Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Rádió  (Megtekintve 2331 alkalommal)

magdagabor

 • Vendég
Rádió
« Dátum: 2006, Március 09, 10:52:09 »
Sziasztok!

Ezzel a témával még nem találkoztam a fórumon:

Hi-fi komponensek vásárlásakor szinte mindig kapjuk a kérdést, hogy milyen zenére szeretnénk vásárolni az adott berendezést?
Kérdésem az, hogy mi a helyzet a rádióval?
Mert ha a Bartókot hallgatom, akkor komolyzenét illetve jazzt mondhatnék, ha meg másik adót, akkor lehet rock, vagy DJ "muzsika".
Egyáltalán a rádiót lehet Hi-fi, vagy audiofil kategóriákba sorolni?
Számít pl. az, hogy (kábel szolgáltató esetén) milyen minõségû koax drót érkezik az erõsítõbe?
Várom a hozzászólásokat!
Üdv.
Gábor

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #1 Dátum: 2006, Március 09, 12:59:48 »
Kedves Gábor, a Bartók se tartozik a rossz minõségû hangot produkáló adók közé (a magyar adók között egyébként a Petõfié a pálma), de ha még nem volt módod rá, akkor hallgasd a német Klassik Rádiót. Na, ott kezdõdik az a valami, amit a rádióadások hangminõségének lehet nevezni! (Most a zeneileg fogyaszthatatlan kereskedelmi izék minõsíthetetlen hangminõségérõl szándékosan nem beszélek...)Üdv, és jó rádiózást! Cs.

nimis

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #2 Dátum: 2006, Március 09, 21:53:25 »
Üdv Mindenkinek!

A téma kapcsán talán tisztázni kéne, hogy analóg adókra, vagy digitális rádió adókra gondoltok?
Azt hiszem a KLASSIK RADIO-t parabolával lehet venni digitális beltérivel az ASTRA-ról. Ilyenkor is tömörített hang (jel) jön le?
A BARTÓK valóban jó minõségben (és analógban) ad, csak nálam kissé zajosan jön be az idõjárás és a felhõzet függvényében. A kereskedelmi adók (hang)minõségérõl kár bármit is szólni!
Aztán meg jön a DAB-tuner. Úgy hallottam Pesten már van földi digitális rádióadás. Ez egyébként ha igaz, milyen a (hang)minõség? Érdemes a DAB-tunert fontolóra venni és gyûjteni rá? Amúgy ma mennyibe kerül egy DAB-tuner?
Véleményeket, hozzászólásokat elõre megköszönök!

           Üdv, Nimis!

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #3 Dátum: 2006, Március 09, 23:28:23 »
Köszi a válaszokat!

Nos, én egyelõre a kábel TV drótjából veszem az adást egy rádiós AV erõsítõvel.
Bartók, Kossuth, Petõfi néha Sláger.
Az érdekelne hogy így számíthat-e a koax vezeték minõsége?
Egyáltalán létezik audiofil koax kábel?
:)
Mert a lakásba is az antennaboltban kapható 50 Ft/méter árú egyszerû koax vezetéken jön be az adás.
Üdv.

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4877
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #4 Dátum: 2006, Március 10, 09:25:57 »
A Klassik rádiót az Astra mûholdról (is) le lehet venni sima analóg beltérivel. Én is azzal szedem le. Nálunk van a kábelen is, és mivel a tunerem hangminõsége messze felülmúlja a beltéri egységem hangminõségét inkább azon hallgatom.
Annak tényleg jó a hangminõsége. Még a Sky rádió is nagyon jó minõség, és a zenék is elég jók rajta. Van még az Astrán egy-két olyan adó ami emberi fogyasztásra alkamas zenét játszik (WDR 5). Én ezeket szoktam hallgatni.
Kár, hogy a Klassik rádión este 9 v. 10 után ilyen "relaxációs" szintetizátor szemetet nyomnak minden nap. De napközben azért hallgatható.

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #5 Dátum: 2006, Március 13, 13:45:12 »
Kedves Gábor, de még mennyire számít a kábel. S persze létezik, tömegével, audiofil koax-kábel, csak hát, sajna, nem 50 forintos méterenkénti áron. Üdv.: Cs.

magdagabor

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #6 Dátum: 2006, Március 15, 18:53:33 »
Köszi a választ!

Viszont azt nem értem, hogy miért lenne jobb egy minõségi koax kábel, hogyha a bejárati ajtóig a legegyszerûbb dróton érkezik a jel a szolgáltatótól?
Vagy rosszul gondolom, és ennek ellenére jobban szólna a rádió adás, ha a lakásban cserélnék koaxot?
Üdv.

Vértes

 • Vendég
Válasz/Re:Rádió
« Válasz #7 Dátum: 2006, Május 24, 12:36:55 »
Kedves Magdagabor! Azért manapság már az ajtóig sem fölháborítóan pocsék a kábel, s ami azon bejön - ez nem kevés! - az viszont egy valóban minõségi koax-szal a lehetõ legkisebb veszteséggel érkezik például az Av-erõsítõbe, vagy a tunerba. Ám de például az egykor volt analóg AM-mikro a tûrhetetlenül pocsék kábelezés cseréjével is tûrhetetlenül pocsék minõségû volt. A legjobb esetben is a hazai tévézés õskorának minõségi paramétereit adta úgy, hogy ha például arra vetemedtél, hogy VCR-re felvedd az általad kiválasztott filmet, akkor vagy csak azt vehetted fel, amit egyébként is néztél, vagy vásároltál egy második beltéri dekodert. Rémálom volt, de azért ez a primitívség már a múlté. Sõt: most éppen az Am Mikró jön a digitális adásokkal, amelyekrõl az a tapasztalati véleményem, hogy gyakorlatilag semmivel nem jobb, mint a kábel, fõleg egy tisztességes CTR készüléken. Még annyit, hogy a sokak által kedvelt - s igaz, hogy csak light-os zenét produkáló - Klassik Rádió minden UPC kábel kezdõ csomagjában ott van. Üdv.: Cs.

íH5011

 • Vendég
Egy audiofil rádiómûsor?
« Válasz #8 Dátum: 2006, December 23, 21:56:21 »
Audiofil rádiómûsor!?
Hallgatom néha a Gazdasági rádión a Jazzvilágot. Csak véletlenül fedeztem fel nemrégen, milyen elképesztõen szépen szól. Szerintem ez audiofil, énnekem jobb hang, jazzben legalábbis, nem kell. Hogy hogyan szólna itt a komoly zene (a jazz, meg az esztrád jelenleg nem annyira vonz),  persze nem tudom. De amit hallok, azon nem szûnök meg ámulni: óriási, életnagyságú hangszerek, sok és csodaszép mélyhang, egyszerre akár több, szintén életnagyságú énekes hatalmas térben, sok levegõ, hangok szinte a hátam mögül is, stb. Ennyi szép basszushangot az én minimonitoraimból még nem hallottam!
És mindez egy Denon 425-ön. Talán nem kell milliós, de még pár százezres tuner sem az audifil hangzáshoz, ha az adás minõsége ilyen. (Valószínû, hogy mindannak, ami a tuner után van a láncban, nagy szerepe van, mert régebben, néhány bevásárlással korábban, ugyanez a tuner elviselhetetlen volt, sosem hallgattam rádiót.)
A Bartók hangja nem rossz, inkább csak valahogy erõtlen, de gyakran kellemes, esetenként szép. Az élõ, sõt, a konzerv kamarazene sokszor gyönyörûen szól. Máskor meg elviselhetetlen. Elõfordult, hogy mind a Bartókon mind a Gazdaságin jazzt adtak egy idõben, az összehasonlítás elég könnyû. Az eredmény: össze nem lehet hasonlítani õket! A Bartókon csak balról és jobbról jött valami tömör hangmassza, ezúttal legalábbis élvezhetetlen volt a másikhoz képest.
Akkor van legalább egy hi-fi minõségû zenei rádiómúsor?  Szerintem a többi sem szól mind rosszul, azaz nem kifejezetten csúnyán, de a Gazdasági az egyenesen kiváló, hogy úgy mondjam, teljesen más.
iH5011