Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Audio-libra alátét  (Megtekintve 26830 alkalommal)

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #30 Dátum: 2006, Július 05, 22:17:21 »
Tisztelt "elek"!

Félig megrõkönyödve olvasom sorait. Számomra (és elég sok ismerõsöm szerint) az általam leírt dolgok nem sületlenségek. Természetesen nem szándékom sem Önnel,sem mással egy nyilvános fórumon konfrontálódni, így ismét sok boldog zenehallgatással töltött órát kívánok.
Nekem pedig engedtessék meg az esetleges másképp gondolkodás ill. hallás joga és engedtessék meg, hogy ne kelljen senkinek megmagyaráznom, hogy pl egy "hand made in england" selyem nyakkendõ miért jó. csak...

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #31 Dátum: 2006, Július 05, 22:46:27 »
istvan01 írta::
Idézet
Puhítani a gördülõ felületeket, igen de ez fékezõ hatással jár a könnyû imbolygásra és belevisz a LIBRA mozgásba egy függõleges irányú rezgést. Pofon egyszerûnek tûnik, a golyót (mert ugye ez is egy csapágy golyó, csak a jobbik fajtából) könnyû viszkozitású folyadékkal kenjük meg. Természetesen minden viszkozitással bíró folyadék enyhe fékezõ hatást fejt ki a vízszintes imbolygásra, de függõleges irányban számottevõ hatása nincs.


nekem ezen akadt meg a szemem. Ha jól emlékszem (de ez nem készpénz) minden gördülõ testre hat a gördülõ súrlódás(vagy micsoda) és ez minden esetben fékezõ hatást fejt ki a gördölõtestre(rideg és lágya anagyok eetén is). Ennek iránya az érinkezési felület és a gördülõ test középpontját összekötõ sugárra merõleges irány, aminek gömbsüveg felületen elgürdülõ golyó esetén minden esetben van X és Y irányú összetvõje, kivéve abban az egyetlen pillantban,amikor a "homorú kialakítás" középpontján halad át a golyó(csak vízszintes).
Persze ezek csak afféle okoskodások és találgatások :)


egyébként ez a kísérlet is arra utal (és lefogadom,hogy azért jött létre ), amit zagyvaságként nemrég leírtam,hogy pl a kifejezetten rideg alátétek ridegséget visznek a hangképbe. Ezt a ridegséget az olajjal csillapítani lehet.

Mint "mást" használó, bevallom még ez sose jutott eszembe és igazából nem érzem szükségességét, de egyszer csak próbaképp lehet megnézem (csak sajnálom összekenni, bár borítékolom,hogy lehúzza a hangot)

Barta Gyõzõ

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #32 Dátum: 2006, Július 05, 23:22:13 »
Én meg vagyok elégedve a Libra alátétekkel, pontosan azt nyújtja, amit ígér a gyártó a honlapján.
Mióta a hangfalam alatt is Libra van, az alsó szomszédot nem zavarja a basszus, pedig sok mindent kipróbáltam már a jó szomszédság érdekében.
Több részletet hallok, és többet is hallgatok zenét azóta. Mindenképp érdemes kipróbálni.
Electrocompaniet erõsítõ, Linn CDjátszó, és Audio Physics hangfalam van, csak klasszikus zenét hallgatok, néha tradicionális jazzt.

Simi

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #33 Dátum: 2006, Július 06, 09:19:56 »
Nincs valakinek -egyetlen napra  csak- egy kölcsön adható Libra-ja?
Felcsigázott nagyon a dolog. Ha bármilyen pozitív változást okoz, akkor biztos, hogy megveszem.
Elõre is kösz...
06-20-421-5516

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #34 Dátum: 2006, Július 06, 11:13:37 »
Tisztelt Barta Gyõzõ!

Ha ön (és még jópáran) megelégedéssel használják ezt a kiegészítõt, felhívnám figyelmüket a jelentõs költségtakarékosság jegyében, egy elvégzett "tesztre". Eme teszten közönséges orvosi lencsével és közönséges csapágygolyóval lett helyettesítve a libra és a hatás tökéletesen megeggyezõ volt(egy orvos hifibajtárs ötlete volt. Bevallom,nekem eszembe se jutott.)
Tehát érdemes elgondolkodnia mindenkinek, hova tudja fejleszteni ezt az izolációt a saját kis "házipatikájában".
Nyilván lesz,aki ezt próbálja majd cáfolni, mert esetlegesen érdeke ezt kívánja, ettõl én mindnekinek javaslom, ha van lehetõsége, próbálja meg.
Természetesen nem tudom, még milyen lencsék állnak rendelkezésre hézköznapjainkban,de minden bizonnyal számos egyéb termék is alkalmas lehet erre a célra. Talán egy sörösüveg levágott alja is. (ez az utóbbi vicc akart lenni a honi leleményesség kapcsán)

hifibaráti üdvözlettel,
halfnote

fidelity

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #35 Dátum: 2006, Július 06, 12:05:07 »
Üdv Mindenkinek?
Darumát még nem hallottam. Librát viszont igen. Biztos, hogy olyan jó az?
Véleményem szerint nem az igazi. Inkább elkeni és "csinálja" a hangot, mint hogy feltisztítaná.
Legalábbis abban a rendszerben szerintem ezt tette. A tulajdonosának más a véleménye, megértem B) . Nálam valószínûleg nem fog rendszerbe állni!

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #36 Dátum: 2006, Július 06, 13:50:33 »
halfnote írta::
..de minden bizonnyal számos egyéb termék is alkalmas lehet erre a célra....

Kedves Halfnote,

Nem gondolod, hogy hiteltelenné tetted a daruma-pártiságodat ezzel a "vicces" sörösüveg javaslatoddal? És különben is, miért van az, hogy minden fórumnak meg van az a szelleme, aki nem arról beszél amire összejöttünk, hanem csepül és csepül??? Javaslom, hogy nyiss "Daruma" fórumot, ígérem, hogy nem fogok beleírni semmi kicsinyest, kicsinylõt.

Fogadj el minket és ne cikizz..

Jó zenehallgatást, Péter

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #37 Dátum: 2006, Július 06, 14:00:09 »
fidelity írta::
 Biztos, hogy olyan jó az?

Szia,

Kíváncsi volnék, hogy milyen rendszeren hallgattátok a librát, illetve a cd-játszó (a többi készülékhez képest) hogyan volt elhelyezve?
(állvány,külön polc, stb.) Biztosan tanulnánk belõle.

Jó zenehallgatást, Péter

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #38 Dátum: 2006, Július 06, 16:32:03 »
Hello mindenkinek

Engem az elsõ pillanattól izgalomba hozott, vajon mit csinál valójában ez a golyós alátét, amikor elvégzi  a rezgés elvezetõ feladatát. Az egyszerûnek látszó vízszintes irányú kitérõ mozgását nagyából értem. Az akár alulról akár felûrõl érkezõ rezgéseket felbontja vízszintes és függõleges vektorra, és a vízszintes irányú energia szinte eltûnik, a függõleges az továbbításra kerül. Ez a maradó függõleges mozgási vektor önmagában miért nem tûnik zavarónak? Azt is gondolhatnánk, ez a maradék energia kb 1/3-a LIBRA felé kívülrõl érkezõ energiának, viszont akusztikailag úgy érezni, mintha csak max 5%-a lenne.

Ezt a logikát követve gondolhatnánk, tüntessük el ezt a maradó függõleges energia vektort is és akkor biztos jön a Kánaán. Ezt az elvet próbálják megvalósítani a légpárnás, vagy mágneses lebegtetõ alátétek. Ha tényleg azok jelentenék a legtökéletesebb megoldást, akkor már régen eltûntek volna a golyós, tüskés és egyéb konkurens megoldások.

Én nem sokat tudok a világról, csupán érdekel néhány dolog, figyelek, kérdezek, gondolkozok, próbálom mások tapasztalatát megismerni, ami persze csak úgy jó, ha ez a törekvés kölcsönös.

Van egy felvetésem, ami inkább kérdés, mint teória. Nem lehetséges, hogy pont ez három párhuzamos ( a három alátéten áthatoló ) függõleges irányú ideális felfüggesztés-alátámasztás ami szükséges készülék mûködéséhez.

Talán lehet egy másik megközelítés is a lebegtetõ elv összehasonlításban. A lebegtetés látszólag jól elválasztja a készüléket a környezettõl (szilárd padozattól igen de nem a levegõbõl érkezõ hanghullámoktól), viszont a készülékben keletkezõ rezgéseket nem nagyon csillapítja, azok vergõdnek faltól-falig, persze azért csillapodnak is. Valószínû sokkal jobb a készülék belsõ rezgéseit a LIBRA maradék függõleges irányú alátámasztásán elvezetni. Ha így van, akkor érdekes kompromisszumot valósít meg az üveg és golyó felület. Vízszintesen legyen nagyon kicsi rugóállandójú, függõlegesen legyen szilárd de ez a nagyon merev felületek között áthaladó függõleges irányú energia ne pattogjon és kopogjon Próbálkoztam én már korábban tüske és nagy szilárdságú kerámiával, akkor az tényleg kopogós és kemény hangot eredményezett. A LIBRA-val nekem egyáltalán nem kopogós a hang, de hogy a lefelé irányuló rezgéseket még kezelni kell az biztos.

Tudom, a hi-fi ben nem szokás a miérteket kérdezni, el kell fogadni, mert tökéletesen úgy sem magyarázhatók, de kíváncsi vagyok, miként vélekedtek errõl.

Üdv István

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #39 Dátum: 2006, Július 06, 16:37:30 »
honda_lovag írta::
Idézet

Nem gondolod, hogy hiteltelenné tetted a daruma-pártiságodat ezzel a "vicces" sörösüveg javaslatoddal?Honda_L!

Sajnálnám,ha ezt az idétlen tréfát félreértetted volna. Abszolut nem rólad szólt, pusztán egyfajta irónia volt a végletáthatatlan megoldásokkal bíró társadalmunkra. Lásd pl cigarettacsempészek, stb... egyre elképesztõbb módszereire,ami már-már kimeríti a burleszk fogalmát :)

Sajnálom,hogy félrement...

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #40 Dátum: 2006, Július 06, 17:00:06 »
istvan01 írta::
Idézet


Tudom, a hi-fi ben nem szokás a miérteket kérdezni, el kell fogadni, mert tökéletesen úgy sem magyarázhatók, de kíváncsi vagyok, miként vélekedtek errõl.

Üdv István


Szia István. Érdekes a felvetésed. Egy helyen érzem sántának. A készülékek már a darvasi HFM idején is mindig akkor szóltak jobban,amikor egyik asztalról átemelték a másikra. Ha ezt modellezni próbálnám,akkor szólnának legjobban,ha ténylegsen lebegnének a levegõben. Ezt a machanika szabadságfokokkal jellemzi és 6 van belõle. De ugye a káros rezgés még nincs elvezetve,ezért kell egy csillapítást végzõ mechanikai szerkezet. Sajnos a rosz hír,hogy a függöleges irányú rezgések eltávolítása is ajánlott -szerintem. Legalább-is ha van,miért maradna ott.

elek

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #41 Dátum: 2006, Július 06, 20:53:39 »
szerintem fidelity beírása kamu szöveg.
Kissé feltûnõ halfnote (azt hallottam, hogy igazából revox rabbi a neve)
utálkozása, mások vagy nem hallották még, vagy tetszik nekik a libra, mint jómagamnak is.
 Ha annyira nem tetszik halfenotenak, hát ne hallgassa, de a kicsinyes kereskedelmi érdekek elõtérbe helyezése enyhén szólva illetlen dolog (valójában abszolút pofátlanság)egy olyan amatõr fórumon, mint ez. Vagy rosszul gondolom? Vagy ez a hõn óhajtott demokrácia?

AT.

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #42 Dátum: 2006, Július 06, 21:28:58 »
elek írta::
Idézet
nem értek egyet halfenoteval, és gyanítom, hogy soha életében nem is hallotta a librát a saját berendezésén, mert akkor nem írna ilyen sületlenségeket szép sorban.


Kedves Elek, ez nem igaz.

És tudod, néha nem baj, ha akkor, ha valamihez nem értesz, akkor nem kezdesz el vagdalkozni, mert a végén még olyanok is beszállnak a témába, akik eredetileg csendben akartak maradni.

És például ezt most már én sem tehetem.

Egyszerûen azért nem, mert hogy tényszerûek legyünk, Revox tudottan kipróbálta a Librát IS és a Darumát is. Aki mellesleg ismeri, az tudja még azt is, hogy miért Halfnote. Ja, hogy ez kettõ perc alatt megtudható? ;) Tudom, az sok idõ, annyit nem ér meg, hogy utánanézzünk.

Szóval, a Librásokkal ellentétben õ tényleg a saját tapasztalata alapján mondja, hogy a Daruma JOBB. És tényleg ott volt nála már akkor, amikor a Libra még nem is létezett. Ezt véletlenül én is tudom igazolni.

Viszont, ha jól olvastam, akkor a Librások közül senki sem próbálta ki a Darumát. Csak mindenféle "irígységre", meg "marhaságra" hivatkozva magyarázza a bizonyítványát.

Ez röviden azt jelenti, hogy lehet, hogy Revoxnak nincs igaza, de hogy azoknak, akik szerint a Libra jobb azoknak bizonyosan nincs. Hiszen õk a másikat még sohasem látták/hallották.

Ha nem vettétek volna észre, akkor senki sem mondta, hogy a Libra az rossz. Azt mondták, hogy próbáljátok ki a szemüveglencsét, és a csapágygolyót. Egy ilyen megoldás kb. 200 Ft-ba kerül.

DE NEM TESZITEK.

Miért? Mert véletlenül kiderülne, hogy igaz, amit leírtak, és akkor kiderülne, hogy sok az, amire költöttetek? Vagy, egyszerûen csak nem is érdekel senkit, hogy mi és mitõl szól jobban?

Való igaz, az, hogy ki, mikor és hogyan fejlesztette, vagy lopta az ötletet, az ebben a világban nem érdekes. Sajnos.

Ahogy, nyilván az sem, hogy megemlíti, hogy ha már egyszer ilyen alátétrõl beszélünk, akkor annak van egy """eredetibb""" változata is. Méghozzá, mindössze 2 kFt-vel eltérõ áron.

Szerintem az lenne a normális, és az a normális, aki ilyenkor meghallgatja mindkettõt, és utána dönt.

Ez miért nem idetartozó tapasztalat?

Amúgy, roppant jellemzõ ám az, hogy SENKI, azaz senki sem azzal kezdte, hogy no, akkor hozzad el, meghallgatom azt is, vagy, hogy ki lehet-e próbálni, vagy, hogy össze lehet-e hasonlítani a kettõt.

AT.

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #43 Dátum: 2006, Július 06, 21:37:24 »
X Bocs, duplapost :(

AT.

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #44 Dátum: 2006, Július 06, 21:38:59 »
Idézet
elek írta::nem hasonlítottam még össze a darumával, de a józan ész azt diktálja, hogy jobb semmiképp nem lehet a daruma, hiszen puhább anyagokat használ, azaz nagyobb a súrlódás és kopás, na meg sokkal magasabban van a lifegés frekvenciája, ami szintén feltehetõleg nem elõnyös. Ezt egy magát valamennyire is gépésznek valló illetõnek tudnia illene.


Egy magát valamire tartó gépész csendben mosolyog ezen :)

Fõleg, a nyitómondaton.

Az utána lévõ pedig méginkább alátámasztja ezt: A józan ész azt diktálná, hogy próbáljad ki. Hiszen, megtehetnéd. Minden más tehát csak okoskodás, elmélet keresése a gyakorlat megkerülése céljából.

Nemde?

Ps.: HA puha, akkor a függõleges rezgéseket is csillapítja, ha merev, akkor nem. Amennyit meg ez súrlódik... hagyjuk. Ha van valami, ami gond lehetne, akkor az pont és legfeljebb az lenne, hogy be tud nyomódni a felület, és ezáltal romlana a gördülés minõsége. De segítek: ez a csapágygolyóra is igaz ;)[/quote]