Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: magyar Old HiFi Fun Club  (Megtekintve 117394 alkalommal)

frank

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #45 Dátum: 2012, Június 14, 15:23:04 »
Hm, érdekes gondolatok.

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4893
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #46 Dátum: 2012, Június 15, 09:44:30 »
Hát nem is tudom. Én az Orion Hs 280 messze nem tartom hifi hangfalnak. Szerintem abban az időben az Orion-ok közül talán a HS-400 volt ami még hallgatható volt, de az sem volt túl jó.
Nekem akkoriban valami Vidi hangfalam volt, talán Saphir már nem emlékszem, de aztán rámmosolygott a szerencse, mert a bizományi áruházban találtunk egy KEF Cantor III típusú monitort amit aránylag olcsó pénzért megvettünk, és igaz, hogy az egyik magasa ki volt menve, de az  ki lett cseréltetve (amit csodák csodájára a gyár INGYEN kicserélt) és aztán amikor lett egy ilyen hangfalam (mármint jó magassal mindkét oldalon) és volt hozzá egy quad 405 utánépítésem kezdtem el azon gondolkodni, hogy akkor most hogy is van ez a Videoton meg Orion és akkor ez most vicc vagy játék vagy mi ez, hiszen ez a kis KEF doboz annyival jobb volt mindennél amit addig magyar terméket hallottam, hogy azt alig akartuk elhinni. Háát szóval kb. ennyi.

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4893
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #47 Dátum: 2012, Június 15, 09:50:19 »
A kozépkiemelésről : én magam jelenleg Bowers & Wilkins fan vagyok, bár az újabb típusaik szerintem sem jók már, és amikor a régi B&W-met újabbra akartam cserélni (még a régi is megvan, nem volt szívem megválni tőle) és kerestem a megfelelőt többek között meghallgattam a Nautilus 804-et ami az említett középkiemelés betegségében szenvedett. Itt nem arról van szó, hogy szép közepe van, hanem hogy tolakodó. Szinte már zavaró. Számomra ilyenek általában a JBL dobozok (jó azok más sebekből is véreznek) és az AKG fejhallgatók (tisztelet a kivételnek). Úgyhogy itt szerintem igazából nem az a helyzet, hogy egészséges középtartománya van, hanem hogy kissé túlforszírozott és már-már zavaról.
Viszont azzal messzemenőkig egyetértek, hogy manapság ez a telemény-telemagas hangkép nagyon jellemző.
A baj ezzel csak annyi, hogy igaz, hogy vannak mélyek meg magasak dögivel, csak sajnos egy dolog hiányzik az ilyen készülékek interpretálásából : a zene.

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #48 Dátum: 2012, Június 15, 10:06:53 »
Nos igen, valóban számomra sem a "zenét" jelentik már ezek a hangfalak. Régen egy magyar ember számára a "Hi-Fi"-t az Orionok/Videotonok jelentették(volt még a BEAG, de az inkább hangosításra, a jobb készülékeik meg nem a nagyközönség részére voltak).Akkor is voltak jobbak, egyes külföldiek, csak azok ritkák voltak és drágák.Az Orion/Videoton is belépőszintű Hi-Fi volt, de volt legalább valami a számunkra, és megtanította, honnan indul a Hi-Fi.

A középkiemelés sok hangfal hibája is, ezek többnyire tervezési hibák, és alapvető hiányosságok, ahogy az Orion HS 500-nak a kék MD40 középsugárzóján 14kHz-nél van egy jókora kiemelés a váltó hibáiból adódóan. Ma már ezek nem is mérvadóak, és ez csak a mai "technika" gyalázata, hogy a "minihifik", filléres musiccenterek, meg ilyen-olyan disco hangfalak ezek a 30 éves készülékek alatt teljesítenek bőven. :'(

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4893
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #49 Dátum: 2012, Június 15, 10:16:11 »
A mai mini-hifikről vagy jót vagy semmit. Maradjunk a semminél. :)

Nos egyébként az általam említett ismerősöm nem azért csinál - számomra - középkiemelős hangsugárzókat mert nem ért hozzá vagy tervezési hibából, hanem pusztán azért mert neki ez tetszik, és ő úgy gondolja hogy ez a jó. Szó se róla biztos sok embernek tetszik, és talán még én is meg tudnám szokni, és talán még igaza is van, de én már egy öreg begyöpösödött ízléssel rendelkező vén hifista vagyok, én már csak azt szeretem ha a középtartomány nem tolakodik bele a pofámba és rontja el ezzel számomra az összképet.

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #50 Dátum: 2012, Június 15, 10:29:14 »
Ki hogy szereti, ízlés és hallás kérdése. Bevallom, én is szeretem az Orionok kissé "kukorékoló" közepét, lehet mert én is hozzászoktam már. Vannak, akik szerint egy hangfal sítusfüggő, melyik milyen zenére való, mások szerint ez hülyeség, mert egy jó hangfalnak egyformán kell teljesítenie minden zenében, ha pedig nem így működik, akkor már válogatós a hangfal, és valahol kiemelések vannak, vagy a magasnál, középnél és mélynél. Nos nem tudom mi az igaz. Én úgy vagyok elsősorban ezzel, hogy először mindenki döntse el milyen zenére kell a hangfal, és utána válogasson mindenki, "kinek mi a jó" elvvel.

Joxy21

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #51 Dátum: 2012, November 20, 22:03:57 »
Üdv mindenkinek, van egy problémám. Hozzám került egy pár orion HS-501-es hangfal, hangszórókkal és kiszedve belőle a hangváltó, amit javítani kellett. Megjavítottam, viszont nem tudom, hogy melyik hangszóróra melyik kimenetet kellene kötnöm. Van egy leírásom, de nem tudom pontos-e. Remélem tud valaki nekem segíteni

26. kimenet - magas pozitív
23. kimenet - magas negatív
30. kimenet - közép pozitív
25. kimenet - közép negatív
24. kimenet - mély pozitív
29. kimenet - mély negatív
27. 28. - led (ez egyértelmű)

jó ez a leírás? Köszönöm

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #52 Dátum: 2012, November 21, 12:04:26 »
Ahogy nézem, szerintem minden rendben lesz, de ne ragaszkodj csak a jelölésekhez, ha minden hangszóró szól, akkor nincs elkötve egyik sem, illetve lehet azt hallani is, hogy az egyes hangszórók a megfelelő szűrőkhöz lettek-e illesztve. De a nyáklapon a kapcsolást is lehet követni, és kikövetkeztetni mi hova való. :)

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #53 Dátum: 2013, Február 07, 19:04:23 »
Itt a következő magyar Hi-Fi legenda, ami nem pusztán híres, hanem rá is szolgál hírnevére képességeivel. Ez nem más, mint a Videoton Minimax. Gyártásukat valamikor 1969-ben kezdték, és egészen a 70-es évek végéig gyártották. Az enyém pontos típusa DT-132E, mert létezett ebből több változat is. Ez a 3. széria, Minimax 3-as névre hallgat, ferritmágneses, létezett Alnico mágnessel szerelt sorozat is.
2 utas kivitel.
Impedancia: 4 ohm
Névleges terhelhetőség: 15 W
Zenei terhelhetőség: 20 W
Frekvenciaátvitel: 45-20000 Hz................ami ugyan a valóságban nem ennyi, de ettől függetlenül nincs hiányérzete az embernek. Rétegelt lemez, különféle mintázatokkal készítették, fényesre lakkozva. Hangszórók: HA 13/13K, HD 10/8K.
Exportálták is, néhány száz párat Angliába, és Kanadába is szállítottak. Egy angol bemutatón, ezt a kis magyar hangsugárzót hozták ki a legjobbnak. Ezek a szériák azonban 8 ohmos változatok voltak, sajnos itthon nagyon ritkán fordulnak elő.

Személyes tapasztalatok a hangjáról: Nos röviden, tömören, hihetetlen térhangzás, kis dobozok létére megdöbbentően képes lemenni mélyre, no jó, azért ez csak kb. 75 Hz falhoz közel állítva kisebb szobában. :-) A középtartomány színezetlensége és tisztasága megrendítő, ugyan van egy pici kiemelése 1 khz-en a HD 10/8K miatt, és egy pici kioltás a keresztezési frekvencián, de egy kis váltó manipulálással rendbe hozható. A magas hangoknál picit hiányzik a legfelső oktáv, de erényei elfeledtetik hallgatás közben. Már több, mint 40 éves, de még mindig képes olyan minőséget adni a vájt fülűeknek, ami még manapság is tiszteletet parancsol.

A képen még látható, a hozzá készült Videoton R5932-es rádióerősítő, 1971-es, akár a Minimaxok is.    Négy elektroncsővel, 23 tranzisztorral és 18 diódával működő, váltóáramú hálózati sztereó-vevőkészülék 3 AM (R-K-H) és egy FM (URH) hullámsávval, modern vonalú fényezett faházban. Elődjének végfoka még csöves volt, ez már a hibrid, germánium tranzisztoros felépítésű. (hátrányára) Igazi gyűjtői darab.

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #54 Dátum: 2014, Augusztus 08, 17:28:41 »
...Levi! Ez egy "kapitális" példány, az biztos. Négy évtized és még mindig micsoda külső! Valóban egy gyűjtői darab, ehhez nem fér kétség. A hangja szerintem még ma is maga mögé parancsol jónéhány nevesebb külföldi márkát. Gratulálok hozzá, gyönyörű!

kekedilevi

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #55 Dátum: 2014, Augusztus 08, 17:56:15 »
Köszönöm, igen korukhoz képest még most is kiváló darabok, és megállják a helyüket. Kár hogy ennek vége szakadt....kit tudja, hogy ma hol tartana a magyar szórakoztatóelektronika gyártás, ha még lenne.....
(van azért, pl Pointe, Univox.....stb de ezek már nem azt a réteget célozzák meg, mint régen az Orion vagy a Videoton)

naemmekki

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #56 Dátum: 2016, Február 25, 21:00:16 »
Videoton DC 4018

Vidton

 • Vendég
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #57 Dátum: 2016, Szeptember 27, 15:35:07 »
Hellosztok!

Van nekem két ilyen Videoton R5932-es jó állapotban lévő retro rádió(erősítő)m. És az egyiket el akarnám majd valakinek adni. (szerintem épp itt a hifipiacon, az apró részlegben lesz majd meghirdetve) De azért még előtte meg akarom kérdezni, hogy szerintetek pénzben kb. mennyit érhet ma egy ilyen? Nyilván nem 2 fillért. ;D Elég pozitív óla az összkép.

Egyébként találtam is itt róla valamit hozzászólás formájában már az egyik Fórumtagtól, idelinkelem azt is (2. rész lesz a vége felé):
http://forum.hifipiac.hu/altalanos-beszelgetesek/magyar-old-hifi-fun-club/msg55827/#msg55827

Szóval a képeken szereplő van nekem is, csak nekem hangfalak nélkül, de maga a szerkezet ugyanaz. Privát üzenetet is fogadok, ha úgy jobb valakinek, de akár itt is lehet válaszolni.

Köszönöm, aki segít. :)

Nem elérhető nevem.j

 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #58 Dátum: 2017, Szeptember 04, 17:11:51 »
Üdv mindenkinek!

Egy atalakitast szeretek közölni,asoknak, akik esetleg a meg öregedett HS 280-asokat hasznaljak.
Csatolm a rajzot.

Nem elérhető nevem.j

 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 6
Re:magyar Old HiFi Fun Club
« Válasz #59 Dátum: 2017, November 08, 17:20:11 »
Egy kibövitett valtozat az elözö hoza szolashoz