Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: magyar Old HiFi Fun Club  (Megtekintve 117445 alkalommal)

perlaci

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #15 Dátum: 2010, Augusztus 05, 00:00:08 »
Szép munka !
Remélem a mélysugárzó díszkerete nem él önálló életet, azaz van alatta egy kis gyurma, hogy ne rezonáljon.
No és mivel már össze vannak rakva adnék egy kis munkát. Érdekes jelenség, hogy ha a hangszórók fém kosarát lekötik a negatív ághoz megváltozik a hangképük. Kipróbáltam tényleg. Belegondolva szakmai szempontok alapján mindenképpen bele kell, hogy szóljon a hangszóró viselkedésébe.
Szóval az egyik oldal szétszed kis modifikáció összerak és meghallgat.
Remélem megéri majd a munkát.

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #16 Dátum: 2010, Augusztus 08, 12:54:14 »
Laci!
Köszönöm az elismerést, nyilván a közreműködésed nélkül nem jött volna létre. Amit a 700-as és az 511-es hangváltókkal tettél mindenképpen hálás köszönet értük.
Ami az öntvénykosár  "testelését" illeti... nem tudom. Számomra egyelőre nem világos ennek a fizikai háttere. A hangkép nekem megfelelő most. Van olyan haverom aki szerint kevés a magas és középtartomány. Biztosan igaza van, de ez szerintem Orion "betegség". Ha változik ezzel a beavatkozással a hangkép, akkor feltételezem ezek a hiányosságok csökkennének. Bevallom egyelőre nem szedem szét újra. Egy kicsit sok volt a hangdoboz megbontás az utóbbi hetekben (2 db HS-700, 4 db HS-511) és szereztem némi felhámsérülést ;) kéz-alkar területen :D
Mindenesetre evidenciában tartom az ötletedet.   

perlaci

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #17 Dátum: 2010, Augusztus 17, 00:19:41 »
Szia
A fémkosár földelése a parazita kapacitások miatt van hatással a hangszóró elektromos jellemzőire.  Bővebben nem részletezném mert az már elektrotechnika órák negyedéves anyaga lenne. Érdekes rajzok és szép hosszú egyenletek több változóval és mi a ...... kell ezt nekünk tanulni felkiáltással. Persze így utólag most már tudom nem volt fölösleges, persze a képletek akkor is csak könyvből mentek mindenkinek. Hasonló érdekesség mint a hangfalkábelek lélektana.
Laci

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #18 Dátum: 2011, Január 02, 12:41:08 »
nem járt itt régóta senki... hmm.... talán kevés fórumozó birtokol hazai szerkentyűket... talán...
Na mindegy. Itt van az egyik lemezjátszóm Akai Q-310. A Videoton nagytoronyhoz kínálták bakelitlejátszónak. Direktmeghajtású és a tányérnak érezhető súlya van. A lendtömeg megjelenése mindenképpen előrelépés a lemezjátszók kiegyenlített működésében.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Január 02, 12:50:12 írta naemmekki »

perlaci

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #19 Dátum: 2011, Január 03, 23:20:38 »
Üdv
Egy kis pontosítás lemezjátszó ügyben.
A lendtömeg megjelenése mindenképpen előrelépés a lemezjátszók kiegyenlített működésében.
Nos ez így azért nem jó, mert az első gyaluk nehéz vastányért használtak. A könnyű műanyag tányérféleségek az egyenáramú kis magnómotoros meghajtású szerkezeteknél jött divatba spórolás véget. Ja és a motor nem bírta volna elindítani a nagy tömeget. A te gépednél ha leemeled a tányért mint súlyt és ottmarad a műanyag támaszték érdekes dolgot fogsz tapasztalni. Forgás címén rángatózva megy a tányértartó. Nos ezt egyenlíti ki a alutányér súlya. Kritikus a tömege mert, ha kevés rángat, ha sok nem indul vagy csak lassan áll be és nehezen kompenzál. Ezért is beteges ez a megoldás.
Üdv Laci

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #20 Dátum: 2011, Január 08, 00:46:32 »
Laci! Értem én ezt. Igazán csak arra utaltam, hogy a műanyagtányéros lemezjátszók egyenáramú motorjait egy stabilizáló áramkör próbálta állandó fordulatszámon tartani, ugyanakkor a szíjcsúszás persze azért még jelen volt emellett.
Az ilyen és ehhez hasonló direkt meghajtású szerkezeteknél, viszont arra az egyszerű fizikai törvényszerűségre alapoztak, hogy a nagyobb lendtömegnek nagy a tehetetlensége is, pontosabban a tehetetlenségi nyomatéka. Magyarul a kisebb ingadozások egyszerűen képtelenek voltak megjelenni, mert a tányérnak nincs ideje leassulni és felgyorsulni sem. Az indítási nyomaték szükségképpen nagy lehet, de "bika" kis asszinkron motorjának köszönhetően kb 1 mp alatt eléri a 33,3 f/perc fordulatszámot.

Antoninii

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #21 Dátum: 2011, Március 29, 17:20:25 »
Hello mindenki!
Nekem 2 darab 50 w-os 8 ohm-os Videoton hangfalam van, és ezekhez vásárolok erősitőt, és ezzel kapcsolatban van egy kérdésem. Az a helyzet hogy nem tudom hogy a Videoton 6383-as vagy esetleg 7386os erősitőjét vegyem meg. Mert én azt hallottam hogy állitólag a 6383-as jobban szól, de nem megbizható a forrás szóval nemtom hogy melyiket érné meg jobban megvenni. Mindkettőhöz azonos áron tudok hozzájutni. Akinek volt már dolga ilyen erősitőkkel kérem segitsenek. Előre is kösz a segitséget!
ui.: Azért irok mindent rövid i-vel mert külföldi a billentyűzet. És király a fórum! :D
« Utoljára szerkesztve: 2011, Március 29, 17:23:59 írta Antoninii »

perlaci

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #22 Dátum: 2011, Április 07, 07:16:53 »
Üdv
A 6383 a régi elsőszériás aminek volt rádiós változata. Gyengéje a tuner URH egysége volt. Előnye viszonylag egyszerű és ezáltal javítható.
A második 7386 ha jól emlékszem modern dizájn de a belsőségről nem sokat tudok. Kevés készült tudtommal belőle mert aztán megszűnt a torony gyártás. Hallani hallottam de nem estem hasra tőle. Nekem az első egyszerű végfokával szebben szólt.
Laci

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #23 Dátum: 2011, Szeptember 07, 22:37:51 »
Amíg nem volt lakásom (mert eladtam a régit és vettem egy másikat) az átmeneti idő alatt egyik barátom rábeszélt erre a fekete Orion SE-260-asra. Az ezüst alatt még jól is mutat  ;)
A fehér műszereket lehet, hogy átcserélem feketékre, minthogy mind az ezüst előlaposnak, mind a feketének léteztek fehér és fekete műszerei egyaránt. Éppen milyen volt a raktáron, amikor a sorozat készült  :D
A fekete műszerek elegánsabbak szerintem.
« Utoljára szerkesztve: 2011, Szeptember 07, 22:40:51 írta naemmekki »

Nem elérhető Kisszabó

 • Moderátor
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 5584
 • Sex & Girls & Rock 'n Roll
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #24 Dátum: 2012, Január 29, 11:09:35 »
Hmm - akkor had tegyem be ide is - Ha már itt csak a magyar Old Hifi kerül elő - A Videoton Preludium dobozok nekem nagyon tetszenek!
Állítólag jó hangjuk volt, de ezt majd ti megmondjátok - én sajna soha nem hallottam egyet sem élőben. Egyszer majdnem vettem egyet a régi hifimhez, de aztán drágának találtam, így elmaradt. aztán csak olyanba futottam bele, amit  SAL hangsugárzókkal már "felújítottak"
Annyit tudok még, hogy a HB1-et akarták "másolni", de mivel azt sem hallottam, így végképp nem tudom mennyire sikerült?!

A.A. MAP-305 II____________Sansui 9090 DB
A.A. MCD-203 II____________RasPi-2 AudioPhonics
Sansui WLD-201____________Videoton Nápoly De Luxe
Salora LS-6200_____________Thorens TD-147 Jubilee
Bowers & Wilkins P6_________Sansui SP-1700

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #25 Dátum: 2012, Június 13, 11:01:50 »
Szeretném akkor én is bemutatni a hazai szórakoztatóelektronika néhány büszkeségét. Látom, Orion készülékek is szép számmal szerepelnek már, de az én tulajdonomban lévő típusok még nem.
Ez itt a legendás nagy Orion Hi-Fi torony. A torony lelkei(erősítő, tuner, magnó) 1984-es sorozatgyártásos szériák, ezúttal fekete kivitelben. Az 1984-es tornyoknak a magnója egy továbbfejlesztett darab, amit Orion SM-250B névvel láttak el. A változás annyi, hogy a mechanikus kapcsolókat lecserélték elektronikusra, illetve ellátták egy plusz 7.-ik gombbal is.

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #26 Dátum: 2012, Június 13, 11:11:39 »
A hangfalak természetesen a HS 500-asok. Középbarna színűek és 8 ohmosak. Talán az orionok leginkább eltalált típusa, ennek ellenére a Hifi Magazin kisebb testvérét, a HS 280-ast tartotta jobbnak.

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #27 Dátum: 2012, Június 13, 11:23:29 »
Érdemes egy kis plusz csillapítóanyagot tenni még bele, ez esetben házi vatta került bele, hallhatóan változik a hangfal hangja pozitív irányba. Ezen felül érdemes a régi elektrolit kondenzátorokat kicserélgetni minőségibb bipoláris kondenzátorokra, mivel az elko-k nem is igazából hangváltókba valók, illetve könnyen kiszáradnak már 30 év elteltével. A hangszórókészletet illetően, mindenből egy db van benne: a magas: HD25 dóm(vigyázni kell velük, mert könnyen szeretnek ezek "elszállni" nagy terhelésnél. Közép: MD40 dóm(kék BASF fóliás az enyémben, amire 1982-től álltak rá, mivel a korábbi fehér fóliás közepek igen rossz hangkarakterrel bírtak. Mély: LA 1231 (bolgár gyártmányok, az alu kosarat leszámítva elég rossz paraméterekkel rendelkeznek, viszonylag lassúak, a vászonszél rossz engedékenysége miatt, a középpontosítása sem épp a legjobb, ami a középtartományba is behoz egy elég csúnya torzítást, ezt mérte is a HFM 3. harmonikus torzítás) A váltó szerintem nem annyira rossz, mint amilyennek leírják, bár egyesek szerint ez is tervezésmentes.

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #28 Dátum: 2012, Június 13, 12:01:57 »
Akkor nézzük meg közelebbről a torony lelkeit is. Az erősítő(legalulról) Orion SE-260 sztereó erősítő. 60W szinuszos, 80W zenei teljesítmény. Relés védelem, magas-mély hangszínszabályzás, ami külön kapcsolható is, fiziológia(loudness) kapcsoló, magas-mély szűrők is vannak benne. 4 hangfal csatlakoztatható rá, ugyanolyan csíptetős csatlakozókkal, amilyen a hangfalakon is van. Analóg VU méter kivezérlésjelző. Benne egy elég terebélyes toroid trafó, amin sikerült az 1984-es szériákon javítani. Ugyanis a korábbi gyártmányokban volt egy érdekes gerjedés, ami az előfokra hatott ki, onnan került a végfokokba tovább és végül a hangfalakon keresztül visszahallható volt. Ez viszont teljesen zajmentes. Nekem elég tetszetős a belső kialakítása, precizitás jellemzi, nincs zsúfoltság, könnyen átlátható/javítható. És egyszerű is. Nézzük tovább: Orion ST-240 sztereó tuner. Két normás URH sáv. Ez volt az orion torony legdrágább része. A magyaroktól szokatlan precizitás jellemzi, ahogy a HFM is vizsgálta, "egyszerűen mindent tud, amit egy rádiónak tudnia kell". csak néhány funkció: AM-FM kapcsoló, sztereó-monó kapcsoló, Afc, azaz olyan funkció ami a sávot kiszélesíti, zajzár, kézi és programválasztó memória. Rendkívül szelektív és érzékeny. Gyengébb antennával is rendkívül jól foghatók az állomások. 8 szenzoros előválasztó programozója van, amely csak FM-en használható.(érdekes, hogy a TV készülékekbe ugyanezt a programválasztót építették, tipikus Orion megoldás) Külön hangerőszabályzója van a fejhallgatóhoz, ez egy elég ügyes megoldás, mivel erősítő nélkül is használható fejhallgatóról a készülék amin a hangerőt is lehet szabályozni. Szintén analóg VU méteres kijelzők: Jelszint mérő, illetve Hangolás kijelző. Érdekes, hogy az enyémen ez angol nyelven van: Signal, illetve Tunning. Nos, ahány készülék volt annyiféle VU méter lappal látták el ezeket, Láttam már fehér színűt, ez fekete színű, Fehér és feketén belül másféle rajzolatú skála rajta, de még ezek szerint a szavak nyelve is változó volt. De ami a legfontosabb és lényegesebb, hogy nagyon jó hangú ez a rádió, ami még a mai napig megállja a helyét. A harmadik része a magnó(deck) Orion SM-250B. Ahogy korábban említettem már, a kapcsolók elektonikus mágneskapcsolókra lettek felváltva. A "kazetta ki" illetve "stop" gomb is külön lett véve. A mechanikája nem változott, japán stabil ALPS mechanika jellemzi. Háromféle előmágnesezési lehetőség: FE, Metal, CRO2 Úgy tudom, a nullszériásokon még nem volt Metal előmágnesezés, amit a HFM is hiányolt. Egy érdekes funkciója is van, ez pedig a zajcsökkentő, ami drasztikusan csökkentis is a "sistergést". Én azt mondom, jó is a zajcsökkentő, meg nem is. Szintén analóg VU méter kijelzők, ami felvételnél és lejátszásnál is jelzi a két oldal egyformaságát, ami az alatta lévő 2 potméterrel állítható. Ezek egyben a fejhallgatónál hangerőszabályzók is. A VU méterek alatt még plusz ledes kivezérlés jelzők 0db, +4db, +8db. Két mikrofon csatlakoztatási lehetőség továbbá. Azt kell hogy mondjam, régen kimagasló magnó volt, ma már középosztályú, de ettől függetlenül Metál és krómoxid kazetták lejátszásánál kevés magnó veri meg.
« Utoljára szerkesztve: 2012, Június 13, 23:00:33 írta kekedilevi »

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #29 Dátum: 2012, Június 13, 12:04:45 »
Ez a torony nem az enyém, de így néz ki az 1982-es ezüst kivitelű torony.