Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Audio-libra alátét  (Megtekintve 26828 alkalommal)

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Tényleg jobb?
« Válasz #15 Dátum: 2006, Július 04, 21:27:50 »
Sziasztok,

Ebben a dologban én is Istvánnal értek egyet. Ell kell dönteni, hogy szabadalmi ügyviviõi érdkképviseletet nyitunk, vagy vagy zenehallgatás okán "beszélgetünk" itt. Én is azt gondolom, hogy számomra az alábbi vélemények lehetnek érdekesek ezen a fórumon:  1.) akinek van és a.) nem tetszett, b.) tetszett, 2.) nincs neki, de kíváncsi rá. 3.) tud valami másik megoldást, amit nagyon jónak tart. Ezek segíthetnek abban, hogy egyre szebben szóljon a zeném....
Túl sok olyan fórumon jártam, ahol azok vitatkoztak, akiknek éppen nem volt birtokukban a vita témájának tárgya. A leginkább elrettentõ számomra az a német topic volt, ahol (akkor) 384-en vitatkoztak a libráról. (ott is forgalmazzák,   ha lopott lenne, ez lehet hogy nem mûködne)  
Feltettem a kérdést, kinek van a birtokában libra, merthogy kiváncsi voltam a tapasztalatokra - 1-nek tényleg volt.(384-bõl) Nem lelkesítene, ha mi is ide lyukadnánk ki.

Üdv, Péter

AT.

 • Vendég
Válasz/Re:Tényleg jobb?
« Válasz #16 Dátum: 2006, Július 04, 22:27:05 »
honda_lovag írta::
Idézet
Nem lelkesítene, ha mi is ide lyukadnánk ki.


Szerintem aki össze akarja hasonlítani, az szimplán kérje el egy kipróbálásra a másikat.

Ennyire egyszerû.

Már persze azoknak, akiket tényleg érdekel, hogy melyik a jobb, és nem csak a 383-at játssza a 384-bõl... ;)

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Tényleg jobb?
« Válasz #17 Dátum: 2006, Július 05, 09:04:52 »
honda_lovag írta::
Idézet
Ezek segíthetnek abban, hogy egyre szebben szóljon a zeném....


szia Péter,

a végsõ cél mindig ez. Ellenebn van egy folyamat, ami már tökéletesen megmutatkozott pl a légpárnás állványok és alátétek esetén. Megjelent a Townshend és kezdetek róla ódákat zengeni,de drága volt. Beindult a "szobabiciklizés", majd néhány leleményes "gyártó" lemásolta az egyébként copyright-al védett terméket. persze eme utóbb infó a vevõt nem érdekli,legfeljebb a gyártónak okoz vele kárt. Lévén ára végett feltételezhetõen nem nagy réteg vásárol townshend állványt és aki igen,azt nehezebb megtéveszteni, így szerintem sokkal nagyobb az a preztizsveszteség ami a gyártót éri,mint az anyagi(bár a kettõ szoros viszonyban lehet). Lévén annak idején én is azonnal biciklibelsõre "pattantam" végigpróbáltam ezt a költségkímélõbb verziót. Hamar rájöttem,hogy az elsõ pillanatban hihetetlenül pozitív változás nem is annyira pozitív. Ugyanis igaz,hogy megtapasztaltam azt a jelenséget,amit az eredeti gyártmány nyújtott,azaz, hogy a zene felszabadult, sokkal jobban levállt a dobozról, sokkal "élõbb" lett, de kb 1hónap állandó kínlódás és pumpálgatás után rájöttem,hogy legalább ugyanannyi,de lehet kétszer annyi egyéb káros hatáés jelentkezett, úgymint a kissé kentebb mélytartomány, igen jól érzékelhetõ dinamikaveszteség és a felbontás lecsökkenése. Variáltam a levegõnyomással sokat,de nem tudtam "közös nemevezõre jutni" így a különféle tömlõk kimentek a helyükre,egy camping-canga hátsó kerekébe. Következõ költségkímélõ megoldás volt a hamisítvány,de hála égnek ebbe egy fillért nem ruháztam már be, mert ezeket kipróbálva azonnal detektáltam a bicikliguminál jelentkezõ problémákat. És hol a gond? Megkérdezve "komolyabban" hifizõ emberkéket,soxor azt a választ kaptam,hogy a légpárnás alátétek és állványok semmirevalók. Mosnak, lágyítanak és dinmaikát ölnek. Aztán ama kérdésemre,hogy konkrétn mit próbáltak ki, mindig valamelyik hamisítvány volt a válasz. Egyszerûen ezeknek a hamisítványoknak a tudása pontosan annyi,mint az otthon kísérletezéssel elõállított különbözõ tömlõkbõl összeállított saját terméknek, aminek az égvilágon semmi köze az eredeti elképzeléshez. És ez hol rosz nekünk, zenehallgatóknak? 1, hajlamosak vagyunk valamiért kiadni egy rakás pénzt,ami igazából nem hozza amit kellene hoznia. ettõl még magunkra erõltetjük némi ideig,majd nagy bukással hirdethetjük az apróban. aki nem,az szerencsés. Nem kell túl sokat költenie erre a hobbyra  :) . 2, az efféle magatratással azt érjük el (és már tudom,hogy bizonyos esetekben el is értük), hogy az importõrõk a nagyközönség elõl "dugdossák" újdonságaikat és csak azok jutnak hozzá,akik un tûzközelben vannak, kellõen lojálisak és nem azon mesterkednek, hogy lehetne valami hasonlót elõállítani. Igazuk van!!!
Ez pontosan oda vezet, hogy lesz "librátok", míg másnak meglesz az eredeti verziója és kb azonosan kegyes mosollyal közelíti a témát,mint a townshend tulaj a szobabiciklizõs topicot.
És akkor ezen ki is veszített? Megfigyeléseim szerint a honi hifi helyzet egyre nagyobb mértékben kezd eltávolodni tõlünk hifiben fejletteb országok szokásaitól, készülékpreferálásuktól. Magyarul a hallgatott rendszerek hangminõsége egyre jobban kezdi közelíteni a kommersz elektronikákét. Hanyatlunk, amihez nagy mértékben az is hozzájárul, hogy erededitleg jól mûködõ termékeknek mi csak az utánzatait ismerjük és ez kihat az élet egész területére. Pl Mi képesek vagyunk 1 000Ft-al olcsóbban(8ezres tételnél) megvenni egy parfümnek csak a mintáját(ami lényegsen vizesebb és nem is adja a teljes hatást), mert kicsit olcsóbb és nagyjából hasonló. roszabb esetben a parfümök jól marketingelt "egyendobozos" de "gyári" megfelleõjét(itt már 3-4-5ezret is lehet spórolni) De Mi Lacoste pólót is törököt veszünk. Az autóinkra GT matricát aksztunk és ha az történetesen kicsit tényleg jobban is megy, máris Ferrariként nézünk rá. De hozhatnám példának a "Gucci style" napszemüvegeket, cipõket,töredékáron. Hasonlítanak? Talán. Árad róluk a bóvli szaga? Ajjjjjaj!!!

Az életet kétféleképpen lehet megélni. Tõlünk telhetõen a lehetõ legigényesebben és önbecsapásokkal. Én eme utóbbira senkit nem biztatok, mert akkor jön az el,amit egyszer egy hifis "kollega" kérdezett, hogy mirõl imsered fel a magyart külföldön?  ... lehajtott fejjel jár az utcán.

és visszakanyarodva a librára, tökéletes analógiája a nem eredeti légpárnának. olcsóbban elõállíthatõ és 2ezer Ft-al olcsóbban forgalmazzák. Ellenben tökéletesen bárki megvalósíthatja otthonában,ha van orvos,nõvér,stb... ismerõse,aki szerez neki néhány orvosi lencsét és szerez valahonna pár csapágygolyót. (az inox randa szóval a rozsdamentes acélgolyót jelenti). ez kb megfelel a kamu-légpárna biciklibelsõs változatának,csak esztétikailag lényegesen kisebb a különbség,mint a tömlõk esetén. (és ezzel talán elég ON voltam,lévén egy szinte ingyen kivitelezhetõ példát tettem közzé, ami esetleg Péternek is jól jöhet,ha a rendszere hangjára jó hatással van a libra)
egyébként szerintem AT-nek van igaza. mindenki el tudja dönteni magának, mire van szüksége :)

köszi a türelmet... és mint minden,ez is csak egy vélemény

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Válasz/Re:Audio-Libra alátét
« Válasz #18 Dátum: 2006, Július 05, 10:13:00 »
Halfnote "cikke" tanulságos és megfontolandó gondolatokat tartalmaz, melyeken én is sokat gondolkodtam.
Mikor megismerkedtem a Librával és annak gyártójával Juhász Attilával, jó benyomást tett rám lelkesedése és az, ahogy a termékét tálalja. Szép egyedi dobozban, alkalmazási tanácsokkal ellátva, minekáltal sok hazai gyártmánnyal ellentétben ez egy TERMÉK. Nem orvosi lencsét használ, hanem egyedileg csiszolt, edzett üveget, melynek méretei, alakja hosszas (és költséges) kísérletezgetés eredménye, melybõl sokszáz darabos széria készült.

Igen, hasonlít a Darumára, pontosabban azonos elven mûködik, mint még 5-6 másik rezgéscsillapító a nemzetközi piacon, de anyaghasználatában más, nem nevezhetõ másolatnak. Sokkal könnyebb lett volna lemásolni, bármelyik sarki esztergályos mester párszáz Ft-ért legyártotta volna a fémrészeket, szemben a drága üvegcsiszolással.  

Hogy melyik volt elõbb? Nehéz lenne megmondani, de talán nem is lényeges, mivel maga az elv már sokkal régebben, az építészetben is alkalmazva volt. (magas épületek földrengés elleni védelme)
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-Libra alátét
« Válasz #19 Dátum: 2006, Július 05, 11:10:51 »
MSZ írta::
Idézet

Hogy melyik volt elõbb? Nehéz lenne megmondani,


:) ez nem annyira nehéz. Sajnos valamilyen szinten szereplõje vagyok a történetnek, ugyanis egy hifis társaságnak meséltem darumás élményeimrõl (bevallom,engem,mint gépészt,akinek a fémszerkezettan/anyagismeret és a mechanika mint a statika tudománya volt egykoron kedvencem) lenyûgözött ez a megoldás. feszültségcsökkentõ hatása és a hangra gyakorolt, szinte minden területen jelentkezõ pozitív hatásával nem tudtam betelni. ekkor történt,hogy SzZ(Hivox) tett egy kijelentést,milyne jó ötletet adtam neki(és egyértelmûen sose látott még ilyen dolgot). Kb erre 1-2hónapra megjelent a Libra(és persze mondani mindent lehet :)  ). És ami érdekes, nyilván ez is kissé fura volt, de ami megdöbenntett, hogy teljesen saját "találmányként" tálalták, az egyébként azidáig kizárólag csak a Daruma által alkalmazott módszert. (Tévedés azt hinni, hogy egyéb golyós alátétek ezen az elven mûködnek) Szóval, nemtom(népiesen). Menyivel elegánsabb lett volna, hogy "itt és itt láttunk egy nagyszerû megoldást és mi is kísérleteztünk vele"

és ezer gondolatom van ezzel kapcsolatban, de teljesen felsleges beszélni róla,hisz tényleg nem rám tartozik, ki hogy viszonyul ehhez a témához, ráadásul tengerniy vélemyén lenne pro és kontra. Egy viszont fix, már én is beálltam azok táborába,akik valami újat tanulva, nemhogy elmesélik másoknak, a köznek,hanem titkolják és kerülik. Elõzõ írományomban is hozhattam volna ezer példát a "nép" elõtt nem feltéelnül ismert újdonságokról/trükkökrõl, de még csak a témakört sem említem meg,mihez köthetõ,mert kinyomozzák,meglesik és lemásolják :)

õszinte tisztelettel és a weblap szinvonaláért elismeréssel,
halfnote

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Tényleg jobb?
« Válasz #20 Dátum: 2006, Július 05, 12:11:49 »
Szia Halfnote,

Sok-sok igazságot írtál, nem is tudok mindenre reflektálni, úgyhogy csak belekapok egy-egy témába. A házi légpárnával én is próbálkoztam, nekem sem tetszett igazán. Sajnálom, hogy az eredetit nem volt alkalmam tesztelni. És persze - sokakhoz hasonlóan - próbálkoztam sok mással. Jó darabig kergettem azt az álmot, hogy ne a szobámban, hanem koncert-teremben érezzem magam zenehallgatás közben. Mára már elfogadom: az is nagy dolog, ha a muzsika egy kicsit "bejön a szobámba"
Ez, tapasztalataim szerint nem elsõsorban pénzkérdés (na azért az is...). Nehéz eldönteni, hogy mire mennyit költsünk a cél érdekében. Egy emlékezetes melléfogásom: egyszerû kis Linn Mimik CD az e-bay-ról, 230 euróért. Nagyon kellemes volt. Na, mondok: akkor a (kb 2.000 euróért használtan megvehetõ) Linn Ikemi mennyivel jobb lesz... Ikemi a Mimik helyére, arcok megnyúltak - hát erõltettük magunkat, hogy ugye jobb?!
Ma már vigyázni kell a "hol készült"-tel, pl. a 8 000  usd-s RedRose erõsítõ Kínában készül, de ugyanezt megveheted más néven, 1 000 euróért. Véleményem szerint itt inkább Levinson bátyó hamisít, aki el akarja hitetni veled, hogy eredeti usa terméket kapsz. Én magam is Kínában csinált AurumCantus-t hallgatok, és biza szívesen teszem.
De talán tényleg nem itt a lényeg. Kevés dolog hozott nálam annyit (elérhetõ áron, 18E-ért), mint a Libra. És ezt az árat a termékhez, csomagoláshoz képest nem látom magasnak. Gyakran az a bosszantó, amikor megveszünk valamit méregdrágán, és látjuk, hogy a tizedébõl csinálták meg. És itt már nem nagyon lehet az innovációra, stb. hivatkozni. Amióta (személyes tapasztalat) tudom, hogy kínai szemüvegeket hazánkban átcsomagolnak és EU termékként hirdetik, azóta azt gondolom, hogy rögtön a kínai piacon kell megvenni. Sajnálom persze, ha valaki kereskedõként tényleg sok pénzt fektet egy termékbe, és jön az olcsóbb, esetleg ugyancsak jó/jobb „koppintás?”. De én – maradva az eredeti gondolatnál, azt szeretném elérni, hogy a ZENE viszonylag olcsón „jöjjön be a szobába”
Ígérem, hogy ez az utolsó hozzászólásom, ami eltér az eredeti szándékomtól.
Tehát továbbra is szeretnék véleményeket hallani (István már írt errõl) arról, hogy pl. elõ vagy végfok alatt érdemes-e alkalmazni libránkat?

Üdv, Péter

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Tényleg jobb?
« Válasz #21 Dátum: 2006, Július 05, 12:30:42 »
honda_lovag írta::
Idézet
Kevés dolog hozott nálam annyit (elérhetõ áron, 18E-ért), mint a Libra. És ezt az árat a termékhez, csomagoláshoz képest nem látom magasnak.


teljes mértékben megértelek,azonban nem elfelejtendõ, hogy a HFP tesztelése alkalmával tudtommal hivatalos fogyasztói ár 25ezer Ft/készlet. a 18ezres az afféle "kapualji ár",ahol a kereskedõ és a vevõ között mindennemû áfa,majd a bolt bevételét "sújtó" adó megfizetése nélkül kerül sor. Másodsorban magukat a libra forgalmazókat is kínos helyzetbe hozza, mert aki a "nagykörúti kirakatban" árulja esetleg,mint viszonteladó, ezt nem teheti meg.

de mondom,megértem...

 ;)

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-Libra alátét
« Válasz #22 Dátum: 2006, Július 05, 12:39:56 »
Uraim
Az lenne a tisztelet teljes kérdésem, van-e még valaki, akit érdekel a LIBRA és LIBRA elvû alátétek használata.

Ha csak arról folyik a diszkurzus, hogy szabad-e valakinek egy ilyen terméket itthon fejleszteni, gyártani és termékét levédeni, akkor ez szerintem zsákutcába vezet. Innen közelítve itthon senkinek nem szabadna hangfalat vagy egyébb hifi dolgot fejleszteni, mert azt már más távoli országban nálánál sokkal korábban megtette, s emiatt minden ebbéli tevékenység csak plágium. Tegyük már félre ezt a jó magyar szokást, sárga irigységet.

Üdv István

honda_lovag

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-Libra alátét
« Válasz #23 Dátum: 2006, Július 05, 13:24:18 »
istvan01 írta::
Tegyük már félre ezt a jó magyar szokást, sárga irigységet

Uraim,
(tudjuk jól, hogy ez alapvetõen mégiscsak férfiõrület..)

István hozzászólása számomra is az igazság hangja. Tehát vissza a tapasztalatokhoz. Van-e valakinek ötlete, hogyan érdemes LP-játszó alá elhelyezni a librát? Én Sondek alá alkalmaztam, de ugye annak merev kerete van lityi-lötyi alsó takaróval. Én most azt csináltam, hogy nem ragasztottam fel a korongokat, egyszerûen csak alácsúsztattam a Sondek alá úgy, hogy a keret (perem) is támaszkodjon. Egyet a hangar-csapágy alá, egy a hangszedõ tájára, az utolsó a bal oldal közepére. A megoldással van némi hiányérzetem. Lehet hogy egy vastag akril lapot kellene tenni a Sondek alá és azzal a librára? A hangfalaim így "laknak".

Üdv, Péter

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-Libra alátét
« Válasz #24 Dátum: 2006, Július 05, 15:03:23 »
istvan01 írta::
Idézet
Tegyük már félre ezt a jó magyar szokást, sárga irigységet.

Üdv István


István!

ha ezt nekem címezted igen erõsen mellényúltál  :)

*****************
honda_l

az LP12 izolációjának nem feltételnül ez a leghatékonyabb módja. másodsorban még ötletem is lenne,akár librához is, de félek, hogy a darumák tanulmányozásával eltöltött 2-3évem summázatát nemsokára egy libra használati útmutatón látnám viszont ;)  

egyébként LP12-höz tudok egy tuningot. még nem próbáltam, de elég kecsegtetõnek tûnik. Ha érdekel, magánban(email) tudok róla mesélni... persze nem afféle tákolás...

elek

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #25 Dátum: 2006, Július 05, 15:43:25 »
ez a halfnote(=félnótás?) nem valami revox nevû egyén egész véletlenül?
mert akkor nem biztos, hogy objektiv szemszögbõl irkál

 a daruma nem az elsõ ilyen elven mûködõ szerkezet, tudtommal az iparban régóta használnak rezgéscsillapításra ilyen szerkezeteket.
a rollerblock is így mûködik, és  "odaát" sokkal jobbnak tartják, mint a darumát, igaz drágább is jóval.
én  két szett librát használok, szerintem nagyon is jól mûködnek, és mindenféle tüskékkel ellentétben nincs semmiféle mellékhatásuk, igaz, meg kell szokni az óvatosabb készülékkezelést, de úgy hallottam, erre is kínál már megoldást a gyártó.
nem hasonlítottam még össze a darumával, de a józan ész azt diktálja, hogy jobb semmiképp nem lehet a daruma, hiszen puhább anyagokat használ, azaz nagyobb a súrlódás és kopás, na meg sokkal magasabban van a lifegés frekvenciája, ami szintén feltehetõleg nem elõnyös. Ezt egy magát valamennyire is gépésznek valló illetõnek tudnia illene.

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #26 Dátum: 2006, Július 05, 16:39:02 »
tisztelt elek!

Gondolom mint lekes hifista, Ön is végzett már kísérleteket különbözõ anyagú alátétekkel. Gondolom Ön is ugyanarra a következtetésre jutott,mint megannyian, hogy az alátétek mechanikai jelemmzõi pontosna olya módon jelentkleznek a hangképben,ahogy azok szilárdságát jellemezni szoktuk. Pl egy rideg anyagból készült alátét ridegséget visz a hangba, kissé forszírozza a presence tartományt, szerintem torzít. Egy túl lágy anyag túlzott lágyságot visz a hangképbe, stb... Ezt ha még valaki nem próbálta, bátran próbálja ki. Így lehet alátétekkel hangolgatni egy rendszert. Szerintem egy jó alátét anyaga valahol próbál az arany középúton maradni és nem feltéelnül rideg,de nem is lágy lenni. Talán ez az a fejlesztés,amit sokan és sokszor hajlamosak elfelejteni, mint annak idején még Darvas idejében mindenki úgy gondolta,hogy egyszerû szögvasból fog ZO28 lemezjátszóasztalt készíteni. Darvas is rájött,hogy ez nem így mûködik. Számos igen drága fejlesztésnek különleges összetételû az anyaga és ezt bizony "7lakat alatt" õrzik. Talán ez a titka a Mana asztalok utánzási kudarcainak,vagy a légpárnás csúftörténeteknek.

Egyébként a rollerblock nem így mûködik és az, hogy ki mit tart jónak, avagy sem, nálam nem túl sokat számít. Van önnálló véleményem és tapsztalatom,így szerencsére nem szorulok senki tudására. Javaslom elek topictársnak is ezt az utat járni, mellesleg nem találgatni, hanem korreket berendezéseken kipróbálni a dolgokat. Sajnálatos módon pl több erõsítõm közül a legkisebb is meghaladja annak a szintjét,amivel pl a Librát fejlesztõk foglalkoznak, így túl sokat nem tudok kezdeni az esetleges próbák által prezentált végeredménnyel sem.

természetesen legmélyebb hódolatommal és õszinteségel kívánok minden libra felhasználónak sok és boldog zenehallgatással töltött órát, nyilvánvalóan elek-nek is,ha megtalálta a zenei nirvanáját. rajtam nem fog múlni, csak sajnos a topicnyitó ismét nincs elõrébb semmivel.

laszloi

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #27 Dátum: 2006, Július 05, 20:36:57 »
Üdv. mindenkinek!
"honda-lovag" vitaindító topicjához csak most értem el, elnézést, ha már ismételt dolgot is közreadnék, teszem mindezt saját tapasztalataim alapján a köz javára. Magam is kipróbáltam (többször és több helyen) a Librát, s minden esetben meghallottam a jelenlétét, lett légyen az CD játszó(k) vagy erõsítõ alatt. Nem vitás, hogy elõször az installálásakor "az asszony ingatag" örökzöldje üldözött, nomeg a félelem, hogy leesik minden; azonban a beragasztások után megnyugodott a rendszer és kiváló hangok jöttek elõ.Mindez arra késztetett, hogy utánajárjak mi az amit tényleg hallok és mi az amit a fizika is bizonyítani tud? Ehhez 3 fizikus barátom segítségét kértem, s Õk támasztották alá, hogy amit hallok, annak igen is van fizikai módon magyarázható egzakt alapja (ld. HiFi Piac 61.sz.)
Nos, a Libra nálam minden alatt - igaz eltérõ mértékben - de jelentõsen javította a rendszer hangját. Azt hiszen ez volt a vitaindító kérdése - azaz, hogy eddig kinek milyen benyomása, tapasztalata van vagy volt errõl az üveggolyós hangtisztítóról.És azt hiszem a lényeg ebben is a zene élvezete, a zenehallgatás milyenségének lehetõség szerinti javítása és törekvés a minél jobb elérésére - és ebben a Libra lépett valamit elõre - sõt szerintem nem is keveset!
Zenebaráti üdvözlettel: L.I.

elek

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #28 Dátum: 2006, Július 05, 20:54:53 »
nem értek egyet halfenoteval, és gyanítom, hogy soha életében nem is hallotta a librát a saját berendezésén, mert akkor nem írna ilyen sületlenségeket szép sorban.
A libra olyan változásokat okoz a rendszerben, amik alapvetõen fokozzák a zenehallgatás élményét, lehetõvé teszi a kisebb hangerõn való elmélyült zenehallgatást is, az egész rendszer zajszintje csökken, ezért aztán inkább növeli a dinamikát, mert a finom részletek nem vesznek el a zajban.
A puding próbája az evés.
 ;)

istvan01

 • Vendég
Válasz/Re:Audio-libra alátét
« Válasz #29 Dátum: 2006, Július 05, 22:16:33 »
Kedves LIBRA és egyéb golyós alátétet alkalmazók.

A golyó vízszintes mikromozgása során hasonlóan gördül mint a vaskerekû szekér a betonon, vagy még inkább mint a vasúti kocsi kereke a kemény vasúti sínen. Bármennyire is sima felületû a vasúti sín és a kerekre csiszolódott vasúti kocsi kereke, ott bizony a nem tökéletes felületek egymáson gördülési zajt okoznak. Ez a zaj a vasút mellett lakók életét megkeserítik, nekünk viszont LIBRA használóknak tanulsággal szolgálhat. A gördülési zaj újabb nem kívánt rezgések formájában jelentkezik, vonaton utazók ezt még legmodernebb vonaton is érzik.

Ennek a gördülési zajnak mikro megfelelõje a LIBRA használatát vajon befojásolja-e? Szerintem igen. Mit lehet tenni? A felületeket atomi simaságúra polírozni, ez számunkra elérhetetlen. Puhítani a gördülõ felületeket, igen de ez fékezõ hatással jár a könnyû imbolygásra és belevisz a LIBRA mozgásba egy függõleges irányú rezgést. Pofon egyszerûnek tûnik, a golyót (mert ugye ez is egy csapágy golyó, csak a jobbik fajtából) könnyû viszkozitású folyadékkal kenjük meg. Természetesen minden viszkozitással bíró folyadék enyhe fékezõ hatást fejt ki a vízszintes imbolygásra, de függõleges irányban számottevõ hatása nincs. Megint csak a hasonlat érdekében, finoman megkent új állapotú szerelt csapágy sokkal halkabb, mint a totálisan száraz.

A folyadéknak van még egy jótékony hatása. A levegõben mindig van por, mindenféle anyagösszetételben. Ez a por sajnos megtelepszik ezen a gördülõ felületen, még akkor is, ha minden nap törölgetjük. A porszemek bekerülnek a gördülõ felületek közé, lényegében rontják gördülõképességet, a golyónak át kell zötyögni rajtuk, ezen kívül még az iszonyú nagy felületi nyomás következtében a felületek közé került anyagdarabkák bepréselõdhetnek a golyóba, vagy üvegbe. Ha folyadékot használunk, az feloldja, úsztatja ezeket a porszemeket, sokkal kevesebb tud beszorulni az érintkezõ felületek közé. Megint csak a hasonlat kedvéért ez részben hasonlít az egykori LENCO clean folyadékra, amit sajnos akkoriban ránk sóztak. Annak a hibája itt kevésbé jelentkezik, mert itt az olajos jelleg miatt elhanyagolható a beszáradás, illetve ahogy a száraz lencsét idõnként célszerûen letörölgetjük, az olajat a benne összegyûlt szennyezõdéssel ugyancsak könnyen kitörölhetjük és tisztára cserélhetjük.      

Ennyit a LIBRA kenési elvérõl, amibõl persze nem következik, hogy minden esetben javít a hangzáson, egy próbát megér. Ha nem jó, akkor könnyen ki lehet törölni. A kenõanyagnak célszerû semleges kémhatású, lassan száradó-öregedõ és könnyû viszkozitásút  választani, pld szilikon olaj, de Attila (Juhász) ebben tud még mást is javasolni.
Én minden LIBRA golyómat 2 csepp olajban úsztatom, nekem így valamivel kellemesebb.

Ezt a kenési módszert érdemes kipróbálni a nem LIBRA nevû alátétekkel is, he nem jön be, akkor ki kell törölni.

Üdv István