Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: nagyobb erõsítõ ?  (Megtekintve 2617 alkalommal)

vzs

  • Vendég
nagyobb erõsítõ ?
« Dátum: 2007, Április 18, 21:24:43 »
Azt szeretném megtudni, hogy ha egy hangfal ajánlott erõsítõ teljesítménye 50-200 W, akkor egy kisebb /mondjuk 2x 40 W / erõsítõvel összehozható-e ?

A W értéknek van-e jelentõsége,vagy
csak az érzékenység számít ?

cashman

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #1 Dátum: 2007, Április 19, 01:19:12 »
Helló!

Több szempont is van, ami alapján megállapítható:

Hangsugárzó
-teljesítmény (W)
-érzékenység  ( dB )
-impedancia   (Ohm)
 
Erõsítõ
-kimenõ teljesítmény (W)
-impedancia   (Ohm)
-osztály      ("A","AB","D")
-damping factor

"AB" osztályú erõsítõ esetén a 2X40W elég karcsú..

suprnova

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #2 Dátum: 2007, Április 19, 06:30:59 »
Hali!

Érdekes dolog ez. A Rotel Ra-1062-esem például negyed hangerõn bezenéli a 20nm-es szobát, pedig "csak" 2x60W 8ohm-nál. Quad L11-es monitorom pedig nem 1 mimóza érzékenységû :) doboz 86db, ajánlott erõ telj.: 30-150W-ig. Az igazán érdekes az volt amikor megvettem a Rotelt és a Creek EVO-t kicseréltem vele. Hangosabbnak tûnik a Rotel ugyanazon potméter állásnál, az erõsebb Creek-nél. :huh:

Seneca

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #3 Dátum: 2007, Április 19, 08:41:02 »
Akkor én még nagyobbat mondok...

Nálam a 2x15 W-os csöves monoblokkok negyedgázon úgy megtekerik a 86 dB-es 200 W-os ProAc hangfalakat, hogy rezeg a padló. 26 nm-es szobában. Ebbe a rendszerbe egyszer befûztem egy Dussun V8i 240 W-os erõgépet, mert arra voltam kíváncsi, hogy a viszonylag frigid hagsugárzónál érzek-e valami pluszt, mert megfordult a fejemben, hogy a kis csövivel lehet, hogy ki sem tudja futni magát.

Megnyugodva állapítottam meg, hogy a nagyobb hangnyomáson kívül semmiben sem volt jobb, meglepõ módon még dinamikában sem. A hangminõség tekintetében meg egyértelmûen alulmaradt a 42 kg-os behemót. Ez persze már egészen más tészta.

Meg kell hallgatni. Ha több mint fél hangerõ fölé kell tekerni ahhoz, hogy szobahangerõt produkáljon, az nem jó. Mert ekkor sem a hangerõ a gond, hanem az, hogy nem tudja kifutni magát a cucc. Magyarán sok dolog rejtve marad.

cashman

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #4 Dátum: 2007, Április 19, 14:58:24 »
A két különbözõ potméter állása nem igazán hasonlítható össze...
Egyébként az a Qad 11L tényleg meglepõen jól hajtható 86dB-es érzékenységéhez képest.

Egy "A" és "AB" osztályú erõsítõ teljesítménye, dinamikája is eltérõ.

Ha szempont a dinamikus és egyben részletezõ hangkép, akkor a 2X40W "AB" osztályban egy 200W-os hangfalat szerintem nem tud rendesen kiszolgálni.
A pontosításhoz viszont szükséges a fent említett adatok és a hangfal, erõsítõ típusa.

A vélemény szubjektív, a puding próbája pedig az evés...

vzs

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #5 Dátum: 2007, Április 19, 21:23:19 »
Nos éppen ezt a hangfal és erõsítõ tipus/márka kérdést szerettem volna elkerülni. Megmondom õszintén, hogy bizonyos mértékben unom már ezt az " ehhez ezt, ahhoz azt vegyél " okoskodást.
Na de ám legyen, bár nem tudom mi az esélye annak, hogy az itt fórumozók pont egy ilyan párosítást hallottak volna: Audio Analogue Puccini/Mission 782.
Én még nem hallottam, de a páros utóbbi tagjával rendelkezve és  a "ködben szurkálódva" próbálok keresgélni. Más párosításban ugyanis az erõsító már elnyerte tetszésemet.

cashman

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #6 Dátum: 2007, Április 19, 23:14:08 »
Helló vzs!

Kicsit képzavaros számomra a történet...
Szeretnél tanácsot kérni, végül mégsem :silly:
Akkor nem fûzök inkább hozzá semmit, nehhogy én legyek az aki "okoskodik".

KisMarci

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #7 Dátum: 2007, Április 19, 23:37:54 »
Számomra a történet úgy alakult, hogy a Denon 3806-os csatornánként "állítólag" 160W-os erõsítõmhöz volt egy egyszerû, szintén Denon 1920-as DVD lejátszóm. A hozzá vett (gyári adat szerint) 89db érzékenységû Polkaudio RTi-10 hangfalak nagyon szépen szóltak, de az erõsítõt bizony igen csak fel tudtam tekerni, hogy elérjem a számomra már "hangos" kategóriát.  :woohoo:
Nemrég lecseréltem a DVD-t egy 2930-ra, amivel lehetségessé vált a DenonLink használata. Ennek az egyedülálló tisztaságú (!!!) csatlakozónak az érzékenységét az erõsítõ bemenetén felvettem +12db-vel, mire az erõsítõ már 1/4 hangerõn is igen csak szép teljesítménnyel muzsikál.  :)
Egy szónak is száz a vége: az jó dolog, ha az "ajánlott" gyári adatok egyeznek, vagy közelítenek egymáshoz, de szerintem minél jobb minõségû a forrás és a jelátvitel, annál "jobban/szebben" tudod meghajtani a hangfalaidat, vagyis a gyári "ajánlott" értékek egyre inkább a háttérbe fognak szorulni.
Szerintem...    :)

mlaszlo

  • Vendég
Válasz/Re:nagyobb erõsítõ ?
« Válasz #8 Dátum: 2007, Április 23, 23:04:39 »
Nekem Audio Analogue Puccinim volt és a ma már alig emlegetett Chario Syntar 200 Reference-szel hallgattam. Nagyon illettek egynáshoz, nem utolsó sorban, mert mind a kettõ olasz és a hangsugárzó nem volt túl érzéketlen. Ez az erõsítõ nekem jóval zeneibbnek tûnt minden általam hallott Mission hangfalnál. Az olaszok ezt az erõsítõt inkább komolyzenére és jazzre tervezték, a Mission-nek nem ez az erõssége. Viszont a Puccini rockzenén elvérzik. SZERINTEM!!!