Üdvözlünk, Vendég. Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj. Did you miss your activation email?

Szerző Téma: Gratuláció  (Megtekintve 2598 alkalommal)

Vértes

  • Vendég
Gratuláció
« Dátum: 2007, Március 02, 14:17:39 »
Tisztelt Szerkesztõk, nemrégiben keseregtem itt egy sóhajtásnyit, hogy az amúgy is vékonyka folyóiratot miért nem lehet kizárólag az audionak szentelni, miért kell belezsúfolni a zenehallgatás szempopntjából gyorsan feledhetõ AVR-izéket is. Akkor valakinek annyi volt a megjegyzése, hogy e pici piac nem tartana el egy komplett audiophil folyóiratot. Nos ezzel nekem nincs vitám, hiszen ez a vita tökéletesen értelmetlen lenne, viszont õszinte gratulciómat küldöm a 67-ik számhoz megalkotóinak. Végre valóban audiophil számot sikerült összehozni, s alighanem nagyon sokan vagyunk, akiknek egyáltalán nem hiányzik a videorészleg! Köszönet ezért a számért és üdvözlet a vállalkozó kedvû szerkesztõknek! Ami pedig a "pici piacot" illeti: Darvasék manapság már legendás lapja, a HIFI Magazin idején nem pici, hanem mindössze mikronnyi volt ez a piac. S az a folyóirat manapság is okkal minõsíthetõ világszínvonalúnak.  Cs.

EZsolt

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #1 Dátum: 2007, Március 02, 15:53:25 »
Kedves Szabolcs és Miklós!

Már az elõzõ szám folytán pedzegettem, hogy valami megmozdult Nálatok pozitív irányban, hát ezt most már meg kell erõsítenem!:-)

Rövid gondolataim:
- Hurrá, van csoportteszt! Picit kicsi és elnagyolt mint a "magyar narancs" de a miénk végre-valahára.
- TV-k, lapos-ernyõs LCD-k, plazmák, egyéb kérészéletû AV-komponensek "MONNYANAK LE" !!! Mindörökre számûzni kell õket a lapból.
- A folyóirat még mindig a krónikusan elburjánzott Pioneer-itiszben szenved, de ezt már megszoktam:-)
- Jó lett a papír anyaga. Bár vékonyabb, de fényesebb és könnyen lapozható.

Csak így tovább!

Uff, én beszéltem

KisMarci

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #2 Dátum: 2007, Március 02, 22:02:28 »
Meg kell jegyeznem, nekem úgy tetszik a lap, ahogy eddig volt. Számomra pont megfelelõ a Sztereo és a "zenehallgatás szempontjából gyorsan feledhetõ AVR-izék" aránya. Valamiért jobban élvezem a zenét, ha "körülölel", vagyis ha a DVD-Audio és SACD lemezeim surround sávját is hallom.
Persze amikor egyszer a zenehallgatás ilyen "elkorcsosult" fajtáját emlegettem valakinek, olyan megvetõ lenézést kaptam vissza, hogy azóta is csak gratulálni tudok azoknak, akik nem tudják a másság ily apró különbségeit tolerálni.

EZsolt

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #3 Dátum: 2007, Március 03, 14:55:10 »
KisMarci, tolerállak Téged, de ugyanúgy megértem Vértes fórumtársunkat is. Azért ezekkel az 5-, teszem azt 7-csatornás "izékkel" a logikus matematikai érték-minõség-probléma mindvégig fennál. Ti. ha egy 2-csatornás integrált erõsítõ teszem azt 100 pénzbe kerül, akkor egy 5-csatornásnak kutya kötelessége lenne kb. 2,5-szeresébe kerülni, feltételezvén azt, hogy mind a kimenõteljesítmény, mind a felhasznált anyagok mennyisége és minõsége, valamint technológia terén lépést kíván tartani sztereo társával. A 7-csatornásnak, pedig logice 350 pénzbe... (Na jó, mivel egy házba integrálhatóak, ezért egy picivel kevesebbe, de az analógia gondolom érthetõ.) A probléma pedig az, hogy ezek az AVR-cuccok nem arról ismertek, mintha ezt az elvet követnék - tisztelet a kivételnek! -, és pláne nem úgy szólnak. Persze a prospektusaikban megtalálhatóak lazán az 5x- 7x-100 -150 Wattok, stb. specifikálva. Arról már nem is beszélek, hogy évenként a "fejlõdõ" surround-megoldások miatt kötelezõen új és újabb készülékek jelennek meg a gyártók palettáján - ismét tisztelet a kivételnek, de ilyen talán nincs is -, ezáltal az említett AVR-készülékek jelentõs erkölcsi és valós értékbeli amortizációja mesterségesen fennt van tartva.

Mivel a Hi-fi Piac c. lap tematikájában elsõsorban a hi-fi-zésrõl kell(ene), hogy szóljon, de természetesen a Szerkesztõk szíve-joga azt beletenni és tesztelni, amit jónak látnak és ebbe akár még az AVR-receiverek, stb. is beleférhetnek. Bár szvsz. a lapos TV-k, olcsóbb DVD-játékosok messze nem tartoznak ebbe a halmazba. Pláne, hogy a házimozizással külön már több "szaklap" is foglalkozik. (Más kérdés, hogy én nem szeretem és vásárolom ezeket.)

KisMarci

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #4 Dátum: 2007, Március 03, 20:02:03 »
Én is úgy gondolom, hogy a mûanyag egydobozos rendszerek nem ez a kategoria, de pl. az mostani számban említett Denon 3930 és a múlt számban szereplõ 2930-as is eléri azt a szintet, amihez ha azonosra, vagy magasabbra pozicionált AVR erõsítõt párosítunk, akkor KOMPROMISSZUMOKKAL, de használható zenére és mozizásra is, fõleg ha valaki kihasználja a kettõ (technikai) határán elterülõ hangformátumokat.
Ezért gondolom úgy, hogy számonként 1-2 ilyen berendezés bemutatása ugyanolyan segítség lehet egy kompromisszumokra kényszerülõ vásárló részérõl, mint ha egy adott cég csúcstermékét olvasva megvásárolom az kategoria aljára pozicionált termékét.

A másik talán külön topicot kívánó témát visszafelé közelíteném meg: ha pl. egy 7.1-es erõsítõ X egységbe kerül, akkor ugyanezeket az alkatrészeket használó sztereo rendszerek miért nem kerülnek arányosan olcsóbba? (Erre szerintem nagyon jó példa a Denon termékei.) Úgy gondolom, a válasz nagyon egyszerû: egy termék KATEGÓRIÁJÁT a vásárlók nagyobb százaléka számára a termék ÁRA határozza meg, vagyis a sztereo rendszerek szerintem jócskán túl vannak árban pozicionálva, míg az AVR-ek piacán kiélezettebb harc dúl, vagyis a gyártó engedményekre kényszerül.

A prospektusokban megtalálható Wattok marketingfogásai pedig nem hiszem, hogy megszédítenének bárkit, aki egy kicsit is ért a hi-fihez, úgyhogy ebben nincs vita. (Éljen a NAD!)

EZsolt

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #5 Dátum: 2007, Március 03, 21:47:38 »
KisMarci, az elmúlt két kiadványban bemutatott Denon-okkal kapcsolatban pl. egyáltalán nincs ellenvetésem. Hisz, mint már ebben a témakörben és korábban megjegyeztem, pont az említett két számban ismét jobb irányba látszanak fordulni a dolgok.

Húúú, KisMarci ugye a végét nem gondolod komolyan?!? Tudod hányszor találkoztam már úton-útfélen olyan tagokkal (kollégákkal), akik lelkendezve mesélték, hogy a szomszéd hallójáratát hogyan fektették kétvállra. Mondandójuk során kiemelték, hogy a nagy hangerõ persze "nem véletlen, hisz nekik otthon ugyebár egy 5x120 W-os receiver-jük van 5 dobozzal+szub". És akkor elvárták a nagy hasraesést... Szerintem annyi eltévelyedett ember van, hogy ihaj! Ha nem lennének, például egyáltalán nem lehetne széles e Világban értékesíteni a plasztik-kasztnis mikro- és midi-tornyokat. (Csak miheztartás végett: Azokat, amik hangdobozain gyakran kamu-sugárzók tetszelegnek, és a központi egységen meg össze-vissza villódznak a lilás-piros-zöldes LED-ek és piktogramok.) Ezeket tartom az audio-zsákutca Csimborasszóinak...vagy inkább Marina-árkainak:-(

EZsolt

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #6 Dátum: 2007, Március 03, 21:58:55 »
KisMarci, egy röpke gondolat az "ár-túlpozícionálás" kapcsán.
Azért az 95%-ban bejön, hogy egy 100 pénzbe kerülõ sztereo kütyü HANGJA JOBB, mint egy ugyanannyiba kerülõ sokcsatornásé, nemde ?!? Vagy ugyanez, azonos árfekvésû CD- vs. DVD-játszó esetén is fennáll, nem igaz ?!?

Innen kezdve bajos egyértelmûen túlárazottnak tekinteni a 2-csatornás ill. csak CD-játszó termékeket, mert HANGMINÕSÉGBEN azért ezek mégiscsak meghozzák gyümölcsüket a vélt-valós ártöbblet ellenére. És a mi sportunk fõleg errõl szól:-)

olahpeter

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #7 Dátum: 2007, Március 04, 09:09:45 »
Annyi azonban tény, hogy a házimozi-termékek ára azért is olcsóbb a hifi-termékekéhez képest, mert az egy sokkal de sokkal nagyobb piaci szegmens, ahol óriási darabszámokról kell beszélnünk. Általában igaz, hogy egy 100 egységber kerülõ szereó cucc jobb, mint az uagyanannyiba kerülõ házimozi-készülék, de ha a befektetett anyagokat és technikát nézzük, akkor a szereó készülékek ára mégiscsak aránytalanul magasabb.

És azt mondom úgy, hogy kizárólag sztereó berendezéseim vannak.

A lényeg, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelõ készülékeket és boldog legyen velük :)

Üdv

Péter

KisMarci

  • Vendég
Válasz/Re:Gratuláció
« Válasz #8 Dátum: 2007, Március 04, 17:15:35 »
Szia EZsolt!

A "végét" most is komolyan gondolom, azért írtam azt, hogy "aki egy kicsit is ért a hi-fihez". A többiek tényleg csak azért vesznek "nagyogg és drágább" cuccot, hogy a haverjaikat szédítsék.

Azzal kapcsolatban, hogy "az 95%-ban bejön, hogy egy 100 pénzbe kerülõ sztereo kütyü
HANGJA JOBB, mint egy ugyanannyiba kerülõ sokcsatornásé", teljesen egyet értek. Az arány, amirõl beszéltem akkor jönne ki, ha ugyanazon minõségi kategoriában levõ 2x100 pénzbe kerülõ sztereo rendszert egy szintre pozicionálnának a 8x100 pénzbe kerülõ 7.1-essel. Akkor elhinném, hogy ugyanazok a teljesítménymutatók a valóságban is. E helyett viszont ugyanezt a sztereót megkapod 4x100-ért, a 7.1-est pedig 6x100-ért.
Vagyis ha az utóbbi 6x100 pénzbe kerülõ AVR-t hasnlítod össze a 6x100-ba kerülõ sztereóval, akkor már nem az elvileg azonos kategoriába tartozó kütyüket hasonlítod össze.
Elég elnagyolt példa, de remélem értitek mit akarok mondani.