Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Mire figyeljek lemezjátszónál?  (Megtekintve 8744 alkalommal)

Toretto

  • Vendég
Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Dátum: 2012, Január 07, 13:29:42 »
Sziasztok!

Nemrég kaptam egy HGS Altus P-100 lemezjátszót, elég régen használt, tű is kellene bele, de jó állapotban van. Lemezek is vannak hozzá.

Kérdésem, hogy mire figyeljek az üzembehelyezésénél, használatánál? Esetleg tűt milyet vegyek bele? Lehet-e vajon kapni hozzá? Mely beállítások szükségesek ahhoz, hogy megfelelően szóljon??

Előre is köszi, minden jót!
H.Laci.

« Utoljára szerkesztve: 2012, Január 07, 13:32:05 írta H.laca »

csikar

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #1 Dátum: 2012, Február 10, 11:30:37 »
Szia laca!

Megpróbálok Neked is segíteni, bár a kérdéseidre nehéz röviden válaszolni, olyan sok...
Kérdés: a hiányzik, vagy a komplett hangszedő? Előbbi esetben - úgy vélem - majdnem reménytelen a póttű beszerzése, ezokból is inkább venned kellene egy komplett hangszedőt, pl. egy olcsóbb Ortofon MM pu-t.

Előtte azonban bele kellene kukkantani a készülék belsejébe: megnézni, milyen állapotban van a meghajtószíj (ha egyáltalán szíjhajtású ez a típus), a forgó-mozgó részeket kipucolni, újrakenni - ahol kell - olajjal, stb.

Visszatérve a hangszedőre: nagyon hasznos lenne tudni, milyen típusú (volt) az eredeti. Ugyanis a weben talált képek alapján a hangszedőtartó shellben nem lehet a pu-t előre-hátra tologatni, azaz nem állítható a túlnyúlás. Ezért elvileg csak olyan pu-t szabadna venni, amely azonos méretű az eredetivel (pontosabban fogalmazva: a tűhegy és a két csavarfurat közepét összekötő egyenes közötti távolságuk azonos). Csak így lehetne biztosítani, hogy a kargeometria megegyezzen az eredeti állapottal.
Ha az eredeti pu. már nincs meg (vagy hiányzik a tűje), akkor ezt már nem lehet kideríteni, és csak abban lehet bízni, hogy eredetileg e szempontból "szabványos", 9,5 mm tűtávolságú hangszedő volt benne. Tehát érdemes új pu. vásárlásakor erre odafigyelni, mivel egyes hangszedők tűje nem feltétlenül 9,5 mm-re van a csavarozástól!
Tehát az új pu. beépítése a geometria szempontjából "kompromisszumos", innentől kezdve azonban már egyszerű a folytatás: becsavarozás, kar kiegyensúlyozás a karvégi ellensúllyal, majd a javasolt tűerő beállítása tűerőmérleg segítségével, végül az antiscating erő beállítása.
Remélhetőleg ezekhez megvan a karon minden "alkatrész"; a képekről ezt nehéz megállapítani.

Végül: kell hogy legyen olyan erősítőd, mely tartalmaz fono-korrekciós bemenetet (vagy különálló fonoelőerősítőd), mert enélkül csak halk cincogást fogsz hallani a hangszórókból.

Remélem segítettem valamicskét.

Toretto

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #2 Dátum: 2012, Február 21, 14:29:52 »
Szia!

Először is köszi, hogy írtál és segítesz!

Ahogy tudtam megtisztogattam, szíj hajtású, nem csúszik jó állapotban van, a mechanikája jónak tűnik, szépen mozog minden, akadálymentes.

Valahogy meg kéne oldani, hogy képeket küldjek neked (esetleg email), mert nagyon nem értek a lemezjátszókhoz, sőt életemben nem hallottam még szólni. A kiegyenlítő súlyt sem tudom, hogy kell beállítani.

Lefényképeznék részletesen minden olyan dolgot ami kell az üzembehelyezéséhez.

Válaszod köszi. Laci

csikar

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #3 Dátum: 2012, Február 23, 17:01:02 »
Szia!

Örülök, hogy a gép jó állapotban van. Ez jó hír, így könnyebb lesz tovább lépni.
A weben kerestem róla képet, ennek alapján írtam a fenti javaslatokat. További keresgélés további infókat hozott, amelyekből kibogarászható, hogy az HGS Altus P-100 az Unitra HiFi G8010 lengyel lejátszó német piacra szánt változata. A technikai adatok lengyelül:

Przedmiotem licytacji jest najwyższej klasy gramofon firmy Unitra model G 8010 (wersja eksportowa na rynek niemiecki HGS Electronic, Altus P-100) w srebrnej wersji kolorystycznej.
Parametry:
2 Speed, Manual, Belt Drive, Turntable witch Pitch control.
Ustawienia: On, Off,
Ustawienia Lift Up, Down,
Ustawienia Anti Skating,
Ustawienia Speed: 33,45,
Ustawienia Pitch: +,-,
Stroboskop,
Wyjścia: DIN, przejściówka 2xRCA (Chinc) w komplecie,
Zasilanie 230V, 50Hz,
Pobór mocy 10W.

És ami még fontos, a hangszedő típusa: Gramofon ma wymieniony na nowy pasek napędowy oraz ma zainstalowaną igłę Unitra Mf-102 w stanie bardzo dobrym.
(forrás: http://archiwumallegro.pl/gramofon_unitra_hifi_g8010_ideal-323591518.html)

A hangszedőről egy német nyelvű fórumban találtam adatokat:

MF 102
•Frequenzgang 40 bis 21.500 Hz,
•Auflagekraft 10 bis 15 mN empfohlen G = 1,5
•Übersprechdämpfung 22 dB bei 1000 Hz
•Impedanz 47 kOhm / 350 pF
•Nadel r = 0,013 – 0,018mm
•7 g Gewicht
(forrás: http://www.hifi-forum.de/viewthread-26-12685.html)

Ha a hangszedőtest még megvan, akkor mégsem reménytelen egy új tű beszerzése, de csak külhonból, a neten keresztül. Egyszerűbb egy új pu. vásárlása (olcsóbb Ortofon, vagy Audio Technica, pl. AT-95, AT-95E) itthon, kies hazánkban.

Bevallásod szerint tehát még nem volt dolgod lemezjátszóval. Ez nem könnyíti meg a helyzetet, de azért nem is reménytelen.
Írtad, hogy: "Valahogy meg kéne oldani, hogy képeket küldjek neked...", ami szerintem nem nagyon mozdítaná előre az ügyet. Most még maradjunk a képek nélküli magyarázatnál.
Inkább hasznosabb lenne, ha a hangkar jelen - beállítatlan - állapotát kihasználva gyakorlatoznál rajta, mely részeit lehet tekergetni, csavargatni, eltolni, megváltoztatni, stb. Persze csak óvatosan! Ezzel megszereznéd azt az "érzéket", melynek birtokában a tényleges beállítás már biztosabban menne.

Induljunk ki abból az elképzelésből, hogy a lemezjátszód tökéletesen ép, van benne hangszedő, a hangkaron minden korrektül be van állítva, stb. Ekkor (csak nagyjából, mivel hibátlan hangkar nincs!) teljesül az az alapvető feltétel, hogy a tűre (és a barázdára!) nem hat más erő azon kívül, mint ami a moduláció hű követéséhez feltétlenül szükséges (ld. Degrell L. - Lemezjátszók és hanglemezek). A hangkarnak kell biztosítania, hogy a hangszedő hossztengelye érintőleges legyen a barázdával, és hogy a tű úgy érintse állandóan a barázda két oldalfalát, hogy ez a kontaktus még pillanatokra se szakadjon meg. Ennek biztosítására a karokat úgy alakítják ki, hogy szabályozható legyen az az erő, ami a tűt a barázdában tartja, valamint kiegyenlíthető legyen az az erő, ami a kart befelé forgatja, és ezáltal a tűt a belső barázdafalra (a bal csatornára) nyomja, amikor a lemez mozog a tű alatt (ezt itt most nem részletezem, ld. Degrell László könyvében). Ezt nevezik skating erőnek.
A kar bázisán, valahol a csapágy közelében, kell legyen egy olyan tekerentyű, vagy csúszka, amivel a skating erőt ki lehet egyenlíteni. Az antiskating erő, amit Te állítasz majd be, kifelé forgatja a kart, ezzel kompenzálva a befelé húzó erőt.
Az a cél, hogy a fent megfogalmazott követelményhez - csak a nélkülözhetetlenül szükséges erők hassanak a hangszedőre - minél közelebb jussunk.
A karcső tehát felfogható egy mérleg karjának, melynek alátámasztási pontja a karcsapágy. A kar innenső végén van a pu., túlsó végén egy kiegyenlítő súly, ami a karcsövön mozgatható előre-hátra (vagy tekerni kell, vagy tologatni, vagy mindkettőre van lehetőség). A tűerő beállításakor az alaphelyzet: a karcső vízszintesen lebeg, azaz a hangszedő tömege éppen ki van egyenlítve az ellensúllyal. Először ezt az állapotot kell megvalósítani. Általában ezt a súly tologatásával lehet elérni (ha van rajta egy skála, akkor előbb azt a súly forgatásával 0-ra kell állítani). Az eljárás a kar konstrukciójától függ, de könnyen rá lehet jönni. Ezért is érdemes "gyakorlatozni".
Ezek ismeretében már egyszerű a karbeállítás. Ha a "mérleg" ki van egyenlítve, akkor következik a tűerő beállítása. Erre a hangszedő gyártója ad támpontot (megadja a javasolt tűerőt), célszerű ezt beállítani: az ellensúly elforgatásával addig, mig a skála a javasolt értéket mutatja. Meg lehet figyelni, hogy eközben az ellensúly picivel közelebb kerül az alátámasztáshoz, tehát ilyenkor felborítjuk az előzőleg beállított egyensúlyt.
Ha nincs skálázva a súly, akkor muszáj tűmérleget használni, de skála mellett is célszerű a beállított tűerőt ellenőrizni!
Az antiskating beállítása csak akkor egyszerű, ha annak is van skálázása. Többnyire ez a skála megfeleltethető a tűerő skálájával; ha ott pl. 1,5-re állítottad (vagy a tűmérleg 1,5-öt mutat), akkor itt is 1,5-re kell a csúszkát/tekerőt beállítani.

Legközelebb folytatom, ill. ha kérdésed van, ne tartsd vissza.
« Utoljára szerkesztve: 2012, Február 24, 09:26:44 írta csikar »

Toretto

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #4 Dátum: 2012, Február 28, 15:04:52 »
Üdvözöllek!

Köszönöm a részletes választ és segítséget, sok mindenre rávilágítottál!
A hangszedőre  Mf-100 van írva és sztem ugyan az mint ami a képen látható, csak persze tű nélkül. Jó állapotú, fix, jól rögzített, csavar nem laza, kábelek épek.
 http://www.hifi-forum.de/viewthread-26-12685.html

A beállítás az tiszta, az menni fog, van skála is a tekerőknél.

Még az lenne a kérdésem, hogy tudsz nekem mondani Budapesten olyan üzletet, ahol be tudom szerezni az általad említett eszközöket / tű, esetleg hangszedő ha nincs más mód/??

A külföldi beszerzéssel sem lenne gond, esetleg Németországban utána tudok nézetni, de ha nem muszáj akkor nem terhelem ezzel rokonomat.

Köszi! Üdv Laca.

csikar

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #5 Dátum: 2012, Március 01, 14:37:23 »
Szia Laca!

Sajnos ebben nem tudok segíteni; miskolci lévén csak mint vendég fordulok meg Bp-en, és csak nagyon ritkán. Csak azt tudom javasolni, hogy vagy a Magazinban, vagy a neten található információk alapján keresd a hazai hangszedőforgalmazókat.
Az a gyanúm, hogy a hazai póttű-forgalmazás közelíti a nullát, emiatt az MF-100-hoz újat beszerezni, itthon, nem fogsz tudni (bár többek szerint néha történnek csodák).

csikar
« Utoljára szerkesztve: 2012, Március 01, 14:40:37 írta csikar »

AQ1

  • Vendég
Re:Mire figyeljek lemezjátszónál?
« Válasz #6 Dátum: 2013, Február 03, 18:32:03 »
Bp hangszoroboltban van mindenféle hangszedö és tü is.