Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: A csöves erösítök tudatmódosító hatása  (Megtekintve 7102 alkalommal)

penna

 • Vendég
A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Dátum: 2007, Július 18, 18:22:49 »
A nagy hatásfokú, tölcséres hangfalakról szóló topikban
http://www.hifipiac.hu/index.php?option=com_fireboard&func=view&id=8417&catid=2#8417
 kicsit elsikkadt egy igen figyelemre méltó állítás, amit érdemes lenne tovább gondolni.

Idézet
VibaVoice Vá:Nagy hatásfokú, tölcséres hangsugárzók  2007.07.15 21:52

A csöves erősítők, kiemelve a szabad szerelésű csöves erősítőket, tudatmódosító sugárzással rendelkeznek. Ez a sugárzás a bétasugárzás, mitől minden gyereket, és felnőttet tűzzel-vassal védenek, ha CRT monitor előtt ücsörögnek. Attól egy sugárzás nem válik jóindulatúvá, hogy drágán adják, kereskedői marketinggel támogatják, és szemel jól látható helyre teszik (mert annyira gyönyörűek a sötétben világító csövek, és így legalább minden védelem nélkül sugározhat be mindenkit). Szerintem van min gondolkozni, ha valaki gondolkozni akar.


Gondolkozzuk együtt.

istvan01

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #1 Dátum: 2007, Július 18, 19:18:26 »
Szia Feri

Lehet valami ebben a tudatmódosulásban. Én kb 12 éve hallgatok zenét lámpás erõsítõvel, most már azzal a nagy csövekkel amit a nagyhatásfokú topicban voltam bátor mutogatni. A tudatom a zenével kapcsolatban évrõl-évre folyamatosan változik, annyira, hogy  kezdek megõrülni, ha nem hallgathatok minden nap valami keveset Mozart, Verdi, Handel, Rossini, Purcell operáiból. 5 éve még elképzelhetetlennek tartottam, hogy én opera fanná válljak de úgy látom ebbõl már engem nem lehet kigyógyítani. Ennek elõtte „csupán” zenekari mûveket szerettem, inkább kamarazenéket. Lehet hogy ez a csövekbõl áramló béta, gamma, alfa sugárzás hatása?

A CRT monitoroknak tényleg lehet valami hatása. Lasan 15-20 éve bámulok különféle monitorokat napi 5-8 óra tartamban 50-60 cm távolságból. A szemem határozottan romlott, a monitor bámulástól hunyorgok, szúrja a szemem, szemüvegeket cserélgetek 2-3 évenként. Arra viszont mindig ügyeltem, jó minõségû, 80-100Hz képváltású Sony, Nokia, ViewSonic monitarokat nézzek, de mégis romlott a szemem. Azt nem tudom, ha soha nem néztem volna monitort, akkor milyen állapotban lenne, de biztos akkor is kellett volna már néhány szemüveget váltanom.

Azt gondoltam, a CRT sugárzása tényleg csinál valamit, de most kollegáimtól hallottam egy érdekes infót. Három fõ évekig nézte a CRT monitorokat, közel hasonló szemromlásuk volt mint az enyém. Kb 6 hónapja egységesen mindhárman lecserélték a monitorjaikat TFT monitorra. A napi monitoros munka idõtartama lényegében nem változott, és mégis arra panaszkodtak, legalább kétszer jobban irritálja a TFT a szemüket, fele anyi idõ alatt fáradnak el, mint korábban a CRT-vel és szemüveg váltás is hamarabb lett aktuális. Mindenféle általam ismert TFT-rõl szóló információval ez ellentmond. Ha viszont ezt a beszámolót elfogadom, a TFT is csinál valami kisugárzást (nincs vákumcsõ), vagy a CRT sem a béta-gamma-alfa sugaraival okoz bajt.

Üdv István

Ambiente

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #2 Dátum: 2007, Július 18, 21:50:00 »
Kicsit off, de ha szoba kerult: A TFT monitorokat a legtobben a gyari alapbeallitassal hasznaljak, ami elsore magaval ragado lehet: iszonyu kontraszt, vakito szinek stb. Nekem ez kb 15 perc alatt kiegeti a szemem es megfajdul a fejem, egesz napra holdkoros leszek. Tobb gepen is dolgozom TFT-vel, mindegyiket meglehetosen alulkalibralom - a feherek gyakorlatilag szurkek - es igy nincs negativ hatasa, egesz nap hasznalhatom. Esetleg tipp az imerosoknek hatha segit es nem vagja haza a szemuket. Ha idegen TFT ele ulok egyszeruen nem ertem, hogy lehet azokat a rettenetes beallitasokat elviselni. Persze ennek az is lehet az oka, hogy elotte 15 evig bombaztam naphosszat a szemem CRT-kkel es erzekennye valt, bar romlani nem romlott.

istvan01

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #3 Dátum: 2007, Július 18, 21:59:01 »
Igen, ezen már túl vagyunk. A helység félig befüggönyözve, világítás kevés, monitorok középes beállításban. Hosszú idõn át így is van hatása, de szerintem nem az elektron sugaraktól, mert ugye a TFT-bõl ilyen nem igazán jön ki.

István

Ambiente

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #4 Dátum: 2007, Július 18, 22:15:02 »
Rendben, orulok, hogy nem en vagyok egyedul igy ezzel a TFT dologgal :-)

penna

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #5 Dátum: 2007, Július 18, 22:27:38 »
Előttem 2 db 24 inches és egy 32 inches lcd tv van az íróasztalon kb 1.2 méterre illetve olyan 1.6-1.7 méterre.

Én is egyedi némileg lebutított kontrasztú beállítást használok. Az LCD monitorok azért bántják a szemet, mert a tévével ( crt ) szemben nem kényszerítenek pislogásra (progresszív és nem váltott soros a letapogatás) és így nem termel könnyet a szem. 15-20 percenként ezért távolbanézési gyakorlatot szoktam tartani, felállok és kinézek jó messzire az ablakon, meg ilyesmi :-)

penna

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #6 Dátum: 2007, Július 18, 22:54:04 »
Visszatérve a topik eredeti témájához, ahogy ezt a tölcséres topikban is említettem, nyitottam egy hasonló témájú topikot az amerikai Audio Asylum fórumon.

http://www.audioasylum.com/audio/general/messages/48/486762.html

Az angolul beszélõknek érdemes végig olvasni. Ízelítõnek egy pár idézet:
--------------------
Beta "rays" are electrons emitted by decaying nuclei, when a neutron is converted to an electron plus a bunch of energy. Beta particles can penetrate several meters of air but are stopped by a few mm of aluminum.

The electrons in vacuum tubes are from the outer shells of the atoms used to make the cathodes, not from the nuclei. They are liberated from the (usually thoriated tungsten) surface by thermal energy (the heater) and accelerated from the cathode to the anode by the B+ voltage, which is typically a few hundred volts.

Electron energy is measured in "electron-volts" for convenience. The cathode electrons in vacuum tubes acquire no more than the plate voltage in energy. Beta particles may have energies of a million electron-volts or so. If your tube amp has a 1,000,000-volt B+ supply, you may have something to worry about.

Tube amps may have seductive sonic properties, but beta rays have absolutely nothing to do with them.
---------------------------
That must explain it. My tubes are making virtually every album I play sound amazing.Surely
that can\'t be right.Hypnosis or mind control makes alot of sense.
Thanks for the info.
At least now I understand the phenomenon somewhat.
An invaluable resource,this place is.
-------------------------------------
Beta rays are electrons, and at the energies that are generated in accelerating electrons inside vacuum tubes, there is not enough energy for the electron itself to get through the glass or metal of the tube. In terms of the radiation produced when the electron hits the plate, that is also probably well shielded by the glass or metal of the tube, or by the chassis if it should get that far. This really is a matter of simple radiation physics.
-------------------------------------
The electron beam won\'t make it through air; that\'s why they\'re VACUUM tubes. How does one expect it to penetrate glass?

Now, high-energy electrons are a different matter, but none of my current tube gear include particle accelerators strong enough to get to relativistic velocities/energies.
-------------------------------------
not only the above, but the anode of the tube is charged to attract the stream of electrons emitted by the cathode (or the grid can catch some or a lot of them, too) to keep them energizing the circuit and pumping out the tunes
-------------------------------------
As a former radiation worker, I am pretty sure most beta emission from the most commonly used audio tubes are very benign. Beta radiation is essentially electrons (or positrons) IIRC.

While I suppose certain high power, high voltage power vacuum tubes can emit potentially dangerous amounts of beta particles (thinking large radio transmitting types, running very high b+ voltages well in excess of a 1000 volts), the vast majority of audio electron tubes rarely breach 330 volts for preamp miniature types and normally run below 600 volts for power tubes. The glass envelope will stop a lot of the beta particles and certainly if your tubes are inside a chassis there is virtually no exposure.

In addition, the electron emitting section of the tube, the cathode, is normally encased by both the grid(s) and the plate structure which would add even more shielding.

Unless you are constantly hovering over your tubes, you may be getting as much beta exposure as by using a fluorescent light.

Having said that, some tubes, particularly the gas regulator tubes, can emit certain amounts of x-rays, or gamma radiation, a lot more dangerous than the beta forms.

Both tubes and SS can emit a lot of IR, however, but then so do your remotes and other wireless functions.
----------------------------------

penna

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #7 Dátum: 2007, Július 18, 22:59:18 »
Védekezõ eszköz javaslatok az Audio Asylumról :-)
Endre

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #8 Dátum: 2007, Július 19, 18:22:07 »
Nekem a "Can\'t ... reply ... must ... obey" volt a kedvencem. :)

btamás

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #9 Dátum: 2007, Július 19, 21:43:50 »
A sugártetródával nagyon kell vigyázni, már a neve is gyanús ;)

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4524
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #10 Dátum: 2007, Július 25, 12:24:07 »
Nekem van errõl egy elég egyedi elképzelésem. Már nem a TFT monitorokról, meg nem is a csöves erõsítõkrõl hanem VBV beírásáról konkrétan. De inkább nem írom le.

istvan01

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #11 Dátum: 2007, Július 29, 16:07:20 »
Valószínûnek tartom ez a két alábbi csöves erõsítõ a Nemzetközi Atomenrgia Ügynökség különösen (és alattomosan) veszélyes berendezések tiltólistáján szerepel, amit ráadásul az emberek elõszeretettel bámulnak, meg hallgatnak. Azok akik ezeket terjesztik azok egyúttal a nemzetközi terrorizmusnak is segítenek, mivel aki ezekkel szerkezetekkel él együtt, az sokkal inkább beletörõdik a sorsába, sõt mi több még valószínû segíteni is fogja a „szabadságharcosokat”.

Jól van ez így? Tegyünk ellene?
Vagy nem?

István
 

istvan01

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #12 Dátum: 2007, Július 29, 16:08:44 »
GM200

penna

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #13 Dátum: 2007, Július 29, 16:41:57 »
Idézet
Tisztelt Penna Úr!

Látott már cigarettás dobozt?
És azt is látta, hogy mit írtak rá szép nagy gyászkeretbe?
Rémlik valami?
Attól, hogy valaki nap, mint nap szembesül szenvedélye veszélyeivel, nem biztos, hogy hatással van rá.
Mindezek után velem civakodik, mikor csak az nem akar a csöves erősítők környezetkárósító hatásáról tudomást venni, aki nem akar. Apropó. Tapasztalataim szerint a legtöbb csöves elektronika épp a cigi füstön élő zenebarátok körében található (tisztelet a kivételnek), kiknél a legkisebb gond egy 150-200W környezeti emissziót kibocsátó készülék felszámolása.

Ha nem sértem meg, itt lenne az ideje marketing szlogenek olvasása, és továbbadása helyett saját fejjel gondolkozni. Tudom, saját gondolatokkal bíbelődni nem gazdaságos tevékenység. Mások gondolatát, tudását felhasználva tetemes hasznot lehet bezsebelni, és ha pénz van a dologban, akkor mindent szabad, a pénz tisztára mossa a lelkeket. Vagy mégsem?

Gondolataim nem személyre szabott kiadásban jelennek meg, nincs címzettje, de ha valaki ennek ellenére magára ismer, az nem az én hibám. Én csak tapasztalataim írom le, pont úgy, mint máskor is teszem.

Tisztelettel: VBV


Áthoztam ide a választ, hogy ne a tölcséreket terheljük.
Továbbra is szeretnék műszaki érvekkel megalapozott választ kapni egy olyan állításra, amiben potenciális egészségkárosító hatással lehet fenyegetni azt aki csöves erősítőket használ. Műszaki érvek helyett semmitmondó mellébeszélést és személyeskedést kapok.

A gondolkodáshoz igénybe vettem nemcsak a saját fejem, de fizikusok és más hozzáértők segítségét is. Mindenki azt mondja, hogy ez alaptalan állítás viszont velem együtt nagyon kiváncsiak lennének arra az érvelésre, ami szerint ez igaz.

Kérem tehát, hogy alacsonyodjon le a mi szintükre, akik nem vagyunk képesek saját gondolatokkal bíbelődve megfejteni a titkot. Szeretném velük együtt azt is megérteni, hogy mit értett 150-200W környezeti emisszión  a csöves erősítők esetében.
Azt is jó lenne megérteni, hogy mi köze az alábbi mondatnak a csöves erősítők tudatmódosító hatásához?

Idézet
Mások gondolatát, tudását felhasználva tetemes hasznot lehet bezsebelni, és ha pénz van a dologban, akkor mindent szabad, a pénz tisztára mossa a lelkeket. Vagy mégsem?

istvan01

 • Vendég
Vá:A csöves erösítök tudatmódosító hatása
« Válasz #14 Dátum: 2007, Július 29, 20:49:31 »
Vannak nagyon bátor amatõrök, akik a vákuumcsövek sugárzásától annyira megszédültek, hogy képesek agymûködésûket tovább degenerálni pl a GM100 transmitter gigantikus csõvel. Ennek a csõnek a határértékei 5kV anódfesz, 1,6A anódáram, ajánlott tartós üzem 2kV/500mA, ja és a fûtésre igényli 17V/18A-t. Itt aztán lehet(-ne) förödni a bétasugárzásban.  
Volt már a GM100-al több próbálkozás audió erõsítõ alkalmazásra, de kezdõknek nem ajánlott. Az alábbi képen transmitterként dolgozik egy amatõr szobájában, láthatóan a muki a csõ közelében nyomkodja a morze billentyût.

Lehet, hogy szólni kéne neki, ha sokáig fürdik, még baja lesz!

http://www.thermionic.org/projects.html

Üdv István