Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz  (Megtekintve 2778 alkalommal)

duofon

 • Vendég
számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Dátum: 2007, Július 28, 12:37:47 »
Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket,tapasztalaitokat, hogy  milyen lehetõségek vannak a számítógép zajos hûtõventillátorának kiiktatására. Fõleg a tápegység fütyül, mint egy régi NDK-s hajszárító. Zenét hallgatni így lehetetlen. Voltak régebben bejegyzések a merevlemezes zenetárolásra és zenehallgatásra, ezért keresek itt megoldást. Köszönöm a válaszokat.

istvan01

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #1 Dátum: 2007, Július 28, 13:27:51 »
Hello duofon

A kérdés valószínûleg arra vonatkozik, hogy számítógépen akarsz CD-t vagy vinyón tárolt zenét hallgatni. Van két megoldás.

Az egyik ne hallgass számítógéprõl zenét, tedd át CD-re és asztali lejátszón fusson a zene. A tápegység, proci, alaplapivezérlõ, VGA kártya és még a ház ventillátorait szinte képtelenség teljesen lecsendesíteni. Vízhûtést csak procihoz láttam, létezik passzív hûtésû egyszerûbb VGA kártya és van passzív alaplapi hûtés is, de tápegység az nincs. Ja ha mégis megállítanál minden ventillátort például úgy, hogy kinyitod a ház oldalát és folyamatosan fújod egy 30cm átmérõjû asztali ventillátorral, a vinyók is elég nagy zajt tudnak csapni. A tápegységbe meg azért kell egy külön légbevezetõt is alkotni. De az asztali ventilátor is susog azért szépen.

Ha mégis szükséges a számítógép, akkor térj át a laptopra, azokban az energiafogyasztás csökkentése érdekében minden kevesebb áramot igényel, ezért beérik nagyon kevés szellõztetéssel. A zenét meg kihozod egy külsõ USB vagy fireware hangkártyára, vagy ha van SPDIF a laptopon akkor egy házimozi erõsítõre. A számítógépes zenehallgatásról találsz több fórumot is, pld az AVX HIFI fórumán, vagy itt

http://www.hifipiac.hu/index.php?option=com_fireboard&Itemid=56&func=view&id=5186&catid=4

Ja még van egy harmadik megoldás is, a 802.11g Wi-Fi Squeezebox
http://www.slimdevices.com/pi_squeezebox.html?utm_source=HomeTheater&utm_medium=300Banner&utm_content=Hello&utm_campaign=SpringCampaign

István

duofon

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #2 Dátum: 2007, Július 28, 17:56:48 »
Kedves István01
Köszönöm a tanácsokat. A kérdést azért vetettem fel, mert az ember a munkahelyén is szeretne valamiféle zenéhez jutni. Itt állandóan mûködnie kell a gépnek, ami egyébként is nagyon fárasztó: a monoton, egyspektrumú zajok kiégetik az ember hallásgörbéjét, szakaszos halláscsökkenést okoznak. Furcsa, hogy a 21. században ennek a kérdésnek nem szentelnek semmilyen figyelmet.
A reményem az volt, hogy valaki tud olyan konkrét zajelhárítási ötletet adni, amivel ezeket a ventillátorokat ki lehet hagyni. Annyit mondtak már a számítógépes boltban, hogy a nagyobb teljesítményû tápegységben méretesebb ventillátor van, ami lassabban forog, ezért csendesebb. Nem tudom, mi az igazság. Egy túlhaladott régi gépemben volt egy 200W-os táp, azt alig lehetett hallani. A mostani 300-as, sivít.
A többi tanácsot megfontolom, ha bõvítés lesz, akkor a laptop jó ötlet.

petimre

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #3 Dátum: 2007, Július 28, 19:56:22 »
Hello!

Létezik már full vízhûtéses számítógép, Pl. Gigabyte- házhoz is kapható, emiatt nem kellenek ventiillátorok, s nagyon csendes a gép. Lehet venni silent vinyót is , s akkor már szinte hangja sincs. Persze ezek nem olcsó mulatságok, de ha mindenképpen géprõl akarsz zenét hallgatni , akkor ez is egy út lehet...

üdv.

Imi

Ical

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #4 Dátum: 2007, Július 28, 21:32:35 »
Szia Doufon!

Létezik passzív táp (FPS ZEN) nincs benne venti. Az új AMD 690G-s alaplapokon integrált HDMI-s videokártya van + SPDIF digitális hangkimenet szintén teljesen passzív és megspóroltad a videokártyát. Aztán szintén az AMD-nek van egy kétmagos 3800+-os processzora ami 34W-ot fogyaszt, egy Thermalright SI 120-as hûtõvel elmegy passzívba, de ha ráteszel egy Zalman 12 centis ventit 5volton nem fogsz hallani semmit. Marad a HD, amibõl a Samsung gyárt kifejezetten HTPC-be csendes típust, vagy vannak speckó házak a HD-k hangtalanírására. Ha fontos a hangminõség  célszerû egy jó hangkártya például ESI Juli@ , de én a külsõ DAC-ot ajánlom ha már van digitális kimenet az alaplapon. Én most cserélem le  DVD játszómat egy ilyen HTPC-re még nem tudom milyen lesz de belevágtam.

Üdv Ical.

duofon

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #5 Dátum: 2007, Július 28, 23:40:58 »
Köszönöm a tanácsokat, utána fogok nézni!. Üdv: Duofon

Nem elérhető vackor

 • törzstag
 • ****
 • Hozzászólások: 360
 • Hallgató
  • audioland
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #6 Dátum: 2007, Július 29, 08:43:23 »
ical hozzászólása megfontolandó.

Amennyiben olcsóbban akarod megúszni a procihûtõt, ajánlom az Arctic Coolingot is. Nem olyan mint a Thermalright, de csendes, és harmadannyiba kerül.

Nekem a Seagate 7200.10 es szériája is csendes vinyó.

A rezgéscsökkentõ házba helyezve a legtöbb vinyó halk lesz.

figyelj oda a ház vásárlásra is: antec, nexus, silentmaxx. Ezek a csendes mûködésre vannak kihegyezve.

Veintillátoroknál szintén mondjuk silentmaxx...
Látom a fényt az alagút végén. De miért dudál?

Ne vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.

duofon

 • Vendég
Vá:számítógép lecsendesítése zenehallgatáshoz
« Válasz #7 Dátum: 2007, Július 29, 14:50:35 »
vackor! Köszönöm! A címek alapján kutatni kezdtem és kiderüllt, hogy nagyon is van irodalma a témának, csak én nem tudtam róla. Elõször a tápot fogom lecserélni egy csendesre, úgy hallom az a fõ zajforrás. Utána pc-n belül hangot árnyékolok. Remélem így sikerül elfogadható szintre redukálni a zajokat. Köszi mindnyájatoknak a tanácsokat.