Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.  (Megtekintve 4453 alkalommal)

agravpilot

 • Vendég
Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Dátum: 2006, November 01, 22:09:34 »
Sziasztok

A kérdésem bárkihez szól aki többet tud mit én és van ideje ,türelme válaszolni és foglalkozni vele.  
A notebook-om digtális kimenete egy 3,5 fejhallgató jack, ha ezt egy rca adapterrel egy koaxon keresztül egy külsõ DAC-hoz kötöm( pl.: egy M.F. x-DAC-hoz azt az AVA fül erõsítõhömhöz aminek a végén ott lóg a 600-as Sennheiserem)  érteni fogja-e a különbözõ tömörített formátumokat:oGG vorbis,atrac, mp3? -- - Ortodoxok ne is figyeljenek ide!---Továbbá a pc-s lejátszók(winamp , i-tune,sonicstage) ha elindítom ezeket a fájlokat digitális jelként megjelenik-e a kimeneten vagy eleve csak dekódolva  analóg jeleket kapok? Tudom ez egy kicsit PC-s téma is de pc-s fórumokon azt se értenék minek ez az egész.Persze a komolyabb de idõsebb CD lejátszómhoz is jó lenne egy nagyobb felbontásu DAC. Vannak olyan nem túl  "bonyolult" elektronikus zenék amikhez jó alternatívát kínál a számítógépes adattárolás és az  interneten keresztül könnyebb is hozzájutni akár legálisan!!! is,és ha lehet, egy kicsit jobb minõségben hallgatnám ezeket is. Persze én is oda vagyok a nagy fekete dobozokért a közepén egy db led+ egy két tekerentyû.Nem tudom ki hogy van vele de már nem tudom hova tenni a sok CD tokot. Én például úgy is el tudom képzelni a jövõt ,hogy egy nagy merevlemezrõl zenélek( ismét csak a nem túl komplexekre gondolok) akár pcm-et is és a különbözõ  formátumok(már az audiofilekbõl is van egypár) csak a DAC után lesznek "szobatiszták" . De az is lehet, hogy hülyeség az egész.Aki az elõzõekhez hozzászólna véleménye van szívesen olvasnám.

üdvözlettel
Szalai István  :huh:
U.I.:igazából csak a zene számít nem a "vas".

spivak

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #1 Dátum: 2006, November 03, 15:39:19 »
Kedves Agravpilot!

Nem én vagyok az aki a kérdéseid mindegyikére választ ad de mégis hozzászólnék. Soraidat végigolvasva láttam, hogy te magad is tökéletesen tisztában vagy vele hogy a lánc elejét szeretnéd bepiszkítani. Az említett dac,  erõsítõ és füles egy meglehetõsen tág keresztmetszet a rendszerben, ami elé a létezõ legzajosabb forrásból szeretnél zenét szállítani, amit már eleve tömörítettek, te azt letöltötted, stb. Ezek a zenék akkor sem szólnának rosszabbul ha a fülest közvetlenül a gép analóg jackjébe dugnád. Akkor minek a felhajtás? És itt nem az elektronikus zenét támadom. Magamtól sosem hallgatom de hallottam már a saját bakelitlemezjátszómon elektronikust és be kell vallanom megdöbbentõ tud lenni helyenként. Azt tanácsolom hogy fogd a cd-det, kösd a dac-ra, hallgass meg párszor egy lemezt, grebbeld és hallgasd meg a géprõl ugyanazt. Majd ugyanezt a dac nélkül, stb. Rá fogsz jönni, hogy Cd-rõl vagy bakelitrõl szabad csak zenét hallgatni. És a te cuccaiddal lehetne is!

agravpilot

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #2 Dátum: 2006, November 04, 12:04:18 »
Kedves Spivak

Amit mondasz abban igazad van,mindenben.   DE.  Debussy La Meer-jével pl. közelébe se megyek a számítógépnek, viszont olyat is hallgatok hogy Underworld stb. a legújabb mixekhez pl. letöltéssel lehet csak hozzájutni nem fogják kiadni ezeket soha.Ezért érdekel csupán technikailag,hogy mik a lehetõségek. Azzal én is tisztában vagyok , hogy ez így gyengébben szól.
 Válaszodat köszönöm.

Tisztelettel:
Agravpilot
U.I.:Az élet csupa kompromisszum.   B)

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #3 Dátum: 2006, November 05, 08:39:21 »
Miért nem próbálsz meg pl. olyan erõsítõt venni, amin van USB port, vagy iPod dokkoló? Akkor már jó pár gyenge láncszemet ki tudsz iktatni.

Megj: laptopon én még nem hallottam olyan zenét, amibe ne szólt volna bele egy ventillátor csapágya...

elek

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #4 Dátum: 2006, November 06, 07:43:46 »
Igenis nagyon jó forrás a számítógép, különösen, ha az usb közvetítésével jutnak el az adatok a dachoz, mert akkor jóval kevesebb a jitter hiba, amit csak nagyon drága futómûvekkel lehet elérni.
Aki meg nem hiszi, járjon utána, nem szégyen a tudatlanság, és még gyógyítható is:-D)
Az .ape, .flac kiterjesztések veszteségmentes tömörítõ eljárásokhoz kapcsolódnak, amiket a lejátszó szoftver azonnali kitömörítés után hibamentesen játszik le.
A számítógépek zajproblémája ma már könnyen megoldható, egy 200GB vincseszterre flac tömörítéssel több, mint 500 lemez ráfér.

KisMarci

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #5 Dátum: 2006, November 06, 08:08:51 »
elek írta::
Idézet
A számítógépek zajproblémája ma már könnyen megoldható.


Így van, de sajnos itt laptopról beszélünk, nem egy akár passzív hûtéssel is ellátható PC-rõl, amihez ha nagyméretû házat veszel, akkor a táp is távolabb kerül az alaplaptól és a szellõzés - ezáltal a ventillátorok fordulatszáma is - jobb.

Alby_

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #6 Dátum: 2006, November 06, 13:30:24 »
Kedves Agravpilot
Szerintem jó az elképzelés amit írtál,
nekem is hasonló megoldás van,
igaz nem notebook hanem egy jobb hangkártya,
de a hangkártya béna részeit így a digit kimenet használatával ki lehet kerülni. Semmi extra beállítást nem igényel, digit kimeneten kimegy minden stereoban, tömörített formátumokat is ugyan így játsza. Ez coaxon keresztül kapcsolódik nekem egy Ethosz MiniDAC-hoz, aztán a hifi felé, szerintem nagyon jó és költségkímélõ megoldás is.
És persze sajnos sok zene csak gépen szerezhetõ meg. A CD-k grabbelhetõk (bithelyes), játékok hangja is sokat javul, és a kezelés módja és a szolgáltatások sokkal kényelmesebbek így géprõl mint egy CD-nél.
Természetesen a profi CD lejátszó az igazi, csakhát nincsenek rá százezreim, szgépem úgyis van, winchi olcsó, egy önálló DAC hangja sokkal jobb mint az olcsóbb CD játékosoké.
Nehéz olcsón futómávet venni, helyette jó lehet a szg.
Ami macerás : röhelyes hogy a hangkártyákon jack-es digit kimenetek vannak, mért fájna az a RCA nekik? (optikai kábelnél meg jobban szól a coax)
Az usb-s külsõ DAC-ok jelentik szerintem az igazán tuti megoldást.
Számítógép legyen nagyon halk, de ez egy másik mese, ami amágy is fontos dolog ha már megy egész nap.
DAC-on legyen sok és sokféle bemenet hogy mással is lehessen használni, rádughatsz késõbb persze CD, DVD lejátszókat.

agravpilot

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #7 Dátum: 2006, November 06, 22:12:44 »
Sziasztok

Albynak, Kis Marcinak, eleknek, köszi (végre) a technikai részletekért.Audióban elég jól eligazodom, de pc-m nem egészen egy éve van csak.
Üdv
Agravpilot.   ;)

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #8 Dátum: 2006, November 08, 22:03:33 »
Sziasztok!

Éppen egy új témát akartam nyitni APE fájl címmel, de látom, hogy itt érintettétek már.

Jómagam pár napja bukkantam rá elõször és miután kinyomoztam, hogy a Monkey\'s Studio nevû program tudja átalakítani, meglepõdeve láttam, hogy wav fájl lett belõle!
:)
Kérdésem, hogy ez a formátum megegyezik az eredeti CD minõséggel, vagy itt is van valami tömörítés? (A Wav kb. duplája lett az Ape-nek)

Bár gyanítom, hogy a legjobb Mp3-at is körözi ezerrel...

Elõre is köszi és üdv. mindenkinek!

Gábor

btamás

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #9 Dátum: 2006, November 11, 19:01:29 »
agravpilot,

felejtd el, hogy notebookból hangminõséget fogsz  hallani!
Az MP3-at úgyszintén, de ha már muszáj, legalább bontsad ki tömörítetlen (wav) formátumba és úgy játszd le.

Alább felvetette, hogy miért nincsen RCA csatlakozó? Talán mert nem gondolták komolyan, hogy jó hifi berendezésen ilyen gyenge minõségû hangkártyát fognak hallgatni.

btamás

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #10 Dátum: 2006, November 11, 19:10:36 »
magdagabor írta::
Idézet
Kérdésem, hogy ez a formátum megegyezik az eredeti CD minõséggel, vagy itt is van valami tömörítés?

Az APE kiterjesztésû fájl tömörítés, de veszteségmentes (losless).
(Nem ilyenek az mp3, wma hang vagy a jpg, gif képfájlok)

Tömörített fájl tartalmát visszaállítani, ezt hívják kibontásnak. Anélkül sem jpeg képet megnézni, sem mp3-at meghallgatni nem lehet, stb...
Az mp3 lejátszó szoftver úgy mûködik, hogy automatizálja a dolgot. A felhasználó elõtt rejtve, de folyamatos kibontás történik, az egészet egyszerre tartalmazó fájl létrehozása nélkül.

Ami elvben mindegy, a gyakorlatban mégse. Az a bizonyos wav semmivel nem tartalmaz több "hasznos" információt, mint amíbõl kibontásra került. Úgy kell elképzelni, mint amikor jpg-et átkonvetálunk bmp-re, a tömörítés káros hatása itt is, ott is megmarad.

(Ugyanúgy kellene szólnia, mint a tömörített változatnak, mégis jobban szól kicsit.)

btamás

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #11 Dátum: 2006, November 11, 19:23:05 »
Alby_ írta::
Idézet
de a hangkártya béna részeit így a digit kimenet használatával ki lehet kerülni.

Ez igaz, de amíg nincs valódi(!) és minõségi reclocking (az Altmann készített ilyet elõször "elérhetõ" áron) addig jópár "béna" digitális áramkör hatása benne marad a levesben.
Egy "szokványos" külsõ DAC-kal még mindig nagyon gyászos marad az összkép számítógéppel, legalábbis egy a külsõ átalakítónak megfelelõ kategóriájú CD futómûhöz képest.

penna

 • Vendég
Válasz/Re:Tömörített formátumok,de jót hallani akarok.
« Válasz #12 Dátum: 2006, November 17, 20:32:41 »
btamás írta::
Idézet
Alby_ írta::
Idézet
de a hangkártya béna részeit így a digit kimenet használatával ki lehet kerülni.

Ez igaz, de amíg nincs valódi(!) és minõségi reclocking (az Altmann készített ilyet elõször "elérhetõ" áron) addig jópár "béna" digitális áramkör hatása benne marad a levesben.
Egy "szokványos" külsõ DAC-kal még mindig nagyon gyászos marad az összkép számítógéppel, legalábbis egy a külsõ átalakítónak megfelelõ kategóriájú CD futómûhöz képest.


Nem feltétlenül ;)


Én már több éve használok különféle Apple számítógépeket és az a tapasztalatom, hogy lehet, olyan rendszert összerakni, amiben nem hiányzik a transzport. Az Apple esetében az operációs rendszer jobban támogatja a zenelejátszást, nem szükséges a K Mixer -  szerû operációs rendszer elemek kikerülése és az ASIO driverek alkalmazása. Ráadásul minden Intel processzoros Apple gép része a Front Row nevû multimedia szoftver és az infra távvezérlõ. A west - endes hifi kiállításon sokan csodálkoztak rá a praktikusságára. Ráadásul az Apple régebbi iBook nevû notebookjainál nem nagyon létezik csendesebb számítógép. Használtan fillérekért lehet megkapni, de ugyanez elmondható a Mac Minikrõl is.


 


Pontosan az általad említett Altmann JISCO nevû terméke (Jitter Scrambler Decorrelator) teszi azt lehetõvé, hogy a rendszer ne legyen nagyon érzékeny a forrás  oldali jitterre így arra, hogy számítógép vagy valamilyen drága transzportról érkezik a stream. Akit érdekel adok linket a mûködésének leírására.

Koscsó Ferenc
Penna