az írottak vesztenek a minõségükbõl, szinte exponenciálisan a megírt sebességtõl függõen. Ez saját tapasztalat egy 3 éves lemezzel.  :(

Hollandig cuccaihoz pedig gratulálok, bár én pont fordítva csináltam.  :silly:  Elõször volt 4db. CD-m 1988-ban, aztán csak évekkel késõbb lett saját lejátszóm. Viszont minden buliba meg hívtak, mert vittem a lemezeimet.  :)

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #8 Dátum: 2006, Május 09, 09:18:53 »
hollandig írta::
Idézet
Tisztelt KisMArci!

Beszerzés alatt áll 1 2*15 vattos csöves vég. Sztem 22 évesen saját erõbõl szép eredmény.


hollandig!

Valaki hirdet itt egy Jadis Orchestra csöves erõsítõt már egy ideje. Igaz, hogy integrált, de a csövesek között is egy nagyon jó hangú, hajtós /2x40W/ erõsítõ. Ráadásul a leírás alapján  elég jó csövekkel és tuninggal felszerelve. Próbáld meg. Azzal biztos nem nyúlnál mellé, arra már lehetne rendszert építeni hosszútávon!
Ne hegy magad becsapni a másolt lemezek mindíg gyöngébben szólnak mint az eredetiek. Valószínûleg az alapanyag is számít, de ezzel nem kísérleteztem, mert csak eredeti lemezt hallgatok. Ha már annyit fáradtam vele, hogy jól szóljon miért butítanám le a hangot mindjárt a lánc elején!!!
Az eredetiek is máshogy szólnak aszerint, hogy kik adják ki. Az amerikai nyomásúak általában valamiért jobbak, néha csak kicsit, de általában jelentõs a különbség. Hallottam már akkora és olyan különbséget is, mint amit  Te hallottál emlegetett LP és CD között!!!
Üdv!

hifimanus

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #9 Dátum: 2006, Május 09, 12:06:33 »
Sziasztok,
a téma engem is érdekelt, tapasztalatból szólnék hozzá.
Véleményem szerint a CD-lemezek írásakor, amennyiben lehet, asztali CD-írót és ne számítógépet használjunk. Nálam különbség hallható a két felvétel között. Az Al Di Meola Cielo e terra lemeze elsõ számának meghallgatásakor az alábbiakra figyeltem fel: a számítógépen 4-szeres sebeséggel megírt lemezen a hangszínpad kevésbé széles, mint az asztali írón megírt lemez esetében. Ez utóbbinál ugyan a hangszínpad kevésbé magas, ellenben oldalirányban akár egy-egy méterrel is túlhalad a hangfalakon. Ráadásul zene kevésbé „digitális” hangzású, finomabb, zeneibb.
Nem igazán értettem azt az állítást, mely szerint ne lenne hallható különbség kábel és kábel, netán erõsítõ és erõsítõ között.
Szerintem minden készülék, kábel stb. egyedi felépítésû, a koncepció, az alkatrészek minõsége,  stb. is rendkívül eltérõ lehet. S ebbõl bizony hallható különbségek adódhatnak. Ezért szól másképpen egy Piega vagy egy Sonus Faber hangfal egy Jamo-hoz, egy Arcam 65-ös erõsítõ egy Symphonic Line RG 14 Edition-hoz, vagy egy Monitor Slim Line kábel, mondjuk, egy drágább Kimberhez (a kábelekbõl mindkettõt használtam, illetve használom) képest.
Üdv,
H-manus

hifimanus

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #10 Dátum: 2006, Május 09, 12:08:50 »
Sziasztok,
a téma engem is érdekelt, tapasztalatból szólnék hozzá.
Véleményem szerint a CD-lemezek írásakor, amennyiben lehet, asztali CD-írót és ne számítógépet használjunk. Nálam különbség hallható a két felvétel között. Az Al Di Meola Cielo e terra lemeze elsõ számának meghallgatásakor az alábbiakra figyeltem fel: a számítógépen 4-szeres sebeséggel megírt lemezen a hangszínpad kevésbé széles, mint az asztali írón megírt lemez esetében. Ez utóbbinál ugyan a hangszínpad kevésbé magas, ellenben oldalirányban akár egy-egy méterrel is túlhalad a hangfalakon. Ráadásul zene kevésbé „digitális” hangzású, finomabb, zeneibb.
Nem igazán értettem azt az állítást, mely szerint ne lenne hallható különbség kábel és kábel, netán erõsítõ és erõsítõ között.
Szerintem minden készülék, kábel stb. egyedi felépítésû, a koncepció, az alkatrészek minõsége,  stb. is rendkívül eltérõ lehet. S ebbõl bizony hallható különbségek adódhatnak. Ezért szól másképpen egy Piega vagy egy Sonus Faber hangfal egy Jamo-hoz, egy Arcam 65-ös erõsítõ egy Symphonic Line RG 14 Edition-hoz, vagy egy Monitor Slim Line kábel, mondjuk, egy drágább Kimberhez (a kábelekbõl mindkettõt használtam, illetve használom) képest.
Üdv,
H-manus

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #11 Dátum: 2006, Május 09, 13:01:11 »
hifimanus írta::
Idézet
a számítógépen 4-szeres sebeséggel megírt lemezen a hangszínpad kevésbé széles, mint az asztali írón megírt lemez esetében. Ez utóbbinál ugyan a hangszínpad kevésbé magas, ellenben oldalirányban akár egy-egy méterrel is túlhalad a hangfalakon.


A másolt és az eredeti lemez között azonnal hallható az a különbség, hogy összeesik a színpad és kétoldalasnak lesz a hangkép.
Az szerintem nagy tévedés, hogy finomabb zeneibb lesz a hang a másolás által. Akkor nosza másoljuk át 4-szer, 5-ször, vagy nagyon sokszor és egy nagyon-nagyon, sõt hihetetlenül jó hangot kapunk. Ugye azért szerinted sem így mûködik.
Azért jó berendezés is szükségeltetik. Ezt azért mondom, mert tapasztalatom az, hogy ahol a másolt lemez jobbnak tûnik /akár így, akár úgy/ ott vannak még hiányosságok. Sõt nem vitatom lehet, hogy tényleg jobban is szól abban a rendszerben, csak valószínûleg az a rendszer kicsit hamis /rózsaszínû?/ képet fest a világról. És hát lehet úgy is zenét hallgatni, sokan teszik is, nyilván kinek mi tetszik.
Üdv.

hifimanus

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #12 Dátum: 2006, Május 09, 13:21:29 »
Helló, Fidelity!
Bizonyára rosszul fejeztem ki magam, vagy Te értelmezed rosszul amit leírtam.
Én nem azt állítom, hogy az asztali CD-írón írt lemez hangja finomabb, zeneibb az eredeti lemezhez képest.
Én a kétféle módon megírt lemez hangját hasonlítom össze: véleményem szerint az asztali CD-íron írt másolat hangja valamivel jobb, mint a számítógépen megírt lemezé. Az én rendszerem legalábbis így hallatszik.
Azt hiszem mindannyiunk számára világos, hogy az eredeti lemezek minõségével a másolatok ritkán (vagy egyátalán nem) vetekszenek. Mint hogy az is világos, hogy a többszöri másolás nem jelenthet minõségi javulást. Sõt.
Üdv.

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #13 Dátum: 2006, Május 09, 13:49:51 »
hifimanus!
Bocs félreértettelek!
Valóban én is azt tapasztaltam /azért mert nekem nincs még meghallgattam egy pár próbálkozást/, hogy az asztali író és a PC-s között sokszor van ilyen különbség gondolom a sebességbõl is adódik, bár azért vannak igen jó minõségû PC-s /Plextor?/ írók is amik állják az asztalival a versenyt és ráadásul gyorsabbak is.

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:Audiofil CDírás
« Válasz #14 Dátum: 2006, Május 09, 14:25:44 »
Kedves KisMarci, nagyon kívánom, hogy legyen pénzed eredeti hanganyagra is, csakhogy: ha teszem azt kölcsönkapsz egy általad nagyon megcsodált "hanganyagot", akkor mi teszel? Másolsz, vagy kajtatsz az eredeti után az egész galaxisban? Ráadásul ha kifejeztten másolásra kapod kölcsön ama bizonyos "hanganyagot"... Minden jót és szépett! Cs.