Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Analóg lemezjátszó?  (Megtekintve 343629 alkalommal)

Sound

 • Vendég
Analóg lemezjátszó?
« Dátum: 2008, December 01, 00:58:05 »
Kedves Fórumtársak!

A segítségeteket szeretném kérni az elsõ analóg lemezjátszóm kiválasztásához.Ezen a téren teljesen kezdõ vagyok.Ezért az alapvetõ dolgokkal kapcsolatban (pl:csatlakoztatás) is kérném a segítségeteket.
Egy belépõ szintû lejátszóra gondoltam.Mivel a jelenlegi rendszer többi eleme is ebbõl a kategóriából került ki.Az erõsítõ és a CD lejátszó Cambridge Audio Azur 640 A illetve 640 C,hangszóró Kef IQ 5SE,kábelek Chord.
A fõ zenei csapásirány Jazz,Blues.
Nálam egyenlõre 3 lejátszó került elõtérbe.Pro-Ject Debut 3 (Ortofon OM5SE),Glodring GR2/1012GX.Rega P3.Tehát kb ebbõl az ársávból kellene megtalálni az \"ideális\" lejátszót.
Az erõsítõm nem rendelkezik phono fokozattal!Milyen módon illetve milyen kábelekkel tudom így összekötni az erõsítõmmel?
A Pro-Ject Phono Box 2  és Cambridge Audio Azur 640 P-t találtam eddig ami áthidalhatja a phono fokozat hiányát.Ezek jó alternatívák lehetnek?Illetev a Pro-Ject-bõl van USB-s verzió is.Ezt érdemes fontolóra venni?
Elõre is köszönöm a segítségeteket.
Ü:Zsolt

istvan01

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #1 Dátum: 2008, December 01, 15:18:56 »
Sokáig használtam Project 6.9-et (leginkább a Project 6 PerspeX hasonlatos hozzá) VDH MC10 speciál hangszedõvel, de ma már leszoktam a vinilrõl. Az LP-vel szerintem nem nagyon érdemes alapfokon bíbelõdni, nagyon sokat ki lehet hozni a jó lemezekbõl, de ahhoz komoly futómû, kar, hangszedõ, kábel és elõerõsítõ dukál.

Amin fennakadtam ez az USB kimenetû Project Box. Ez majdnem a fából vaskarika megvalósítása. Micsoda küzdelmet folytatunk azért, hogy analógossá tegyük a 16bit/44kHz digitális zenét, ez a box meg egybõl elintéz mindent, persze visszafelé. Ha értelme van, talán annyi, hogy aki LP-t akar digitalizálni annak egy kompakt megoldás, de akkor már illene nagyobb felbontásban (24b/96kHz) ezt elvégezni.

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #2 Dátum: 2008, December 01, 23:57:09 »
Szia István!

Köszönöm a válaszod.Természetesen azzal azért tisztában vagyok,hogy egy ilyen belépõ szintû lejátszóval nem váltom meg a világot.Arra viszont nem gondoltam,hogy annyira reménytelen a helyzet,hogy tulajdonképpen nem is érdemes belevágnom(ezen az árszinten).Mivel lényegesen nagyobb tapasztalattal rendelkezel ezen a téren  mint én ezért nem  vonhatom kétségbe a véleményed és természetesen tiszteletben is tartom.Azért egyenlõre még kitartok az elképzelésem mellett.Talán azért kapok majd pozitív véleményeket, visszajelzéseket is az analóg lemezjátszó létjogosultságát illetõen.Ha többen is egyértelmûen eltanácsolnak  ettõl a kategóriáról és a fekete korongokról akkor elképzelhetõ,hogy lemondok ezen tervemrõl.
Addig is további alternatívaként: Pro-Ject Debut Esprit vagy a Pro-Ject Xpression 3 (Ortfon 2M Red).Ezekrõl illetve az elõzõekben említett lemezjátszókról van-e valakinek véleménye,tapasztalata?
Ü:Zsolt

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #3 Dátum: 2008, December 02, 00:34:47 »
Szia Zsolt!

Az Xpression III nálam bevált, mint alapgép. Tulajdonképpen csak a régi lemezeim miatt vettem - no meg a gyerekek miatt drágábbat nem mertem hazavinni - de meg vagyok elégedve vele. Istvánnak igaza van, aki komolyan gondolja az analógot, vegyen drágább lemezjátszót, de ez ugyanúgy igaz a lánc összes elemére is.

üdv,
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

Robici

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #4 Dátum: 2008, December 02, 10:39:56 »
Nekem korábban volt egy Pro-ject 1.2 lemezjátszóm K6 hangszedõvel, de most feljebb léptem. Úgy gondolom, viszonylag egyszerûbben hangszerelt zenénél (kevesebb hangszer, énekes) nagyon jól tud szólni egy alap gép is. Szerettem életteli, tiszta hangját. Könnyûzenén is jól szólt. Szimfonikus zenekarnál és kórusnál viszont már összesûrítette az egész elõadást. Jazzt és bluest nem hallgattam rajta, de szerintem hallgatható lenne. A Pro-ject fonóit nem nagyon szeretik, nekem nem volt vele tapasztalatom, én látatlanban inkább a Cambridge Audio mellett döntenék a Goldring összeállítással. Aztán majd ha tetszik a dolog, feljebb tudsz lépni akkor is. Az analógnak van létjogosultsága, van egyfajta hangulata, de több vele a macera. Ha megfog ez a világ, érdemes belevágni.

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #5 Dátum: 2008, December 02, 22:51:44 »
Szia Szabolcs!

Nálad milyen hangszedõ dolgozik az Xpression 3-ban?Amit én láttam azt  Ortofon 2M Red hangszedõvel adják.Ez megfelelõ ehhez a lejátszóhoz?Mi a véleményed a felsorolt phono fokozatokról(CA 640P,Pro-Ject Phono Box 2) illetve a csatlakoztatási lehetõségrõl(az erõsítõn nincs phono fokozat),kábelekrõl.
Elõre is köszönöm a válaszod.
Ü:Zsolt

Purist

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #6 Dátum: 2008, December 02, 23:05:15 »
Hello,

igen széles a \"lehetõség\" paletta, véleményem szerint igen jó választás a pro-ject rm 10 /Bdrive 10\" carbon karral/  + sumiko blackbird /2.5 mV MC/...de lehet ez a combo kilép a belépõ szintrõl...

üdv.

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #7 Dátum: 2008, December 02, 23:30:50 »
Szia Robici!

Köszönöm,hogy megosztottad a tapasztalataidat.A Goldringrõl több tesztben is kedvezõ véleménnyel voltak.Többek között ezért is keltette fel az érdeklõdésemet.
Jelenleg még a Pro-Ject Debut 3 illetve az Xpression 3 lejátszók vannak a listám elején.Ugyan az árkülönbség nem elhanyagolható,de nem szeretnék úgy járni,hogy még szinte még sem vettem a lejátszót,de azon kelljen gondolkoznom,hogy mikor és mire cserélem le.Ezalatt elsõsorban azt értem,hogy a késõbbiekben melyikbõl lehet(ha van értelme) többet kihozni.Vagy az ésszerû  továbblépést errõl a szintrõl egy másik komolyabb lejátszóval pl:Roksan Radius lehet elérni?És semmi értelme mondjuk hangszedõt cserélgetni egy Goldringben vagy az Xpression 3-ban?
A HiFi Piac tesztje alapján esélyes lehet még a Cambridge Audio TT50.Mivel azonban a CA-nak ez az elsõ analóg lemezjátszója és az angol tesztekben elég gyengén szerepelt ezért inkább hajlok a fent említett típusok meghallgatására.Igaz a CA most igen kedvetõ áron kínálják 199 font.
Várom a tobábbi véleményeket.
Ü:Zsolt

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #8 Dátum: 2008, December 02, 23:37:36 »
Helló Purist!

Igen.Sajnos jól látod.Ez az összeállítás jelentõsen túllép a belépõ szinten és ezáltal lehetõségeimen is.Azonban mint mindent ezt is lehet fokozni...

Purist

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #9 Dátum: 2008, December 03, 08:57:37 »
Hello,

igen, értem.
fokozható, de még mennyire...
igazán jó hangot hallottam egy/ igaz/ nem alapszintû rendszer hallgatásakor, de ahol rega p-5 tt /rb700 kar + lyra argo mc hangszedõ, rega phono fronttal air tight elõ és végfok hajtott piega c-3 dobozokat.
Nagyszerû hangot produkáltak így együtt, bátran ajánlom a rega kombinációt IS, és talán közelítünk már a belépõ szinthez...

üdvözlettel

Robici

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #10 Dátum: 2008, December 03, 11:48:05 »
Nekem nem volt tapasztalatom a Regákkal, de a Rega hangkaroknál a saját árkategóriájukban nem igazán van ellenfél. A pro-ject 9-es hangkar után, a mostani RB300 felüdülés. Látani rajta, hogy stabilabb, jobb konstrukció (és hallani is). Persze az új project karbon hangkarokról nincs tapasztalatom. Viszont szerintem a felhozott két project gépet az Audio-tuningnál meg lehet hallgatni, így akár összehasonlításra is mód van (hogy megéri-e a különbözetet).
Sajnos az újabb Rega p3 és p2-ket is elérte az olcsósítás hatása és a külföldi fórumokon elég rossz tapasztalatokat is olvasni róluk.

Purist

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #11 Dátum: 2008, December 03, 13:42:58 »
Hello,

természetesen meghallgatni, meghallgatni és harmadszor is meghallgatni és a saját benyomásaidban, értékítéletedben és ízlésedben bízni...alapvetõ...
a fórumok, a tesztek, a vélemények adnak/adhatnak egy irányt, de ha megoldható hallgasd meg és megint csak hallgasd meg és gyûjtsd a tapasztalatokat...ekkor ér a legkevesebb csalódás...
sok-sok frázis, de ez ilyen \"játék\"

üdv.

Purist

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #12 Dátum: 2008, December 04, 13:14:56 »
kiegészítés:

audiofil kozmic roole #1:

\"\"addig nem leszel elégedett, ameddig a láncod elemei egy minõségi osztályba tartoznak...\"\"
és ilyenkor jön a kérdés hát mit is upradeljek??

az analog érdekes világ...Én is azon a párton vagyok, hogy az igazán belépõ szintre nem érdemes pénzt költened...
inkább LEMEZEKRE!
mindazonáltal meg kell tudnod válaszolni, hogy motorzaj vagy motor indukálta vibráció hat inkább a kapott hang minõségére.
továbbá fontoss hogy tud stabil-e a sebesség 33 1/3 -on. Ha ezek a problémák problémák, akkor indokolt a továbblépés...
egyébként LEMEZEK,
ahelyett hogy \'shopingolgass\' olyan dolgokat, amiktõl késõbb \"lelkesen\"próbálsz megvállni, hogy végre megvedd az elsõ VPI HR-X -edet...

üdv.

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #13 Dátum: 2008, December 05, 00:34:02 »
Szia Robici!

Köszönöm az Audio tuningos tippedet.Az igazság az,hogy jelenleg külföldön élek ezért nem érezném korrekt dolognak,hogy amikor otthon vagyok akkor elmegyek hallgatózni az Audio-tuninghoz,de nem náluk venném meg a lemezjátszót.Lehet,hogy rosszul gondolom,de akkor is.
Szóval ahogy olvasom a hozzászólásokat nem tûnik egy egyszerû dolgnak az elsõ alapgép kiválasztása.Nyílván egy Roksan Radius-sal élvezetesebb lenne belevégni az analóg világba,de sajnos jelenleg csak ennyit tudok fordítani erre a kérdésre.Remélem azért ebbõl a keretbõl is sikerül majd kiválasztanom a nekem megfelelõt.Az általad ajánlott Goldringet mindenképpen megfogom hallgatni.Lehetõleg a  Cambridge Audio  640P társaságában.
Ü:Zsolt

Sound

 • Vendég
Válasz:Analóg lemezjátszó?
« Válasz #14 Dátum: 2008, December 05, 01:04:42 »
Szia Purist!

Valóban a P5-ös már közelít az alapszintû rendszerhez,de sajnos én így elsõre talán a P3-ig tudnék \"elmenni\".A jelenlegi rendszert és a várható analóg szekciót én egy ugynevezett \"tanuló\" idõszaknak tartom a hazimoziból való kigyógyulás után.
A meghallgatás természetesen elengedhetetlen része a vásárlásnak.A csillagok és a százalékok nem személyre szabottak.A VPI HR-X már egy nagyon komoly mûszer!Talán egy lotto 5-ös után megkockáztatnék egy meghallgatást...
Szóval lemezek.Tudnál adni esetleg tippeket,hogy melyik kiadó lemezeit érdemes elõnyben részesíteni?Mit ajánlanál egy kezdõnek Jazz és Blues lemezek közül?(ha hallgatsz ilyen zenéket)
Elég komoly csõarzenál van a képeden.Ha saját rendszer akkor gratulálok hozzá.
Ü.Zsolt