Hi-Fi Piac Fórum

Fórum kategória => Általános beszélgetések => A témát indította: RomZol - 2006, Május 29, 12:27:28

Cím: hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Május 29, 12:27:28
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a következõkhöz: yamaha cd-x890 cd játszó, arcam alpha 8r+8p-hez szeretnék meghallgatásra érdemes hangsugárzó tippeket, úgy 200-250e Ft-ig. A jelenlegi B&W 602 S1-seimet szeretném lecserélni, mert érzésem szerint valahogy nem tudják kifutni magukat a 12m2-es szobámban. Valószínúleg azt sem szeretik, hogy a hátsó faltól csak kb. 30cm, az oldalsóktól pedig úgy 40cm helyet tudok szorítani számukra. Általában swinget, smooth jazzt és más hangszeres zenéket hallgatok (D.Krall, M. Bublé, J. Cullum, K. Melua, N. Jones, M. Miller, stb...). Szeretnék egy kissé lágyabb hangot, mert a B&W-k magastartománya néha élessé tud válni és a mélyek sem az igaziak (szerintem a szoba hibája),ezért azt gondoltam, hogy egy kisméretû, kisebb hangszórókkal szerelt állódoboz (Castle Pembrock, System Audio 1530, Monitor RS6, Chario?) talán jobban beválna, vagy talán mégis egy állványos?
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: JOCÓ - 2006, Május 29, 13:11:26
Üdv!
Ekkora szobába szerintem állványosat nézz, mert a mélyátvitelben nem lesz csorba azzal sem, sõt a tered is jobb lehet.A bower nem a szoba miatt nem jó sajnos.
Javaslatom Dynaudio, Sonus Faber, PMC.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: mlaszlo - 2006, Május 29, 14:37:31
Én az Audio Physic STEP állványos hangfalát és a Totem Acoustic Model1-es, szintén állványos hangsugárzóját javasolnám. Mindkettõ kicsit drágább az általad megadottnál, de olyan hangképpel, olyan mélyekkel rendelkeznek, hogy érdemes rájuk használtan vadászni, illetve a Limar-ral megpróbálni egyezkedni. Még kicsit nagyobb szobát is simán betöltenek a hangjukkal, messze jobbak, mint hasonló áron bármilyen álló hangfal. Nem mástól hallottam, hanem a saját fülemmel, és bizony nem nagyon van versenytársuk. Szerintem.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: nacsi - 2006, Május 29, 16:58:06
Kedves RomZol!
mostanában nagy divat lett a Sonido Ant-ra terelni a figyelmet...
sokak szerint simán veri a \'nagy\' neveket...
nem mondanék konkrét dolgokat, mert én nem hallottam,
azonban ha pesti vagy érdemes kipróbálni!
S nem mellékesen marad egy \'zsák\' pénzed  :P
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: nacsi - 2006, Május 29, 17:01:24
most látom csak ez volt az 50. jubileumi hozzászólásom  :woohoo:

ja, és egyébként akik hallották ezt az Ant-ot,
olyan zenehallgató barátaim, akiknek jó fülük van...
 ;)
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Cult - 2006, Május 29, 17:38:56
Szia, Én ajánlom meghallgatásra a Kirksaeter SL 60 monitordobozt, meg fogsz lepõdni. Itt hirdetik.Ráadásul pont az általad hallgatott zenékkel szól a legjobban.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: jonsy - 2006, Május 29, 22:11:25
Szerintem ekkora szobába, ilyen zenére a Jocó által már javasolt SF mellé még az Opera Minit is meg kellene hallgatni. Tesztjét megtalálod az archivumban.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Snipi - 2006, Május 30, 09:43:11
Esetleg hallgass meg egy Monitor Audio Silver vagy Gold sorozatu dobozt is.
Én még nem hallottam, de állítólag elég jó az ár/minõség arányuk.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: halfnote - 2006, Május 30, 11:06:19
Szia RZ,

Mivel is kezdejm. Szerintem ne skatujázd be zenei érdkelõdésed ennyire. nem,mintha baj lenne vele,de lehet elhamarkodottan beszéltél. Régebben hasonló zenéket hallgattam állandóan,mert ezt engedte a rendszerem. mára túlnõtte magát, de úgy látom ezt a dologt egész olcsó komponensekkel is el lehet érni. Hülyén fogja magát kivenni a dolog,mert 2 olyan hangsugárzót ajánlok neked az említett árban,aminek eladásában szoktam közremûködni,de mindezek mellett a kettõ közül az egyiket jómagam is megelégedve használom otthon,saját, nem annyira rosz rendszeremben.

Az egyik az én kedvencem és otthoni dobozom az Audio Note Az2. ez egy kávázitölcséres állódoboz,amit direkte falközeli elhelyezésre terveztek,így nem gond neki az se,ha teljesen a falra van tolva,sõt!!! A pár ára 220ezer Ft kb és ezért a pénzért kap a delikvens egy nagy adag zenét,ami nem válogat a mûfajok között, kellõképpen képes mélyenergiákat megmozgatni(20cm mély tölcsérben!!!) és 93dB-es érzékenységét elnézve szinte mindennel hajtható (nálam 7wattos erõsítõvel lehet házibulit csinálni). Atmoszféraja nagyon jó, megszóllaása nagyon élõ. A 12m2 nem gond neki. a mély nem telepedik rá a hangképre. ezzel egy gubanc van. Magyarországon 1pár van már csak belõle raktáron és nem is lesz több,mert az AN már nem gyártja az AZ családot.
Egy másik tipp, ha az állványos doboz szimpatikusabb egy Quad 12L kisdoboz,ami méretét meghazudtolóan szól és seperte be minden külhoni teszter elismerését. Ez kb 180eFt/pár áron fut zongoralakkozott kivitelben.

ezek és az ehhez hasonló dobozra épülõ rendezerek nekem is memgutatták,hogy biza szeretek én még igen sok zenét,többek között a keményrock-ot is,pedig sose gondoltam volna elõtte. kellõen homogén megszólalásukkal le tudnak zenélni minden mûfajt és nem válnak szétesetté,zavarossá, így utat nyitnak más zenei mûvészek produktumának/értékeinek "felimseréséhez", ami nem rosz dolog ám :)

remélem tudtam én is tippet adni,mit érdemes még megfülelni, törekedve arra,hogy inkább, mint magánember mondjam el nem is túl régi(de a hazai hifisták köreiben kevésbé ismert dobozokról szóló) tapasztalataimat.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Május 30, 20:20:07
Kedves Hifisták!

Valóban rengeteg tippet kaptam, amit csak lehet, meg is fogom hallgatni közülük, (SF, Opera, Quad, AN, Monitor, PMC ...és amennyire még csak lehetõségem lesz), bár a meghallgatással nem lesz egyszerû dolgom, mivel ahány féle, annyi kereskedõnél lelhetõ fel és annyi rendszerrel fogják bemutatni nekem. Mindegy, megpróbálok valahogyan zöldágra vergõdni.

Halfnote-nak is köszönöm, de meg kell jegyeznem, hogy terjedelmi okok miatt csak a leggyakrabban hallgatott elõadókat akartam felsorolni, (õket nem a jelenlegi rendszerem miatt, hanem a mentalitásom miatt hallgatom)de néha azért be-be csúszik pl. a Massive Attack, vagy a D.M., és Jamiroquai egy-egy cd-je is a lejátszóba.

Köszi még 1x mindenkinek, azért ha van még 5let, ne habozzatok megírni.

Üdv.: RomZol
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: olahpeter - 2006, Május 30, 21:35:30
Szia!

Esetleg még számításba vehetnéd a B&W új CM1-es modelljét. Ezt már volt szerencsém hallani és nagyon kellemes benyomást tett rám. A másik tippem - melyet azonban még nem hallottam - a Von Schweikert VR-1 modellje.
Mindkét típust forgalmazzák itthon is.

Ezek tényleg csak tippek, bár már így is nagyon sok ajánlatot kaptál, melyeket tényleg egy kisebb mûvészet lesz egytõl-egyig végighallgatni :)

Remélem sikerül majd megtalálnod az igazit.

Üdv

Péter
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: halfnote - 2006, Május 31, 09:10:01
RomZol írta::
Idézet
terjedelmi okok miatt csak a leggyakrabban hallgatott elõadókat akartam felsorolni, (õket nem a jelenlegi rendszerem miatt, hanem a mentalitásom miatt hallgatom)de néha azért be-be csúszik pl. a Massive Attack, vagy a D.M., és Jamiroquai egy-egy cd-je is a lejátszóba.


hi Zol(i?),

lehet félreérthetõen írtam és lehet nem jól detektálódott amit mondani akartam. pusztán örömmel újságoltam el,hogy olyan zenei stílusok nyíltak meg elõttem,amiket sose hallgattam elõtte. de pl egy B&W CDM-1 tulaj haverom is hasonlóról számolt be,amikor a valamikori igen drága(CDM1) dobozát kicsrélte egy 128ezres kisdobozra (vagy amikor elõtte egy régi kis rogers-re rákötötte a rendszert-ez már nem kapható,csak a klónja). És elõtte Õ is, én is csak a nyugis,finom zenét szerettük,aztán megvadultunk :) Persze nálunk ténylegesen ez annak volt köszönhetõ,hogy a rendszerünk nem volt képes kiegynelítetten lesugározni a kritkusabb zenei mûfajokat,mint a nagytömegû komolyzene, rockzene és populárisabb mûfaj igényesebbnek tartott része. mittomén,pl björk. Nem a a"basszus" miatt,hanem sajna szétesett apró darabjaira az egész és homogenitásnak nem sok jele volt,így ezek a problémásabb stílusok nálam többnyire pihentek a polcon.

végezetül: további jó hangsugárzó keresést!

OFF
ja, júniusban lesz depecsmód és massive attack koncert. bár DM-et nem sokat hallgatok,régen szerettem így nyilván ott a helyem mindkettõn nekem is ;) mondjuk koncerten,ha van kedvük,egész jó kis rockbulit csinálnak a szintipoposok :) DM elõtti hétvégén még asszem Stiga nevezetû formáció és talán még júniusban kapunk egy sisters of mercy-t is.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Május 31, 10:28:28
Szeva Halfnote!

Nem értettelek félre, szerintem értem, hogy mire gondolsz, csak nem akartam, hogy azt hidd, hogy bármiféle elõítéletem lenne a "nem smooth" stílusokkal szemben. Nyitott vagyok mindenféle zenére és éppen azért szeretnék hangsugárzót cserélni, amit Te is tökéletesen leírtál pár mondatban. Csak én a zenehallgatást tulajdonképpen valamiféle relaxációképpen használom, ami kikapcsol az egésznapos rohanásból és csak ritkábban van hangulatom a pörgõsebb zenékhez. (De azért néha kell!)

Egyébként már informálódtam is a Quad oldaláról a sugárzókkal kapcsolatban és amint alkalmam adódik rá, egy meghallgatásra is bejelentkezek a Merlinnél.

Még 1x köszi a tippet!

Üdv.: RomZol(i)
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: blaki - 2006, Május 31, 10:32:17
Ilyen kis szobába javaslom meghallgatni még az Epos ELS3 vagy M5 kisdobozát, az M12.2 is nagyon jó de szüksége van egy nagyon jó állványra és nem szereti ha a fal közelébe teszed így az kiesik szerintem.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: smilee - 2006, Május 31, 21:33:23
Hasonló cipõben jársz, én talán elõrébb vagyok.
Sok idõ után rászántam magam egy "komolyabb rendszer vásárlására, nagyobb helységben kezdtem, de ott sok kipróbált kütyü messze nem adta amit vártam, milláknál jártunk beszéltünk, és csak nem jött össze.
1 szakember tanácsára hallgatva most a dolgozó szobámban kb 15nm állt össze amit szeretnék hallani.

Ami mesésen szól az a Proac tablette refrence8. majdnem igy szólt a Castle kicsi hangfala.A proac kicsit jobb, részletesebb.Mindkettõ verte az elõtte itt járt Martin Logan, Kef, B+W-ket .
Ezek a mostani tapasztalataim.
A kábel is fontos, nem gondoltam volna, h hallok különbséget, de volt .
Ami viszont rossz hir lesz neked is, hogy sok smooth jazz lemezrõl ilyen berendezéssel ki fog derülni hogy gyenge minõségüek a felvételek,
Katie Melua viszont eszméletlenül gyönyörüen szól.
Ezek állitólag nehezen hajtható hangfalak, de én LinnClassic Music-el nem tapasztalok ilyet.
Ezekhez a hangfalakhoz nem kell állvány, ha van egy stabil asztalod , polcod tegyél alá néhány vastag magazint. Igy is csoda hang fog kijönni. Sok sikert.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: smilee - 2006, Május 31, 21:39:17
Még elfelejtettem, Audio Physic állók sem váltak be, pedig önmagában nagyon jó hangfalak. szerintem a 12 nm-ben az Audio Physic is nagyon szépen fog szólni, de mielõtt döntesz hallgassd meg K. Melua-t egy Castle avgy ProAc-on.
Sokkal kisebbek és mégis ami kijön ezekbõl, nem hittem volna, azt hittem ami kicsi annak se tere, se szinpada......
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: halfnote - 2006, Június 01, 12:13:00
smilee írta::
Idézet

Ami viszont rossz hir lesz neked is, hogy sok smooth jazz lemezrõl ilyen berendezéssel ki fog derülni hogy gyenge minõségüek a felvételek,
Katie Melua viszont eszméletlenül gyönyörüen szól.


tisztázni kellene,hogy milyen az a lemez,amin rosz a felvétel. ezzel a fogalommal hamar be lehet ám csapódni. vannak lemezek,amik hirtelen gyönyörködtetnek és az ember leül tõle,hogy "mekkora jót szól a hifim". aztán amikor megszokottá válik a hifi,kiderül,hogy hosszú távon esetleg az ilyen típusú lemezek nem tudnak lekötni,sõt, kimondottan irritálnak és hosszú távon nem hallgathatóak, miközben lehet egy ócska smooth jazz a maga tiszta,keverésektõl mentes szûz anyagával még magán hordozza a kor hangulatát,amikor készült és nemkevésbé a zene lelkét, életszerûségét.

szal szerintem senki ne dobálja ki lemezgyûjteményét. sõt,rendszert próbálni is érdemes valami jellegtelen kiadó,átlagos lemezét vinni,olyan zeneanyaggal,amit ténylegesn hallgat az illetõ és nem amit a hifis dogmák elõírnak(pl egy szatyor alsó középkategóriás elõadó,alsó-középkategóriás "zenemûvei"-t tartalmazó audiofil nyomattal)

tehát mi is a jó lemez? nekem pl legjobban egy 1979-es the B-52s/rock lobster kislemez tetszik. hihetetlen módon képes közvetíteni mindazt az információt,amit a zenekar elképzelt. sima és gördülékeny,komplex a zene és nagyon él. Ez a zene nagyon progresszív és kellõképpen felzaklat a végére,amit nagyon jól adagolnak végig a mindössze kb 5percben. De kb hasonlóakat tudok elmondani egy 1950körül készült amerikai kiadványról,amin (gõzöm sincs ki,de jól csinálják)csárdást játszanak. recseg,ropog,serceg,de attól a csárdástól mindeki táncra perdül, mert nagyon él és elhiszem,hogy nekem húzzák. de számtalan lemezrõl lehetne hasonlóakat írni és ez a dolog nem korfüggõ,hisz a mai "modern" világban is rengeteg lemezt vettem,amik hasonló módon el tudják hitetni,hogy élõ zenét közvetítenek. ezeket hallgatva eszembe se jut azt figyelni, milyen a rendszer mélye-magasa, milyen a tere,esetleg milyen a zongorája,milyne a hegedûje, semmit. Egyszerûen csak azt figyelem,mi szól. a zene komplexére öszpontosítok és semmi más nem tudja a figyelmemet elterelni. Sajnos a "speciállemezek" mutogatják,mennyire precízen is lehet ezt csinálni,csak egy dolgot nem képesek felém közvetíteni,azt a fránya "zene-lelke/mondanivalója" dolgot.

és mivel az említett lemezt nem ismerem,így nem az ellenében írtam ezt az egészet,hanem ellenkezõleg,a régi, néha rossznak hitt lemzeink védelmében.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Június 01, 21:57:45
Kedves Smilee és Halfnote!

Nagyon érdekes dolgokat írtok mindketten. Castle doboz természetesen van a meghallgatási listámon és ha már ott vagyok, lehet, hogy egy Proacot is megfülelek.

Szerintem sem érdemes "audiofil" lemezzel menni hifit válsztani, mert ezek többé-kevésbé mindenhol jól szólnak, nem mutatják meg, hogy "mindennapi használatban" hogyan viselkedik az adott berendezés. Én is hétköznapi lemezekkel a hónom alatt megyek hallgatózni. A zene lelkével kapcsolatban: nem írtam, de sokat hallgatok Django Reinhardt-ot, félelmetes (volt) az a pasi. A felvételnek minden baja van, de tökéletesen átjön az a virtuozitás, amivel a gitárt kezeli. Van egy lemezem egy leszármazottjától, Mandino-tól is, ami korrektebben szól és feleleveníti az "ÕS" korának hangulatát.

Hát ennyi.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: jazz2006 - 2006, Június 02, 09:46:32
Sokan leirák már, de nekem is ez volt a tapasztalatom.
A studiókban-bemutatótermekben  minden szépen szól, de Nálad minden másképp van.

Én kb. fél évi keresés után csak olyannal foglalkozom/-tam amit otthon kipróbálhatok. Semmi értelmét nem láttam a helyszini hallgatózásnak egy idõ után. Egyik jobban szólt mint a másik, nálam meg nem.

A másik, hogy rendszerben kell gondolkodni, a saját szerkentyûit, kábeleit meg cipeli egyik helyrõl a másikra...?

A komolyabbak/kereskedõk  egy idõ után belátják, hogy ez csak igy megy.

Vettetek már szõnyegek arab vagy perzsa kereskedõtõl ?(Pesten is vannak ilyenek), rábeszélnek h vidd haza , adnak vagy 2-3 db-t, nézd meg otthon h hogy tetszik, és nem kérnek semmi letétet vagy egyebet. Egy nagyméretû selyem szõnyeg  milliós tétel.
1-2 hétig naálad van, eldöntöd h tetszik-e.
A hifi piacon is vannak ilyenek, de még sokan nem látják ezt át.

A belvárosban van egy kereskedõ, Váci-u, környéke, B&W-t akartam kipróbálni, nyeglén válaszolnak a kérdéseimre, kérdem elvihetem kipróbálni ? Hátraszól az eladó, az irodában lévõ "fõnök" szerü fazonnak, aki kiböffenti az irodájából, ha kifizeti elviheti , az eladó elmondja nekem ugyanezt.OK a  2. kérdésem, technikai jellegû volt, de kiderült õk ugy gondolták, fizessem ki, majd egyedül ahogy akarom oldjam meg, cipeljem el, mivel nincs parkolóhely a közelben , látszott h eszükbe sem jut h segitsenek. ....Hol élnek ezek ?
o,5m körüli cuccról beszélek.

Ehhez képest volt aki kiszállitotta nekem házhoz ,a 3.ik szet hangfaluk van nálam. semmit nem kértek érte, tanácsot adtak. nem veszek hangfalat tõlük, viszont vettem erõsitõt és a jövõben is fogom õket keresni.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Június 02, 16:03:24
Szia Jazz!

Amit felvetettél, az valóban egy súlyos probléma. A jelenlegi B&W-im sem rossz dobozok (a saját kategóriájukban), de nálam 1xûen úgy érzem, hogy csak szenvednek. + most van is egy kis pénzem, hogy áldozzak a dologra, ezért gondoltam, hogy rendbe rakom a helyzetet.

Lenne egy kérésem is hozzád: Megírnád emilben az említett kereskedõ elérhetõségét? (Hátha van a kínálatukban olyan doboz, ami esetleg nálam beválik.)

Köszi: RomZol
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: jazz2006 - 2006, Június 07, 09:17:34
A saját tapasztalatomat mondom: nekem szimpatikus volt a Limar Audio (?)Kft (az Audio Physic nagyon jó, a M. Logan nem tetszett ) Penna Poor Kft ( Castle !!! remek és nem drága, és õk forgalmazzák a ProAc és egyéb csúcs dolgokat is )

Sok sikert.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Június 07, 09:40:06
Köszi Jazz!

Üdv. RomZol
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Snipi - 2006, Június 07, 11:00:52
Az Audio Phisic hangfalak tényleg nagyon jók. Én is hallottam már pár típust, és mind nagyon tetszett. Ugyhogy az nagyon jó vétel lehet. Fõleg ha van egy millád. Ugyanis az áruk sajnos annyi. Vagy mégtöbb. Szóval nagyon drágák. De tényleg piszok jók.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: jazz2006 - 2006, Június 07, 15:15:32
Nem a cég ügynöke vagyok, de messze nem millás tételekrõl van szó, van nekik használt/bejáratott álló is most 300e-ért akcióban,igaz csak 1 pár, nekem a szine nem volt  jó,mert  fekete. De van új ennél drágábban is de nem millás tételek voltak amiket hallgattam, persze a határ a csillagos ég itt is. A M. Logan viszont nagyon drága és elég mû  a hangja.

De nálam a Castle jött be , kicsi de bõven elég a 12m-be és az ára is teljesen "földi".

Üdv.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: olahpeter - 2006, Június 07, 19:29:57
Sziasztok!

@smilee és jazz2006

nagyon szépeket olvasni itt a Castle hangfalakról. Szerintem a kis Castle alatt ti a Richmond 3i-t értitek. Most néztem utána a Penna honlapján és itthon ennek a doboznak az ára 112e forint.
A ProAc Tablette 8-é viszont 270e.
A 112e egyáltalán nem drága, fõleg ha tényleg olyan jó, mint amilyennek mondjátok.

Én is indítottam egy thread-et, méghozzá a Von Schweikert VR-1 kapcsán, ami azért 240e-be kerülne. Fiatal tanár lévén nem vagyok anyagilag túlságosan eleresztve, éppen ezért örülnék, ha viszonylag kevés pénzért találnám meg a nekem tetszõ hangot.

Mindenesetre nyáron megpróbálok beiktatni egy próbahallgatást a Penna-nál.

Tulajdonképpen a mostani ASW Cantius II-vel is meg vagyok elégedve, de talán egy kicsit melegebb hangzásra vágynék. Volt rövid edeig egy Wharfedale Diamond 9.1-em, de az nem igazán jött be. Ott a \'melegség\' nem igazán az volt, amit vártam.

Márciusban voltam Bécsben, ahol sikerült egy komoly hifi kereskedésben meghallgatnom három 800-1000 euró közötti kompakt dobozt (B&W CM1. Epos M12.2 és Vienna Acoustics Haydn). Ezek közül a Vienna Acoustics tetszett a legjobban, majd a B&W és végül az Epos.

Nekem is kicsi a szobám, talán 13-14 nm-es, és 80%-ban énekes/dalszerzõ irányban hallgatok zenét. Így nem a hangerõ, hanem leginkább a szép énekhang-visszaadás a fontos. Akusztikus gitárhoz és énekhez nem kellenek frenetikus basszusok.

Erõsítõm egy Rotel RA-01, forrásként pedig a Philips DVD 963SA DVD/SACD-játszó szolgál. Próbálkoztam már más erõsítõvel is (Audio Analogue Puccini), de nem azt kaptam, amit vártam (fõleg, hogy újonnan majdnem a Rotel 2,5-szörösébe kerül), így eladtam és visszatértem a kis Rotel-hez. Jó volt a Puccini és szép is volt, de nem éreztem igazán elõrelépést a Rotelhez képest. Elektronika terén nem akarok változtatni (leglábbis a közeljövõben), de a Vienna Acoustics hallatán el tudnék képzelni egy finom kis monitor-sugárzót.

Azt azért még el szeretném mondani, hogy eddigi hangfalaim között az ASW messze a legjobb (volt már Mordaunt-Short 904, Mission M33, Elac 101, Wharfedale Diamond 9.1). Mondjuk az ASW Cantius II (ez is egy 2-utas monitor) eredeti ára 500 euró körül volt és tényleg sokkal jobb mint az elõbb felsorolt hangfalak.

Üdv

Péter
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: rikkancs - 2006, Június 13, 09:54:06
Szevasztok!

Péter!
Mintha csak én írtam volna az alább idézetteket:

"Nekem is kicsi a szobám, talán 13-14 nm-es, és 80%-ban énekes/dalszerzõ irányban hallgatok zenét. Így nem a hangerõ, hanem leginkább a szép énekhang-visszaadás a fontos. Akusztikus gitárhoz és énekhez nem kellenek frenetikus basszusok."

Sajnos (vagy nem) az a tapasztalatom, hogy a készülékek és a kis szoba hangja meghatározza a hallgató kedvenc mûfajait. Egy idõben én is szinte kizárólag akusztikus zenéket és éneket
hallgattam, mert ezek szóltak a legjobban az én rendszeremen.
De mi van akkor, ha kis szobában megiscsak szeretnénk frenetikus mélyeket és dobokat is hallani? Milyen hangfalakat, milyen megoldást javasoltok?

Köszi!
rikkancs
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: jazz2006 - 2006, Június 13, 11:05:09
Rikkancs,

Saját tapasztalatom: kb. fél évi keresés és próbálgatás után : Castle Richmond 3i. Nálam ezen minden szépen szól .Komoly zene, Gitár, Deep Purple, 50cent.
Nekem nagyon bevált.

Üdv
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: JOCÓ - 2006, Június 13, 14:52:19
Üdv!
Én egy kissé máshonnan közelítenék a kérdéshez, mint az eddigi fórumtársak. Sokat számít a hangfal, de egy állványos kisdoboztól ne várj velõt rázó mélyeket, a szó jó értelmében,nem a kiemelt, döngõ mélyekrõl beszélek. Egy állványos doboznak szinte mindig meglseznek a korlátai(kivéve ha high-end monitor) zenei stílusok tekintetében. Az én szobám is 14 m2 körüli, és simán elfér benne  egy állódoboz is, sõt még tere is van, nem is akármilyen.
A másik lényeges kérdés az erõsítõ, mert csak egy nagy tartalékkal rendelkezõ erõsítõbõl fogsz igazi mélyeket kapni, úgy hogy nem tekered fel a hangerõt durván.Én javasolnék ekkora szobába is vmilyen kisebb állódobozt.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: RomZol - 2006, Június 14, 09:47:26
Sziasztok!

Azért rajta vagyok a hangfalkérdésen én is, nem csak ülök a babérjaimon. :-) A hétvégén volt alkalmam meghallgatni pár szóba jöhetõ modellt. Pl. acoustic energy evo 1, linear 1, dynaudio audience 52. Mindegyik elég korrekt minõséget képvisel az áráért, de ami a leginkább megfogott, az a dyno focus 140-ese. Igaz, ez kb. duplája a kiszabott büdzsének, de csodálatosan szól. Minden megvan benne, ami kell: basszus, dinamika, részletek, tér, mégis sima, nagyon jól hallgatható modell. És még szép is. Az is elképzelhetõ, hogy még várok pár hónapot és kibõvítem a pénzügyi kereteimet, vagy elhozom kölcsönbe a kistestvérét a 110-est, meglátom, mit mûvel otthon. Egy (2) komoly jelölt tehát már van, de azért még keresek tovább, lehetõség szerint igyekszem minél több dobozt meghallgatni.

Még 1x köszi az eddigi ajánlásokat.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: halfnote - 2006, Június 21, 12:10:36
Felvetõdött egy érdekes téma,ami szervesen kapcsolódik ahhoz,amit én is pedzegettem az elején, a hallgatott mûfaj és most ugyanezt leírta rikkancs más szavakkal.
de nem is ez az érdekes,hanem a dolog mibenléte... és most csörgött a telem,hogy valami gubanc akadt,így késõbb :)
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: halfnote - 2006, Június 21, 13:26:30
...
nehéz ezt jól érthetõen megfogalmazni, de soxor ezeknek a mûfaji korlátoknak a mibenléte nem a mély mennyiségével van kapcsolatban. régebben megfigyeltem pl, hogy egy kis egyszerû,de jól siekrült szélessávú hangsugárzóval az egyébként általam nem kedvelt guns\'n roses is tud olyat muttani,amitõl leülök és hallgatom. fura mód ezt a szélessávút bekötve (a várakozásnak ellentétesen) egyre töbre kerültek elõ a populárisabb mûfaj képviselõi is nálam,pl a kraftwerk. És meglepõen élvezet volt hallgatni. Munkából hazaérve azonnal arra sarrkalt az elõzõ napi élmény,hogy -cipõlevétel helyett- az elsõ a rendszer beizzítása legyen. És ez az egyetlen "faktor",ami számomra képes jelezni,az a rendszer jól szól-e, vagy sem. vannak mûfaji korlátai,vagy sem. Persze ezt megszokva a hifista képes felismerni pillanatok alatt idegen rendszerben is,hogy eme tulajdonsága megvan-e, némi tapsztalattal képes felismerni akár egy adott készülékben, hogy esetleg a potenciál benne rejtõzik-e. Persze ez azért kemény dió,mert minden hifista hazaérve elõször benyomja a hifit,tehát nem is igazán jó támpont :)
Aztán próbáltam magamban megfogalmazni,mi is az a dolog,ami ilyen szinten képes volt feloldani nálam a mûfalyi korlátot és csak oda jutottam,hogy a zene komplex megszólalása. ezen a komplexitáson nem az értendõ,hogy minnél mélyebbre menjen,stb.. hanem hogy a többhangszeres,esetleg nagy energiákat közvetítõ (direkte nem mozgatót írtam) zene nem hullik apró darabjaira. Egy egyszerûbb hangú rendszeren az emberek azért hallgatnak "egyszerûbb" zenét,mert az a rendszer ennek az egysezrû zenének képes a komplexitási-igényének megfelelni. Sõt! soxor az ilyen típusú zenékben az a szép a hififülnek,ha azt apró darabjaira bontja és mondjuk a gitár jól elkülöníthetõ a vokalista csajtól, ami egy komplexebb zenedarabban nem biztos,hogy elégséges. Én is jártam ebben a cipõben, így saját bõrömön tapasztaltam. Egy komplexebb zeneanyag esetén a zenekar szétesik apró darabjaira ilyen esetben. soxszor a hangszerek,zenészek kapcsolatában semminemû kapcsolat nem áll fell és az egész csak egy katyvasszá alakul. Ez a "HiFi hang". Halott és élvezhetetlen hosszú távon. Arra a kérdésre,hogy ehhez mi köze a mélyátvitelnek,szerintem nem sok. itt az a kérdés,az adott pl hangsugárzó mennyire képes közvetíteni az zene egységét és nem kevésbé az energiáját (ez az energia senkit ne tévesszen meg. ez jól hallható lehelethallkan is)

ezzel persze nem állítom,hogy felesleges egy doboznál a jó mélyátvitel, csak azt,hogy absz nem ebben látom (és hificserélgetéseim évei sem erre engednek következtetni) a mûfalyi korlátokat.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 22, 22:45:38
Ó ez egy nagyon jó topic mert nekem is pont ekkora a szobám :D szép kis téglalap alakú alappal.
Nekem ugyan nincs negyed millám hangfalra inkább csak 40-50E, de a készülékeim se olyanok hogy érdemes legyen ilyen értékû hangfalat venni.
Egy régi sztereo Sherwood erõsítõm van ami kb 30-40 watt sinust ad le (sajna neten semmi info nincs róla), 1 sony dvd lejátszó és össze van még kötve egy Audigy 2-es hangkártyával a gépen.
Leginkább rnb rap és 80as évek mennek nálam :D
Egy wharfedale diamond 9.1re gondoltam, mi a véleményetek?
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: vackor - 2006, Július 23, 18:33:17
régi JPW ML 510, 610 használtan igen jó vásár lenne.Szerintem 20-30 ezerért elkapható, ha van....
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 23, 18:45:31
Semmi info nem található róla a google-n. Így nehezen tudom eldönteni jó-é.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: kopi - 2006, Július 23, 20:33:17
Kosh,

Info JPW hangfalakról:

hifi-choice cikk:
http://www.savantaudio.com/jpw510r.html

és HFP 18. száma (lásd korábbi számok)


Laci
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 23, 22:13:44
Köszi az infot.
1997es újság? Lassan 10 éves az a hangfal, tudom hogy attól hogy vmi régi lehet nagyon jó, de ha egy hangfalat mondjuk 8-9 éve használ vki... hát az már több mint bejáratás :D és ebbõl adódan valszeg nehéz lenne jó állapotút találni belõle.
Esetleg vmi frissebb hangfal? :)
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: vackor - 2006, Július 24, 00:30:56
Akkor vedd meg a széria végét. Kb 3 évesek.

Ennyiért ne várj csodákat.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 24, 08:11:47
Nem várok csodát de köszönöm a figyelmeztetést, most már sokkal okosabb lettem hogy ezt megírtad :D
Bocs de nem azért írtam ide hogy te lekezelj vagy egy 10 éves hangfalat ajánlj amit nem lehet kapni és lehet csak 3 év múlva gondolja egy világvégi ember hogy na most akkor eladja pont ezt a tipusú hangfalát. Úgy gondolom a normális válasz nem 1 hangfaltipus megírása hanem megmondani hogy amit kinéztem mért nem jó és +/- 10E kategóriába ajánlani egy kapható tipust.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: JOCÓ - 2006, Július 24, 08:47:35
Üdv kosh!
Én mint Clarus tulaj, ismét csak 1 Clarus terméket ajánlanék a figyelmedbe. Ez a CLARUS CHARON PLUSZ, 59 ezer forintos listaáron, ebbõl talán még engednek is. A tesztjét megtalálod a Sztereó magazinban(pontosan nemtom hanyas szám de kb. 3-4 gyel ezelõttiben lehet, ha érdekel utánajárok). Ez egy kétutas állódoboz, ennyi pénzért kiemelkedõen jó hanggal.És legalább új, nem 10 éves.
JOCÓ
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 24, 12:34:03
Szia
Nem tûnik rossznak, de mondjuk hely hiány miatt én biztos a polc változatát venném, viszont ezeknek a hangfalaknak nincs elõlap borító szövete? csak mert olyan képeket láttam ahol nincs és így elég csúnyácska szegény.
Egyébkén clarus charon és charon II közt van vmi különbség? Mert hol így hol úgy írták és ránézésre tök ugyan olyan.
Meghallgatni hol lehetne van öteleted?
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: vackor - 2006, Július 24, 12:43:08
1. Azért nem jó, mert ebben az árkategóriában kicsivel nagyobb befektetés is nagy javulást hoz.
Itt még igencsak meghúzzák a dolgokat a dobozokon.

2. Nem kioktatás, ha nem úgy veszed

3. Nem írtad, hogy újabb fejlesztést akarsz

4. ami újabb, nem feltétlenül jobb

5. én populárisabb zenékre vennék Whaferdalet, de a választás nem az enyém.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: vackor - 2006, Július 24, 12:45:54
6. igazad van, hogy nehéz elkapni, de ez csak egy tipp volt.
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: JOCÓ - 2006, Július 24, 13:05:44
üDv kosh!
a cLARUS honlapja www.clarus.hu, ott megtalálod a leírásokat, ha eddig nem ott nézted volna. Lehet kérni rá szövetet is, bár szerintem nincs értelme, de ha kell neked, meg tudják oldani, olyan lesz a külseje, amilyet te szeretnél.
A forgalmazóknál meg lehet hallgatni a hangfalakat(honlapon megtalálod).
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: kopi - 2006, Július 24, 19:06:09
Szia Kosh


ha kisebb polc akkor esetleg hallgasd meg ezeket:

Celestion F15 46eFt
Celestion F18 55eFt (ez állítólag nem olyan részletezõ mint az F15)

   
Bowers & Wilkins DM303 58eFt

Ezeknek elõre néz a reflexportja, ha esetleg közel lenne a hátsó fal:
Wharfedale Diamond 9.3 60eFt (bár ez elég nagydarab)
Kef iQ1 64eFt
JM-lab CHORUS 705S 77eFt


Az F15-öt és a Wharfdale 9.3-at hallottam, nincsenek óriási mélyeik (bár a Wharfdalenek azért komolyabb) Én Vackorhoz hasonlóan javasolnám hogy kicsit feljebb keresgélj, mert ezen a szinten még tényleg kis többletbefektetkéssel sokkal nagyobb értéket kaphatsz. Esetleg hallgasd meg a Wharfedale 9.3-ast.

Üdv:
Laci
Cím: Válasz/Re:hangsugárzó 12m2-be?
Írta: Kosh - 2006, Július 24, 19:17:27
Azt hiszem az egészet úgy fogom kezdeni hogy elmegyek a surányiba ott veszek egy wharfedale 9.1est és ha nem tetszik visszaviszem mivel pénz visszafizetési garanciát vállalnak a diamond szériára :) Ezek után meghallgatom a többit :) Kb pénteken meg lesz a diamond és megírom milyen. Annyira nem lehet rossz ha ebbe az árkategóriába a what hi-fi szerint az egyik legjobb belépõ hangfal.