Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Pár gondolat a zene vásárlásról  (Megtekintve 1859 alkalommal)

samu

  • Vendég
Pár gondolat a zene vásárlásról
« Dátum: 2011, November 26, 14:17:06 »
Szép napot mindenkinek!

Kíváncsi lennék a véleményetekre, illetve ötleteket is szívesen fogadnék tőletek.
Mivel a CD-ket (a DVD-kről nem is beszélve) helyhiány miatt már nem tudom hova tenni, ezért úgy gondoltam, már inkább nem vennék több CD-t és mivel van külső DAC-om vettem mellé egy médialejátszót mivel wincseszteren hely és költség kímélőbb módon tárolható mind a zene mind a videó. Nemrég olvastam cikket arról, hogy a zenei kiadók inkább már az online értékesítést részesítik majd előnyben és megemlítették többek közt azt is, hogy elindult a Hungaroton online áruháza is.  Nosza egyből meg is néztem és meglepődve olvastam (bár lehet, hogy ezen már nem is kellett volna meglepődnöm?),  hogy csak mp3 formátumban tölthető le bármi is. Tehát értékelhető minőségű veszteségmentes formátum sehol. Az online bolt oldalán olvastam ugyan, hogy a Hungaroton a CD gyártást nem szünteti meg de a jövőben ezt a formátumot a kis példányszámú különleges kiadványok számára tartják fenn, a tömeg igényeket pedig az online áruházon keresztül elégítik ki.
Ezek után elgondolkodtam azon, hogy akik nem elégednek meg a tömegeknek szánt „minőséggel”  (szerintem az mp3 és a minőség egymást kizáró fogalmak) és szeretnék jó minőségben élvezni a zenét azok úgymond le vannak szarva pusztán azért mert az emberek nagy többségének a hangminőséggel kapcsolatos igénye minimum két kilométerrel a béka hátsó fele alatt van? Még emlékszem arra amikor a nyolcvanas évek közepe táján az akkori átlag emberek jó része hifitorony lázban égett ( én is) és képes volt akár évekig spórolni egy Orion, Videoton, vagy valamilyen más akkortájt kapható toronyra. Ehhez képest a mai helyzet az átlagember igényeit tekintve szerintem e téren egyszerűen tragikus!
Ha ez így megy tovább, honnan és hogyan fogunk jó (hang)minőségű zenét vásárolni? E kérdésben szívesen venném az ötleteiteket, véleményeteket.

Kellemes napot és zene hallgatást kívánok mindenkinek!

Hámori Attila

tomtom

  • Vendég
Re:Pár gondolat a zene vásárlásról
« Válasz #1 Dátum: 2011, November 26, 15:29:31 »
Jó minőségű CD lemezt most sem ott és attól a kiadótól veszek, ahonnét az "átlag emberek" szokták. Azonban Alia Vox, Telarc, Harmonia Mundi, Helios, Alpha lemezekkel nem nagyon lehet mellényúlni. Én olyanról hallottam ezzel a külső DAC-os lejátszással kapcsolatban, hogy egy CD ROM-on megkapod a magas felbontású felvételt a kiadótól, te feltöltöd a gépedre és onnan játszod le. Talán érdemes lenne pl.: a Naxos és a Telarc oldalán szétnézni online ügyben.