Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: hangsugárzó 12m2-be?  (Megtekintve 15773 alkalommal)

smilee

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #15 Dátum: 2006, Május 31, 21:39:17 »
Még elfelejtettem, Audio Physic állók sem váltak be, pedig önmagában nagyon jó hangfalak. szerintem a 12 nm-ben az Audio Physic is nagyon szépen fog szólni, de mielõtt döntesz hallgassd meg K. Melua-t egy Castle avgy ProAc-on.
Sokkal kisebbek és mégis ami kijön ezekbõl, nem hittem volna, azt hittem ami kicsi annak se tere, se szinpada......

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #16 Dátum: 2006, Június 01, 12:13:00 »
smilee írta::
Idézet

Ami viszont rossz hir lesz neked is, hogy sok smooth jazz lemezrõl ilyen berendezéssel ki fog derülni hogy gyenge minõségüek a felvételek,
Katie Melua viszont eszméletlenül gyönyörüen szól.


tisztázni kellene,hogy milyen az a lemez,amin rosz a felvétel. ezzel a fogalommal hamar be lehet ám csapódni. vannak lemezek,amik hirtelen gyönyörködtetnek és az ember leül tõle,hogy "mekkora jót szól a hifim". aztán amikor megszokottá válik a hifi,kiderül,hogy hosszú távon esetleg az ilyen típusú lemezek nem tudnak lekötni,sõt, kimondottan irritálnak és hosszú távon nem hallgathatóak, miközben lehet egy ócska smooth jazz a maga tiszta,keverésektõl mentes szûz anyagával még magán hordozza a kor hangulatát,amikor készült és nemkevésbé a zene lelkét, életszerûségét.

szal szerintem senki ne dobálja ki lemezgyûjteményét. sõt,rendszert próbálni is érdemes valami jellegtelen kiadó,átlagos lemezét vinni,olyan zeneanyaggal,amit ténylegesn hallgat az illetõ és nem amit a hifis dogmák elõírnak(pl egy szatyor alsó középkategóriás elõadó,alsó-középkategóriás "zenemûvei"-t tartalmazó audiofil nyomattal)

tehát mi is a jó lemez? nekem pl legjobban egy 1979-es the B-52s/rock lobster kislemez tetszik. hihetetlen módon képes közvetíteni mindazt az információt,amit a zenekar elképzelt. sima és gördülékeny,komplex a zene és nagyon él. Ez a zene nagyon progresszív és kellõképpen felzaklat a végére,amit nagyon jól adagolnak végig a mindössze kb 5percben. De kb hasonlóakat tudok elmondani egy 1950körül készült amerikai kiadványról,amin (gõzöm sincs ki,de jól csinálják)csárdást játszanak. recseg,ropog,serceg,de attól a csárdástól mindeki táncra perdül, mert nagyon él és elhiszem,hogy nekem húzzák. de számtalan lemezrõl lehetne hasonlóakat írni és ez a dolog nem korfüggõ,hisz a mai "modern" világban is rengeteg lemezt vettem,amik hasonló módon el tudják hitetni,hogy élõ zenét közvetítenek. ezeket hallgatva eszembe se jut azt figyelni, milyen a rendszer mélye-magasa, milyen a tere,esetleg milyen a zongorája,milyne a hegedûje, semmit. Egyszerûen csak azt figyelem,mi szól. a zene komplexére öszpontosítok és semmi más nem tudja a figyelmemet elterelni. Sajnos a "speciállemezek" mutogatják,mennyire precízen is lehet ezt csinálni,csak egy dolgot nem képesek felém közvetíteni,azt a fránya "zene-lelke/mondanivalója" dolgot.

és mivel az említett lemezt nem ismerem,így nem az ellenében írtam ezt az egészet,hanem ellenkezõleg,a régi, néha rossznak hitt lemzeink védelmében.

RomZol

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #17 Dátum: 2006, Június 01, 21:57:45 »
Kedves Smilee és Halfnote!

Nagyon érdekes dolgokat írtok mindketten. Castle doboz természetesen van a meghallgatási listámon és ha már ott vagyok, lehet, hogy egy Proacot is megfülelek.

Szerintem sem érdemes "audiofil" lemezzel menni hifit válsztani, mert ezek többé-kevésbé mindenhol jól szólnak, nem mutatják meg, hogy "mindennapi használatban" hogyan viselkedik az adott berendezés. Én is hétköznapi lemezekkel a hónom alatt megyek hallgatózni. A zene lelkével kapcsolatban: nem írtam, de sokat hallgatok Django Reinhardt-ot, félelmetes (volt) az a pasi. A felvételnek minden baja van, de tökéletesen átjön az a virtuozitás, amivel a gitárt kezeli. Van egy lemezem egy leszármazottjától, Mandino-tól is, ami korrektebben szól és feleleveníti az "ÕS" korának hangulatát.

Hát ennyi.

jazz2006

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #18 Dátum: 2006, Június 02, 09:46:32 »
Sokan leirák már, de nekem is ez volt a tapasztalatom.
A studiókban-bemutatótermekben  minden szépen szól, de Nálad minden másképp van.

Én kb. fél évi keresés után csak olyannal foglalkozom/-tam amit otthon kipróbálhatok. Semmi értelmét nem láttam a helyszini hallgatózásnak egy idõ után. Egyik jobban szólt mint a másik, nálam meg nem.

A másik, hogy rendszerben kell gondolkodni, a saját szerkentyûit, kábeleit meg cipeli egyik helyrõl a másikra...?

A komolyabbak/kereskedõk  egy idõ után belátják, hogy ez csak igy megy.

Vettetek már szõnyegek arab vagy perzsa kereskedõtõl ?(Pesten is vannak ilyenek), rábeszélnek h vidd haza , adnak vagy 2-3 db-t, nézd meg otthon h hogy tetszik, és nem kérnek semmi letétet vagy egyebet. Egy nagyméretû selyem szõnyeg  milliós tétel.
1-2 hétig naálad van, eldöntöd h tetszik-e.
A hifi piacon is vannak ilyenek, de még sokan nem látják ezt át.

A belvárosban van egy kereskedõ, Váci-u, környéke, B&W-t akartam kipróbálni, nyeglén válaszolnak a kérdéseimre, kérdem elvihetem kipróbálni ? Hátraszól az eladó, az irodában lévõ "fõnök" szerü fazonnak, aki kiböffenti az irodájából, ha kifizeti elviheti , az eladó elmondja nekem ugyanezt.OK a  2. kérdésem, technikai jellegû volt, de kiderült õk ugy gondolták, fizessem ki, majd egyedül ahogy akarom oldjam meg, cipeljem el, mivel nincs parkolóhely a közelben , látszott h eszükbe sem jut h segitsenek. ....Hol élnek ezek ?
o,5m körüli cuccról beszélek.

Ehhez képest volt aki kiszállitotta nekem házhoz ,a 3.ik szet hangfaluk van nálam. semmit nem kértek érte, tanácsot adtak. nem veszek hangfalat tõlük, viszont vettem erõsitõt és a jövõben is fogom õket keresni.

RomZol

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #19 Dátum: 2006, Június 02, 16:03:24 »
Szia Jazz!

Amit felvetettél, az valóban egy súlyos probléma. A jelenlegi B&W-im sem rossz dobozok (a saját kategóriájukban), de nálam 1xûen úgy érzem, hogy csak szenvednek. + most van is egy kis pénzem, hogy áldozzak a dologra, ezért gondoltam, hogy rendbe rakom a helyzetet.

Lenne egy kérésem is hozzád: Megírnád emilben az említett kereskedõ elérhetõségét? (Hátha van a kínálatukban olyan doboz, ami esetleg nálam beválik.)

Köszi: RomZol

jazz2006

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #20 Dátum: 2006, Június 07, 09:17:34 »
A saját tapasztalatomat mondom: nekem szimpatikus volt a Limar Audio (?)Kft (az Audio Physic nagyon jó, a M. Logan nem tetszett ) Penna Poor Kft ( Castle !!! remek és nem drága, és õk forgalmazzák a ProAc és egyéb csúcs dolgokat is )

Sok sikert.

RomZol

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #21 Dátum: 2006, Június 07, 09:40:06 »
Köszi Jazz!

Üdv. RomZol

Nem elérhető Snipi

 • Old hifi group
 • törzstag
 • ******
 • Hozzászólások: 4828
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #22 Dátum: 2006, Június 07, 11:00:52 »
Az Audio Phisic hangfalak tényleg nagyon jók. Én is hallottam már pár típust, és mind nagyon tetszett. Ugyhogy az nagyon jó vétel lehet. Fõleg ha van egy millád. Ugyanis az áruk sajnos annyi. Vagy mégtöbb. Szóval nagyon drágák. De tényleg piszok jók.

jazz2006

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #23 Dátum: 2006, Június 07, 15:15:32 »
Nem a cég ügynöke vagyok, de messze nem millás tételekrõl van szó, van nekik használt/bejáratott álló is most 300e-ért akcióban,igaz csak 1 pár, nekem a szine nem volt  jó,mert  fekete. De van új ennél drágábban is de nem millás tételek voltak amiket hallgattam, persze a határ a csillagos ég itt is. A M. Logan viszont nagyon drága és elég mû  a hangja.

De nálam a Castle jött be , kicsi de bõven elég a 12m-be és az ára is teljesen "földi".

Üdv.

olahpeter

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #24 Dátum: 2006, Június 07, 19:29:57 »
Sziasztok!

@smilee és jazz2006

nagyon szépeket olvasni itt a Castle hangfalakról. Szerintem a kis Castle alatt ti a Richmond 3i-t értitek. Most néztem utána a Penna honlapján és itthon ennek a doboznak az ára 112e forint.
A ProAc Tablette 8-é viszont 270e.
A 112e egyáltalán nem drága, fõleg ha tényleg olyan jó, mint amilyennek mondjátok.

Én is indítottam egy thread-et, méghozzá a Von Schweikert VR-1 kapcsán, ami azért 240e-be kerülne. Fiatal tanár lévén nem vagyok anyagilag túlságosan eleresztve, éppen ezért örülnék, ha viszonylag kevés pénzért találnám meg a nekem tetszõ hangot.

Mindenesetre nyáron megpróbálok beiktatni egy próbahallgatást a Penna-nál.

Tulajdonképpen a mostani ASW Cantius II-vel is meg vagyok elégedve, de talán egy kicsit melegebb hangzásra vágynék. Volt rövid edeig egy Wharfedale Diamond 9.1-em, de az nem igazán jött be. Ott a \'melegség\' nem igazán az volt, amit vártam.

Márciusban voltam Bécsben, ahol sikerült egy komoly hifi kereskedésben meghallgatnom három 800-1000 euró közötti kompakt dobozt (B&W CM1. Epos M12.2 és Vienna Acoustics Haydn). Ezek közül a Vienna Acoustics tetszett a legjobban, majd a B&W és végül az Epos.

Nekem is kicsi a szobám, talán 13-14 nm-es, és 80%-ban énekes/dalszerzõ irányban hallgatok zenét. Így nem a hangerõ, hanem leginkább a szép énekhang-visszaadás a fontos. Akusztikus gitárhoz és énekhez nem kellenek frenetikus basszusok.

Erõsítõm egy Rotel RA-01, forrásként pedig a Philips DVD 963SA DVD/SACD-játszó szolgál. Próbálkoztam már más erõsítõvel is (Audio Analogue Puccini), de nem azt kaptam, amit vártam (fõleg, hogy újonnan majdnem a Rotel 2,5-szörösébe kerül), így eladtam és visszatértem a kis Rotel-hez. Jó volt a Puccini és szép is volt, de nem éreztem igazán elõrelépést a Rotelhez képest. Elektronika terén nem akarok változtatni (leglábbis a közeljövõben), de a Vienna Acoustics hallatán el tudnék képzelni egy finom kis monitor-sugárzót.

Azt azért még el szeretném mondani, hogy eddigi hangfalaim között az ASW messze a legjobb (volt már Mordaunt-Short 904, Mission M33, Elac 101, Wharfedale Diamond 9.1). Mondjuk az ASW Cantius II (ez is egy 2-utas monitor) eredeti ára 500 euró körül volt és tényleg sokkal jobb mint az elõbb felsorolt hangfalak.

Üdv

Péter

Nem elérhető rikkancs

 • újonc
 • *
 • Hozzászólások: 3
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #25 Dátum: 2006, Június 13, 09:54:06 »
Szevasztok!

Péter!
Mintha csak én írtam volna az alább idézetteket:

"Nekem is kicsi a szobám, talán 13-14 nm-es, és 80%-ban énekes/dalszerzõ irányban hallgatok zenét. Így nem a hangerõ, hanem leginkább a szép énekhang-visszaadás a fontos. Akusztikus gitárhoz és énekhez nem kellenek frenetikus basszusok."

Sajnos (vagy nem) az a tapasztalatom, hogy a készülékek és a kis szoba hangja meghatározza a hallgató kedvenc mûfajait. Egy idõben én is szinte kizárólag akusztikus zenéket és éneket
hallgattam, mert ezek szóltak a legjobban az én rendszeremen.
De mi van akkor, ha kis szobában megiscsak szeretnénk frenetikus mélyeket és dobokat is hallani? Milyen hangfalakat, milyen megoldást javasoltok?

Köszi!
rikkancs

jazz2006

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #26 Dátum: 2006, Június 13, 11:05:09 »
Rikkancs,

Saját tapasztalatom: kb. fél évi keresés és próbálgatás után : Castle Richmond 3i. Nálam ezen minden szépen szól .Komoly zene, Gitár, Deep Purple, 50cent.
Nekem nagyon bevált.

Üdv

JOCÓ

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #27 Dátum: 2006, Június 13, 14:52:19 »
Üdv!
Én egy kissé máshonnan közelítenék a kérdéshez, mint az eddigi fórumtársak. Sokat számít a hangfal, de egy állványos kisdoboztól ne várj velõt rázó mélyeket, a szó jó értelmében,nem a kiemelt, döngõ mélyekrõl beszélek. Egy állványos doboznak szinte mindig meglseznek a korlátai(kivéve ha high-end monitor) zenei stílusok tekintetében. Az én szobám is 14 m2 körüli, és simán elfér benne  egy állódoboz is, sõt még tere is van, nem is akármilyen.
A másik lényeges kérdés az erõsítõ, mert csak egy nagy tartalékkal rendelkezõ erõsítõbõl fogsz igazi mélyeket kapni, úgy hogy nem tekered fel a hangerõt durván.Én javasolnék ekkora szobába is vmilyen kisebb állódobozt.
JOCÓ

RomZol

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #28 Dátum: 2006, Június 14, 09:47:26 »
Sziasztok!

Azért rajta vagyok a hangfalkérdésen én is, nem csak ülök a babérjaimon. :-) A hétvégén volt alkalmam meghallgatni pár szóba jöhetõ modellt. Pl. acoustic energy evo 1, linear 1, dynaudio audience 52. Mindegyik elég korrekt minõséget képvisel az áráért, de ami a leginkább megfogott, az a dyno focus 140-ese. Igaz, ez kb. duplája a kiszabott büdzsének, de csodálatosan szól. Minden megvan benne, ami kell: basszus, dinamika, részletek, tér, mégis sima, nagyon jól hallgatható modell. És még szép is. Az is elképzelhetõ, hogy még várok pár hónapot és kibõvítem a pénzügyi kereteimet, vagy elhozom kölcsönbe a kistestvérét a 110-est, meglátom, mit mûvel otthon. Egy (2) komoly jelölt tehát már van, de azért még keresek tovább, lehetõség szerint igyekszem minél több dobozt meghallgatni.

Még 1x köszi az eddigi ajánlásokat.

halfnote

 • Vendég
Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
« Válasz #29 Dátum: 2006, Június 21, 12:10:36 »
Felvetõdött egy érdekes téma,ami szervesen kapcsolódik ahhoz,amit én is pedzegettem az elején, a hallgatott mûfaj és most ugyanezt leírta rikkancs más szavakkal.
de nem is ez az érdekes,hanem a dolog mibenléte... és most csörgött a telem,hogy valami gubanc akadt,így késõbb :)