Teacher
Nincs azzal semmi baj, hogy az egyik hifimániákus a Pioneer CD játszót loudneszes mélybehúzónak hallja, vagy gondolja, neki ez a véleménye, vagy azért mert tényleg volt ilyen tapasztalata ahol a rendszer nem tudta jól feldolgozni a Pioneer-ekre jellemzõ nyílt, néha nyersnek tûnõ dinamikát, vagy mert õ inkább a fojtottabb, lágy és lábujjhegyen muzsikálási stílushoz szokott. A baj akkor keletkezik, amikor a saját tapasztalatát úgy adja elõ, hogy az általánosan igaz és minõsítõ mások rendszerével, tapasztalatával és ízlésével szemben.
Ha már felkerült az erõs junior korszakába lépett PD-75 képe, amit 1992-ben gyártottak, azóta használom, mint CD játszó kategóriájában szerintem kiváló (akkori ára 800GBP volt), 12kg súlyú, fa oldallapos (amit azóta a fedlappal együtt levettem és helyette fa leszorító borítása van) és ebben még nincs a legatolink, ami késõbb jelent meg a kisebb készülékekben. Ma már nálam csak drive-ként funkcionál, külsõ DAC-ra dolgozik. A hálózati kábelét cseréltem Siltech SPX-30-ra, illetve elszórtam belül kb 30 db WIMA MKP-10 1000V-os kondit a táp vezetékek mentén.
Ennél talán még fontosabb, hogy áldom a véletlent, hogy nem sikerült eladnom 5 évvel ezelõtt, mert a Pioneer kicsit bonyolultnak tûnõ lemezforgatóját kevesen tudták azóta felülmúlni. A Pioneer beszüntette a gyártását, ettõl egy jelentõs költség megtakarítást várt a késõbbi szériáknál. A másik topicon éppen arról folyik a veszekedés, hogy jelenleg nagyon kevés high-end készülékekbe építhetõ minõségi drive van a piacon, talán a Philips PRO és TEAC VRDS, de a TEAC nem igazán kínálja harmadik félnek, vagy lehet hogy túl drága. A lényeg, a Pioneer fordított tányér mechanikája egy kiváló darab.
Visszatérve az alátétekhez, nincs az a hifi készülék, ami ne profitálna egy jól mûködõ alátámasztástól, még a fejhallgatós rendszerek is. A jól megépített drágább készüléknél meg még inkább szükséges, mert rossz környezetben nem tudják kifutni magukat, pedig tudjuk az igényes készülékek belsõ mechanikáját rezonencia optimumra tervezik, lásd a Pioneer futómûvét.
Jelenleg én azon spekulálok, hogy a golyós vízszintes csillapítású LIBRA-t, hogyan tudnám egy függõleges csillapítású (például mágneses rugó) alátéttel kombinálni.
További kísérletezést
István