Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?  (Megtekintve 58793 alkalommal)

Quadlipi

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #45 Dátum: 2006, Augusztus 11, 13:38:08 »
Én azt gondolom, hogy az összefonás nem lenne jó. És szerintem nem a kapacitása növekszik a kábelnek, hanem az induktivitása. Nekem volt hasonló felépítésû kábelem, az csak enyhén õssze volt csavarva.(Audioqvest indigo blue 2x5db 0,8mm-es ér) Kb. 10-15 cm-es menetemelkedéssel volt összecsavarva. Az árnyékolásnak szerintem a hangfavezetékeknél vajmi kevés értelme van. Nem véletlen, hogy ritkán látni ilyet. Bár bajt biztos nem okoz. Üdv.: Quadlipi

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #46 Dátum: 2006, Augusztus 12, 20:43:34 »
Tiszteletem Minden érdekeltnek!

A CAT-7-es UTP kábelek hangzásvilágáról szóló elméleti eszmefuttatást el kellene halasztani addig, míg páran ki nem próbálják, és gyakorlati tapasztalataikat meg nem osztják a nagyérdemûvel.
Árnyékolás:
Árnyékolni csak azt érdemes, ami igényli azt. A vonalszintû átjátszó kábeleket többnyire alacsony impedenciával hajtjuk meg (100-330ohm), ezért teljesen felesleges az árnyékolás. Hangsugárzó kábeleknél csak akkor van értelme árnyékolt kábeleket használni, ha a végerõsítõ hibás konstrukciójából adódóan érzékeny a hangsugárzó kábelbõl, mint antennából, a visszacsatolásba bekerülõ nagyfrekvenciás komponensekre, mert ezek jól hallható intermodulációs torzításokat okoznak.
De ha már árnyékolt hangsugárzó kábellel rendelkezik valaki, akkor az árnyékolást érdemes a hangszó/hangszórók kosarára is bekötni (lásd: VdH + Tannoy ajánlás).

Türelmesen várom a fejleményeket.

Üdv: VBV

Ical

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #47 Dátum: 2006, Augusztus 14, 14:53:56 »
Üdv. VBV.

Régebben pont öntől kaptam egy készletre való CAT-7-es kábelt, azóta beszereztem CAT 5-öst is, tapasztalataim: Minden kábelt igyekszem több rendszerben meghallgatni. De az alábbi kettőben mindig (1;Benz ACE-H/Linn Basic Plus/Michell Gyro Dek/Synphonic Line9/Martin Logan Aerius. Kábelek: AN Silver hangkar, KimberKCAG interkonekt.2; Panasonic XV10/Magari gyártmányú dac/Canbridge Azur 540A/B&W303. Kábelek: VDH 501 silver és Kondo Ksl Spc.) A fonás nálam is leültette a hangot, az árnyékolástól lassúbbnak de simábbnak tűnt (az erősítő felől bekötve). A teljesen kibontott kábel szólt a legnyitottabban, de középben érdesen. Az 5-öst én is jobbnak ítéltem mint a 7-est elsősorban térben. Összehasonlítva gyári kábelekkel a CAT kábeleknek is van saját hangjuk, középorientáltak, az igazi teteje és alja hiányzik. Gyári kábelekhez képest a felbontásuk is gyengébb. Természetesen, ami nem jön át a rendszeren az a kábelen sem, így főleg az 1-es rendszerben volt észrevehető, hogy hangok egyszerűen eltűntek és a tér lényegesen kisebb. Viszont amíg szól addig kifejezetten természetes és tiszta. A 2-es rendszerben még a 8TC-nél is jobbnak bizonyult így itt jelenleg is CAT 5-öst használunk. Ellenfelek: Tömör réz 1,5mm-es, és 2mm-es, 64vezetős ATA kábel, VDHCS122, Kimber 4VS, 4TC,8TC, Acoustic Zen HollogramII, Crystal Micro.

Üdv. Ical

nimis

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #48 Dátum: 2006, Augusztus 14, 22:02:02 »
Üdv Mindenkinek!

Szóval akkor mégsem csak szárítókötélnek
alkalmas a CAT-5 E, ahogyan többen is
véleményezték és feltételezték itt
ebben a topic-ban!
Tehát hangfalkábelnek is jó, ez már
bizonyosnak tûnik. Persze nem biztos, hogy
mindenféle hangfalhoz, mindenféle erõsítõhöz
és minden rendszerben és akkor még nem volt szó arról, ki milyen hangzásvilágot kedvel!
Nálam (is), az én rendszeremben (is) bevált, az is bizonyos. Most már az elmúlt idõszak
hallgatózási tapasztalati alapján bizonyos,
hogy megszelidíti, lekerekíti a magashangok egy részét, ez az én fülemnek felettébb kellemes.
Eddig sem kedveltem a kihegyezett hangzást
Talán egy csepp negatívum, hogy a "szelídebb" hagzás miatt és okán nem annyira "teres" a hangzás, de nekem így is jó!
Több kábelt összefonva nem próbáltam ki, nem is fogom, mert az olyan lenne, mint ha megnövelném a kábel hosszát, pedig ezzel szemben -tudomásom szerint- a minél rövidebb hangfalkanóc a javallott.
Szóval bátran ajánlom mindenkinek, egy próbát biztosan megér és ehhez képest nem egy nagy költség a 2-3 m. hosszú CAT-5 E!

          Üdv, Nimis!

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #49 Dátum: 2006, Augusztus 14, 23:00:02 »
Ical, Nimis, köszönöm a beszámolókat.

Nincs új a nap alatt. Pont azt történt itt, és most, ami számtalan esetben történik kábeltesztelések alkalmával. Mikor egy mindenféle komponensekbõl összeállított, ennek ellenére kifogástalannak kikiáltott rendszert használnak tesztelésre, mindig nehezen kiértékelhetõ eredmény kerekedik ki a tesztelés során. A CAT-5-ös kábel minden magashiányos, középtartományban fedett rendszerben észbontóan jól muzsikál, mivel a rendszer hibáit kompenzálja. Még a CAT-5-ös kábel javára írható az is, hogy a precíz sztereó teret szétdobálja a szobában, amit sokan igen nagyra értékelnek (lásd: a falról folyik le a zene).
A CAT-7-es kábel (de nem mindegyik!) olyan, mint "Az Igazság Széruma". Minden hibáját megmutatja az adott rendszernek, amit vagy elhisz az ember, és megpróbálja a hallható hibákat kijavítani, vagy kijelenti azt az általános tényt, hogy a CAT-7 egy igen olcsó kábel, ezért nem is lehet annyira jó (strucc-politika).
Ha Ical kolléga elfogad egy apró tanácsot, és persze ha van rá lehetõsége, szerezzen be a jobbik CAT-7-es kábelbõl pár métert (1300MHz, AWG-22), és addig cserélgesse rendszere komponenseit, és egyéb kábeleit, amíg a legtisztább hang meg nem jelenik. Ekkor lesz -a lehetõségekhez képest- elfogadhatóan neutrális hangzás, ha egyáltalán igény van a neutrális hangzásra (az a rendszer, ahol egy CAT-5-ös kábel kiemelkedõen jól szerepel, az minimum 100 sebbõl vérzik).

Türelmesen várom a további beszámolókat is: VBV

Ical

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #50 Dátum: 2006, Augusztus 15, 09:25:45 »
Üdv.

Mint ahogy VBV írja a rendszer ahol bevált nincs az egész 150eFt így sokat ne várjunk tőle. Karakterében dinamikus tiszta de felfelé húz, így a tapasztalat egybevág Nimisével. Az említett rendszer vísított, sziszegett, a CAT kábel ezt szépen lekerekitette. Az álltalam tesztelt CAT 7 1200Mhz/AWG22-es volt de ha sikerül 1600-ost szereznem kipróbálom.

Üdv. Ical

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #51 Dátum: 2006, Augusztus 15, 10:21:59 »
Szia Ical!

Az a CAT-7-es kábel, ami tõlem származik, milyen színû borítással rendelkezik?
Választék: narancs, citromsárga, szürke

150e.-Ft befektetéssel, és természetesen kifinomult ízléssel nagyon komoly hangzásvilággal rendelkezõ rendszert lehet összeállítani (sajnos csak használt komponensekbõl).

Üdv: VBV

Ical

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #52 Dátum: 2006, Augusztus 15, 10:53:20 »
Üdv. VBV

Narancs, szürke, fehér, kék.

Ical

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #53 Dátum: 2006, Augusztus 15, 20:08:49 »
Szia Ical!

Ezek szerint rosszul kérdeztem.
Arra vagyok kíváncsi, hogy a CAT-7-es UTP kábel eredeti borítása milyen színû (a 4x2 ér, és az árnyékolás ezzel van bevonva).
A választék: narancssárga, citromsárga, világos szürke

Várom válaszod: VBV

Irrlicht

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #54 Dátum: 2006, Augusztus 15, 21:23:58 »
Szia VBV,

melyik szinû a legjobb, a világos szürke (majdnem fehér) vagy a narancssárga?

üdv
Irrlicht

Ui: Remélem jót rendeltem?

Ical

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #55 Dátum: 2006, Augusztus 15, 21:31:58 »
Szia VBV!

Szürke, de próbáltam Lapp gyártmányú sárgát nem hallottam különbséget.

Üdv. Ical.

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #56 Dátum: 2006, Augusztus 15, 23:15:02 »
Irrlicht!
A világosszürke CAT-7-es kábel az, ami eddig minden pálmát elvitt.

Ical!
Ha a szürke CAT-7-es nem jött be, akkor nagyon nagy gáz van a rendszerben, vagy eleve nem az autentikus hangokat kedveled (a zenebarátok 80-90%-a nem ismeri, és nem is szereti az élõ elõadások hangminõségét).

Üdv: VBV

Ical

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #57 Dátum: 2006, Augusztus 16, 08:19:48 »
Szia VBV,

Régóta” hi-fizgetek” személyszerit az első hozzászólásomban említett 1-es rendszert hallgatom, aminek kifejezetten zenei hangja van. (sajnos még ez sem az igazi) Ezt állítom mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hetente kétszer is hallgatok élő zenét. Azt a rendszer ahol bevált a CAT kábel a fiam részére állítottam össze, mint írtam van baja, erős saját hangkaraktere van de épp ezért még a legrosszabb felvétel is hallgatható rajta mivel mint egy teremakusztikai kiegyenlítő átmos mindent. (ez nem ritkán előny a mai konzervek minőségét hallgatva) Viszont, ami meglepő, hogy a jobb felvételek minősége szépen átjön rajta. De eltértünk a tárgytól a CAT kábelnek van létjogosultsága pláne ha az árát nézzük. Nem vetekedhet specialista cégek drágább kábeleivel, ha még is ott szerintem is rendszergondok vannak.

Üdv. Ical.

Irrlicht

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #58 Dátum: 2006, Augusztus 16, 13:45:34 »
VBV,

ez a világosszürke kábel megegyezik azzal amit használtál a hmvhely-i "Hi-Fi Show"-n, mert az egyik barátom küldött képeket és ott narancssárgát meg egy világosabb szinűt használtál.

üdv
Irrlicht

VibaVoice

 • Vendég
Válasz/Re:Hangfalkanóc CAT 5 E-bõl?
« Válasz #59 Dátum: 2006, Augusztus 17, 19:02:46 »
Ical!
Mint minden ember, én is gyarló vagyok. Vásároltam, kipróbáltam, kölcsönkaptam, érdeklõdõk magukkal hoztak több tucat hangsugárzó kábelt, és számomra is érthetetlen okból, ártól függetlenül (40e.-Ft-tól 2,3milla-ig volt választék) minden hangsugárzó kábel rendelkezett valamilyen beállított hangzásvilággal. Volt nem egy olyan kábel is, ami nagyon kellemes hangzásvilágot állított be, de valamiért nem lehetett sokáig hallgatni õket (nagyon kevés kábel hallgatható komolyabb hangerõvel).
A jobbik minõségû CAT-7-es UTP kábel olyan, mint egy velencei tükör, ami könyörtelenül megmutatja a tükörbe tekintõ minden apró hibáját. Én ezért szeretem, más ezért szapulja.


Irrlicht!
Talált süllyedt!
A kicsi rendszer narancssárga (600MHz), a nagy rendszer szürke (1200MHz) kábellel volt bekötve.

Üdv: VBV