Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Kevés a fórumlátogató?  (Megtekintve 20826 alkalommal)

istvan01

 • Vendég
Kevés a fórumlátogató?
« Dátum: 2007, Augusztus 02, 08:09:38 »
A fóka-eszkimó szindrómának tûnik számomra az a jelenség, ahogy ezen a nem túl nagy és folyamatosan csökkenõ hazai hifipiacon hogyan harcolnak az ügyesebb kereskedõk a potenciális vevõkért. Ez önmagában még jót is jelenthet nekünk, mi fogyasztók kevesebb utánjárással, kevesebb mellényúlással juthatnánk hozzá az optimális berendezéshez. Elõre bocsátom, én nagyon de nagyon nem szeretem, sõt merev ellenállást fejt ki bennem a fejemre zúdított bármilyen formájú reklám és marketing. A rendszerváltozás óta iparosított szintre jutott reklámszórólap-postaláda-egyenesenkukába effektus jut eszembe minden olyan esetben, amikor a kényszer marketinget tapasztalom a környezetemben.

Az újfajta Internet-fórum médium feletti uralkodó térnyerés, ami mostanában kezd ilyen hatást kiváltani bennem.  A jelenséget eddig is láttuk, olvastuk, a fórum hozzászólások többsége, legalábbis darabszámban és vélemény formálásban a kereskedelemben érdekelt személyektõl származik. Ezek között gyakori a lehengerlõ és kioktató, van persze közöttük udvarias és hasznos is.

Amin végkép kiakadtam az nem is itt a HFP-n, hanem az AVX-en láttam. Egy kereskedõ nevével jelzett topicban tisztán és egyértelmûen márkareklám folyik, viszonylag kevés anyázással többnyire baráti stílusban. A cél is tiszta, rajongókat szeretnének a márka(-k) mellé gyûjteni. A topic márciusban indult, és ma délutánra már túl fogja lépni a 4000 hozzászólást. A topic indító (kereskedõ) nyíltan vállalja és dicsekszik azzal, hogy ezt a fórum-henger marketing fogást õ fejlesztette erre a tökélyre, ilyen hozzászólási és látogatottsági szintre. Annyira el van telve magától, hogy minap behozott egy új fogást, jutalmazni fogja a 25-nél több hozzászólással bíró tagokat 20% termék kedvezménnyel, sõt, minden hozzászóló hozzon magával még egy személyt, csábítson át más fórumokról embereket, mert itt pénzjutalomban lehet részesülni (kedvezményben). Hatalmas büszkeséggel még azt is hozzá teszi, március óta neki van a legtöbb hozzászólása 2483 db beírással.

Ekkor nálam kiborult a bili, nekem ebbõl nagyon elegem lett. Mondhatjátok, nem kötelezõ nézegetni azt a fórumot, és akkor elkerülöm a magam idegelését. A hifi-vel kapcsolatos infók viszont érdekelnének, de ha ilyen jelenséggel találkozom, akkor teljesen megzavarodok. Remélem, gondolom ez inkább csak az én bajom, ha titeket nem zavar, akkor sorry a feltartásért. Az viszont biztos, az általa képviselt kinai márkákról korábban hírbõl sem hallottam, viszont az biztos, ezek után messze elfogom kerülni. Az is igaz, ezeket nem ide kellett volna írnom, hanem az AVX fórumra, de én a fenti aggályaim miatt nem vagyok hajlandó oda bejelentkezni.

Üdv István

petimre

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #1 Dátum: 2007, Augusztus 02, 09:16:35 »
Kedves István!


Megértem az aggájaidat, de sajnos a mai Mo-on elég nehéz tisztességesen jólétet biztosítani, ezért mindenki ott próbál meg ügyeskedni ahol tud!

De ezen kívül hány, meg hány olyan olyan oldal van, ahol regisztráció után x % kedvezményben részesülsz bizonyos cégeknél....., nincs új a nap alatt, csak kicsit továbbfejlesztették!

De persze el lehet képzelni milyen az árrés, ha nagy tömegben tud biztosítani 20 % kedvezményt!!:ohmy:Imre

petimre

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #2 Dátum: 2007, Augusztus 02, 09:18:32 »
Egyébként csak jelzem, hogy van itt is egy topic, mely lassan eléri az 1000 hozzászólást, s nyoma sincs haszonszerzésnek, egymás szórakoztatására mutogatunk egymásnak régi csodamasinákat!
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem mindenhol kevés a fórumlátogató, illetve nem csak ott sok, ahol hasznot lehet remélni tõle!

Üdv.

Imi

ept53

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #3 Dátum: 2007, Augusztus 02, 12:03:47 »
Hello Kedves Petimre!
Én mindig olvasom az általad jelzett forum irásait és nézegetem az ott megmutatott képeket ill. berendezéseket. Megmondom õszintén szeretem nézni azokat a berendezéseket melyekkel a 70-es évek végén a 80-as években zenét hallgattam, valóban nagyon szépek. A "nyoma sincs a haszonszerzésnek" megjegyzéssel azért vitatkoznék, ugyanis rendszeresen vissza köszönnek az ott bemutatott gépek más hirdetési oldalakon eléggé illreális árakon. Azért van köztük- habár szép- de müszakilag már akkor sem sokra értékelt berendezés, nem beszélve az elmúlt idõrõl. Azért az elektronikai alkatrészeknek van egy bizonyos élettartalma és ezek már messze felülmúlták azt az idõt amit akkoriban jósoltak nekik. (félvezetõk kb:25 év, kondik mégrövidebb idõ) Ezt az öregedést a hangminõségen is hallani már nem úgy szólnak mint 20-25 évvel ezelõtt. Sajnos egyes esetekben és egyes személyeknél itt is a marketinget érzem. Remélem azért még sok szép gépet látok a forumon és nem haragszotok meg a hozzászólásért.
Üdv:laugh:

Arcus

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #4 Dátum: 2007, Augusztus 02, 12:22:27 »
Üdv mindenkinek!

Õszintén szólva,kifejezetten ügyes marketing stratégiának tartom az értékesítésnek ezt a formáját.
Tagadhatatlanul van benne fantázia és némi piacpolitika is,utalva a jelentõs kedvezményekre.
Bár az említett fórumtémát nem ismerem,írásodból arra következtetek,hogy valóban egy tömegcikk kezdi meghódítani kis társaságunk,kissé túlértékelve a termék valódi minõségét.
Ilyenkor kérhetetlenül az a kérdés merül fel bennem,máshol nem kapott helyet talán?
Felvetném még a következõkben,talán nem is pusztán a túlzó marketing ami visszatarthatja a potenciális vevõkört.
Ajánlom figyelmetekbe a "kiállítás(ok)" c. rovatot,
ahol egyes hazai kereskedõk személyes megnyilvánulásai is helyet kaptak.

petimre

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #5 Dátum: 2007, Augusztus 02, 12:52:16 »
Hello Kedves Ept53!

Akkor annyiban módosítanám a kijelentésemet, hogy én biztos, hogy egyetlen egy esetben sem tettem fel oda olyan képet, amibõl hasznot remélnék, s nem is fogok. Az persze elõfordul, hogy egy feltett gépet szeretne valaki vásárolni, s a fórumtagok közül valaki jelzi, hogy õ tud eladót, de ez nem baj szerintem, s általában a felajánlott gépek ára nem irreális. Arról nem tudok nyilatkozni, hogy a feltett képek még hol jelennek meg,s milyen áron, de ezzel nem is igazán foglalkozom, az a fórum szerintem elérte a célját, minden rendszert nélkülözve, csak egymásnak mutogatunk régi masinákat, amik néha ráadásul a saját, vagy közeli ismerõsünk birtokában vannak....

A hangminõség általában biztos romlik az idõ elteltével, mert kopnak az alkatrészek, de mégis sok régi gépet hallottam, persze felsõkategóriásat, melynek nagyon jó a hangja még ma is, s akkor milyen lehetett  30 éve, mikor készült?:-)

Üdv.

Imi

Arcus

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #6 Dátum: 2007, Augusztus 02, 13:58:19 »
...általában az a személy értékeli túl a Vintage készülékeket,aki nem járatos a témában,vagy épp ezt használja ki.Ebben az esetben,amire István céloz,éppen az ellenkezõje igaz.
Továbbra se feledjük a 4000 hozzászólást az érintett AVX-es topicon,ami utalhat a túlértékelt készülékek gyakoriságára is.

cashman

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #7 Dátum: 2007, Augusztus 02, 14:08:55 »
Szerintem a fórumokban normális keretek között történõ reklámozás, teljesen rendben van, ha az adott reklám kapcsolódik a fórum témájához...
Közvetlenebb kapcsolatot biztosíthat az érdeklõdõ és a forgalmazó között, a választásban is segíthet.
Ha viszont ez ködösített, és férrevezetõ esetleg agresszív stílusban történik, akkoraz biztos, hogy a józan eszü emberekben megfelelõ reakciót vált ki.
A HFP és a többi kiadvány is tartalmaz reklámokat, sokan fizetnek is érte, hogy elolvashassák.
Nehéz meghúzni a vonalat ajánlás és reklám között. Végül is ha az ember ajánl eggy topicban hangsugárzót, vagy egyéb ezközt, akkor nézhetnénk azt reklámnak is ezáltal.

blaki

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #8 Dátum: 2007, Augusztus 02, 15:45:54 »
Szia!

Én csak annyit szólnék hozzá hogy tudom melyik topicról van szó az AVX-fórumon, lehet vele egyet érteni vagy egyet nem érteni, engem személy szerint nem érint a dolgot(én itthon egy Heed-Epos láncot hallgatok nagy megelégedéssel). Viszont ha már visszatetszõ dolgokról írsz, akkor amit te csináltál az is az. Ha ilyenirányú gondod van akkor szerintem 1. nyiss az avx-en neki topicot 2. ha máshol is meg szeretnéd beszélni nem gond, de akkor szerintem ne hivatkozz a másik fórumra, mert ezzel elsõsorban a fórumot járatod le és nem a szóbanforgó topicot, kereskedõt stb.

üdv

Attila

istvan01

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #9 Dátum: 2007, Augusztus 02, 16:10:59 »
A zene szeretete és a hozzá kapcsolódó HIFI hobby sz.v.sz. elõbb utóbb belénk nevel egy intellektuális igényt, megtanuljuk értékelni a jobbat és szebbet a zenében, leszokunk a hipermarketekben kínált színvonalról és el-el fogadjuk a speciális szakkereskedõk hozzáértését. Az én egyre aggasztóbb csalódásom éppen egynémely speciális kereskedõk stílusára, olykor gátlástalanságára vonatkozik. A gyalázatos az, hogy rátelepszenek a nyílt fórumokra, ingyen reklámot és cirkuszt csinálnak maguk érdekéi szerint, a konkurencia lejárasára és olykor a bizonytalan amatõr leszólására. Vannak kivételek, sok kereskedõ éppen ezért nem fórum-reklámoznik, ez részükrõl érthetõ is. A hazai hifi fórumok ilyen értelmû fejlõdése meg nagyon valószínû inkább elriasztja a legtöbb kezdõ hifistát, ami viszont senkinek nem jó.

A fórum moderátorok és a jelentõsebb kereskedõk ugyan állapodjanak már meg egymással egy elfogadható kereskedõi hozzászólás etikáról, nem az én kedvemért, a saját érdekükben. Vagy annyira nagy már nálunk ez a szabadgarázdálkodási demokrácia, hogy mindenki mindenhol azt csinál amit akar, vagyis ami neki jó? Ez, ha jól értelmezem, éppen nem a demokrácia hanem az anarchia irányába visz bennünket.

Üdv István

Pecás

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #10 Dátum: 2007, Augusztus 02, 17:05:09 »
Én is gusztustalannak tartom ezt a vevõcsalogató módszert,ami a fent említett fórumon folyik.Ráadásul az avx-en van a kereskedõk részére fenntartott topik ahol bemutathatják a portékáikat,miért nem ott teszik?Höszönöt hozzászólás,20% engedmény,nevetséges és egyben elszomorító.
Bízom benne hogy a kereskedõk többsége nem ezt az utat fogja követni,hanem a készülékek minõségével,és az udvarias,korrekt,hozzáértõ kiszolgálással fogják a vásárlókat megnyerni.Persze reklámozni lehet és kell is,de nem ilyen módon,ez a módszer inkább riasztó,és nem vevõcsalogató.
Nem tudom milyen minõséget képviselnek ezek a készülékek,de ha csak így lehet eladni õket akkor inkább nem kéne forgalmazni.

üdv.

penna

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #11 Dátum: 2007, Augusztus 02, 21:51:23 »
istvan01 írta::
Idézet


A fórum moderátorok és a jelentõsebb kereskedõk ugyan állapodjanak már meg egymással egy elfogadható kereskedõi hozzászólás etikáról, nem az én kedvemért, a saját érdekükben. Vagy annyira nagy már nálunk ez a szabadgarázdálkodási demokrácia, hogy mindenki mindenhol azt csinál amit akar, vagyis ami neki jó? Ez, ha jól értelmezem, éppen nem a demokrácia hanem az anarchia irányába visz bennünket.

Üdv István


Kicsit bizonytalan vagyok, hogy van-e értelme hozzászólnom, de egyet próbálkozom...

A hificity-n kb egy évvel ezelõtt nyitottam egy topikot az etikus kereskedõi viselkedésrõl.

http://www.hificity.hu/read.php?f=7&i=18590&t=18495&off=0&sort=1&hozza_num=4

Ez volt a topiknyitó hozzászólásom:
Idézet

A publikus fórumokon megnyilvánuló ETIKUS kereskedõi, gyártói magatartásnak számomra alapvetõen az alábbi pontjai a legfontosabbak:

1. Igaz legyen és ellenõrizhetõ, amit leírok.

2. Ne minõsítsek semmilyen terméket, sem azt amit árulunk, sem azt amit nem, lehetõség szerint információt és ne következtetéseket adjak, ami alapján mindenki levonhatja a számára legfontosabb következtetéseket.

3. Ne minõsítsem bármely más kereskedõ hozzászólását, viselkedését (azt hiszem mindenki számára kifejezetten unalmas és undorító, amikor kereskedõk b@sztatják egymást). Amennyiben abban tényszerû tévedés van, azt tényszerûen cáfolhatom.

4. Semmiképpen ne publikáljak olyan információt, ami magánbeszélgetésbõl, vagy levelezésbõl származik, anélkül, hogy az információ forrását jelentõ személy(ek) azt jóváhagyta volna. Bármely kereskedõ sokszor akarata ellenére is, olyan bizalmas, személyes információ birtokába juthat, aminek a nyilvánosságra hozása legalábbis súlyosan etikátlan.

5. Ne írjak árakat le a hozzászólásomban, ha valaki feltétlenül árinformációt igényel azt közvetlenül neki küldjem el.

6. A 2, és 3 pontok következtében semmiképpen ne végezzek negatív, más gyártó, kereskedõ termékének lejáratásához közvetve vagy közvetlenül hozzájáruló tevékenységet a nyilvános fórumokon ( a marketing ismert szabályai szerint a negativ marketing amúgy is erõsen kontraproduktiv általában)
....

....
Nagyon jó lenne ha lenne valami általános a közösség által is elfogadott szabálya a kereskedõi aktivitásnak, mert mostanában egy kicsit elharapózni látszik az etikátlan viselkedés. Szigorúan SZVSZ.
.....


Ezt késõbb az indexen is beraktam, de szemben a \'city-vel ahol az ott jelenlevõ kereskedõk többsége kvázi elfogadta illetve érdemben kiegészítette az elhangzottakat, ott már volt olyan, aki inkább vitatta, hogy ilyen korlátozásokat neki el kellene fogadni. A helyzet idén tavasszal kezdett ismét megváltozni, amikor új szereplõk kezdtek megjelenni a piacon, akiknek a marketingjében a fórumok minden eddiginél erõsebb szerepet kaptak..

Azt hiszem azt kellene minden kereskedõnek megérteni, hogy a nyilvános fórumokon jelen lenni önkorlátozást kiván a kereskedõktõl. Valamint ha azt is sikerülne megérteni, hogy alapvetõen információt lehet adni és soha nem véleményezni, akkor nagy lépést tennénk a sokkal kellemesebb hangulat felé.

Szigorúan SZVSZ persze, lehet velem nem egyet érteni.

Koscsó Ferenc
Penna

istvan01

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #12 Dátum: 2007, Augusztus 02, 22:30:35 »
Feri

Amit a cityn írtatok ez ügyben, biztató kezdeményezésnek tûnik. A nyomokban tapasztalható önfegyelem és önkorlátozáson kívül viszont azóta nem igazán történt elõrelépés, többen pedig szinte légüres térnek érzik a terepet és mennek, mint a buldózer. Egymással harcoltok, már-már azt lehet gondolni, bíróságra viszitek a sértegetéseket. Ez nem jó nektek, de végkép nem jó az átlag hifi közönségnek. Ennél is szomorúbb az, hogy ez többeknél úgy jelenik meg, hogy el kezdenek hadakozni a potenciális kuncsaftokkal, vagy „ügyes” marketing trükkökkel félrevezetik a tájékozatlanokat. Engem még az is zavar, hogy a hifi fórumok hangadó szereplõi között túl sok a kereskedõ a mezei hifi-shez képest. Anélkül, hogy nyíltá tenné kilétét az illetõ, elég hamar ki szokott látszani a lóláb, vagyis az értékesítési érdek.

A változtatásban nektek nagyobb érdekeltségetek van mint a mezei fórumolvasgatóknak.

Üdv István

penna

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #13 Dátum: 2007, Augusztus 03, 07:51:34 »
Ahogy ezt írtam, a kereskedõi jelenlét SZVSZ önkorlátozást jelent, nem harcot. Teljesen igazad van, hogy van, akinek ez valamiféle harc "csata" ahogy ezt egyikük írta. Az már csak hab a tortán, hogy van olyan, akinek még a nyílt buzizás is belefér a kommunikációjába. Mellesleg ha az ember jobban megfigyeli a helyzetet azt fogja tapasztalni, hogy minden anyázás ugyanattól a 4-5 embertõl indul ki. 2 közülük már számos alkalommal provokált másokat, elismerten szokásuk több nicken is megjelenve, némi provokációval, szájba adott hazugságokkal fûszerezni az enélkül számukra unalmas fórum életet.

Lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok, de szinte érthetetlen módon, bizonyos topikok látogatottsága akkor nõ meg, amikor ilyesféle anyázás van, és ezt vannak kereskedõk, akik kihasználják.

A sima egyszerû hifisták is sokat tehetnének azért, hogy ezek a "csaták" csírájában el lennének fojtva. Igenis meg kell mondani a "harcoló" feleknek, hogy hagyják abba. Ha már az önfegyelem, meg a  moderáció, az index kivételével tökéletesen szabadjára ereszti az indulatokat, ami SZVSZ nagyon helytelen. Sajnos azonban az egyszerû hifistának ugyanúgy meg van az üzleti érdeke néhány esetben, mint egy kereskedõnek és sokszor van olyan érzése az embernek, hogy ennek megfelelõen bátorítja vagy próbálja fékezni a feleket...

Mellesleg jól látod, eljött az ideje annak, hogy bírósági ügy legyen egyikük-másikuk viselkedésébõl. Történt az elmúlt néhány napban olyasmi, ami miatt én mint magánember megkértem egy ügyvédet, hogy nézze át egy mostanában soha nem látott indulattal a lejáratásomon dolgozó "Úr" hozzászólásáait.  Az biztosnak látszik, hogy a polgári peres eljárás több címen is könnyen megáll, de az is látszik, hogy a büntetõ ügy is belefér. A drámai csavar az, hogy nemcsak az illetõ ellen, de a hozzászólásáit nem moderáló fórum üzemeltetõvel szemben is. HA a következõ egy-két hétben nem lesz változás, akkor precedens értékkel lehet, hogy per lesz. Ami elég szomorú, de ha más megoldás nincs és a fórum közössége nem tudja megállítani ezeket az indulatokat, akkor a rosszindulattal és hitelrontással, meg becsületsértéssel szemben ez marad az egyetlen megoldás.

istvan01

 • Vendég
Vá:Kevés a fórumlátogató?
« Válasz #14 Dátum: 2007, Augusztus 05, 18:14:14 »
Érdekes ez a fórum lélektan, de inkább nevezhetném etológiának. Az egyes szakfórumokon mégis csak összeverbuválódik egy közös érdeklõdésû véletlen összetételû társaság, akik egymástól egymásnak szeretnének kérdéseket, tapasztalatokat átadni, benne okosságokat és néha tájékozatlanságból származó jószándékú sületlenségeket. Elég hamar felszínre kerülõ kisebb nagyobb vélemény eltérések mozgatórugói a hozzászólásoknak. Vannak azért néha okosabb és kevésbé toleráns résztvevõk, akik még mindig egyenrangú résztvevõi a játéknak, csak egy kicsit akarnak nyerõbbek lenni a többieknél.

Ez a spontánul létrejött társaság kiváló marketing mozgástér a témában valamilyen gazdasági érdekeltséggel bíró személyeknek, akik nyíltan vagy megbújva jelennek meg, olykor átveszik az irányítást azzal, hogy õk tudják a legtöbbet, a tutit, õk jó szándékkal csak „csokoládét” osztanak s már is meg van a kötödés bizonyos fórumrésztvevõkhöz. A legtöbb ilyen irányítású topic azért elél egy jó darabig, még talán tovább is, mint a csak laikusokból összetevõdõ. A vállalkozási érdekeltségû irányító személynek általában nem célja lehetetlenné tenni a topicot, pláne ha õt a többség elfogadja. A helyzet akkor válik súlyossá, amikor megjelenik egy konkurens vállalkozási érdek, és ekkor már nem a szeretem-nemszeretem szubjektív dolgokról szól a mese. Ez az a pont, amikor a laikus fórumtagok megzavarodnak, nem tudják hova kell állniuk (igazából sehova) és azt gondolják, értük folyik a csata. Vannak nagyobb és edzettebb fórumtársaságok akik elég sokáig képesek ezt játszmát folytatni, az általam becitált AVX topic jelenleg 4445 hozzászólásnál tart. Ha beleolvasok már ott is kezd a túlzásba vitt kereskedelmi érdek ellenszenves lenni. De ott 5 hónap alatt 4445 hozzászólás 53340 darab betekintés sokkal eredményesebb piár, mint ha ezt email SPAM-el, vagy postaláda reklámszóróanyag marketingel végezték volna.

Ezt a marketing technológiát bizonyos értelemben tovább lehet fejleszteni. A fórumokon van az a jelenség, hogy akkor lódul meg a nézettség, ha jobban beindul az anyázós veszekedés. Erre egyes marketingben érdekelt ügyes hozzászólók vastagon rájátszanak, nem pazarolnak 30-40 csendes, udvarias hozzászólást, rögtön az elején belecsípnek akibe csak lehet, a megcsípett személy igyekszik védekezni, érvelni, de jaj neki, a rutinos és a szituációra több sablonnal is felkészült marketinges támadó lezabálja. Amikor már senki nem mer hozzászólni, akkor megkérdezi, van még kérdés, vagy rajtam kívül senkinek nincs a kérdésben gyakorlati tapasztalata?  

Természetesen vannak pozitív kivételek is. A legjobbnak tûnõ megoldás szeintem is az elkülönített, fizetett és a vállalkozó személye által moderált fórumok-topicok.

Nem vagyok én ennek a fórum lélektannak tanult ismerõje, csak az utóbbi néhány nap fórum eseményeibõl szûrtem le magam számára néhány gondolatot. Az is igaz, ha több évvel ezelõtt kezdtem volna a fórumozást, akkor már régen túl lennék ezeken a kérdéseken, vagy hozzászoktam volna, vagy belefáradva közelébe sem mennék egyetlen fórumnak se. Nem tudom másnak feltûnt-e, az angol nyelvû szélesebb közönségû hifi fórumokon nincsenek ilyen durva topic elfajulások, mint az itthoniakon.

Üdv István