Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: HAZAI HIFI?  (Megtekintve 4854 alkalommal)

nempisti

 • Vendég
HAZAI HIFI?
« Dátum: 2006, November 09, 15:40:39 »
Jó néhány éve kisérem figyelemmel a hazai hifi gyártók tevékenységét,de létszámukhoz képest elenyészõ megjelenési lehetõséget kapnak ezen lap hasábjain.
Vajon mi lehet ennek az oka?
Nem szeretnék találgatásokba bocsájtkozva bárkit is megsérteni,inkább várom az ezzel kapcsolatos észrevételeket.

Nem elérhető MSZ

 • Administrator
 • törzstag
 • *****
 • Hozzászólások: 683
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #1 Dátum: 2006, November 09, 16:07:45 »
Érdekes kérdés, de megpróbálok válaszolni.
Elõször is tisztázni kellene, ki minõsül hazánkban gyártónak, és ki az, aki legfeljebb a DIY azaz "csináld magad" kategóriába sorolható.
Egy készülék akkor tekinthetõ terméknek, ha sorozatban készül, van csomagolása, dokumentációja és egy vállalkozás áll mögötte. (A sorozat azért fontos, mert a tesztnek csak úgy van értelme, ha UGYANAZON termék forgalomban sokak számára beszerezhetõ. A csomagolás és dokumentáció nem szorul magyarázatra, hivatalossá pedig a vállalkozás megléte teszi a gyártást) E négy apró feltétel mindjárt harmadára csökkenti a gyártóknak titulált egyének számát.
Senki sem szeret feleslegesen dolgozni, így mi sem, pedig a legtöbb esetben az elkészült teszt eredményével nem értenek egyet a gyártók (mert nem vagyunk hajlandóak leírni, hogy a tesztelt jószág 5-10-20-szor drágább, nagynevû termékeket aláz porig, ha egyszer nem úgy halljuk) így az nem is jelenik meg a lapban.

Mindezek ellenére egyszer-egyszer mégis kivételt teszünk, és akár egyedi termékeket is bemutatunk (pl. Parabox Ellipsus) és azért akadnak cégek, akik a hazai gyenge piac ellenére is sorozatokat produkálnak, és tiszteletben tartják véleményünket (AVA, Hivox, Juhász Bt.  /Libra/, Pointe), míg mások nem is tartják szükségesnek a lap hasábjain való megjelenést.

Így elsõre ennyi..
Üdv,
Mészáros Szabolcs
Szerkesztõ
HFP

nempisti

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #2 Dátum: 2006, November 09, 16:28:54 »
Érdekes (és egyben szomorú),hogy a hazai gyártóknak ennyire nem áll érdekében a nyilvánosság elõtt megmérettetni készülékeiket.
Lehet,hogy a felemás tapasztalatok (Monaudio,Eskei) hatnak rájuk riasztólag? Kár lenne mert az utóbbi években nem született negativ értékelés semmilyen tesztelt berendezésrõl.
Bár az is elõfordulhat,hogy az utóbbi években csak kiváló konstrukciók kerültek ki a gyártók kezei közül.   ;)

Nem elérhető vackor

 • törzstag
 • ****
 • Hozzászólások: 360
 • Hallgató
  • audioland
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #3 Dátum: 2006, November 11, 09:52:13 »
"mert nem vagyunk hajlandóak leírni, hogy a tesztelt jószág
5-10-20-szor drágább, nagynevû termékeket aláz porig, ha egyszer nem
úgy halljuk"

Ez tényleg tök jellemzõ. Miért kellene így lennie?
Miért nem elég, ha jó az ár/érték aránya?
Volt eg ember, letolt, mert a kábele nem velrt meg a rendszeremben egy soxorosába kerülõ Siltechet, mondván azért, mert nincs is az Eposban keresztváltó, azért volt gyenge az övé....
Na ne...

De -gondolom- vannak kivételek, szurkolok nekik!

(számomra egyszerûbb volt már hifizgetésem kezdetén is, ha nem a tervezõnek kell megmagyaráznom, hogy mégsem az övé számomra a mennyország.)
Látom a fényt az alagút végén. De miért dudál?

Ne vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.

KoZo

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #4 Dátum: 2006, November 21, 16:07:51 »
Teljesen egyetértek MSZ álláspontjával. Amikor egy újságban azt olvasom, hogy egy termék jó és megindul a nyál a számban  :S  hogy olyat szeretnék akkor az már az újság felelõssége is, hogy az egy megbizható szériatermék legyen. Mert bizony az újság húzzon bizonyos mércét. /Szvsz. húzhatna sokkal szigorúbbat is!/
És aki volt most a hétvégén a Fonóban az talán érti mire gondolok. Általában rendes és aranyos társaság ez de a "magyar gyártók" kifejezés az erõsen barokkos túlzás. Inkább illene erre a társaságra a DIY jelzõ hiszen itt nyilvánvalóan a szériatermék kategóriát szinte senki nem éri el. És hát én mint vásárló /gondolom az újság pedig hasonlóképpen van vele/ nem igazán tudom elfogadni a sok mentegetõzést meg magyarázkodást. Szóval az eufórián túl /mert úgy látom az bizonyos körökben van rendesen/ azért lássuk be, hogy ezek készülékek erõsen az amatõr illetve DIY szegmentben vannak és nem a szériatermékek standardján.
Tényleg jó volt /hogy üde szinfoltot is észrevegyek/ a Hivox féle Rubicon modifikáció. Annyiért. Aztán jó volt az Ethos /jól írom?/ és a képviselõjük. Õk normálisan és reálisan álltak a dologhoz ellentétben néhány döbbenetesen \'nagyarc\' arogáns és pökhendi stílusával. Ez sem szerez ám sok hívõt a nemzetiszín audiónak, de errõl nem a szervezés tehet persze.
Szóval a végére egy felhívás a szervezõkhöz: jó volna átkeresztelni "gyártók"-ról a só nevét valami találóbra. DIYaudio-show? Mert akkor a jó büfével meg hangulattal együtt minden a helyén is lenne.

béferi

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #5 Dátum: 2006, December 01, 13:31:16 »
KoZo!DIYaudio-show,ez aranyos!  :evil:

hali

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #6 Dátum: 2006, December 01, 14:21:08 »
KoZo, nem tisztem megvédeni a kiállitókat, de azért jónéhány ezek közül nemcsak egytermékes D.I.Y elõállitó, csak a weblapjaik alapján minimum :
Ethosz,
Hivox,
Vibavoice,
Bodor,
Parabox,
Monaudio,
Mellorn,
Godina,
Galgahang
(S remélem nem felejtettem ki senkit) megérdemlik a gyártó jelzõt. Több féle ternékük, van évek ota jelen vannak a piacon. Kicsik. De ezen is akar segiteni ez a fono buli.

béferi

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #7 Dátum: 2006, December 01, 15:46:05 »
A helyzet, az hogy piszkosul igyekszünk de, van némi, lemaradásunk a nyugati gyártokkal szemben. /remélem, ez látszik/.B.F.bodoraudio. :)

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #8 Dátum: 2006, December 01, 20:23:58 »
Hát igen.
Van miért szégyenkeznünk, nekünk, Magyar DIY-audio csinálóknak (mert hogy gyártásról ezek után természetesen szó sem lehet).
De minden rosszban van valami jó.
A jó az, hogy pár érdeklõdõ megtisztelte figyelmével azt a néhány magát mutogató DIY-audio csinálót, aki merte vállalni a nyilvános szereplést, és ezzel magára vonta egyesek rosszalló tekintetét.
És még valami, ami sokak számára nem világos, sõt, fel sem fogható: Egyedi készülékeket gyártani, és e készülékeket vásárolni minden országban elõkelõnek, minden másnál értékesebbnek számít (még Romániában, és Bulgáriában is). Ez alól kivétel Magyarország, ahol csaknem bûnnek számít hazai terméket vásárolni. Minden más országban második, vagy harmadik sorból indulnak a nagy gyártók futószalagon születõ csiribiri készülékei, amit mi sem bizonyít jobban, hogy mûködõképes állapotban dobják ki õket. A kidobott készülékeket élelmes vállalkozók kilóra megvásárolják, behozzák, kicsinosítják, és ELADJÁK. Ezeket a kicsit lepusztult készülékeket vásárolják meg a jóra éhes Magyar zenebarátok, és szentül meg vannak arról gyõzõdve, hogy mindenkinél jobbat, szebbet, értékesebbet hallgatnak. Sokak számára a Hi-Fi, vagy a zene szeretete nem más, mint anyagi befektetés, haverok elõtti hencegés, vagy egyszerûen csak státuszszimbólum.
Mindenkit megkérek arra, hogy a leírtakat személyes tapasztalatként, és véleményként kezelje.

Tisztelettel: Szentgyörgyi László

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4877
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #9 Dátum: 2006, December 04, 08:55:12 »
Kedves Vibavoice!

Azért egy dologban nincs igazad. Fõleg akkor, ha az ember magyar terméket vásárol. (Nekem van jópár magyar termékem, és nagyrészükkel meg is vagyok elégedve.)
Na de hogy a Hifi jó anyagi befektetés volna azzal azért vitába szállnék. És ez nemcsak a hazai gyártók termékeire igaz, lett legyen az akármilyen jó. (Nekem igazából eddig csak kettõhöz volt szerencsém, de a BF erõsítõje az nagyon ott van.)
Ha megveszek egy hifi berendezést az abban a pillanatban (amint kihozom a boltból, ill. elhozom a gyártótol) értékének min. 30%-át elveszti.
Így a hifizést (bár remélem a többség nem emiatt csinálja, mert az óriási nagy szégyen lenne) nevezhetjük hóbortnak, felvágásnak, státszimnek, vagy akár mi másnak, de anyagi befektetésnek aztán semmilyen körülmények között nem.
És most jön az én személyes véleményem (bár eddig is az volt, igaz hogy azt inkább a gazdaság mondja nem én) : az, hogy a hifizés nem anyagi befektetés engem piszokul de nem érdekel, mivel én a magam részérõl nem is ilyen szándékkal csinálom.

Seneca

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #10 Dátum: 2006, December 04, 09:59:43 »
Egyet értek Snipivel és még megfejelném annyival, hogy szerintem a hifizés kész anyagi csõd. De nekem azért jóval több örömet szerez, mint amennyi gondot okoz.

Másrészrõl szerintem elhibázott marketing a hazafias érzelmekre apellálni. Minõséget akar az ember, a lehetõ legolcsóbb áron. Ha ez történetesen egy hazai termékben ölt testet, akkor ezt fogja megvenni. A normálisabbja. Mert én is ismerek olyan szektatagot, aki azért nem vesz hazai készüléket, mert abból "nehéz kiszállni".

Az én rendszerem túlnyomó része lassan hazaivá válik és nem a nagy nemzeti öntudat által vezérelve. Egyszerûen jók. A gyártók többsége sokat ad a dizájnra is. Francia barátomnak igencsak kikerekedett a szeme, amikor meglátta a cuccomat. Hát még amikor megszólalt.

béferi

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #11 Dátum: 2006, December 04, 10:04:55 »
Snipi,Seneca! Ezek a hozzászólások,azért jól esnek nekünk, hazai gyártóknak. ;)

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #12 Dátum: 2006, December 04, 21:54:35 »
Tisztelt Snipi, és Seneca!

Igazatok van, de mégsem tudok mindenben egyet érteni Veletek.
Tapasztalataim szerint szerencsénkre mindig akadnak páran, kiket megszállottan csak a megszólaló hang érdekel, de a többség változatlanul befektetést lát MINDENBEN. Az érdekes az, hogy aki befektetésként vásárol Hi-Fi-t, csaknem mindig befürdik új szerzeményével, ennek ellenére mindig újabb, és újabb kétes üzletbe keveredik, és minden balul sikerült üzlet után bemagyarázza magának, hogy a következõ már tutira biztos buli lesz.
Ha valaki véletlen magára ismert, ne izguljon, nem rá gondoltam :o)

Tisztelettel: Sz. László / VBV

Nem elérhető vackor

 • törzstag
 • ****
 • Hozzászólások: 360
 • Hallgató
  • audioland
Válasz/Re:HAZAI HIFI?
« Válasz #13 Dátum: 2006, December 09, 19:16:42 »
Ezt már kitárgyaltuk.

A lapban akkor jelenhet meg, ha hirdet.

Itt meg ugye olyan gyártókról van szó, akik soxor bemutató példánnyal sem mindíg, raktárkészlettel meg végképp ritkán rendelkeznek.
Halottam olyanról, aki akkor gyárt le egy erõsítõt, ha ki van fizetve.

Na. Ha nincs készlet, szerinted van pénz hirdetni?
Látom a fényt az alagút végén. De miért dudál?

Ne vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.