Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?  (Megtekintve 58791 alkalommal)

Davis

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #75 Dátum: 2006, Augusztus 28, 17:21:32 »
Az azért érdekes, hogy ha az audioconsulting honlapján az auditorium megjelenik, mint hiivatalos magyarországi forgalmazó, akkor miért is pult alatti a termék? és miért kell jó kapcsolat hozzá, hogy eladják? ez visszatetszõ.

audiomeca

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #76 Dátum: 2006, Augusztus 29, 08:31:28 »
Davis,

tudtom szerint ez igy van, hiába vannak "hivatalos" disztributornak feltüntetve. De ha nem igy van javits ki, nem szeretném senki rossz hirét kelteni. "Menj be, kérdezd meg!"
Most leirhatnám, hogy miért megy a pult alatt, de nem szeretném - még a végén kizárnak a fórumozók közül -, ha egy kicsit gondolkodsz rajta szerintem könnyen rá lehet jönni.
Egyébként Svájcból szerintem egyenesen is meg lehet rendelni a termékeket.

Irrlicht

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #77 Dátum: 2006, Szeptember 07, 21:32:07 »
Megjött a CAT-7-es kábelem, az a bizonyos világos szürke. Hát mit nem mondjak, így még a bejáratás ideje alatt is jobbnak tûnik, mint a jelenlegi vdH-m. Jobb, határozottan jobb, ja és a rendszerem nem filléres, amiben próbálgatom. Semmi sodrás, csak az egy szál ketté osztva, ahogy a nagy könyvben is meg van írva.

Zenebarát

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #78 Dátum: 2006, Szeptember 12, 23:07:06 »
Sziasztok.

Nemrég én is elkészítettem a magam CAT5e hangfalkábelét.A tnt-audio honlapján olvastakat vettem hozzá alapul.6db kábelből, azaz 48 vezetőből áll 1 oldal. Így elég vastag keresztmetszetet kaptam. Első hallásra tolakodó, érces volt a magas tartomány. A közepek aránylag rendben voltak. Azonban, ahogy telt az idő, úgy finomodott a hangja is.Mostanra eltünt a magastartomány ércessége, s aközéptartomány is finomodott egy kicsit. Viszont, ami elsőre is feltünt, hogy megerősödtek a mélyek. De ez valószínűleg a keresztmetszet miatt van így. Idáig elégedett vagyok vele, előrelépés volt a 1,5-es keresztmetszetű hangfalkábelemhez képest. A rendszer:Pio VSX 839THX Reciver Preamp -ként, Harman/Kardon HK870 végfok, vmint Nintaus DVD játékos, a hangfalak saját készítésűek, minőségi hangszórókból.
Készített-e mér valaki ilyen hatos fonatot, s ha igen, akkor mi volt a tapasztalat?

Kedves VBV, szeretném megkérdezni, hogy mi az általad használt CAT7-es kábel fajtája, típusa, megnevezése? Egyátalán, milyet érdemes kipróbálni? Van-e a két kábel között külömbség?

A válaszokat, s a segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zenebarát

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #79 Dátum: 2006, Szeptember 12, 23:49:41 »
Tisztelt Zenebarát!

Az UTP kábelek közt jelentõs különbség tapasztalható. A CAT-5 nekem nem jött be (fonva meg pláne nem), de a szürke burkolatát szigetelõcsõnek a mai napig nagy elõszeretettel használom (ebbe húzom bele a CAT-7 1 érpárját, mert ez a legjobban bevált hálózati kábel).
A CAT-7-es kínálat is sajnos rejteget gyengébbre sikerült zsinórokat. Többek véleménye szerint, a legtisztább hangzású kábelt a MILE kft. forgalmazza, és elég könnyû beazonosítani õket. Állandó raktárkészlet csak a 600MHz-es (narancssárga) kábelbõl van. A jobbik, 1300MHz-es (világosszürke) kábelt csak megrendelésre hozzák be (50m), így nincs mit összecserélni.
A MILE kft. elérhetõségét valahol a topic elején már feltettem.

Sok sikert a kábelezéshez: VBV

Zenebarát

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #80 Dátum: 2006, Szeptember 13, 18:44:31 »
Tisztelt VBV.

Köszönöm, nagyon sokat segítettél!  :)
Egy kérdés, jól olvastam, hogy CAT7-böl hálózati kábel? CAT7-es IC kábelről már olvastam, de hálózati kábelről még nem. Fejtsd ki kérlek bővebben. Hogy készül, vagy hol találok róla infót? Igazából nemrég kezdtem el foglalkozni a Hi-Fi - vel, s nagyon lelkes vagyok. Fiatalság, bolondság, ahogy szokták mondani. Próbálom saját magam elkészíteni, amit lehet.
Apropó, igaz, hogy a CAT7-as kábelt nem szabad fonni, s ha igen miért? Ha jól tudom, a CAT7-es kábel árnyékolt. Ez nem okoz esetleg valamiféle zavart, vagy problémát?  :huh:
Előre is, köszönöm a segítséget. :)

Tisztelettel: Zenebarát

Ui.: Ne haragudj(atok), hogy ilyen sokat kérdezek.

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #81 Dátum: 2006, Szeptember 14, 10:53:59 »
Tisztelt Zenebarát!

Elsõképp tisztázzunk valamit: Kérdezni nem bûn.
Ha valaki jól tud kérdezni, az gyorsan tud tanulni. Ha valaki csak kötekedésbõl, önfényezésbõl kérdez, az bizony nagyon bosszantó, de joga van mindenkinek olyannak mutatni magát, mint amilyen.

A feltett kérdésekre a válasz:
CAT-7-es UTP kábelbõl pompás hálózati kábel készíthetõ, DE MINDENKI CSAK SAJÁT FELELÕSÉGÉRE KÉSZÍTHETI EL SAJÁT HÁLÓZATI KÁBELÉT! A 230V nem játék! Mindenkinek illik komolyan venni a "láthatatlan gyilkost"!
Az UTP kábelek többnyire 4db árnyékolt érpárból állnak. Hálózati kábelként én ebbõl a 4 érpárból kibontok 1 összesodort ér párat (árnyékolást lefejtem), és ezt húzom be a CAT-5-ös házába (csövébe). Ha védõföldelés is kell, akkor szabvány zöld/sárga 1nmm-es sodrott huzalt húzok be a CAT-7-es mellé. Nagyon sokan vannak abban a tévhitben, hogy az a tuti, ami nagyon vastag (nõi szemlélet). Az 1 pár AWG22-es UTP kábel gyártott 1,1m hosszú hálózati kábel könnyedén megbirkózik a 150/200W-os végerõsítõvel (250VA-es toroid). Nagyobb igénybevétel esetén érdemes több CAT-7-es ér párat párhuzamosítani, vagy úgy ahogy van, minden vezetõ szálat felhasználni. 3 érpár a fázis, és a nulla vezeték, az árnyékolás, és a zöld/fehér érpár közösen a védõföld (egy ilyen "vastag" kábel összeszerelése minimum 1,5-2 óra, és kb. 0,5 liter veríték, de megéri).
A fonásról:
A fonásnak hangzásra gyakorolt hatásáról nem kívánok véleményt alkotni. Akinek tetszik, hallgassa. A hangsugárzó, vagy bármilyen más kábel készítésénél az a baj, hogy az elõre levágott mm-re azonos hosszúságú vezetõszálak fonás végén nem egyformán fogynak el. Lesznek nagyon hosszú maradékok, miket levágva megváltoztatjuk a vezetõ szálak egymáshoz viszonyított hosszát, így elveszítjük a vezetõ homogenitását. Ha a vezetõ nem homogén, különbözõ áramlatok indulnak el, amik az álmoskönyv igazsága szerint nem tesznek jót a megszólaló hangnak. A felsorolt okok miatt tartózkodom olyan kábelek vásárlásától, amik különbözõ vastagságú erekbõl, vagy ami még rosszabb, különbözõ alapanyagú erekbõl vannak összesodorva (ez érvényes az átjátszó kábelekre is).
Mottó: Jobb a békesség, és ez a kábelekre is érvényes.

Maradok további tisztelettel: VBV

tzajacz

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #82 Dátum: 2006, Szeptember 14, 12:14:10 »
"Az UTP kábelek többnyire 4db árnyékolt érpárból állnak."

UTP = Unshielded twisted pair
STP = Shielded twisted pair

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #83 Dátum: 2006, Szeptember 14, 13:23:22 »
Tisztelt Tzajacz!

Köszönjük az UTP/STP kábelek közötti különbség ismertetését.
Most, hogy mindenki számára világos az UTP, és az STP kábel fogalma, mi tévõk legyünk. Keressünk STP CAT-7-es kábelt? A katalógus ilyet nem tartalmaz. Csak UTP CAT-7 rendelhetõ, ami neve ellenére árnyékolt. Valaki hibázott, de sajnos nem tudom ki volt az. Amint megtalálom a felelõst, azonnal kerékbetöretem!

Tisztelettel: VBV

Zenebarát

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #84 Dátum: 2006, Szeptember 14, 17:38:42 »
Sziasztok.

Köszönöm a válaszokat,ismét sokat tanultam! :)
A Hálózati kábelről sajnos le kell mondanom, ugyanis az erölködők nem rendelkeznek cserélhető tápaljzattal. :(  Annyi szerencsém azonban van, hogy nem az a vékony - tyúkbél - kábellel vannak szerelve, hanem a számítógépeknél használatos vastagabb kábel van az erölködőkben. :)
De nem baj, feljegyeztem a készítési módot, hátha még egyszer szükség lessz rá. :)
Tisztelt VBV, azt szeretném kérdezni, hogy szabad-e a CAT kábeleket hangfalak belső kábelezéséhez használni? Jelenleg 1,5-es átméretű hangszórókábelek dolgoznak a dobozaimban. Érdemes-e őket lecserélnem, s ha igen, mégis milyenben gondolkodjak? Előre is köszönöm. :)

Kedves fórum társak! Természetesen a ti véleményetekre is kiváncsi vagyok.

A segítséget(eket) továbbra is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: Zenebarát

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #85 Dátum: 2006, Szeptember 14, 18:17:51 »
Tisztelt Zenebarát!

Valamit nem értek. Miért gond, a beépített hálózati kábel (mondjuk az elég gond, hogy vastag). Beépített hálózati kábelek cseréjénél az eljárás eleje változatlan, de az elkészült UTP-s hálózati kábel rizikós végét nem IEEC lengõ mamába kell szerelni, hanem a készülékbe. Még jobb is lesz, mint mikor egy csatlakozón keresztül jut be a készülékbe a hálózati energia.
A CAT-7-es kábelt nem csak hangsugárzó kábelnek, és hálózati kábelnek lehet használni. Mindennemû erõsáramú belsõ kábelezéshez is kiváló (hangsugárzó, végerõsítõ, elosztók).
Apropó: Szerény ismereteim szerint átjátszó kábelnek egyik ismert UTP/STP/FTP kábel sem alkalmas.
Egy kérdés: Milyen hangsugárzó vár átkábelezésre?

Tisztelettel: VBV

Zenebarát

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #86 Dátum: 2006, Szeptember 14, 18:50:46 »
Tisztelt VBV.

A hangfal saját készítésű TL, a váltót egy műszerész barátom készítette, aki maga is hifivel foglalkozik. A hangszórók: 165mm átméretű Kevlár membrános, gumi szélű, fáziskúpos 25mm-es tekercsátmérővel rendelkező mélyközép, a magas sugárzó: 25mm-es selyem dóm titán szál erősítéssel a\'la Kácsa Audio.
Igazából ez az első hangfalam, sajnos sikerült is elrontanom. Túl nagy lett a doboz 1150*210*280mm, így kevés a mély. Ezért örültem a CAT5-ös fonatomnak, mert vele megjött a mély!
A közép, és magas tartományt nagyon szépen prezentálja Hála ajó váltónak (6db Kb. 8 e-böl jött ki). Aki eddig halgatta mindenki dicsérte.
Az egész hangfalra úgy 70e-t költöttem.
Mindezt hajtja: Pio VSX839THX Reciver,(Preamp üzemmódban), Harman-Kardon HK870 végfok, az eddigi dvd-m sajnos tönkrement(Nintaus):( , most egy Pio Dv696-ost vettem helyette:). Főleg akusztikus, hangszeres, vokálos zenét halgatok, Sting, Chris Res + mai sláger zenék  stb... . Noha fiatal vagyok, de tüc-tüc zenét nem annyira szeretem, de néha meghalgatom.

Ez volna a rendszer.  :)

Tisztelettel: Zenebarát

Ui.: Gondolkodtam egy másik kissebb doboz építésén is a fent említett hangszórókhoz.
Vagy reflex, vagy zárt rendszerüben.
Olvasgattam a fórumtémákatkat, ugye te is szoktál készíteni hangfalakat?

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #87 Dátum: 2006, Szeptember 14, 19:24:08 »
Tisztelt Zenebarát!

Ha már így egymásra találtunk, akkor, Szia!

Köszönöm a rendszerbemutatót.
A saját készítésû TL doboz valóban kicsit túlméretezet, de a probléma gyógyítható. Ha van kedved új, kisebb, mélyebbre hatoló hangsugárzót készíteni, nagyon szívesen segítek, de ez is TL doboz lesz (a hangszóróid pontos típusa kellene, amit privát levélben kérek).
Egyébként jól sejted. Pár éve építek hangsugárzókat, erõsítõket, és egy-két kiegészítõ készüléket is.

Üdv: VBV

Zenebarát

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #88 Dátum: 2006, Szeptember 14, 20:18:59 »
Szia VBV.

A hangszórók paraméterét majd elkérem a műszerész
cimborámtól, aki nagyon sokat segített.
Egyébként találtam egy érdekes DIY oldalt. :)Leírom a linket. Kíváncsi lennék a vélaményedre.
Nemrég kezdtem el a Hi-Fi-vel foglalkozni.

Link: http://www3.ocn.ne.jp/~hanbei/eng-intro.html

Felmerült bennem egy kissebb állódoboz ötlete is, a DIY oldalon található spirálos megoldással.
Szerinted? Hol tudlak privátban elérni?
Köszönöm a Felajánlást, s a sok Segitséget! :)

Kedves fórumtársak!
Közületek olvasott-e, vagy járt-e már valaki a fenti DIY linken? Esetleg, tapasztalat?

A válaszokat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Zenebarát

Quadlipi

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #89 Dátum: 2006, Szeptember 15, 00:28:42 »
Én ismerem ezt az oldalt. Egy forumtársunk tervezi egy ilyen spirál egyutas doboz készítését visaton frs-8 ból. A terminál forum egyutas topicjában találsz róla elég információt. Ott már valaki épített ilyet, és állítólag brutál mélyei vannak, egészen kicsi egyutasból is! Egyedül a spirál elkészítése bonyolult csak. A méretezésõl anyit sikerült megfejteni, hogy a méretezése hasonlít a sima reflexhez. 0,41 Qts ü hsz.töl felfelé ajánlott. A spirál meg némelyik modelnél egyenletes, a másiknál exponenciálisan nö a menetemelkedése. Hogy ez a különbség mibõl adódik, arról fogalmam sincs. Remélem tudtam valamit segíteni. Üdv.: Quadlipi