Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Audio-libra alátét  (Megtekintve 27011 alkalommal)

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #45 Dátum: 2006, Július 06, 21:46:30 »
halfnote írta::
Idézet

...A készülékek már a darvasi HFM idején is mindig akkor szóltak jobban,amikor egyik asztalról átemelték a másikra. Ha ezt modellezni próbálnám,akkor szólnának legjobban,ha ténylegsen lebegnének a levegõben...


Hello halfnote

Nincs ellenvetésem az észrevételeddel szemben, inkább csak a Darvasékra utaló idézeted kívánom körül írni.
Egy dolgot már a HFM korszak elején megtanulhattunk tõlük, minden ízükben próbáltak objektívek lenni, amit lehet mérni, amit lehet pártatlan személyekkel véleményeztetni, ha mégis volt valami személyes kapcsolódásuk az adott berendezéshez, tapasztalt jelenséghez, azt mindig kiemelték, nehogy valaki akadémiai verdiktnek vegye. Vissza térve az általad idézett jelenségre, miszerint a készülék akkor szólt a legjobban, amikor éppen áthelyezték azokat az egyik asztalról a másikra, vagyis éppen valamelyikük kezében mûködött, ez pontosan azt fejezi ki, hogy a két megfigyelt asztalka közül az emberi test mint állvány jobb hatással volt a hangra mint maguk az asztalkák. Tehát ebbõl nem következik, hogy a legjobb állványzat az emberi test, pláne nem következik, hogy lebegtetett felfüggesztés a legjobb megoldás. Hol volt akkor még a hifi-ben a Rollerblock, leginkább csak a gyurmákat próbálgattuk.

Én ezt elsõsorban Darvasékkal szembeni tiszteletem jeléül írtam le, a mostani hifi újságírás nem tudja õket felülmúlni. IMO

Üdv István

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #46 Dátum: 2006, Július 06, 22:00:13 »
elek írta::
Idézet
Vagy ez a hõn óhajtott demokrácia?


Kedves elek!

Tudtommal a demokrácia valami olyasmi dolog, hogy mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.
Egy biztos, az orvosi lencsés megoldásnak köszönhetõen valószínûleg nagyon sok kispénzû hifistának segítettem szinte ingyen librához jutni. Ha ez tényleg annyira jó izolációs eszköz,akkor örüljünk együtt a költségtakarékos ötletnek. Én legalább-is örülnék,ha librára vágynék.

Éljenek a liberálisok, vagymicsoda... (Politikamentesen, mielõtt valaki nem érti a viccet)

ui: Javaslom a témaindító felvetésére koncentráljon és kellõ konstruktívitással be tud kapcsolódni a beszélgetésbe.

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #47 Dátum: 2006, Július 06, 22:11:08 »
istvan01 írta::
Idézet
Hello halfnoteholnap...

bye,
HN

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #48 Dátum: 2006, Július 07, 08:54:43 »
elek írta::
Idézet
szerintem fidelity beírása kamu szöveg.


Annyira kamu, hogy végül csak kikerült az erõsítõ alól a "himbilimbi" és bekerült a CD-játszó alá, "talán ott jó lesz, ha már megvettem" felkiáltással.
Na szóval az észrevételeim után már a tulaj is meghallotta a hibákat.

Azért nem biztos, hogy minden rezgést el kell nyelni, és nem biztos, hogy minden rezgés káros.
Ki hallgat zenét egy süketszobában?

Egy ilyen lengõ-libegõ alátét vagy állvány elve, úgy érzem, már egy kellõen vastag és merev tápkábel használatakor borul.

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #49 Dátum: 2006, Július 07, 09:07:38 »
Sziasztok,

Ismeri-e valaki személyesen Darvas Gurut? Õt korábbi szerkesztõsége, stb. okán én elfogadnám döntõbírónak.
Nagyon sokat jutnánk elõre, ha elkezdenénk megszervezni egy Audio-Libra - Daruma - Soundcare összehasonlító tesztet. Ezzel mindenki csak nyerhetne (na nem biztos, hogy üzletileg..).
Véleményem szerint össze lehetne hozni egy tesztet, ahol 4 azonos konfiguráció - egy alap és a 3 alátétes - lenne összehasonlítható. Darvas Úr választana zsûrit, mi összehoznánk a hardwert.
Ha látjátok értelmét, akkor kezdjük el kitalálni a részleteket. Középszintû cd-játszókra és kábelekre gondolok, hogy általánosítható legyen a teszt. Ezt tényleg tekinthetnénk elõrelépésnek. És ha ez a megoldás elfogadható a vitapartnerek számára, akkor addig életbe léphetne egy fegyverszünet.
Na mit szóltok?

Jó zenehallgatást, Péter

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #50 Dátum: 2006, Július 07, 09:10:06 »
Valahogy nem sikerült az elõbb a tagolás.
elek írta:
"szerintem fidelity beírása kamu szöveg"
elek!
Ezt mibõl állapítottad meg?

Annyira kamu, hogy végül csak kikerült az erõsítõ alól a "himbilimbi" és bekerült a CD-játszó alá, "talán ott jó lesz, ha már megvettem" felkiáltással.
Na szóval az észrevételeim után már a tulaj is meghallotta a hibákat.

Azért nem biztos, hogy minden rezgést el kell nyelni, és nem biztos, hogy minden rezgés káros.
Ki hallgat zenét egy süketszobában?

Egy ilyen lengõ-libegõ alátét vagy állvány elve, úgy érzem, már egy kellõen vastag és merev tápkábel használatakor borul.

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #51 Dátum: 2006, Július 07, 09:30:53 »
istvan01 írta::
[quote Hol volt akkor még a hifi-ben a Rollerblock, leginkább csak a gyurmákat próbálgattuk.
[/quote]

Szia István (és mindenki)

Szerintem több részletben válaszolok neked. Ezt az elsõt azért ragadtam ki,hogy egyszer, s mindenkorra tegyük tisztába ezt a ki- kitõl dolgot. Nyilván eme mondatodban is az lapul meg,hogy "mert volt ám egyszer egy rollerblock". Igen, volt, 2005. õszén kb. Csak én,aki nem is az elsõ alkalmommal vásároltam daruma alátéteket,még én is legalább 3éve használom. Számoljunk csak... az 2003. De itt ez a link ( http://www.soundstage.com/revequip/final_daruma.htm ) ahol ez a cikk 2001-ben készült. És ott látható a fából készült elsõ,ki tudja hova datálható megoldás.
Persze én tudom, hogy ez nem rosszindulat részedrõl, csak aféle félretájékozódás és félrevezetések eredeõje (esetleg a honi "fejlesztõk" részérõl?)
Egyébként sokan még roller témában is összekeverik a szezont a fazonnal. A rollerblock-nak két verziójáról tudok. A "nagy"-ról és a "juniorrol". A junior kb árban megfeleltethetõ a daruma árkategóriájával. Még nem próbáltam, de egyik ismerõsöm mielõtt izolációra adta a fejét,kipróbálta mindkettõt és speciel Õ a darumát választotta,de ezt nyilván nem lehet reprezentatív felmérésnek tekinteni, egyéb infóm nincs próbákról. Ama kijelentésem pedig,hogy nem hasonló elven mûködik,ezennel fejet hajtva visszaszívom. Ugyanis régebben is fogllakozott izolációval a rollerblock, de nem ilyen elven készültek termékei, bár igaz,használtak golyót(de azok elmozdulását nem tették lehetõvé) Én még abban az idõben jártam utánna,mivel "jóemberek" akkor is egybõl azzal érveltek,hogy már van ilyen golyós megoldás, semmi újdonság benne(dehogynem) és ez nem is jó semmire.(mondanom se kell,hogy Õk speciáltüske, stb... forgalmazók voltak :)  )
Természetsen, csak ez kevesek elõtt ismert, a FinalLab-nak is van egy komolyabb darumája, ami valahol  a nagyobb roller-kivitellel van hasonlatos árkategóriában. Hangjukról nem sokat tudok mondani, pontosabban semmit. Szerintem a mi zsebünknek bõven elegendõ a 27ezer Ft-os kivitel.

a nagyobb: http://www.walrus.co.uk/hifiacc/dar4.jpg

TEhát, ezt a módszert audio eszközök izolálására a Final Laboratory alkalmazta elõször a Daruma alátétével. Ez a jelnelegi helyzetben,azaz, hogy már több ilyen van, nem sokat jelent, lévén mindneki eldönti magának mit akar venni(és ehhez se nekem,se másnak az égvilágon semmi köze), de(!!!) ezt az elvet libra-elvként emlegetni valahol szerintem tisztességtelen. Tessék megadni a tiszteletet a "nagy elõdnek", az ötletgazdának! Nyilván a telefont se a Matáv vezérigazgatója találta fel (bár állítólag Bell is sáros...)

És akkor egy építõ jellegû ötlet:
nem tudsz dönteni? Nézz körül, ki mit használ, melyik izolációt,milyen készüléke esetén lehet hatékonyan használni. Mindenképp lehet támpont. pl rollerblockot általába amerikai vasak alatt látok,fõleg a neten és fõleg amerikában. Krell és ML tulajok elgondolkodhatnak rajta. Darumát nagyon sokat tudok,így azt felsorolni nagyon sok lenne, de egyaránt használatos csöves(PP,SE,PSE,stb...), Aosztályú tranzisztoros,AB tranzisztoros, hidkapcsolt tarnzisztorosok esetén, IC-s erõsítõk esetén, cd (számuk végtelen szinte és egészen a 20ezres jó öreg philips cd304-tõl a méregdrága,világ legjobbjának tartott 47Lab pi-tracher-ig) és analóg futómûvek esetén (fõleg a fixdeszkások,de a függesztettnél is jól jön). Továbbá nem kis sikerrel mûködik különbözõ dinamikus hangsugárzók esetén, sztatikus paneloknál, tölcséres hangsugárzóknál, szélessávú és többutas monitoroknál, tehát a lehetõségek tárháza nem korlátozódik le. Egyik meglepetésem,egy teljesne leírt Etalon(igen "nagy") rendszer volt,amivel nem lehett mit kezdeni,és láss csodát... Talán még egy támpont, egy ML rendszer tulajának véleménye,aki nem kívánt élni a daruma adta lehetõségekkel(!!!) lévén az neki kimondottan a Townshend légpárna hatására hasonlít. Igaza van. Teljes mértékben,csak én pont ezért vettem, annak töredékárán.

Librát a hivox használ és a hivox vásárlói nagyobb részben. Tehát aki pl komplett hivox rendszerrel rendelkezik,bátran ezt is kipróbálhatja,így ez a "készülék" se fog kilógni a sorból. Használják még hobby amatõrök is széles körben, és mint láttuk (ha jól emlékszem) Gyõzõt,aki már egy nívósabbnak mondható tranzisztoros rendszer gazdája, így bármi benne van a pakliban.

Jómagam Audio Innovations visszacsatolás-mentes, 2A3 triódás rendszert használok(a cég csúcsszériás elõ és végfoka), Audio Note futómû+csöves DAC kombinációt, tölcséres állódobozt és fixdeszkás Townshend(nagggyon profi, svájci-óramû pontosságú megmunkálások. "highly recommended")  futómûvet. Nálam -jelzem nálam!!!- a libra meg se tudta közelíteni a daruma hatását. Imitált belõle valamit,de csak töredékét. Szemlátomást(fülhallomást) a törekvés hasonló lenne, de még messze az igazság.

És ismét kihangsújozom, én is egy vagyok a sok hifista közül,aki él,mozog és a demokrácia adta lehetõsgek keresztüzében gondolkodik és adott esetben elmondja véleményét.

No,ez jó hosszú lett...  és nem is errõl akartam írni... :S

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #52 Dátum: 2006, Július 07, 09:55:43 »
honda_lovag írta::
Idézet
Sziasztok,

Ismeri-e valaki személyesen Darvas Gurut? Õt korábbi szerkesztõsége, stb. okán én elfogadnám döntõbírónak.


Szia honda (type-R?)

Miért is kellene ide döntõbíró? Ez nem boxmérkõzés ;) Aztán helyettem,vagy helyetted nem dönthet sem Darvas-úr, sem az általa összeállított tesztcsapat.

aoxomoxoa

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #53 Dátum: 2006, Július 07, 10:16:50 »
hi mindenkinek!

Mért kéne XY-nak "biráskodni vlmi felett"?

Egy "AA rendszerben" tapasztaltak alpján/pl.tesztrendszer BB-nél/hogyan tudjuk átvinni/értelmezni,netán elõre,következéseket levonni a saját rendszerünkre,amikor lehet hogy a saját rendszerünkben,1-tlen összetevõje sem 1-zik az AA rendzerben használtakkal?!
Nagyon szép dolog barátkozni+tesztelni+zenélni egy társaságban.

De hogy libra,daruma,nordost vagy mimás lessz nyerõ vlkinek,vlszinû izlése,rendszere fogja meghatározni.

Vlszinû hogy forgalmazóktol rent-a-libra/daruma/nordost stb. megoldható,igy mindenki eldöntheti saját tapasztalatai alapján hogy NEKI mi lessz az ami nagyobb élvezetet fog hozni szeretet zenéin....

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #54 Dátum: 2006, Július 07, 10:43:12 »
AT. írta::
Idézet
Idézet
elek írta::nem hasonlítottam még össze a darumával, de a józan ész azt diktálja, hogy jobb semmiképp nem lehet a daruma, hiszen puhább anyagokat használ, azaz nagyobb a súrlódás és kopás, na meg sokkal magasabban van a lifegés frekvenciája, ami szintén feltehetõleg nem elõnyös. Ezt egy magát valamennyire is gépésznek valló illetõnek tudnia illene.


Egy magát valamire tartó gépész csendben mosolyog ezen :)

Fõleg, a nyitómondaton.

...

HA puha, akkor a függõleges rezgéseket is csillapítja, ha merev, akkor nem. Amennyit meg ez súrlódik... hagyjuk. Ha van valami, ami gond lehetne, akkor az pont és legfeljebb az lenne, hogy be tud nyomódni a felület, és ezáltal romlana a gördülés minõsége. De segítek: ez a csapágygolyóra is igaz ;)
[/quote]


Nos, nem tudom, magas labdát lehet-e lecsapni. Nem illik és ha "elek"-úr nem harcolna olyan vehemensen, lehet nem is tenném meg... most is pusztán azért, mert szórakoztat kûzdelme.

Gonoszság fog következni. Gyenge idegezetûek ne olvassák el. "elek"-úr a "Libra-fejlesztõ-munkaközösség" oszlopos tagja(bizony-bizony). Felötlik bennem, csak pusztán elméleti síkon :) ,hogy aki ilyen "szellemi tõkérõl" ad tanúbizonyságot a téma fizikáját illetõen, hogy képes a tudatos fejlesztésre. Lassan kezdem érteni,hogyan lett termék 1hét alatt a librából :)  (de ezt tényleg csak a vicc kedvéért. nem tudtam kihagyni)

Mellékesen ezen izolációs szerkezeteknél valóban adott esetben szükség lehet nagyobb szilárdásgra. Nagy tömegû készülékek esetén(kb 100kg/db vagy még nagyobb. nem ritka,fõleg hangsugárzó. már megint ezt a fránya darumát tudom példaként felhozni. lásd a drágább kivitel elõrébb. a cég direkte erre a célra gyártja). De itt azért az üveg,bármilyen edzett már nem célravezetõ és igazából ekkora tömegenél is szükség van a fémek (egységnyi térfogatra/felületre esõ lényegesen kedvezõbb mértékû) rugalmas alakváltoztató képességére,még ha borzasztóan kicsi is ez az alakváltoztatás.
És itt jön a hidegzuhany. Egyik fõ titka a dolgonak,adott terheléshez (készülék tömege) megtalálni az optimális anyagösszetételt és még jól is szóljon. És ugye ezek is csak az ÉN agyszüleményeim, ráadásul csak a kényszerítõ logika által diktált közel sem 100%-ban igaz dolgok. Ha kicsit kapizsgálja az ember,akkor jön rá mennyire is nem ért hozzá, ezért is van az,hogy sose adnám ilyen készítésére a fejem. Szép szakma... és roppant összetett. Nem csoda,hogy a hihetetlen mértékben maximalista és fanatikus japánok jeleskednek a témában, akik egyszerrre elektromérnökök, elektrolakatosok, mechanikai szaktudorok, metallográfusok, "hangszerkészítõk"(hifi), "zenészek"
 és valamilyen szinten filozófusok.

*******************
most ébredek rá,errõl tudnék írni egy kisebb könyvet lassan(ugyanis fejemben még ezer gondolat kavarog,de lelövöm inkább magam hisz...)

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #55 Dátum: 2006, Július 07, 11:14:05 »
találtam egy oldalt a Final Lab-ról. felhívnám a figyelmet az opus 204 hangsugárzóra  :)

http://www.sibatech.co.jp/FINAL/FINAL%20products.htm

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #56 Dátum: 2006, Július 07, 11:31:10 »
Honda_lovag topic indítási témája a LIBRA-val kapcsolatos tapasztalatok közreadására vonatkozott. Ebbe pontosan beletartozik az is, hogy a hozzá hasonló golyós és nem golyós alétét-felfüggesztési módszerek miben különböznek, mit csinálnak másképpen, hangzás szempontjából eredményesebben vagy kevésbé hatásosan mûködnek-e. Én ezt szeretném látni és olvasni.

Rendkívül rossz irányba vinné a beszélgetést, ha a tapasztalatok közreadása helyett egymást alá-fölé értékelnénk, a tyúk vagy a tojás problémáját elemeznénk, vagy hogy kinek milyen gyártási és termékvédelmi jogai lennének. Nekem az a fontos, hogy találjak egyszerû és hatásos tuning ketyeréket, fontos hogy minél nagyobb választási lehetõség legyen. Ha ráadásul ezek között van egy magyar kitalású-fejleszttésû, akkor azt illik egy kicsit nagyobb becsben tartani.

Elborzaszt engem az egyre erõsebb negatív hangvétel, ami lényegében úgy nyilvánul meg, hogy … amit te jónak hallasz a saját környezetedben az egy nagy tévedés, amit meg én hallok az én rendszemben az az ETALON…

Én jónak tartom honda_lovag felvetését, kérjük fel közösen Darvast egy összehasonlító értékelésre, de már látom is a következõ ezzel kapcsolatos véleményt, minek ide döntõbíró. Na ez az utóbbi megnyilvánulás mutatja, hogy minimális az átlagos toleranciánk egymással sõt még Darvassal szemben is. Örülnék ha megszervezhetõ lenne vele ez teszt, de ha látja itt az elõzményeket, akkor állítom, hogy el fog menni a kedve látva, hogy már azelõtt minõsítve lett a szerepe, hogy még egy másodpercet foglalkozott volna a kérdéssel. ( Bárcsak ne így lenne )  

Én még bízok abban ez a topic nem válik frontharccá.

Üdv István

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #57 Dátum: 2006, Július 07, 11:59:10 »
istvan01!

Ezt a döntõbíráskodást komolyan gondolod?

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #58 Dátum: 2006, Július 07, 12:10:01 »
Sziasztok,

Úgy látszik, melléfogtam a javaslatommal. Pedig néhányan már olyan szépen megkevertetek, szívesen kipróbálnám az orvosi lencsét is vagy bármit, lehet hogy jobb. A sörösüveg sem rossz, ha hallgatás közben jól lehûtve használod.
Tehát lehet hogy melléfogtam - de miért nem ajánlotok (ti, elutasítók) más féle véleményformáló lehetõséget? Mert így sokszor csak a gitt fog fogyni. És nem a libra alá. Lehet hogy "Ellenezzük a librát" vagy "Pokolba a fejlesztõvel" címen kellett volna topicot indítanom? - és akkor a jelenlegi hozzászólások egy része passzolna is. :)
És tényleg furcsa, hogy ki-kicsodát játszunk. Én erre nem vagyok kíváncsi. De ha valaki anyagilag ellen/mellett érdekelt Libra ügyben, illõ volna hogy ezt jelezze.

Jó zenehallgatást, Péter

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #59 Dátum: 2006, Július 07, 12:15:13 »
fidelity írta::

"Ezt a döntõbíráskodást komolyan gondolod?"

Szia,

Szerintem senki sem gondolt megfellebbezhetetlen véleményre (Darvas Guru nem is ilyen). Azonkívül természetesen a vitázók is részt vehetnének a meghallgatáson. Talán elõbbre jutnánk. Olyan elképzelhetetlen ez? Tényleg meg kell (elõre) kérdõjeleznünk minden összehasonlítást? Akkor mi miért szoktunk hasonlítgatni oly gyakran? Én igenis kíváncsi lennék a Ti véleményetekre, mégha ez más is, mint az enyém.

Üdv, Péter