Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Phono mire jó?  (Megtekintve 16287 alkalommal)

Prosac

 • Vendég
Phono mire jó?
« Dátum: 2010, Szeptember 05, 21:26:04 »
Hello

Tudom hogy nagyon alap kérdés.De sajnos nem vágom a témát. :(

Én számítógépről hallgatom a zenét egy Kenwood KA-7X -es erősítőről de simán az aux-ra
szoktam csatlakoztatni a "lejátszót"-( Lehet választani MC meg még valami között ) Mi a különbség a kettő között mármint az aux és a phono között?
A válaszokat előre is köszönöm!!!!!

Üdv.: Attila

perlaci

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #1 Dátum: 2010, Szeptember 06, 08:35:23 »
Üdv
Alapvetően az aux egy nagy jelszintű bemenet, ez javasolt minden nem szokványos ( rádió magnó lemezjátszó ) fogadására. Ide kell csatlakoztatni ha nincs külön jelölt bemenet a CD DVD játszót másik erősítőt, számítógép, más egyéb hangforrások. Persze vannak kivételek de azt általában az adott eszközön jelölik hová kell csatlakoztatni. A phono bemenet lemezjátszót takar. Ezekből alapvetően 3 félét különböztetünk meg. A dinamikus ( kis jelszint ) MC ( speciális illesztést igényel ) piezó vagy kristály ( nagy jelszint ). Mindhárom esetében csak akkor kell ide csatlakozni ha nincs beépített erősítő a lemezjátszóban. Természetesen itt is vannak eltérő egzotikumok. A te erősítőd phonó bemenete ezek szerint kétféle szabványt tud fogadni a normál amit általában dinamikus betétnek nevezünk és az MC. persze vagy kapcsolóval vagy másik aljzattal meg van különböztetve. Egyszerre ugyanis a felsorolt féleségeket képtelenség lekezelni. A legjobb megoldás amikor külön csatlakozó aljzatok vannak és még kapcsolóval választhatunk melyik legyen aktív.
Egy általános jó tanács a számítógép és erősítő viszonyára.
Nagyon csúnya dolgok történhetnek ha bármelyik is földeletlen konektorba van csatlakoztatva. Persze ha az erősítő dugvillája földeletlen akkor érdemes a hátlapon megkeresni a földelő csavart és összekötni egy combos vezetékkel a számítógép házával. Ennek hiánya okozza alap esetben a zúgást, rosszabb esetben az erősítő bemenetének halálát. Biztosan érezted már egy készülék ami hibátlan burkolata és központi antenna vagy más egyéb eszköz között csípett ha hozzá értél egy szerre. Ez az úgynevezett potenciál különbség ami kinyírhatja az erősítők bemenetét. Léteznek pc boltokban leválasztó kis adapterek ezek is megoldást jelenthetnek ha nincs lehetőség a földelésre.
Jó zenélést Laci

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #2 Dátum: 2010, Szeptember 06, 16:28:29 »
Hello

Köszi a választ

A test probléma tippről szeretnék még kérdezni:

Járt már nálam két ugyan ilyen kenwood ka-7x is  és mindkettőnél azt tapasztaltam hogy ha aux, vagy tuner bemenetre kötöm (Bocs az előző üzenetemben hibásan irtam nem aux-ra szoktam kötni a jelforrást hanem Play Tape A bemenetre) akkor ha alacsony hangerőn  hallgatom akadozik meg recseg a hang ezt olyan 3-as (10 a max) hangerő körül hagyja  abba de ilyenkor már azért elég hangos.Ez is fakadhat valamilyen test problémából vagy az erősítő valamilyen meghibásodására utal? Ez csak azért probléma számomra mert ez a bemenet hallhatóan alapzajosabb mint az előző kettő.Sajnos nem találtam olyan képet a neten amin hátulról van lefényképezve az erősítőm.De leírom a bemenetit akkor hátha ez segít a bal felső sarkában van a tuner, aux, phono kicsit jobbra lent pedig további 4- rca csatlakozó tape A-B
. A és B-ből is kettő van gondolom kettő a lejátszáshoz kettő a felvételhez.És vanegy ilyen nagyobb dugó ennek pontosan nem tudom a nevét olyan mint az öreg Videotonokon.


Ha esetleg volt már ilyennel dolgod vagy valaki másnak megköszönném a segítséget.

Üdv,: Attila

perlaci

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #3 Dátum: 2010, Szeptember 07, 21:48:27 »
Üdv
Remélem jól értelmezem amit írtál.
Te magnó bemenetre kötöd a számítógépet és így hallgatod és ekkor kis hangerőn akadozik a hang. Ez a bemenet ugyan megfelelne, de nem a leg jobb illesztésü erre a célra és a zaj is ebből fakad. Próbáld ki létszíves az alábbiakat.
Aux ra kötöd a számítógépet és itt akadozik e a hang.
Valamilyen jelforrást másik magnó rádió cd kötsz a magnó és utána az aux bemenetre és ekkor megnézed akadozik e. Amikor nem a számítógépet próbálod akkor a számítógépből jövő vezetéket húzd ki az erősítőből. A tapasztaltakat írd ide és megfejtjük a hiba okát.
Szia Laci

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #4 Dátum: 2010, Szeptember 08, 15:00:49 »
Hello

Köszi a választ

Bocs ha bonyolultan fogalmaztam.Amikor Auxra kötöm a gépet akkor rossz a hang, ha tape-re kötöm akkor nem szaggat meg akadozik.

Üdv. Attila

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #5 Dátum: 2010, Szeptember 08, 15:02:51 »
Hello még annyit kérdezhetnék, ha volt már ilyennel dolgod egy Nad 7250 PE erősítő mennyit ér?

perlaci

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #6 Dátum: 2010, Szeptember 09, 07:31:39 »
Üdv
A Nadról nem tudok árat mondani kereskedésben nem vagyok otthon. Keresőbe írd be és nézz körül mennyiért kínálják.
Az erősítő ha csak aux-ról csinálja a galibát akkor csak annyi teszt kéne, hogy más hangforrásról is kipróbálod. Ha van hordozható cd lejátszód és hozzá jack-RCA kábel akkor az a legjobb teszt mert a fejhallgató kimenetről hajtanád az erősítőt és a jelszintet tudnád a cd játszón állítani. Így több jelszintnél is ellenőrizhető az aux bemenet.  A számítógép milyen kimenetét használod? Vonal vagy fejhallgató? De nagy a valószínűsége az AUX bemenetnek nem tetszik valami.
Szia Laci

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #7 Dátum: 2010, November 04, 16:50:22 »
Hello

Bocs ,hogy ilyen későn válaszolok ,de közben elromlott a tárgyban forgó erősítő
úgyhogy szervizben van 

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #8 Dátum: 2010, November 04, 16:51:20 »
A szerelő azt mondja kb. 2 hét múlva lesz kész.

perlaci

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #9 Dátum: 2010, November 07, 22:52:33 »
Üdv
Várjuk a gyógyulást és a próbát.
Laci

ghost

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #10 Dátum: 2010, November 10, 22:06:33 »
Hello Perlaci!
Laptop esetén a földelést hová lehet kötni?

perlaci

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #11 Dátum: 2010, November 11, 19:44:40 »
Üdv
Nehéz eset, mert elvileg földfüggetlen. Tulajdon képpen az árnyékolás összeköti a két készülék fémházát. DE mivel az árnyékolások elég kis keresztmetszetet jelentenek, kivéve komolyabb vezetékek. Érdemes egy külön vastagabb vezetékkel összekötni a két eszköz fémházát. Ezt Én úgy oldanám meg, hogy olyan csatlakozó ami  nincs használatba soros vagy LPT csati fémrészére ráforrasztanék vezetéket és azt kötném a jelforrás föld csatijára vagy ugyan így egy nem használt csatlakozó fémrészére.
Próba cseresznye de működnie kell.
Laci

Prosac

 • Vendég
Re:Phono mire jó?
« Válasz #12 Dátum: 2010, December 24, 20:48:40 »
Hello

köszönöm a hozzászólásokat
Megoldódott az Aux problémám merthogy közben elszállt a védelem az erősítőben így el keltet  vinnem szerelőhöz és akkor már ezt is megnézettem vele ő azt mondta hogy valami nem érintkezett rendesen